Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρωθυπουργός ο Ρουμελιώτης....



Παίρνει το αεροπλάνο και έρχεται στην Αθήνα...
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ φαίνεται πως είναι ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης.
Παπανδρέου - Σαμαράς δεν ανακοινώνουν απόψε το όνομα περιμένοντας τον αύριο να έρθει στην Αθήνα.
Ο Ιγνατίου πριν από λίγο μας είπε τη πληροφορία - που δένει με τις δικές μας - ότι παίρνει το αεροπλάνο και έρχεται στην Αθήνα.
Όταν ... τον ρώτησαν αν θα είναι ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης απέφυγε να απαντήσει.
"Παω στην Αθήνα για να ενημερώσω το κύριο Παπανδρέου και το κύριο Σαμαρά για τα θέματα του Ταμείου".
Καταλάβαμε ...



Read more...

Έχουν έτοιμο τον Ρουμελιώτη, κάνουν τελευταία προσπάθεια για Παπαδήμο

Αύριο ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/3C3034BFA410C7BD74C3DCADC143AF0D.jpg
Tις πληροφορίες ότι στις συνομιλίες του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ σημειώθηκε πρόοδος και ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το όνομα του νέου πρωθυπουργού επιβεβαίωσε αποψινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου.

«Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά», επισήμανε ο κ. Μόσιαλος. Πώς ερμηνεύεται η αναφορά «θετικές προσεγγίσεις», δεν έχει αποσαφηνιστεί προς το παρόν.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Mega ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης κλήθηκε στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει τα δύο μεγάλα κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις. Το όνομα του κ. Ρουμελιώτη έχει ακουστεί από το απόγευμα της Δευτέρας ως ένα από τα ονόματα που συζητούνται για τη θέση του πρωθυπουργού.

Τόσο από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, όσο και από συνεργάτες του κ. Σαμαρά τηρείται πάντως σιγή ασυρμάτου. Η προσπάθεια που καταβάλλεται και από τις δύο πλευρές είναι να σφραγιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να μην υπάρξουν διαρροές.

Πληροφορίες ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν καταλήξει στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, ούτε και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή με γνώση της πορείας των συνομιλιών είπε στο protothema.gr ότι εξελίξεις και ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Τρίτη. Στο ερώτημά μας αν έχει βρεθεί προσωπικότητα κοινής αποδοχής που θα οριστεί διάδοχος του κ. Παπανδρέου, η απάντηση του παράγοντα ήταν σιβυλλική: «Είναι πιθανό και να έχει βρεθεί».
Read more...

Πρόσκληση να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση έλαβε ο Γιώργος Καρατζαφέρης

«Σε εξαιρετικά τιμητική θέση»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Πρόσκληση να συμμετέχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση «σε εξαιρετικά τιμητική θέση» έλαβε, κατά δήλωση του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε εξερχόμενος, το μεσημέρι, του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ εξέφρασε την αγωνία του να σχηματιστεί έγκαιρα η κυβέρνηση αυτή «πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».

Η δήλωση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλική υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και τις εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις του.

»Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του.

»Όμως η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία .

»Θα στηρίξω αυτή την κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσα εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γραπτή δέσμευση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους όρους της συμφωνίας ζητούν οι Βρυξέλλες

Τα λόγια δεν πείθουν

Επιστολή από την Αθήνα περιμένουν οι Βρυξέλλες
Επιστολή από την Αθήνα περιμένουν οι Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες
Γραπτή εγγύηση από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα στην οποία θα δεσμεύονται για τους όρους της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου ζητά το Eurοgroup, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο επίτροπος τόνισε πως «εφόσον υπάρξουν δεσμεύσεις» για το πακέτο διάσωσης, η έκτη δόση θα μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενημερώθηκαν εκτενώς από τον Ευ.Βενιζέλο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, ο Γιούνκερ ανέφερε πως οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Αθήνας για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, τα κόμματα από τα οποία θα προκύψει η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτούν «στο χαρτί» πως οι όροι της συμφωνίας θα τηρηθούν πιστά.

«Περιμένουμε από την καινούρια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να δεσμευτεί, εγγράφως, πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο.

Με αυτήν την προϋπόθεση, συνέχισε ο Φινλανδός επίτροπος, η τρόικα θα μπορεί να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση εντός του μήνα.

Στη δήλωσή μετά το Eurogroup, ο Ευ.Βενιζέλος επιβεβαιώσε πως όταν επιβεβαιωθούν και εγγράφως οι δεσμεύσεις της χώρας «αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα».

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν προϊδεάσει νωρίτερα πως δεν θα θεωρούσαν επαρκείς τις προφορικές δεσμεύσεις της Αθήνας αλλά θα χρειάζονταν γραπτή εγγύηση από τα ελληνικά κόμματα.

Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ είχε αναφέρει ξεκάθαρα, προσερχόμενη στο Eurogroup, πως «μόνο αφού έχουμε γραπτή διαβεβαιώση, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευσης της δόσης».

«Θα ζητήσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, και να αναλάβουν και γραπτά αυτή τη δέσμευση, και πως θα αρχίσουν άμεσα την εφαρμογή τους χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές» είχε πει η Μ.Φέκτερ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ποιος είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι από τους επικρατέστερους να αναλάβουν την πρωθυπουργία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τον Λ. Παπαδήμο. Διαβάστε την πορεία του

Ο Έλληνας Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος φέρεται ως ένας από τους πιθανούς πρωθυπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κ. Διαμαντούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942 και υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο.

Διατηρεί επίσης γραφείο του θεσμού και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Διαδέχτηκε (ως δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) τον πρώτο από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (1995-2003), το Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου 2003 , επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 και ξανά στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια.

Κατά την περίοδο 1995 - 1998 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 - 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος। Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

http://news247.gr
Read more...

Η ρωσική οικονομία κινδυνεύει από την κρίση χρέους, προειδοποιεί η Λαγκάρντ

Μείωση δαπανών ζητά από τη Μόσχα

Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Μόσχα, Ρωσία
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τη ρωσική πολιτική ηγεσία ότι η οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, προσκαλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση της Μόσχας «να μειώσει τις δαπάνες» καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει».

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα, ύστερα από τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «η Ρωσία επέζησε πολλών κρίσεων, είναι τελικά μια 'επιζήσασα’, έχει όμως πολλά ευάλωτα σημεία. Προτεραιότητα σήμερα είναι να ανασυγκροτήσει η ρωσική κυβέρνηση το φορολογικό σύστημα, να διαφοροποιήσει το προφίλ της εθνικής οικονομίας της».

Το περιεχόμενο των συνομιλιών Μεντβέντεφ-Λαγκάρντ δεν έγινε γνωστό.

Σε άρθρό της που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «η Ρωσία θα βρεθεί σε μια άβολη θέση, εφόσον η παρούσα κρίση χρέους (στην Ευρωζώνη) μετεξελιχθεί σε οικονομική κρίση».

Πέρα από αυτό, καθώς το 60% των ρωσικών εξαγωγών αφορά την εξαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων, μία ενδεχόμενη μείωση της τιμής τους στις διεθνείς αγορές θα οδηγούσε αυτόματα σε μια αισθητή μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές. Κάτι τέτοιο συνέβη, άλλωστε, το 2008 οπότε στο δωδεκάμηνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 8%.

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο εστίασε η Λαγκάρντ στην ίδια συνέντευξη Τύπου είναι ότι «οι δαπάνες του δημοσίου δεν είναι υγιείς δαπάνες, πολύ περισσότερο στη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου», την οποία διέρχεται η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν παύθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά μια περίπου 10ετή θητεία στο αξίωμα, όταν κατήγγειλε δημόσια «υπερβολικές δημόσιες δαπάνες, που συνεπάγονταν τα νέα κυβερνητικά μέτρα υπέρ των μελών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

Ακόμα, η Λαγκάρντ τάχθηκε σήμερα υπέρ «μίας τολμηρής κοινής δράσης» προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε νέα κρίση.

Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει δηλώσει ότι μέσω ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει με ρευστότητα την Ευρωζώνη. Για το ίδιο θέμα, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη Μόσχα σε ένα ποσό βοήθειας «ως 10 δισεκατομμύρια δολάρια». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε ότι «μόνον με τα χρήματα δεν επιλύεται ένα πρόβλημα που άπτεται της ίδιας της πιστωτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, έχει σαφώς συστημικό χαρακτήρα, άπτεται εν τέλει της πορείας της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, προέβη στην εκτίμηση ότι οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα σύντομα θα τετραπλασιαστούν για να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

«ο προηγούμενο έτος, οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 59 δισεκατομμύρια, βρίσκονταν στα 53 δισ. τους πρώτους οκτώ μήνες αυτού του έτους και φτάνουμε τα 80 δισ. στη διάρκεια του έτους. Το επίπεδο θα φτάσει σύντομα τα 100, έπειτα τα 200 δισ. δολάρια όπως είχαμε προβλέψει» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της κατάστασης των σχέσεων μας και των προοπτικών της συνεργασίας μας», είπε από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την χρήση του ρουβλιού και του γιουάν στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, κρίνοντας ότι τα εθνικά νομίσματα κάνουν τις συναλλαγές πιο σταθερές. «Με δεδομένα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό το σύστημα πληρωμών αυξάνει τη σταθερότητα των οικονομικών μας σχέσεων» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


Read more...

Ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ζητούν από την Ελλάδα οι ΗΠΑ

Δεν σχολιάζουν την παραίτηση Παπανδρέου

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στανά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στανά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία για το χρέος που είχε με τους εταίρους της, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την πρόθεση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί μόλις συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.

Στην ίδια γραμμή είχαν κινηθεί την περασμένη εβδομάδα οι δηλώσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τις Κάννες όπου είχε καλέσει σε γοργά βήματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μου τηλεφώνησαν...



Τι λέει το 3ο πρόσωπο, Νικηφόρος Διαμαντούρος...
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Διαμαντούρος παραδέχτηκε ότι του έγινε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα.
Όπως είπε "δέχτηκα πράγματι ένα... διερευνητικό τηλεφώνημα. Αλλά έκτοτε κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου".
Και μάλλον δεν θα του ξανατηλεφωνήσουν καθώς αυτή την ώρα συνεχίζουν τις πιέσεις στον Παπαδήμο και έχουν και στην άλλη γραμμή, σε αναμονή, τον Ρουμελιώτη...



Read more...

Χρωστάει 3,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ η σύζυγος του υπουργού Νίκου Σηφουνάκη!









Χρωστάει 3,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ η σύζυγος του υπουργού Νίκου Σηφουνάκη!
Την ώρα που η κυβέρνηση- επικαλούμενη τη διάσωση της χώρας, προσβλέπει στην αποκομιδή εσόδων από το υστέρημα των χαμηλόμισθων μέσω έκτακτων εισφορών και επιπρόσθετων φόρων, για μία ακόμη φορά, ταγοί του κράτους εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές.

Ο λόγος για την κυρία Μαρί Δασκαλαντωνάκη, σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Σηφουνάκη, η οποία ως μέτοχος της οικογενειακής εταιρείας, χρωστάει στο ΙΚΑ ενοίκια ύψους 3,2 εκατομμύρια ευρώ (!) για το Μακεδονία Παλλάς.

Το πολυτελές ξενοδοχείο- κατά πολλούς κόσμημα της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, που ανήκει στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, κινδυνεύει τώρα με «λουκέτο» εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της συζύγου του πρώην υπουργού που έκανε για καιρό ότι δεν θυμάται τις οφειλές της στο Δημόσιο.

Και ενώ οι «απλοί» φορολογούμενοι απειλούνται ακόμη και με αυτόφωρο σε περίπτωση που δεν καταβάλουν φόρους ή εισφορές στο κράτος, η κυρία Δασκαλαντωνάκη συσκέπτεται ανέμελη με τους συνεργάτες της αν θα καταλήξουν στη λύση του λουκέτου ή όχι για το ξενοδοχείο, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών στο ΙΚΑ!

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο πολυτελές ξενοδοχείο την ίδια ώρα αγωνιούν για το μέλλον τους καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά εν μέσω κρίσης, ενώ εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Ερωτήματα εγείρει λοιπόν το γεγονός ότι η σύζυγος υπουργού του ΠΑΣΟΚ παραβλέποντας κάθε νομιμότητα «χρέωνε» για αρκετό καιρό το Δημόσιο, όταν η κυβέρνηση πάσχιζε να σώσει τα ταμεία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και στους φοροφυγάδες.

Τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ χρέος στο Δημόσιο από την οικογενειακή εταιρεία της συζύγου του κ. Σηφουνάκη είναι τουλάχιστον πρόκληση για το κοινό αίσθημα εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο σκηνικό της χώρας και εν μέσω οικονομικής αφαίμαξης των ελλήνων φορολογουμένων.

Ενδεχομένως ο κ. Σηφουνάκης να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του, ως εντεταλμένης συμβούλου της Grecotel.

Για μια ανάλογη όμως περίπτωση, η Άντζελα Γκερέκου παραιτήθηκε από υπουργός…
http://newpost.gr

Read more...

Ανεβαίνει πάλι η «δραχμολογία»!

«Θα λάμψει ο ήλιος μετά την… καταιγίδα»;


http://img.protothema.gr/E2A8E03B2CFF5FFFEC877DF089B274F2.jpg
Τα σενάρια επιστροφής της χώρας στη δραχμή όλο και φουντώνουν, την ίδια ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό και πολιτικό αλαλούμ.

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Οικονομολόγος και πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ifo), Hans-Werner Sinn.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο κ. Werner Sinn ανέφερε ότι αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν «διάσωση», στην πραγματικότητα δεν θα σώσει την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε μια υγιή οικονομία με το ευρώ. Η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Οι μισθοί και οι τιμές είναι πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει την υφιστάμενη κατάσταση», είπε ο πρόεδρος του ifo.

Ο Hans-Werner Sinn υποστήριξε μάλιστα ότι όλα πρέπει να γίνουν άμεσα.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μία εβδομάδα. Όλοι οι λογαριασμοί και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μετατραπούν σε δραχμές, ενώ στη συνέχεια, η δραχμή θα υποτιμηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Werner Sinn.

Ερωτηθείς σχετικά με το χάος που θα επικρατήσει σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών είπε πως… «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Θα προκληθεί μεγάλη καταιγίδα αλλά μετά ο ήλιος θα λάμψει», είπε και πρόσθεσε: «Οι εύποροι Έλληνες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό. Τα λεφτά θα επιστρέψουν στην χώρα μόλις καταφέρει και γίνει ανταγωνιστική».

Όσον αφορά την υποτίμηση της νέας δραχμής, ο πρόεδρος του ifo εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 44%, τότε η χώρα θα είναι το ίδιο ακριβή με την Τουρκία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα αρχίσουν εκ νέου να πωλούνται και ο τουρισμός θα αυξηθεί.

Τα σενάρια ωστόσο, που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή δεν τελειώνουν εδώ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» περιγράφει το ιστορικό της κρίσης της Ελλάδας, σε ένα εκτενέστατο άρθρο, στο οποίο παρουσιάζει το παρασκήνιο των εξελίξεων που οδήγησαν στο περίφημο «κούρεμα», αποκαλύπτοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου, όταν την περασμένη Άνοιξη συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα διάσωσης, εξέτασε μέχρι και ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Το ρεπορτάζ επικαλείται τραπεζίτη από την Ελλάδα που είχε συζητήσει μαζί του.

Σύμφωνα με τους New York Times δε, εάν οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει νωρίτερα σε μια μείωση του ελληνικού χρέους και έκαναν πιο γρήγορες κινήσεις για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα χειρότερα θα ήταν πίσω μας.

«Η προειδοποίηση ήταν σαφής: Η Ελλάδα ήταν εκτός ελέγχου. Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Bob Traa, το είχε γράψει από το 2009, σε ένα σχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ, που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ».

Κάπως έτσι ξεκινά χαρακτηριστικά την ανάλυσή της η εφημερίδα για το ελληνικό πρόβλημα και αν διαβάσει κανείς όλο το ρεπορτάζ βγάζει ένα ίσως, θλιβερό συμπέρασμα. Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και τώρα απειλεί να τραβήξει το ευρώ μαζί της...

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα των NYTimes εδώ

Read more...

Κυβέρνηση μεγαλύτερης διάρκειας και με στελέχη της ΝΔ φέρεται να ζητεί ο Λ.Παπαδήμος

Θέτει τους όρους του

Ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη κυβέρνηση ενότητας ζητεί -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Λουκάς Παπαδήμος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου να μετάσχει στο νέο εγχείρημα.

Ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται να έχει ξεκαθαρίσει πως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος είναι να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας, ώστε να μην πέσει «θύμα» των διαλυτικών καταστάσεων που ακολουθούν μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου τριών μηνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίζεται να πιστεύει πως το έμψυχο δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας είναι αξιόλογο και ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, φέρεται να θεωρεί πως όσο περισσότερο αντιπροσωπευτικό είναι το νέο σχήμα τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν, ώστε να διασφαλίζεται η λήψη των αποφάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του κ. Παπαδήμου μεταδίδεται ότι μέχρι και την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Θρίλερ» με το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης

Και πάλι διαβουλεύσεις...

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος τη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος τη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε νέο θρίλερ εξελίσσονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στην Αθήνα από νωρίς το απόγευμα είναι άγνωστο όμως αν έχει συνομιλήσει απευθείας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επισήμως ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Εντούτοις, το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

«Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε» δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος στο Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης ακούστηκε και το όνομα του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο Π.Ρουμελιώτης ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε όμως ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου, γίνονται συζητήσεις, και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι απαραίτητο να λήξει άμεσα το θέμα».

Στο Mega, επίσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε όνομα νέου πρωθυπουργού, αλλά πολύ σημαντικό να έχουμε και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, το πολιτικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι «επικρατεί σιγή ασυρμάτου» σχετικά με τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι.

Ναυαγεί (;) το σενάριο για τον Παπαδήμο

Νωρίτερα, πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, θεωρούσε ως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να γίνουν οι εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου, και να ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό για να μην πέσει «θύμα» των διαλυτικών καταστάσεων που ακολουθούν μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου τριών μηνών.

Πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι από την πλευρά του κ. Παπαδήμου μεταδίδεται ότι μέχρι και την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τι ζητεί ο Α.Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η ΝΔ επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παραμείνει στη θέση του, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το Μνημόνιο δεν μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιατί ΔΕΝ θα είναι ο Λ.Παπαδήμος η επιλογή των αρχηγών


Ολα δείχνουν οτι ΔΕΝ θα είναι ο Λ.Παπαδήμος ο νεος πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί ο επισκέπτης καθηγητής του πανεπιστήμιου του Harvard θέλει απο πριν δεσμευτικές διαβεβαιώσεις στους όρους που θέτει στα δυο κόμματα που θα στηρίξουν τη νεα κυβέρνηση για να είναι αυτός η επιλογή τους για την πρωθυπουργία:
1) Θέλει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού - χωρις να εχουν ΚΑΝΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟ οι Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαράς!! Δεν θέλει - λέει - να είναι...Ζολώτας (όπως την περίοδο 1989-1990). Γιατί δεν θέλει να... "χαλάσει" το όνομα του και την καριέρα του!! Θέλει -λένε - τις προσωπικές δεσμεύσεις όλων και εγγράφως(!), ότι θα είναι κανονικός πρωθυπουργός και όχι υπό αίρεση. Κάτι που είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να συμβεί, τουλάχιστον απο την πλευρά της Ν.Δ.
2) Εάν χρειαστεί να ανακοινώσει πρόσθετα νέα μέτρα λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, θέλει να γνωρίζει τί και πως θα ενεργήσει. Δεν χρειάζεται να πούμε οτι ΝΔ και Λα.Ο.Σ. ΗΔΗ έχουν ρητά και κατηγορηματικά απορρίψει ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΟ ενδεχόμενο.
Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαράς μίλησαν σήμερα στο τηλέφωνο πριν απο μια ώρα περίπου(για να καταλήξουν οτι δεν μπορεί να ειναι ο Λ.Παπαδήμος με όσα ζητά). Και βέβαια θα μιλήσουν και άλλες φορές και δεν αποκλείεται και συνάντηση τους.
Ολα δείχνουν - όπως πρώτο και μόνο έγραψε το i-R - οτι αναζητείται άλλο πρόσωπο απο αυτό του Λ.Παπαδήμου, του οποίου οι όροι ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν γίνονται αποδεκτοί απο την ΝΔ.
Το i-R έγραψε απο το πρωί οτι ή θα αναλάβει ο Στ.Δήμας την πρωθυπουργία (όπως απο χθες το βράδυ πρότεινε στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α.Σαμαράς) ή κάποιο πρόσωπο όπως ο Βασίλης Μαρκεζίνης.

i-reportergr.com


Read more...

Με Ντόρα και Φ. Κουβέλη μίλησε ο Παπανδρέου

Συνεχείς οι ζυμώσεις


http://img.protothema.gr/76CEF26B02E42EBF467C43AAF42B1ECA.jpg

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο κ.. Γιώργος Παπανδρέου.

Οι ζυμώσεις ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης συνεργασίας συνεχίζονται και, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή στήριξή της από τους πολιτικούς φορείς.

Έως τώρα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, τη νέα κυβέρνηση έχουν γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξουν τόσο ο ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, όσο και η ΔΗΣΥ της κας. Μπακογιάννη, ενώ συνολικά η Αριστερά έχει αρνηθεί.

Read more...

Ο όρος του Λουκά Παπαδήμου

Σκληρό παζάρι του Λουκά Παπαδήμου με ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία. Τι ζήτησε για να δεχθεί

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας , ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα από Αμερική στις 16:30, φαίνεται ότι δεν θα αποδεχτεί απλά τη συμφωνία των Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμάρα, αλλά θέτει και ο ίδιος τους δικούς του όρους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζητά κυβέρνηση με διορία (τουλάχιστον) μέχρι Απρίλιο.

Ενδεχομένως το σκεπτικό του κ. Παπαδήμου να είναι πως αν η διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης είναι μικρότερη να επικρατήσει στη χώρα προεκλογικό κλίμα πριν διασφαλιστεί η 7η δόση τον Φεβρουάριο και αυτό να αποδειχθεί επιζήμιο για τη χώρα.

Βέβαια στην ουσία αν ο κ. Παπαδήμος έχει θέσει τέτοιο όρο και επιμείνει σε αυτόν, ουσιαστικά προκαλεί εμπλοκή στη συμφωνία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, καθώς είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ επιθυμεί το συντομότερο εκλογές και μάλιστα αρχικά είχε προτείνει την ημερομηνία της 4ης Δεκεμβρίου, υποχωρώντας τελικά σε αυτήν της 19ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να έχει λόγο και για το ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία. Σε αυτόν τον όρο δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί την συμμετοχή πολιτικών της στελεχών στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το θρίλερ με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση συνεχίζεται, καθώς τα ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Βερολίνο και Ε.Ε έχουν δώσει διορία σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ να συμφωνήσουν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνηση, μέχρι την Τρίτη το πρωί.

http://news247.gr

Read more...

