Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Καθαρά Δευτέρα (Έθιμα Αποκριάς)

http://assets.tanea.gr/files/2009-02-26/thumbs/xartaetos_450x.jpg

http://fe-mail.gr/media/Image/greece_europe_world/2007/02/a-w-sarakosth/lagana-xalvas.jpgΗ Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Η λέξη Καθαρή εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία.
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Απαραίτητα στοιχεία της αποκριάς θεωρούνται τα κούλουμα και ο χαρταετός.
Ο εορτασμός του καρναβαλιού κλείνει με τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.
Με τον όρο κούλουμα, εννοούμε τη μαζική έξοδο του κόσμου στην ύπαιθρο και τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας έξω στην φύση.

Τα κούλουμα είναι γνωστά και σαν κούλουμπα, κούμουλες, κουμουλάθες ή κούμουλα.
Είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι
Σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη η προέλευση της λέξης είναι λατινική, από το cumulus που εκτός από την σημασία του σωρού,
σημαίνει και την αφθονία, το περίσσευμα, το πέρας, αλλά και τον επίλογο.

Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα καθαρίζουν ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, διότι και τέτοιου είδους λιχουδιές γεύονται μερικοί, αντί για λαγάνες, χαλβά, ελιές και πίκλες που προτιμούν οι πιο πολλοί, σαν αποτοξίνωση από τα πλούσια φαγοπότια της αποκριάς.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν' αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.
Αντίθετα άλλοι βάφουν μαύρα τα πρόσωπά τους με καπνιά ή μπογιά παπουτσιών,
καθώς χορεύουν και μεθούν όλη την ημέρα σε υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, του αστεριού στα ψηλώματα. Τους χαρταετούς τους κατασκεύαζαν παλιά μόνοι τους με καλάμια και χαρτί. Ήθελαν μαστοριά στο ζύγισμα. Αν δεν τα κατάφερνες να τα ζυγιάσεις χαρταετό ψηλά δεν έβλεπες.
Με το χαρταετό πέταγαν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, με τον ερχομό της άνοιξης.
Read more...

Αυτά είναι τα νέα τεκμήρια

Ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα για όλους

ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ διαβίωσης έτσι όπως θα ισχύσουν για όλους τους Ελληνες φορολογούμενους φαίνεται ότι έχει οριστικοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στο γραφείο του το τελικό σχέδιο των νέων τεκμηρίων, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε 10 μέρες περίπου.

Στόχος, κυρίως, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο εντοπισμός των πραγματικών εισοδημάτων περίπου 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δηλώνουν πολύ χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών, όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ (που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.200 ευρώ), οι τραγουδιστές (11.340 ευρώ), οι ιδιοκτήτες εστιατορίων (8.150 ευρώ), οι υδραυλικοί (8.140 ευρώ) και οι ελαιοχρωματιστές (7.700 ευρώ τον χρόνο και μεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν κατά μέσον όρο ετησίως φόρο 6.100 ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθωτός υπάλληλος με φορολογητέες αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα.

Ετσι, λοιπόν, εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο του δηλωθέντος, τότε θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου.

Με την επιβολή των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αφορμή την κρίση (αλλά και παλαιοτέρα) δηλώνουν ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα απ’ ό,τι συνήθως.

Το νέο στοιχείο των τεκμηρίων είναι ότι δεν θα υπάρχουν αφορολόγητα όρια - που υπήρχαν έως τώρα. Ετσι, για παράδειγμα, τεκμήριο θα αποτελεί ακόμα και μια κατοικία των 80 τ.μ. είτε είναι κύρια είτε εξοχική, ένα σκάφος ανοιχτού τύπου είτε βάρκα 3 μέτρων είτε είναι 10 μέτρων - όπως επίσης και ένα μικρό Ι.Χ. των 1.100 κυβικών.

Στη νέα λίστα των τεκμηρίων περίοπτη θέση καταλαμβάνουν αεροσκάφη και οικιακές βοηθοί, όπως άλλωστε και οι πισίνες αλλά και τα ιδιωτικά σχολεία, που υποδεικνύουν κατά την Εφορία πολυτελή διαβίωση και δεν συμβαδίζουν με εισοδήματα φτώχειας.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα η τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης επιβάλλεται στην α' κατοικία άνω των 200 τ.μ., στις δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 150 τ.μ., στα σκάφη αναψυχής (απαλλάσσεται ένα σκάφος έως 10 μ. όταν δεν έχει ναυτολογημένο πλήρωμα), στο κόστος πληρώματος των σκαφών αναψυχής (συνολική αμοιβή επί 2), στα αεροσκάφη και ελικόπτερα και στις δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες).

«Δεν μπορεί ένας επιτηδευματίας με δηλωθέν εισόδημα 12.000 ευρώ, αφορολόγητος δηλαδή, να αγοράζει και να συντηρεί ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ένα σκάφος αναψυχής και να μην τον ελέγχει η Εφορία», αναφέρει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Τι μετρά ως τεκμήριο Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών είναι το εξής:

Οσον αφορά στα αυτοκίνητα, το τεκμήριο θα ενεργοποιείται ακόμα και για τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Τα τεκμαρτά ποσά θα είναι χαμηλά για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά του αυτοκινήτου (ανάλογα με τα κυβικά ισχύουν και αντίστοιχα ποσά τεκμηρίου). Ετσι, για παράδειγμα, για ένα Ι.Χ. 1.200 κ.ε. το τεκμήριο θα είναι 3.000 ευρώ, ενώ για κάθε 100 κ.ε. και άνω θα προστίθενται 200 ευρώ. Ετσι, Ι.Χ. 1.400 κ.ε. θα έχει τεκμήριο 3.400 ευρώ, Ι.Χ. 2.000 κ.ε. τεκμήριο 4.600 ευρώ και Ι.Χ. 2.500 κ.ε. τεκμήριο 5.600 ευρώ.

Για την κύρια κατοικία το τεκμήριο θα ενεργοποιείται ακόμα και για τις μικρές κατοικίες, δηλαδή δεν θα υπάρχει απαλλαγή. Ετσι, για κατοικίες έως 100 τ.μ. το τεκμήριο θα είναι 4.000 ευρώ (40 ευρώ ανά τετραγωνικό), για κατοικίες από 101 έως 300 τετραγωνικά θα ανεβαίνει στα 60 ευρώ ανά τετραγωνικό και για τις κατοικίες από 301 τετραγωνικά και άνω το τεκμήριο θα εκτινάσσεται στα 80 ευρώ ανά τ.μ. Μια κατοικία, λοιπόν, των 150 τ.μ. θα έχει τεκμήριο 9.000 ευρώ, των 200 τ.μ. θα έχει τεκμήριο 12.000 ευρώ, των 310 τ.μ. 24.800 ευρώ και των 400 τ.μ. 32.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται παλιότερο σενάριο που ήθελε τα ποσά αυτά να κλιμακώνονται ανά 50 τ.μ. κατοικίας. Ο υπολογισμός των ποσών αυτών έγινε αφού ελήφθησαν υπόψη οι ελάχιστες ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, θέρμανση και συντήρηση μιας μέσης κατοικίας. Δηλαδή, το ετήσιο ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης προέκυψε ως άθροισμα των επιμέρους αυτών ποσών.

Για τις δευτερεύουσες και τις εξοχικές κατοικίες τα ποσά θα είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με αυτά της κύριας κατοικίας.

Για τα σκάφη αναψυχής δεν θα υπάρχει επίσης κανένας περιορισμός. Για παράδειγμα, τεκμήριο θα έχει ακόμα και μια βάρκα 4-5 μέτρων. Ετσι λοιπόν τα σκάφη ανοιχτού τύπου έως 5 μέτρα θα έχουν τεκμήριο 2.000 ευρώ, ενώ άνω των 5 μέτρων 3.000 ευρώ. Τα σκάφη αναψυχής με κλειστό χώρο ενδιαίτησης έως 10 μέτρα θα έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 7.500 ευρώ, ενώ για κάθε 1 μέτρο και άνω το τεκμαρτό εισόδημα θα αυξάνεται κατά 1.250 ευρώ. Ενα σκάφος, π.χ., 20 μέτρων θα έχει τεκμήριο 20.000 ευρώ, των 30 μέτρων τεκμήριο 32.500 ευρώ κ.λπ. Σήμερα για τα σκάφη αναψυχής το τεκμήριο ενεργοποιείται για όσα έχουν μήκος πάνω από 7 μέτρα.

Για τις εξωτερικές πισίνες το τεκμήριο θα ανέρχεται στα 60 ευρώ ανά τ.μ. και τις εσωτερικές στα 100 ευρώ ανά τ.μ., οπότε μια μικρή εξωτερική πισίνα των 40 τ.μ. θα έχει τεκμήριο 2.400 ευρώ, ενώ μία των 80 τ.μ. 4.800 ευρώ.

Τεκμήριο θα αποτελεί και το απασχολούμενο προσωπικό σε μια οικογένεια, το οποίο ανά απασχολούμενο (οικιακή βοηθός, κηπουρός κ.ά.) θα υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ. Για το ιδιωτικό σχολείο το τεκμήριο θα είναι 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Τεκμήρια το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί θα είναι επίσης και τα φροντιστήρια (ελληνικών, ξένων γλωσσών κ.λπ.).

protothema.gr

Read more...

Ας σκεφτούμε για το καλό όλων.


Η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας "ΘΕΜΑ" δείχνει οτι οι Έλληνες πολίτες κρίνουν ,τα μέτρα του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης,απαραίτητα(65%),ανεπαρκή(41.1%) και καθυστερημένα(51.3%).Σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για το Ασφαλιστικό παρατηρούμε οτι το 79.5% δεν συμφωνεί με την κατάργηση ρυθμίσεων για μητέρες με ανήλικα παιδιά,το 60.5% διαφωνεί με την εξίσωση ορίων ανδρών/γυναικών,ενώ το 60% διαφωνεί με την αύξηση ορίων ηλικίας.Εμφανής είναι η υποκρισία,η χαιρεκακία και το ιδιότυπο κοινωνικό "μίσος" ένατι των δημοσίων υπαλλήλων.Όλοι οι μη δημόσιοι υπάλληλοι συμφωνούν με τα μέτρα που αφορούν την μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ενώ δεν συμφωνούν με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα επειδή αγγίζει τους πάντες.Με απλά λόγια το φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμού έχει βρεί εύφορο έδαφος.Αναπτύσσεται και εκδηλώνεται. Γνώμη μας είναι οτι τα μέτρα είναι αναγκαία και όσον αφορά τους μισθούς του Δημοσίου και όσον αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.Και κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει για τα δεινά που κάποιες επαγγελματικές ομάδες υφίστανται η θα υποστούν.Ας σκεφτούν οι δημοσκοπούμενοι πολίτες οτι η κατάργηση του 14ου μισθού θα αφορά όλους τους μισθωτούς και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η αύξηση της ανεργίας τον ιδιωτικό τόμεα θα θίξει.Ας σκεφτούν τώρα οι Έλληνες οτι η κρίση μας αφορά όλους,οτι τα βάρη της κρίσης θα πρέπει να επιμερισθούν δίκαια και αναλογικά σε όλους.Ας σκεφτούν τώρα οι Έλληνες οτι η έξοδος απο την κρίση πρέπει να μας βρεί σ' ενα νέο,σύγχρονο,δημιουργικό,παραγωγικό και αποτελεσματικό οικονομικό,πολιτικό,κοινωνικό και θεσμικό περιβάλλον.Για το καλό όλων ,για το καλό των παιδιών μας,για το καλό της χώρας.Read more...

