Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κλειστά τα Τέμπη μέχρι και την Τετάρτη...


Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών από αύριο 16 Μαΐου και για τις επόμενες δύο ημέρες, 17 και 18 του μηνός, επίσης από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ λόγω...
εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας τις ως άνω μέρες και ώρες θα απαγορεύεται η διέλευση στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε., από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου.

Όπως ανακοίνωσε εξάλλου η "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ" κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών θα γίνει αναστολή είσπραξης διοδίων στους Σταθμούς Διοδίων Πυργετού, Μακρυχωρίου, πλευρικό Μακρυχωρίου και πλευρικούς Γυρτώνης.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
- Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται:
Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας, προς την Περιφερειακή Οδό Λάρισας- Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας- Τρικάλων- Καλαμπάκας- Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης- Αμπελώνα- Τυρνάβου και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Ελασσόνας- Κοζάνης θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.
- Τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:
Από τον κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.) προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας- Αγιάς- Αγιοκάμπου- Βελίκας- Κόκκινο Νερό- Στόμιο- Ομόλιο, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από τη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
- Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία οδό)- Κοζάνη και από εκεί:
Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης- Ελασσόνας- Τυρνάβου- Αμπελώνα- Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης- Γρεβενών- Καλαμπάκας- Τρικάλων- Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας- Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.
- Τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:
-Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης [στον ανισόπεδο κόμβο Κορινού Πιερίας] προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης- Ελασσόνας- Τυρνάβου- Αμπελώνα- Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε..
- Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη - Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται στον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης προς Πιερία και από εκεί θα κατευθύνονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
- Τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων.
- Τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού χαρακτήρα...

Read more...

Η μεγάλη δίκη των δωσιλόγων...


Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 21.2.1945, στο ειδικό δικαστήριο δωσιλόγων.

Οι συνεδριάσεις γίνονταν σε...
αίθουσα των δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα, στην Αθήνα. Οι δωσίλογοι παραπέμφθηκαν με βάση δύο συντακτικές πράξεις (6/1945 και 12/1945, αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα, κάθισαν στο εδώλιο όσοι συμμετείχαν στις 3 κατοχικές κυβερνήσεις (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου και Ράλλη), με τις εξής κατηγορίες:

● διευκόλυνση του έργου του στρατού Κατοχής, προπαγάνδα υπέρ των κατακτητών κ.ά.

Ο Τσολάκογλου και μερικοί ακόμη στρατηγοί παραπέμφθηκαν και για παράβαση του άρθρου 199 της στρατιωτικής ποινικής νομοθεσίας, δηλαδή για συνθηκολόγηση εις ανοικτόν τόπον.

Ωστόσο, όλοι απαλλάχθηκαν απ' αυτή την κατηγορία, πλην του Τσολάκογλου.

Κατηγορούμενος για παράβαση του παραπάνω άρθρου ήταν και ο υποστράτηγος Γιώργος Μπάκος, από τους πρώτους συνωμότες που στήριξαν τον Τσολάκογλου για την υπογραφή της κάλπικης συνθηκολόγησης.

Χρημάτισε υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Μετά την απελευθέρωση, ο Μπάκος συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ.

Εκεί τον εντόπισαν άνδρες του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά και τον εκτέλεσαν στα Κρώρα (άλλη ονομασία του χωριού Στεφάνη, κοντά στη Θήβα).

Λίγα λόγια για την κάλπικη συνθηκολόγηση:

Στις 18.4.41 φτάνει στην Αθήνα, ως απεσταλμένος του Τσολάκογλου, ο συνταγματάρχης Θανάσης Χρυσοχόου.

Συναντά τον αρχιστράτηγο Αλ. Παπάγο στο Γενικό Στρατηγείο και του εκθέτει την κατάσταση στο ελληνοϊταλικό μέτωπο, υπογραμμίζοντας ότι:

«Επιβάλλεται η λήψις αμέσου αποφάσεως ίνα προληφθή η εις Ιταλίαν μεταφορά ως αιχμαλώτου του νικητού ελληνικού στρατού» (ΓΕΣ, Το τέλος μιας εποποιίας, Αθήνα 1959, σ. 221).

Ο Παπάγος απαντά ότι γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αδυνατεί να συνθηκολογήσει «τουλάχιστον προ της πλήρους αποχωρήσεως των βρετανικών στρατευμάτων εξ Ελλάδος» (ΓΕΣ, ό.π.)

