Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ανεξέλεγκτα συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς άδεια τα Γερμανικά αναμορφωτήρια στον ΄Εβρο...



Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Κ.Ε.» για τα γερμανικά αναμορφωτήρια που λειτουργούν στη χώρα μας περισσότερο από μια εικοσαετία εν αγνοία του επίσημου ελληνικού κράτους, η Γερμανία συνεχίζει ανενόχλητη να εφαρμόζει δομές και μεθόδους του αναμορφωτικού της συστήματος επί ελληνικού εδάφους, χωρίς ποτέ να έχει λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση και έγκριση!
Μεθόδους που...

η επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αθανασία Συκιώτου, σε έρευνά της, χαρακτηρίζει «μεσαιωνικές».



Ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες φέρνουν στην Ελλάδα ανήλικους παραβάτες ή παιδιά «ευρισκόμενα σε κίνδυνο» ηλικίας 13 έως 18 ετών και τα τοποθετούν σε ειδικά «κλειστά κέντρα αναμόρφωσης» σε απομονωμένες τοποθεσίες ή σε ανάδοχες οικογένειες. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται και πληρώνονται από το γερμανικό κράτος από το οποίο ελέγχονται.


Οι ανήλικοι στέλνονται στο πρόγραμμα με απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ή των υπηρεσιών νεότητας. Το πιο οργανωμένο απ' αυτά τα κέντρα βρίσκεται στα Κοίλα του Εβρου, ένα απομονωμένο χωριό στο οποίο σήμερα ζουν για καθορισμένο χρονικό διάστημα τρείς έφηβοι με τους πέντε επιβλέποντες.


Υπενθυμίζουμε ότι η «Κ.Ε.», σε δύο ρεπορτάζ της, το ένα με τίτλο «Αναμορφωτήρια για γερμανούς εφήβους στην Ελλάδα» (2/3/2008) και το άλλο «Σωφρονίζονται με τον Γερμανό τους» (30/11/2008), αποκάλυπτε ότι τουλάχιστον πέντε τέτοιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το παλιότερο κλειστό πρόγραμμα εμφανίζεται στο χωριό Καζαβίτης Θάσου. Δημιουργήθηκε το 1986 από τη γερμανική KJHV (Kinder-und Jugendhilfe-Verbund) και φέρει την ελληνική ονομασία «Πρόγραμμα Εφήβων Θάσου».


Ακολούθησε το κέντρο στα Κοίλα το οποίο λειτουργεί από το 1988. Πήρε άδεια εγκατάστασης το 2004 ως υποκατάστημα κυπριακής εταιρείας (!) με προβλεπόμενες δραστηριότητες και σκοπό την «παροχή υπηρεσιών επιστημονικής και ψυχοσωματικής στήριξης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους»...


Μετά τα ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, όμως η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ύστερα από την «υπενθύμιση» του... ξεχασμένου ζητήματος από την «Κ.Ε.», πρόκειται άμεσα να παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί.


Του ζητήματος επιλήφθηκε το 2008 και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Επιθεωρητές διενήργησαν έρευνα για την εταιρεία ΕΠΕ «ΚΚΝΤ-Κοινωνία ειδικά για παιδιά» και συνέταξε πόρισμα το οποίο επισήμαινε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη νόμιμη δραστηριοποίηση των εταιρειών». Κατέληγε δε ότι «σε περίπτωση που δεν προκύψει θεσμική ρύθμιση σε εύλογο χρονικό διάστημα, προτείνεται η απομάκρυνση των εταιρειών από την Ελλάδα».


Ομως θεσμική ρύθμιση δεν υπήρξε ποτέ. Τη σκυτάλη της διερεύνησης πήρε η κυρία Συκιώτου, η οποία στο τέλος του 2009 επισκέφθηκε τα Κοίλα και συνέταξε αναφορά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα αλλά και την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Τα αποτελέσματα της έρευνάς της αποτέλεσαν εφαλτήριο για την υποβολή σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος το 2009 ζητούσε απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων.


Η Αθ. Συκιώτου υπολογίζει ότι το πρόγραμμα στα Κοίλα από το 1987 έχει υποδεχθεί 200 παιδιά! «Αξίζει να σημειωθεί», μας λέει, πως άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης δόθηκε από τη νομαρχία μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια και πάλι ο σκοπός δεν φαίνεται να είναι η επανένταξη παραβατικών ανηλίκων.


»Στόχος του προγράμματος είναι η απομόνωση του ανηλίκου υποτίθεται για να ξεφύγει από το εγκληματικό περιβάλλον στο οποίο διαβιοί προκειμένου να μη δέχεται αρνητικά ερεθίσματα και κακές επιρροές. Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνει καθαρισμό δωματίων, σχολικές δραστηριότητες και διάφορες εργασίες οι οποίες εναλλάσσονται (πχ. μαγείρεμα, φροντίδα ζώων κ.λπ.). Επίσης παρέχουν κοινωφελή εργασία της οποίας το πλαίσιο δεν προσδιορίζεται από δικαστικές αποφάσεις και για την οποία είναι αμφίβολο αν η υποτιθέμενη συναίνεση από ανήλικο είναι νομικά ισχυρή. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να απασχοληθούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες όπως είχε συμβεί με ανήλικο που εργάστηκε στην αποκομιδή σκουπιδιών του δήμου».


Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και διεθνείς Συνθήκες στις οποίες σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δεκτή η απομόνωση ως μέσο καταστολής ή ως μέσο πρόληψης για ανήλικους ευρισκόμενους σε κίνδυνο. Αντίθετα, ρητώς απαγορεύεται. «Ομως εδώ μιλάμε για ένα χωριό με 6 σπίτια και σχεδόν μοναδικούς κατοίκους τα παιδιά. Το χειμώνα πολλές φορές αποκλείεται, και το καλοριφέρ ανάβει μόνο 2 ώρες ημερησίως, όπως μας είπαν. Πώς γίνεται να επιδιώκεις επανένταξη αυτών των παιδιών όταν τα τοποθετείς σε μια κοινωνία που δεν είναι η δική τους; Δεν μιλάνε καν τη γλώσσα. Είναι μεσαιωνικές μέθοδοι», ξεκαθαρίζει.


Θυμάται πως όταν «ρωτήσαμε τα παιδιά αν θέλουν να φύγουν από κει, μετά την πρώτη σιωπή μας είπαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και το χώρο τους κι ότι θέλουν να φύγουν. Το ένα ανήλικο 15 ετών έδειχνε εμφανή σημάδια εσωστρέφειας».


Οσο για το κατά πόσο νομιμοποιούνται να λειτουργούν τέτοιου είδους προγράμματα στη χώρα μας είναι σαφής:


«Από τη στιγμή που δεχόμαστε παραβατικούς ανήλικους, πρέπει να υπάρχει διμερής ή πολυμερής συμφωνία. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει, οπότε παρανόμως έρχονται».


Από τη μεριά της, η Ζωή Σιδηροπούλου, δικηγόρος της εταιρείας «ΚΚΝΤ-Κοινωνία ειδικά για παιδιά», υποστηρίζει ότι «όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία στην οποία η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί, εμείς καταθέτουμε τα στοιχεία της δραστηριότητας της εταιρείας στην Περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλονίκης. Η δομή λειτουργεί στο πλαίσιο του γερμανικού δικαίου και ελέγχεται κάθε δύο μήνες από γερμανούς επόπτες. Ομως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας πρέπει να διευθετηθεί από το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει δείξει ολιγωρία».


Ο επικεφαλής του προγράμματος στα Κοίλα Σταύρος Παναγιωτίδης υπεραμύνεται της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, τονίζοντας ότι «το 60% των παιδιών βελτιώνονται και συνεχίζουν σπουδές και σταδιοδρομία. Το γερμανικό κράτος στέλνει 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως και δίνει δουλειές στους ντόπιους. Μακάρι να υπήρχαν τέτοια προγράμματα και στην Ελλάδα».


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
enet.gr



Read more...

Συνάντηση Βενιζέλου με Προβόπουλο για το ελληνικό χρέος

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλου με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλο, με το θέμα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπουτσής: «Φοροδιαφυγή 2 δισ. ευρώ από τον τζόγο στο Διαδίκτυο»









Παπουτσής: «Φοροδιαφυγή 2 δισ. ευρώ από τον τζόγο στο Διαδίκτυο»
«Ο τζίρος των τυχερών παιγνιδιών μέσα από το διαδίκτυο υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ σε 5 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο σε 2 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται άθελά τους συνεργοί σε αυτή την φοροδιαφυγή αφού οι συγκεκριμένες συναλλαγές στο διαδίκτυο γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Ηδη εξετάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο για τον έλεγχο των συναλλαγών από το διαδίκτυο».

Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, στα εγκαίνια της νέας υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι η νέα υπηρεσία θα έχει την δυνατότητα άρσης του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού κι επιχειρηματικού απορρήτου και να προχωρά σε άμεσους ελέγχους ατόμων για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι σχετίζονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής, οικονομικού εγκλήματος κι άλλων σχετικών παραβάσεων.

Τη νέα υπηρεσία της ΕΛΑΣ θα στελεχώνουν περίπου 200 αστυνομικοί από τους οποίους οι 100 έχουν προϋπηρεσία ή γνώσεις σε φοροτεχνικά ζητήματα, σε τραπεζικές συναλλαγές, σε υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος και άλλα.

Η Οικονομική Αστυνομία θα αποτελείται από τα εξής τμήματα:

- Το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας που ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα

- Το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας που ασχολείται με τα εγκλήματα που επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς

- Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που ασχολείται με τα εγκλήματα που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία

- Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας που ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από τέσσερα τμήματα:

- Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,

- Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης

- Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και

- Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.


Πηγή: tovima.gr

Read more...

«Εθνικό συμβόλαιο» για τον τουρισμό προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς

«Απλό βήμα συναίνεσης»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα «Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό» ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του Κλάδου, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και ζητά δραστικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον «νευραλγικό», όπως τονίζει, τομέα.

«Επειδή ακούμε πολλά για 'συναίνεση' και παρακολουθούμε πολλές φορές την κυβέρνηση να προσπαθεί με 'μερεμέτια' να λύσει σοβαρά προβλήματα, σήμερα προτείνουμε ένα απλό βήμα συναίνεσης: Την καλούμε να πάρει πρωτοβουλία, για ένα 'Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό' ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του κλάδου», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του τουρισμού είναι «έξω και πάνω από την κομματική διαμάχη», καθώς «αφορά αποκλειστικά στην εθνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «να βγει από το τέλμα της παθητικότητας και να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες».

Ο ίδιος προτείνει ακόμη:

* Ίδρυση αυτόνομου υπουργείου τουρισμού, καθώς, όπως αναφέρει, «είναι αδιανόητο ο τουρισμός, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Οικονομίας μας, να αντιμετωπίζεται με την απαξίωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος».

* Δημιουργία εταιρίας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στη διαφήμιση και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

* Καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες.

* Εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις τουριστικές αντοχές κάθε περιοχής, την ισόρροπη κατανομή των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τουριστικά προϊόντα αιχμής, που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.

* Μείωση της Γραφειοκρατίας, ώστε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες όσων ασχολούνται με τους διάφορους τομείς του Τουρισμού, να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως απαιτεί η ίδια η φύση και το αντικείμενό τους.

«Απ’ όλα αυτά κάποια μπορούν να γίνουν αμέσως, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τουριστικές υπηρεσίες. Κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «αν υπογραφούν ως βασικά στοιχεία μιας εθνικής συμφωνίας για τον τουρισμό από τώρα, θα αλλάξουν αμέσως το κλίμα στον κλάδο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πήραν λύτρα 1,36 εκατ. ευρώ, τους πρόδωσε η μεγάλη ζωή

Εκδίδονται 4 Αλβανοί για την απαγωγή του μεγαλογιατρού


http://img.protothema.gr/F31FDD31BFE1D6CA69F84A87EC077B42.jpg
Εξιχνιάσθηκε, από της Ασφάλεια Αττικής η απαγωγή του 67χρονου ιατρού, ο οποίος είχε απαχθεί στις 22 Μάιου από την Σταμάτας Αττικής. Δράστες είναι τέσσερις Αλβανοί ηλικίας 20, 22, 23 και 28 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν κατόπιν των Διεθνών Ενταλμάτων στη Βουλγαρία, από περιπολία του Τμήματος Συνοριακής Αστυνομίας της περιοχής GYUESHEVO, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας – Σκοπίων, κατά τη διάρκεια ελέγχου, τη στιγμή που κινούντο με ταξί.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοσή τους στη χώρα μας.

Τους έκαψε η καλή ζωή
Η συμμορία των Αλβανών απαγωγέων έβαλε στο μάτι το γνωστό γιατρό στις αρχές του χρόνου καθώς κάποιοι συγγενείς του έμεναν κοντά στη βίλα του απαχθέντος. Έτσι αποφάσισαν να τον αρπάξουν και να ζητήσουν ως λύτρα πολλά εκατομμύρια ευρώ…
Ο 67χρονος είχε απαχθεί μεσημβρινές ώρες της 22-5-2011, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής, ενώ καλλιεργούσε το κτήμα του, όταν οι δράστες μπήκαν ξαφνικά μέσα σε αυτό και αφού τον χτύπησαν, με την απειλή όπλου τον έβαλαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και τον μετέφεραν σε ερημική υπαίθρια τοποθεσία, σε δασώδη περιοχή δίπλα σε ρέμα, στον Άγιο Μερκούριο, όπου από πριν είχαν διαμορφώσει το χώρο και τον κρατούσαν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής.
Βραδινές ώρες της 23-5-2011 μετά από διαπραγματεύσεις, οι δράστες τον εγκατέλειψαν στο σημείο που τον κρατούσαν, όπου βρέθηκε από Αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και αφού προηγουμένως καταβλήθηκαν από τους οικείους του, ως λύτρα 1.360.800 ευρώ, σε ερημικό σημείο στο Διόνυσο.

Ψάχνουν τα λύτρα
Μετά από έρευνες της Ασφάλειας προέκυψαν τα στοιχεία των δραστών και κατά την αναζήτηση για τη σύλληψή τους, διαπιστώθηκε ότι την επομένη της απελευθέρωσης του απαχθέντος, διέφυγαν στην Αλβανία.

Έτσι σε βάρος τους εκδόθηκαν Διεθνή Εντάλματα Σύλληψης και Αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής μετέβησαν στην Αλβανία και σε συνεργασία με τις Αλβανικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, μετά από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι την 8-7-2011 οι δράστες αναχώρησαν με πτήση charter από τα Τίρανα με προορισμό την Τουρκία για διακοπές, όπου διέμεναν σε πολυτελέστατο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην ATALYA.

Στη συνέχεια οι δράστες δεν επέστρεψαν στην Αλβανία με τις πτήσεις που είχαν προγραμματίσει αλλά συνέχισαν τις διακοπές τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εκεί διέμειναν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Πλέον οι αστυνομικοί ψάχνουν τα λύτρα καθώς στα πορτοφόλια των συλληφθέντων βρέθηκαν μικρά χρηματικά ποσά.
Read more...

Βενιζέλος: «Αν μειώσουμε τους συντελεστές, θα χάσουμε 1,8 δισ. ευρώ»


newpost.gr
Βενιζέλος: «Αν μειώσουμε τους συντελεστές, θα χάσουμε 1,8 δισ. ευρώ»
Tη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ καθώς και των φόρων των ακινήτων θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία που ξεκίνησε και επίσημα σήμερα.

Τους άξονες των αλλαγών προδιέγραψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ο οποίος προανήγγειλε ακόμη ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ. Στην ομιλία του κατά την έναρξη του διαλόγου ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αλλαγών στη φορολογία θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα που σημαίνει ότι ελαφρύνσεις που θα οδηγούν σε απώλεια εσόδων θα οδηγούν σε παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος για την κάλυψη των απωλειών αυτών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κεφάλαιο της φορολογίας που να μη συζητηθεί» ενώ έκανε σαφές ότι οι αλλαγές θα επικεντρωθούν κυρίως στους εξής τομείς:

* Την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών

* Τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των συντελεστών. Ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%.

* Τον κλάδο της οικοδομής με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το ΦΠΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι : «Αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί»

Για τη φορολογία κεφαλαίου, ο υπουργός είπε ότι έχει πολύ μικρή απόδοση και πρόσθεσε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τί θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση».

Για τη φορολογία εισοδήματος σημείωσε: «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι». Παράλληλα διευκρίνισε ότι στο τραπέζι της συζήτησης είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων.

Για τις φοροαπαλλαγές, τις κυβερνητικές προθέσεις προδιέγραψε ο υπουργός λέγοντας ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.

Για τις καταθέσεις εξωτερικού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η ενεργοποίηση του αυτόφωρου και οι ποινές φυλάκισης δεν αφορούν τους μικροοφειλέτες τους οποίους κάλεσε να μπουν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους, αλλά τους μεγαλοοφειλέτες

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τον διάλογο προβλέπει ότι έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση ( forologikosdialogos@minfin.gr) έτσι ώστε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου.

Η κατάθεση του νομοσχέδιου με όλες τις αλλαγές θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
Read more...

Μετωπική κυβέρνησης-ιδιοκτητών ταξί μετά τη νέα άκαρπη συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση

Σκληραίνουν τη στάση τους

Ιδιοκτήτης ταξί με φόντο τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου...
Ιδιοκτήτης ταξί με φόντο τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου... (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Σκληραίνουν τη στάση τους οι ιδιοκτήτες ταξί μετά και τη νέα άκαρπη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας με τον υπουργό Υποδομών, Γ.Ραγκούση.

Οι αυτοκινητιστές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υποδομών, με στόχο να αποκλείσουν το υπουργείο για το επόμενο 48ωρο, μετά το «ναυάγιο» της νέας τους συνάντησης με τον υπουργό.

Τελικά, αποφασίστηκε να κλείσει μέχρι το μεσημέρι η λεωφόρος Μεσογείων -στο ύψος του υπουργείου στον Χολαργό- ενώ θα επανέλθουν νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ο Γ.Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο και επανέλαβε ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθούν σε διάλογο.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Στην προειδοποίηση ότι εάν συνεχιστούν οι ακραίες κινητοποιήσεις θα αφαιρεθούν πινακίδες κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ταξί απάντησαν ότι εάν συμβεί αυτό η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

«Έχει ξεπεραστεί η υπομονή όλου του κλάδου. Η κατάσταση δεν ελέγχεται. Θα γίνουν ζημιές και δεν θα φταίμε εμείς. Ζητάμε άμεσα δημόσιο διάλογο με τον υπουργό μπροστά στις κάμερες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θ.Λυμπερόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Μεταφορών απέστειλε εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος όσων παραβαίνουν το νόμο.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον».

Κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις τους και είπε ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη ανοιχτή σε διάλογο.
«Έχουν υπερβεί τα όρια» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος και χαρακτήρισε τον κ. Λυμπερόπουλο «εν δυνάμει υφυπουργό του κ. Σαμαρά».

Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στις ενέργειες ιδιοκτητών ταξί, που πλήττουν τον τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προετοιμάζει την κατάθεση μηνύσεων.

Κινητοποιήσεις με αιχμή Εθνικές Οδούς και αεροδρόμια

Οι ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υποδομών και συναντήθηκαν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών.

Οι αυτοκινητιστές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν από τις 9 το πρωί τα διόδια στο Ρίο. Κλειστή παρέμεινε και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο ύψος των διοδίων του Αντιρρίου.

Η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών και στα δύο ρεύματα έκλεισε για πολλές ώρες και η Τροχαία διοχέτευε την κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι αυτοκινητιστές έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική οδό.

Ουρές χιλιομέτρων είχαν σχηματισθεί στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Επίσης, ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματισθεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου. Έτσι, οι οδηγοί κινούνταν προς το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, προκειμένου να περάσουν απέναντι, ενώ ανάλογη εικόνα υπήρχε και στο Ρίο, αφού ο αριθμός των φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια είναι μικρός, λόγω της γέφυρας.

Τελικά, η κίνηση αποκαταστάθηκε πλήρως λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οπότε έληξε ο αποκλεισμός της εθνικής οδών Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου, καθώς και ο αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, στο ύψος του κόμβου Μολυκρίου, από ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, του Αιγίου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο Ηράκλειο, ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν και τις δύο εισόδους προς το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Στο σημείο έσπευσαν τα ΜΑΤ προκειμένου να ανοίξουν οι είσοδοι του αεροδρομίου. Σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αυτοκινητιστών με θεατές εκατοντάδες τουρίστες που έσπευδαν στο αεροδρόμιο για την πτήση τους.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με καπνογόνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ταξί με τις οικογένειές τους πραγματοποίησαν πορεία (πεζή) στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι αυτοκινητιστές έφθασαν έως το δημαρχείο, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον δήμαρχο Γ.Μπουτάρη.

Σε αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του λιμανιού στην Κέρκυρα προχώρησαν το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί. Σκοπός της κινητοποίησής τους -όπως λένε- ήταν να μην επιτρέψουν την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στο χώρο, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των ημερήσιων εκδρομών.

Αργότερα οι ιδιοκτήτες απέκλεισαν επί δίωρο (1-3 το μεσημέρι) και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Η ταλαιπωρία για εκατοντάδες τουρίστες που έφτασαν με πτήσεις από το εξωτερικό, κυρίως από τη Βρετανία, ήταν μεγάλη.

Με τις αποσκευές τους στα χέρια αναγκάστηκαν να περπατήσουν έως το χώρο, έξω από το αεροδρόμιο, όπου η αστυνομία είχε υποδείξει να σταθμεύσουν τα τουριστικά λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Το απόγευμα ομάδες ιδιοκτητών ταξί θα περιφρουρήσουν τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «πειρατές» ταξιτζήδες.