Ένας μποέμ στην πρωθυπουργία της χώρας ...



...που θα υπογράψει για τη μεγαλύτερη και σκληρότερη περίοδο λιτότητας που γνώρισε ο ελληνικός λαός!...
Ο μποέμ Λουκάς Παπαδήμος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας για τους επόμενους μήνες, μέχρι ο τόπος να οδηγηθεί σε εκλογές και να... αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός για το μέλλον του! Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλάβει την ανασυγκρότηση και την συσπείρωση των μνημονιακών δυνάμεων του τόπου που βρίσκονται σε πανικό, προκείμενου η νέα κυβέρνησή του να περάσει ανώδυνα τη συμφωνία που προβλέπει πολυετή και άγρια φτώχια για τον ελληνικό λαό! Ποιος είναι όμως ο Λουκάς Παπαδήμος; Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν αστό, αιρετικό, αυθεντικό και αληθινό άνθρωπο με ευαίσθητες κεραίες, που διαβάζει, ζει και συνομιλεί με κανονικούς ανθρώπους. Αρέσκεται σε μοναχικούς περιπάτους στη θάλασσα, ξενυχτά, συζητά, προβληματίζεται, αλλά ταυτόχρονα ζει τη ζωή του, χωρίς πρωτόκολλο. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες εκείνων που τον θυμούνται, μετά από ολονύκτιο σερί να πηγαίνει στις 6.00 τα ξημερώματα κατευθείαν στην Τράπεζα για δουλειά! Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας άνθρωπος που θέλεις να γνωρίσεις, να κάνεις παρέα, να μοιραστείς μαζί του φιλοσοφικούς και άλλους προβληματισμούς, αλλά όχι να κυβερνήσει την Ελλάδα!

enimerosi24.gr



Read more...

Οι δύο κύριοι θα εξακολουθήσουν να χορηγούν θαλασσοδάνεια στους νταβατζήδες των ΜΜΕ που τους στηρίζουν;...


kourdistoportocali
Αναρωτιέμαι αν οι κύριοι Προβόπουλος-Παπαδήμος θα εξακολουθήσουν να δίνουν θαλασσοδάνεια στους νταβατζήδες των ΜΜΕ.

Και εννοώ τους μεγαλονταβατζήδες των ΜΜΕ με τα φαληρισμένα μαγαζάκια.

Κι αν οι... δύο κύριοι αποφασίσουν να συνεχίσουν-παρεούλα με κάποιους ανυπόληπτους τραπεζίτες-να χορηγούν τα σκανδαλώδη θαλασσοδάνεια σε ξιπασμένα ΜΜΕ, τους καλούμε να μας πουν ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη.

Για την ώρα εκείνοι που δεν κρύβουν τη χαρά τους για τον νέο πρωθυπουργό είναι οι Μπόμπολας, Ψυχάρης, Αλαφούζος.

Οι γνήσιοι εκφραστές της κοινής γνώμης...



Read more...

Aθωώθηκαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για την κατηγορία περί σύστασης καρτέλ

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Aθωώθηκαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας από τις κατηγορίες για παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77 περί σύστασης καρτέλ, με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι στην κρινόμενη υπόθεση δεν διαπιστώθηκε παράβαση και ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω δράσης από μέρους της.

«Εκτιμώντας συνολικά τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένων των υπομνημάτων, των μαρτυρικών καταθέσεων και λοιπών επεξηγήσεων που αναπτύχθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη κατά την ακροαματική διαδικασία), η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε -για τους ειδικότερους λόγους που παρατίθενται στην απόφαση- ότι δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν ότι οι αποφάσεις της Ένωσης και οι αντίστοιχες συζητήσεις των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων-μελών του ΔΣ στα πλαίσια της Ένωσης σχετικά με το αυξημένο κόστος καυσίμων τη χρονική περίοδο 2006-2008, καθώς και σχετικά με τη συντονισμένη υποβολή ή μη δηλώσεων δρομολόγησης προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τη χρονική περίοδο 2002-2008, είχαν ως αντικειμενικό ενδεχόμενο τον περιορισμό του ανταγωνισμού, κατά την έννοια των απαγορευτικών διατάξεων του νόμου» όπως σημειώνεται στην απόφαση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Μέρκελ-Μπαρόζο-Γιούνκερ

Να συνεχιστεί η προσπάθεια ζητεί το Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Παπανδρέου το πρωί της Δευτέρας
Η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Παπανδρέου το πρωί της Δευτέρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και του εξέφρασε τον «σεβασμό» της για την απόφασή του να παραιτηθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε αργότερα και με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ζοζέ Μπαρόζο.

Η κ. Μέρκελ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «εκτιμά πολύ αυτό που πραγματοποιήθηκε», εγκωμιάζοντας το «θάρρος και τη δύναμη των πεποιθήσεών του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Η καγκελάριος εξέφρασε τον σεβασμό της για την απόφαση του πρωθυπουργού» να αποχωρήσει από την εξουσία για να διευκολύνει την έξοδο της χώρας του από την κρίση, πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος εκτιμά πολύ αυτό που κατάφερε ο Γιώργος Παπανδρέου. Με θάρρος και τη δύναμη των πεποιθήσεών του, έβαλε τη χώρα στον σωστό δρόμο και κατάφερε να ξεπεράσει πολυάριθμα εμπόδια» συνέχισε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σημαντικά μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων. Είναι ένας δύσκολος δρόμος (...) όμως είναι επίσης ένας δρόμος αναπόφευκτος» υπογράμμισε η Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία της με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Οι δύο συμφώνησαν ότι η απόλυτη προτεραιότητα της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι να εφαρμόσει πλήρως όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» πριν από τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κατέληξε ο Ζάιμπερτ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καρατζαφέρης: Στηρίζω τη νέα κυβέρνηση με τρείς όρους









Καρατζαφέρης: Στηρίζω τη νέα κυβέρνηση με τρείς όρους
Τρεις βασικές προϋποθέσεις έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για να στηρίξει το εγχείρημα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις, και μετά την συνάντηση, σε δηλώσεις του ανέφερε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, η οποία, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, δεν είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία ζητά ο ίδιος εδώ και 18 μήνες -όπως είπε- αλλά "συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας".

Πάντως "από ολότελα, καλή είναι κι αυτή", πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε είναι "όχι πλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, και όχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί".

Τέλος εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει την άρση του νόμου περί ιθαγένειας των μεταναστών. "Είμαι σίγουρος ότι ο ομογάλακτος εταίρος θα ζητήσει άρση του νόμου περί ιθαγένειας των μεταναστών", δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά πιθανή συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο ίδιος είχε ένα ρόλο, να τους φέρει κοντά. "από εδώ και πέρα θα είμαστε θεατές, ακροατές, και παρόντες στις εξελίξεις".

Eρωτώμενος, τέλος, για το εάν θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος ο νέος πρωθυπουργός, όπως υπενόησε ο ίδιος με το λογοπαίγνιο "Habemus Papademum", που χρησιμοποίησε ο ίδιος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρκέστηκε να απαντήσει: "Ίδωμεν"।
http://newpost.gr
Read more...

Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές για τον Βενιζέλο;









Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές για τον Βενιζέλο;
Η πρώτη φορά ήταν το 2007. Ο Ευ. Βενιζέλος εισέβαλε στο Ζάππειο την βραδιά των εκλογών σαν ελέφαντας σε υαλοπωλείο. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έγλυφε τις πληγές του, έθεσε θέμα ηγεσίας- και αργότερα το πλήρωσε. Οι εσωκομματικές εκλογές δεν έγιναν όπως ήθελε ο Βενιζέλος σε μικρό χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

Έγιναν σε περίπου 40 μέρες. Από τις 2 Οκτωβρίου, στις 11 Νοεμβρίου. Και ο Γ. Παπανδρέου, όπως τον είχαν διαβεβαιώσει εκείνοι οι οποίοι τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή, κέρδισε με μεγάλη άνεση. Τη δεύτερη φορά, τη ζήσαμε αυτές τις μέρες. Η επιθυμία του Ευ. Βενιζέλου και των υποστηρικτών του, ήταν ναι μεν να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ο αντικαταστάτης του να εκλεγόταν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αυτός να αναλάμβανε τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Οι χειρισμοί της ΝΔ, αλλά και οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου, δεν το επέτρεψαν. Ο Μπένι έμεινε και πάλι… μετεξεταστέος.

Η τρίτη του απόπειρα, αν γίνει, έχει χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Λίγο πριν τις εκλογές, αν ο Γιώργος θελήσει να ρίξει λευκή πετσέτα ή λίγο μετά, αν (ο Παπανδρέου) παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ηττηθεί. Λέμε «αν γίνει Τρίτη απόπειρα», γιατί ήδη κάποιοι πιστεύουν ότι ο Βενιζέλος σπατάλησε τις δύο ευκαιρίες που είχε και τρίτη, δεν μπορεί να του δοθεί. Ότι πλέον, θα πρέπει να κάνει στην πάντα και να αφήσει αυτούς που δεν έχουν σπαταλήσει το λάδι από το πολιτικό τους καντήλι να προσπαθήσουν. Εμείς θα περιμένουμε για να δούμε αν το τρένο θα σφυρίξει και τρίτη φορά για τον Βενιζέλο…
http://newpost.gr

Read more...

Νέα ομάδα κρούσης στη Συγγρού με συμμετοχή «καραμανλικών»









Νέα ομάδα κρούσης στη Συγγρού με συμμετοχή «καραμανλικών»
Η επικοινωνιακή πολιτική, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη σύσκεψη κλήθηκαν και οι αποκαλούμενοι «μεσαιοχωρίτες» και δύο «καραμανλικοί», οι οποίοι θα μετέχουν και στην «ομάδα κρούσης» της ΝΔ.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη μετείχαν οι Α. Λυκουρέντζος- γραμματέας του κόμματος, Γ. Μιχελάκης, Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Μπούρας, Κ. Αρβανιτόπουλος (στενοί συνεργάτες του Σαμαρά), οι Ν. Δένδιας, Κ. Μαρκόπουλος, Χρ. Ζώης, Χρ. Σταϊκούρας, Μ. Κεφαλογιάννης, οι «μεσαιοχωρίτες» (όπως αποκαλούνται οι οπαδοί του μεσαίου χώρου) Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και οι «καραμανλικοί» Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος.

Ο Πρ. Παυλόπουλος ήρθε πιο κοντά στην ηγετική ομάδα της ΝΔ τις τελευταίες μέρες, που τέθηκε θέμα συναντήσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ερμηνειών του Συντάγματος.

Ο Ευ. Αντώναρος, αν και άτυπος port parole του Κώστα Καραμανλή, είχε έρθει πολύ κοντά με τους «μεσαιοχωρίτες».

Η συστράτευση όλων αυτών, καταδεικνύει ότι ο Α. Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι «ουδείς περισσεύει» στην προσπάθεια εκλαΐκευσης της πολιτικής της ΝΔ να στηρίξει κυβέρνηση συναίνεσης παρά την αντιμνημονιακή της πολιτική, αλλά και στον δρόμο προς τις κάλπες που ακολουθεί।
http://newpost.gr

Read more...

Ο Ψυχάρης παρομοιάζει τον Γιώργο με «γύφτο» και του κρεμάει... νταούλια!









Ο Ψυχάρης παρομοιάζει τον Γιώργο με «γύφτο» και του κρεμάει... νταούλια!
Μέσα στον πανικό των ημερών, πέρασε απαρατήρητο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη, που ούτε λίγο ούτε πολύ, συγκρίνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου με τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή και (τον πατέρα του) Ανδρέα Παπανδρέου, τον παρομοιάζει σαν… γύφτο της πολιτικής, χρησιμοποιώντας γνωστή λαϊκή παροιμία.

Διαβάστε το άρθρο του Στ. Ψυχάρη (υπάρχει την ηλεκτρονική σελίδα του ΒΗΜΑτος) υπό τον τίτλο «Νταούλια, γύφτοι και άρματα» και θα καταλάβετε: «Φαντάζεται κανείς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να ακούει δημοσίως τον εξάψαλμο από τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερµανίας, να τον λοιδορούν και να του επιδίδουν δηµοσίως τελεσίγραφο;

Μπορεί ποτέ να φανταστεί κανείς τον Ανδρέα Παπανδρέου να διασύρεται διεθνώς και παρά ταύτα να εκλιπαρεί τη συµπάθεια των κατηγόρων; Οι απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά είναι αυτονόητες.

Ολα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ηµέρες δείχνουν όµως ότι λίγες δεκαετίες µετά την απώλεια ηγετών όπως οι ιδρυτές της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η χώρα εµφανίζεται πτωχότερη. Είναι αυτό αληθές; Εχοµε ξεφτίσει ως λαός ή ως έθνος; Μήπως έχουν δίκιο οι κυνικοί «ανθέλληνες» της ∆υτικής Ευρώπης;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές η κρίση είναι στο κορύφωµά της καθώς όλο και περισσότερα µηνύµατα έρχονται απ’ έξω...

Εν αναµονή της δι’ ελέους και φόβου επερχόµενης καθάρσεως της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας ας θυµηθούµε µια λαϊκή παροιµία – ότι, δυστυχώς, εκεί που άλλοτε κρεµούσαν οι κλέφτες τ’ άρµατα, κρεµούν τώρα οι γύφτοι τα νταούλια!...

Ας θυµηθούµε, τέλος, ότι όταν κατέρρευσε το θέρος του 1974 η ∆ικτατορία των Απριλιανών η κατάσταση ήταν χειρότερη। ...Αλλά από εκείνη την καταστροφή ξεπήδησε η ∆ηµοκρατία και ακολούθησαν τριάντα τόσα χρόνια αδιατάραχτου, ειρηνικού και αναπτυξιακού βίου.
http://newpost.gr

Read more...

Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μία κατ' αρχήν «θετική εξέλιξη», λένε από το ΔΝΤ

Αναμένουν την εφαρμογή των μέτρων

Μόνο ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα θα επιτρέψει στην Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ την εκταμίευση της 6ης δόσης
Μόνο ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα θα επιτρέψει στην Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ την εκταμίευση της 6ης δόσης (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Η συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας περιγράφεται από κύκλους του ΔΝΤ, ως μια κατ' αρχήν «θετική εξέλιξη», ωστόσο τονίζεται ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης μιας χώρας.

Εάν η νέα μεταβατική κυβέρνηση προχωρήσει απρόσκοπτα, θα διευκολύνει τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η οποία στη σημερινή συγκυρία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν στην Deutsche Welle.

Το ΔΝΤ δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση και οι εκπρόσωποί του δεν προέβησαν σε δηλώσεις, καθώς αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τη γνωστοποίηση του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, την αποσαφήνιση των όρων που θα διέπουν τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης και τις δυνατότητες που θα έχει αυτή να λάβει και να εφαρμόσει αποφάσεις.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι, αλλά και αναλυτές, εμφανίζονται συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται.

Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι η οριστικοποίηση του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και η υπερψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από μια συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, θα σηματοδοτήσει ένα σαφές πλαίσιο συναίνεσης, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει στη γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, να εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στελέχη του ΔΝΤ τονίζουν ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης μιας χώρας, και εξηγούν ότι υπό αυτό το πρίσμα ζητούσαν να υπάρξει ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων είναι μεν επιθυμητή, αλλά αυτό που θεσμικά ζητεί το ΔΝΤ είναι οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας.

