Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

"Μία ονομασία για κάθε χρήση"

Η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση και εφόσον υπάρξουν σοβαρές προτάσεις που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις εξετάσει. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με πληροφορίες για ονομασία των Σκοπίων ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη". Ο κος Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο συμβούλιο των πολίτικων αρχηγών.

.i-reportergr
Read more...

«Σκοπός μας να επαναφέρουμε τη Δικαιοσύνη»

Να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κάλεσε τους εργαζόμενους του ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι παρατηρείται σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι κι επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο, φέτος, έχουν υποβληθεί στο ΣΔΟΕ 6.000 καταγγελίες για φοροδιαφυγή, όταν όλο το χρόνο πέρυσι, αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 4.000.

Επίσης, το πρώτο πεντάμηνο το ΣΔΟΕ έχει βεβαιώσει πρόστιμα για λόγους φοροδιαφυγής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όταν ολόκληρο το χρόνο πέρυσι τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ήταν 700.000.000 ευρώ.

"Ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη Δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα, για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κατάλογο με κέντρα διασκέδασης και άλλα μαγαζιά (μπαρ και εστιατόρια), στα οποία, ύστερα από ελέγχους, εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι αυστηρές ποινές του τελευταίου φορολογικού νόμου, μεταξύ των οποίων και η επιβολή «λουκέτων» σε 15-20 από αυτά.

Επίσης, το ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις θερινές εξορμήσεις στα νησιά, οι οποίες πρόκειται να εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, έχουν ζητηθεί στοιχεία από τους κατασκευαστές, σε όλη την Ελλάδα, για τις πισίνες που έχουν κατασκευάσει, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις και να εντοπιστούν ποιες από αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

i-reporterg

Read more...

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ



Νέα ταλαιπωρία αναμένει τη Δευτέρα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το πιο δημοφιλές μέσο Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, να αναγκαστούν να αναζητήσουν και πάλι εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους...


Συγκεκριμένα, τα ΔΣ των Σωματείων των εργαζομένων στο Mετρό, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα.

Λίγο νωρίτερα είχε τεθεί πρόταση για τριήμερη απεργία μέχρι και τη Δευτέρα, με τη μορφή επαναλαμβανόμενων 24ωρων κινητοποιήσεων. Αλλά εν όψει της απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΑΜΕΛ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τη Δευτέρα, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ των Σωματείων.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό αντιδρούν στην απόφαση της εταιρείας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 286 εργαζομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, προσελήφθησαν παράνομα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Read more...

Κατατέθηκε το σ/ν για την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο των διοικητικών αποφάσεων

.nooz.gr
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της ευρύτατης δημοσιότητας των αποφάσεων που αφορούν όλους τους πολίτες.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, “η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο Διαδίκτυο δεν υποκαθιστά το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία”.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, καθιερώνεται πλέον η δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, προκειμένου οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αποφάσεις.

Εκτός από τις πράξεις και τις αποφάσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο Διαδίκτυο πρέπει να αναρτώνται:

α) Προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες υπουργείων, κεντρικών και περιφερειακών δημοσίων υπηρεσιών, φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών.

β) Διορισμοί και μεταβολές ως προς τα πρόσωπα στις διοικήσεις των υπουργείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

γ) Η συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας, ομάδων έργου, καθώς και οι προβλεπόμενες αμοιβές των μελών τους.

δ) Οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι προκηρύξεις για επιλογή και πλήρωση θέσεων διευθυντικών στελεχών φορέων του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των οργάνων, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

ε) Οι πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους αλλά και στοιχείων που αφορούν διακηρύξεις, αποφάσεις και πράξεις κατακύρωσης και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

στ) Οι πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης δημόσιας και κοινοτικής περιουσίας ή περιουσιακών στοιχείων τόσο του δημοσίου όσο και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού.

ζ) Οι πράξεις αλλαγής χρήσης γης κοινόχρηστου κτήματος, καθορισμού εθνικών δρυμών και δασικών εκτάσεων, χαρακτηρισμού εκτάσεων ως αναδασωτέων και οι ανακλήσεις των χαρακτηρισμών αυτών, καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, λιμνών, ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων.

Επίσης, με το νομοσχέδιο επιλύονται επίσης, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την απόσπαση ειδικών στο Συνήγορο του Πολίτη, διαρθρωτικές αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές περικοπές στις δαπάνες λειτουργίας της υπηρεσίας (δυνατότητα αναστολής λειτουργίας των γραφείων τύπου εξωτερικού, κατάργηση θέσεων συμβούλων επί θητεία κλπ), αλλά και τον νέο τρόπο προσλήψεων στην ΕΡΤ.
Read more...

Άκης Τσοχατζόπουλος: «Δεν είμαι κροίσος, ούτε... φαύλος κερδοσκόπος»



"ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ... ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ"

Μέσω τρισέλιδης γραπτής ανακοίνωσης ο πρώην υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος καταγγέλλει ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται σχετικά με την αγορά του διαμερίσματος στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι " κατασκευασμένα στοιχεία, με σκοπό να τον παρουσιάσουν ως "ένα φαύλο κερδοσκόπο που τώρα ξεσκεπάστηκε". Αποδίδει...



...δε, την όλη επιχείρηση σε μία εκ των υστέρων προσπάθεια "εξόντωσης των πολιτικών του ιδεών και απόψεων".

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος για την κατοικία στη Διον. Αρεοπαγίτου και την απόκτησή του υποστηρίζει πως: "Τον Απρίλιο του 2010, όπως έχω ήδη δηλώσει, αποκτήσαμε μέσω τραπεζικού δανεισμού 800.000 ευρώ και εγγραφής σχετικής υποθήκης, καθώς και με ίδιους πόρους, διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στο ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου και όχι βέβαια το συνολικό ακίνητο, όπως σκόπιμα προβλήθηκε. Εκεί μάλιστα διαμέναμε από το 2007 με ενοίκιο βάσει μισθωτηρίου συμβολαίου με την ιδιοκτήτρια αμερικανική εταιρεία Νομπιλις Ιντερνάσιοναλ. Το ενοίκιο πληρωνόταν μέσω τραπεζικού λογαριασμού μέχρι τον Απρίλιο 2010, οπότε προχωρήσαμε με την σύζυγό μου στην αγορά του, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε την πρόθεση να το πωλήσει".

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως"Δεν συνιστά αθέμιτο πλουτισμό, ούτε έγινα κροίσος εκ της πολιτικής, επειδή κατά τα σαράντα χρόνια της διαδρομής μου σ’ αυτήν αγόρασα με δανεισμό ένα διαμέρισμα στα Μελίσσια Αττικής το 1991, που πωλήθηκε το 1996 για ν’ αγοραστεί ένα άλλο στο Ψυχικό, το οποίο και παραχώρησα στην πρώην σύζυγό μου.


"Όλα αυτά είναι γνωστά και αναλυτικά κατατεθειμένα διαχρονικά στις αρμόδιες αρχές. Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι για 15 χρόνια από το 1974 έως το 1990, καθώς και για άλλα 14 χρόνια από το 1996 μέχρι το 2010 -με τη δεύτερη σύζυγό μου-, διέμενα με ενοίκιο σε διάφορες κατοικίες στην Αθήνα", αναφέρει ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός καταγγέλλει προσπάθεια να του "χρεώσουν "ακίνητα που αποτέλεσαν αντικείμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας της κόρης του Αρετής, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα δώσει απαντήσεις και η ίδια.



Read more...

Η Μπιρμπιλη έκλεισε ρυπογόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ



ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Τέλος εποχής σηματοδοτεί η συμβολική κίνηση, με την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε εκτός λειτουργίας την πρώτη και ρυπογόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την «Πτολεμαΐδα I».

Η μονάδα, ισχύος...
70 MW, λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη χώρα που δεν είχε τότε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Με το σημερινό κλείσιμό της, οι ανάγκες του δικτύου θα καλυφθούν από τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο.

Η υπουργός, κατά την έλευσή της στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συναντήθηκε με εκπρόσωπους των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν προσλήψεις από την περιοχή και την αντικατάσταση των παλιών μονάδων. Η υπουργός δεσμεύτηκε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και υποσχέθηκε τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλιών ρυπογόνων μονάδων. «Ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

«Στέλνουμε - πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη - ένα καθαρό μήνυμα. Ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε από το παρελθόν. Συνήθως τα θετικά μηνύματα στέλνονται από εγκαίνια, όταν κάτι ξεκινάει τη λειτουργία του. Το κλείσιμο μιας οποιασδήποτε παραγωγικής μονάδας συνδέεται με νοσταλγία και μνήμες. Σήμερα γίνεται κάτι το ξεχωριστό. Το θεωρώ τιμή μου ότι με το πάτημα ενός κουμπιού έθεσα εκτός λειτουργίας μια ρυπογόνο μονάδα, μια μονάδα που στα χρόνια λειτουργίας της επιβάρυνε το περιβάλλον. Μια μονάδα που επιβάρυνε τις συνθήκες ζωής, την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».

