Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Έλεγχοι ΣΔΟΕ: Εικονικά τιμολόγια με την "ευλογία" των φυλακών Διαβατών



Ιερές "μπίζνες" με πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε ονόματα φυλακισμένων. Μοναστήρια, Μονές και ιερείς ενοριών στο μεγάλο "φαγοπότι" που αποκάλυψαν εντατικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ
Δεκάδες μονές συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι των 5 δισ. ευρώ μαύρου χρήματος και παράνομων επιδοτήσεων με πλαστά παραστατικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής".
Το παζλ των αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ συμπληρώνουν υποθέσεις απάτης κατά του Δημοσίου με εικονικά τιμολόγια, στις οποίες πρωταγωνιστούν χιλιάδες αγρότες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και κρατούμενοι φυλακών και ιερείς.
Ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους είχε εμφανίσει εικονικό τιμολόγιο αξίας 600.000 ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα φυλακισμένου, που βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών και η μονή τον παρουσίαζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης.
Συμμετοχή στο μέγα σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια ανακαλύφθηκε από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι είχε κι άλλη Μονή, της Κρήτης, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για να λάβει επιδότηση.
Σύμφωνα με το πόρισμα, εμφάνιζε εικονικά τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ.
Περίοπτη θέση στη λίστα του ΣΔΟΕ με τις "ιερές μπίζνες" έχει κι ένας ιερέας, ο οποίος είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 150.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές.
Σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και στα ταμεία πολλών ενοριών, όπου σύμφωνα με το ΣΔΟΕ υπάρχουν ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος, αλλά οι έλεγχοι σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ "προσκρούουν" σε κλειστά στόματα.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται και αρκετές περιπτώσεις μοναστηριών, όπου οι μοναχοί ενοικιάζουν τους εξωτερικούς χώρους για πανηγύρια σε μικροπωλητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως προκύπτει, κόβουν παραστατικά για την εκμίσθωση με ποσά που είναι τρεις φορές χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα που καταβάλλουν οι μικροπωλητές.
Το όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος μέσω επιδοτήσεων και προμηθειών σε τιμολόγια που είχαν κοπεί από παράκτιες εταιρείες, καταγγέλλει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, οι υπεράκτιες εταιρείες, εκτός από την εξειδίκευσή τους σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να υπερτιμολογούν ή να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να καρπωθούν πολλαπλάσιες επιδοτήσεις, από αυτές που δικαιούνται.

Read more...

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 2%



Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που ξεκίνησε από την Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια από τη Eurobank αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι σταδιακά οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με...
φθηνότερο κόστος χρήματος σε σχέση με τα απαγορευτικά επίπεδα των τελευταίων ετών.
Αλλωστε η ρευστότητα αποτελεί τον σημαντικότερο «βραχνά» για τις ελληνικές εταιρείες, που μόνον τελικώς οι τράπεζες θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να τις απαλλάξουν. Όμως αυτό θα γίνει σταδιακά σε ένα εύρος χρόνου τουλάχιστον 12 μηνών και θα ξεκινήσει να γίνεται ορατό από τη στιγμή που οι τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων προχώρησε η Eurobank την περασμένη εβδομάδα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα (με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου) κίνηση μείωσης των επιτοκίων χρηματοδότησης επιχειρήσεων και των πιστωτικών καρτών είχε ανακοινώσει και η Τράπεζα Πειραιώς.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/2_15.html

Read more...

Θα εθνικοποιήσω τις τράπεζες...






Μετά το κάλεσμα του λαού σε κινητοποιήσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης, ο Τσίπρας προανήγγειλε την εθνικοποίηση των τραπεζών.
Οπως... 
χαρακτηριστικά είπε, οι τράπεζες θα τεθούν υπο δημόσιο εθνικό έλεγχο.
Εκανε μια μικρή παύση, και το ξανάπε πιο ξεκάθαρα: Δεν φοβάμαι τη λέξη, θα εθνικοποιηθούν!...

Read more...

