Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

H κ. Άντα Παπανδρέου μυστικοσύμβουλος του ΓΑΠ;


Σημερα απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη για τις αμυντικές βιομηχανίες, ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη σύζυγό του και στην επαγγελματική της κατάρτιση.

Η αναφορά έγινε όταν ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για τα δυσβάσταχτα χρέη που άφησαν, επί ΝΔ, οι αμυντικές βιομηχανίες, λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταματήσει την παρασιτική τους λειτουργία.

Αποκάλυψε ότι τα συσσωρευμένα χρέη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είναι 2,6 και ότι παρά το γεγονός ότι επί ΝΔ εισέπραξαν αρκετά χρήματα δεν υπήρξε καμία παραγγελία στο δημόσιο τομέα.

Όταν αναφέρθηκε για τα χρέη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και για τη διεθνή συνεργασία την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν και αξιόλογα στελέχη στην ΕΑΒ: « η σύζυγός μου είναι μηχανικός αεροσκαφών» σημείωσε και εννοώντας ότι γνωρίζει ακριβώς και από πρώτο χέρι τη δουλειά που κάνουν αξιόλογα στελέχη στην ΕΑΒ.


Read more...

Νέα εισαγγελική έρευνα για τη σύμβαση της Αττικής Οδού

“Όχι” στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης

http://img.protothema.gr/38087CC857D84F8B60033FBF6F5BAC35.jpg
Νέα τροπή στην υπόθεση για τη σύμβαση Δημοσίου - Αττικής Οδού. Η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί βγαίνει από το συρτάρι και η υπόθεση ερευνάται εκ νέου από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Και αυτό γιατί ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γιώργος Χαλιάσος διαφώνησε με την άποψη συναδέλφου του, εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Ο κ. Χαλιάσος όχι μόνο δεν τάσσεται υπέρ της αρχειοθέτησης της σχετικής δικογραφίας, αλλά την επιστρέφει πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου η όλη υπόθεση να ερευνηθεί και πάλι από την αρχή.

Η υπόθεση απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές από το καλοκαίρι του 2009, όταν ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς με παραγγελία του ζητούσε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας να ερευνήσει τις συμβάσεις σχετικά με το τίμημα κατασκευής της Αττικής Οδού και τα προβλεπόμενα στην επίμαχη σύμβαση για την επιστροφή της εκμετάλλευσης του έργου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση την παραγγελία Σανιδά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα έπρεπε να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης για την κατασκευή της Αττικής Οδού από άποψης χρόνου εκμετάλλευσης από την κατασκευάστρια εταιρεία κ.λπ.

Ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε επίσης να ερευνηθεί αν η κατασκευάστρια εταιρεία, με βάση τον αριθμό των αυτοκινήτων που χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα την Αττική Οδό, έχει καλύψει το προς είσπραξη ποσό που προβλεπόταν από τη σύμβαση.

- Τέλος, στην εισαγγελική παραγγελία αναφερόταν ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν έχει υποστεί ή υφίσταται ζημία το Δημόσιο από το γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρεία συνεχίζει να κάνει χρήση του έργου.

Με βάση την παραγγελία του κ. Σανιδά διενεργήθηκε έρευνα από εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος όμως είχε την άποψη ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Χαλιάσος, που είχε και τον τελικό λόγο, έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω. Για το λόγο αυτό αποστέλλει πίσω τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, κάτι που σημαίνει έρευνα από την αρχή.

Read more...

«Ντρίμπλες» Πεταλωτή για τα 50 δισ. ευρώ

Αφού τα έχουν βρει, γιατί το παιδεύουν;


http://img.protothema.gr/D536C60F06F5A7EDE2B63E10D67C883B.jpg
Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το κείμενο της τρίτης επικαιροποίησης του Μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανά τρίμηνο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.

Ειδικότερα, οι δράσεις αυτές αφορούν στην 4η αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του α' τριμήνου 2011), την 5η αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του β' τριμήνου 2011), την 6η αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του γ' τριμήνου 2011), την 7η αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του δ' τριμήνου του 2011) και την 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του α' τριμήνου 2012).

«Η κινδυνολογία ως προς τα 50 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, καταρρίφθηκε με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Μνημονίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά. Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως είναι σαφές ότι στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ και ότι στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται όχι ως στόχος, αλλά ως βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί έως το 2015 η ελληνική περιουσία, με στόχο να υπάρχουν έσοδα 50 δισ. ευρώ.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει αντίφαση, αλλά και η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η έκθεση της Κομισιόν βάζει τα πράγματα στη θέση τους» τόνισε, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, αλλά η βούλησή μας για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση έως το 2015, αναγνωρίζεται από την έκθεση της Κομισιόν».

Διαβάστε εδώ το PDF
Read more...

Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού «Με διακρατική συμφωνία να δοθεί στους άραβες επενδυτές από το Κατάρ» είπε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ...



Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να δοθεί στους άραβες επενδυττές από το Κατάρ με διακρατική συμφωνία κι όχι με διαγωνισμό - αν γίνει διαγωνισμός το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο... υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης το μεσημέρι της Παρασκευής, τοποθετώντας μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη τη νέα διοίκηση του Invest in Greece.

Ο κ. Παμπούκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Κατάρ διατηρεί το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό αμείωτο και σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μία μεγάλη μετάγγιση πόρων από μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου». Και πρόσθεσε ότι «αν καταφέρουμε να γίνει η επένδυση θα δημιουργηθεί μία πύλη εσόδων για άλλες σημαντικές επενδύσεις. Υπολογίζουμεότι στην περιοχή του Ελληνικού είναι δυνατόν να δημιουργηθούν 35.000 - 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης». Επίσης ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι είναι στα σχέδια να γίνει παράλληλα μητροπολιτικό πάρκο και μάλιστα όπως είπε στα σχέδια του Central Park της Νέας Υόρκης. Ερωτηθείς σχετικά με τις εικαζόμενες διαφωνίες που υπάρχουν μετην υπουργό ΠΕΚΑ κυρία Tίνα Μπιρμπίλη είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στη κυβέρνηση για το θέμα του Ελληνικού, υπάρχει απόλυτη συναντίληψη. και βεβαίως η υπόθεση του Ελληνικού αφορά όλη τη κυβέρνηση, δεν είναι θέμα ενός υπουργού και η κυρία Μπιρμπίλη συμμετέχει θετικά σ΄όλη την προσπάθεια, συμπλήρωσε. Επίσης ο ίδιος συμφωνεί να γίνει δημόσιος διάλογος, αλλά με αρχές και πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την ευκαιρία της νέας διοίκησης του Invest in Greece είπε ότι στόχος είναι «να απλοποιήσουμε και να κάνουμε πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα». Και πρόσθεσε ότι «το Invest in Greece είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις προσέλκυσης και ξένων άμεσων επενδύσεων αλλά και επενδύσεων από τους έλληνες επιχειρηματίες. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα για τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, του νέου επενδυτικού νόμου. Θα γίνει μία μεγάλη προκήρυξη για 2 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις αλλά είναι έτοιμο ταυτόχρονα και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για να κλείσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες».

Πάντως ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «η εικόνα της χώρας αλλά και η πραγματική οικονομία της δεν θα αλλάξει με ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι, χρειάζεται να είμαστε αποφασισμένοι για να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Χρειάζεται να κάνουμε την Ελλάδα πιο φιλική στις επενδύσεις, χρειάζεται να κάνουμε ένα πολύ απλοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, χρειάζεται να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης που θα είναι πιο ανταγωνιστικό, πιο ελκυστικό, πιο εξωστρεφές, πιο δυναμικό που θα δημιουργεί πλούτο και ευημερία.
BHMA


Read more...

H Bάσω έρχεται...ο Γιώργος φεύγει ...



Την πρόθεση του να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση αφού πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω του αδιεξόδου που· πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου όσον αφορά την εισφορά του ελληνικού χρέους, απομακρύνεται και έρχεται πιο κοντά ο ανασχηματισμός.

Στόχος...

του κ. Παπανδρέου είναι η αλλαγή του οικονομικού επιτελείου που πρέπει να συνδυαστεί με συνολικές αλλαγές στην κυβέρνηση για να μην φανεί ότι αδειάζει τον "τσάρο" και για αυτο πρόθεση του είναι να προχωρήσει σε μείωση του κυβερνητικού σχήματος.

Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα μικρύνει το υπουργικό σχήμα περιορίζοντας το αρκετά τρώγοντας υφυπουργούς και αλλάζοντας πόστα σε υπουργούς.

Τα ονόματα που ακούγονται ότι θα αντικαταστήσουν τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι του Ευαγγέλου Βενιζέλου ο οποίος διαμηνύει ότι δεν δέχεται να πάει στην ηλεκτρική καρέκλα, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ δεν αποκλείεται και κάποιο όνομα εκτός ΠΑΣΟΚ, όχι όμως του κ. Παπαδήμου.

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές και σε αλλα υπουργεία τοποθετώντας νέα πρόσωπα απο τα παλιά όπως τον Γιώργο Φλωρίδη, Χρήστο Πρωτόπαπα, αλλά και τη Βάσω Παπανδρέου σε κομβικό υπουργείο.

Οι αλλαγές τις οποίες προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός αν τελικά δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τοποθετούνται σε κάθε περίπτωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου ώστε να δείξει ότι επιχειρεί μια νέα περίοδο προσπάθειας με τη δαμοκλειο σπάθη πάντα του ΔΝΤ πάνω από τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση.
www.newpost.gr


Read more...

Επιμήκυνση της λιτότητας έως το 2015 με πρόσθετα μέτρα 23 δισ. ευρώ προβλέπει το «Μνημόνιο Νο4»

Περικοπές σε μισθούς και επιδόματα

Το πρώτο µέρος του πακέτου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011 και το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ. ευρώ
Το πρώτο µέρος του πακέτου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011 και το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Παράταση της λιτότητας μέχρι τουλάχιστον το 2015 σηματοδοτεί το «Μνημόνιο Νο 4», με νέα μέτρα που ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, από φέτος μέχρι και το 2015 (δηλαδή την μετά μνημονίου εποχή).

Την ίδια ώρα η Κομισιόν εκτιμά ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εγγυημένη.

Ετσι στο μνημόνιο Νο4 γίνεται λόγος για περαιτέρω περικοπή αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, αλλά και περιστολή των δαπανών υγείας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 23 δισ. που ετοιµάζεται να λάβει η κυβέρνηση έως το 2015, είπε ότι στόχος είναι η µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΑΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010).

Το πακέτο των µέτρων θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων.

Το πρώτο µέρος του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011 και το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ., ορισµένα εκ των οποίων περιγράφονται ήδη στο Μνηµόνιο σε γενικές γραµµές.

Ακόμα, η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόµη χρόνο, το 2015, εκτός Μνηµονίου, κατά τον οποίο θέλει να µειώσει το έλλειµµα περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το κλιμάκιο της Κομισιόν που συμμετέχει στην τρόικα, έδωσε στη δημοσιότητα την πλέον απαισιόδοξη -μέχρι σήμερα- έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «δεν υπάρχει καµιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόµενα βήµατα στην εφαρµογή του προγράµµατος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισµό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».

Τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Αυτά τα μέτρα είναι κυρίως τα εξής:

* Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.

* Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.

* Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.

* Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.

* Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.

* Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.

* Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

* Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

* Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.

* Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Τα νέα µέτρα που προτείνει η έκθεση της Κοµισιόν είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήµατος, µε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αξιόπιστη καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, η λειτουργία των ∆ΕΚΟ ως επιχειρήσεων του ιδιωτικού τοµέα και η αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή κλείσιµο δηµοσίων οργανισµών και υπηρεσιών.

Συγκροτηµένο σχέδιο, δηλαδή ενιαίο μισθολόγιο, έως τον Ιούνιο στη δηµόσια απασχόληση και τους µισθούς του ∆ηµοσίου, και μεγαλύτερος έλεγχος του υπουργείου Οικονοµικών στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων

Ασφαλιστικός νόµος, που θα λαµβάνει υπόψη την έκθεση που έχει γίνει για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και την ανάγκη οι δαπάνες για συντάξεις να µην ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ.

Τα βαρέα επαγγέλµατα δεν θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό µεγαλύτερο του 10% των απασχολουµένων.

Οι δαπάνες για την υγεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 6%, προσαρµογή στον νόµο για τις εργασιακές σχέσεις και «όχι» στην πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών.

Η έκθεση προβλέπει και την απελευθέρωση των τιµολογίων στο ρεύµα, πλην των οικιακών, ώς το τέλος του 2011.

Αυτό σηµαίνει ότι η ∆ΕΗ θα µπορεί από το 2012 να καθορίζει ελεύθερα τα εµπορικά, επιχειρηµατικά και αγροτικά της τιµολόγια, µε βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, και όχι όπως σήµερα που ρυθµίζονται από την κυβέρνηση.

Επίσης, τα τιµολόγια λιανικής πρόκειται µέσω ενός ειδικού µηχανισµού να αρχίσουν σταδιακά να αντανακλούν τις τρέχουσες τιµές χονδρικής.

Τέλος, κόβεται µισός µισθός από τους τραπεζικούς υπαλλήλους, συγκεκριµένα το επίδοµα ισολογισµών που λαµβάνουν επιπλέον των 14 µισθών τους.

Αυτό προβλέπει το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Επίσης, ζητεί νόµο µε βάση τον οποίο όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τοµέα, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία της τράπεζας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ


Ο τακτικός έλεγχος στην καταβολή νέων συντάξεων αποκάλυψε απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Ξάνθη από ασφαλισμένους του ΙΚΑ που πέτυχαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα ένσημα....
Οι επιτήδειοι εξασφάλισαν παράνομα αριθμό ενσήμων που άλλοι είχαν παρακρατήσει από ανύποπτους εργαζόμενους σε διάφορες επιχειρήσεις, προκειμένου να παρουσιάσουν 7.500 εικονικά ένσημα το 2010 και να συνταξιοδοτηθούν, όντας άνω των 45 ετών.
Μάλιστα, το ΙΚΑ τους κατέβαλε ήδη και προκαταβολή της σύνταξης, μέχρι την οριστική απόδοσή της. Ο τακτικός έλεγχος ωστόσο εντόπισε τις παρατυπίες και έφερε στο φως το κύκλωμα.
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διον.Πατσιούρης σημείωσε ότι μόνο οι πρώτοι 20 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν παράνομα ζημίωσαν το Ιδρυμα κατά 194.000 ευρώ. Ο ακριβής αριθμός αυτών που εφάρμοσαν αυτή τη μέθοδο εξαπάτησης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά το συνολικό ποσό ζημιάς αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.
Οπως είπε ο κ.Πατσιούρης, οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ως προκαταβολή και θα επανέλθουν σε καθεστώς εργασίας.
«M’ αυτού του είδους τις πρακτικές ... οι εν λόγω συνταξιούχοι, ενήργησαν σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων. Καρπώθηκαν χρήματα που δεν ήταν δικά τους, ενώ κάποιοι συνταξιούχοι υπόκεινται δραματικές περικοπές ακόμη και στο δώρο, σε αυτές τις δύσκολες εποχές», όπως είπε.
Read more...

" ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ " ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ


«Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση ούτε του δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε και κανενός άλλου δήμου στη χώρα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου, για το μέλλον των 1.100 συμβασιούχων που εργάζονται στο δήμο σε διάφορες υπηρεσίες...

«Δεν πρόκειται περί απολύσεων. Έληξαν οι συμβάσεις τους. Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι, στον προγραμματισμό που κάνουν μπορούν να ζητήσουν νέους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, εάν στον Οργανισμό τους αναφέρονται εποχιακές ανάγκες ως οργανικές θέσεις», διευκρίνισε ο κ. Ντόλιος και πρόσθεσε επίσης ότι «οι δήμοι μπορούν να ζητήσουν συμβάσεις έργου, όταν πρόκειται για έργο μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ και να προκηρύξουν θέσεις για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα χωρίς καμία έγκριση από την κυβέρνηση. Για την καθαριότητα, για την ύδρευση, για την αποχέτευση, για παράδειγμα, δεν απαιτείται έγκριση από την κυβέρνηση».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε επίσης τη βουλευτή του ΚΚΕ ότι το υπουργείο, «για φέτος και με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες εκπονεί προγραμματισμό για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των νομικών προσώπων, να προχωρήσουν οι προσλήψεις με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων».
Ταυτόχρονα ο κ. Ντόλιος αναφερόμενος στα δικαιώματα των εργαζομένων, υπενθύμισε ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου έχουν τις ίδιες αμοιβές, τις ίδιες εργασιακές σχέσεις που έχουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου. «Υπήρξε ένα μεγάλο άλμα στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με την ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων με το μπλοκάκι, όπου εκεί υπήρχε μεγάλη εκμετάλλευση. Οι συμβάσεις έργου είναι πλέον ελάχιστες και είναι αυθεντικές συμβάσεις έργου, όπως έχει καθορίσει με γνωμοδότησή του το ΑΣΕΠ».
Read more...

Απανωτές συσκέψεις με τους φορείς των δύο κλάδων Συναγερμός στην κυβέρνηση για αυξήσεις σε καύσιμα - δημητριακά

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει εκτοξεύσει στα ύψη το πετρέλαιο, αλλά και την πιθανή άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

Την Δευτέρα, θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τη συμμετοχή των παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.

Παράλληλα, υπάρχει έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση αύξησης των τιμών στα δημητριακά, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας.



Τιμές-ρεκόρ στη βενζίνη


Το ράλι του πετρελαίου έχει ήδη οδηγήσει τη μέση πανελλαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης πάνω από το 1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, έχει ξεπεράσει και το 1,80 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται λίγο πάνω από τα 80 ευρώ το λίτρο.

Σήμερα, στην Αθήνα η μέγιστη τιμή ήταν 1,749 ευρώ/λίτρο, στη Θεσσαλονίκη 1,699 ευρώ, ενώ σε Πειραιά, Μαγνησία, Κυκλάδες, Χανιά, Σάμο Ρέθυμνο και Κεφαλλονιά ξεπέρασε το 1,80 ευρώ, με υψηλότερη τιμή στη Σάμο (1,84 ευρώ/λίτρο).

Οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες η μέση πανελλαδική τιμή θα ξεπεράσει το 1,70 και θα αγγίξει ακόμα και το 1,80 ευρώ/το λίτρο.

Από την πλευρά της αγοράς, τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να αντιμετωπισθεί το θέμα του λαθρεμπορίου.



Σε ετοιμότητα για τα δημητριακά

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα ακρίβειας και να τιθασεύσουν τιμές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών», δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου στην αγορά των δημητριακών.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ.Κασαπίδη, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το υπουργείο έχει τακτικές συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου των δημητριακών (έμπορους δημητριακών, ζωοτροφών, αλευροβιομήχανους, αρτοποιούς) και «είναι έτοιμο να παρέμβει εφόσον χρειαστεί».

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απευθύνει ο κ. Ρόβλιας ότι «σε περίπτωση που παρουσιαστούν εκτεταμένες και συντονισμένες πρακτικές αισχροκέρδειας ή εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά ακόμη και με την επιβολή πλαφόν ή ποσοστού κέρδους, όπως ο νόμος ορίζει».

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπόθεση για την οποία διερευνήθηκε αν οι σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων ακολούθησαν ενερμονισμένη πρακτική στις τιμές με παρόμοιες αυξήσεις.

Για το θέμα αυτό, κινήθηκε η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και έγιναν συστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης από την τακτική δικαιοσύνη।
tanea.gr/
Read more...