Παράλληλα, σημειώνουν πως η στελέχωση της κυβέρνησης και η ακριβής χρονική διάρκειά της -στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα διάστημα τρεισήμισι μηνών- δεν αφορούν το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο είχε διαμηνύσει πως η άμεση διενέργεια εκλογών σε αυτή την πιεστική και ευαίσθητη συγκυρία θα ήταν καταστροφική.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Την Τρίτη η έκτη δόση εάν υπάρχει νέα κυβέρνηση»

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires


http://img.protothema.gr/A21BED63BD8F81E4F935240059729C96.jpg
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υπογράψουν επίσημα την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου διάσωσης της Ελλάδας στη συνάντησή τους την Τρίτη, εφόσον υπάρξει νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι «θέλουν να τελειώνουν με αυτό».

Οι συζητήσεις για τη δόση έχουν καθυστερήσει μήνες, εν μέσω αβεβαιότητας για την ελληνική πολιτική βούληση όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένεται να ξανασυναντηθούν στις 17 Νοεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr
Read more...

Χριστούγεννα περικοπών και απαισιοδοξίας και τα φετινά για τους Έλληνες καταναλωτές

Τι δείχνει η παγκόσμια έρευνα

Τα πρώτα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη άνοιξαν...
Τα πρώτα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη άνοιξαν... (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε περικοπές των αγορών τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θα προχωρήσουν οι Έλληνες καταναλωτές και φέτος, καθώς η απαισιοδοξία τους όχι μόνο επιμένει, αλλά και επιδεινώνεται, σύμφωνα με την 14η ετήσια ευρωπαϊκή έρευνα της Deloitte για τις καταναλωτικές συνήθειες κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Η μελέτη καλύπτει συνολικά 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (18.354 άτομα), ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρόπος σκέψης τους και να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, διασκέδαση εκτός σπιτιού και φαγητό για τα γιορτινά γεύματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι οι πιο απογοητευμένοι καταναλωτές, σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, με το 92% να υποστηρίζει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και το 81% να δηλώνει ότι έχει περιοριστεί η αγοραστική του δύναμη.

Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει τους Έλληνες να προβούν σε περαιτέρω περικοπή του ήδη μειωμένου χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού τους κατά 22%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές στη χώρα μας θα είναι πιο συγκρατημένοι, προετοιμασμένοι να προσφέρουν δώρα σε μικρότερο αριθμό ατόμων, λιγότερο παρορμητικοί, αλλά και προσεκτικοί ως προς τις τιμές και τη χρηστικότητα των δώρων και των προϊόντων, που πρόκειται να αγοράσουν φέτος τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα, οι Έλληνες φαίνεται ότι θα περιορίσουν τη χρήση της πίστωσης, θα αγοράσουν προϊόντα που βρίσκονται σε έκπτωση και θα στραφούν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Την ίδια στιγμή, είναι προετοιμασμένοι να περικόψουν τις δαπάνες τους για ένδυση (87%), εξόδους για φαγητό (86%), οικιακά αγαθά, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές, έπιπλα, (83%) και διασκέδαση (80%), ενώ λιγότερο διατεθειμένοι φαίνονται να περικόψουν τα έξοδά τους σε τρόφιμα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Το 2011, οι ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν να διαθέσουν κατά μέσο όρο 587 ευρώ για τους εορτασμούς της χριστουγεννιάτικης περιόδου, σχεδόν 0,8% λιγότερο, σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ως προς τον προϋπολογισμό, που θα διατεθεί τα Χριστούγεννα, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με την εμφάνιση τριών βασικών ομάδων:

Χώρες στις οποίες αναμένεται μείωση των συνολικών δαπανών κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι οι εξής: Ελλάδα (-21%), Ιρλανδία (-7,4%), Πορτογαλία (-7,9%), Ιταλία (-2,3%) και Ολλανδία (-2,9%).

Χώρες όπου υπάρχει μία μικρή αύξηση στο χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό είναι οι ακόλουθες: Ελβετία (+0,3%), Λουξεμβούργο (+0,8%), Γαλλία (+1,9%), Ισπανία (+1,9%) και Βέλγιο (+2,2%).

Τέλος, χώρες που παρουσιάζουν μία σχετικά σημαντική άνοδο στον προϋπολογισμό των Χριστουγέννων είναι οι εξής: Τσεχία (+2,5%), Πολωνία (+4,1%), Γερμανία (4,3%), Σλοβακία (+6,6%) και Φινλανδία (+6,8%).

Οι χώρες στις οποίες παρατηρείται η πιο ραγδαία άνοδος είναι και πάλι η Ρωσία (+11%) και η Ουκρανία (+18,3%), ενώ εφέτος προστέθηκε και η Νότια Αφρική (+12,4%).

Συμβατικά καταστήματα εναντίον του ίντερνετ

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συνδυάζουν ήδη τα καταστήματα και το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της αγοραστικής διαδικασίας. Οι προηγούμενες έρευνες υπογράμμιζαν την ανάδυση του διαδικτύου ως ένα κανάλι λιανικών αγορών από μόνο του για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Προχωρώντας, πέραν από τον απλουστευτικό διαχωρισμό μεταξύ των αγορών μέσω διαδικτύου (online) και εκτός διαδικτύου, οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν αποφασίσει να κάνουν χρήση και των δύο καναλιών και στα τρία βήματα της αγοραστικής διαδικασίας: αναζήτηση, σύγκριση και αγορά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν οι μισοί από τους ευρωπαίους καταναλωτές χρησιμοποιούν ήδη και τα συμβατικά καταστήματα και το διαδίκτυο, για να αναζητήσουν και να συγκρίνουν προϊόντα. Ένας στους τρεις καταναλωτές σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει εφέτος τόσο τα συμβατικά καταστήματα όσο και το ίντερνετ, προκειμένου να αγοράσει συγκεκριμένα προϊόντα ή δώρα.

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, για να αναζητήσουν και να συγκρίνουν τα προϊόντα, οι καταναλωτές θα στραφούν, κυρίως, στις ιστοσελίδες των λιανεμπόρων, ενώ ακολουθούν οι μηχανές αναζήτησης και τα website των κατασκευαστών. Η σημαντική στροφή προς τα website των λιανεμπόρων και των κατασκευαστών αντανακλά την πραγματική αναγνώριση των προσπάθειών τους να επικεντρωθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η πλειοψηφία των ευρωπαίων καταναλωτών σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις αγορές της σε συμβατικά καταστήματα. Μόνο οι Γερμανοί, οι Έλληνες, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι καταναλωτές, ξεχωρίζουν, αναφέροντας ότι έχουν ήδη τη συνήθεια να ολοκληρώνουν τις άγορές τους τόσο μέσω ίντερνετ όσο και στα καταστήματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, καθώς και τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

Επίσης, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ότι προϋπόθεση για την 6η δόση είναι να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, κάτι που προγραμματικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει.

Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα «περισσότερη σαφήνεια» όσον αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βild: Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας σε πτώχευση;- Παπαδήμο «βλέπουν» τα διεθνή μέσα









Βild: Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας σε πτώχευση;- Παπαδήμο «βλέπουν» τα διεθνή μέσα
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και σήμερα η Ελλάδα, με τα περισσότερα να κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, σχετικά με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού «παίζει» σχεδόν παντού.


«Η Ελλάδα σφραγίζει μία ατελή συμφωνία συνεργασίας» είναι ο τίτλος του Reuters. Το πρακτορείο γράφει στο κεντρικό του θέμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σφράγισε τη συμφωνία με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με γνώμονα την εξασφάλιση πακέτου διάσωσης, αλλά απομένουν σημεντικές λεπτομέρειες κι ενώ το τελεσίγραφο της Ε.Ε. είναι σε ισχύ.