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα Συλλαλητήριο του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ στην παραλία της Λάρυμνας


Συλλαλητήριο του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ στην παραλία της Λάρυμνας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Λαμία
Συλλαλητήριο ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη τσιμινιέρα του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στην παραλία της Λάρυμνας, οργάνωσε το ΚΚΕ το μεσημέρι της Κυριακής, παρόντος του γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θέλοντας να εκφράσει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

«Δηλώνουμε "παρών", όπως πάντα, στον αγώνα ζωής για τη ΛΑΡΚΟ» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας περιγράφοντας τα βήματα και την πορεία της ΛΑΡΚΟ από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.
Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την πορεία «φαύλο κύκλο» και παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τις «δυνάμεις της αντιπολίτευσης» ότι «προτιμούν ξανά αυτόν τον ίδιο φαύλο κύκλο, τα ίδια μοντέλα: Είτε ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είτε συρρίκνωση της ΛΑΡΚΟ με απολύσεις, με μειωμένα μεροκάματα, με μειωμένους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με τον εργάτη γονατισμένο».
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ σε αντίθεση με άλλα κόμματα έχει ολοκληρωμένη πρόταση καλώντας τους εργαζόμενους «να μη δεχτούν κανένα από αυτά τα μοντέλα που προτείνει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για καθετοποίηση της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ με δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα που θα έχει σαν βάση και κορμό τη ΛΑΡΚΟ.
Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτές οι δυνατότητες «δεν μπορούν να υλοποιηθούν ακριβώς γιατί αντιστρατεύονται τις πολιτικές της ΕΕ, την ένταξή μας δηλαδή στην ΕΕ, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που βέβαια οδηγεί σε ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων».
Ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν «για να οδηγηθούμε στη λαϊκή εξουσία» και έκανε λόγο για «κοινωνικοποιημένα μονοπώλια» γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι μπορεί να γίνει «ο ενιαίος φορέας του ορυκτού πλούτου, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία σε όφελος της λαϊκής ευημερίας, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων».
Σημειώνεται ότι τα σωματεία των εργαζομένων έχουν προγραμματίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τόσο στην Λάρυμνα όσο και στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς του εθνικού δρόμου στο ύψος του κόμβου του Μαρτίνου στο 120 χλμ του ΠΑΘΕ Αθήνας-Λαμίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θα καθίσει στο σκαμνί, Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλο...





Εξεταστική Επιτροπή για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο...
"Οσοι έχουν ευθύνες- για το πως φτάσαμε στο μνημονιο- να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη", είπε ο Τσίπρας και..
συμπλήρωσε: Δεν είμαστε εμπαθείς με τους πολιτικους μας αντιπάλους. Θα τους κρίνει ο λαός. Αλλά, επείδη κάποιοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε κομβικές θέσεις και να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα (ιδε Βενιζέλος), πρώτο καθήκον της νέας βουλής θα είναι η συσταση Εξεταστικής Επιτροπης, για το πως και ποιος οδήγησε την χώρα στο μνημόνιο .
Δεν είναι εμπαθης, αλλά θελει να κάτσει στο σκαμνί ολους τους προηγούμενους, ξεκινώντας από τον Καραμανλή....

Read more...

«Θα κατέβουμε στις εκλογές με τον Κουβέλη»...




Για τις προχωρημένες συζητήσεις με τον κ. Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά μιλάει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι...
χωρίς τη συμμετοχή του κ. Κουβέλη δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίος κεντροαριστερός πόλος.

«Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως απαραίτητος στην προσπάθεια για την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς και τη δημιουργία του εκλογικού μετώπου» δηλώνει ο κ. Λοβέρδος ενώ σε ό,τι αφορά το όνομα που έχει προταθεί για τη σύμπραξη των κεντροαριστερών δυνάμεων αναφέρει ότι είναι το «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Η δημιουργία της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ώστε να κερδίσει την τρίτη θέση στις εκλογές, μπαίνοντας “σφήνα” ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή», υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι αυτές είναι χειρότερες από τις καταγγελίες του.

«Λόγω καχυποψίας απέναντι στην οικονομία προτείνει επιπρόσθετες θεσμικές ψευδοεγγυήσεις, οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση της γραφειοκρατίας και σε περαιτέρω καθυστέρηση της λήψης των αποφάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας εχθρός της πραγματικής οικονομίας» καταλήγει ο κ. Λοβέρδος.

Read more...

«Στο σφυρί» 35 ακίνητα-«φιλέτα» του Δημοσίου ...

Διαδικασίες-εξπρές για την πώληση ή αξιοποίηση 35 ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου, προωθούν το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ Α.Ε. Ετσι, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους θα... τρέξουν πολλοί σημαντικοί διαγωνισμοί όπως αυτοί για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου ή το Ξενία Κύθνου, αλλά και ηλεκτρονκές δημοπρασίες για μικρότερα ακίνητα, άλλα ιστορικά, άλλα σε τοποθεσίες κλειδιά. Ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ στο Μαρκόπουλο Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου imerisia μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκμετάλλευση ενός από τα καλύτερα ολυμπιακά «φιλέτα», αυτό του «Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου». Ο επενδυτής που θα αναλάβει το ακίνητο μέχρι 99 χρόνια θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση γηπέδου γκολφ, ξενοδοχείου, χώρων εστίασης, καταστημάτων, γραφείων, ενώ σε προκαθορισμένες περιοχές υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής εκθέσεων και δημοπρασιών. Παράλληλα προβλέπονται χρήσεις που σχετίζονται με το ιππικό κέντρο, όπως μουσείο, πάρκινγκ, γήπεδα κ.λπ. Η θέση του ακινήτου αποτελεί επίσης πλεονέκτημα για τον επενδυτή καθώς βρίσκεται 40 χιλ. από το κέντρο της Αθήνας και σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ έχει εύκολη πρόσβαση από την Αττική Οδό. Το Νοέμβριο «στο σφυρί» η πλαζ Βουλιαγμένης Παράλληλα, τον Νοέμβριο θα προκηρυχθεί τελικά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 76 στρεμμάτων της πλαζ Βουλιαγμένη που περιλαμβάνει το κτίριο της Ωκεανίδας (εστιατόριο - αναψυκτήριο), περίπτερα, κυλικεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά και βοηθητικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 776 τ.μ. Στόχος είναι η μακροχρόνια μίσθωση της πλαζ, ενώ στο στάδιο των τεχνικών ελέγχων βρίσκονται επίσης το Ξενία Κύθνου. Εκεί το 1960 κατασκευάστηκε το Ξενία σε μια έκταση 7 στρεμμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για συγκρότημα με δύο ιαματικές πηγές, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ένα υδροθεραπευτήριο σε λειτουργία και ένα ημιτελές κτίριο για υδροθεραπείες. Εχει συνολική έκταση 6.990,50 τ.μ. με συνολική επιφάνεια κτισμάτων 4.685 τ.μ. και χρήζει ανάγκης μεγάλης ανακατασκευής. Προς αξιοποίηση γκαράζ και εστιατόριο του Δημοσίου Προς αξιοποίηση μέσα στον Νοέμβριο θα βγουν επίσης τα δύο πάρκινγκ που βρίσκονται στην οδό Ζαλοκώστα και στην πλατεία Πρωτομαγιάς (στην Ευελπίδων) καθώς και το εστιατόριο στην παραλία Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο. Σε ηλεκτρονική δημοπρασία 20 ακίνητα Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί και να γίνουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τουλάχιστον είκοσι ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ. Πολλά από αυτά είναι ώριμα να αξιοποιηθούν, ενώ για άλλα ολοκληρώνονται οι τεχνικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα: Την ερχόμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας δημοπρασιών e-publicrealestate.gr έχει προγραμματιστεί η πώληση δύο ακινήτων. Το πρώτο βρίσκεται στο Μοσχάτο και είναι ένα οικόπεδο με 11 κτίρια το οποίο έχει αρχική τιμή 1,8 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 5,8 στρεμμάτων και υπάρχουν μισθωμένα κτίρια γραφείων και αποθηκών, ενώ επιτρέπονται χρήσεις όπως κατοικία, εμπορικά καταστήματα, κτίρια εκπαίδευσης, πολιτιστικά κτίρια, τράπεζες, αθλητικές εγκαταστάσεις. Την ίδια μέρα στο «σφυρί» βγαίνει ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Σμολένσκυ στο Νέο Φάληρο με αρχική τιμή 310.000 ευρώ. Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 730 τ.μ. με δύο ορόφους 372 τ.μ. και προκάλεσε το ενδιαφέρον δημοσιεύματος του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι πρόκειται για τον «στοιχειωμένο πύργο». Η άλλοτε πολυτελής έπαυλη βρίσκεται, πάντως, σε κακή κατάσταση. Δύο ημέρες μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου σε ηλεκτρονική δημοπρασία βγαίνει ένα «φιλέτο» στο Κολωνάκι. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο 650 τ.μ. στην Τσακάλωφ 34 με αρχική τιμή 1,1 εκατ., το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματική χρήση. Στις 19 Σεπτεμβρίου δημοπρατούνται πέντε αυτοτελή κτίρια σε οικόπεδο 3,2 στρεμμάτων στον Ταύρο με τιμή 1.150.000 ευρώ. Την ίδια ημέρα θα βγει προς πώληση παραθαλάσσια έκταση 44 στρεμμάτων στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής. Το ακίνητο είναι ελεύθερο και μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά εφόσον ο επενδυτής δώσει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν δύο δημοπρασίες. Η πρώτη αφορά γωνιακό κατάστημα 429 τ.μ. στο Πολύγωνο με τιμή 310 χιλ. ευρώ και η δεύτερη ένα τετραώροφο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 9 στο Σύνταγμα με αρχική τιμή 3,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μισθωμένο ακίνητο που χρησιμοποιείται ως γραφεία. Μέσα στο επόμενο διάστημα ακόμη έξι διαγωνισμοί για πολύ σημαντικά ακίνητα Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται άλλοι έξι διαγωνισμοί για πολύ σημαντικά ακίνητα. Συγκεκριμένα, για δύο ορόφους (5ος και 6ος) σε κτίριο στην οδό Σταδίου 60, σε παραθαλάσσια έκταση 32 στρεμμάτων στο Κολυμβάρι Χανίων, παραθαλάσσια έκταση 27,8 στρεμμάτων στη Νέα Προποντίδα στη Χαλκιδική, και για τρία κτίρια στην Αθήνα. Το πρώτο είναι ένα εξαώροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο, ένα τριώροφο διατηρητέο στην οδό Περικλέους 33 καθώς και το ξενοδοχείο 3 αστέρων στην οδό Βερανζέρου 26 που είναι μισθωμένο, διαθέτει 134 δωμάτια σε εννέα ορόφους συνολικής επιφάνειας 4.603 τ.μ. και δύο υπόγεια 1.169 τ.μ. Στο σφυρί το 43% της στοάς Μοδιάνο Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να βγει από το ΤΑΙΠΕΔ η δημοπράτηση του ποσοστού 43% που διαθέτει το Δημόσιο στην ιστορική Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1922 με σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Το κτίριο 2.707 τ.μ. με τα 150 καταστήματα είναι μοναδικό προπολεμικό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη πωλείται κτίριο επιφάνειας 489 τ.μ. στην Άνω Πόλη (Θεοφίλου 12). Στην περιοχή του Ψυρρή πωλείται κτίριο 782 τ.μ. στην οδό Ρήγα Παλαμήδου 2 και στη Λεωφόρο Συγγρού στην Καλλιθέα οικόπεδο 702 τ.μ. Στην Καλλιθέα (Μαλλέα 5) βρίσκεται και κτίριο επιφάνειας 1.260 τ.μ. που επίσης θα πωληθεί μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Ένα ακόμα κτίριο που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο Μαρούσι (Κηφισίας 207), ενώ στη Ρόδο πωλείται οικόπεδο περίπου 47 στρεμμάτων στην περιοχή Κοσκινού καθώς και το πρώην Σανατόριο «Φρειδερίκη» (Αγία Ελεούσα), εντός του οποίου υπάρχει κτίριο 709 τ.μ. Στο Ναύπλιο πωλούνται δύο οικόπεδα έκτασης 7.200 και 3.500 τ.μ. αντίστοιχα και ένα κτίριο 421 τ.μ. στην παλιά πόλη. Στην Καλαμάτα πωλείται κτίριο επιφάνειας 780 τ.μ. στην Αριστομένους 11- 13 και στη Μεσσήνη οικόπεδο περίπου 50 στρεμμάτων στην περιοχή Μπούκα. Ακόμη πωλείται οικόπεδο 19 στρέμματα στην περιοχή Φραγκοκάστελο Κρήτης και ακίνητο 22 στρεμμάτων στην παραλία Αρωγής στην Κομοτηνή. Πωλητήριο και σε τμήμα του εργοταξίου στο Ρίο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της γέφυρας Στο σφυρί θα βγει τμήμα του εργοταξίου στο Ρίο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, συνολικής έκτασης άνω των 16 στρεμμάτων. Πηγή: imerisia.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