Καντάφι: «Θα πολεμήσουμε και θα συντρίψουμε τονεχθρό» Εμφανίστηκε το απόγευμα στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης

«Να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη» κάλεσε τους υποστηρικτές του ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, εμφανιζόμενος το απόγευμα στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

Ο Καντάφι έκανε λόγο για εχθρούς της χώρας και δήλωσε: «Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν. Θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Καντάφι ανέφερε, επίσης, ότι «όταν κριθεί απαραίτητο οι αποθήκες όπλων θα ανοίξουν για να εξοπλιστεί όλος ο λαός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εχθρός».

«Μπορούμε να συντρίψουμε οποιονδήποτε εχθρό. Μπορούμε να τον συντρίψουμε με τη θέληση του λαού», είπε ο Καντάφι μιλώντας σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του.

Ο Καντάφι καταφέρθηκε και εναντίον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αποκαλώντας τα σκύλους।

tanea.gr

Read more...

Νέο «όχι» Χριστόφια στην ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Παρά τις αντδράσεις των κομμάτων

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας
Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Αντίθετος στην υποβολή ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν γενικός γραμματέας του (κομουνιστικού κόμματος) ΑΚΕΛ.

Για πρώτη φορά από το 1963 πρόεδρος της Κύπρου άσκησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας, που τού παρέχει το κυπριακό Σύνταγμα και απέπεμψε απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την υποβολή ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Το ΑΚΕΛ ως κομουνιστικό κόμμα διατηρεί με αυστηρότητα ορισμένες μαρξιστικές αρχές που διατηρούν κομουνιστικά κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ. Ωστόσο είπε ένα μεγάλο «ναι» στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ, θέματα που το ΚΚΕ δεν συζητούσε.

Η επιλογή πάντως του κ. Χριστόφια προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων (πλην ΑΚΕΛ), περιλαμβανομένης και της (σοσιαλιστικής) ΕΔΕΚ. Η Ολομέλεια της Βουλής ζητούσε από τον κ. Χριστόφια να προχωρήσει αμέσως στην υποβολή αίτησης, για να κατοχυρώσει τα ύψιστα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της άμυνας και της ασφάλειας.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό θα ενισχύσει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κρατική της υπόσταση διεθνώς και παράλληλα θα διευρύνει τη συμμετοχή της σε όλους τους πυλώνες πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε αντιδράσει έντονα, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εισβολής και διερωτήθηκε και πόσο οι καταστροφείς της Κύπρου θα μπορούν τώρα να την υπερασπισθούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδεται η καταστροφολογία, λέει η κυβέρνηση μετά την εξασφάλιση της τέταρτης δόσης

«Ξεπερνάμε τον κίνδυνο»

«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου «συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής θέλοντας να βάλει τέλος στο «απέραντο γαϊτανάκι», όπως είπε, της καταστροφολογίας, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα περικοπών μισθών και συντάξεων.

«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Πρέπει να σταματήσουμε να καταστροφολογούμε» σημείωσε.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι υπάρχει μια καταρχήν απόφαση στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι, για τις οποίες παλεύουμε».

Χαρακτήρισε εντελώς άκαιρο να συζητάμε τώρα για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, «θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες, με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις» νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου.

Ανέφερε ότι δεν αφορούν την κυβέρνηση οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, θέμα που «η ΝΔ διακινεί για να κρατήσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους», καθ' ότι η λαϊκή εντολή ανανεώθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην ΕΕ «επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους μας και ένταση των προσπαθειών μας» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που επισήμανε τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή ανισορροπία και πως γι' αυτό έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά η ίδια η ΕΕ.

«Ανάγκη συναινέσεων» και επίθεση στη ΝΔ

«Οι κινήσεις μας προς τη συνολική ευρωπαϊκή λύση είναι σαφέστατες και συστηματικές, οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται, υπάρχει όμως σήμερα μια πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «είναι απορίας άξιο πως καθ' ότι εκείνη φέρει κυρίως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει το αυτονόητο και πως η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λέει ότι «καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αν δεν τηρούμε τους στόχους μας, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις».

Σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο το 2013, τελειώνει και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε και την Ελλάδα».

Χαρακτήρισε δε «επιβεβλημένο» να μπει τάξη στα πράγματα και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός, παρ' όλο που υφίσταται επώδυνες αποφάσεις, αναγνωρίζει ότι είναι ευκαιρία τώρα να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, «και φυσικά αυτή η προσπάθεια θα πάει σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να αφήσουμε στην άκρη το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση σαφώς και ξεπερνά το Μνημόνιο.

ΛΑΟΣ: Να παραιτηθεί ο υπουργός

Για «έλλειμμα εμπειρίας και γνώσης της πραγματικής αγοράς» κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τον κ. Παπακωνσταντίνου «καλό παιδί και αρκετά ευφυή» αλλά, όπως υποστήριξε, «δεν γνωρίζει καθόλου το αντικείμενο του, συνεχίζει να κάνει λάθη επί λαθών, και δουλεύει προς την λάθος κατεύθυνση».

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι στη θέση αυτή επιβάλλεται να τοποθετήσει ο πρωθυπουργός ένα έμπειρο άτομο με γνώση και πρακτική εμπειρία της πραγματικής οικονομίας, γιατί, όπως είπε, η θέση αυτή, ιδιαίτερα τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες, απαιτεί άνθρωπο που διαθέτει ουσιαστικές γνώσεις των θεσμών, της λειτουργίας, της ψυχολογίας της «πιάτσας» και της αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «η ταμειακή 'πρεμούρα' τον κάνει να παίρνει βεβιασμένες αποφάσεις και λανθασμένα μέτρα» και επίσης « μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και τραγικό τρόπο σε ένα 'καιάδα'. Είμαστε σε λάθος δρόμο».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ


Ερωτηθείς εάν θα γίνει δημοψήφισμα για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ευρώπη» και ότι «το να ζητάει δημοψήφισμα ίσως είναι και η παρωνυχίδα σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά του όλο αυτό το διάστημα απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «ο καθένας κρίνεται και για τη σοβαρότητα των αιτημάτων και των θέσεών του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ -και δεν έχει σχέση με το αίτημά του για δημοψήφισμα- κάθε μέρα αποδεικνύει ότι τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης δεν την αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα και συνεχώς, δυστυχώς, απομακρύνεται από αυτή» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την «απαίτηση» της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις της η ΝΔ βγάζει έναν χαρακτήρα που κάθε άλλο παρά συνάδει με το ύψος των περιστάσεων που διάγουμε» και ότι «ο λαϊκισμός, οι ακραίες εκφράσεις δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είναι ίδιον της ΝΔ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ FORTHNET!


MONO ΣΤΟ FIMOTRO
Η απόφαση (κλικ) φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2011. Δημοσιοποιήθηκε χθες στο "Διαύγεια". Αφορά την πρόσληψη ενός ακόμα συμβούλου του πρωθυπουργού επί θεμάτων αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και...
επικοινωνιών. Μέχρι εδώ όλα καλά. Που είναι λοιπόν το περίεργο; Ο Παντελής Τζωρτζάκης του Μιχαήλ είναι ο ιδρυτής και τ. διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας Forthnet! Να πιστέψουμε ότι η νέα θέση που πήρε θα τον... βοηθήσει σημαντικά στον ανταγωνισμό;
Read more...

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ-ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Τη διαφωνία της με τον τρόπο που προωθείται η αξιοποίηση του Ελληνικού εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, λίγο μετά την επιστροφή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη από το Κατάρ, όπου είχε επαφές με υποψήφιους επενδυτές...
όπως επισημαίνει η εφημερίδα Καθημερινή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η υπουργός τόνισε ότι ο μητροπολιτικός του ρόλος ως χώρου πρασίνου δεν μπορεί να χαθεί. Παράλληλα, η κα. Μπιρμπίλη θεωρεί δεδομένη μια εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες πριν οριστικοποιηθεί το masterplan.