Επιμένουμε και παραμένουμε οραματιστές για δίκαιη κοινωνία των αρχών και αξιών του Σοσιαλισμού."...σ’ εμάς, τους συνεχιστές της πορείας σου, θα δείχνεις πάντα το δρόμο της ενότητας και της προσφοράς.....θα αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τον κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα του Κινήματος μας!!!
Επιμένουμε και παραμένουμε οραματιστές για δίκαιη κοινωνία των αρχών και αξιών του Σοσιαλισμού.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που «δεν δωρίζεται, δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται»

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

vathiprasino.

Read more...

Γαλάζια στελέχη σε πράσινες καρέκλεςΠέρασαν 4 μήνες, πλησιάζει το Πάσχα και το ΠαΣοΚ με την γνωστή πια ταχύτητα του ......συνεχίζει την στελέχωση της κρατικής μηχανής.
Το σύνολο των στελεχών στους δημόσιους οργανισμούς είναι ακόμα αυτά που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ασε που πολλά «γαλάζια» στελέχη αναζητούν τρόπους για να στήσουν «γέφυρες» με την κυβέρνηση και τους νέους προϊσταμένους τους ενώ άλλα αρνούνται να παραιτηθούν και επικαλούνται συμβάσεις.
Ενας ενδεικτικός κατάλογος με τα στελέχη της ΝΔ που έχουν τοποθετηθεί σε κρατικές θέσεις και παραμένουν ακόμα είναι στη φωτό από Τα Νέα ....Read more...

Πόσο μας κόστισε το μαλλί κύριε Ραγκούση; Καμιά ανησυχία, υπόγραψε μια νέα κοινή υπουργική απόφαση με τον Παπακωνσταντίνου για περικοπές μισθωτών…

Πάλι επέλεξαν την χλιδή για το συνέδριο τους


Ήθελαν να συζητήσουν για το νέο σχέδιο "Καλλικράτης" και κατέλυσαν σε ένα πανάκριβο ξενοδοχείου που κόστισε πάνω από 60.000 ευρώ για να φιλοξενήσει όλο τον κόσμο.
Κατέφτασαν 54 νομάρχες και 400 (!) παρατρεχάμενοι για τριήμερη διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο, με τιμή δωματίου 185 ευρώ και τα έξοδα όλα πληρωμένα!
Μα δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην Ελλάδα;
troktiko

* Τι γίνεται στην Ελλάδα; Ότι πάντα, πληρώνουν οι μισθωτοί κι όσοι δεν έχουν, για να έχουν οι κατέχοντες!
Απλή σοσιαληστρική συνταγή!Read more...

Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται να εξειδικευτούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία. Οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν στα συμβούλια του Eurogroup και του Ecofin, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τα συμβούλια θα επικυρώσουν τις συστάσεις της Κομισιόν για την ένταξή μας στην πιο σκληρή επιτήρηση με μηνιαίες αξιολογήσεις και εξάμηνες αναθεωρήσεις. Θα τονίσουν ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Επίσης, θα συζητήσουν τι μορφή θα λάβει, αν χρειαστεί, η δράση, που υποσχέθηκαν να αναλάβουν για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Κρίσιμο χρονικό διάστημα θεωρείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν αποκλίσεις, θα προταθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, αναφέρουν ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη ράψει κοστούμι με «φρέσκα» μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν πάγωμα προσλήψεων-μισθών και ανατροπές στους κανόνες εργασίας (ενίσχυση ελαστικών μορφών) με αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων, περικοπή του 14ου μισθού, κατάργηση του επιδόματος αδείας, αύξηση της φορολογίας μέσω των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης ότι η ευρωομάδα θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα. Πάντως, αυτή η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονομερής, αλλά αφορά μία αμοιβαία δέσμευση. Οι Έλληνες θα πρέπει να πράξουν αυτό που είναι αναγκαίο και οι χώρες του Eurogroup θα ενεργήσουν αναλόγως», λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρει πως «οποιαδήποτε μορφή λάβει μία βοήθεια προς την Ελλάδα, θα πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια, αποφασιστικότητα και συντονισμό εντός της ευρωζώνης. Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιηθεί θα είναι εργαλείο αλληλεγγύης και όχι γενναιοδωρίας, θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα δοθεί δωρεάν».

Παράλληλα, τονίζει ότι «οι αγορές συμπεριφέρονται με υπερβολή και κερδοσκοπούν στην πιθανότητα μη αντίδρασης της ευρωζώνης. Διαπράττουν λάθος. Δεν θα αφήσουμε να πέσει η Ελλάδα».

Οι πολίτες σε ποσοστό 60,7% θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, για να βγει η χώρα από την κρίση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΑLCO για το Πρώτο Θέμα. Το 65% πιστεύει ότι ήταν απαραίτητα τα μέτρα, ενώ το 41,1% τα κρίνει ανεπαρκή. Επίσης, το 51,3% υποστηρίζει ότι αποφασίστηκαν καθυστερημένα.

Στο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και το ΣΚΑΙ, το 80% εκτιμά ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι περίοδος απεργιακής έντασης και κοινωνικών συγκρούσεων.

«Η κοινή γνώμη εγκρίνει τις οδυνηρές συνέπειες από την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Και στην ερώτηση αν πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή για τα στοιχεία της Στατιστικής, απαντά: «Θα έλεγα ότι η Εξεταστική πρέπει να χρησιμοποιείται σε έσχατη ανάγκη. Ομως πρέπει να μάθουμε γιατί η Στατιστική έδινε συστηματικά εσφαλμένες πληροφορίες στην ΕΕ. Το έκαναν από πατριωτισμό; Το έκαναν γιατί κάποιος τους υποχρέωνε;».

Η Βάσω Παπανδρέου εκτιμά, μιλώντας στη Real News, ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στα μέτρα για την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν επιχειρήσεις και να υπάρχει κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας.
nooz.gr

Read more...

To τελικό σχέδιο της Ε.Ε....


H Νομισματική Ενωση, η οποία δεν μετεξελίσσεται και σε Οικονομική Ενωση με συντονισμό και σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδα, εφόσον μάλιστα δεν προέβλεπε αποτελεσματικό μηχανισμό συμμόρφωσης των χωρών που συστηματικά παρέβαιναν τους όρους του Μάαστριχ. Αντίθετα, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο προβλεπόταν ότι δεν επιτρέπεται η «διάσωση» (η γνωστή ρήτρα «no bail out») των χωρών μελών που εκτροχιάζονταν δημοσιονομικά.
Το αδιέξοδο αυτό όμως δεν...


ήταν κανείς πρόθυμος να το αντιμετωπίσει εκ των προτέρων γιατί οι μεν χώρες του Νότου συστηματικά και ανέξοδα παραβίαζαν τους όρους του Μάαστριχ, ενώ η μόνιμη «χρηματοδότης» της Ε.Ε., η Γερμανία, δεν ήταν πρόθυμη να επωμιστεί και πάλι το κόστος των προσαρμογών που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή κοινής οικονομικής πολιτικής. Συγχρόνως η Γερμανία επωφελούνταν από την υψηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
To τελικό σχέδιο της Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φθάσαμε στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της Πέμπτης, όπου η πολιτική στήριξη της Ελλάδας και η δέσμευση των 16 της Ευρωζώνης ότι θα διαφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ δεν ήταν αρκετές για να διαλύσουν την ασάφεια που δημιουργούσαν τα αντιφατικά μηνύματα που στάλθηκαν στις αγορές για την προοπτική συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Tο μόνο δεδομένο είναι ότι πράγματι οι εταίροι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να βουλιάξει και αυτό δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Οι γερμανικές τράπεζες διακρατούν περίπου 43 δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους και οι γαλλικές περίπου 75 δισεκατομμύρια, ενώ είναι άγνωστο το ύψος των ασφαλιστικών εγγυήσεων του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι ελεγχόμενες από το γερμανικό δημόσιο τράπεζες. Συνεπώς, πέραν όλων των άλλων, υπάρχει ζωτικός λόγος για τη Γαλλία και τη Γερμανία ώστε να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα στον δρόμο της χρεοκοπίας.

Περιορισμοί
Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και οι διαφορετικές στρατηγικές περιόριζαν εκ των πραγμάτων τις επιλογές που υπήρχαν για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Το λεγόμενο ευρωομόλογο αντιμετωπιζόταν αρνητικά από τους Γερμανούς, καθώς ουσιαστικά θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους του δικού τους δανεισμού προκειμένου να εξασφαλισθούν δάνεια με χαμηλότερο κόστος για την Ελλάδα. Θεσμικά δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.

Η ΔΙΑΣΩΣΗ
Το ακριβό τίμημα της «στήριξης»

Την Πέμπτη οι εταίροι προσπάθησαν να βρουν μια λεπτή ισορροπία: να στείλουν το μήνυμα ότι με «κάποιον τρόπο» δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εφόσον προκύψουν και πάλι προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της τον Απρίλιο.

Αλλά αυτή η διάσωση θα έρθει μόνον αφού εξαντληθεί κάθε προσπάθεια να πεισθούν οι αγορές ότι η Ελλάδα με δικές της δυνάμεις και με κάθε (πρόσθετο) μέσο και μέτρο μπορεί να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανσή της.

Το αντάλλαγμα για τη «στήριξη» αυτή είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς «κηδεμονίας» με εκχώρηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα επιτηρούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθεροποίησης βασιζόμενοι στην «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στη δυσχερή θέση να είναι αντιμέτωπη με το ΔΝΤ (έστω και με ευρωπαϊκό μανδύα), χωρίς όμως το «ζεστό» χρήμα που προσφέρει στις άλλες χώρες το ΔΝΤ.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΔΝΤ
Γιατί αποκλείστηκε η «εύκολη λύση»

H «εύκολη» λύση θα ήταν η παραπομπή της χώρας στο ΔΝΤ, το οποίο με μοντέλο την παράβασή του σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ουγγαρία, Λετονία, Ρουμανία) θα αναλάμβανε τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και τη χορήγηση των αναγκαίων δανείων.

Αυτή η προοπτική αποκλείσθηκε, τόσο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε όσο και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, καθώς η παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα αποτελούσε τον «Δούρειο Ιππο» των Αμερικανών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι αρκετοί αναλυτές αλλά και παράγοντες κυρίως της Γερμανίας (μεταξύ αυτών και ο κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ, αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε) επέμεναν στην προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ώστε να μη φορτωθούν με νέα οικονομικά βάρη «υπέρ τρίτων» οι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Ενα ακόμη επιχείρημα υπέρ αυτής της προοπτικής ήταν ότι μόνο το ΔΝΤ διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς ώστε να επιβάλει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ αντίθετα η λύση των διμερών δανείων ή των διμερών εγγυήσεων του ελληνικού δανεισμού δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει θεσμικά ότι η Ελλάδα δεν θα «ξεστράτιζε» από τον μονόδρομο του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 3% εντός των προσεχών τριών ετών.

Η κ. Μέρκελ έχοντας να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα επιθετική εσωτερική κοινή γνώμη, ακόμη κι αν το επιθυμούσε δεν θα μπορούσε να δεσμευθεί για διμερή δανεισμό χωρίς δεδομένες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή του ελληνικού Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Αντιμέτωπη με νέα διλήμματα η κυβέρνηση

H αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης θα γίνει με ad hoc πειραματισμούς, καθώς καμία χώρα αυτήν τη στιγμή δεν επιθυμεί τη θέσπιση (κάτι που θα απαιτούσε και χρόνο) μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Ενας τέτοιος μόνιμος μηχανισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «άλλοθι» για την ανενόχλητη συνέχιση της δημοσιονομικής εκτροπής των χωρών του Νότου και θα απαιτούσε και κάποιου είδους δημοσιονομική Ενωση, την οποία δεν αποδέχονται αρκετές χώρες.

Ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί ενώπιον και άλλων διλημμάτων: πώς θα απαντήσει στα πιεστικά αιτήματα για εκπλήρωση των υπάρχοντων συμβολαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων και επέκτασή τους σε «προϊόντα» που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της πολεμικής βιομηχανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ομως και η στρατηγική επιλογή του κ. Παπανδρέου για πλήρη στήριξη της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιπαρατεθεί με το Παρίσι και το Βερολίνο, που κατηγορηματικά έχουν ταχθεί υπέρ της προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Η κρίση την οποία βιώνει η χώρα, όμως, εγείρει πρόσθετα ερωτήματα για τους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να οριστικοποιήσει εγκαίρως τη συμφωνία με την Κίνα για αγορά ελληνικών ομολόγων (20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ) ή ακόμη να εξασφαλίσει τη στηριξη του Ρώσου προέδρου Πούτιν (με τον οποίο θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου), ο οποίος ελέγχει τα αποθεματικά δισεκατομμυρίων δολαρίων των κρατικών ρωσικών τραπεζών.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΘΝΟΣ

nonews-news

Read more...

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : "ΝΙΩΘΩ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΣΤΗ Ν.Δ."


Συνέντευξη στον Βασίλη Χιώτη

Έπειτα από τρεις μήνες πολιτικής αφωνίας, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει σήμερα στο «Βήμα»για όλα αυτά για τα οποία απέφευγε να μιλήσει, από τότε που έπαψε να είναι υπουργός. Και καθιστά σαφές ότι ο πολιτικός της λόγος αλλάζει και γίνεται πιο επιθετικός, αδιαφορώντας αν η στάση της αυτή θα δυσαρεστήσει αρκετούς στην παράταξή της. Για πρώτη φορά κάνει λόγο για τα αίτια της ήττας της στην εσωκομματική εκλογή του περασμένου Νοεμβρίου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένη από τη στάση του...
κ. Κ. Καραμανλή . Βεβαιώνει ότι δεν θα οργανώσει «αντάρτικο» κατά του κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά τονίζει ότι νιώθει πια ανεπιθύμητη στη
ΝΔ. Για πρώτη φορά αναφέρεται επίσης ανοιχτάστην εκλογική συντριβή της ΝΔστις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αλλά και σε δύο άλλα ζητήματα, που αποτελούν απορίες για πολλούς. Για το αν είναι στα σχέδιά της να ιδρύσει νέο κόμμα- η απάντηση που δίνει θα δώσει τροφή για προγνωστικά- και για το ποια ήταν η σχέση της με τον Μιχ. Χριστοφοράκο!

- Κυρία Μπακογιάννη, από τις 29 Νοεμβρίου, οπότε ο κ. Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποφασίσατε να παραμείνετε σιωπηλή. Γιατί ακολουθήσατε αυτή τη στάση;

« Γιατί χρειαζόμουνα μία περίοδο ανασυγκρότησης, μία περίοδο σκέψης, περισυλλογής, στην οποία θα έκανα τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μου. Νομίζω ότι ακόμη και τα πλέον μάχιμα στελέχη της πολιτικής δικαιούνται κάποια στιγμή απόσταση από τα πράγματα, ένα διάλειμμα από τη δημοσιότητα».

- Τώρα λοιπόν μπορείτε με νηφαλιότητα να μιλήσετε για ορισμένα ζητήματα για τα οποία δεν έχετε τοποθετηθεί. Οπως για παράδειγμα, τι έφταιξε και ηττηθήκατε, ενώ ξεκινήσατε ως το μεγάλο φαβορί...

« Εφταιξαν πολλά. Πρώτα απ΄ όλα, τα δικά μου λάθη. Ενας πολιτικός που κατεβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία, είναι βεβαίως έτοιμος και να κερδίσει και να χάσει. Υπήρξαν πολλοί λόγοι, πολλοί απ΄ αυτούς αντιφατικοί μεταξύ τους. Κατ΄ αρχάς υπάρχει στον κόσμο μια δικαιολογημένη αντίδραση για την οικογενειοκρατία, και απέναντι σε αυτό εγώ δεν μπόρεσα να αναδείξω την αυτόνομη δική μου πορεία όλων των τελευταίων ετών. Δεύτερον, σίγουρα πλήρωσα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, την ταύτισή μου με την κυβέρνηση Καραμανλή. Μια στάση την οποία κράτησα συνειδητά, ως συμβολή στην ενότητα της ΝΔ. Θεωρούσα δε, ότι αυτή η στάση μου ήταν η πλέον πειστική απάντηση σε όλους όσοι έλεγαν ότι ροκάνιζα την καρέκλα του Καραμανλή και ότι επιδίωκα να τον ανατρέψω. Η στάση αυτή, όμως, μου χρεώθηκε αρνητικά κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας. Ετσι χρεώθηκα την οργή πολλών οπαδών της Νέας Δημοκρατίας για τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή».

- Δεν νίκησε όμως μόνο για αυτούς τους λόγους ο κ. Σαμαράς... « Για αυτούς, αλλά και για άλλους. Η πολύ μακρά απουσία του από τα πολιτικά δρώμενα του επέτρεψε να εμφανιστεί ως αντισυστημικός υποψήφιος. Ετσι κατάφερε να χρεώσει σε εμένα μηχανισμούς, οι οποίοι- και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- στην πράξη λειτουργούσαν υπέρ εκείνου. Το ίδιο συνέβη και με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν την ολοφάνερη υποστήριξή τους στον κ. Σαμαρά. Δέχθηκα μια λυσσαλέα επίθεση. Ορι σμένοι προσπάθησαν να σπιλώσουν ακόμη και την προσωπικότητά μου και την οικογένειά μου. Προσπάθησαν ακόμη, να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα. Δέχθηκα μια απίστευτη επίθεση λάσπης την οποία δεν κατάφερα να αποκρούσω. Υπήρξαν και άλλοι λόγοι, αλλά νομίζω πως σας ανέφερα τους βασικούς».

- Γιατί στη συνέχεια αρνηθήκατε το κομματικό αξίωμα που σας πρότεινε ο κ. Σαμαράς;

« Ο κ. Σαμαράς μού πρότεινε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μετά την εκλογή του, τη θέση της υπεύθυνης Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι σαφές ότι ο χρόνος, αλλά και ο τρόπος που έκανε την πρόταση προδιέγραφε την άρνηση. Διότι σε τελική ανάλυση είναι άλλο πράγμα η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας για ουσιαστική σύνθεση των απόψεων και άλλο πράγμα να προσπαθούμε να τηρήσουμε ανεπιτυχώς τα προσχήματα». - Αυτή την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας που λέτε, δεν την έχετε διαπιστώσει από τότε ως σήμερα;

«Οχι». - Αν στο μέλλον σάς προτείνει κάποιο ανώτερο αξίωμα θα το δεχτείτε;

«Το πρόβλημά μου δεν είναι ούτε τα αξιώματα ούτε οι καρέκλες, και δεν ήταν ποτέ. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι η ΝΔ έπειτα από τη μεγαλύτερη ήττα την οποία έχει γνωρίσει ποτέ, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολιτική αναγέννηση με καθαρό πολιτικό λόγο, με σαφείς προγραμματικές θέσεις, χωρίς ταλαντεύσεις για το πού πρέπει να πάμε ανάμεσα στον ΛΑΟΣ και το ΠαΣοΚ. Για να ξανακερδίσει σταδιακά την αξιοπιστία της, πρέπει να συγκροτήσει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης, μακριά από λαϊκισμούς και συμβιβασμούς».

- Προφανώς δεν σας βρίσκει σύμφωνη και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σαμαράς στελεχώνει τον κομματικό μηχανισμό. Αισθάνεστε ότι προχωρεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

« Υπάρχουν ενδείξεις και επιλογές που σίγουρα δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Αλλά είναι δικαίωμα του κάθε αρχηγού να επιλέγει τους συνεργάτες του. Αυτό όμως που θα έπρεπε να είναι σαφές είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράζει ένα πολιτικό εύρος τέτοιο που να συγκροτεί μια πολύ μεγάλη παράταξη. Αρα τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται πάντοτε σηματοδοτούν και κάτι. Ανανέωση δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε τις παλιές “κλειστές ομάδες” με νέες. Ανανέωση σημαίνει αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, άνοιγμα της κομματικής πόρτας, αξιοποίηση όλων των άξιων στελεχών αλλά και προσέλκυση νέων ανθρώπων που κοιτάνε μπροστά και όχι στο παρελθόν».

- Είστε λοιπόν δυσαρεστημένη. Και τι θα κάνετε στο μέλλον; Θα σταθείτε απέναντι στον κ. Σαμαρά ή δίπλα στον κ. Σαμαρά;

« Εσείς πιστεύετε ότι στο μέσον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης δι καιούται κανείς να ασχολείται με τον εσωκομματικό μικρόκοσμο; Εγώ δεν πρόκειται να κάνω κλεφτοπόλεμο ή ανταρτοπόλεμο όπως φαντάζονται μερικοί. Αυτό απέχει πολύ από τις αρχές και το πολιτικό μου ήθος. Θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες αυτής της παράταξης και για ένα καλύτερο μέλλον».

- Νιώθετε ωστόσο ανεπιθύμητη στο κόμμα σας, για να μην πω ξένη...

«Εδώ κάνετε ένα μεγάλο λάθος: Είμαι η τελευταία που θα νιώσω ποτέ ξένη μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και αν νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη- εδώ δεν κάνετε λάθος- είναι γιατί ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι είμαι ανεπιθύμητη. Αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εκφράσει τη βάση της παράταξης». - Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι μάλλον έχετε αρχίσει να σκέφτεστε την ίδρυση νέου κόμματος... « Η ιστορία έχει δείξει, κύριε Χιώτη, ότι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία, ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Στη ΝΔ έχουμε τέτοιες εμπειρίες από το παρελθόν. Ξέρω, λοιπόν, ότι τα κόμματα δημιουργούνται όταν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, όταν υπάρχουν κενά εκπροσώπησης μερίδας της κοινωνίας. Το χρέος αυτής της παράταξης είναι ακριβώς να αγκαλιάσει το σύνολο της κοινωνίας και να εκφράσει σε κάποια στιγμή και το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό κομμάτι των Ελλήνων».

- Κενά στο σημερινό πολιτικό σύστημα υπάρχουν;

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία βαθιά, σύνθετη και μεγάλη κρίση. Είναι και μία κρίση αυτογνωσίας για τη χώρα. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες, δεν υπάρχει ανεύθυνος πολιτικός για αυτή την κρίση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εχουμε όλοι μας ευθύνες. Θα πρέπει, λοιπόν, με πολλή σοβαρότητα και αντιστρέφοντας την ως τώρα πάγια τακτική του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος να επενδύουν στον λαϊκισμό για να μπορέσουν να κερδίσουν, να βγούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν μου προσάψετε ότι αργήσαμε, είμαι έτοιμη να αποδεχθώ την κάθε κατηγορία».

- Κρατώ το τελευταίο. Εχετε καταλήξει στο τι έφταιξε και οδηγήθηκε η ΝΔσε αυτή την εκλογική συντριβή στις 4 Οκτωβρίου;

«Επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή θα έλεγα ότι το πρώτο πράγμα το οποίο κάναμε είναι ότι καθυστερήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Ενώ υπήρχε ένα πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο επέβαλλε διαρθρωτικές αλλαγές και τομές στο σύνολο του συστήματος και στην οικονομία και στη διοίκηση ουδέποτε εφαρμόστηκε, τουλάχιστον συνολικά ή αποτελεσματικά. Δεύτερον, η ονομαζόμενη ήπια προσαρμογή τελικά οδήγησε στη μη λήψη των μέτρων εκείνων που ήταν ζωτικά απαραίτητα για την οικονομία και που τότε, το 2004, η κοινωνία και τα περίμενε και ήταν έτοιμη να τα αποδεχτεί. Αλλά αντί να προχωρήσουμε τολμηρά και σε φιλελεύθερη κατεύθυνση, συνήθως διαχειριζόμασταν το αποκαλούμενο “πολιτικό κόστος”. Αυτά όλα, σε συνδυασμό με το ότι δεν κατορθώσαμε να πατάξουμε και τη διαφθορά, ήταν νομίζω οι βασικοί λόγοι».

- Με τη στρατηγική της ΝΔνα υπόσχεται συναίνεση, να ζητεί μέτρα, και όταν αυτά λαμβάνονταινα τη δίνει με το σταγονόμετρο, συμφωνείτε;

« Είναι αυτονόητο ότι την πολιτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση τη στηρίζουμε. Αλλωστε η κατηγορία την οποία δεχόμαστε είναι ότι, ενώ την εξαγγείλαμε, δεν την εφαρμόσαμε. Τώρα στην εξειδίκευση των μέτρων θα πρέπει κανείς να σημειώσει, πέραν της καθυστέρησης η οποία έχει σημειωθεί από όλους, ότι λείπει η απαραίτητη προετοιμασία, συνεργασία και επεξεργασία.

Δεν μπορεί, παραδείγματος χάρη, να υπάρχουν δηλώσεις ή “διαρροές” άκαιρες οι οποίες να διώχνουν τις καταθέσεις από την Ελλάδα. Δεν μπορεί ο υπουργός Εργασίας να εξαγγέλλει τα τρία “δεν” του Ασφαλιστικού την Κυριακή, και τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός να λέει: αύξηση των ορίων ηλικίας. Κανείς δεν αναφέρεται σε διαρθρωτικές αλλαγές και απουσιάζει πλήρως η αναπτυξιακή διάσταση του σχεδίου εξόδου από την κρίση».

- Αρκούν όμως τέτοια φαινόμεναγια να αρνείται ένα κόμμα τη συναίνεση;

«Η χώρα πληρώνει τις χρόνιες στρεβλώσεις της, οι οποίες με μια φράση οφείλονται στο ότι ζούσαμε με δανεικά και ότι παράγαμε ελάχιστα. Δεν έχει εξηγήσει κανένας στον κόσμο πού οδηγεί η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες. Δεν έχει τονιστεί τι κοστίζει η συνέχιση του καθεστώτος των κλειστών επαγγελμάτων. Τέλος, δεν μπορεί να δαιμονοποιείται το επιχειρείν στην Ελλάδα». «Δεν ζωγραφίζω διαβόλους στον τοίχο»


- Πιστεύετεότι ο Καραμανλής έπρεπε να έχει πάει νωρίτερα σε εκλογές;

«Οχι, το πρόβλημα δεν ήταν πλέον πότε θα γίνονταν εκλογές. Το πρόβλημα ήταν πώς είχαμε κυβερνήσει. Και δεν κυβερνούσαμε όπως απαιτούσαν οι καιροί».

- Γίνεται μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο μήνα για το ποιος φταίει για την κακή κατάσταση της οικονομίας.Στη ΝΔ, ο ένας προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο. Εσείς ποιος πιστεύετε ότι έχει τη βασική ευθύνη;

« Εγώ το παιχνίδι “ζωγραφίζω τον Διάβολο στον τοίχο” δεν θα το παίξω. Θεωρώ ότι μερίδιο της ευθύνης έχουμε όλοι, ο καθένας ανάλογα με την εντολή διαχείρισης που είχε, αλλά την προσπάθεια τώρα να προσωποποιήσουμε μια συνολική κυβερνητική δράση ή να ρίξουμε την ευθύνη στον έναν και όχι στον άλλον, δεν θα την ακολουθήσω».

- Αναγνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι τη βασική ευθύνη έχει πάντοτε ο πρωθυπουργός...

«Σύμφωνοι, την έχει ο πρωθυπουργός και την είχαμε και όλοι ως κυβέρνηση. Πώς να το κάνουμε τώρα; Να κρύβεται κάποιος από τις ευθύνες του, κύριε Χιώτη, δεν έχει κανένα νόημα. Στην πολιτική πρέπει να είσαι πάντοτε έτοιμος να αναλάβεις το μερίδιο των ευθυνών που σου αναλογεί. Με ρωτήσανε πολλές φορές γιατί δεν διαφώνησα ανοιχτά, όταν διαφωνούσα στο εσωτερικό της ΝΔ. Ακόμη και σήμερα πιστεύω ότι αν είχα διαφωνήσει ανοιχτά θα είχε υποστεί τέτοιο κόστος η κυβέρνηση, το οποίο δεν ήθελα εκείνη την ώρα να της το φορτώσω, αφού τη στήριζα. Εκ των υστέρων αυτό μου κόστισε, όπως είπαμε. Εξακολουθώ να πιστεύω όμως, κύριε Χιώτη, πως έπραξα το σωστό για την παράταξή μου. Οταν είσαι υπουργός σε μια κυβέρνηση, έχεις δύο δρόμους: ή τη στηρίζεις ή παραιτείσαι. Αν όμως ένας πολιτικός φτάσει στην παραίτηση, έχει πλέον και την ευθύνη της όποιας πολιτικής εξέλιξης. Πόσω μάλλον αν αυτός ο πολιτικός έχει την ευθύνη και τον ρόλο που είχα εγώ.

- Διαπιστώνω όσην ώρα κουβεντιάζουμε,ότι αποφεύγετε συστηματικά να αναφερθείτε στον κ. Καραμανλή. Είστε δυσαρεστημένη από τον κ. Καραμανλή;

«Αν είμαι δυσαρεστημένη ή ευχαριστημένη, - Εχετε συναντηθεί πρόσφατα με τον κ. Καραμανλή;

«Δεν τον έχω δει μετά τις εκλογές». - Πιστεύετε ότι αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ότι θα τηρήσει μια στάση απόλυτης ουδετερότητας στην εκλογή του διαδόχου του, το τήρησε;

«Νομίζω ότι προσωπικώς το τήρησε. Οι περισσότεροι συνεργάτες του και οι στενοί του άνθρωποι όμως είναι γνωστό ότι στήριξαν τον κ. Σαμαρά».

λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει να αξιολογείς σε επίπεδο καθαρά πολιτικό, ποια είναι - ή ήταν- αντικειμενικά η συμβολή του καθενός από εμάς στις εξελίξεις, ανεξάρτητα από τυχόν καλές ή κακές προθέσεις».

«Με τον κ. Χριστοφοράκο είχαμε μια απλή και φανερή κοινωνική σχέση»
- Μήπως ήλθε η ώρα να μιλήσετε και για τη σχέση που είχατε με τον κ. Χριστοφοράκο;

« Σας είπα προηγουμένως ότι ορισμένοι επιχείρησαν να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα. Αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρέασε την εσωκομματική εκλογή. Δεν κατόρθωσα γρήγορα να ξεκαθαρίσω ότι είναι απολύτως παράλογο μια φανερή κοινωνική σχέση να χρησιμοποιείται ως υποψία συναλλαγής με τη Siemens, μόνο και μόνο επειδή γνωριζόμαστε».

- Εφόσον κληθείτε στην Εξεταστική Επιτροπή θα παραστείτε;

«Βεβαίως. Θέλω αυτή η υπόθεση να ξεκαθαριστεί πλήρως. Και όχι μόνο το θέλω, το απαιτώ κιόλας. Είμαι η μόνη υπουργός που δημοσίως επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας είχα ζητήσει Εξεταστική για τη Siemens. Για έναν απλό λόγο, διότι κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αλήθειας. Και η ώρα της αλήθειας δεν είναι το επιφαινόμενο. Δεν είναι ο εύκολος λαϊκισμός. Είχα μια κοινωνική σχέση, πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο, αυτά είναι γνωστά τοις πάσι. Αλλά αυτό είναι όλο. Ολοι όμως ασχολήθηκαν με αυτό. Δεν ασχολήθηκαν με το ποιοι πήραν χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, πού κατευθύνθηκαν αυτά τα χρήματα, γιατί τα πήραν. Είναι η ώρα λοιπόν τώρα να λάμψει η αλήθεια. Ο,τι λάσπη είχαν να μου ρίξουν, μου έριξαν. Αλλά τώρα έφτασε η ώρα να δούμε και την ταμπακιέρα».

- Πώς είναι δυνατόν όμως το 2004ο κ. Χριστοφοράκος, ενώ έβλεπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα γίνει κυβέρνηση, να χρηματοδοτούσε μόνο το ΠαΣοΚ;

« Δεν το ξέρω. Ουδέποτε υπήρξα αρμόδια για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσημη δήλωση του Κώστα Καραμανλή για τα οικονομικά της ΝΔ. Αυτό το οποίο σίγουρα ξέρω είναι ότι αυτή είναι μια σκοτεινή ιστορία η οποία πρέπει να διαλευκανθεί αν θέλουμε να προστατεύσουμε την προσωπική μας τιμή, πρώτα ως πολιτικών και δεύτερον, την ευρύτερη τιμή του πολιτικού κόσμου. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει μια σωστή και σοβαρή, μια ενδελεχής έρευνα. Εχει γίνει έρευνα από τη Δικαιοσύνη, θα γίνει έρευνα και από τη Βουλή. Πιστεύω ότι η αλήθεια δεν κρύβεται. Πιστεύω, τέλος, ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε σε βάθος τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και από τις θεμελιώδεις είναι αυτές που αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των προσώπων, το λεγόμενο “πολιτικό χρήμα”».

- Εφόσον παραστείτε στην Εξεταστική για τη Siemens, είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθείτε για το τι συνέβη το 1993.

«Η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι να ερευνήσει τα πράγματα από το 1985. Από εκεί και πέρα η έρευνα φαντάζομαι θα δείξει οτιδήποτε έχει γίνει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το 1985 μέχρι το 2010». - Εσείς πιστεύετε ότι είχε συμμετοχή η Siemens στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

«Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι ωφελήθηκε από την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
fimotro


Read more...

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ...


Του Γιώργου Π. Τερζή
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Οριακές μεταβολές στη δυναμική των κομμάτων καταγράφει το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, με την υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά από τη Ν.Δ. να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους δείκτες της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ, η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 48% και της Ν.Δ. σε 31,5%. Παρά την αύξηση της μιας μονάδας σε σχέση με τον Ιανουάριο, η στρατηγική επιλογή της Ρηγίλλης για «συρρίκνωση» του ΛΑ.Ο.Σ. δεν αποδίδει, επί του...
παρόντος καρπούς, αφού το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του, ως αποτέλεσμα και της ρητορικής σε σειρά επίκαιρων θεμάτων όπως το μεταναστευτικό. Σταθερή εκτιμάται η επιρροή του ΚΚΕ (7,5%), ενώ στο 4,5% καταγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, οι πολίτες προτιμούν σαφώς το ΠΑΣΟΚ (40%) έναντι της Ν.Δ. (7%), αν και το 42% απορρίπτει αμφότερα τα κόμματα εξουσίας. Ταυτόχρόνως, όμως, λόγω και της πυκνής επικαιρότητας, οι δείκτες ικανοποίησης των πολιτών από τη λειτουργία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται βελτιωμένοι.
Για σχεδόν έναν στους δύο πολίτες (52%), η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη στον διεθνή χάρτη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με μόλις το 12% να εκτιμά ότι η χώρα μας έγινε πιο ισχυρή. Μάλιστα, η τάση είναι διευρυνόμενη δεδομένου ότι τον περασμένο Οκτώβριο μόλις το 35% θεωρούσε ότι η θέση της Ελλάδας στο κόσμο έγινε πιο αδύνατη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τέλος, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων για τα εισοδήματα και το φορολογικό, δεν προκαλεί έκπληξη η εκτίμηση του 80% των πολιτών ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι περίοδος απεργιακής έντασης και κοινωνικών συγκρούσεων.
fimotro.


Read more...