«Μην μας πιέζετε για νέα μέτρα!» Καθοριστικό ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη


Καθοριστικό ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη
Στιγμιότυποαπό παλαιότερη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Επίσκεψη υψηλών προσδοκιών θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την οποία θα έχει επαφές με κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Επισήμως, το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται εν όψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς πρόκειται να εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και να να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη. 

«Μην μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Όλα κρέμονται από μία κλωστή» είναι το μήνυμα που θα μεταδώσει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και θα τονίσει την ανάγκη να υποστηριχτεί η δικομματική κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξουν σύντομα αναπτυξιακά μέτρα.

Σε αυτήν την εκστρατεία συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα με αφανή ρόλο, όπως η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία προσπαθεί να μεταδώσει την ανάγκη να αποκτήσει το μνημόνιο αναπτυξιακή διάσταση, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προωθεί στις διεθνείς επαφές του την ιδέα ενός αναπτυξιακού Σχεδίου Μάρσαλ για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε αυτήν αναμένεται να καθοριστεί η διαπραγματευτική τακτική με την τρόικα, η οποία καταφθάνει στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, αναλόγως και με το αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Παραλήρημα αφηγήσεων από τους εισαγγελείς»...




Τι απαντά ο Άκης Τσοχατζόπουλος για τις βαρύτατες κατηγορίες...
Στους Εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απαντά με δήλωσή του μέσω της «Real News» ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Χαρακτηρίζει ...
για την ακρίβεια «παραλήρημα αφηγήσεων» τις αγορεύσεις τους, κατά τη διάρκεια των οποίων η Γεωργία Αδειλίνη και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος εκφράστηκαν πολλές φορές έως και απαξιωτικά για τον πρώην υπουργό.

«Το παραλήρημα αφηγήσεων των εισαγγελέων που μας παραπέμπουν χωρίς αποδείξεις και με ενδείξεις του “κατηγορητηρίου” εναντίον μου - που σέρνουν πίσω, όπως δηλώσαμε από την αρχή και στο κοινοβούλιο - “κατασκευασμένο”, πλαστό, με φθηνά ψεύδη - ήδη από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής - αποδεικνύουν ότι δυστυχώς, οι αξιότιμοι κύριοι εισαγγελείς ελάχιστα κατανόησαν και αντιλήφθηκαν από τη συνολική υπόθεσή μας.

Γεγονός που αποδεικνύει ότι η απουσία τελικά του ΚΥΣΕΑ από το δικαστήριο στέρησε την αναγκαία ολοκληρωμένη γνώση και κατανόηση. Σαν να ήταν η συσκότιση επιθυμητή και προδιαγεγραμμένη».

Παρόλο που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ισχυρίζεται ότι όλα είναι κατασκευασμένα, οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για στοιχεία που «βοούν» εις βάρος του. Όπως ανέφερε η κ. Αδειλίνη, ο κ. Τσοχατζόπουλος πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, από εξωχώριες σε εσωχώριες εταιρείες, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι».

Read more...

Βουλιάζουν ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ...





Ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με την έλευση της τρόικας, καθώς προεξοφλεί νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, καθώς...
βουλιάζουν στα ελλείμματα και αδυνατούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2014.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ καταγράφουν συνολικό άνοιγμα 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί ταραχή στα κυβερνητικά επιτελεία, τα οποία υπολογίζουν και το 1,2 δισ. έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, η τρύπα το 2014 για τα ταμεία διαμορφώνεται ως εξής: IKA 1,3 δισ., ΟΑΕΕ 800 εκατ. και ΟΓΑ 400 εκατ. ευρώ.

Ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με την έλευση της τρόικας, καθώς προεξοφλεί νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τήρησαν «σιγήν ασυρμάτου» στα σενάρια των εργαζομένων στα Ταμεία την περασμένη Τετάρτη για μειώσεις 10% στις κύριες και 30% στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία ουδείς διέψευσε.


 matrix24.gr

Read more...

Πρωτιά της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της Rass με τη ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής



Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Rass δείχνει την ΝΔ πρώτη με διαφορά όμως κάτω της μίας μονάδας, τη ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής, αλλά και ένα ηχηρό όχι σε πρόωρες εκλογές
Παρά το ισχνό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα που καταγράφηκε σε μία ακόμα δημοσκόπηση, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση και δη η ΝΔ φαίνεται να αντέχει παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία.
Η δημοσκόπηση δίνει 24,6% στην ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να προωθήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας.
Οι πολίτες εμφανίζονται στη δημοσκόπηση να κάνουν υπομονή και να στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις απαντήσεις.
Το 48,5% απαντά ναι και μάλλον ναι στο ερώτημα εάν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή (οι πολίτες) και να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά με το όχι και μάλλον όχι να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, στο 47,3%.
Επιπλέον, το 61,2% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία και μόλις το 34,8% επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
Ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει σειρά ερωτήσεων για το κόμμα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα, "πιστεύετε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα καταφέρει να κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται;"
Μόλις το 13,6% απαντά ναι και μάλλον ναι και ένα 83,7% όχι και μάλλον όχι.
"Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τα πράγματα στη χώρα θα ήταν...", το 23,4% λέει ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα, το 48% χειρότερα και το 17,6% καλύτερα.
Επίσης, είναι εξαιρετικά ενδεικτικό, πως το 40,3% εμπιστεύεται μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, ένα 27,9% κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και το 30% επιλέγει τον "κανέναν".
Τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
ΝΔ, 24,6% από 24,8%
ΣΥΡΙΖΑ 23,8% από 23,7%
Χρυσή Αυγή 8,3% από 8,1%
ΑΝΕΛ 4,8% από 4,1%
ΠΑΣΟΚ 4,7% από 4%
ΚΚΕ 4,5% από 4,7%
Τελευταία μένει η ΔΗΜΑΡ η οποία όμως μένει εκτός Βουλής με 2,4%
Στην παράσταση νίκης η διαφορά είναι 15,4% υπέρ της ΝΔ, ενώ στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς είναι σταθερά μπροστά με 47,2% έναντι 30,7% του κ. Τσίπρα.
Τέλος, στη δημοφιλία των αρχηγών πρώτος έρχεται πάλι ο σημερινός πρωθυπουργός με 38,3%, ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 33,9% και τελευταίος είναι ο κ. Μιχαλολιάκος με 11,8%.

Read more...

Ελαφρύνσεις, συντελεστές και απαλλαγές φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων



Κερδίζουν τα μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χάνουν τα οικόπεδα. Ποιοι απαλλάσσονται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με ποιους συντελεστές θα υπολογίζεται ο φόρος
Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας και επιβαρύνσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια επιφέρει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.
Σύμφωνα με το σχέδιο, που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", η πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες, θα πληρώσουν μικρότερο φόρο από το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Εφόσον όμως, έχουν στην κατοχή τους και οικόπεδα ή αγροτεμάχια, ο φόρος θα αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι σήμερα το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Ο ενιαίος φόρος θα υπολογίζεται με βάση 20 συντελεστές, αντί για 33 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια.
Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος θα προκύπτει και από άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες, ανάλογα με το είδος του ακινήτου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
Αστικά Ακίνητα:
  • Ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή, του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή ορόφου, του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις όπου ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, όπου ισχύει.
  • Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα σε τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν τα 14 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Για τον προσδιορισμό του φόρου έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης και βοηθητικών χώρων. Το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων.
Συντελεστές ορόφου:
  • Υπόγειο, συντελεστής 0,98
  • Ισόγειο και 1ος όροφος, συντελεστής 1,00
  • 2ος και 3ος, συντελεστής 1,02
  • 4ος και 5ος, συντελεστής 1,04
  • 6ος και άνω, συντελεστής 1,06
  • Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους ορόφους από έναν, ως συντελεστής θεωρείται εκείνος του υψηλότερου ορόφου
  • Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους στο 0,1
  • Για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων ίσως με 0,5 για την περίοδο μέχρι 5 έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ως ημιτελής χώρος νοείται το κτίσμα προ του σταδίου των επιχρισμάτων, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα.
Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου
Σύμφωνα με το σχέδιο, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, στην περίπτωση που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/ τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Επίσης, απαλλάσσονται επιχειρήσεις που ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλαγές είναι ετήσιες και θα πρέπει κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να ζητούν την αναστολή πληρωμής.
Με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την Τρόικα,  ότι θα κατορθώσει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ και να αποφύγει τη διατήρηση, για έναν ακόμη χρόνο, του ενιαίου τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Read more...

Μείωσε από το -26, αλλά... 65-73 Ήττα από τη Σλοβενία και πλέον ψάχνει ένα θαύμα η Εθνική...


Ήττα από τη Σλοβενία και πλέον ψάχνει ένα θαύμα η Εθνική...
  (Φωτογραφία:  Intime )

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Η Εθνική έπειτα από τρία αυτοκαταστροφικά δεκάλεπτα, όπου βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 26 (36-62)  πόντους από τη διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ, Σλοβενία, κατάφερε τη μεγάλη επιστροφή στο παιχνίδι και μείωσε μέχρι και τους 6 (62-68) σχεδόν δύο λεπτά πριν από το φινάλε, αλλά στο τέλος δεν απέφυγε την ήττα με 73-65. Τα λάθη στις κρίσιμες επιθέσεις δεν επέτρεψαν την ολική επαναφορά και ανατροπή.

Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα του in.gr για το Ευρωμπάσκετ 2013.

Με 1 νίκη - 3 ήττες πλέον, οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι χρειάζονται νίκη επί της Κροατίας που έχει ήδη προκριθεί, την ερχόμενη Δευτέρα (16/9, 15:30) και ήττα της Ισπανίας από την Ιταλία, αλλά και νίκη των Σλοβένων επί των Φινλανδών. Με 3 νίκες - 1 ήττα, οι Σλοβένοι εξασφάλισαν και μαθηματικά την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης.

Πολύ κακό ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής, καθώς δεν μπορούσε να σταματήσει τους αδερφούς Ντράγκιτς, δεν έβρισκε λύσεις στην πολύ καλή άμυνα των Σλοβένων, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -9 (6-15), στο 6'. Η γαλανόλευκη συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση, να χάνει την μάχη των ριμπάουντ, με τους οικοδεσπότες να κλείνουν το πρώτο δεκάλεπτο στο +13 (26-13).

Στην δεύτερη περίοδο, ο Μπλάζιτς με σουτ τριών πόντων σημείωσε το 13-29, με τον Ζόραν Ντράγκιτς να πετυχαίνει το 22-34. Ο Γκόραν Ντράγκιτς έκανε το 22-37 στο 16ο λεπτό για να κάνει ο ίδιος παίκτης το 39-22. Ο Νίκος Ζήσης μείωσε σε 24-39 και ο Πρίντεζης πέτυχε το 26-39. Ο Γιοκσίμοβιτς έκανε το 41-26, με τους Σλοβένους να έχουν 13 πόντους από αιφνιδιασμό. Τελικά το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες στο 43-27 για τους Σλοβένους, έπειτα από καλάθι του Ζόραν Ντράγκιτς.

Η εικόνα της ελληνικής ομάδας δεν παρουσίασε βελτίωση στο τρίτο δεκάλεπτο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε πολύ κακή λειτουργία σε άμυνα και επίθεση, με τους Σλοβένους να το εκμεταλλεύονται. Με τους Μπλάζιτς, Γκ. Ντράγκιτς, Γιοκσίμοβιτς και Νάχμπαρ, οι διοργανωτές έκαναν επιμέρους σκορ 17-7 και εκτόξευσαν την υπέρ τους διαφορά στο +26 (60-34), στο 26'.

Σε εκείνο το σημείο, η Ελλάδα... ξύπνησε, βελτίωσε αισθητά την απόδοση της σε άμυνα και επίθεση και με τους Σλούκα, Σπανούλη, Μπράμο και Μπουρούση, έκανε επιμέρους σκορ 12-2 και πήγε στο τέταρτο δεκάλεπτο με -16 (46-62).