Δηλαδή, ο αρχιστράτηγος ζητεί πίστωση χρόνου, έτσι ώστε να προλάβει να φύγει και να μην αιχμαλωτιστεί από τους ναζί το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα, δύναμης περίπου 60.000 ανδρών.

Μέσω του ασυρμάτου του Γενικού Στρατηγείου, ο Χρυσοχόου στέλνει στον Τσολάκογλου κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα, αναφέροντας την άρνηση του Παπάγου για άμεση ανακωχή.

Μάλιστα, προτείνει τον αρχιεπίσκοπο Ιωαννίνων, Σπυρίδωνα, ως πρωθυπουργό!

Την επομένη (19.4.41), ο Χρυσοχόου στέλνει στον Τσολάκογλου απόρρητη προσωπική αναφορά, πάλι μέσω του ασυρμάτου του Γενικού Στρατηγείου, με το εξής κείμενο:

«Ενέργεια ανάγεται αρμοδιότητα Στρατιάς (σ.σ.: εννοεί το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, με διοικητή τον Τσολάκογλου). Εάν αναλάβητε σεις, δέον πρώτον λάβητε εξουσιοδότησιν λοιπών Σωμάτων Στρατού, αναθετόντων υμίν ενέργειαν ως έχοντα επαφήν με Γερμανούς. Εκ φρουραρχείου Θ.»

Εδώ αποκαλύπτεται η όλη συμπαιγνία και απάτη, διότι «Φρουραρχείο Θ» είναι η κωδική ονομασία του Γενικού Στρατηγείου.

Δηλαδή, το τηλεγράφημα φέρεται ότι έχει αποστολέα τον Παπάγο και όχι τον Χρυσοχόου.

Το ΓΕΣ (ό.π., σ. 222) ξεκαθαρίζει το τοπίο, υπογραμμίζοντας ότι και τα δύο τηλεγραφήματα «απεστάλησαν εν πλήρει αγνοία του Αρχιστρατήγου, όστις ηγνόει τόσον τας ενεργείας ταύτας όσον και τας ενεργείας του μητροπολίτου Ιωαννίνων».

Υπογράμμιση:

Στο δεύτερο τηλεγράφημα, ο Χρυσοχόου αποκαλύπτει, άθελά του ίσως, πως ο Τσολάκογλου είχε από πριν επαφές με τους Γερμανούς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωρα 05.45 της 20.4.41, ανήμερα του Πάσχα, ο Τσολάκογλου τηλεφωνεί στον διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου, αντιστράτηγο και αρχαιότερό του, Γιάννη Πιτσίκα, γνωρίζοντάς του ψευδώς ότι:

«1. Εχει στα χέρια του εξουσιοδότηση του Γενικού Στρατηγείου, για να συνάψει ανακωχή εντός της πρωίας της 20ής Απριλίου, [...], διαβιβάσας αυτώ και το προαναφερθέν δεύτερον τηλεγράφημα του επιτελάρχη του ως προερχόμενον δήθεν από τον αρχιστράτηγον, καίτοι σαφώς εγνώριζεν ότι τούτο προήρχετο από τον επιτελάρχην του» (σ.σ.: εννοεί τον Χρυσοχόου).

Στη συνέχεια, ο εθνοπροδότης στρατηγός γνωρίζει στον Πιτσίκα ότι έστειλε στους Γερμανούς τριμελή αντιπροσωπεία για τη σύναψη ανακωχής στο Βοτονόσι. Οπως και έγινε.

Ο Πιτσίκας οδηγήθηκε ως όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Αντίθετα, ο Τσολάκογλου εισέπραξε τα αργύρια της προδοσίας, με τον διορισμό του στην πρωθυπουργία.

Η απόφαση
Επειτα από ακροαματική διαδικασία 80 ημερών, το δικαστήριο εξέδωσε την 49/31 Μαΐου 1945 ιστορική απόφασή του.

Στο εδώλιο κάθονταν 22 από τους 27 κατηγορουμένους. Οι υπόλοιποι 5 δικάστηκαν ερήμην.

Η απόφαση αρχίζει ως εξής:

◆ Κηρύσσονται αθώοι 7 κατηγορούμενοι (Αναστ. Ρουσόπουλος, Ν. Ραγκαβής, Λεωνίδας Τσιριγώτης, Εμμαν. Λουλακάκης, Ι. Γρηγοράκης, Μανόλης Κανακουσάκης και Δημ. Μπακογιάννης).

Και οι 7 κατηγορούνταν,ότι στη διάρκεια της Κατοχής και «καθ' όν χρόνον έκαστος τούτων διετέλεσεν υπουργός ή υφυπουργός, διηυκόλυνε το έργον της ξένης κατοχής».

Ο αντιστράτηγος Ραγκαβής, μέλος της κυβέρνησης Τσολάκογλου, παρουσιάζει μια σπάνια ιδιαιτερότητα.

Ενώ ο γιος του είχε εκτελεστεί από τους Γερμανούς, αυτός καταδέχθηκε να γίνει υπουργός της φιλογερμανικής κυβέρνησης (βλ. εφημερίδα «Καθημερινή» της 22.2.45).

Ο υποστράτηγος Ρουσόπουλος είναι προφανές ότι παγιδεύτηκε από τον Τσολάκογλου, δεχόμενος να γίνει υπουργός Εργασίας.

Αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση 8 ημέρες αργότερα από την ορκωμοσία των άλλων στρατηγών και λοιπών υπουργών.

Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες, αντιλαμβανόμενος τις προδοτικές κινήσεις του Τσολάκογλου, όχι μόνο παραιτήθηκε, αλλά κατάγγειλε παλικαρίσια τους κατακτητές, που αμέσως τον φυλάκισαν.

Στη σελίδα 32 της απόφασης πλέκεται το εγκώμιο του Ρουσόπουλου ως εξής:

«Εκ της βεβαιωθείσης [...] πολιτείας τούτου ως υπουργού της Εργασίας επί 45 ημέρας μόνον, της παραιτήσεώς του με καυστικόν χαρακτηρισμόν της δυσμενούς διαγωγής των κατακτητών κατά της Ελλάδος, ήτις κατ' αυτόν επέβαλλε την υποδεικνυομένην παραίτησιν όλων και της μετά την παραίτησιν φυλακίσεώς του υπό των κατακτητών διά την εκδηλωθείσαν δράσιν του συνεργασίας μετά των συμμάχων, προκύπτει έλλειψις παρ' αυτώ της απαιτουμένης γνώσεως της διευκολύνσεως».
Θάνατος στους εθνοπροδότες

Οι υπόλοιποι 20 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν στις εξής ποινές:
▶ Γ. Τσολάκογλου:

α) Θάνατος και στρατιωτική καθαίρεση διά την πράξιν της συνθηκολογήσεως εις ανοικτόν τόπον.

β) Ισόβια δεσμά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την ανάληψη της προεδρίας της κυβέρνησης και διευκόλυνσης του έργου της ξένης Κατοχής.

γ) Ισόβια δεσμά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων διά την πράξιν της προπαγάνδας.

Ο Τσολάκογλου δεν εκτελέστηκε. Χρημάτισε δοτός πρωθυπουργός από τις 30.4.41 μέχρι την 1.2.42. Πέθανε το 1948 στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όντας κρατούμενος.
▶ Κων/νος Λογοθετόπουλος, καθηγητής γυναικολογίας (διαδέχθηκε στην... πρωθυπουργία τον Τσολάκογλου):

α) Ισόβια δεσμά για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. (Ο επίτροπος είχε προτείνει τη θανατική ποινή.)

β) Πρόσκαιρα δεσμά δέκα ετών για τη διευκόλυνση του έργου της Κατοχής και

γ) Πρόσκαιρα δεσμά δέκα ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι τρεις ποινές συγχωνεύτηκαν σε ισόβια και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Λογοθετόπουλος χρημάτισε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσολάκογλου, υπουργός Πρόνοιας και, προσωρινά, Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας.
▶ Γιάννης Ράλλης: 
Ισόβια για την πρωθυπουργία και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. (Ο επίτροπος είχε προτείνει τη θανατική ποινή.)

Ο Ράλλης ήταν ο ιδρυτής των περιβόητων ταγμάτων ασφαλείας. Πέθανε στη φυλακή, το 1946.
▶ Αντώνης Λιβιεράτος, δικηγόρος:

Ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης και, προσωρινά, Αγορανομίας. Καταδικάστηκε σε πρόσκαιρα δεσμά 11 ετών για τη διευκόλυνση του έργου της ξένης Κατοχής και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα και μεταξύ άλλων το δικαστήριο του καταλόγισε τα εξής:

«Συνυπέγραψε το Ν.Δ. 1117/1942, με το οποίο επιβάλλονταν ποιναί της λαθρεμπορίας και δημεύσεως εις τους παραγωγούς και εμπόρους καπνών, τους μη θέλοντας να παραδώσωσι τα καπνά των εις τους Γερμανούς».