Tο BBC αναφέρει ότι «oι Έλληνες συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας». To βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι οι ηγέτες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με νέο πρωθυπουργό που θα αντικαταστήσει τον «βαλλόμενο Γιώργο Παπανδρέου».

«Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας σε πτώχευση;» διερωτάται η Bild. «Αλλαγή της κυβέρνησης εν μέσω της κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται. Τη Δευτέρα νέα κυβέρνηση, εκλογές το συντομότερο», γράφει το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας. Η αλλαγή κυβέρνησης και κυρίως το γεγονός πως στη νέα κυβέρνηση δε θα μετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Παπανδρέου παραδίδει το γραφείο του», γράφει το Spiegel.

Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου αναφέρεται και στο δημοσίευμα των New York Times, που έχουν ως πρώτο θέμα τους τις εξελίξεις και τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη δίνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα», γράφει το Sky News.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Σαμαράς μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση για την απόφαση της Συνόδου των Βρυξελλών, εξαιτίας –μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, που απείλησαν με αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ως επικρατέστερος για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου φέρεται τον πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

«Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του» γράφει η Zeit-online.

Η γαλλική Liberation τονίζει ότι αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να διώξει το φάντασμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη που πλανάται πάνω από τη χώρα.
http://newpost.gr


Read more...

Πωλητήριο στην Ελλάδα έβαλε ιστοσελίδα

Πώς θα σας φαινόταν εάν βλέπατε το χάρτη της Ελλάδας γεμάτο από σημαίες άλλων χωρών; Η ιστοσελίδα με τον "κίτρινο" τίτλο "διεκδικήστε την Ελλάδα", καλεί τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης να πάρουν όποιο κομμάτι της χώρας επιθυμούν

Θέλετε κομμάτι της ελληνικής γης; Διεκδικήστε το! Αυτή είναι η ιδέα της ιστοσελίδας Claimgreece.com, η οποία εστιάζεται στη γενίκευση πως αφού η Ελλάδα χρωστάει οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να πάρουν ότι επιθυμούν.

Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας συνοδεύουν την ιστοσελίδα τους με ένα απλό, μικρό κείμενο.

"Διεκδίκησε το κομμάτι σου στην Ελλάδα" (-Claim your piece of Greece) είναο ο τίτλος και υπότιτλος "Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εσείς το πληρώσατε! Διεκδικήστε το κομμάτι σας πριν το κάνει κάποιος άλλος! - "European Tax Payers, you paid for it! Claim your piece before somebody else does!".

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν ήδη δώσει αρκετά από τα χρήματά τους για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Εφόσον λοιπόν η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, τότε χρωστά στους Ευρωπαίους πολίτες, οπότε ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει ένα κομμάτι από τον αγαπημένο του προορισμό διακοπών για ιδιωτική χρήση.

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο η ιστοσελίδα προτρέπει τον υποψήφιο ιδιοκτήτη να χτίσει μία βίλα στη γη που θα διεκδικήσει, να φτιάξει πισίνα και να καλέσει τους φίλους του ώστε να πάνε βαρκάδα στη θάλασσα που του ανήκει.

Όσο για το κείμενο τελειώνει ως ακολούθως:

"Διασκέδασε, η Ελλάδα είναι δική σου"।

http://news247.gr

Read more...

Σήμερα ο νέος πρωθυπουργός. Βλέπουν εκλογές την 19η Φεβρουαρίου. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κρίσιμη και η σημερινή ημέρα καθώς σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της προεδρίας θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης. Η προκαθορισμένη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια ματαιώθηκε μετά την άρνηση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν.

Για να μπορείτε να δείτε τα βίντεο που δημοσιεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς αυτόματη ανανέωση, μπορείτε να επιλέγετε το Off, στη μπάρα κάτω από τη κεντρική φωτογραφία. Για να συνεχίσετε να ενημερώνεστε λεπτό προς λεπτό αφού δείτε το βίντεο, επιλέγετε ξανά το on

10:12 Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο -0,6% και τις 5.491,91 μονάδες ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο, πτώση 1,2% στο άνοιγμα για τον CAC 40 στο Παρίσι στις 3.087,16 μονάδες.

10:08 Στις 13:30 θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

10:00 Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θέλει "υπηρεσιακούς" υπουργούς σε τέσσερα υπουργεία: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και κυβερνητικό εκπρόσωπο.

9:55 Η αντιμνημονιακή ρητορική του Σαμαρά "δεν συναινώ στο λάθος" αποδείχτηκε τόσο αξιόπιστη όσο το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

9:48 Διαβάστε το προφίλ του Λ. Παπαδήμου που φιγουράρει ως φαβορί για την πρωθυπουργία.

9:43 Στις 12 Νοεμβρίου εξαντλείται τυπικά η θητεία του Γ. Παπανδρέου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογή του.

9:37 Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Κάνουν λόγο για συμφωνία κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να διασφαλιστεί το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

9:27 "Εξαντλείται η υπομονή μας", δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος ζητά άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

9:23 Έγινε το πρώτο θετικότατο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.
9:21 Η χώρα μετά την κυβέρνηση συνεργασίας πήρε μια ανάσα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας.

9:11 Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei. Υποχώρησε κατά 0,4% στις 8.767,09 μονάδες.

9:04 Εάν τελικά αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Λ. Παπαδήμος τότε μετά από 22 χρόνια ένας τραπεζίτης θα βρεθεί ξανά στη θέση του πρωθυπουργού καθώς το 1989 ο Ξενοφών Ζολώτας ανέλαβε πρόεδρος της Οικουμενικής Κυβέρνησης.

9:00 Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί. Χαρακτηρίζει λιγότερο ελκυστική τη παραμονή στο ευρώ.

8:53 "Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είχε καμία επαφή με κανέναν πολιτικούς", δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης. Εκτίμησε δε ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά σημείωσε ότι αυτό που βλέπει είναι μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και όχι μία πολυκομματική διεργασία.

8:47 Νέα επικοινωνία θα έχουν σήμερα οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς προκειμένου να αποφασίσουν το πρόσωπο του Πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

8:41 Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας τη Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Στόχος η άντληση 2 δισ.

8:38 Συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις θα παραχωρήσει στις 11.30 π.μ. η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

8:35 Υπέρ ενός "Σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα τάσσεται ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και απορρίπτει κάθε σενάριο εξόδου από το ευρώ.

8:32 "Οι ενδείξεις δείχνουν Λ. Παπαδήμο", δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

8:30 Ο Λ. Παπαδήμος φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία αλλά όπως όλα δείχνουν το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί μαζί με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

8:23 Τελεσίγραφο μέχρι τις 16:00 σήμερα φέρεται να έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για να έχουν καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη "που θα οδηγεί στην σταθεροποίηση, την εφαρμογή και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει βοηθούμενη στο χώρο του κοινού νομίσματος".

8:18 Με μικρές απώλειες κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

8:17 Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα και τι γράφει ο Τύπος για τις κρίσιμες μέρες που βιώνει η Ελλάδα.

8:14 Προς επιτάχυνση της μόχλευσης του ΕΤΧΣ το σημερινό Εurogroup. Διαβάστε αναλυτικά.

8:01 Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικρατέστερος για διάδοχος του Γ. Παπανδρέου θεωρείται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

8:00 Νέες επαφές σήμερα για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού.

1:45 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης। Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.

http://news247.gr
Read more...

Αλλαγές σε 4 υπουργεία ζητάει η ΝΔ









Αλλαγές σε 4 υπουργεία ζητάει η ΝΔ
Η ΝΔ, όπως όλα δείχνουν, θα μετάσχει στη ΝΔ με τον Σταύρο Δήμα στη θέση του ενός αντιπροέδρου (ο άλλος θα είναι ο Ευ. Βενιζέλος) και ενδεχομένως, με ορισμένα στελέχη που θα καταλάβουν θέσεις στα καίρια υπουργεία για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου (π.χ. υπουργείο Οικονομικών).


Ταυτοχρόνως, η πρώτες πληροφορίες φέρουν τη ΝΔ αποφασισμένη να ζητήσει αλλαγές στα υπουργεία τα οποία συνδέονται με τις εκλογές. Και συγκεκριμένα, στα υπουργεία Εσωτερικών ( Χάρης Καστανίδης), Δικαιοσύνης (Μιλτιάδης Παπαϊωάννου), Προστασίας του Πολίτη (Χρήστος Παπουτσής) και Επικρατείας (Ηλίας Μόσιαλος). Η ΝΔ επίσης, θα ζητήσει την αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, με τον οποίο είχε σφοδρή αντιπαράθεση για το θέμα των αποστράτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προαναφερόμενοι υπουργοί θα βρεθούν κατ ανάγκη εκτός κυβέρνησης- ενδεχομένως να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις।
http://newpost.gr
Read more...

Από το «λεφτά υπάρχουν» στην πολιτική χρεοκοπία









Από το «λεφτά υπάρχουν» στην πολιτική χρεοκοπία
O Γιώργος Παπανδρέου έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Υπέβαλλε την παραίτηση του στις 7 Νοεμβρίου του 2011. Έμεινε στον Πρωθυπουργικό θώκο 2 χρόνια και 34 μέρες λιγότερο από κάθε άλλον Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης, ακόμα και από τον Κώστα Μητσοτάκη, που κυβέρνησε όμως όλη του τη θητεία με 151 βουλευτές. Ο Γιώργος ξεκίνησε με 160 και έμεινε με 152. Την περασμένη Παρασκευή πήρε την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ιστορία των κοινοβουλευτικών θεσμών παγκοσμίως, ώστε να κάνει τη χάρη στην κοινοβουλευτική του ομάδα να σηκωθεί να φύγει.


Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου βρέθηκε σε μια θύελλα που όμοια της δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση. Δεν υπάρχει όμως επίσης αμφιβολία, ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου υπονόμευσε τη θέση της κυβέρνησης του από την αρχή. Πρώτα με το λεφτά υπάρχουν της προεκλογικής περιόδου που δεν ήρθε από άγνοια, ήταν σκόπιμο. Στο επιτελείο του Γιώργου δεν είχαν πιστέψει ότι η ΝΔ θα κατέρρεε στην κάλπη. Υποσχέθηκαν τα πάντα, από το άγχος μήπως ο νόμος Σκανδαλίδη τους στερήσει την αυτοδυναμία.

Το λεφτά υπάρχουν άρεσε στο Γιώργο. Το έλεγε για κανέναν εξάμηνο ακόμα και το ξέχασε μόνο όταν βρέθηκε στην ανάγκη των Ευρωπαίων. Ακόμα πιο καταστρεπτική όμως ήταν η απόφαση του, ειλημμένη ήδη προεκλογικά επειδή γνώριζε πολύ καλά ότι παρέλαβε μια χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό να τσακωθεί με τους Ευρωπαίους (δηλαδή την Κομισιόν και την ΕΚΤ) για να κάνει επεκτατική πολιτική. Εκεί η κατάσταση εκτροχιάστηκε πλήρως, οι αγορές μυρίστηκαν αίμα, και στο παιχνίδι μπήκε υποχρεωτικά η Γερμανία και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που όπως θα αντιλαμβανόταν έστω και με καθυστέρηση δύο ετών ο Γιώργος, ήταν ένα νούμερο μεγαλύτερο από όσο άντεχαν τα κουράγια του.

Δεν έχει σημασία να ανατρέξει κανείς το πεντάμηνο Δεκεμβρίου 09 – Ιουλίου 2010, αν και αυτήν την περίοδο έγιναν πολλά και σκοτεινά. Σημασία έχει όμως, ότι ακόμα και την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ο Γιώργος την έκανε τόσο βιαστικά και απροετοίμαστα (μέσα σε ένα τριήμερο στην πραγματικότητα) ώστε όχι μόνο να μην διαπραγματευτεί το μνημόνιο αλλά να είναι η μόνη διέξοδος μια συνταγή φύρδην-μείγδην που ουδόλως ανταποκρινόταν στην ελληνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του λειτούργησε στην ουσία μόνο το τρίμηνο Μαϊου – Ιουλίου, στη συνέχεια τους συνέστησε να πάνε διακοπές χωρίς ενοχές από τις οποίες ουδέποτε επέστρεψαν.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε ακόμα έναν χρόνο βυθισμένη στην αυταπάτη, ότι θα αποφύγει να υλοποιήσει όσα είχε δεσμευτεί και τρέφοντας αυταπάτες για τα ευεργετικά αποτελέσματα της επιμήκυνσης του δανείου και του δήθεν πολέμου κατά της φοροδιαφυγής. Τον Ιούνιο του 2011 φάνηκε ότι αυτό το παιχνιδάκι είχε φτάσει στα όρια του. Η κατάσταση είχε χειροτερέψει τόσο, ώστε οι δανειστές να πιέζουν για άγρια μέτρα. Αντιμέτωπος με την πρώτη εξέγερση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και την προοπτική της πτώχευσης, αν δεν περνούσε το μεσοπρόθεσμο, ο Γιώργος έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που αναγκάστηκε να θυσιάσει τους δικούς του και μοιραστεί την εξουσία με τον σημαντικότερο εσωκομματικό αντίπαλο του.

Το δίδυμο Βενιζέλου-Παπανδρέου ουδόλως αποδείχτηκε αποτελεσματικότερο από τα προηγούμενα σχήματα. Το Σεπτέμβρη κατάφερε με μια ερασιτεχνική προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων του μεσοπρόθεσμου να ξαναφέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και χρειάστηκαν άγρια εισπρακτικά μέτρα σε βάρος όλου του πληθυσμού για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο και να φτάσουμε στη συμφωνία του «Αγίου Δημητρίου». Ήταν όμως πια σαφές, ότι αντιμετωπίζοντας τη γενική κατακραυγή η κυβέρνηση δεν είχε πια τις αντοχές, ούτε για να την ψηφίσει, ούτε για να την εφαρμόσει.

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχθηκε την περασμένη εβδομάδα, από τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, σε μια προσπάθεια να θέσει το τελικό δίλημμα στο λαό και να ανακτήσει τη χαμένη του νομιμοποίηση, ως την Τετάρτη, όπου υποχρεώθηκε να το καταπιεί, υφιστάμενος από τη Μέρκελ και το Σαρκοζύ την χειρότερη ίσως ταπείνωση Πρωθυπουργού ευρωπαϊκής χώρας στην ιστορία της ΕΕ. Πολιτικά είχε πια χρεοκοπήσει.

Η θητεία του, ούτως ή άλλως σε έκλειψη το τελευταίο εξάμηνο τελείωσε ουσιαστικά εκεί. Ότι ακολούθησε ήταν μια προσπάθεια να φύγει με το κεφάλι ψηλά, την οποία διαχειρίστηκε με πολύ καλύτερο τρόπο από ότι τις μέρες της παντοδυναμίας του. Την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης οι προσεκτικοί παρατηρητές πρόσεξαν ότι δεν έκανε ούτε ένα σαρδάμ. Τυπικά Πρωθυπουργός της Ελλάδος θα έμενε για τρεις μέρες ακόμα. Η μόνη του ίσως ικανοποίηση θα είναι, ότι εκείνο το περίφημο ρολόι, που αναφέρει πάντα στις ομιλίες του, μέτρησε έξι μήνες περισσότερους στην Πρωθυπουργία από ότι όταν ανήκε ακόμα στον Παππού του, που του το κληροδότησε.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr/

Read more...