Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ...


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συνεχίζεται επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και να ψηφιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής....

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην των ΑΝ.ΕΛ. που αποχώρησαν καταγγέλλοντας την διαδικασία, συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά σε μια σειρά δημοσιονομικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων συνταξιοδοτικές, φορολογικές, αλλά και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενες για τη λήψη της επόμενης δόσης.
Ο κ. Στουρνάρας, κατέθεσε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, σε κατεπείγον νομοσχέδιο ώστε οι ρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται ως προαπαιτούμενες για τη λήψη τμήματος της δόσης, να έχουν ψηφιστεί ως τη Δευτέρα οπότε αρχίζει τις εργασίες του το Euroworking group.
Η αντιπολίτευση αντιμετώπισε το γεγονός με καχυποψία, ενώ προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με όλα τα κόμματα να διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοθέτημα.
Μίλησαν για «κοινοβουλευτική εκτροπή» και τελικώς αποχώρησαν εκτός από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ, εκ μέρους του οποίου ο Νότης Μαριάς εξήγησε πως θα παραμείνει για να μην ψηφιστεί ομόφωνα και χωρίς να ακουστούν αντιρρήσεις το νομοσχέδιο.
Αιτιολογώντας την ανάγκη να ψηφιστεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα τα οποία προκύπτουν ως υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η ψήφισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση.
Επισήμανε ακόμη ότι ναι μεν είναι κατεπείγον όχι όμως και άγνωστο νομοσχέδιο καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Πριν αποχωρήσει σύσσωμη η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για «διαδικασία - μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
«Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως τίποτα το εξαιρετικό και επείγον δεν υπάρχει σε αυτές τις πράξεις παρά μόνο το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πειθήνια εντολές οι οποίες καταργούν νόμους και δικαιώματα και κατέληξε αναφέροντας πως καταργείται και η εθνική κυριαρχία, ταπεινώνεται τη χώρα και υποθηκεύετε το μέλλον της.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Πάρης Κουκουλόπουλος, αφού ανέφερε ότι είναι αποδεκτό ως κατεπείγον το νομοσχέδιο τόνισε πως αποτελεί βασική προϋπόθεση η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια αν φτάσει κάπου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δίνουμε μάχη με το χρόνο και δεν τα πάμε καλά, πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε» ενώ επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με υπουργικό συμβούλιο που μαζεύει εκ περιφοράς υπογραφές και μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Εκ μέρους τους ΑΝ.ΕΛ. ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι «παρακολουθούμε μια κατάσταση όπου έχει επί της ουσίας έχει πάψει να δουλεύει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Έχετε τη νοοτροπία, Eurogroup Uber Alles» και κατήγγειλε την διαδικασία του κατεπείγοντος σαν «πράξη πραξικοπηματική που καταλύει το πολίτευμα». Από την Χρυσή Αυγή ο Γ. Γερμενής αφού είπε πως για να πάρουν τη δόση οι κυβερνώντες θέλουν κάθε φορά να δηλώνουν υποταγή και να βλέπει η Μέρκελ ότι ο λαός σκύβει το κεφάλι, οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την συζήτηση.
Η Ασημίνα Ξυροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε έκτακτη κατάσταση, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου αλλά δήλωσε πως χρειάζονται για να επικυρωθούν όσα αποφασίστηκαν με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας.
«Κακώς έρχονται όλα μαζί τελευταία στιγμή. Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή γιατί θα πρέπει η χώρα να εγκρίνει τους νόμους και να προχωρήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας» κατέληξε.
Για «άλλο έναν εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δόση» έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ο οποίος ζήτησε «να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού». Αφού «κάθε φορά που παίρνετε δόση τον βυθίζετε στα τάρταρα».
Αναφορικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο κ. Παφίλης είπε πως η κυβέρνηση «βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, γράφει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στα παλιά της τα παπούτσια», την κατήγγειλε και το ΚΚΕ αποχώρησε.
«Καμία δικαιολογία δεν έχει η κυβέρνηση για το κατεπείγον» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση την Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Read more...

Αλλαγές στην απόκτηση διπλώματος...




Ακριβότερη και δυσκολότερη καθίσταται από τα τέλη Ιανουαρίου η απόκτηση άδειας οδήγησης, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδόθηκε προκειμένου να εναρμονιστεί η ελληνική με την κοινοτική νομοθεσία.

Από τις 19 Ιανουαρίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ το...
προεδρικό διάταγμα, αυξάνεται ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων των υποψήφιων οδηγών και ορίζεται παράβολο ύψους 10 ευρώ για κάθε επανεξέταση του υποψήφιου οδηγού σε περίπτωση αποτυχίας.

Παράλληλα, εισάγονται νέοι τύποι αδειών για τα δίκυκλα, ενώ η ανανέωση του διπλώματος δεν θα γίνεται στα 65 έτη, αλλά κάθε 15 χρόνια. Οι κάτοχοι μετά τη 15ετία οφείλουν να περνούν εκ νέου από ιατρικές εξετάσεις και εάν διαπιστωθεί πρόβλημα θα παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές, χωρίς όμως να περνούν ξανά από θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις. Μετά τα 65 χρόνια η ανανέωση των διπλωμάτων θα πραγματοποιείται κάθε τριετία. Αλλαγές προβλέπονται και για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλέτας οι οποίοι θα πρέπει να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης, ενώ εισάγονται νέοι τύποι αδειών για τα δίκυκλα. Οι παλιές άδειες για δίκυκλα και ερασιτεχνικά διπλώματα, αλλά και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να ισχύουν είτε μέχρι τα 65 έτη του κατόχου τους είτε μέχρι το 2033, ανάλογα με την περίσταση. Παράλληλα, καθορίζεται ως προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην πρακτική εξέταση η ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης και η επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις. Το δίπλωμα για μοτοποδήλατα δεν θα εκδίδεται πλέον από την Τροχαία, αλλά θεσπίζεται υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα πρακτικά μαθήματα και στους υπόλοιπους τύπους αδειών. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, για την απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας θα απαιτούνται 30 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης (οι οποίες δεν θα επαναλαμβάνονται για την αναβάθμιση του διπλώματος), 14 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης (από 10 που είναι σήμερα). Παράλληλα, για τα ερασιτεχνικά διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτου θα απαιτούνται 20 ώρες θεωρητικών μαθημάτων και 25 ώρες πρακτικών μαθημάτων (από 20 σήμερα). Τα παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις παραμένουν στα 90 ευρώ και για την έκδοση της άδειας στα 30 ευρώ, ωστόσο αυξάνεται το συνολικό κόστος λόγω της υποχρέωσης παρακολούθησης περισσότερων ωρών πρακτικών μαθημάτων.

Για τους αναλφάβητους υποψηφίους προστίθενται δύο ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης, ενώ η αύξηση των μαθημάτων θα είναι περιορισμένη για τις κατηγορίες επαγγελματικών αδειών οδήγησης.

Ειδικά για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλετών προβλέπονται δύο νέες δοκιμασίες στην πρακτική εξέταση: η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ. με αποφυγή εμποδίων και η ακινητοποίηση του οχήματος σε συγκεκριμένη απόσταση.
Η Καθημερινή (Αλεξάνδρα Κασσίμη)


Read more...

Ανοίγουν λογαριασμοί 56 ακόμα πολιτικών...




Τα ποσά ζαλίζουν ακόμα και τους πολύπειρους ελεγκτές του ΣΔΟΕ...
Χιλιάδες ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, με τα ποσά να ζαλίζουν ακόμα και τους πολύπειρους ελεγκτές.

Για 6.000 άτομα, σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, έχει... ζητηθεί ήδη άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς εμπλέκονται σε υποθέσεις που διερευνώνται εδώ και μήνες από το ΣΔΟΕ.

Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται 56 πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δηλαδή πρώην και νυν υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές. Ελέγχονται όμως και περίπου 600 τοπικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτός από τη λίστα των 6.000 ατόμων, που ήδη ελέγχει το ΣΔΟΕ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας του Λουξεμβούργου (4.200 πρόσωπα), της λίστας της Ολλανδίας (104 σκαφάτοι Έλληνες) και της λίστας των 600 Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο.

Η ανάλυση της λίστας του Λιχτενστάιν ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποδείχθηκε η γνωστή ρήση «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς η λίστα ήταν πολύ μικρή αφού περιείχε μόλις 17 άτομα που είχαν καταθέσεις στο Λιχτενστάιν , εκ των οποίων τέσσερις Έλληνες και 13 ξένοι, κυρίως Ρώσοι και Αιγύπτιοι , που είχαν προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα.


Read more...

Το δισάκι τους στον ώμο…






Το δισάκι τους στον ώμο παίρνουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζονται να οργώσουν εκ νέου την Ελλάδα, μιλώντας σε εκδηλώσεις των Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου στο πλαίσιο της... πορείας για το Συντακτικό ένατο Συνέδριο του Κινήματος στις 28 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου.

Έτσι, στην Κεφαλλονιά θα μιλήσει σήμερα ο Αντώνης Λιάρος, στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη αύριο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Γιάννης Μανιάτης αντίστοιχα, με τον τελευταίο να εστιάζει στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις (βλ. λίστα Λαγκάρντ) το τελευταίο διάστημα.

Τη Δευτέρα, την σκυτάλη παίρνουν δύο λιγότερα γνωστά στελέχη, ο Ηλίας Λιακόπουλος που θα βρεθεί στην Καβάλα και ο Τάσος Κουρκούτας στο Περιστέρι, ε ωσότου …επανορθώσει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην Πεύκη.

matrix24.gr


Read more...

Στον ανακριτή ανά ομάδες Απολογούνται οι 92 της βίλας Αμαλίας, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πρώτοι 10


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε ομάδες απολογούνται από το πρωί του Σαββάτου στον ανακριτή οι 92 κατηγορούμενοι στην υπόθεση ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δέκα πρώτοι ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους και με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Σε βάρος των νεαρών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ένα κακούργημα και δυο πλημμελήματα.

Εξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς και αλληλέγγυοι των συλληφθέντων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις Στη ΓΑΔΑ κατευθύνεται η πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις


Από την πορεία στην Καμάρα Θεσσαλονίκης
Από την πορεία στην Καμάρα Θεσσαλονίκης   (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση επί της Αλεξάνδρας κατευθύνεται από τις 4 το μεσημέρι η πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτο-οργανωμένους χώρους, αφού πρώτα βρέθηκε στην Ευελπίδων.

Βασικό σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που συμμετέχουν στην πορεία είναι «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους συλληφθέντες της Βίλα Αμαλίας».
Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ξεπερνούν τα 3.500 άτομα.
Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο. Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από την Ευελπίδων και η Αλεξάνδρας στη διασταύρωση με Κηφισίας.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Προπύλαια και διαμέσου της Ομόνοιας και της οδού Πατησίων έφθασε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε μικροένταση στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Πορεία από άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποιήθηκε και στην Καμαρά Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Υλικές ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών προκάλεσαν άγνωστοι στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης σκορπίζοντας φέιγ βολάν, στα οποία εξέφραζαν την συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εκτόξευσαν αντικείμενα και προκάλεσαν ζημιές στις προσόψεις των υποκαταστημάτων της Eurobank και της Alpha Bank στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Πορεία διαμαρτυρίας για τα μεταλλεία χρυσού
Επίσης, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας επιτροπές αγώνα ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε διαμέσου της Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος.
Οι εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική κρατώντας έναν επιτάφιο, που αποτελείται «από λίγα μόνο δέντρα, από τα χιλιάδες που κόβονται στις Σκουριές», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Επίσης, ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορύσαν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα, σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.
Προπορευόταν ομάδα «αγανακτισμένων μοτοσυκλετιστών» από την Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ηγείται των ανεξάρτητων ο Μαρκόπουλος ...




Τον πρώην γραμματέα της ΚΟ των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", Κώστα Μαρκόπουλο, επέλεξαν για εκπρόσωπο τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Συνολικά 14 από τους ... 18 βουλευτές που δεν ανήκουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό στο Κοινοβούλιο, υπέγραψαν ότι προτείνουν τον Κώστα Μαρκόπουλο ως εκπρόσωπο τους στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Οι τέσσερις που δεν υπέγραψαν, δεν βρέθηκαν κατά τη συλλογή.

parapolitika.gr


Read more...

Κατά της φοροδιαφυγής Σε ισχύ από σήμερα το «δεν πληρώνω, αν δεν πάρω απόδειξη»


Ως ένα μέτρα που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο με τις αποδείξεις
Ως ένα μέτρα που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο με τις αποδείξεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Από τις 12 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.

Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση.

Τα άρθρα της αγορανομικής διάταξης

«Άρθρο 1
Μη έκδοση νομίμων παραστατικών - Δικαιώματα καταναλωτή

1. Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)».

3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν σε εμφανές σημείο του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, με κεφαλαία γράμματα, ιδίου μεγέθους με τις τιμολογούμενες υπηρεσίες, την ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και εφόσον ο
τιμοκατάλογος τηρείται και στην αγγλική γλώσσα και την ένδειξη: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)». Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με την ως άνω ένδειξη να αναγράφεται σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών.

Άρθρο 3
Κυρώσεις

1. Για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 της παρούσας, εφόσον δεν αναρτάται η προβλεπόμενη πινακίδα ή δεν περιλαμβάνεται η απαιτούμενη ένδειξη στον τιμοκατάλογο οι παραβάτες τιμωρούνται, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946,επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.

2. Για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση του νόμιμου παραστατικού στοιχείου, εφαρμόζεται το άρθρου 47 του ν.2065/1992 σύμφωνα με το οποίο τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 2 της παρούσας, εξαιρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 1, τιμωρούνται και διώκονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 136/1946 όπως ισχύει. Ειδικά για τους παραβάτες της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας ,πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946 όπως ισχύει, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έπειτα από τεταμένη συζήτηση Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο


Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1 (κλίμακες φορολογίας, αντικειμενικές δαπάνες, εκπτώσεις δαπανών κ.λπ.), 3 (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων), 6 (παρακράτηση φόρου) και 10 (αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τροποποίηση διατάξεων) την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Στην ονομαστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 288 βουλευτές. Το αποτέλεσμα έξει ως εξής:  

  • Στο άρθρο 1 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 126 ψήφισαν «όχι»
  • Στα άρθρο 3 και 10 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 124 ψήφισαν «όχι» και 2 ψήφισαν «παρών»
  • Στο άρθρο 6 «ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, ενώ 121 ψήφισαν «όχι» και 4 ψήφισαν «παρών»
Προηγήθηκε έντονη διαμάχη, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φορομπηχτικά» μέτρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου από τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για αλλαγές. Παρ' όλα αυτά δεν αναμένονται διαρροές από το μέτωπο των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

«Μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τα 2,3 δισ. ευρώ που εξοικονομούνται με το φορολογικό νομοσχέδιο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προέλθουν από περαιτέρω περικοπές και συντάξεις. Ο κ. Στουρνάρας εξάλλου, υπερασπίτηκε τον εαυτό του απέναντι στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους φορολογουμένους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σπαγγοραμένος, απλώς τηρώ τις υποσχέσεις μου»

Να μην επιτρέψουν τα κόμματα και η Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε, επίσης, να μη μεθοδεύσει η κυβέρνηση, κατά την επικείμενη συζήτηση, για την προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ να στήσει τρεις αντί για τέσσερις κάλπες στη Βουλή.

Την αρχή της κατάργησης και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, διέκρινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθείται και μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος επισκόπησε με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας και αντιπρότεινε μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με την εφαρμογή της «σεισάχθειας» μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενική φορολόγηση που δεν θα υπερβαίνει το 8-10%.

