Επικρίσεις από μερίδα του Τύπου
- Αύξηση στο όριο δανεισμού και μεγάλες περικοπές προβλέπει το σχέδιο (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Δύο ψηφοφορίες, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, προγραμματίζονται για τη Δευτέρα στις ΗΠΑ μετά τον επιτυχή συμβιβασμό μεταξύ των παρατάξεων που φαίνεται ότι θα αποτρέψει μία απροσδιόριστων επιπτώσεων για την παγκόσμια οικονομία στάση πληρωμών της χώρας. Παραταύτα, ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται τα πυρά μερίδας του Τύπου για το ότι ουσιαστικά υπέκυψε στα αιτήματα των συντηρητικότερων Ρεπουμπλικάνων.Μετά από ημέρες δραματικών διαβουλεύσεων και συνεχών ανατροπών και μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, τα μέλη της Βουλής θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο το απόγευμα (αργά το βράδυ στην Ελλάδα) και αργότερα –πιθανόν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας– και η Γερουσία.
Και τα δύο σώματα πρέπει να συμφωνήσουν για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στον πρόεδρο Ομπάμα για υπογραφή, ωστόσο και στα δύο υπάρχουν μέλη που αντιτίθεται στο σχέδιο.
Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο παρατάξεων στα νομοθετικά σώματα θα συναντήσουν βουλευτές και γερουσιαστές σε μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να πειστούν οι διαφωνούντες –μεταξύ τους πολλοί Ρεπουμπλικάνοι του κινήματος Tea Party- που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σε επιμέρους σημεία.
Αντίθετα, Δημοκρατικοί αντιτίθενται στις περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα με την Νάνσι Πελόζι να υπογραμμίζει ότι προβλέπονται μεγάλες περικοπές χωρίς αυξήσεις στους φόρους για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Ραούλ Γκριχάλβα, που ηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιας 74μελούς ομάδας φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος αναμένει ότι «τα περισσότερα μέλη της προοδευτικής ομάδας να καταψηφίσουν» το νομοσχέδιο. Τα μέλη της ομάδας θα συνεδρίαζαν το απόγευμα για να διαμορφώσουν την στάση τους.
Εντωμεταξύ, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα συναντήσεις με τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσία ενόψει των ψηφοφοριών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.
Ο Μπάιντεν είχε συνεχή αλλά και παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων για την επίλυση της κρίσης.
Συμφωνία για χρέος και δαπάνες
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013. Σήμερα το όριο δανεισμού ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες –χωρίς ταυτόχρονη των φόρων– κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή
ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές.
Αντιδράσεις από τον Τύπο
Πάντως, παρά την ανακούφιση με την οποία έγινε δεκτή εκτός των ΗΠΑ η συμφωνία, σφοδρές επικρίσεις εξέφρασε μερίδα του Τύπου που κλίνει προς τους Δημοκρατικούς.
«Αποκρουστική συμφωνία» που απέτρεψε το χάος χαρακτήρισαν το συμβιβασμό οι New York Times. «Η συμφωνία θα επιτρέψει να αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα για όλο το 2012 η στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες», συνεχίζει η εφημερίδα.
Προσθέτει δε ότι ότι «η υπόλοιπη συμφωνία είναι σχεδόν ολοκληρωτική συνθηκολόγηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων. Θα πλήξει τα προγράμματα που ευνοούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς και θα φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
Την ανησυχία της για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών εξέφρασε η Washington Post ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν είναι μια λύση για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».
Η USA Today από την πλευρά της γράφει ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής «δεν έχει τίποτα το ειδυλλιακό» αφού επί της ουσίας απλώς μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.
Πάντως τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Τζον Μπένερ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη συμφωνία λέγοντας ο μεν πρώτος ότι ότι δεν είναι αυτή που θα προτιμούσε και ο ίδιος και ο Μπένερ ότι «δεν είναι και η μεγαλύτερη συμφωνία στον κόσμο».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου