Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Πάταξη της διαφθοράς για να πιάσουν τόπο οι θυσίες»

Γιώργος στο υπουργικό


http://img.protothema.gr/
Τη μεγάλη σημασία, που έχει η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας, προκειμένου να πετύχει η προσπάθεια που καταβάλλεται για την έξοδο από την οικονομική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

«Ξέρουμε ότι, αν δεν λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Όσα χρήματα και αν μαζέψουμε από φόρους, θα πάνε χαμένα, αν το σύστημα είναι τρύπιο και νοσηρό» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις «τολμηρές, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες εμπέδωσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς παντού», που ανέλαβε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, όπως είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι «τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη στη χώρα μας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης αξιών και θεσμών. Γιατί πριν από το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπήρχε το έλλειμμα διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών, στη δημοσιονομική διαχείριση, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στις αποφάσεις που λαμβανόντουσαν εξ ονόματος των πολιτών. Υπήρχε το έλλειμμα αξιοκρατίας σε ένα Δημόσιο πλήρως παραδομένο σε πελατειακές λογικές. Υπήρχε ένα γενικευμένο έλλειμμα λογοδοσίας, αλλά και δικαιοσύνης. Όλα αυτά μαζί, και μαζί με το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, μας οδήγησαν τελικά στα πελώρια κρατικά ελλείμματα και στο χείλος του γκρεμού. Η χώρα μας έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα για τα φαινόμενα αυτά».

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι «ρέπει συνεχώς και παντού να προάγουμε τη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας πράξη να ενισχύουμε τη λογοδοσία, την αξιολόγηση, τα θεσμικά αντίβαρα που ελέγχουν την εξουσία κάθε μορφής -από την Tοπική Aυτοδιοίκηση έως και τους ίδιους μας τους εαυτούς».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καταιγιστικό» το ρυθμό με τον οποίο προωθούνται τα νομοσχέδια, τα οποία επιφέρουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ, αναφερόμενος στο συζητούμενο νέο επενδυτικό νόμο, είπε ότι δεν είναι ποτέ από μόνος του πανάκεια, αλλά ένα κρίσιμο εργαλείο, που επηρεάζει το επενδυτικό περιβάλλον και την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: