Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Στην επίθεση του Άδ.Γεωργιάδη απαντά ο Χρήστος Παπουτσής

Κόντρα για το θέμα της πειρατείας

Ο Χρήστος Παπουτσής
Ο Χρήστος Παπουτσής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, με αφορμή τη ρύθμιση για την πειρατεία και συγκεκριμένα την παρουσία ένοπλων ιδιωτών φρουρών σε εμπορικά πλοία, απάντησε ο κ. Παπουτσής.

«Ο Χρήστος Παπουτσής αρνήθηκε πάντοτε να υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύθηκαν στο παρασκήνιο» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι «ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «είναι προφανής και αναγκαία η εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθόσον το θέμα αντανακλά τη ναυτιλία και, κατ’ επέκταση, την εθνική οικονομία. Όπως είναι προφανής η εμπλοκή των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας».

«Σε καμία περίπτωση, δεν αναφέρθηκε ότι η διάταξη αυτή αποτελούσε προϊόν συζήτησης και συμφωνίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως ισχυρίζεται ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Χρήστος Παπουτσής, στην πολιτική και κοινοβουλευτική του διαδρομή, αρνήθηκε πάντοτε να υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύθηκαν στο παρασκήνιο» ανέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο κ. Γεωργιάδης είχε πει πως «ο κ. Παπουτσής δεν είχε καμία αρμοδιότητα πάνω σε αυτό το θέμα, που αφορά καθαρά το υπουργείο Ναυτιλίας».

«Η διαβεβαίωση του κ. Χρυσοχοΐδη προς τους εφοπλιστές ήταν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» είχε προσθέσει και -φανερά ενοχλημένος- είχε συμπληρώσει: «Να μη βάζουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, γιατί είναι επικίνδυνοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μεταναστεύουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής οι Έλληνες επιστήμονες









Μεταναστεύουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής οι Έλληνες επιστήμονες
Αύξηση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στις χώρες της Μέσης Ανατολής παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από νέους απόφοιτους πανεπιστημίων της Ελλάδας, με κίνητρο κυρίως τις υψηλές αποδοχές, αλλά και το χαμηλό ρίσκο της επιλογής τους. Το ενδιαφέρον των νέων υποψηφίων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό στρέφεται επίσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως τις γερμανόφωνες, αλλά και στις αγγλόφωνες χώρες εκτός ΕΕ, όπως Αυστραλία, Αμερική και Καναδάς.



Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, αποτελούν τους τελευταίους μήνες τον «παράδεισο» όσων έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν μία ευκαιρία για εργασία στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει σημαντική ζήτηση από διεθνείς και εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, κυρίως σε έργα ανάπτυξης και υποδομών. Οι σημαντικότερες πόλεις προορισμού είναι το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Ντόχα του Κατάρ, όπου η ζήτηση αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχους πολυτεχνικών σχολών και συγκεκριμένα πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς. Ευκαιρίες για εργασία παρουσιάζονται επίσης στους κλάδους οικονομικών και πληροφορικής, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες ζητούνται γιατροί με εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών μετά την ειδικότητά τους.

«Η μεγάλη ζήτηση στα επαγγέλματα των μηχανικών οφείλεται στα κατασκευαστικά έργα που δρομολογούνται, όπως για παράδειγμα στο Κατάρ, όπου το 2022 θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Μία μόνο αγγελία για μία θέση μηχανικού στην Ντόχα, προκάλεσε την αποστολή 120 βιογραφικών από ενδιαφερόμενους μέσα σε μία εβδομάδα» εξήγησε ο διευθυντής της Εταιρίας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Grecruitment, Σταύρος Αντωνίου, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το γραφείο καριέρας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των υποψηφίων που τελικά βρίσκουν εργασία στις χώρες αυτές, είναι άντρες. Ωστόσο, στον τομέα της ιατρικής, και συγκεκριμένα στον κλάδο της γυναικολογίας, το 100% των θέσεων εργασίας αφορούν γυναίκες, αφού λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων της χώρας δεν επιτρέπεται η εξέταση από το αντίθετο φύλο.

Εκτός από την επαγγελματική διασφάλιση, η επιλογή της Μέσης Ανατολής, ελκύει υποψηφίους για τις υψηλές αμοιβές, αλλά και για την διασφάλιση στέγης και διατροφής στους εργαζομένους, γεγονός που μειώνει το ρίσκο της επιλογής. Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εργασιακός «παράδεισος» δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την ποιότητα στην προσωπική ζωή, αφού η νοοτροπία των χωρών αυτών θέλει τους ξένους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ελάχιστη επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. «Εκεί πηγαίνει κάποιος αποκλειστικά για να εργαστεί και η προσωπική ζωή περιστρέφεται σε ξενοδοχεία και club για τους ξένους» δηλώνει ο κ.Αντωνίου.

Αν στη Μέση Ανατολή μία από τις βασικές προϋποθέσεις επιλογής ανθρώπινου δυναμικού είναι η εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον για 4-5 χρόνια, στις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης προτιμούνται οι τελειόφοιτοι που θα εκπαιδευτούν από την αρχή σε κάποια εταιρία. Την μεγαλύτερη ζήτηση και εδώ έχουν οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών, οικονομολόγοι, πληροφορικοί, γιατροί, ενώ οι μισθολογικές απολαβές - 1.900 με 2.000 ευρώ για έναν απόφοιτο μηχανικό που πρωτοξεκινά την εργασία του στη Γερμανία, με κόστος ζωής ίδιο με την Ελλάδα - αποτελούν τον ελκυστικότερο παράγοντα.

«Στην περίπτωση των γερμανόφωνων χωρών της Ευρώπης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στην επιλογή της πρώτης θέσης εργασίας τους, καθώς αυτή θα καθορίσει την μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη» αναφέρει ο κ.Αντωνίου, εξηγώντας ότι στις χώρες αυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι τις συχνές επαγγελματικές εναλλαγές και την γρήγορη διακοπή εργασίας (ανά 3-6 μήνες).



Τα social media και η ψυχολογία, εργαλεία στην αναζήτηση εργασίας


Γενικότερα, για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, πέρα από τα τυπικά προσόντα (πτυχία, βιογραφικά), την καλή χρήση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, αφού θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας.

Σημαντικό εργαλείο, ωστόσο, αποτελεί και η χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (social media), και συγκεκριμένα των επαγγελματικών δικτύων, καθώς η χρήση τους αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας. «Ο μέσος Έλληνας απόφοιτος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το κομμάτι των επαγγελματικών social media. Χρησιμοποιεί μεν το facebook, αλλά κυρίως για κοινωνικούς σκοπούς. Ωστόσο, οφείλει να δημιουργήσει ένα σωστό επαγγελματικό προφίλ, με όλα τα στοιχεία του και τις λέξεις κλειδιά που αναζητούν οι εταιρείες. Ο εργοδότης θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να τον βρίσκει on line και να βλέπει το προφίλ του» επισημαίνει ο κ.Αντωνίου.

Προτείνει, εξάλλου, την συστηματική ενασχόληση με το προφίλ και την αναζήτηση εργασίας, σε καθημερινή βάση, για τουλάχιστον ένα 8ωρο, όπως θα έκανε ένας πραγματικός εργαζόμενος. «Για τον Έλληνα, ψάχνω δουλειά σημαίνει να στείλει 30 βιογραφικά το χρόνο, ενώ θα πρέπει να στέλνει 30 τη μέρα. Είναι σημαντικό να ξεκινάς τη μέρα σου σαν να πρόκειται να πας στη δουλειά, και όχι με τις πυτζάμες ή τις φόρμες» υποστηρίζει.


Ένας στους έξι επιστρέφει στην Ελλάδα

Αν και πρόκειται για μία νέα εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το γεγονός ότι ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό, καθιστά την Grecruitment ιδιαίτερα περιζήτητη, τουλάχιστον από αυτούς που έχουν απογοητευτεί από την εγχώρια αναζήτηση και παραμένουν εδώ και χρόνια άνεργοι, αν και διαθέτουν στην πλειοψηφία τους υπεράριθμα προσόντα.

Το 80% των υποψηφίων είναι ηλικίας 25-35 ετών, στην πλειοψηφία τους άντρες, και εμφανίζονται ιδιαίτερα ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Αντωνίου, κάθε έκτος υποψήφιος, ο οποίος ξεκινά να εργάζεται σε μία μεγαλούπολη μίας ξένης χώρας, το πολύ μέσα σε ένα έτος επιστρέφει στην Ελλάδα. «Είναι ένα στατιστικό στοιχείο ενδεικτικό της νοοτροπίας του Έλληνα, που δυσκολεύεται να συνηθίσει σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ζήσει ποτέ μόνοι τους και δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ το πατρικό τους σπίτι» αναφέρει.



Νέα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο


Η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός αποτελούν βασικούς στόχους για το ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ακαδημαϊκού ιδρύματος, Νίκος Μουσιούπουλος, και πρόσθεσε ότι πέρα από την μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε Έλληνες και ξένους φοιτητές, το ακαδημαϊκό ίδρυμα μεριμνά για τη διασύνδεσή τους με την διεθνή αγορά.

Οσον αφορά την μεταπτυχιακή εκπαίδευση, ανακοίνωσε την λειτουργία από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τεσσάρων νέων προγραμμάτων, που έχουν ήδη εγκριθεί και αφορούν την Βιώσιμη Ανάπτυξη, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Προϊόντων, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και την Τέχνη, Οικονομία και Δίκαιο.

Επίσης, έχουν κατατεθεί προς έγκριση άλλα πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα: Επιχειρηματικότητα, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων για Νομικούς, Αρχαιολογία, Πολιτισμοί της Ανατολικής Μεσογείου।
newpost.gr

Read more...

Η Γερμανία θέλει οικονομική ένωση με τη μέθοδο Σένγκεν









Η Γερμανία θέλει οικονομική ένωση με τη μέθοδο Σένγκεν
Η Γερμανία και η Γαλλία ετοιμάζονται να αντιδράσουν στις επιθέσεις των αγορών, όχι όμως με τον τρόπο που φαντάζονται οι χώρες του νότου.

Καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι οι σημερινές συνθήκες δεν είναι αρκετά αυστηρές και επιτρέπουν μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που αυξάνει τα χρέη και υπονομεύει την αξιοπιστία του ευρώ, θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας σε μια πιο αυστηρή κατεύθυνση και η μεταφορά της αρμοδιότητας για τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου, δηλαδή μια οικονομική ένωση, που θα μπορεί να επιβάλλει δημοσιονομική πολιτική στα κράτη μέλη.

Καθώς η Ευρωζώνη κινδυνεύει να καταρρεύσει και η διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών στην Ευρώπη είναι μακρόσυρτη και χρονοβόρα, το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να επιβάλλουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild-Zeitung που επικαλείται διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο, να χρησιμοποιήσουν σαν πρότυπο τη συνθήκη Σένγκεν και να προχωρήσουν με διμερείς συνθήκες ανάμεσα στα εθνικά κράτη, παρακάμπτοντας έτσι την Κομισιόν και το κοινοβούλιο αλλά και την μακρόσυρτη διαδικασία.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα πάντα με την Bild-Zeitung θα είναι, η νέα συνθήκη να είναι έτοιμη τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2012 και να έχει υπογραφεί από τα πρώτα κράτη. Γαλλία και Γερμανία θέλουν να παρουσιάσουν τα σχέδια τους ήδη στην επόμενη σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κράτη που δεν ανήκουν στη ζώνη του Ευρώ και ειδικά από τη Γερμανία.

Το ότι οι Γερμανοί επείγονται για την διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών έγινε σαφές και στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Βερολίνο, μάλιστα πηγή της καγκελαρίας έθεσε ως χρονικό ορίζοντα γι’ αυτό το διάστημα ολίγων μηνών, κάτι που με τον παραδοσιακό τρόπο αναθεώρησης είναι αδύνατο. Αν τελικά επιλεγεί η διαδικασία τύπου Σένγκεν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικονομική Ένωση α λα καρτ, στην οποία δύσκολα θα έχουν θέση η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του νότου…

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr
Read more...

Στην ΤΕΡΝΑ αναθέτει η ΔΕΗ την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα

Έναντι 1,39 δισ. ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την κατακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ έναντι 1,39 δισ. ευρώ, αποφάσισε την Παρασκευή το ΔΣ της ΔΕΗ.

Για την υπογραφή της σύμβασης, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει προηγουμένως να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση «που θα εξασφαλίζει την ικανοποιητική για την επιχείρηση απόδοση του έργου».

Η προσφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd Ιαπωνίας και την Hamon Environmental GmbH αφορά σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 660 MW.

«Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης» αναφέρει η ΔΕΗ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν ...



Η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Πριν ακόμα ξεκαθαρίσει επισήμως τι θέλει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, τα «μαχαίρια» στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει να ακονίζονται, τα γεύματα και οι... συναντήσεις σε σπίτια υποψηφίων δίνουν και παίρνουν και οι συμμαχίες στήνονται στο παρασκήνιο.

Τη δεύτερη κατ' ιδίαν συνάντησή τους από την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και εξής, είχαν χθες στα γραφεία της αντιπροεδρείας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα οι δύο βασικότεροι - όπως θεωρούνται - αντίπαλοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρότι το μήνυμα που έφτανε λίγο αργότερα στα κινητά βουλευτών από τον έναν εκ των δύο, μιλούσε για 'αδελφικό κλίμα' που επικράτησε, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι έγινε η συνάντηση και όχι στα αποτελέσματά της, στην πραγματικότητα, στο μόνο που συμφώνησαν οι δύο παλιοί συνοδοιπόροι, είναι ότι ... διαφωνούν.

Ειδικότερα, όχι μόνο δεν κατέστη δυνατή τυχόν συμπόρευση και μία μόνο υποψηφιότητα, όπως θα επιθυμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά δεν κατάφεραν να τα βρουν ούτε καν επί της διαδικασίας. Ο κ.Λοβέρδος φέρεται να επέμεινε στην τήρηση του καταστατικού και άρα σε 'καθαρή εκλογή' από τη βάση, πράγμα που είχε συμφωνήσει σε συνάντησή του με την υπόλοιπη 'τρόικα' του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Πέμπτης.

Αντίθετα, υπέρ του σεναρίου εκλογής προέδρου από την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα και επικύρωσης της απόφασης μετά από το Εθνικό Συμβούλιο ή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να τάσσεται κατ' αρχήν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκτιμάται πάντως ότι δεν θα αρνηθεί να κριθεί από την βάση. Το πλαίσιο αρχών άλλωστε, επί του οποίου φέρονται διατεθειμένοι να «κονταροχτυπηθούν» οι δύο «δελφίνοι», απαιτεί την μη αμφισβήτηση του αποτελέσματος εκ των υστέρων, άσχετα από τη διαδικασία που τελικά θα επιλεγεί.


Στον χορό της διαδοχής έχει μπει ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας προ ημερών στον Real FM ότι 'δικαιούται' να θέσει υποψηφιότητα. Την ίδια στιγμή, η αρχηγία αποτελεί ευγενή πόθο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, που φέρεται πάντως να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα τη διεκδικήσει, μετρώντας προς το παρόν τις δυνάμεις της, μια και σε δημοσκοπικό επίπεδο ακολουθεί με μεγάλη διαφορά τους δύο πρώτους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο. Η ίδια πάντως, είχε χθες σύσκεψη με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο της, ενώ το ίδιο κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση όμως συνήθως το σπίτι της. Εντωμεταξύ, άγνωστο παραμένει αν θα θελήσει τελικά να εκφράσει το 'παραδοσιακό' ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής ή η Λούκα Κατσέλη, ενώ μάλλον απίθανη φαντάζει στην παρούσα φάση μία υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση.


Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση του Γιώργου Παπανδρέου, που ελέγχει και το μεγαλύτερο ίσως μέρος του κόμματος, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. “Το πρόβλημα είναι ο αρχηγός ή η πολιτική;”, αναρωτήθηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας πως τα περί συμμετοχικής δημοκρατίας ήταν λόγια και το αρχηγικό μοντέλο απέτυχε. “Κάποιοι άνοιξαν το θέμα της ηγεσίας (...) αλλά και ο πρόεδρος δεν το έκλεισε”, είπε ο Κώστας Γείτονας, αποδίδοντας εκεί μία 'σύγχυση' που παρατήρησε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ζητώντας συντεταγμένη πορεία προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος. Μήνυμα προς όσους θα τον ήθελαν εκτός ΠΑΣΟΚ έστειλε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, δηλώνοντας πως “δεν θα φύγουμε εμείς από το κόμμα (...)για να μείνουν οι χθεσινοί” και σημειώνοντας με νόημα για τους τελευταίους πως μπερδεύουν το ΠΑΚ με μπαταρίες...
real.gr



Read more...

Τι χάνουμε σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ και επιδόματα το 2012

Μέτρα - φωτιά με πρόσθετα βάρη 11 δισ. ευρώ!


http://img.protothema.gr/FEA5A3C8D002445F919B015A71994DAB.jpg
Προϋπολογισμός κατάθλιψης για τα συνήθη «υποζύγια», με 17 μέτρα-φωτιά που φέρνουν τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με την απορία «πού να βρούμε τα λεφτά». Με βάση το νέο προϋπολογισμό, το 2012 θα βρει κάθε ελληνική οικογένεια «εγκλωβισμένη» -χωρίς δουλειές και λεφτά- σε πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και υψηλά κόστη διαβίωσης.

Με συνολικά πρόσθετα βάρη 11 δισ. ευρώ και «φόντο» την βαθιά ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, ο προϋπολογισμός που πέρασε και από το υπουργικό συμβούλιο κρύβει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους. Θολό παραμένει το τοπίο και για το που θα «κάτσει η μπίλια» του ελλείμματος φέτος, αλλά και το μέγεθος της ύφεσης. Αν δεν ελαχιστοποιηθεί η «μαύρη τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό (2,9 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου) τότε το έλλειμμα το 2011 θα ξεπεράσει και το 9% (έναντι στόχου 8,5%), οδηγώντας στην ανάγκη για την λήψη και νέας δέσμης μέτρων.

Αν ο προϋπολογισμός του 2012 δεν τιναχθεί και πάλι στον αέρα -όπως όλοι οι προηγούμενοι- τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 2,57 δισ. ευρώ υψηλότερους φόρους εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των περικοπών στις φοροαπαλλαγές , της έκτακτης εισφοράς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.

Από τα ακίνητα η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ περισσότερα ενώ, αν εισπραχθεί και το ΕΤΑΚ του 2009, θα «χαθούν» μέσα στο 2012 τουλάχιστον 3 δισ. το τι θα πληρώσει ο καθένας θα εξαρτηθεί και από τις αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Στο σκέλος των δαπανών, το κονδύλι του προϋπολογισμού για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζεται κατά 1,57 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος. Συνολικά το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να εξοικονομήσει 5,5 δισ. ευρώ από μειώσεις μισθών, περικοπές στις συντάξεις και ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων.

Χοντρό ψαλίδι θα πέσει άμεσα στις ΔΕΚΟ, με μειώσεις 25% από φέτος και επιπλέον 5%-10% στη διετία 2012-2013, ενώ θα κόβεται κάθε επιχορήγηση σε φορείς που δεν συμμορφώνονται…

Σε ΙΚΑ και ΟΓΑ οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά 1,24 και 1,54 δισ. ευρώ αντίστοιχα λόγω των περικοπών στις συντάξεις. Το 2012 θα δοθούν 175 εκατ. λιγότερα για ΕΚΑΣ, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά 15.000-20.000. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ο 1 στους 5 μπορεί να χάσει το επίδομα.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων που έχουν αναλογιστικό πρόβλημα, ενώ οι ηλικίας κάτω των 60 χάνουν έως 16%, λόγω του «πέναλτι» πρόωρης συνταξιοδότησης και της αυξημένης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ.

Η κυβέρνηση όμως αφήνει χωρίς ασπίδα προστασίας και τις στρατιές ανέργων που αναμένεται να μπουν στις λίστες ΟΑΕΔ την ερχόμενη χρονιά, αφού παρά τις προβλέψεις για εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας η χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό «ψαλιδίζεται» κατά 328 εκατομμύρια! Το κράτος θα δώσει στον ΟΑΕΔ 188 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος για επιδότηση ανεργίας και 140 εκατ. λιγότερα για προγράμματα απασχόλησης!

Νέα («ορθολογικά») κριτήρια θα τεθούν και για τις πάσης φύσεως προνοιακές παροχές που θα μειωθούν κατά 30%, από τα 698 εκατ. σε μόλις 500 εκατ. ευρώ.

«Φορο-κεραμίδα» περιμένει σχεδόν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Εφόσον διατηρούν ακόμα την εργασία τους, το 2012 θα πληρώσουν φόρο έως 700 ευρώ επιπλέον με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2011, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ.

Όσοι βγάζουν περισσότερα από 900 ευρώ το μήνα θα έχουν και επιπλέον κράτηση από το μισθό τους λόγω του «κεφαλικού φόρου», ενώ ακόμα θα πληρώνουν και τις δόσεις του κεφαλικού φόρου από το 2011!

Για παράδειγμα, μισθωτός με 30.000 ευρώ μικτά το χρόνο, θα του παρακρατούνται 50 ευρώ το μήνα, ενώ πιθανότατα θα πληρώνει μέσα στο 2012 και κάποια δόση (έως 300 ευρώ) που του προέκυψε από το 2011. Επιπλέον 700.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει καν ακόμα την εκκαθάριση φόρου 2011 για τα εισοδήματα που είχαν το 2010!

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία που θα χάσουν το 40% του μισθούς τους, ενώ ψαλιδίζεται το εφάπαξ και αυξάνεται η εισφορά που καταβάλλεται για αυτό.

Μια πρόγευση για το τι τους περιμένει πήραν και οι επιτηδευματίες το 2011. Από το 2012 το ειδικό τέλος επιτηδεύματος θα αυξηθεί κατά 65% και θα φτάνει στα 500 ευρώ το χρόνο, έναντι 300 ευρώ φέτος.

Το δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει και 50% περισσότερους φόρους ως προκαταβολή για το 2013 (1,050 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. φέτος) και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον (έναντι 1,7 δισ. φέτος) από ρυθμίσεις και περαιώσεις παρελθόντων ετών. Θα πληρώνουν όμως και εισφορά ανεργίας 10 ευρώ το μήνα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να καλύψουν με αύξηση εισφορών, την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων που ελάμβαναν (πχ 100 εκατ. ευρώ λιγότερα στον ΟΑΕΕ).

Επιπρόσθετα χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν περισσότερα από περικοπές στις φοροαπαλλαγές, την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων αλλά και την φοροκαταιγίδα με νέα τεκμήρια σε ακίνητα και γιώτα-χι.
Read more...

Προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα λεφτά των Ταμείων

Επείγουσα ποινική διερεύνηση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την επείγουσα ποινική διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) ζητά με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ι.Σακελλάκο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπιρτζής.

Αντικείμενο της προσφυγής στον εισαγγελέα είναι τα ποσά που επενδύθηκαν, όπως τονίζεται στην αναφορά, «με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δις ευρώ χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ».

Η μηνυτήρια αναφορά υπογράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

Ζητείται μάλιστα η ανάθεση της έρευνας για την υπόθεση σε εφέτη ανακριτή.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην μηνυτήρια αναφορά, χρήματα από τα αποθεματικά, που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από το 1997 χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι.

Εκτιμάται, επίσης, πως το 85% των αποθεματικών είναι σε ομόλογα και όπως επισημαίνεται στην αναφορά: «Σε μια εποχή που από το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεματικών των ταμείων μας, προωθεί τόσο να ενταχθούν στο "κούρεμα" όσο και να χαθεί ένα κομμάτι από αυτά».

Σε ανακοίνωση του για το θέμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει : «Η εν λόγω επένδυση προήλθε ως αποτέλεσμα του προφανώς, αντισυνταγματικού νόμου 2469/1977, βάσει του οποίου το ΕΤΑΑ εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα "επένδυε" - ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια - σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

Το ΕΤΑΑ, όπως υπογραμμίζει ο ΔΣΑ, προέκυψε, από τη συνένωση τριών υγιέστατων Ταμείων (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) και παρέμενε εύρωστο και ισχυρό, αφού μεταφέρθηκαν σ' αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των ταμείων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά και του λοιπούς πόρους τους.

Υποστηρίζει επίσης ο ΔΣΑ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος (διά των οργάνων της) από την πλευρά της, ως θεσμικό όργανο του κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία, γνώριζε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα από του έτους 2009 καθώς και την ύπαρξη του υπέρογκου κρατικού χρέους. Παρόλα αυτά, επέλεξε να προβαίνει μέχρι και σήμερα σε επενδύσεις σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου με χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, ενέργεια που συνεπάγεται προφανή βλάβη για το Ταμείο μας, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθεί πλήρως από την διενεργητέα ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει σαφώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε ως διαχειριστής ξένης περιουσίας - και μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις - κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του. Κατόπιν αυτών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές».

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση του ΔΣΑ πως «η παράνομη συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε χώρα από όργανα της Διοίκησής της, τα οποία τελούσαν σε πλήρη γνώση της επικείμενης και βέβαιης βλάβης του ΕΤΑΑ. Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού δικαίου, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι των ως άνω αξιόποινων πράξεων και να υποστούν την προβλεπόμενη από το ισχύον δίκαιο τιμωρία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δάνεια 29 δισ. ψάχνει η Ευρώπη και τρέμει...

Δημοπρασίες - θρίλερ ίσως κρίνουν το μέλλον της Ευρωζώνης


http://img.protothema.gr/DEDF3DCBB9D012AA57231A9FD93D4775.jpg

Μια πραγματική «διαβολοβδομάδα» ξεκινά τη Δευτέρα για την Ευρωζώνη, μια εβδομάδα που θα τεστάρει πραγματικά την συνοχή της Ευρώπης, τη δυνατότητα αρκετών μελών της Ευρωζώνης να παραμείνουν στις αγορές και ενδεχομένως θα επισπεύσει τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και της ανάληψης δράσης (ευρωομόλογο;) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και το κόστος δανεισμού ακόμα και των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών να έχει εκτιναχθεί στα ύψη και μια σειρά χωρών «φλερτάρουν» με απαγορευτικά επιτόκια – προάγγελους μηχανισμού διάσωσης, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης επιτίθενται κατά κύματα, με την Fitch να υποβαθμίζει διαδοχικά την Πορτογαλία και τα τραπεζικά χαρτιά της Ιταλίας, την S&P να υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου και να προειδοποιεί με μελλοντικές «διορθώσεις αξιολογήσεων» συνολικά 5 ευρωπαϊκών χωρών, την Moody’s να υποβαθμίζει την Ουγγαρία και να προειδοποιεί για τη Σλοβενία αλλά ΚΑΙ την Αυστρία και παράλληλα και τους τρεις οίκους (Moody’s, S&P, Fitch) να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Γαλλία, μια από τις χώρες πυλώνες των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, ως χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Με αυτά τα δεδομένα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο θα προσπαθήσουν τις επόμενες πέντε ημέρες να δανειστούν συνολικά 29 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασιών ομολόγων και εντόκων γραμματίων!

Ενδεικτική της «επικινδυνότητας» αυτής της … προσπάθειας είναι η δήλωση κορυφαίου Γερμανού τραπεζικού αναλυτή πως «μετά τα πρόσφατα προβλήματα στις αγορές ομολογιακών εκδόσεων, όλες οι δημοπρασίες θεωρούνται πλέον γεγονότα αυξημένου κινδύνου»!

Για παράδειγμα την Τρίτη η Ιταλία ζητά από τις αγορές 8 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασιών ομολόγων και άλλα 500 εκατ. από έντοκα εξάμηνης διάρκειας. Την Παρασκευή «πλήρωσε» 7,8% για τα δεκαετή ομόλογά της και πάνω από 6,4% στα εξάμηνα έντοκά της …

Με τέτοια επιτόκια οι αναλυτές εκτιμούν πως οι δημοπρασίες της επόμενης εβδομάδας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε … «σφαγή»!

Την ίδια ώρα ανοδικά κινούνται μέρα με τη μέρα και τα επιτόκια στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομολογιακές εκδόσεις περιφερειακών με το κόστος των CDS στα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα να έχει ήδη ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ως και την Πέμπτη το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να εκδώσουν ομόλογα συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ καθώς και περίπου 9 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. Η προσφορά τεράστια για τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και για τις … διαθέσεις των αγορών!

Για παράδειγμα το Βέλγιο δανείστηκε την Πέμπτη με 5,8% επιτόκιο στο δεκαετές του ομόλογο. ΠΡΙΝ υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του αξιολόγηση από την S&P! Τη Δευτέρα ζητά από τις αγορές άλλα ένα έως δύο ευρώ σε 6ετή και 10ετή ομόλογα …

Η Ισπανία που έχει ξεφύγει πια και από το απαγορευτικό όριο του 7% βγαίνει στις αγορές την Πέμπτη, ζητώντας 3-4 δισ. ευρώ και την ίδια ημέρα η Γαλλία ζητά άλλα 4,5 δισ. ευρώ.

Ίσως να πρόκειται για την πιο κρίσιμη εβδομάδα αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και το μόνο σίγουρο είναι πως τα … αποτελέσματά της ενδέχεται και να διαμορφώσουν την ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Όπου πλέον ίσως και να μην υπάρχει καν χρόνος για να αναλυθούν προτάσεις και προσχέδια αποφάσεων …
Read more...

Δεν εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά άνεργοι με ένα ένσημο μέσα στο 2011

Μαζική απόρριψη αιτήσεων για εξαίρεση


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Άνεργοι με μόνο ένα μεροκάματο μέσα στο 2011 καλούνται να καταβάλουν την έκακτη εισφορά και μάλιστα με την προσαύξηση του 1% ανά μήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη θα βρεθούν άμεσα οι άνεργοι που είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καθώς ο νόμος δεν τους αναγνωρίζει ως ανέργους αν πριν από την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ είχαν έστω και ελάχιστο εισόδημα.

Τα σχετικά απαντητικά σημειώματα με την απόρριψη της αίτησής τους για εξαίρεση από την εισφορά θα φτάσουν σωρηδόν στο προσεχές διάστημα κρύβοντας και την προσαύξηση που θα τους καταλογιστεί από τον Αύγουστο.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να ήταν σαφής, αλλά οι άνεργοι αρχίζουν τώρα να διαπιστώνουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου, καθώς:

1. Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς, αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.

2. Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.

Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Eurogroup της Τρίτης η απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης, λέει ο Σόιμπλε...



Στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup τη Τρίτη θα αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, δήλωσε ο... Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η δήλωση έγινε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ολλανδία Γιαν Κις ντε Γιάγκερ και τη Φινλανδία Γιούτα Ούρπιλαινεν για την προετοιμασία του Eurogroup.

Και οι τρεις χώρες επιθυμούν την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εθελοντική αλλαγή ομολόγων της Ελλάδας όπως συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμα ότι οι τρεις χώρες συμφωνούν στην πρόταση του Βερολίνου για τις αλλαγές στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί ζήτησαν ακόμη να επεκταθεί ο ρόλος του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Dow Jones.

«Πρέπει να χτίσουμε ένα τείχος», είπε η Φινλανδή υπουργός ενώ ο Ολλανδός ομόλογός της πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω διμερών δανείων. Η Φινλανδή υπουργός επανέλαβε την αντίθεση της χώρας της για την έκδοση ευρωομολόγων.
in.gr



Read more...

Αποδοκιμασίες κατά Χρυσοχοΐδη στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Διαμαρτυρίες για την κυβερνητική πολιτική

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Με έντονες αποδοκιμασίες έγινε δεκτή η ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνέχισε να μιλά παρά τις αποδοκιμασίες που ακούγονταν συνεχώς από το ακροατήριο, μέχρι που κάποιοι κινήθηκαν εναντίον του εκφράζοντας σε έντονο ύφος διαμαρτυρίες για την πολιτική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης παρενέβη προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, αν και παραδέχτηκε ότι «ο ξενοδοχειακός κόσμος είναι πια αγανακτισμένος και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέλος στην διαδοχολογία βάζει ο Καρχιμάκης...



Τέλος στη διαδοχολογία και στα σενάρια ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ βάζει με συνέντευξη του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση στελεχών του κόμματος, οι οποίοι υποδεικνύουν στον κ. Παπανδρέου να... παραιτηθεί, ο κ. Καρχιμάκης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: "Ο κ. Παπανδρέου είναι ο αρχηγός του κόμματος και αυτός έχει τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση να κριθεί από το λαό και μόνο από αυτόν"!

Με αυτόν τον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θέτει.. φραγή εισερχομένων κλήσεων στα σενάρια και στις εσωκομματικές διεργασίες που έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες περί αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
O κ. Καρχιμάκης στρέφει τα πυρά του κατά των εξωθεσμικών κέντρων, τα οποία, όπως υπογραμμίζει, δια μέσου μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης, αντέδρασαν, όταν ο κ. Παπανδρέου ήρθε σε σύγκρουση μαζί τους.
"Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησαν και κατονόμασαν τα εξωθεσμικά κέντρα. Ήρθαν σε σύγκρουση με αυτά και αυτό φάνηκε από την αντίδραση αυτών των κέντρων όπως μπορούν να εκφραστούν μέσα από μερίδα των ΜΜΕ", τονίζει ο κ. Καρχιμάκης. Μάλιστα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης, αποδίδοντας τους ταπεινά ελατήρια, καθώς, όπως σημειώνει, "ανάλογα με τα συμφέροντά τους, προσαρμόζουν ανενδοίαστα τη γραμμή τους"!

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα "στα κατορθώματα του Καραμανλή, του Σαμαρά και της ολέθριας παρέας τους"!

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν εντός και εκτός της χώρας για την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη δανειακή σύμβαση της 26ης/27ης Οκτωβρίου, ο κ. Καρχιμάκης θεωρεί ότι αποτέλεσε η "αποκαλυπτική λάμπα που έφερε στο φως τα πραγματικά πιστεύω όσων επί δύο χρόνια αντιστρατεύονταν δήθεν τις δανειακές συμβάσεις τις οποίες επιτύγχανε η χώρα".

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις.



- Κύριε Καρχιμάκη πολύς λόγος γίνεται για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι διατείνονται ότι έκλεισε ο ιστορικός του κύκλος.

Κύριε Χατζίδη, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πρωταγωνιστεί εδώ και 37 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει δώσει το στίγμα του στην δημόσια ζωή. Το κόμμα που άλλαξε το ολοκληρωτικό πρόσωπο μιας συντηρητικής μέχρι τότε πολιτικής στην Ελλάδα. Μιας πολιτικής που εξαντλούσε την ουσία και το ρόλο της στην δίψα για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που σήκωσε το ιστορικό βάρος της διάσωσης της χώρας από την πτώχευση και την εξαθλίωση στα όρια της οποίας την έσυραν οι εκφραστές της συντήρησης και του χθες. Είναι το κόμμα που κυριάρχησε στις δύσκολες και λεπτές διεργασίες για την πρωτοφανή δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης προκειμένου η χώρα να προχωρήσει με σύμπνοια και ενότητα στην έξοδο από την κρίση. Ε, αυτό το κόμμα, εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.

- Φοβάστε τη διάσπαση; Διχοτόμηση ή και τριχοτόμηση;

Κατηγορηματικά, όχι. Το ΠΑΣΟΚ έχει διέλθει πολύ δύσκολες και καυτές πολιτικές και εσωκομματικές συνθήκες και περιόδους κατά την 37ετή πορεία του και στο τέλος αποδεικνυόταν πυρίμαχο. Έβγαινε πάντα πιο δυνατό και περισσότερο ενωμένο. Γιατί απλούστατα, αυτή είναι η νομοτελειακή εξέλιξη για οποιοδήποτε κόμμα, βαθιά δημοκρατικό και έντονα διαλεκτικό.

- Κάποιοι, ωστόσο, είτε αμέσως είτε εμμέσως, υποδεικνύουν στον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο δύο φορές εκλεγμένος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από την ίδια τη βάση του κόμματος. Είναι το πρόσωπο που κατά απόλυτη παραδοχή, σήκωσε το ιστορικό βάρος να σταθεί η χώρα όρθια και να παλεύει σήμερα για την έξοδό της από την ιστορική κρίση και την είσοδό της σε τροχιά προόδου και ευημερίας. Που έλαβε τα πιο δύσκολα μέτρα που έχει λάβει ποτέ πρωθυπουργός στη νεώτερη Ιστορία της χώρας. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που συγκρούστηκε ανοιχτά με τα συμφέροντα και δεν φοβήθηκε να μιλήσει για τα ρηχά αλλά συγχρόνως τόσο ισχυρά κίνητρα μερίδας των ΜΜΕ τα οποία ανάλογα με τα συμφέροντά τους, προσαρμόζουν ανενδοίαστα τη γραμμή τους. Αυτός λοιπόν είναι ο αρχηγός του κόμματος και αυτός έχει τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση να κριθεί από τον λαό και μόνο από αυτόν.

- Ποια η θέση σας για το δημοψήφισμα;

Το δημοψήφισμα αποτέλεσε την αποκαλυπτική λάμπα που έφερε στο φως τα πραγματικά πιστεύω όσων επί δύο χρόνια αντιστρατεύονταν δήθεν τις δανειακές συμβάσεις τις οποίες επιτύγχανε η χώρα, προκειμένου να σταθεί όρθια και να μην οδηγηθούν οι πολίτες της στην εξαθλίωση. Τόσο η Αριστερά, όσο και η Δεξιά για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, χαρακτήριζαν την ιστορική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αποτυχημένη, αντισυνταγματική, επαίσχυντη, καρφί στο ξύλο του λαού και ένα σωρό άλλες τέτοιες υποκρισίες. Μέσα σε μια νύχτα, αυτή η συμφωνία μετατράπηκε ξαφνικά για κείνους, σε κατάκτηση η οποία εάν ετίθετο σε κίνδυνο από το δημοψήφισμα, θα επρόκειτο για μεγάλη εθνική απώλεια. Ευτυχώς, όμως, ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη! Ξεσκεπάστηκαν αυτοί οι κύριοι και έτσι επήλθε η πορεία συνευθύνης η οποία με πρωτοβουλία Παπανδρέου ξεκίνησε και σήμερα βαδίζουμε σ΄αυτήν. Οι νηφάλιες φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη, κ. Χατζίδη, όλο και πληθαίνουν για την ορθότητα της πρωτοβουλίας Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Τη δυνατότητα, δηλαδή, του πολίτη να εκφραστεί για το μέλλον του.

- Η κοινωνία διερωτάται γιατί δεν επιβάλατε έκτακτη εισφορά στους έχοντες.

Κάνετε λάθος. Οι έκτακτες εισφορές οι οποίες επιβλήθηκαν είχαν όλες αναλογικό προς το εισόδημα, χαρακτήρα. Και αφορούσαν σε πολύ μεγάλη κλίμακα, υψηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία, επίσης υψηλής αξίας. Όμως, κύριε Χατζίδη, μας κληροδότησαν το 2009, μία οικονομία τριτοκοσμική. Και μια εθνική αξιοπρέπεια στο ναδίρ. ‘’Κατόρθωσαν’’ να διπλασιάσουν σε 5,5 χρόνια, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από τα 170 δις που την παρέλαβαν σε 340 δις. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτός ο εκτροχιασμός; Πραγματική καταστροφή για μία χώρα η οποία δεν κατόρθωνε παράλληλα να εξασφαλίζει, αν όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, τουλάχιστον ανεκτά ελλείμματα. Ούτε καν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε εποχές, μάλιστα, που δεν μας είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο για να παρθούν δύσκολα για τους πολίτες μέτρα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά; Άρχιζαν να μοιράζουν ψέματα σε Ελλάδα και Ευρώπη με πρώτον και καλύτερον τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έλεγε το Μάιο του ‘09 ότι δήθεν η οικονομία είναι θωρακισμένη και το έλλειμμα τρέχει στο 4 με 4,5%. Ενώ αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, βρέθηκε να είναι στο 16. Δηλαδή, από 10 δις περίπου, βρέθηκε τελικά να είναι στα 36 δις ευρώ.

Η Ελλάδα και ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκαν χάρη στα κατορθώματα του Καραμανλή, του Σαμαρά και της ολέθριας παρέας τους, με την πλάτη στον τοίχο να παλεύουν για την εθνική επιβίωση και την εθνική αξιοπρέπεια. Τα μέτρα και οι έκτακτες εισφορές που σίγουρα συμπίεσαν τον κόσμο, δυστυχώς ήταν αναπόφευκτα προκειμένου να μην καταστραφούμε. Όμως καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να είναι αναλογικά και κατά το δυνατόν δίκαια.Παράλληλα, όμως, παλέψαμε με τη διαφθορά κύριε Χατζίδη και τη φοροδιαφυγή. Πήραμε πρωτοφανή και γενναία νομοθετικά μέτρα που σίγουρα ήταν αδύνατον να αποδώσουν τα προσδοκώμενα μέσα στα χρονικά πλαίσια που διαθέταμε. Κατορθώσαμε όμως να κάνουμε μία δυναμική αρχή και σε κάτι άλλο, το οποίο συνιστά εξόχως σημαντικό και πρωτόγνωρο βήμα για τα ελληνικά πράγματα. Να ικανοποιούμε μέρα με τη μέρα το περί δικαίου αίσθημα του λαού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις υπηρεσίες, που θα συνελάμβαναν και θα οδηγούσαν στη Δικαιοσύνη, μεγάλους φοροφυγάδες και οφειλέτες. Κάτι που βλέπουμε όλοι σήμερα να γίνεται. Βλέπουμε πόσοι συλλαμβάνονται κάθε μέρα. Βλέπετε πόσοι μεγαλοσχήμονες τρέχουν να πληρώσουν για να μη συλληφθούν από την οικονομική αστυνομία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Βλέπουμε ότι με αυτή τη γραμμή, τα έσοδα αυξήθηκαν αυτό το μήνα κατά 5,5% περίπου.

- Η κοινωνία διερωτάται γιατί συνέβαλε το ΠΑΣΟΚ στην υποχώρηση της πολιτικής έναντι των πάσης φύσεως εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας.

Πάλι δε σας καταλαβαίνω. Ξέρετε κάτι; Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησαν και κατονόμασαν τα εξωθεσμικά κέντρα. Ήρθαν σε σύγκρουση με αυτά και αυτό φάνηκε από την αντίδραση αυτών των κέντρων όπως μπορούν να εκφραστούν μέσα από μερίδα των ΜΜΕ.

- Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρόδωσε τα οράματα και τις ελπίδες της κοινωνίας;

Ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρόδιδε τα οράματα και τις ελπίδες της κοινωνίας εάν έδινε προτεραιότητα στο εκλογικό του όφελος, εάν ο πρόεδρός του φοβόταν το πολιτικό του κόστος και τελικά δεν λάμβανε τις δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να κρατήσει τη χώρα όρθια και σήμερα έστω και με μείωση εισοδημάτων, να έχουν λόγο οι συνταξιούχοι μας και οι μισθωτοί μας να περιμένουν στο τέλος το μήνα για να πληρωθούν. Να λειτουργούν κανονικά οι συγκοινωνίες. Παρά τα προβλήματα, να παρέχεται όπως παρείχετο και ακόμα καλύτερα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες και τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να λειτουργούν. Πράγματα που θα είχαν απειληθεί ευθέως, εάν είχαμε οδηγηθεί σε πτώχευση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κύριε Χατζίδη ακολούθησε έναν δρόμο κακοτράχαλο, αλλά τον μοναδικό. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δείξει ατολμία ως προς τη λήψη αποφάσεων για τις οποίες επικρίθηκε σφοδρά από αντιπάλους και ΜΜΕ, σήμερα η χώρα και οι πολίτες θα ήταν εξαθλιωμένοι. Και απόδειξη της ορθότητας των αποφάσεων αυτών, ήταν η έμπρακτη υιοθέτησή τους από όσους μέχρι πρότινος τις υπονόμευαν. Αναφέρομαι, φυσικά, στο μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης. Επαναλαμβάνω δε, για άλλη μια φορά, το αμείλικτο ερώτημα που θα ταλάνιζε τη συνείδησή μας εάν δεν είχαμε επιλέξει αυτόν τον δύσκολο ιστορικά δρόμο: Τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ σε μια άψυχη και χρεοκοπημένη Ελλάδα;

- Στο ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο κάνει θραύση η επιστολική πολιτική, ενώ τα δείπνα έχουν υποκαταστήσει τα εσωκομματικά όργανα. Η παραπολιτική έχει υποκαταστήσει την πολιτική. Δεν αποτελούν όλα αυτά συμπτώματα της επερχόμενης καταστροφής;

Δεν ξέρω από πού αντλείται όλη αυτή τη διάθεση για καταστροφολογία, αλλά μάλλον κάνετε λάθος. Το ΠΑΣΟΚ, είναι, κατ’ αρχάς, ένας μεγάλος και συγχρόνως ενεργός πολιτικός Οργανισμός, με πολυσυλλεκτική λογική και φιλοσοφία. Ως εκ τούτου, οι ανταλλαγές απόψεων με οποιονδήποτε τρόπο, δεν ενοχοποιούνται και φυσικά, κανένα κομματικό όργανο δεν έχει υποκατασταθεί.-
pheme.gr



Read more...

«Επικίνδυνοι όσοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ» είπε ο Άδ.Γεωργιάδης δείχνοντας τον Χρ.Παπουτσή

Μαίνεται η κόντρα

«Να μη βάζουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, γιατί είναι επικίνδυνοι» είπε ο κ. Γεωργιάδης
«Να μη βάζουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, γιατί είναι επικίνδυνοι» είπε ο κ. Γεωργιάδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, εξαπέλυσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη ρύθμιση για την πειρατεία και συγκεκριμένα την παρουσία ένοπλων ιδιωτών φρουρών σε εμπορικά πλοία.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο κ.Γεωργιάδης, είπε πως «ο κ. Παπουτσής δεν είχε καμία αρμοδιότητα πάνω σε αυτό το θέμα, που αφορά καθαρά το υπουργείο Ναυτιλίας» και ότι προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Εάν δεν είχαμε αντιδράσει άμεσα εγώ και ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθησυχάζοντας τον εφοπλιστικό κόσμο, αυτή τη στιγμή θα είχαμε χάσει 300 πλοία από την ελληνική σημαία. Η διαβεβαίωση του κ. Χρυσοχοΐδη προς τους εφοπλιστές ήταν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Φανερά ενοχλημένος ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε: «Να μη βάζουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, γιατί είναι επικίνδυνοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στάσεις εργασίας το Σαββατοκύριακο σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Κινητοποιήσεις των ηλεκτροδηγών

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Σε στάσεις εργασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο θα προχωρήσουν οι ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ ΑΕ (Μετρό - Τραμ - Ηλεκτρικός), διαμαρτυρόμενοι για το ενιαίο μισθολόγιο, την μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και την εργασιακή εφεδρείας.

Έτσι, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου:

Το Μετρό και οι ΗΣΑΠ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Στο Τραμ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 00:00 έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ Οι συρμοί θα αποσύρονται από τις 22:30

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου:

Το Μετρό και οι ΗΣΑΠ δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08.00 π.μ.

Στο Τραμ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 06:00 π.μ., με την κυκλοφορία να ομαλοποιείται γύρω στις 07.30 π.μ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...