Η ελληνική πίεση συνεχίστηκε κρατώντας στους δύο πόντους τους Σλοβένους για τεσσερισήμισι λεπτά και με τον Σπανούλη πρώτο «βιολί» η Εθνική κατάφερε να μειώσει στους εννιά (55-64) δείχνοντας πως μπορεί να γυρίσει το ματς. Και η αντεπίθεση συνεχίστηκε με την Ελλάδα να πλησιάζει στους έξι (62-68) όμως το λέι απ του Ντράγκιτς με 42’’ να απομένουν (62-70) και τα άστοχα τρίποντα από Σπανούλη, Περπέρογλου και Ζήση που ακολούθησαν δεν βοήθησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ροκανίσει κι άλλο τη διαφορά και να «κλέψει» το ματς από τους Σλοβένους. Έτσι οι οικοδεσπότες του Ευρωμπάσκετ έφτασαν στο 73-65.

Τα δεκάλεπτα: 13-26, 27-43, 46-62, 65-73.
Ελλάδα (Τρινκέρι - 31/38β., 11/35διπ., 4/18τρ., 39ριμπ., 6ασ., 11λ., 4κλ., 6κ.): Σλούκας 6, Μπουρούσης 6, Ζήσης 13(1), Σπανούλης 21(2), Περπέρογλου 1, Φώτσης 5, Παπανικολάου 3, Καββαδάς, Καϊμακόγλου 3, Μπράμος 5, Πρίντεζης 2.

Σλοβενία (Μάλκοβιτς - 21/29β., 14/43διπ., 8/22τρ., 47ριμπ., 11ασ., 11λ., 8κλ., 4κ.): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 10(1), Μπάλαζιτς, Γιοκσίμοβιτς 5(1), Μούριτς 7(1), Νάχμπαρ 5(1), Γκ. Ντράγκιτς 28(3), Ζ. Ντράγκιτς 11(1), Λόρμπεκ 2, Βίντμαρ 2, Μπέγκιτς 3.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αποδέσμευση από κομματικούς μηχανισμούς Νέους και καταξιωμένους επιθυμούν οι πολίτες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές


Νέους και καταξιωμένους επιθυμούν οι πολίτες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Πεδίο μεταβολών και ανατροπών, με βάθος τέτοιο που θα επηρεάσει και την κεντρική πολιτική σκηνή, διαμορφώνεται στις τοπικές κοινωνίες. Οι εκογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2014, αναδεικνύονται η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ευρωεκλογές.

Τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Κάπα Research που δημοσιεύειΤο Βήμα της Κυριακής σε ένα κολοσσιαίο δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια καινούρια εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας, τα οποία διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.

Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν νέα πρόσωπα, έχουν όμως πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.

Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, αλλά μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.

Με άλλα λόγια, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών θα ξεκινήσουν με ασήλωτα βαρίδια την εκστρατεία τους.

Οι πέντε δημοφιλέστεροι περιφερειάρχες είναι οι: Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ, Κρήτης), Κωνσταντίνος Αγοραστός (ΝΔ, Θεσσαλίας), Αλέξανδρος Καχριμάνης (ΝΔ, Ηπείρου), Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ, Αττικής) και Ιωάννης Μαχαιρίδης (Νοτίου Αιγαίου).

Οι δέκα δημοφιλέστεροι δήμαρχοι σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων είναι οι: Γεώργιος  Ιωακειμίδης (Νίκαιας και Ρέντη), Διονύσιος Χατζηδάκης (Π.Φαλήρου), Νικόλαος Ζενέτος (Ιλίου), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Νικόλαος Σαράντης (Αγ.Αναργύρων-Καματερού), Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου), Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλού), Ευάγγελος Λαμπάκης (Αλεξανδρούπολης), Ιωάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης) και Ηρακλής Γκότσης (Νέας Ιωνίας).

Επίσης, το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει χάσει την ισχύ του.

Αν τα παραπάνω ευρύματα συνδυαστούν με το 44,9%, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα επέλεγαν υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, και με το 45,7% που θα επέλεγε περιφερειάρχη από τον ίδιο χώρο, φαίνεται να δημιουργείται μια κρίσιμη εκλογική μάζα που ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Επίσης το 48,8% των πολιτών έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον Καλλικράτη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...