Τους έμμεσους φόρους, καθώς και τους φόρους στα ακίνητα και το πετρέλαιο θέρμανσης, προέβαλε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, στο πλαίσιο της από πλευράς του διαφωνίας με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική «που καταστρέφει την Ελλάδα». Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κάθαρση, «αλλιώς ο λαός δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στα άδικα και αναποτελεσματικά, αυτά, μέτρα».  Αναφερόμενος στη φορολόγηση των ακινήτων, ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε πως «δεν υπάρχει πιο υγιής και πατριωτική επένδυση από το να επενδύεις στην πατρίδα σου στα ακίνητα».
«Στηρίζω ολόψυχα την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αλλά θα πρέπει να γίνει με πιο αποδοτικό τρόπο. Γι' αυτό αντιδρώ στην υπέρμετρη φορολόγηση των φορολογουμένων -και δη των συνεπών» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι πρέπει να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ακριβώς «γιατί το κράτος θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα. Πρέπει να κινήσουμε την αγορά για να πάρουμε χρήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε «σύρραξη» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική βία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί, μήπως με δηλώσεις σαν αυτές του Στάθη Παναγούλη προ καιρού, ή τους χαρακτηρισμούς στελεχών του περί «προδοτών και δωσιλόγων», δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έκρηξη κοινωνικής βίας μέσω της ρητορικής του αυτής.

Ο κ. Βορίδης διαδέχθηκε τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ κατ' εντολήν του Γ. Παπαδόπουλου. Μπορεί να τα λέει "τσεκουράτα", αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ -πρόσθεσε- «έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως αγωνίζεται με ειρηνικά μέτρα. Και έχουμε πει πως οι τακτικές της βίας έχουν ηττηθεί και καλούμε σε ειρηνικούς πολιτικούς αγώνες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πώς δεν θα πληρώσετε έξτρα φόρο Ποιες αποδείξεις «μετράνε» για την Εφορία, οι βασικές αλλαγές του νέου νόμου


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% βρίσκονται οι φορολογούμενοι εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος για τη συλλογή αποδείξεων. Δεν «μετράνε» οι αποδείξεις για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, τηλέφωνα και ασφάλιστρα, ενώ υπολογίζονται για πρώτη φορά οι αποδείξεις από φροντιστήρια.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Έθνος, η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι το 25%του συνολικού εισοδήματος ισχύει από φέτος μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, ένα μισθωτός που έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 από μισθούς και 10.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 20.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι αποδείξεις που δεν «μετράνε» από φέτος είναι αυτές για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και από τις υπηρεσίες κοινοχρήστων.

Επίσης, δεν «μετράνε» αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, ενοικίου, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών, όπως και από τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Από την άλλη, για πρώτη φορά θα υπολογίζονται από φέτος οι αποδείξεις διδάκτρων φροντιστηρίων ξένω γλωσσών, κ.λπ, ενώ θα «μετράνε» και οι αποδείξεις από το εξωτερικό.

Εκτός των αποδείξεων, οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, έτσι όπως τις συνοψίζουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, είναι οι παρακάτω:

  • Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος:Οι συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους περιορίζονται από οκτώ σε τρεις, με τον κατώτερο στο 22% από 10%) και τον ανώτερο στο 42% (από 45%). Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και δίνει τη θέση του σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, την οποία όμως δικαιούνται ακέραιη μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ.
  • Οικογένειες με παιδιά: Από το 2013 καταργείται η προσαύξηση αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ο φόρος είναι πλέον ίδιος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά και για έναν μισθωτό με πέντε παιδιά.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χάνουν πλήρως το αφορολόγητο, δεν έχουν έκπτωση φόρου και έρχονται αντιμέτωποι με δύο συντελεστές φόρου 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά. Θα αφαιρούν όμως από τα ακαθάριστα εσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Ακριβαίνει από το 2013 για να εισφέρει πρόσθετα έσοδα 199 εκατ. ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ αυξάνεται στα 650 ευρώ, για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται σε 1.000 ευρώ.
  • Ενοίκια: Τα εισοδήματα από ενοίκια αποκτούν τη δική τους κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές 10% για εισοδήματα εως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.
  • Τόκοι καταθέσεων: Αυξάνεται ο φόρος από 10% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013.
  • Ακίνητα: Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 με συντελεστή 20%. 10.
  • Αγρότες: Θα αναγκαστούν να τηρούν βιβλία από το 2014.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...