Η υπουργός τόνισε επίσης πως «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη επειδή η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο. Μπορεί να κλείνει μια μονάδα της ΔΕΗ, άλλα έχει ληφθεί πρόνοια για όσους απασχολούντο εδώ. Έχουν απορροφηθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ».

Η μονάδα I του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW, τέθηκε μεν εκτός λειτουργίας παραμένει δε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, καθώς έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας, Πτολεμαΐδα V, ενώ η Μονάδα ΙΙ θα τεθεί κι αυτή εκτός λειτουργίας, μόλις ανατεθεί η Πτολεμαΐδα V. Θα ακολουθήσει το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.

Στην εκδήλωση που έγινε στον ΑΗΣ, τιμήθηκαν και δύο παλιοί εργαζόμενοι των λιγνιτικών μονάδων, οι Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Σπύρος Οικονόμου, όπως και ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, που εργάζονταν στα ορυχεία

Προηγουμένως, η κ. Μπιρμπίλη, συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, επισκέφθηκε τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, καθώς και τους οικισμούς Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των γειτονικών ορυχείων.


Read more...

'KΛΕΙΔΩΣΕ' ΣΤΟ 64% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ


Μεταξύ 63% και 64% θα κυμαίνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, που συνάντησε σήμερα το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας...

Η τελική διευθέτηση αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό, «ευχάριστο μήνυμα» καθώς οι «επιτηρητές» φαίνεται ότι τελικώς υπαναχώρησαν από την αρχική, δογματική ερμηνεία του μνημονίου, που προέβλεπε περικοπή των συντάξεων στο μισό.

«Συνεπώς, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο να δούμε μέσα στην πορεία του χρόνου πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι σχέσεις», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για «δύσκολες ώρες» και, απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο, του είπε: «Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες μέρες».

«Κύριε Πρόεδρε, περνάω πάρα πολύ δύσκολες ώρες, αλλά δεν κάμπτομαι», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου.

«Με στηρίζει η πίστη που έχω και αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός και αυτό που κάνουμε εμείς οι υπουργοί, είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διασωθεί η χώρα. Μπροστά σ’ αυτό δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος για κανέναν μας και για κανένα λόγο», πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας την πίστη του ότι «η χώρα θα ξεφύγει με τις δικές της προσπάθειες από αυτή τη μέγγενη».

Αναφερόμενος στα επώδυνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κατοχυρώνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, σ
αυτές τις δύσκολες περιστάσεις. Είναι τραχύς ο αγώνας αυτός».

Ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει την ερχόμενη Τρίτη την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις αυτές.

Read more...

XΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 9 ΔΙΣ. ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ θα γίνει το Σεπτέμβριο κανονικά χωρίς να χρειαστούν άλλα έκτακτα μέτρα εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη...

«Είναι δεδομένο και σίγουρο ότι βρισκόμαστε στο στόχο μας σε επίπεδο πεντάμηνου για τη δημοσιονομική εξυγίανση, υπάρχει θετική αξιολόγηση και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πάρει κανονικά το Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισεκατομμυρίων χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν άλλα έκτακτα μέτρα», διαβεβαίωσε ο κ.Σαχινίδης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών οικονομικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ωραία εικόνα που παρουσιάζει σε σχέση με τα ελλείμματα οφείλεται σε δημιουργική λογιστική, όπως η καθυστέρηση και η στάση πληρωμών του Δημοσίου. Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως είπε, το κράτος έχει εισπράξει 19,7 δισ. ευρώ από 21 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

«Μέχρι τώρα μόνο τα υποζύγια πληρώνουν λόγω των μέτρων που επιβάλατε με το μνημόνιο σε συνεργασία με την τρόικα. Δεσμευτείτε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα και τολμήστε να φέρετε στη Βουλή αυτό το άθλιο Προεδρικό Διάταγμα για τις αποζημιώσεις. Αυτό το προκλητικό και χυδαίο ΠΔ, και μην πείτε "ας πρόσεχαν τι ψήφιζαν το Μάιο", όπως λέει ο κ. Λοβέρδος», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.

«Ο στόχος για το 8,1% επιτεύχθηκε στο πρώτο πεντάμηνο και είμαστε εντός των ορίων σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών. Αυτό σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Έχει καταφέρει λοιπόν να ελέγξει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και να έχουμε ένα πετυχημένο πεντάμηνο», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

Ακόμα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι έχει αντιμετωπιστεί δραστικά η φοροδιαφυγή και ότι τα έσοδα του κράτους είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί ακριβώς, καθώς τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο, ενώ σημείωσε ότι μόνο από την επιστροφή του ΦΠΑ το Μάιο, διπλασιάστηκε το ποσό είσπραξης σε σχέση με τον Απρίλιο, φτάνοντας έτσι από 225 εκατ. στα 450 εκατ. ευρώ.