Μ' άλλα λόγια, ο Τσολάκογλου και η συμμορία του χαρακτηρίζουν λαθρέμπορους τους καπνοπαραγωγούς που δεν παραδίδουν στους Γερμανούς το προϊόν του μόχθου τους!

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο 9033/18.6.42, που συνυπογράφουν οι Μπάκος και Σωτήρης Γκοτζαμάνης (υπουργός Οικονομικών), εντέλλονται τα ακόλουθα άκρως δουλοπρεπή:

1. Τα καπνά που θα κατάσχονται θ' αποδίδονται στις γερμανικές εταιρείες.

2. Την κατάσχεση θα πραγματοποιούν όργανα της Χωροφυλακής.

3. Η κατάσχεση και παράδοση των καπνών «τυγχάνει άσχετος προς καταβολήν τιμήματος, του ζητήματος τούτου ρυθμισθησομένου μεταγενεστέρως μετά γερμανικών αρχών κατοχής».

Εδώ πρόκειται για καθαρή ληστεία σε βάρος των αγροτών, που διέπρατταν τα ίδια τα όργανα του ελληνικού κράτους!

Αλλά και για όσα καπνά αγοράζονταν από γερμανικές εταιρείες, οι αγρότες ουσιαστικά ουδέν εισέπρατταν, επειδή πληρώνονταν με τα πληθωριστικά νομίσματα της εποχής.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η δικαστική απόφαση (σ. 24):

«Με τον αλματικόν όμως επερχόμενον πληθωρισμόν και την συνεπεία τούτου υποτίμησιν της δραχμής, αι τιμαί αύται (σ.σ.: των καπνών) κατήντησαν τελείως εξευτελιστικαί μέχρι του σημείου ώστε [...] οι παραγωγοί δεν μετέβαινον καν εις ταμεία παρακαταθηκών και δανείων να αναλάβωσι το εις την διάθεσίν των καταβαλλόμενον τίμημα».

Η απόφαση αποκαλύπτει επίσης πως τα καπνά που παραδόθηκαν στους ναζί μέχρι το 1943 ανέρχονταν σε 120.200 τόνους και η αξία τους σε 7.600.000 χρυσές λίρες!

Είχαμε-δεν είχαμε, τους προικίσαμε γενναία τους χιτλερικούς.
▶ Πλάτων Χατζημιχάλης:

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και, προσωρινά, Οικονομικών. Πρόσκαιρα δεσμά 20 ετών για διευκόλυνση του έργου της Κατοχής και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
▶ Γιάννης Καραμάνος:

Υπουργός Γεωργίας και Επισιτισμού (1941-1942). Ισόβια δεσμά για διευκόλυνση του έργου της Κατοχής και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Κατάφερε... ν' αφήσει χωρίς παπούτσια πολλούς Ελληνες, ως εξής:

Με την 121900/41 αγορανομική διάταξη, υποχρέωσε τους παραγωγούς δερμάτων να τα παραδίδουν υποχρεωτικά στους Γερμανούς και Ιταλούς.

«Διά της ιδίας διατάξεως επεβάλλοντο ποιναί εις τους αρνουμένους να πωλήσωσι τα δέρματά των».
▶ Εκτωρ Τσιρονίκος:

Για να μην υστερήσει σε δωσιλογισμό έναντι του Καραμάνου, ο Τσιρονίκος [συμμετείχε στις κυβερνήσεις Λογοθετόπουλου και Ράλλη, διαδοχικά ως υπουργός Γεωργίας και Επισιτισμού (από 2.12.42), Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Πρόνοιας], εξέδωσε την 9657/1943 διαταγή, που όριζε τα ακόλουθα:

[...] άπασαι αι υπάρχουσαι ποσότητες των δερμάτων, αι εις χείρας οιουδήποτε, εδεσμεύοντο και ετίθεντο εις την διάθεσιν των Γερμανών και Ιταλών.

Στη σελίδα 25, η δικαστική απόφαση επισημαίνει:

«Συνέπεια των πράξεων τούτων των κατηγορουμένων είναι να στερηθεί ο ελληνικός λαός παντελώς υποδημάτων, λόγω τρομακτικής ελλείψεως δερμάτων».
▶ Παναγιώτης Δεμέστιχας, αντιστράτηγος:

Για τη διευκόλυνση του έργου της Κατοχής τιμωρήθηκε με 15 χρόνια πρόσκαιρα δεσμά και με άλλα 20 για την προπαγάνδα.

Το δικαστήριο συγχώνευσε τις δύο ποινές σε 20 χρόνια πρόσκαιρα δεσμά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Για τη συνθηκολόγηση αθωώθηκε.
▶ Σωτήρης Μουτούσης, υποστράτηγος:

Υπουργός Σιδηροδρόμων και Αυτοκινήτων. Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια πρόσκαιρα δεσμά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αθώος για τη συνθηκολόγηση. Το 1950 τού δόθηκε χάρη.
▶ Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, υποστράτηγος:

Πεντέμισι χρόνια ειρκτή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, όπως ότι παρέμεινε για βραχύν σχεδόν χρόνον υπουργός στην κυβέρνηση Τσολάκογλου και ότι παραιτήθηκε εκουσίως.
▶ Νίκος Μάρκου, υποστράτηγος:

Πρόσκαιρα δεσμά 11 ετών για τη διευκόλυνση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
▶ Δημήτρης Πολύζος, συνταγματάρχης, υπουργός στην κυβέρνηση Τσολάκογλου:

Ειρκτή 5 ετών για τη διευκόλυνση, άλλα 5 χρόνια για την προπαγάνδα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Στον Πολύζο αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά με αυτά του Κατσιμήτρου.
▶ Ιάσων Παπαδόπουλος, πλοίαρχος Π.Ν., υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας:

Ειρκτή 5,5 ετών για διευκόλυνση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Του καταλογίστηκε επίσης ότι απαγόρευσε στα ελληνικά εμπορικά πλοία να κάνουν μεταφορές για λογαριασμό της Αγγλίας.

Ελαφρυντικά, τα ίδια με αυτά του Κατσιμήτρου.
▶ Σωτήρης Γκοτζαμάνης ή Κοτζαμάνης, γιατρός:

Καταδικάστηκε ερήμην δύο φορές σε θάνατο, για διευκόλυνση του έργου της Κατοχής και για προπαγάνδα, αντίστοιχα.

Τιμωρήθηκε, επίσης, με δήμευσιν ολοκλήρου της περιουσίας του και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η θανατική ποινή, όμως, δεν εκτελέστηκε, λόγω διαφυγής του στο εξωτερικό. Αργότερα, του δόθηκε αμνηστία. Πέθανε το 1958.
Αναστάσιος Ταβουλάρης, στρατιωτικός:

Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην κυβέρνηση Ράλλη, υπηρέτησε συνειδητά και με υπερβάλλοντα ζήλο τους κατακτητές.

Καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια για διευκόλυνση, ενώ του στερήθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα. Πέθανε το 1945.

Η απόφαση (σ. 60) τού καταλογίζει μεταξύ άλλων:

«Εν γνώσει του αι υπ' αυτόν υπαγόμεναι αρχαί Ασφαλείας παρέδιδον εις τους Γερμανούς τους [...] συλλαμβανομένους πολίτας Ελληνας, οίτινες Γερμανοί εφυλάκιζον αυτούς εις Χαϊδάρι».

Υπογραμμίζεται ότι στο Χαϊδάρι οι ναζί εκτέλεσαν χιλιάδες πατριώτες.
▶ Γιάννης Πασαδάκης, υπουργός-διοικητής Κρήτης:

Καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια δεσμά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για προπαγάνδα υπέρ των κατακτητών.
▶ Κώστας Πουρναράς, αρεοπαγίτης, υπουργός Δικαιοσύνης (1943) στην κυβέρνηση Ράλλη:

Καταδικάστηκε για τη διευκόλυνση σε πενταετή ειρκτή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Είχε προφυλακιστεί από τις 13.10.1944.
▶ Νίκος Λούβαρης, καθηγητής της ερμηνείας της Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υπουργός Παιδείας (1943-44):

Καταδικάστηκε σε πενταετή ειρκτή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Είχε προφυλακιστεί στις 12.12.1944.

Το 1951 κατάφερε να αμνηστευθεί, για να γίνει ακαδημαϊκός το 1959...
▶ Αγησίλαος Γέροντας, αντιναύαρχος, υπουργός Συγκοινωνίας επί Ράλλη:

Προφυλακίστηκε στις 2.4.1945. Καταδικάστηκε για διευκόλυνση σε πενταετή ειρκτή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι προέβαλε ποιάν τινα αντίστασιν για την έκδοση διατάγματος της 20.5.1944.

Απ' αυτό προκύπτει πως ο Τσιρονίκος ήταν ο διαβιβαστής των γερμανικών εντολών προς τους λοιπούς υπουργούς.
▶ Βασίλης Καραπάνος, βουλευτής και γερουσιαστής προπολεμικά, χρημάτισε υπουργός Πρόνοιας στην κυβέρνηση Ράλλη:

Προφυλακίστηκε στις 12.10.1944 και καταδικάστηκε για διευκόλυνση σε πενταετή ειρκτή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο καταδίκασε όλους τους ενόχους να καταβάλουν τα έξοδα και τέλη της δίκης, εισπρακτέα αλληλεγγύως και διά προσωπικής των κρατήσεως.

Η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου της Αθήνας, που εξέδωσε την απόφαση, ήταν η ακόλουθη:

● Πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Χρήστος Καλλέλης.

● Μέλη ο πρόεδρος εφετών Αντώνης Χαμάρτος και οι εφέτες Θανάσης Παπαναστασίου, Παναγιώτης Πετρέας, Κων/νος Κουκάς και Θεόδωρος Γιαννόπουλος.

● Εκτός από τα έξι δικαστικά μέλη, τη σύνθεση του δικαστηρίου συμπλήρωναν και τρία λαϊκά. Τα ονόματά τους: Μαρίνος Βαλλιάνος, γιατρός, Βαγγέλης Δανόπουλος, γιατρός, και Θεόδωρος Δασκαρόλης, δικηγόρος.

● Ειδικός επίτροπος ήταν ο Νίκος Παπαδάκης, αντεισαγγελέας εφετών, και γραμματέας ο Γ. Οικονομίδης.

Σημείωση: Αυτό που δεν έγραψε από σεμνότητα ο Νίκος Πηγαδάς, είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με άλλα ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Το Οχι της Ρωμιοσύνης»...

Νικος Πηγαδάς - efsyn.gr

Read more...

«Δεν είναι τώρα στο τραπέζι μείωση μισθών» Kατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητεί ομαδικές απολύσεις, είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
katrougalos
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.
Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο «εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα».
Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για τον ίδιο είναι θέση αρχής η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων στον ενιαίο φορέα. «Είχα πει, όμως ότι το αγγελιόσημο θα προσπαθούσαμε, μέχρι το τέλος, να το προστατεύσουμε, γιατί μοιράζει τη διαφημιστική δαπάνη και βοηθάει μικρά και μεσαία έντυπα σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ζωντανά. Το αγγελιόσημο θεωρήθηκε από τους εταίρους κοινωνικός πόρος και, μολονότι προσπαθήσαμε να το υπερασπίσουμε στη διαπραγμάτευση, δεν το πετύχαμε» σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σχετικά με τον αυτόματο ρυθμιστή, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι αυτός θα διαρκέσει, μέχρι το 2018. «Έρχεται, λοιπόν, να δει, αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, μέχρι το 2018. 'Αρα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά, γιατί δεν έχει μέτρο αναφοράς» εξήγησε.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που ψηφίσαμε.
Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να μοιράζεται σε όλους, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του «στρατιώτη» σε αυτό που θεωρεί ότι έχει ανάγκη ο τόπος.
Κληθείς να σχολιάσει το «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Πιστεύαμε ότι ο ελληνικός λαός, λέγοντας «όχι» στο δημοψήφισμα, θα ακουγόταν δυνατά. Δεν ακούστηκε». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «αρχίζουν να αλλάζουν σταθερά οι μακροπρόθεσμοι πολιτικοί συσχετισμοί. Αρχίζουν να μιλάνε χώρες υπέρ μας σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ερωτηθείς για τον τρόπο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει προβλεφθεί σε ένα άρθρο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού εισφορών.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως ο κόσμος κατανοεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που δεν δημιούργησε, αλλά την κληρονόμησε «και την αντιμετωπίζει με τους όρους και την ιδεολογία της αριστεράς».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» Τσίπρας: Αν πετύχουμε με το χρέος, το 2017 θα βγούμε στις αγορές


