Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Χάνω την μπάλα, για να ασχολούμαι με την Ελλάδα»

του Χρήστου Μπόκα

Μας κάνει και χάρη...


http://img.protothema.gr
«Κάθε Κυριακή πρωί παίζω ποδόσφαιρό, αλλά χάνω πια κάθε προπόνηση, γιατί ασχολούμαι με τα ζητήματα της Ελλάδας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, κ. Όλι Ρεν, κατά τη συμμετοχή του στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκων Υποθέσεων της Βουλής, συμπληρώνοντας όμως πως αξίζει η «θυσία» που κάνει, καθώς... «πρέπει να ασχοληθώ με την Ελλάδα».

Ο κ. Ρεν επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με λόγια παρηγοριάς και να τονίσει στα μέλη των επιτροπών: «Δεν είστε μόνοι… η Ευρώπη σας στηρίζει». Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόοδο της Ελλάδας εξαιρετική, συγχαίροντας την κυβέρνηση και τους πολίτες για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει. Ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα είναι εντός του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο και γι' αυτό συμπλήρωσε πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Στόχοι

Ο κ. Ρεν σημείωσε τους στόχους της ελληνικής οικονομίας, ξεκινώντας από το έλλειμμα, το οποίο είπε πως πρέπει να πέσει κάτω από το 3%. «Για φέτος δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα, παρότι πλησιάζετε, και αυτό λόγω της αναθεώρηση του χρέους» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συμπλήρωσε «Ο προϋπολογισμός του 2011 θα βρίσκεται εντός στόχου ως προς το έλλειμμα και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, εφόσον φτάσετε στο 2,4% του ΑΕΠ».

Επανέλαβε ότι στις αρχές του 2011 θα υπάρξει η απόφαση του Eurogroup για την επιμήκυνση, ενώ παραδέχθηκε πως πλέον τα greek statistics «είναι ακριβή και αξιόπιστα», ενώ τόνισε πως πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Δήλωσε ενήμερος για τις αντιδράσεις που προκαλούν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά ανέφερε πως «οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες, γιατί απαιτούν αλλαγή νοοτροπιών. Οι αλλαγές αυτές όμως είναι σκέλος του σύγχρονου κόσμου. Αν δεν αλλάξουμε, θα υστερήσουμε, είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και να προχωρήσετε με κίνητρα για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος… Οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την αειφορία και την αποτελεσματικότητα των οικονομικών. Βελτίωση παραγωγικότητας χρειάζεται και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδύσεις».

Ευρωομόλογα - Επιμήκυνση - Αγορές

Όσον αφορά στο ευρωομόλογο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος το «βλέπει θετικά», αλλά πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου σημείωσε: «Δεν σκοπεύουμε να θέσουμε νέους όρους. Θα εργαστούμε με βάση το υπάρχον πλαίσιο».

Ο κ. Ρεν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές το 2013, εκτός «αν νωρίτερα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», ενώ οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη είναι πως «θα φτάσει στο 3% εντός μιας δεκαετίας» και για το χρέος ανέφερε ότι «από 157% το 2013, στο 80% ή και κάτω στη δεκαετία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: