Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα!


Η εμπιστοσύνη του κόσμου στα πολιτικά κόμματα κλονίστηκε οξύτατα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με τέσσερις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως να δηλώνουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή πολύ διεφθαρμένα, δείχνει σήμερα έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Διαφάνεια (IT), η οποία εδρεύει στο Βερολίνο.

Το Βαρόμετρο του 2010 για την Παγκόσμια Διαφθορά δείχνει ότι το 79% των ερωτηθέντων σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως πιστεύει ότι τα κόμματα είναι "διεφθαρμένα ή εξαιρετικά διεφθαρμένα". Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 69%.

Η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι το δείγμα των χωρών που χρησιμοποιήθηκε στο φετινό βαρόμετρο ήταν λίγο ευρύτερο από το περσινό και προσθέτει ότι αν γίνει σύγκριση μεταξύ των 65 χωρών στις οποίες έγινε η έρευνα και τα δύο χρόνια, η αύξηση το ποσοστού αυτών που υποστηρίζουν ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα είναι μεγαλύτερη --82% των ερωτηθέντων πιστεύει το 2010 ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, έναντι 68% πέρυσι.

"Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση εξακολουθούν να επηρεάζουν την άποψη των ανθρώπων για τη διαφθορά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική", δήλωσε η πρόεδρος της TI Χουγκέτε Λαμπέλε.

"Οι θεσμοί παντού πρέπει να δείχνουν αποφασιστικότητα στις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της καλής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης", πρόσθεσε.

Το βαρόμετρο της TI δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα έπεσε έκδηλα τα τελευταία λίγα χρόνια σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, τις δύο χώρες που θεωρείται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του αγγλο-σαξωνικού καπιταλιστικού μοντέλου.

Κατά την έρευνα αυτή ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε μια κλίμακα 1-5, με το 1 να σημαίνει "καθόλου" και το 5 "εξαιρετικά", για το βαθμό στον οποίο πιστεύουν ότι είναι διεφθαρμένα τα πολιτικά κόμματα.

Στις ΗΠΑ η αξιολόγηση αυξήθηκε σε 4,3 το 2010 από 3,6, ενώ στη Βρετανία σε 4,0 από 3,4.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης αυξήθηκε επίσης πολύ, επισημαίνει η ΤΙ, σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα η αξιολόγηση στην κλίμακα 1-5 έφτασε στο 4,6 από 3,8, ενώ στην Ιρλανδία στο 4,4 από 3,9.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι έξι στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Ένας στους τέσσερις ανέφερε επίσης ότι δωροδόκησε κατά τη διάρκεια του έτους.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι "λάδωσαν", οι μισοί είπαν ότι το έκαναν για να "λύσουν ένα πρόβλημα" και το ένα τέταρτο ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στην πρακτική αυτή για να επιταχύνει αργές διαδικασίες και αποφάσεις.

Μεταξύ αυτών που λαδώθηκαν περιλαμβάνονται αστυνομικοί, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και εφοριακοί, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 91.000 ανθρώπων σε 86 χώρες ή εδάφη.

Το βαρόμετρο για το 2010 της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει επίσης ότι η απογοήτευση είναι πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη απ'ό,τι στη Βόρεια Αμερική, όπου το 73% και το 67% αντίστοιχα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί.

Μολονότι η αντίληψη του κόσμου για τους πολιτικούς πάσχει, επισημαίνει τέλος η Διεθνής Διαφάνεια, η εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα σημειώνει ανοδική πορεία. Το 2009 το 49% των ερωτηθέντων πίστευε ότι οι δικαστές είναι διεφθαρμένοι, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έπεσε στο 43%, σύμφωνα με την έρευνα.





Read more...

Η ΝΔ για τον επενδυτικό νόμο


O επενδυτικός νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβουλιο «σε αρκετά σημεία, επαναλαμβάνει ρυθμίσεις του προσχεδίου της κ. Κατσέλη και σε ορισμένα άλλα, υιοθετεί προτάσεις που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και μήνες, για έμφαση στα φορολογικά κίνητρα».

Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης σε δήλωσή του σχετικά με τον νέο επενδυτικό νόμο. όπως είπε:

«Σήμερα, έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ του Επενδυτικού Νόμου. Πρώτα, τον περασμένο Ιανουάριο, καταργήθηκε ο Αναπτυξιακός Νόμος του 2004, χωρίς να αντικατασταθεί με άλλον. Μετά, η προηγούμενη Υπουργός παραδέχθηκε ότι ο νόμος που καταργήθηκε ήταν ο καλύτερος της Μεταπολίτευσης. Κατόπιν, τον Ιούλιο, ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή το προσχέδιο του νέου νόμου, το οποίο παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά καινοτόμο. Στη συνέχεια, καθώς η καινοτομία του σχεδίου αυτού δεν αναγνωρίστηκε προφανώς από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο νέος Υπουργός αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή. Εν τω μεταξύ, επί ένα σχεδόν χρόνο, ενώ θεωρητικώς η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Ανάπτυξη, η χώρα μας δεν έχει Επενδυτικό Νόμο!

Ο θόρυβος που προηγήθηκε της καταθέσεως του νομοσχεδίου δεν είναι καθόλου αντίστοιχος με τις εντυπώσεις που δημιουργεί η παρουσίασή του. Σε αρκετά σημεία, επαναλαμβάνει ρυθμίσεις του προσχεδίου της κ. Κατσέλη. Σε ορισμένα άλλα σημεία υιοθετεί προτάσεις που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και μήνες, για έμφαση στα φορολογικά κίνητρα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει, από το καλοκαίρι, τις θέσεις της για τον επενδυτικό νόμο. Ο Πρόεδρός μας, κ. Α. Σαμαράς, μίλησε για ένα νόμο που θα δίνει έμφαση κυρίως στα φορολογικά κίνητρα, για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Χωρίς να παραγνωρίζονται, φυσικά, καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων. Ένα νόμο που θα επικεντρώνεται, επίσης, σε τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης, όπως είναι π.χ. ο τουρισμός, η πράσινη επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες.


Το ζήτημα, όμως, της Ανάπτυξης ξεπερνάει τα όρια ενός επενδυτικού νόμου. Το κράτος πρέπει να αξιοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που έχει στη διάθεσή του. Το ΕΣΠΑ που βραδυπορεί, το ΤΕΜΠΜΕ που βυθίστηκε, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που περικόπηκε σημαντικά. Παράλληλα: Η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός του Δημοσίου και η προώθηση ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα είναι ουσιώδους σημασίας για να αποφύγουμε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης.

Θα μελετήσουμε με προσοχή το επενδυτικό νομοσχέδιο. Θα κάνουμε διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα θα αποφύγουμε. Να μιμηθούμε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση: Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Στηρίζουμε την ανάπτυξη. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη.»





Read more...

Διαχωρίζει τη θέση της από το ΠΑΣΟΚ η ΠΑΣΚΕ σιδηροδρομικών


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΠΑΣΚΕ της Ομοσπονδίας των σιδηροδρομικών προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαχωρίσει την θέση της από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης η συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αποφασίζει την περαιτέρω στάση της.
Εν τω μεταξύ σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς από τις προτάσεις των διοικήσεων προκύπτουν μειώσεις στις αποδοχές τους οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 30% ενώ στις τακτικές αποδοχές διατηρείται μόνο ο βασικός μισθός και το χρονοεπίδομα, ενώ μειώνονται τα επιδόματα τέκνων και συζύγου.
skai

Read more...

Εκθεση σοκ: Πρόσθετα μέτρα ζητεί η ΕΕ


nooz.gr
Λίγες μόλις ώρες μετά την "καλή συνέχεια" που μας ευχήθηκε ο επιτροπος Ολι Ρεν, η Ευρωπαϊκη Επιτροπή έρχεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα της τάξης του 5% του ΑΕΠ τον Μάρτιο, οπότε και θα εκταμιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου.

Παράλληλα όμως αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα σε γενικές γραμμές έχει πετύχει τους ως σήμερα στόχους και προτείνεται στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ η εκταμίευση της τρίτης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,5 δισ. του ΔΝΤ.

Στη σχετική έκθεση που εκπόνησαν οι εκπρόσωποι της τρόϊκας αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι η εφαρμογή του μνημονίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ελαφρώς χειρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Υπογραμμίζεται επίσης η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το 2011 πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ, αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέρει τα εξής:

1. Η εφαρμογή της πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι "μετά από μια ισχυρή εκκίνηση με σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, η εφαρμογή του προγράμματος έχει γίνει δυσκολότερη.

Ο στόχος για το 2010 όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί, παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην προετοιμασία σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η πιο αργή πρόοδος αντικατοπτρίζει έναν συνδυασμό παραγόντων, όπου περιλαμβάνονται ο εκλογικός κύκλος, η αντίσταση εκ μέρους κατεστημένων συμφερόντων, και - σε λίγες περιπτώσεις - οι δυσκολίες όσον αφορά τον σχεδιασμό και την ενεργοποίηση ορισμένων πολύπλοκων μεταρρυθμίσεων σε πολύ σύντομη περίοδο.

Δεδομένου ότι η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, το κλιμάκιο υποστήριξε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος".

2. Οι μακροοικονομικές προβολές είναι ελαφρά ασθενέστερες από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι "από τα πρόσφατα δεδομένα φαίνεται ότι η κάμψη θα είναι ελαφρά βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οι αναπτυξιακές προγνώσεις για το 2011 προβλέπουν τώρα αρνητική ανάπτυξη 3 τοις εκατό το 2011, με έναρξη σταδιακής ανάκαμψης την άνοιξη του 2011, και ανάκαμψη με μορφή στροφής 180 μοιρών που θα περιλαμβάνει μέτρια ανάπτυξη το 2012 και το 2013".

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή αναφέρει ότι " η χαμηλότερη ανάπτυξη φαίνεται ότι συνοδεύεται από ταχύτερη εξωτερική προσαρμογή. Ο πληθωρισμός με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και αναμένεται ότι θα είναι αρνητικός έως το τέλος του 2011.

Η προσαρμογή της αγοράς εργασίας προχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού, ενώ οι περικοπές των αποδοχών στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, αναμένεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως".

3. Τα δημοσιονομικά σημεία πίεσης είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι "τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων για τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν εκπληρωθεί. Ωστόσο, τα έσοδα συνέχισαν να υστερούν - πράγμα που αντικατοπτρίζει προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης - και, παρά τη σημαντική υστέρηση εκτέλεσης δαπανών, υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του έτους.

Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 9,6 τοις εκατό του ΑΕΠ, 1½ τοις εκατό του ΑΕΠ υψηλότερο από το στόχο του προγράμματος. Το ένα τρίτο της έλλειψης αυτής εξηγείται από τα αποτελέσματα διάδοσης των στατιστικών αναθεωρήσεων του 2009 - στις 15 Νοεμβρίου η Eurostat αναθεώρησε και επικύρωσε το δημοσιονομικό υπόλοιπο του 2009 από 13,6 σε 15,4 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Το κλιμάκιο παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τηρήσουν το ποσοτικό κριτήριο επιδόσεων του ταμειακού υπολοίπου του τέλους του έτους, αποφεύγοντας παράλληλα την περαιτέρω συσσώρευση υπερημεριών".

4. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τηρήσει το στόχο του ελλείμματος βάσει του ΕΣΛ για το 2011, ύψους 17 δισεκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι "με επίπεδα αρχικού ελλείμματος και χρέους υψηλότερα από τα αναμενόμενα και κάπως χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης, χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες εξυγίανσης για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι για το έλλειμμα και για να τεθεί ο δείκτης του χρέους σε καθοδική πορεία από το 2013 και ύστερα".

Είναι, επομένως, θετικό, σημειώνει η Επιτροπή "το ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική στρατηγική παραμένει σταθερά συνδεδεμένη με την πορεία εξυγίανσης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Για να ανακτηθεί πλήρως το έδαφος που χάθηκε το 2010, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εφαρμόσει νέα μέτρα, που αντιστοιχούν σε 2½ τοις εκατό του ΑΕΠ, επιπλέον των ήδη συμφωνηθέντων.

Τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν άμεσα μερικές από τις ενδημικές δημοσιονομικές αδυναμίες της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων, τη μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και τη βελτίωση του προσανατολισμού της κοινωνικής προστασίας. Ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης έκτακτα μέτρα" σημειώνει η Επιτροπή.

5. Η κυβέρνηση θα ορίσει το Μάρτιο του 2011 μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2012-2014 όσον αφορά το έλλειμμα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι "σύμφωνα με το πρόγραμμα, η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής για τα έτη 2010 και 2011, αλλά ένα μέρος της προσαρμογής για τα επόμενα έτη του προγράμματος παρέμενε αδιευκρίνιστο".

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, αναφέρει η Επιτροπή "υπάρχει ανάγκη να προσδιοριστούν τουλάχιστον 5 τοις εκατό του ΑΕΠ σε πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο διάστημα 2012-14.

Το κλιμάκιο της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι για τη διατηρήσιμη προσαρμογή των εσόδων και των δαπανών απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες στους ακόλουθους τομείς: βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, μείωση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, διαρθρωτικές περικοπές των στρατιωτικών δαπανών, πολυετής μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων και καθιέρωση της κατάρτισης πολυετών προϋπολογισμών".

6.Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας στο δημόσιο ταμείο.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές "κατόρθωσαν να αναχρηματοδοτήσουν επιτυχώς βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα".

Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι "ενώ οι αποδόσεις παρέμειναν υψηλές, οι δημοπρασίες προσέλκυσαν ισχυρή ζήτηση, ένα μέρος της οποίας προερχόταν από διεθνείς επενδυτές. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχυθεί σημαντικά, με στόχο συνολικό ποσό 7 δισεκατ. ευρώ για το διάστημα 2011-13, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα.

Οι ενέργειες αυτές αναμένεται ότι θα επιτρέψουν την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα έξοδα και να συμβάλλει στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους."

7. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή "οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται από την αναχρηματοδότηση από το Eυρωσύστημα".

Ταυτόχρονα, υπάρχουν κατά την Επιτροπή "ενδείξεις βαθμιαίας επιστροφής της εμπιστοσύνης και ορισμένες τράπεζες πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια από την αγορά και να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις διεθνείς διατραπεζικές αγορές. Μετά από μια φάση σχετικής σταθερότητας το καλοκαίρι, οι εκροές λιανικών καταθέσεων ξανάρχισαν το Νοέμβριο.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ταμείου Σταθερότητας (FSF) συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο. Με βάση τη στρατηγική ανασκόπηση των συμμετοχών που κατέχει σε ορισμένες τράπεζες, η κυβέρνηση κατάρτισε πρόγραμμα για τη σταθερότητα και την αποδοτικότητά τους. Καταρτίζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας ATE, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την ενίσχυση της εποπτικής λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε επίσης την αρμοδιότητα για τον ασφαλιστικό τομέα".

8.Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι "οι βασικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η ελευθέρωση του τομέα των μεταφορών και η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας εφαρμόστηκαν κατά τους πρώτους μήνες του προγράμματος.

Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονταν στην εθνική ημερήσια διάταξη μεταρρυθμίσεων για αρκετό χρόνο, και θα μπορούσαν, επομένως, να θεσπιστούν γρήγορα. Η πρόοδος από το καλοκαίρι και ύστερα ήταν βραδύτερη και, για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος αποδοχών στο δημόσιο τομέα και του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Η βραδύτερη πρόοδος αντικατοπτρίζει την ανάγκη να υπερνικηθούν κατεστημένα συμφέροντα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικειμενικά τεχνικά και νομικά προβλήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους πολλούς τομείς της πραγματικής οικονομίας που απαιτούν εις βάθος μεταρρύθμιση, το κλιμάκιο ζήτησε μια νέα αποφασιστική ώθηση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.

Συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές νέες προθεσμίες για τις βασικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν την προσαρμογή και προκαλούν πρόωρη ανταπόκριση από την πλευρά της προσφοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζημιών στις κρατικές επιχειρήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη για τις επόμενες δύο επανεξετάσεις".

Υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωομάδα, η θετική αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους όρους του προγράμματος θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση του δανείου από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (6,5 δισεκατ. ευρώ).

Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι "συνολικά, το κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι για την τρίτη εκταμίευση εκπληρώθηκαν σε γενικές γραμμές. Οι αρχές δεσμεύθηκαν εκ νέου για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Ενέκριναν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους περίπου 2½ τοις εκατό του ΑΕΠ και δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το κοινό κλιμάκιο υποστήριξε ότι για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με αυτήν που υπήρχε κατά τους τελευταίους μήνες.

Θα απαιτηθεί επίσης καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση, και συναίνεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ουσιαστικά όσον αφορά την εφαρμογή του διαρθρωτικού προγράμματος δράσης".
Read more...

Άλλη εικόνα από τη Λούκα...


Κάπως καλύτερα παρουσίασε τα πράγματα στις εργασιακές σχέσεις η Λούκα Κατσέλη, τη στιγμή που οι σχολιαστές των καναλιών είχαν αποδυθεί σε εκτιμήσεις, χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η υπουργός Εργασίας έδινε τις...

παρήγορες πληροφορίες ότι θα ισχύει η κλαδική σύμβαση και θα υπάρχουν περιορισμοί και όρια στις απολύσεις, στην ερώτηση αν έχει συμφωνήσει η τρόικα σ' όλα αυτά που ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους, απάντησε: είμαστε σε συνεχή διαβούλευση.
Δηλαδή, όλα είναι στον αέρα. Και εν πάση περιπτώσει, ουδείς αυτή τη στιγμή γνωρίζει ποια είναι η-οδυνηρή, ούτως ή άλλως-πραγματικότητα...nonews-news


Read more...

Μεγάλο συμμάζεμα στις ΔΕΚΟ

Πλαφόν 4000 στους μισθούς εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μειώσεις 10% στις αμοιβές άνω των 1800 στην ΑΤΕ, καθολική εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, και μειωμένα τέλη ταξινόμησης προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Μεγάλο συμμάζεμα στις ΔΕΚΟ

Το σχέδιο νόμου, το οποίο προτείνεται να συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει τα εξής:

Φορολογικά μέτρα

  • Αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
  • Αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
  • Απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.
  • Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας.
  • Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.

Πολιτική και όρια προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

  • Καθολική εφαρμογή του κανόνα της 1 πρόσληψης ανά 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.
  • Στον κανόνα 1:5 προσμετρούνται ως προσλήψεις οι τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο στενό δημόσιο τομέα (π.χ. από δημόσιες επιχείρησεις σε αναδιάρθρωση προς την κεντρική κυβέρνηση).
  • Μειώνονται για το 2011 κατά 15% σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.

Αγροτική Τράπεζα

  • Οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα "περιποίησης πελατείας" καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων.
  • Οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται.
  • Οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται.
  • Οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείου.

ΔΕΚΟ

Α. Οικονομική εποπτεία και έλεγχος της μισθολογικής δαπάνης στις ΔΕΚΟ

  • Κατάργηση εξαιρέσεων κεφαλαίου Α, επέκταση εφαρμογής του νόμου 3429/2005. Κριτήριο για την ένταξη στο κεφάλαιο Α είναι η πλειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου σε ΝΠΙΔ (μη εισηγμένα στο ΧΑΑ και συνδεόμενα με αυτά) εκτός και αν η διοίκηση και διαχείριση δεν ασκούνται από το δημόσιο.
  • Ένταξη στο πεδίο εποπτείας του Υπουργείου Οικονομικών των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ που υπάγονται στην Γενική Κυβέρνηση (η ένταξη αυτή αφορά μόνο στο σκέλος της οικονομικής τους εποπτείας, η λειτουργική εποπτεία παραμένει στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία). Μεταξύ των «νέων» επιχειρήσεων που θα υπάγονται στην οικονομική εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών είναι το Αττικό Μετρό, η Εγνατία Οδός, η ΕΡΤ, το Κτηματολόγιο ΑΕ, το ΤΡΑΜ.
  • Υποβολή τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων ελεγμένων από Ορκωτούς Ελεγκτές και δυνατότητα επιβολής της υποχρέωσης για συνεπή παροχή οικονομικών δεδομένων στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Β. Μισθοί:

  • Θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται Πρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με τον νόμο 3833/2010). Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.
  • Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φτάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 1800 ευρώ.
  • Σε επίπεδο φορέα, θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.
  • Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.

Read more...

Εγκρίθηκαν οι βασικές διατάξεις των νέων συμβάσεων εργασίας Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση αντί της Κλαδικής

tanea.grΑνατροπές στο εργασιακό καθεστώς, που περιλαμβάνουν την επικράτηση της «Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έναντι της κλαδικής, αλλά και απόλυση χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων που δεν έχουν ολοκληρώσει ένα έτος στην επιχείρηση, προβλέπει το νομοσχέδιο για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει την «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» η οποία θα υπερισχύει της κλαδικής σύμβασης.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόλησης,ώστεη αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συμφωνηθεί, να είναι ανάλογη με της αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου (δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας), χωρίς προσαυξήσεις.

Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9μήνες.

Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

Ρυθμίζεται για πρώτη φορά με νόμο η δοκιμαστική περίοδος εργασίας, στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.

Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες, σε ένα μήνα. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, τότε προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός.

Ρυθμίζονται διαδικασίες για την απλούστευση των τρόπων ανακοίνωσης στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και γενικά διευκολύνεται η εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Βασικά σημεία διατάξεων για ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας:

1.Στο πλαίσιο του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεται με τον νόμο 1876/1990, εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ), που κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

2.Οι όροι της ΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και να προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής, περιλαμβανομένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

3.Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

4.Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενοι, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία .

5.Προκειμένου να συναφθεί ΕΕΣΣΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, με κοινή αιτιολογημένη έκθεσή τους καταθέτουν αυτή στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη, για τη σκοπιμότητά της.

6.Τα αποτελέσματα εφαρμογής των ΕΕΣΣΕ στους μισθούς, στην απασχόληση, στη παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα και την ενεργό συμμετοχή των συμβαλλομένων μερών. Η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση και συμμετοχή στην ευθύνη αποτελούν προϋποθέσειςγια την επίτευξη των στόχων τους.

Βασικά σημεία Διαδικασίας Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών

1.Το σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών με τη μεσολάβηση και τη διαιτησία, που προβλέπεταιστο Ν. 1876/1990, βελτιώνεται με βάση την εμπειρία 18 ετών λειτουργίας του θεσμού.

2.Προβλέπεται ρητά η εφαρμογή της αρχής της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας κατά τη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας.

3.Προβλέπεται ρητά η μεσολάβηση και η διαιτησία να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.

4.Η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις:

α)από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση , ή

β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν καισυμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.

5.Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

6.Ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ και την επιλογή και αξιολόγηση των μεσολαβητών- διαιτητών.

7.Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ από 11μελές γίνεται 7μελές, με 6 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος από τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ) και έναν Πρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών του Δ.Σ. Στο Δ.Σ. προβλέπεται η συμμετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενός εκπροσώπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.

8.Οι κοινωνικοί εταίροι που συμβάλλονται για την κατάρτιση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά την παρέλευση 3 ετών από τη ισχύ του νέου νόμου, αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του θεσμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, και προτείνουν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη διατήρηση, κατάργηση ή τροποποίηση των ρυθμίσεών του.


Read more...

Ρεκόρ ανεργίας 12,6% τον Σεπτέμβριο

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία τον Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 12,6% ενώ ένα χρόνο πριν, τον ίδιο μήνα, είχε φτάσει στο 9,1%.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία ανεργίας.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.366.495 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 211.349 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (-4,6%) και κατά 32.395 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (-0,7%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 627.715 άτομα, αυξημένοι κατά 170.912 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (+37,4%) και κατά 14.607 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (+2,4%), ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.319.930 άτομα.

Τον Αύγουστο, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 12,2%.

Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και συνεπώς δεν ενσωματώνουν παράγοντες, όπως η προσωρινή ενίσχυση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού.

Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat.

ΕΚΤ: Βλέπει αύξηση των μακροχρόνια ανέργων


Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων στην Ευρωζώνη δημιουργεί ανησυχίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί λόγο ανησυχίας και απαιτεί μια αποτελεσματική πολιτική, προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας», ανέφερε η ΕΚΤ.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για αλλαγή πολιτικής στην αγοράς εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το προβλημα.

«Πολιτικές που προωθούν συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις δυσκαμψίες σε συνδυασμό με δραστήριες πολιτικές στην αγορά εργασίας [...] καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη σχέση της αγοράς εργασίας με τους μακροχρόνια άνεργους, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει, μεταξύ άλλων॥tanea।gr
Read more...

Πακέτο σαρωτικών αλλαγών Aλλαγές σε τέσσερα «καυτά» μέτωπα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο


Αλλαγές σε ΔΕΚΟ, εργασιακά, αναπτυξιακό νόμο και φορολογικά υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου
Αλλαγές σε ΔΕΚΟ, εργασιακά, αναπτυξιακό νόμο και φορολογικά υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου
Αθήνα
Κρίσιμα νομοσχέδια καλείται να οριστικοποιεί το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να προωθηθούν τάχιστα στη Βουλή, καθώς και να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, καθώς και τον επί μακρόν αναμενόμενο νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται επίσης και το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υποδομών Δ.Ρέππα και το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη.

Σε δεύτερη φάση, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθουν το νομοσχέδιο-σκούπα για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και ο φορολογικός «Καλλικράτης».

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε το 2011 έτος μεγάλων θεσμικών, διαρθρωτικών αλλαγών. Την ίδια ημέρα, εξάλλου, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους της Τ.Μπιρμπίλη για το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Εργασιακά

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Λούκας Κατσέλη με την τρόικα για τις συμβάσεις, τη διαιτησία και την ευελιξία στην αγορά εργασίας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με μικρές απώλειες, αλλά και νίκη σε κρίσιμα σημεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών, χωρίς να ορίζεται πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά με «πάτωμα» τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Επίσης, για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμόζεται για 1+1 έτος, στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων.

ΔΕΚΟ, φορολογικό

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και το φορολογικό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις

Επίσης, οι αλλαγές στη φορολογία θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων, ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος...



Το νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο νέος επενδυτικός νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα. Η πρώτη πρόσκληση θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του 2011.

Όπως ...
αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με το νέο νόμο αποκαθίσταται η αξία των δημόσιων πόρων που παρέχονται για ενισχύσεις και, καθώς ως κύριο μέσο ενίσχυσης τίθενται οι φοροαπαλλαγές, πριμοδοτούνται τα δυναμικά επενδυτικά σχέδια που έχουν σαφείς προοπτικές κερδοφορίας. Όσο για τις επιχορηγήσεις, αυτές συνεχίζουν να δίνονται σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια, αλλά αφορούν πλέον επιλεγμένες δραστηριότητες για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής. Η Πολιτεία δηλαδή καθορίζει και προσαρμόζει στην εκάστοτε συγκυρία τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής που αφορούν την τεχνολογική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή και ανάλογα κατανέμει τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις.

Ο νέος νόμος προβλέπει τρεις γενικές και τέσσερις ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων:

Τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων:

1. Ενισχύουν ανταγωνιστικά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας,

2. στηρίζουν τις επενδύσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία,

3. προωθούν την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη.

Τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.

Αφορούν:

1. Τη νεανική επιχειρηματικότητα,

2. τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια,

3. τα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων,

4. τις επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης.

Τα παραπάνω καθεστώτα συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης όπως:

i. Φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, έξι χρόνια για υφιστάμενες επιχειρήσεις και οχτώ χρόνια για νέες επιχειρήσεις.

ii. Στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου.

iii. Επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός.

iv. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

1. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ετήσιος και συγκεκριμένος Προϋπολογισμός ενίσχυσης επενδύσεων που θα καθορίζει το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Οι φοροαπαλλαγές θα είναι πάντοτε τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Συγχρόνως θα υλοποιούνται οι συμβάσεις του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες.

3. Οι ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι σταθερές: δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής θα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου μήνα.

4. Θα ακολουθεί αξιολόγηση, αρχική έγκριση, δανειακή σύμβαση, τελική σύμβαση και υλοποίηση της επένδυσης.

Παράλληλα, εισάγονται σαφή και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της βαθμολόγησης, τύπου ΑΣΕΠ ενώ κάθε εξάμηνο θα ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις της κάθε περιόδου με στόχο ο επιχειρηματίας να ξέρει τι θα εισπράξει και πότε ώστε να μπορεί να κάνει τα επενδυτικά του σχέδια.

Πώς ορίζεται το ύψος των ενισχύσεων

Η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από την ΕΕ Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Επιπλέον οι επιχειρήσεις διακρίνονται, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΕ, σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους (μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές). Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησής του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Τι προβλέπει το κάθε καθεστώς ενισχύσεων

1) H κατηγορία των σχεδίων Γενικής Επιχειρηματικότητας απευθύνεται σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε είδους (πλην εκείνων που ρητά εξαιρούνται) σε όλη την επικράτεια. Προσφέρει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς μέσω φοροαπαλλαγών, που μπορεί να φτάσουν μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Οι φοροαπαλλαγές μπορούν να συνδυαστούν με επιδοτούμενα δάνεια από το ΕΤΕΑΝ, μέχρι το ανώτατο ύψος των προβλεπόμενων ενισχύσεων.

2) Η κατηγορία των σχεδίων Τεχνολογικής Ανάπτυξης αφορά τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων με την εισαγωγή τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών. Στο καθεστώς αυτό παρέχεται συνδυαστικά επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μέχρι το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνεται με φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενα δάνεια. Στην περίπτωση νέων επιχειρήσεων το ποσοστό της επιχορήγησης/επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης αυξάνεται κατά 10%.

3) Η κατηγορία των σχεδίων Περιφερειακής Συνοχής περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές. Για την υπαγωγή στην κατηγορία αυτή τα κριτήρια της πράσινης ανάπτυξης παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μέχρι το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνεται με φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενα δάνεια. Στην περίπτωση νέων επιχειρήσεων το ποσοστό της επιχορήγησης/επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης αυξάνεται κατά 10%.

4) Η ειδική κατηγορία των σχεδίων της Επιχειρηματικότητας των Νέων αφορά επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα μέχρι 40 ετών. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μια ιδιαίτερα προνομιακή αντιμετώπιση. Για διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της λειτουργίας τους δικαιούνται ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο ουσιαστικά των δαπανών τους, καθώς �σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για όλες τις άλλες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων- θεωρούνται επιλέξιμες προς ενίσχυση και οι λειτουργικές τους δαπάνες. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φθάσει μέχρι του ποσού του 1 εκ. � συνολικά.

5) Η ειδική κατηγορία των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων αφορά επενδυτικά σχέδια ύψους τουλάχιστον 50 εκ. �. Στις επενδύσεις της κατηγορίας αυτής παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά όλα τα είδη των ενισχύσεων, για το ύψος των οποίων προβλέπεται ότι:

- για το τμήμα μέχρι 50 εκ. � παρέχεται το 100% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης,

- για το τμήμα που υπερβαίνει τα 50 εκατ. � μέχρι και 100 εκ. � παρέχεται το 30% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης,

- για το τμήμα που υπερβαίνει τα 100 εκ. � παρέχεται το 20% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης.

Επισημαίνεται ότι το ποσό των ενισχύσεων που χορηγούνται με τη μορφή επιχορήγησης ή και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει για κάθε επενδυτικό σχέδιο το 60% της συνολικής ενίσχυσης.

6) Η ειδική κατηγορία των Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων αφορά επενδυτικά σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών (2-5 ετών) επιχειρηματικών σχεδίων άνω των 2 εκ. �, που περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Στην κατηγορία αυτή προβλέπονται φοροαπαλλαγές μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο.

7) Η ειδική κατηγορία των σχεδίων Συνέργειας και Δικτύωσης αφορά επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων, υπό μορφή Κοινοπραξίας. Για τα ιδιαίτερα σύνθετα αυτά επενδυτικά σχέδια προβλέπεται η δυνατότητα παροχής κάθε είδους ενισχύσεων μετά από σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει κάθε φορά τις σχετικές λεπτομέρειες.

Τα χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας αξιολόγησης

Η νέα διαδικασία αξιολόγησης χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια, αντικειμενικότητα, απλότητα και σαφήνεια. Αναλυτικότερα:

- Όλα τα κριτήρια επιλογής είναι μετρήσιμα και αντικειμενικά. Εξαλείφεται έτσι ο υποκειμενικός παράγοντας κατά την αξιολόγηση.

- Προβλέπεται η σύσταση Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών, όπου θα παρέχεται η αναγκαία πληροφόρηση και θα γίνεται η παραλαβή των αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Με τον τρόπο αυτό κόβεται κάθε επαφή μεταξύ επενδυτή και αξιολογητή.

- Προβλέπεται η σύσταση Ενιαίου Μητρώου Αξιολογητών για όλη την επικράτεια, από το οποίο με το σύστημα της τυχαίας επιλογής θα επιλέγονται οι αξιολογητές για κάθε επενδυτικό σχέδιο.

- Προβλέπεται η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών υποβολής, αξιολόγησης και παρακολούθησης της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

- Προβλέπεται η λειτουργία γνωμοδοτικών επιτροπών που θα ελέγχουν την κρίση των αξιολογητών. Το έργο των επιτροπών δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες, καθώς τα μετρήσιμα κριτήρια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

- Προβλέπεται έλεγχος τόσο των αξιολογητών όσο και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών από ειδικούς ελεγκτές.

- Προβλέπεται πόθεν έσχες για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

- Προβλέπεται δικαίωμα ένστασης του επενδυτή, στην περίπτωση που θεωρεί πως η αξιολόγηση του σχεδίου του δεν είναι αντικειμενική.

Η διαδικασία αξιολόγησης δε θα υπερβαίνει σε διάρκεια τους 6 μήνες. Πριν την έναρξη ισχύος της νέας πρόσκλησης, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, θα έχουν ήδη περατωθεί οι αξιολογήσεις της προηγούμενης περιόδου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «με το νέο Επενδυτικό Νόμο αφήνουμε πίσω την ξεπερασμένη πολιτική των επιχορηγήσεων και εστιάζουμε στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκά δάνεια, ενώ οι ενισχύσεις κεφαλαίου περιορίζονται σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες».


Read more...

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ


ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
Κλείδωσαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο όλες οι αλλαγές στο δημόσιο ενώ ξαφνικά προέκυψε εμπλοκή με την Τρόικα για τις απολύσεις. Όπως όλα δείχνουν επιχειρείται μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση κάτι που σημαίνει ότι καταργούνται οι...
κλαδικές συμβάσεις ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση μισθών και απολύσεων. Χαμός...Fimotro.
Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΕΛΗ


Λίγο πριν την εδραίωση του εργασιακού μεσαίωνα, η κυβέρνηση άρον-άρον κατέθεσε πριν από λίγο το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να αποτελεί νόμο του κράτους σε λίγα εικοσιτετράωρα. Είναι προφανές ότι δεν πέρασε ο "τσαμπουκάς" της Κατσέλη και η Τρόικα την...
έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια. Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση κατέθεσε άμεσα το νομοσχέδιο ώστε να μην υπάρξει χρονικό περιθώριο για αντιδράσεις και συλλαλητήρια.fimotro.
Read more...

"ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ" ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Στο 56,6% υπολογίζεται το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετώπιζαν μεγάλη ή μερική δυσκολία για να τα βγάλουν πέρα με το εισόδημα τους το 2009. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., 845.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 19,7% του πληθυσμού της...
χώρας, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της έρευνας εισοδηματικών συνθηκών και διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), δυσκολία κάλυψης των καθημερινών αναγκών του αντιμετώπιζε, την προηγούμενη χρονιά, το 80,2% του φτωχού πληθυσμού και το 50,5% του μη φτωχού πληθυσμού.

Το 40% του μη φτωχού πληθυσμού είχε αδυναμία να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών και το 21,4% αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά και αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ.

Μέτριος ή μεγάλος ήταν ο βαθμός δυσκολίας αποπληρωμής δανείων και αγορών με δόσεις για το 21,8% του μη φτωχού πληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον φτωχό πληθυσμό ήταν στο 30,8%.

Δυσκολίες στην ανταπόκριση τους στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών όπως το ενοίκιο κατοικίας, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά. αντιμετώπιζαν το 2009 περί το 38% των Ελλήνων.

Το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωση τους, ανέρχεται στα 2.219,45 ευρώ. Για τα φτωχά νοικοκυριά πέφτει στα 1.752,08 ευρώ ενώ για τα μη φτωχά εκτιμάται κοντά στα 2.340 ευρώ. Συνολικά τη μεγαλύτερη "απειλή" αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (43,3%).
Read more...

Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο


Σε εξέλιξη αυτη την ώρα το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Η συνεδρίαση θεωρείται καθοριστική καθώς τίθενται επί τάπητος δύο νομοσχέδια φωτιά, για την αναδιάρθρωση στις ΔΕΚΟ και για το μείζον ζήτημα των εργασιακών συμβάσεων. Και τα δύο νομοσχέδια καινε, Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα , καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.

Τα κρίσιμα νομοσχέδια

Στα εργασιακά, ο κύβος ερρίφθη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λόγω "ειδικών συνθηκών" μπορεί σε μια επιχείρηση να γίνει μείωση μισθών όχι όμως κάτω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ, τα 740 ευρώ δηλαδή. Οι μειώσεις θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης. Δεν παγώνουν τελικά οι απολύσεις, ο αριθμός των εργαζομένων θα μένει όμως αμετάβλητος, δηλαδή απολύεται ένας και θα προσλαμβάνεται άλλος στη θέση του, ο οποίος προφανώς θα είναι "φθηνότερος". Σε ότι αφορά το κρίσιμσο ζήτημα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, η Τρόικα φέρεται να επέμεινε στο αίτημά της να μην μπορούν να επεκταθούν.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις. Πληροφορρίες αναφέρον ότι μπαίνει πλαφον 4.000 ευρώ μεικτά το μήνα. Από 1800 ευρώ και πάνω μεικτά περικοπη 10%.

Στην εισαγωγική ομιλία, με αφορμη την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι "τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη στη χώρα μας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου", γιατί, όπως ανέφερε, "πριν από το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπήρχε το έλλειμμα διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών, στη δημοσιονομική διαχείριση, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς, τονίζοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, "αν δεν λύσουμε το πρόβλημα, η προσπάθεια που κάνουμε θα πάει χαμένη".

ΙΧ : Μειωση τελών ταξινόμησης
Επίσης, αναμενεται να δοθεί "πράσινο φως" στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τμ και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφοριες η μειωση θα φθάνει το 50%. Τέλος στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.



Ο νέος επενδυτικός νόμος

Τον νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Προβλέπει μια σειρά από μέσα ενίσχυσης για τις νέες επενδύσεις, όπως φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου και επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση.

Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Στο υπουργικό εγκρίθηκε ο νέος φορέας έρευνας για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο. Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε." (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας.
Read more...

«Πάταξη της διαφθοράς για να πιάσουν τόπο οι θυσίες»

Γιώργος στο υπουργικό


http://img.protothema.gr/
Τη μεγάλη σημασία, που έχει η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας, προκειμένου να πετύχει η προσπάθεια που καταβάλλεται για την έξοδο από την οικονομική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

«Ξέρουμε ότι, αν δεν λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Όσα χρήματα και αν μαζέψουμε από φόρους, θα πάνε χαμένα, αν το σύστημα είναι τρύπιο και νοσηρό» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις «τολμηρές, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες εμπέδωσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς παντού», που ανέλαβε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, όπως είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι «τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη στη χώρα μας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης αξιών και θεσμών. Γιατί πριν από το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπήρχε το έλλειμμα διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών, στη δημοσιονομική διαχείριση, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στις αποφάσεις που λαμβανόντουσαν εξ ονόματος των πολιτών. Υπήρχε το έλλειμμα αξιοκρατίας σε ένα Δημόσιο πλήρως παραδομένο σε πελατειακές λογικές. Υπήρχε ένα γενικευμένο έλλειμμα λογοδοσίας, αλλά και δικαιοσύνης. Όλα αυτά μαζί, και μαζί με το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, μας οδήγησαν τελικά στα πελώρια κρατικά ελλείμματα και στο χείλος του γκρεμού. Η χώρα μας έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα για τα φαινόμενα αυτά».

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι «ρέπει συνεχώς και παντού να προάγουμε τη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας πράξη να ενισχύουμε τη λογοδοσία, την αξιολόγηση, τα θεσμικά αντίβαρα που ελέγχουν την εξουσία κάθε μορφής -από την Tοπική Aυτοδιοίκηση έως και τους ίδιους μας τους εαυτούς».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καταιγιστικό» το ρυθμό με τον οποίο προωθούνται τα νομοσχέδια, τα οποία επιφέρουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ, αναφερόμενος στο συζητούμενο νέο επενδυτικό νόμο, είπε ότι δεν είναι ποτέ από μόνος του πανάκεια, αλλά ένα κρίσιμο εργαλείο, που επηρεάζει το επενδυτικό περιβάλλον και την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ θα καταβληθεί εφέτος στους συνταξιούχους όλων των ταμείων εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Οι...
συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 2500 ευρώ χάνουν τον 13ο και 14 μισθό.
Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%., και συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.

Στους συνταξιούχους του δημοσίου υπάρχει αναπροσαρμογή των δώρων (200 ευρώ το δώρο Πάσχα, 200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων) για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά.

Για συνταξιούχους των οποίων οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2500 ευρώ, ο 13ος και 14ος μισθός καταργούνται.

Στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες της μίας συντάξεις, για την εξεύρεση του ορίου των €2.500 θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης.

Στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, θα χορηγηθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ ανάλογα με το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές. Το δώρο θα καταβληθεί μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου και του ΟΑΕΕ στις 16 και στις 20 Δεκεμβρίου.

Ως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.

Εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Στον δημόσιο τομέα ο 13ος και ο 14ος μισθός έχουν αναπροσαρμοστεί και δίνονται 1.000 ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους, δηλαδή 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας.

Δεν δικαιούνται δώρο οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων).

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται κανονικά το δώρο των εορτών, αρκεί να συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη διήρκησε όλο το έτος, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσων μισθωτών η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο των Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Read more...

Παμπούκης: Απολύσεις στο δημόσιο αν χρειαστούν


Απολύσεις στον δημόσιο τομέα προαναγγέλει ο υπουργός Επικρατείας, κύριος Χάρης Παμπούκης εφόσον χρειαστεί, σε συνέντευξη του στο περιοδικό “Επίκαιρα” που κυκλοφορεί.
“Πρέπει να αποκτήσουμε ποιοτικό δημόσιο τομέα και στο σωστό μέγεθος. Αν για να το πετύχουμε αυτό γίνουν και απολύσεις αυτό θα είναι ένα κόστος ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα είναι ασφαλώς και δίκαιο έναντι όλων των Ελλήνων. Γιατί τα βάρη της κακής λειτουργείας τα πληρώνουμε όλοι και αυτό δεν αντέχεται πλέον”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην βαρυσήμαντη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Επίκαιρα”.
Ο κύριος Παμπούκης ξεκαθαρίζει ακόμα οτι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν σινιστά επιλογή της κυβέρνησης, αποκαλύπτωντας ωστόσο ότι “πολλά και τεράστια συμφέροντα έχουν στοιχηματίσει στο αντίθετο”.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ίδιο περιοδικό ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης υποστηρίζει, σε αντίθεση με τον Υπουργό Επικρατείας, ότι....
δεν θα γίνει καμία απόλυση μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου, αφού υπάρχει η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος τονίζει.

Read more...

Όλα μαύρα…

Κι όμως, θα μας κόψουν και άλλο εισόδημα!


http://img.protothema.gr
Δεν γνωρίζω πραγματικά τι είναι χειρότερο… Αυτό που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας ή το ότι οι ηγήτορές μας δείχνουν να πιστεύουν ότι έχουμε κι άλλες αντοχές;

Ακούγομαι σαν κομμουνιστής, αλλά ποτέ δεν υπήρξα και, προφανώς, στα 44 μου δεν θα γίνω. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει ακόμη στοιχειώδης λογική σε αυτούς που αποφασίζουν. Είτε είναι η Τρόικα είτε είναι η κυβέρνηση.

Γιατί, πραγματικά, δεν μπορεί να υπάρχει λογική με αποφάσεις που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των πολιτών, όταν:

-Η ύφεση στην οικονομία έχει φτάσει το 4,6% στο τρίτο τρίμηνο και η πτώση της κατανάλωσης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς φτάνει το 5,5% στο ίδιο διάστημα

- Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πεσμένα κατά 7,5% σε σχέση με πέρσι.

-Η οικοδομή, ο έτερος μοχλός απασχόλησης για την ελληνική κοινωνία είναι πεσμένη κατά 23% και πλέον σε ετήσια βάση

-Ένας στους πέντε συμπολίτες μας, ήδη από το 2009, δηλαδή ΠΡΙΝ εφαρμοστούν τα πρωτοφανή μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, βρίσκονται αντιμέτωποι με την φτώχεια.

-Ο πληθωρισμός τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με πέρσι, αφού το Νοέμβριο ήταν στο 4,8%. Σωστά διαβάζετε, ύφεση 4,6% με πληθωρισμό 4,8%, αφού κάθε προϊόν και υπηρεσία έχει επιβαρυνθεί με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αυξημένο ΦΠΑ κλπ κλπ

Κι όμως, το υπουργικό συμβούλιο συζητεί να κόψει κι άλλο τις αποδοχές των πολιτών και στις ΔΕΚΟ και στον δημόσιο τομέα, βάζοντας ως μοναδικό όρο στις επιχειρησιακές συμβάσεις να μην παίρνει κανείς κάτω από τα 740 ευρώ!

Η νέα παρέμβαση είναι το αντάλλαγμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων, αφού η Τρόικα από μάρκετινγκ λειτουργεί ως …πιστωτική κάρτα: σου δίνω 1.000 ευρώ τώρα και το “καρότο” να τα εξοφλήσεις όσο πιο πίσω γίνεται.

Το ότι θα έχει πληρώσει τα 1.000 ευρώ δυο φορές περισσότερο είναι μια λεπτομέρεια.
Και όλα αυτά γίνονται, όπως είπε και ο Στρος Καν, για να πέσουν οι τιμές που είναι πολύ υψηλές στην χώρα μας. Μα πώς να πέσουν οι τιμές όταν παντού επιβάλλονται αυξημένοι φόροι;

Έχουμε μπλέξει σε περιπέτεια από την οποία ΔΕΝ υπάρχει διέξοδος. Ή, μάλλον, υπάρχει και είναι αυτή στην οποία αναφερόταν και χτες ο Ρουμπινί: όχι φυσικά η επάνοδος στη δραχμή, αλλά η αναδιάρθρωση.
Με λίγα λόγια, να σταματήσουμε να πληρώνουμε τόσους τόκους, πολύ απλά γιατί δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε;

Πώς είπατε; Είναι αυτό χρεοκοπία; Γιατί, δεν έχουμε χρεοκοπήσει; Πόσα χρόνια αντέχει να βλέπει κανείς ένα αγαπημένο του πρόσωπο σε μηχανική υποστήριξη, ως φυτό, επειδή ο ίδιος αρνείται να δει την πραγματικότητα;
Ναι, βεβαίως, γίνονται και θαύματα σε τέτοιες περιπτώσεις!

Αλλά να είναι σαφές ότι, από τη στιγμή που εξέλιπε η λογική, μόνο για κάτι τέτοιο μιλάμε…
Read more...

«Χάνω την μπάλα, για να ασχολούμαι με την Ελλάδα»

του Χρήστου Μπόκα

Μας κάνει και χάρη...


http://img.protothema.gr
«Κάθε Κυριακή πρωί παίζω ποδόσφαιρό, αλλά χάνω πια κάθε προπόνηση, γιατί ασχολούμαι με τα ζητήματα της Ελλάδας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, κ. Όλι Ρεν, κατά τη συμμετοχή του στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκων Υποθέσεων της Βουλής, συμπληρώνοντας όμως πως αξίζει η «θυσία» που κάνει, καθώς... «πρέπει να ασχοληθώ με την Ελλάδα».

Ο κ. Ρεν επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με λόγια παρηγοριάς και να τονίσει στα μέλη των επιτροπών: «Δεν είστε μόνοι… η Ευρώπη σας στηρίζει». Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόοδο της Ελλάδας εξαιρετική, συγχαίροντας την κυβέρνηση και τους πολίτες για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει. Ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα είναι εντός του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο και γι' αυτό συμπλήρωσε πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Στόχοι

Ο κ. Ρεν σημείωσε τους στόχους της ελληνικής οικονομίας, ξεκινώντας από το έλλειμμα, το οποίο είπε πως πρέπει να πέσει κάτω από το 3%. «Για φέτος δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα, παρότι πλησιάζετε, και αυτό λόγω της αναθεώρηση του χρέους» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συμπλήρωσε «Ο προϋπολογισμός του 2011 θα βρίσκεται εντός στόχου ως προς το έλλειμμα και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, εφόσον φτάσετε στο 2,4% του ΑΕΠ».

Επανέλαβε ότι στις αρχές του 2011 θα υπάρξει η απόφαση του Eurogroup για την επιμήκυνση, ενώ παραδέχθηκε πως πλέον τα greek statistics «είναι ακριβή και αξιόπιστα», ενώ τόνισε πως πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Δήλωσε ενήμερος για τις αντιδράσεις που προκαλούν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά ανέφερε πως «οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες, γιατί απαιτούν αλλαγή νοοτροπιών. Οι αλλαγές αυτές όμως είναι σκέλος του σύγχρονου κόσμου. Αν δεν αλλάξουμε, θα υστερήσουμε, είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και να προχωρήσετε με κίνητρα για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος… Οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την αειφορία και την αποτελεσματικότητα των οικονομικών. Βελτίωση παραγωγικότητας χρειάζεται και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδύσεις».

Ευρωομόλογα - Επιμήκυνση - Αγορές

Όσον αφορά στο ευρωομόλογο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος το «βλέπει θετικά», αλλά πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου σημείωσε: «Δεν σκοπεύουμε να θέσουμε νέους όρους. Θα εργαστούμε με βάση το υπάρχον πλαίσιο».

Ο κ. Ρεν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές το 2013, εκτός «αν νωρίτερα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», ενώ οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη είναι πως «θα φτάσει στο 3% εντός μιας δεκαετίας» και για το χρέος ανέφερε ότι «από 157% το 2013, στο 80% ή και κάτω στη δεκαετία».

Read more...

ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΠΑΣΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΠΑΣΚΕ της Ομοσπονδίας των σιδηροδρομικών προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαχωρίσει την θέση της από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης η συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αποφασίζει την περαιτέρω στάση της.
Εν τω μεταξύ σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Πανελλήνιας ...
Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς από τις προτάσεις των διοικήσεων προκύπτουν μειώσεις στις αποδοχές τους οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 30% ενώ στις τακτικές αποδοχές διατηρείται μόνο ο βασικός μισθός και το χρονοεπίδομα, ενώ μειώνονται τα επιδόματα τέκνων και συζύγου.
Read more...

Μείωση ΑΕΠ κατά 4,6% το γ΄ τρίμηνο




Μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 4,6% το 3ο Τρίμηνο του 2010 δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το 3ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4%, και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 4,7% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 5,8%.

Μείωση κατά 42,2% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 17,8% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 22,2% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Μείωση κατά 1,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,04%.
Read more...

Θα πιάσει και ΟΠΑΠ και ΔΕΗ το μαχαίρι στις ΔΕΚΟ;

Τα ρέστα της δίνει η κυβέρνηση


http://img.protothema.gr
"Να τελειώνει" με τα σκληρά μέτρα του 2011, από το 2010 κιόλας, επιχειρεί η κυβέρνηση, που δίνει αγώνα δρόμου για να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην προσεχή σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου "έτοιμες λύσεις" και ολοκληρωμένα νομοσχέδια, ώστε να κάμψει και τις αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την επιμήκυνση του δανείου των 100 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση φέρνει άμεσα για ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το οποίο θα βάζει πλαφόν στους μισθούς των ΔΕΚΟ τα 50.000 ευρώ ετησίως –μπορεί και χαμηλότερα.

Επαληθεύοντας πλήρως την … "προφητεία Παπακωνσταντίνου" που την περασμένη εβδομάδα έλεγε στους συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πως "θα συγκρουστούμε ακόμα και με τους εαυτούς μας", σε λίγες ώρες αναμένεται να έχει τελειώσει η "σεπτή τελετή" για την "κατακρεούργηση" των μισθών στις 52 ελεγχόμενες άμεσα από το Κράτος επιχειρήσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αντιμετωπίζουν και ως "επικοινωνιακό αντίβαρο" στην μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που θα συζητείται επίσης στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν αποκλείονται όμως και εκπλήξεις, όπως να επεκταθεί άμεσα το μέτρο και στις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, από όπου το Δημόσιο μπορεί να εισπράττει μεγαλύτερο μέρισμα και έσοδα, αν περικοπεί το μισθολογικό κόστος τους.

Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ

Ειδικά στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μέσες αμοιβές του 2009 ήταν πολύ κοντά στο όριο και πολλοί είναι εκείνοι που το ξεπερνούν.

Για παράδειγμα, ΔΕΚΟ όπως ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΤΑ, ΤΕΟ και ΟΔΙΕ (ιππόδρομος) είχαν το 2009 συνολικά ζημιές 1,7 δισ. αλλά οι μισθοί έφταναν το 1,2 δισ. ευρώ. Σε ορισμένες το μισθολογικό κόστος (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές δηλαδή και όχι τα "καθαρά" στην τσέπη) ξεπερνούσαν και τα ετήσια έσοδα του οργανισμού.

Στην πράξη, το κόστος ανά εργαζόμενο κυμαίνεται στις περισσότερες από αυτές από 2.000-4.000 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα στον ΗΣΑΠ, το μέσο ετήσιο κόστος κάθε εργαζομένου ήταν 56.554 ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 49.732 ευρώ, στον ΟΔΙΕ 47.608 ευρώ, στην ΕΑΒ 43.733 ευρώ, στην ΕΘΕΛ 37.021 ευρώ, στον ΗΛΠΑΠ 35.476 ευρώ, στο ΤΕΟ 28.609 ευρώ.

Οι “φωτιές” της ΔΕΗ

"Φωτιές" έχουν ανάψει όμως και στις κερδοφόρες ή και εισηγμένες ακόμα ΔΕΚΟ.

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ το 2009, οι αμοιβές προσωπικού ανήλθαν (σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό που δημοσιεύτηκε το 2010) σε 1,117 δισ. ευρώ. Σε αυτές, εκτός από τους 22.582 εργαζόμενους, πρέπει να συνυπολογιστούν –σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ- και άλλοι 3.000 απασχολούμενοι με εργολαβίες. Αντιστοιχεί δηλαδή σε καθέναν 42.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και "παροχές σε είδος", όπως ρουχισμός ή οι κατασκηνώσεις των παιδιών των εργαζομένων.

Στη σελίδα 96 όμως του Απολογισμού προκύπτουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά: ως αμοιβές προσωπικού αναφέρονται 1,31 δισ. ευρώ και ως εργοδοτικές εισφορές 378 εκατ. ευρώ. Άλλα 3,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε "παροχή ρεύματος με μειωμένο τιμολόγιο" (κεκτημένο προνόμιο των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ). Συνολικά δηλαδή 1,69 δισ. ευρώ. Αντιστοιχεί έτσι ετήσια μικτή δαπάνη για κάθε ένα από τους εργαζόμενο 65.000 ευρώ το χρόνο.

Από τα 1,69 δισ. ευρώ πάντως πρέπει να αφαιρεθούν "ενσωματωμένες" αμοιβές προσωπικού (σε "ενσωματωμένες ακινητοποιήσεις" και σε "κόστος εξόρυξης λιγνίτη") 211+368 εκατ.=579 εκατ. ευρώ. Έτσι προκύπτει η καθαρή δαπάνη 1,117 δισ. για τους περίπου 26.000 εργαζόμενους (22.582+3.000) και τα 42.000 ευρώ ετησίως.

Παρόλα αυτά, τα "καθαρά" στην τσέπη των εργαζομένων λεφτά δεν ξεπερνούν τις 25.000-26.000 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο για τον καθέναν, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν έως 40% της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι, παρά την προσπάθεια συγκράτησης του μισθολογικού κόστους τα τελευταία χρόνια, και την έξοδο από την εργασία περίπου 5.000 υπαλλήλων της ΔΕΗ από το 2005 και μετά, το μισθολογικό κόστος αυξάνεται αντί να μειώνεται: όπως αναφέρεται στη σελίδα 79 του Απολογισμού του 2005, για τους 27.278 (τότε) εργαζομένους, οι αμοιβές και οι εισφορές που πλήρωσε το 2005 η ΔΕΗ έφταναν τα 1,4 δισ. ευρώ (μείον 450 εκατ. "ενσωματωμένες" αμοιβές=950 εκατ.), δηλαδή αυξήθηκαν αντί να μειωθούν κατά σχεδόν 50% (ή 20% με την "ενσωμάτωση").

Έτσι το μέσο κόστος ανά μήνα για κάθε εργαζόμενο αυξήθηκε από τα περίπου 4.200 ευρώ σε 6.000 ευρώ σε 5 χρόνια (σχεδόν 50% συνολικά ή 10% ετησίως).

Read more...

Χωρίς όριο μειώσεις μισθών στις επιχειρησιακές συμβάσεις!

Μεσαίωνας κι ακόμη χειρότερα…


http://img.protothema.gr
Το πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει στο μισθολογικό η Τρόικα και οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι δραματικές για τους μισθωτούς.

Κι αυτό γιατί στις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες μέσα στην κρίση όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών αλλά και θα γίνονται όλο και περισσότερες, δεν θα ορίζεται ποσοστιαίο πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά απλώς ως “πάτωμα” ο κατώτατος μισθός των 740 ευρώ!

Σωστά διαβάζετε και το -12% το οποίο είχε συζητηθεί μεταξύ των εργοδοτών και του προέδρου της ΓΣΕΕ μοιάζει …παράδεισος μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης μέχρι οι αποδοχές να φτάσουν στο βασικό μισθό, σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα ή που έχει αποχωρήσει από την κλαδική οργάνωση.

Για παράδειγμα, εφόσον οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φύγουν από τον ΣΕΒ, προοπτική που σαφώς έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα, ένας σερβιτόρος με αρκετά χρόνια υπηρεσίας που μπορεί να αμείβεται λ.χ. με 1.500 ευρώ, μπορεί να πέσει στα 740, δηλαδή να δει τις αποδοχές του να ψαλιδίζονται στο μισό!

Η εξέλιξη αποτελεί ένα πρωτοφανές εργασιακό Βατερλό και η μόνη ελπίδα των εργαζομένων είναι να μην προχωρήσουν οι εργοδότες σε ανάλογες ρυθμίσεις.

Ως προς τα διαδικαστικά, οι συμβάσεις θα υπογράφονται από το σωματείο της επιχείρησης . Αν η επιχείρηση απασχολεί λιγότερα από 50 άτομα ή δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο.

Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμοστεί ένα συν ένα έτος στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων. Δηλαδή αν κάποιος απολυθεί, κάποιος άλλος θα προσλαμβάνεται. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται με βάση τον πρότερο και όχι τον "ψαλιδισμένο μισθό".

Η υπουργός Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη, που ενημέρωσε το πρωί της Τετάρτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν πλάτη και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συμβάσεις επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η Τρόικα θα εγκρίνει το φλέγον θέμα της επέκτασης των συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ακόμα και αν δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά πλην των επιχειρήσεων που ισχύει σύμβαση ειδικών συνθηκών.

Για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Η συμφωνία θα τίθεται υπόψη του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.

Δεν θα μπορεί δηλαδή να απορρίψει τη συμφωνία...

Επίσης αυξάνεται το διάστημα δυνατότητας εφαρμογής της εκ περιτροπής απασχόλησης από 6 σε 9 μήνες, ενώ καταργείται και η προσαύξηση του 10% για την υπερωριακή εργασία που ίσχυε για την αμοιβή της μερικής απασχόλησης.

Read more...

Δραματικές αποφάσεις στο υπουργικό

Συζητά τις αλλαγές σε εργασιακά και συμβάσεις, καθώς και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ


http://img.protothema.gr/
Με στόχο να στείλει στις Βρυξέλλες μήνυμα, ότι η Αθήνα προχωρά απαρέγκλιτα σε όλες τις δραματικές περικοπές, που έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να έχει χειροπιαστές αποφάσεις της κυβέρνησης, ως διαπραγματευτικό χαρτί, στις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο υπουργικό λοιπόν θα συζητηθούν όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι νέες μειώσεις μισθών και οι περικοπές στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, όπου όμως υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το σαρωτικό και οριζόντια χαρακτήρα των συζητούμενων παρεμβάσεων.

Θα συζητηθούν επίσης φορολογικά μέτρα όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ θα τεθεί και το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, που ακόμη παραμένει στα σχέδια.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων».

Παρά τους ταχείς ρυθμούς, που ενδεχομένως αφήνουν ικανοποιημένους τους ανθρώπους της τρόικας, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κοινωνικές αντιδράσεις, αφού ο εσπευσμένος χαρακτήρας πολλών μέτρων, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα βάρη και αδικίες σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που ήδη δοκιμάζονται.

Κυβερνητικοί παράγοντες επίσης ανησυχούν ότι με ορισμένες παρεμβάσεις είναι δυνατόν να διαλυθούν κομμάτια του κοινωνικού κράτους, στο όνομα του περιορισμού των δαπανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Read more...

«Καρότο» η επιμήκυνση, για το «μαστίγιο» των μέτρων

«Εφιάλτης» στο δρόμο με τα μέτρα…


http://img.protothema.gr
Πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων παρείχε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν , σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ουσιαστικά προεξόφλησε την απόφαση για επιμήκυνση του δανείου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «με την πρόοδο στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και εκτός της Ε.Ε. Μια ένδειξη για αυτό είναι ότι το Eurogroup θα εξετάσει θετικά το θέμα της επιμηκύνσης, διότι η Κομισιόν θα είναι έτοιμη στις αρχές του έτους για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αυτό θα διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της».

Ο κ. Ρεν δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει ξανά μόνη της στις αγορές και η ανάπτυξη θα επιστρέψει, ώστε και ο ίδιος αν έρθει, όπως τόνισε, ξανά στην Ελλάδα, να έρθει ως απλός τουρίστας με την οικογένεια του και μόνο.

Νωρίτερα πάντως μιλώντας στο συνέδριο του Economist χαρακτήρισε «τρομακτικό» το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι τον Μάιο όταν υπογραφόταν το μνημόνιο δεν πίστευε ότι ως το Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα είχε πάρει τόσα πολλά και αποτελεσματικά μέτρα. Ο επίτροπος είπε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειες της και για αυτό αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Ολι Ρεν μίλησε πάντως και για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, όχι μόνο στις αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως η Ελλάδα, αλλά και τις πλούσιες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία, προκειμένου και αυτές να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση και να μην στηρίζονται πλέον τόσο στα εμπορικά πλεονάσματα και τις εξαγωγές τους, που για τις υπόλοιπες της ΕΕ δημιουργούν πρόβλημα.

Ο κ. Ρεν, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφέρθηκε θετικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος, παρά την υστέρηση των εσόδων, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μείωση του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Στο συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, οφείλεται, εν μέρει και στην καθυστέρηση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για να αντιμετωστεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ από την τρέχουσα κρίση. Όπως τόνισε αν όλες οι χώρες ταυτόχρονα πατάνε φρένο εφαρμόζοντας περιοριστική πολιτική τότε δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Τέλος αναφερόμενος στο μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.
Read more...