Η κίνηση έχει αποκατασταθεί στη Ζάκυνθο και στη Χαλκίδα, όπου οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν κατάληψη στην ΔΟΥ Καλαμάτας.

Την Τρίτη ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ένταση επικράτησε στο γραφείο του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου, όταν αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί πήγε στο γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποιοι από τους αυτοκινητιστές πέταξαν αυγά, προξενώντας ζημιές σε κομπιούτερ και γραφεία του χώρου υποδοχής και των συνεργατών του βουλευτή. Λίγη ώρα αργότερα, η κατάσταση εκτονώθηκε.

Ο βουλευτής Σάμου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του ώστε να μην υποστούν αδικίες οι ιδιοκτήτες των ταξί, αλλά σημείωσε πως με τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την έγκρισή του στο συμβιβαστικό σχέδιο για το χρέος καλείται να δώσει το Κογκρέσο

Επικρίσεις από μερίδα του Τύπου

Αύξηση στο όριο δανεισμού και μεγάλες περικοπές προβλέπει το σχέδιο
Αύξηση στο όριο δανεισμού και μεγάλες περικοπές προβλέπει το σχέδιο (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Δύο ψηφοφορίες, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, προγραμματίζονται για τη Δευτέρα στις ΗΠΑ μετά τον επιτυχή συμβιβασμό μεταξύ των παρατάξεων που φαίνεται ότι θα αποτρέψει μία απροσδιόριστων επιπτώσεων για την παγκόσμια οικονομία στάση πληρωμών της χώρας. Παραταύτα, ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται τα πυρά μερίδας του Τύπου για το ότι ουσιαστικά υπέκυψε στα αιτήματα των συντηρητικότερων Ρεπουμπλικάνων.

Μετά από ημέρες δραματικών διαβουλεύσεων και συνεχών ανατροπών και μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, τα μέλη της Βουλής θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο το απόγευμα (αργά το βράδυ στην Ελλάδα) και αργότερα –πιθανόν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας– και η Γερουσία.

Και τα δύο σώματα πρέπει να συμφωνήσουν για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στον πρόεδρο Ομπάμα για υπογραφή, ωστόσο και στα δύο υπάρχουν μέλη που αντιτίθεται στο σχέδιο.

Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο παρατάξεων στα νομοθετικά σώματα θα συναντήσουν βουλευτές και γερουσιαστές σε μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να πειστούν οι διαφωνούντες –μεταξύ τους πολλοί Ρεπουμπλικάνοι του κινήματος Tea Party- που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σε επιμέρους σημεία.

Αντίθετα, Δημοκρατικοί αντιτίθενται στις περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα με την Νάνσι Πελόζι να υπογραμμίζει ότι προβλέπονται μεγάλες περικοπές χωρίς αυξήσεις στους φόρους για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Ραούλ Γκριχάλβα, που ηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιας 74μελούς ομάδας φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος αναμένει ότι «τα περισσότερα μέλη της προοδευτικής ομάδας να καταψηφίσουν» το νομοσχέδιο. Τα μέλη της ομάδας θα συνεδρίαζαν το απόγευμα για να διαμορφώσουν την στάση τους.

Εντωμεταξύ, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα συναντήσεις με τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσία ενόψει των ψηφοφοριών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Ο Μπάιντεν είχε συνεχή αλλά και παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων για την επίλυση της κρίσης.

Συμφωνία για χρέος και δαπάνες

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013. Σήμερα το όριο δανεισμού ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες –χωρίς ταυτόχρονη των φόρων– κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή
ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές.

Αντιδράσεις από τον Τύπο

Πάντως, παρά την ανακούφιση με την οποία έγινε δεκτή εκτός των ΗΠΑ η συμφωνία, σφοδρές επικρίσεις εξέφρασε μερίδα του Τύπου που κλίνει προς τους Δημοκρατικούς.

«Αποκρουστική συμφωνία» που απέτρεψε το χάος χαρακτήρισαν το συμβιβασμό οι New York Times. «Η συμφωνία θα επιτρέψει να αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα για όλο το 2012 η στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες», συνεχίζει η εφημερίδα.

Προσθέτει δε ότι ότι «η υπόλοιπη συμφωνία είναι σχεδόν ολοκληρωτική συνθηκολόγηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων. Θα πλήξει τα προγράμματα που ευνοούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς και θα φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Την ανησυχία της για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών εξέφρασε η Washington Post ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν είναι μια λύση για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

Η USA Today από την πλευρά της γράφει ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής «δεν έχει τίποτα το ειδυλλιακό» αφού επί της ουσίας απλώς μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

Πάντως τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Τζον Μπένερ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη συμφωνία λέγοντας ο μεν πρώτος ότι ότι δεν είναι αυτή που θα προτιμούσε και ο ίδιος και ο Μπένερ ότι «δεν είναι και η μεγαλύτερη συμφωνία στον κόσμο».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O λιγνίτης "κόβει" τις ανάσες των παιδιών στη Μακεδονία...



Αυξημένη συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος έχουν δείξει μελέτες σε παιδιά που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικούς σταθμούς, π.χ. Δυτική Μακεδονία. Ειδικώς όταν ... πρόκειται για τη λειτουργία τους χωρίς αυστηρές προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καταδείχθηκαν οι βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Οι υψηλότερες συχνότητες βρογχίτιδας, ρινίτιδας, οξείας βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, μας θυμίζει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η μελέτη του Αριστοτελείου εξέτασε και άλλες γενεσιουργούς αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε ότι η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ' αυτές τις περιοχές.

Όμως τα αναπνευστικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα σοβαρότερα συμπτώματα της έκθεσης σε μικροσωματίδια και άλλους ρύπους, όπως δείχνουν μελέτες σε άλλες χώρες, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε -δυστυχώς- μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή καταγραφή των άλλων επιπτώσεων.



Read more...

“Παγώνουν” τραπεζικοί λογαριασμοί στελεχών της PROTON BANK

Του Λ. Λαυρεντιάδη και 7 μελών του Δ.Σ της τράπεζας


http://img.protothema.gr/DF126B618FA53EF996E7E84D938A7B10.jpg
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Proton Βank που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που διενεργείται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και αφορά σε μια πλειάδα κινήσεων κεφαλαίων, μεταξύ εταιρειών συμφερόντων του εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μέσω πάντα του συστήματος της Proton Βank.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση ουσιαστικά επιταχύνθηκαν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν η Τράπεζα της Ελλάδας, ως εποπτεύουσα αρχή του τραπεζικού τομέα κι έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες διενεργήσει συστηματικούς ελέγχους στην τράπεζα, απέστειλε το πόρισμα της δικιάς της έρευνας στην Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στο περί ου ο λόγος πόρισμα παρουσιάζονται κάποιες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ των εταιριών του Λ. Λαυρεντιάδη και “πέρασαν” τόσο από τρίτες τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζεται ο επιχειρηματίας, όσο και μέσω της Proton Βank, της οποίας κατέχει σημαντικό μετοχικό μερίδιο. Ο λόγος για την εμπλοκή της ΤτΕ συνίσταται στο ότι για αρκετές από αυτές τις συναλλαγές, που υπολογίζεται ότι συνολικά αγγίζουν τα 51 εκατ. ευρώ, δεν είχαν ενημερωθεί – ως όφειλαν οι συναλλασσόμενοι – οι εποπτικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ στο πόρισμά της δεν καταλήγει σε συμπέρασμα για την ύπαρξη οποιονδήποτε παράνομων ενεργειών, ουσιαστικά ζητώντας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να διερευνήσει την υπόθεση.

Η τελευταία, ζήτησε να παγώσουν οι λογαριασμοί του Λ Λαυρεντιάδη και άλλων στελεχών της Proton Βank, χωρίς προσώρας να αναφέρεται σε κάποιας μορφής ή είδους υπεξαίρεση.

Εν συνεχεία η διοίκηση της Proton Βank, με επικεφαλής τον Αντώνη Αθανάσογλου υπέβαλε την παραίτησή της, όπως και αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Τα παραιτηθέντα στελέχη της Proton Bank πάντως τονίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι "από την Proton Bank δεν λείπει ούτε ένα ευρώ". Επίσης, σε ανακοίνωση του ο εκ των βασικών μετόχων της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές και κάνει λόγο για άθλια επίθεση και για συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα».

Η συνέχεια της υπόθεσης έγκειται στην επίσπευση των διαδικασιών έρευνας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην τράπεζα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές για συμμετοχή ή και εξαγορά της τράπεζας.

Read more...

Η κυβέρνηση θα ενοικιάζει τις τηλεοπτικές συχνότητες έναντι μερικών εκατομμυρίων...



Οι συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών θα είναι το μεγάλο θέμα που αναμένεται να «σκάσει» το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Αν και ... δεν είναι σαφές ακόμη πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στο μείζον αυτό θέμα, ωστόσο, ακούγεται ότι η πρόθεσή της είναι να βάλει χοντρό χέρι στα ταμεία των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που κατέχουν «παράνομα» συχνότητα, αποσπώντας τους εκατομμύρια ευρώ! Η ενοικίασή τους έναντι ορισμένων εκατομμυρίων φαίνεται να είναι το νέο στοιχείο και όχι η πλήρης λύση του προβλήματος στον χάρτη των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
enimerosi24.gr



Read more...

Αύγουστος, παχαίνουν οι μύγες, αδυνατίζουν οι συντάξεις

Ποδαρικό με χαράτσια


http://img.protothema.gr/A5814803651FAA96672DE39C73CBA7BD.jpg
Πάνω από 180.000 άτομα βρίσκονται στην ουρά για σύνταξη είτε κύρια είτε επικουρική σύνταξη ενώ άλλοι 50.000 περιμένουν το εφάπαξ τους. Ιδίως οι συνταξιούχοι του δημοσίου έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, περιμένοντας από πέρυσι το καλοκαίρι τη κύρια σύνταξη ενώ θα πάρουν με δραματική καθυστέρηση και ψαλιδισμένο κατά 10% το εφάπαξ τους, την επικουρική από το ταμείο αρωγής αλλά και το μέρισμα από το μετοχικό που επίσης αναμένεται να περικοπεί.

Στο πρόβλημα αναμένεται να δοθεί κάποια διέξοδο με την απονομή προσωρινής σύνταξης που θα αντιστοιχεί στο 80% της τελικής σύνταξης για το ΙΚΑ αλλά και για το δημόσιο σε ενάμισι μήνα, όταν όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και σε τρεις, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Όμως και όσοι παίρνουν σύνταξη, από τον ερχόμενο μήνα θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά .

Από την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η επιβολή της αυξημένης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ ( 6%-14%) στις κύριες συντάξεις άνω των 1700 ευρώ ενώ μεγαλύτερο θα είναι το χαράτσι για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν τα 60 τους με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ( 8%).

Επίσης από τη 1η Σεπτεμβρίου θεσπίζεται εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις ανω των 300 ευρώ 3% έως 10 %...

Πάντως , τα ταμεία βρίσκονται στην πιο δεινή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και θα πληρώσουν με δανεικά συντάξεις και παροχές έως το τέλος του χρόνου , βάζοντας ως ενέχυρο τα ομόλογά τους, τα οποία γλίτωσαν το haircut με βάση την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωζώνης.. Αυτή είναι και η μοναδική διέξοδος για τα ταμεία τα οποία έχουν ροκανίσει σχεδόν ολόκληρη την κρατική επιχορήγηση για το 2011 καθώς η υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης εντείνει την έλλειψη ρευστότητας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταφύγουν στο δανεισμό για να πληρώσουν συντάξεις και παροχές έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ θα χρειαστεί 600 εκ ευρώ για το επόμενο εξάμηνο και ο ΟΑΕΕ άλλα 200. Tα ταμεία στηρίζουν τις ελπίδες τους για έσοδα και στη ρύθμιση οφειλών , πιέζοντας καταρχήν τους 400 μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ να προσέλθουν σε διακανονισμό . Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιωργος Κουτρουμάνης προανήγγειλε ότι τα ταμεία θα προχωρήσουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εισπράξουν μέρος της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού το ΙΚΑ έχει εξαντλήσει ήδη από το πρώτο εξάμηνο το 90,9% της συνολικής επιχορήγησης που του αναλογεί για το 2011 . Ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 78,8% , ο ΟΓΑ το 58,4% και το ΝΑΤ το 56,2%.

Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο ανησυχητική αν τα ταμεία συμμετείχαν στην ανταλλαγή ομολόγων με μείωση της ονομαστικής τους αξίας πάνω από 20% . Τελικά τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και λήγουν από σήμερα έως το 2020, θα ανταλλαγούν στο άρτιο με νέα 30ετή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει οτι δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την περιουσία τους. Ωστόσο θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν χρειαστεί να ρευστοποιήσουν αφού σήμερα τα ομόλογα χάνουν το 35% εως 50% της ονομαστική τους αξίας.

Έτσι ως μόνη λύση μένει ο δανεισμός . Το ΙΚΑ θα συνεχίσει να δανείζεται μέσω συμφωνιών ρεπος καταθέτοντας ως εγγύηση τα ομόλογά του για να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα ενώ ο οργανισμός ελεύθερων επαγγελματιών θα καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό από τα εύρωστα ταμεία των ναυτικών πρακτόρων και των βενζινοπωλών .

Read more...

Βενιζέλος, Οικονόμου μάζεψαν Σαχινίδη και Καπελέρη

Πρυτάνευσε η λογική για τα χρέη στην Εφορία


http://img.protothema.gr/D06F118C82DB6E0601E8BDB0AF47E55F.jpg
Σε ... πασαρέλα, από όπου θα παρελάσουν δεκάδες εκπροσώποι φορέων και παραγόντων της αγοράς που θα μετάσχουν στον διάλογο για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, μετατρέπεται από το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών. Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα κηρύξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις γκρίνιες και τα παράπονα που θα προλάβει να ακούσει, ο υπουργός Οικονομικών θα αντιτείνει... υποσχέσεις και «καλές προθέσεις» για φοροελαφρύνσεις –και όχι μόνο:

- θα ξεκαθαρίσει (όπως νωρίτερα έκανε και με δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου) ότι η διάταξη που ενεργοποιείται από σήμερα, για σύλληψη με διαδικασίες αυτοφώρου όσων χρωστούν στο δημόσιο, θα «στοχεύσει» μόνον όσους έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ και δεν πληρώνουν, και όχι μικροοφειλετες των 5.000 ή 10.000 ευρώ.

- θα ζητήσει εναλλακτικές προτάσεις για μέτρα και φόρους που θα ελαφρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους ή θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά ήδη τρία σενάρια προκειμένου να ανακουφίσει καταναλωτές και αγορά. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για μειώσεις των συντελεστών, ακόμα και για πράσινο, χαμηλότερο ΦΠΑ.
Ειδικότερα συζητείται:

- η καθιέρωση "πράσινου" συντελεστή ΦΠΑ της τάξης πχ του 1,2% η 3%, όπου θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

- καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Έτσι ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% και θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση,
στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλα άλλα προυόντα και υπηρεσίες. Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10%, που θα δώσει μικρή ανάσα όπως στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.

- εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%, τον οποίο φαίνεται να επιζητά πλέον (αντί να μάχεται) και ο εμπορικός κόσμος. Στην περίπτωση αυτή θα ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τιμολόγια ΔΕΚΟ αλλά θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά

Read more...

Άλλα είπε ο Μπένι, άλλα άκουσαν οι βουλευτές

newpost.gr
Άλλα είπε ο Μπένι, άλλα άκουσαν οι βουλευτές
Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την παραποίηση της κατάθεσης του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος της ενόχλησης του κ. Βενιζέλου είναι ότι τον εμφάνισαν να επιρρίπτει ευθύνες στους προκατόχους του και ιδιαίτερα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμιά απολύτως πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο.

Το αντίθετο, στη διάρκεια της κατάθεσης του, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την περεταίρω διερεύνηση του θέματος λέγοντας: «Αν εξήντα Βουλευτές κρίνουν ότι υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης μπορούν να κινήσουν διαδικασία. Δε νομίζω ότι έχει βοηθηθεί η Βουλή και το κλίμα το κοινωνικό και το πολιτικό από τις διαδικασίες. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την έως τώρα κίνηση των διαδικασιών αυτών».

Είναι ενδεικτικό για τη στάση του κ. Βενιζέλου, ότι απαντώντας σε ερώτηση της κ. Β. Τσόνογλου ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν ήρθα εδώ για να πω ότι υπήρξε ένας προηγούμενος Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης ο οποίος χωρίς να έχω στοιχεία άλλα ότι ήθελε να βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Δεν το πιστεύω αυτό». Στον δε κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη είπε: «Και να σας πω κάτι τώρα μεταξύ μας; Εσείς μου κάνετε τώρα ερωτήσεις… Εγώ υπερασπίζομαι εδώ τον κ. Μεϊμαράκη. Μου κάνετε ερωτήσεις και με φέρνετε στη θέση να είμαι εδώ συνήγορος του κ. Μεϊμαράκη, που δεν είναι η δουλειά μου, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής».

Κατηγορηματικά είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Βενιζέλος ότι «δεν αποδίδει κανένα δόλο και καμία ευθύνη». Ήταν όμως τέτοιο το άγχος μιας μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είτε να να αποδώσουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη, είτε να πάρουν κανένα παραπολιτικό, ώστε θέλησαν να τον εμφανίσουν ότι όχι μόνον επέκρινε σφόδρα τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι μόνο ότι άφησε ανοικτό το ενεχόμενο δόλου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποφανθεί, αλλά και ότι άφησε ανοικτό και το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, λέγοντας ότι ο νόμος που έφτιαξε για τα υποβρύχια το 2010, «δεν παραγράφει ποινικά αδικήματα και καμία ρήτρα δεν αίρει ευθύνες».

Ωστόσο, αυτό δεν το είπε ο ίδιος ο υπουργός, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ευτύχης Δαμιανάκης σε μια μάλλον άσχετη παρέμβαση στη συζήτηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους κ.κ. Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ) και Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) για τα αντισταθμιστικά. Το τι πιστεύει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος φαίνεται μάλλον από την απάντηση του στον κ. Δρίτσα, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να συνδέσει την πιθανολογούμενη ζημιά με δόλο: «πάντως για τα πολιτικά πρόσωπα θέλω να σας πω ότι η αστική ευθύνη είναι συνάρτηση της ποινικής», ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι δεν «έχει καμιά ιδιαίτερη ροπή στις ποινικές ευθύνες».

Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο κ. Βενιζέλος ήταν πολύ εκνευρισμένος με αυτές τις διαρροές, γιατί δεν ήθελε να εμφανιστεί ότι αφήνει αιχμές κατά του κ. Μεϊμαράκη. Βουλευτές της ΝΔ απέδιδαν την διαστρέβλωση της ενημέρωσης Βενιζέλου στον πανικό φανατικών πράσινων, που είδαν ότι ευθύνες για τον κ. Μεϊμαράκη, όπως θα ήθελαν, δεν προκύπτουν. Την Τρίτη στο πόρισμα πάντως, η ΝΔ θα προτείνει να μην γίνει περαιτέρω διερεύνηση για τις ευθύνες υπουργών, γιατί αυτές δεν προκύπτουν…

Read more...

Επιστρέφει στην τακτική του «ώριμου φρούτου» η ΝΔ


newpost.gr
Επιστρέφει στην τακτική του «ώριμου φρούτου» η ΝΔ
Την τακτική του «ώριμου φρούτου» ακολουθεί, θέλοντας και μη, η ΝΔ. Τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου έχουν θέσει ουσιαστικά σε αδράνεια το μηχανισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά να αντιλαμβάνονται ότι το μόνο που μπορούν πλέον να κάνουν είναι να αναμένουν τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης, η οποία εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο θα εμφανιστεί ραγδαία.

Από την Συγγρού άλλωστε δηλώνουν ξεκάθαρα πως, ό,τι είχαν να καταθέσουν σε επίπεδο προτάσεων, έχει κατατεθεί. Παράλληλα δεν κρύβουν τη διαπίστωση ότι σταδιακά –προφανώς με τις ευλογίες, ίσως και τις παραινέσεις της τρόικας- το οικονομικό επιτελείο υιοθετεί μία προς μία τις «γαλάζιες» προτάσεις, πιθανολογώντας ακόμη και την εξέταση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι αποτελούν επί μήνες την κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Όλα αυτά τα δεδομένα συνηγορούν στη διατήρηση στάσης αναμονής από πλευράς ΝΔ καθώς, στον τρίτο όροφο της Συγγρού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει εγκληματική καθυστέρηση στην υλοποίηση κεντρικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών, ούτως ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες αλλά και στα επενδυτικά σχήματα που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τα γρανάζια της οικονομίας.

Προσθετικά σε όλο αυτό σκηνικό, από την Συγγρού εκτιμούν ότι λειτουργεί και η δημοσιοποίηση των επιστολών Δούκα προς τον Καραμανλή, με τις οποίες καταδεικνύεται ουσιαστικά το πρόβλημα που υπήρχε στην οικονομία της χώρας και το οποίο ο πρ. Πρωθυπουργός επεχείρησε προεκλογικά να αναδείξει, σε αντιδιαστολή με τις διακηρύξεις Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά και την άγνοια που επικαλείτο ότι είχε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση της οικονομίας.

Εκ παραλλήλου βέβαια, στην ΝΔ επιχειρούν να αποκαταστήσουν το κομματικό τους προφίλ προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά μηχανισμού που παρακολουθεί στο σύνολό τους τις κοινωνικές εξελίξεις και παρεμβαίνει με στοχευμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν κρίσιμα στοιχεία για τη διατήρηση του κοινωνικού οικοδομήματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προτάσεις που κατατέθηκαν προ ημερών για την Συνταγματική Αναθεώρηση και οι οποίες, από την Συγγρού επιδιώκεται το επόμενο διάστημα, να ενταχθούν και, εν πολλοίς, να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα.

Read more...

Στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία στις ΗΠΑ και το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, είπε ο Φ.Μπαρουάν

Ικανοποιημένος ο Γάλλος υπουργός

«Η απουσία συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ανάρρωση» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
«Η απουσία συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ανάρρωση» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι, Γαλλία
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ για το όριο του χρέους, η οποία, όπως τόνισε, βαδίζει «στη σωστή κατεύθυνση», όπως και το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε στο ραδιοσταθμό «France Inter» ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.

«Ό,τι επιτεύχθηκε πριν δεκαπέντε ημέρες, τρεις εβδομάδες, η συμφωνία της ζώνης ευρώ για το ζήτημα της Ελλάδας και η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο Μπαρουέν.

«Οι συμφωνίες αυτές βαδίζουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης μιας παγκόσμιας ανάπτυξης» πρόσθεσε.

«Η απουσία συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ανάρρωση» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Λαγκάρντ: «H διάσωση της Ελλάδας θα επιτύχει ακόμα κι αν πάρει καιρό»










Λαγκάρντ: «H διάσωση της Ελλάδας θα επιτύχει ακόμα κι αν πάρει καιρό»
«Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση της Ελλάδας θα επιτύχει ακόμα κι αν αυτό πάρει καιρό», εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν με μια φωνή.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις δεσμεύσεις τους, όμως αυτό παίρνει τον καιρό που χρειάζεται στη δημοκρατία, κάτι που δεν αρέσει πάντα στις αγορές», παραδέχεται η Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times και καλεί τους Ευρωπαίους «να ακολουθήσουν πιστά το σενάριο», για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο υιοθετήθηκε μετά από διαφωνίες μεταξύ εταίρων και ευρωπαϊκών θεσμών.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι και το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας «βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ο,τι επιτεύχθηκε πριν από δεκαπέντε ημέρες, τρεις εβδομάδες, η συμφωνία της ζώνης ευρώ για το ζήτημα της Ελλάδας και η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση. Οι συμφωνίες αυτές βαδίζουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης μιας παγκόσμιας ανάπτυξης», πρόσθεσε στο ραδιοσταθμό France Inter ο Μπαρουάν.

Read more...

Έρχεται άρον-άρον η "Ομάδα Κρούσης" του Μπαρόζο

Ενώ στη Γερμανία γκρινιάζουν για τη συμφωνία των Βρυξελλών...


http://img.protothema.gr/0C642DE489DA6DA6B70A6088337D1269.jpg
Τις περιβόητες δεύτερες σκέψεις των Γερμανών, των Φιλανδών, των Ολλανδών, γενικότερα όλων όσοι εκ των προτέρων δεν είχαν θετική προδιάθεση στη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας και όλων των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης ενδεχομένως θα χρειαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα “νέα διάσωση”, παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL στο τελευταίο του τεύχος.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, που εξάλλου διανθίζεται από τον πολύ εύγλωττο τίτλο «Το χρονοδιάγραμμα κλυδωνίζεται», φιλοξενείται ένα ... απάνθισμα των ενστάσεων που εξακολουθούν να εκφράζουν οι ευρωσκεπτικιστές της κεντρικής Ευρώπης απέναντι στη νέα συμφωνία στήριξης των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε. Εστιάζοντας αυτή τη φορά όχι τόσο στη χορήγηση νέων δανείων, όσο στην εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων – και πιθανότατα νέων κεφαλαίων – στους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόσο τον υφιστάμενο (EFSF), όσο και τον ... μελλοντικό ESM.

Ο αρθρογράφος του Der Spiegel κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των Βρυξελλών για τη διάσωση του ευρώ που θα έχουν δυσάρεστες παρενέργειες», τονίζοντας πως αυτό που παρέβλεψαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί είναι οι σημαντικές διαφωνίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις, όταν θα κληθούν τα εθνικά κοινοβούλια αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να εγκρίνουν τη συμφωνία, την “αναθεώρηση των νομικών διατάξεων για τον EFSF, λόγω των πρόσθετων νέων αρμοδιοτήτων του”.

Κατά τον αρθρογράφο αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για το Βερολίνο, καθώς αυτό ήταν που επέμενε να συμπεριληφθούν οι ιδιώτες επενδυτές, μέσω του μηχανισμού σταθερότητας, στις ... “δαπάνες εξυγίανσης της Ελλάδας και κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF), φαίνεται πως έχει αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να εκταμιεύσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να χορηγήσει στην Ελλάδα την προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου επόμενη δόση των 5,8 δισ. ευρώ του δανείου, μιας και το Ταμείο πλέον αντικαθιστά – μετά τη σχετική απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής – το διμερές σύστημα δανεισμού που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την χώρα μας το 2010.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το EFSF ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση δανείων που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα, αφού προηγουμένως πρέπει να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια από τις αγορές έως τα τέλη Αυγούστου, χρονικό διάστημα που δεν επαρκεί. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κύριος Ρέγκλινγκ προσανατολίζεται στο να ζητήσει από την Ιταλία και την Ισπανία, χωρίς όμως και αυτό να είναι σίγουρο, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τώρα πια και αυτές οι δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή την κατάσταση δυσχεραίνουν – και δίνουν τροφή στα αρνητικά για την Ελλάδα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ – οι σημαντικές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό της χώρας μας και κυρίως η δραματική υστέρηση στα έσοδα (η μαύρη τρύπα ήδη έχει φτάσει στα 4,5 δις ευρώ) και η αναποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Εξ' ου και η επίσπευση της έλευσης στη χώρα μας της αποκαλούμενης “Ομάδας Κρούσης” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με την κωδική ονομασία Task Force for Greece, που θα αναλάβει, με εντολή της Κομισιόν, το έργο του συντονισμού, της παρακολούθησης και της παροχής τεχνικής και κάθε άλλης βοήθειας προς την κυβέρνηση.

Επικεφαλής της 25μελούς ομάδας αυτών των “ειδικών” τέθηκε ήδη ο κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ, μέχρι πρότινος ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν.

Ο χερ Ράιχενμπαχ θα έχει τη υποχρέωση να υποβάλλει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου αναφορικά με το πρόγραμμα σύγκλισης και αυτό των αποκρατικοποιήσεων.

Ο χερ Ράιχενμπαχ και η ομάδα του αναμένεται να αναλάβουν δράση μετά τις 25 Αυγούστου.

Read more...

Πονοκέφαλος στη ΝΔ από τις αποκαλύψεις του Πέτρου Δούκα

Κανένα επίσημο σχόλιο

Πολλαπλές οι ερμηνίες στη ΝΔ για τις επιστολές του Πέτρου Δούκα
Πολλαπλές οι ερμηνίες στη ΝΔ για τις επιστολές του Πέτρου Δούκα (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Αναταραχή έχει προκαλέσει στη ΝΔ η αποκάλυψη των επιστολών του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα, που προειδοποιούσε από το φθινόπωρο του 2008 τον Κώστα Καραμανλή για το γεγονός ότι το χρέος γινόταν ανεξέλεγκτο και η χώρα κινδύνευε να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Προς το παρόν, το «γαλάζιο» επιτελείο έχει αποφύγει επίσημο σχόλιο για τις επιστολές Δουκα, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός δήλωσε πως τα στοιχεία που περιέχονται στις επιστολές του ήταν σε γνώση και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η ΝΔ δεν έχει προχωρήσει σε σχόλιο για τις επιστολές, μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα, αλλά κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το περιεχόμενο των επιστολών να σταθεί αφορμή για μια ηχηρή αποστασιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά από τις επιλογές του προκατόχου του στο οικονομικό πεδίο, καθώς αναγνωρίζουν ότι ο πρώην υπουργός είχε χτυπήσει στην πραγματικότητα το καμπανάκι της χρεοκοπίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού θα κινηθεί με στόχο την υποβάθμιση του θέματος, προκειμένου να αποφευχθούν εσωκομματικοί κραδασμοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διαβουλεύσεις με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για τον κοινό χειρισμό της υπόθεσης.

Ανώτατη κομματική πηγή τόνιζε στα Νέα, ότι οι προσωπικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις που εμπεριείχαν οι επιστολές του κ. Δούκα «δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μεταχρονολογημένες ρήξεις», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τη χρονική στιγμή που το περιεχόμενο των επιστολών ήρθε στο προσκήνιο.

Η δημοσιοποίηση των επιστολών Δούκα βρήκε τον πρώην πρωθυπουργό στον ιταλικό Βορρά, όπου πραγματοποιεί οικογενειακώς ολιγοήμερες διακοπές παρέα με το ζεύγος Βαληνάκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην υπάρξει ούτε αυτή τη φορά μια προσωπική αντίδρασή του, αλλά το βάρος της απάντησης να αναλάβουν στενοί συνεργάτες του.

Υπό αυτό το πρίσμα ερμήνευσαν πολλοί στη ΝΔ τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 και την άνοιξη του 2009, για να καταλήξει ότι «αποδεικνύεται με πόσο αίσθημα ευθύνης πολιτεύθηκε ο κ. Καραμανλής και με πόση ανευθυνότητα συμπεριφέρθηκε διαχρονικώς ο κ. Παπανδρέου».

Από τις τέσσερις επιστολές του κ. Δούκα, τόσο από την πλευρά του κ. Καραμανλή όσο και συνεργάτες του κ. Σαμαρά έδιναν έμφαση στην πρώτη, που χρονολογείται τον Ιούνιο του 2004 και με την οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση Σημίτη για κρυφά χρέη και ελλείμματα. «Εάν ο κ. Δούκας είναι αξιόπιστος το 2008 τότε είναι αξιόπιστος και το 2004. Δεν μπορεί οι επιστολές να διαβάζονται α λα καρτ» ήταν το δικό τους μήνυμα.

Στο κομματικό παρασκήνιο οι επιστολές Δούκα ερμηνεύτηκαν και ως «καρφί» κατά του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, από την κίνηση και μόνον του τότε υφυπουργού Εξωτερικών να εκπέμψει ανησυχητικά σήματα για την Οικονομία στον πρωθυπουργό, εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού, αν και είχαν κοινές πολιτικές θέσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε κάθε σχόλιο, αλλά συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο κ. Δούκας έστελνε επιστολές στον κ. Καραμανλή επειδή δεν είχε άλλη πρόσβαση στο Μαξίμου.

Ο κ. Δούκας από την πλευρά του επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι όλα τα στοιχεία που παραθέτει στις επιστολές τα είχε καταθέσει στη Βουλή και ήταν σε γνώση της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμφανίστηκε παράλληλα να κρατά αποστάσεις από την απόφαση του κ. Καραμανλή να αποφύγει τα σκληρά μέτρα.

«Η κυβέρνηση είχε προκρίνει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής γιατί οι συνθήκες ήταν τέτοιες και κανείς δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», ανέφερε στα Νέα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετωπική κυβέρνησης-ιδιοκτητών ταξί μετά τη νέα άκαρπη συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση

Σκληραίνουν τη στάση τους

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σκληραίνουν τη στάση τους οι ιδιοκτήτες ταξί μετά και τη νέα άκαρπη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας με τον υπουργό Υποδομών, Γ.Ραγκούση.

Οι αυτοκινητιστές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υποδομών, προγραμματίζουν να αποκλείσουν το υπουργείο για το επόμενο 48ωρο, μετά το «ναυάγιο» της νέας τους συνάντησης με τον υπουργό.

Ήδη, μετά τη συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση, οι αυτοκινητιστές έκλεισαν τη λεωφ. Μεσογείων, στο ύψος του υπουργείου Μεταφορών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ο Γ.Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο και επανέλαβε ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθούν σε διάλογο.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Στην προειδοποίηση ότι εάν συνεχιστούν οι ακραίες κινητοποιήσεις θα αφαιρεθούν πινακίδες κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ταξί απάντησαν ότι εάν συμβεί αυτό η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

«Έχει ξεπεραστεί η υπομονή όλου του κλάδου. Η κατάσταση δεν ελέγχεται. Θα γίνουν ζημιές και δεν θα φταίμε εμείς. Ζητάμε άμεσα δημόσιο διάλογο με τον υπουργό μπροστά στις κάμερες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θ.Λυμπερόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Μεταφορών απέστειλε εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος όσων παραβαίνουν το νόμο.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον».

Κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις τους και είπε ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη ανοιχτή σε διάλογο.
«Έχουν υπερβεί τα όρια» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος και χαρακτήρισε τον κ. Λυμπερόπουλο «εν δυνάμει υφυπουργό του κ. Σαμαρά».

Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στις ενέργειες ιδιοκτητών ταξί, που πλήττουν τον τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προετοιμάζει την κατάθεση μηνύσεων.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Οι ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υποδομών και συναντήθηκαν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών. Μετά το «ναυάγιο» και της δεύτερης συνάντησής τους προγραμματίζουν να αποκλείσουν για το επόμενο 48ωρο το υπουργείο.

Οι αυτοκινητιστές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει από τις 9 το πρωί τα διόδια στο Ρίο. Κλειστή και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο ύψος των διοδίων του Αντιρρίου.

Η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών και στα δύο ρεύματα έχει κλείσει. Η κίνηση των οχημάτων από Πάτρα προς Κόρινθο γίνεται από την παλαιά εθνική οδό, μέσω των κόμβων Ρίου και Σελιανίτικων, ενώ οχήματα και επιβάτες περνούν το Ρίο - Αντίρριο με τα φέρι μποτ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, ιδιοκτήτες ταξί έχουν αποκλείσει και τις δύο εισόδους προς το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Νωρίτερα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αυτοκινητιστών. Οι ιδιοκτήτες ταξί πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησα με καπνογόνα.

Αυτή την ώρα οι αστυνομικοί έχουν παραταχθεί μπροστά στις εισόδους του αεροδρομίου. Οι ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου. Κατάληψη πραγματοποιείται και στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ταξί με τις οικογένειές τους πραγματοποίησαν πορεία (πεζή) στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι αυτοκινητιστές έφθασαν έως το δημαρχείο, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον δήμαρχο Γ.Μπουτάρη.

Σε αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του λιμανιού στην Κέρκυρα προχώρησαν από το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί. Σκοπός της κινητοποίησής τους -όπως λένε- είναι να μην επιτρέψουν την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στο χώρο, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των ημερήσιων εκδρομών. Προγραμματίζουν μάλιστα το μεσημέρι να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του αεροδρομίου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούν κατάληψη στην ΔΟΥ Καλαμάτας. Την Τρίτη ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...