Read more...

ΒΕΡΕΛΗΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 10 ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ


Έντονες αντιδράσεις γεννά η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς (Siemens) να δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος υπουργών των οποίων ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ ήδη με αιχμηρές δηλώσεις τους, απαντούν οι πρώην υπουργοί Χρήστος Βερελής και Γιώργος Βουλγαράκης...

Ο κ. Βερελής σημειώνει εξαρχής ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, ενώ υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά του είναι ανοικτό βιβλίο και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ανεβασμένα ως πρώτου Έλληνα πολιτικού από χρόνια στο διαδίκτυο. Συμπληρώνει όμως ταυτόχρονα ότι «άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά»:

Αφενός, σημειώνει, η επιλογή ισορροπίας των πέντε συν πέντε πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα, όταν μάλιστα «η λίστα διοχετεύθηκε ως "πρώτη δόση έναντι" και προς χρήση των Σαββατοκυριακάτικων εφημερίδων.

Κατά δεύτερο, συμπληρώνει, η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας «άλλαξε κατά μαγικό τρόπο όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997»

«Περιλαμβάνονται, υπογραμμίζει, κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που μόνη διαφορά έχουν το σημερινό πολιτικό τους ρόλο, ενώ δεν
περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων
».

Ο πρώην υπουργός διαμαρτύρεται ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρ' ότι το ζητεί εδώ και μήνες.
Σημειώνει ότι παρ΄ ότι είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία ανάθεση, αλλά και καμία τροποποίηση σύμβασης, επιλέγεται «και μάλιστα από τον υπεύθυνο κατάρτισης της λίστας, με τον οποίο είναι επί χρόνια συνυποψήφιος», υπονοώντας τον Ανδρέα Μακρυπίδη.

«Θεωρώ τη διαχείριση που έγινε πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα», καταλήγει στη δήλωσή του.

Βουλγαράκης
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουλγαράκης κάνει λόγο για «επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων». Αν η πληροφορία, αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης είναι αληθής, εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι' αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνει ότι οι λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του, όσο και της οικογένειάς του έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Πέραν αυτού, καταλήγει, έχει διενεργηθεί και πλήρης έλεγχο της περιουσίας του, από την οποία προέκυψε ότι δεν είχε συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία.-


Read more...

ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 20%


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Για κοινωνική έκρηξη και άλμα των απολύσεων προειδοποιούν τα συνδικάτα μετά τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά από τον κ. Α. Λοβέρδο- τη στιγμή που η ανεργία έχει ήδη εκτοξευτεί στο 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2010 (έναντι 9,3% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009) φτάνοντας...
σε υψηλό δεκαετίας.

Το Διάταγμα καθιστά ευκολότερες και φθηνότερες τις απολύσεις, περιορίζοντας ουσιαστικά στο μισό τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, μέσω της μεγάλης μείωσης του χρόνου προειδοποίησης του εργαζομένου από τον εργοδότη.
Οι εκτιμήσεις των εργατικών συνδικάτων αναφέρουν ότι με τις σχεδιαζόμενες ανατροπές:
1 Θα επέλθει έκρηξη της πραγματικής ανεργίας στο 20%.
2 Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές των νέων όπως και η μικρότερη αμοιβή σημαίνουν λιγότερες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
3 Θα δημιουργήσουν τη γενιά των 500-600 ευρώ, αφού λόγω της υψηλής ανεργίας οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους έως 21 ετών με μισθό που θα αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού και από 21 έως 25 ετών στο 85% (σ.σ.: τα υπόλοιπα χρήματα προβλέπεται ότι θα καταβάλλονται από τον ελλειμματικό ΟΑΕΔ).
Πώς μειώνονται οι αποζημιώσεις
Με τα μέτρα Λοβέρδου, η εφαρμογή των οποίων θα γίνει με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως:
1 Μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει προειδοποίηση, είναι το μισό από αυτό που θα ήταν εάν ο εργοδότης προχωρούσε σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς προειδοποίηση. Πρακτικά, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων απολύσεων, με μειωμένες αποζημιώσεις, εφόσον θα γίνεται προειδοποίηση το πολύ μέχρι 4 μήνες πριν από την απόλυση, στην περίπτωση 20 και πλέον ετών υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση. Με το παλαιότερο σύστημα, η αποζημίωση στα 20 χρόνια ήταν 16 μισθοί, και στην περίπτωση προειδοποίησης 16 μήνες νωρίτερα, 8 μισθοί. Τώρα, με 4 μήνες προειδοποίηση, η αποζημίωση από 16 μισθούς πέφτει σε 8.
2 Και 6 εργαζομένους ανά μήνα θα μπορούν να απολύουν μετά (δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ) οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως και 150 εργαζομένους. Παράλληλα, αυξάνεται σε 5% κι έως 20 άτομα το όριο των ομαδικών απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 εργαζομένους. Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων.
3 Εμμεση κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προβλέπεται η αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών να κινείται στο 80% του κατώτατου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
4 Εμμεση κατάργηση της Διαιτησίας. Η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας) παραμένει, περιορίζεται όμως ουσιαστικά στη μεσολάβηση. Για να υπάρξει διαιτησία απαιτείται ή η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών ή η μονομερής προσφυγή ενός μέρους (εργαζόμενοι ή εργοδότης) εφόσον το άλλο έχει αρνηθεί τη μεσολάβηση.

Read more...

ΒΟΥΝΤΑΙ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα)

Ραγδαία πτώση της δύναμης των κομμάτων, της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, αύξηση της αρνητικής άποψης για τους πολιτικούς αρχηγούς και «πρώτη δύναμη» στην πρόθεση ψήφου την αδιευκρίνιστη ψήφο καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRΒ. Επιπλέον...
καταγράφεται ότι κανένα κόμμα δεν έχει την ικανότητα διακυβέρνησης, ενώ και οι δύο συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αν και ο κ. Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Αντ. Σαμαρά . Οι τάσεις καταγράφουν έντονα φυγόκεντρες κινήσεις των πολιτών, που αυτή τη στιγμή διοχετεύονται στην αντισυστημική/αντικομματική ψήφο, καθώς και στην πρόθεση να απόσχουν από τη διαδικασία των εκλογών. Ο πολίτης εμφανίζεται να βιώνει μια ανασφάλεια που δεν είχε νιώσει ποτέ στο παρελθόν- τουλάχιστον, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ο πολίτης περισσότερο παρά ποτέ δείχνει να έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, προοπτική, ελπίδα και ισχυρές ηγεσίες που θα τον απομακρύνουν από την επιλογή «κανένας ή κανένα».
Στην πρόθεση ψήφου το ΠαΣοΚ προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες, με τις συσπειρώσεις ψηφοφόρων να καταγράφονται στο 67% για το ΠαΣοΚ και στο 63,3% για τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, οι Οικολόγοι 2,5%, το «άλλο κόμμα» 3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 31%. Τη μείωση των ποσοστών του δικομματισμού δεν την καρπώνονται τα μικρότερα κόμματα, η δύναμη των οποίων εμφανίζεται σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ιδιαίτερη αύξηση όμως εμφανίζει το ποσοστό των πολιτών που συνειδητά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου προηγείται του κ. Σαμαρά κατά 10,7%. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 31,4% των προτιμήσεων των πολιτών, ο κ. Σαμαράς το 20,7%, ενώ 46,1% λέει «κανένας». Οσον αφορά όμως την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, για όλους ανεξαιρέτως η αρνητική άποψη υπερβαίνει σε ποσοστό τη θετική, με τον Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες. Η θετική άποψη για τον κ. Παπανδρέου είναι 37,7% και η αρνητική 53,2%. Για τον κ. Σαμαρά η θετική άποψη είναι 25,7% και η αρνητική 54,7%. Για την κυρία Αλέκα Παπαρήγα η θετική είναι 16,7% και η αρνητική 67,2%, για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη η θετική είναι 19,7% και η αρνητική 65,1% και, τέλος, για τον κ. Αλ. Τσίπρα η θετική είναι 15,7% και η αρνητική 68,2%.
Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία των πολιτών νιώθει απογοήτευση (70,1%), οργή (57,9%), φόβο (49,2%), ντροπή (37,3%), ενώ οι εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα για τη χώρα, το 73,5% βλέπει την οικονομική κατάσταση «κακή» και το 75,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί.
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,6%) θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, αφού το 61,4% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μάλλον ή σίγουρα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τους όρους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Παρά ταύτα, οι γνώμες διχάζονται για το πότε θα προκηρυχθούν εκλογές. Το 44,1% εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και το 43,2% στο τέλος της τετραετίας.

Read more...