Τσίπρας: Αν πετύχουμε με το χρέος, το 2017 θα βγούμε στις αγορές
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη βεβαιότητα ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές από το 2017 και να βγει από το μνημόνιο, πριν από τη λήξη του το 2018, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις 24 Μαΐου θα προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση, στον συντονισμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ επικρίνει έντονα την αντιπολίτευση και ειδικότερα τη ΝΔ για τη στάση της, όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά γενικότερα στην πολιτική της. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διεύρυνση, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις.
Για τον λεγόμενο «κόφτη», ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η πρόταση για τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού αντί της άμεσης νομοθέτησης προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. που απαιτούσε το ΔΝΤ, αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας προσθέτει ότι ο μηχανισμός «σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί».
Όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμφωνία για το χρέος και την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος το 2018, θα έχουμε βγει από το μνημόνιο». Σημείωσε επίσης ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα» προσθέτει «σε συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας να κάνουμε τομές, να σπάσουμε κατεστημένα δεκαετιών και να βάλουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαΐκή χώρα. Έχει έρθει η ώρα» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το σχέδιο μιας συνολικής αναμόρφωσης της χώρας να μπει σε ράγες υλοποίησης. Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη, ο μηχανισμός υλοποίησης συντονισμού και ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής».
Σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίαςμε τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας εκφράζει καταρχάς τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και επαρκής. Τονίζει όμως ότι αν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επιλέξουν να ανοίξουν έναν γόνιμο διάλογο, «θα καλωσορίζαμε το γεγονός». Ωστόσο, σημειώνει, «δείχνουν προσηλωμένοι στο άρμα του παλιού συστήματος» και επιλέγουν να είναι στήριγμα στον κ. Μητσοτάκη. Όσο συνεχίζουν αυτό τον δρόμο, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, συνειδητά υπονομεύουν τα περιθώρια για συγκλίσεις. Για τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «διάλεξε να πολιτευθεί με τρόπο τυχοδιωκτικό, πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία της αξιολόγησης. Πόνταρε δηλαδή τα πάντα στη διαιώνιση της αβεβαιότητας και της αστάθειας στη χώρα. Ευτυχώς για τον τόπο, δεν του βγήκε».
Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «ο χώρος μας έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις διευρύνσεις, αρκεί να γίνονται στη βάση μιας ειλικρινούς πολιτικής συμφωνίας». Υπάρχουν οι δίαυλοι προς τη σοσιαλδημοκρατία και προσθέτει ότι «το πώς θα προχωρήσει η σχέση μας, μένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, με βασικά κριτήρια την κοινή πολιτική και προγραμματική συμφωνία, την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητα».
Συνολικά για τη στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «όχι μόνο δεν έθεσαν καμία αντιπρόταση στο τραπέζι, αλλά παρακαλούσαν τους πιστωτές να κρατήσουν σκληρή στάση και ταυτόχρονα ζητούσαν εκλογές». Όσο γρηγορότερα συνέλθουν, δηλώνει ο κ. Τσίπρας, «τόσο το καλύτερο για τον τόπο, αλλά και για τη ΝΔ, που τείνει να μετατραπεί σε ένα ακραίο κόμμα διαμαρτυρίας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας των Τόμσεν και Βελκουλέσκου και τις υπόνοιες περί εμπλοκής ελληνικών υπηρεσιών, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «είναι λυπηρό, μπροστά στη θλίψη της απώλειας της εξουσίας, ορισμένοι να οδηγούνται στην παραφροσύνη, να συμπεριφέρονται ως «πέμπτη φάλαγγα» απέναντι στην ίδια τους τη χώρα, διασπείροντας συκοφαντίες και ανυπόστατα ευφάνταστα σενάρια κατασκοπείας».
Για τα capital controls και τον χρόνο άρσης των περιορισμών, ο πρωθυπουργός σημειώνει:
«Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και τους καταθέτες. Νομίζω μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των περιορισμών ήδη έχουν γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και σύντομα θα αποτελέσει νόμο του κράτους.
Ο πρωθυπουργός τέλος εκτιμά ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό δεν θα ανατραπεί, ενώ σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο τονίζει ότι «απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» και προσθέτει πως «η Τουρκία, πρέπει να καταλάβει ότι η ένταση δεν συμφέρει ούτε εκείνη, αλλά ούτε την ευρύτερη περιοχή.
Σχόλιο της ΝΔ
«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας ψευδόμενος και επικίνδυνος πρωθυπουργός» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού η ΝΔ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας και πάλι πανηγυρίζει, μόλις λίγες ημέρες πριν ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τον κ. Πάνο Καμμένο «τον νόμο του διαβόητου "κόφτη" και του τυφώνα των έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ που θα ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε από το εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων».
Η Συγγρού αναφέρει για τον πρωθυπουργό ότι βλέπει οράματα εξόδου από τα μνημόνια, την ώρα που βάζει τη χώρα σε μνημόνιο «κόφτη» μακράς διάρκειας, χωρίς ορατό τέλος.
«Έχει το θράσος να κατηγορεί τη ΝΔ και τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ότι αρνούνται τη συναίνεση, όταν ήταν εκείνες που έδωσαν χέρι βοηθείας στην πατρίδα για να μην πέσει στο παρά ένα στον γκρεμό της χρεοκοπίας και του "grexit" όπου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την είχε σύρει μαζί με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη» συνεχίζει η ΝΔ.
Προσθέτει επίσης ότι «ο άνθρωπος που κατά συρροή πυροβολεί την εθνική συνεννόηση με την άκρως διχαστική πολιτική του, τολμά να κατηγορεί άλλους» και επισημαίνει πως «με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι παραμένει απόλυτα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη των ψεμάτων του».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές...



Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι...
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
 Συνολικά...
103.366 μαθητές θα διεκδικήσουν μία 69.985 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή σε τέσσερα μαθήματα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα (εξέταση σε  έξι μαθήματα) είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2.457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08:00. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.   Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων παρουσιάζονται από την Αυγή μια σειρά από πληροφορίες, ερωτήσεις - απαντήσεις καθώς και παλιότερες αναρτήσεις του υπουργείου Παιδείας προς ενημέρωση των υποψηφίων:


Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

Αναβαθμολόγηση

Εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α΄ και β΄ βαθμ/τή και το γραπτό παραδίδεται στον γ΄ βαθμ/τή. Αφού ο γ΄ βαθμ/τής βαθμολογήσει με μαύρο στυλό και με την ίδια διαδικασία του β΄ βαθμ/τή, η γραμματεία αποσφραγίζει τους βαθμούς του α΄ και β΄ βαθμολογητή και παραδίδει το γραπτό στο ειδικό συνεργείο ελέγχου το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο της βαθμολογίας του α΄, β΄ και γ΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί, ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι τρεις βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ στελέχους και αποκόμματος, καλείται ο α΄, β΄ή γ΄ βαθμ/τής για να την αποκαταστήσει.

Κατανομή υποψηφίων στις αίθουσες

Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, γίνεται με αλφαβητική σειρά και με την ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής, η οποία συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Η τοποθέτηση των υποψηφίων στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών υποψηφίων.

Τι δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Πότε μηδενίζεται ο υποψήφιος

Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παραγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξετα− ζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Αναβαθμολόγηση −Τελικός γραπτός βαθμός μαθήματος

Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων κάθε μαθήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, η επιτροπή του Β.Κ. ελέγχει τις διαφορές βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών κάθε γραπτού δοκιμίου. Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδεκα (12) μονάδων στην κλίμακα 0−100, τελικός γραπτός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0−20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10).

Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α ́ και β ́ βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0−100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Β.Κ. οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή). Ο τρίτος βαθμολογη− τής (αναβαθμολογητής), ο οποίος επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Λυκείου ή καθηγητής με βαθμό τουλάχιστον Δ ́ της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα, κατά προτίμηση για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία, διορθώνει το γραπτό δοκίμιο με μαύρο στυλό με την ίδια διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 της παρούσης και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαίσιο του γραπτού δοκιμίου το βαθμό αναβαθμολόγησης.

Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).

Υποψήφιοι ΤΕΦΑΑ

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Υποψήφιοι για σχολές ενστόλων

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει  να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Υποψήφιοι με το 10%

Υποψήφιοι για το 10%  (χωρίς νέα εξέταση)  μπορούν  να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Υποψήφιοι με το 5%

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει  το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αν κάποιος σπάσει το χέρι του λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις μπορεί να εξεταστεί προφορικά;

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο μπορεί να εξεταστεί προφορικά. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 29 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

Δήλωσα συμμετοχή σε ειδικό μάθημα αλλά τελικά το μετάνιωσα. Αυτό έχει επιπτώσεις στον υπολογισμό των μορίων μου και στα Τμήματα που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Αν δηλώσατε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστείτε, απλώς θα αποκλειστείτε από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

Read more...

Ψήφος στα 17 ...


Ψήφος στα 17 και απλή αναλογική για 270 βουλευτές
...και απλή αναλογική για 270 βουλευτές...
Η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί και ...
πρόκειται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές.
Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.
Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.
Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%.
Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.
Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.
Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).
Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.
Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.
Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.

Read more...