Μάλιστα η υπουργός στράφηκε ενάντια όσων υποστηρίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πηγή ανάσχεσης των επενδύσεων. «Το δίλημμα “ανάπτυξη ή περιβάλλον” είναι ένα ψευδο-δίλημμα που θέτουν όσοι θέλουν να αναπαράγουν μοντέλα που έχουν χρεοκοπήσει», ανέφερε.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Παμπούκη απάντησαν ότι η αρμοδιότητα για την τύχη του Ελληνικού έχει ανατεθεί στον υπουργό Επικρατείας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αραβες θεωρούν το Ελληνικό ως ένα πείραμα. Αν επιτύχει, θα σημάνει σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων.
Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Koύρεµα και στο εφάπαξ των δηµοσίων υπαλλήλων, που εκτιµάται ότιθα ανέρχεται έως και το 30%, αναµένεται να επιφέρουν τα µέτραπου θα ληφθούν για τη µείωση των ελλειµµάτων του Ταµείου Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπως επιτάσσουν οι δεσµεύσεις του Μνηµονίου...


Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπότο βάρος των ελλειµµάτων αυτών και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα πεντέµισι χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική µελέτη για τη βιωσιµότητα του Ταµείου την ώρα που καιοι εκτιµήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τηµείωση τηςεφάπαξ αποζηµίωσης.

Η οικονοµική κατάσταση στο ΤΠΔΥ είναι εκρηκτική. Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µε απόφαση του Δ.Σ. του Ταµείου κόπηκαν και οι κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε δικαιούχους µε σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Σήµερα εκκρεµεί η πληρωµή 37.000

αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ) και αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

κύμα ΦΎΓΗς. Εκτόςαπό την αδυναµία καταβολής τουεφάπαξ, το ΤΠΔΥ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής στησύνταξη των δηµοσίων υπαλλήλων λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2011 υποβλήθηκαν 1.

847 αιτήσεις έναντι 1.032 στο αντίστοιχο διάστηµα το 2010,ενώ κατά το διάστηµα 1-22 Φεβρουάριου2011 έχουν υποβληθεί 1.424 αιτήσεις έναντι 897 αιτήσεων ολόκληρο τον Φεβρουάριο του 2010.

Οί ΑΡΜΟΔΊΕς ΎΠΗΡΕςίες του υπουργείου Εργασίας προτείνουν την οικονοµική ενίσχυση του Ταµείου µε καταβολή µέρους(50%) των εσόδων από τον ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δηµοσίου (µεταφράζεταισε 80 εκατ. ευρώ), την παρακράτηση 10% από τους ειδικούς λογαριασµούς των δηµοσίων υπαλλήλων, να αναλάβει το Δηµόσιο – µέσω ειδικού οµολόγου ύψους 1,2 δισ. ευρώ – τις υποχρεώσεις έναντι «χαριστικών ρυθµίσεων» που έγιναν στο παρελθόν από το κράτος,καθώς και να στηριχθούν τα έσοδα του Ταµείου και από τους µισθούς οι οποίοιχάνονται σε κάθεαπεργία. Η πρόταση προβλέπει ακόµη την υποχρεωτική υπαγωγή στο ΤΠΔΥ των απασχολουµένων µε συµβάσεις στο Δηµόσιο. Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούµενων εντόκωςαλλά και αποζηµιώσεις.

Ηδη θέµακαταβολήςαποζηµιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δηµοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληµατικό Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισµά του ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώµατα αποζηµιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούµενων.
Ενοποίηση των Μετοχικών Ταµείων

Η ενοποίηση και των τριών Μετοχικών ταµείων, Στρατού, Ναυτικού και άεροπορίας, η καθιέρωση εργοδοτικών εισφορών αντί της αποσπασµατικής χρηµατοδότησης µέσω κοινωνικού πόρου από τους εξοπλισµούς και η συνάρτηση των παροχών µε τις πραγµατικές εισφορές αποτελούν το βασικό τρίπτυχο σωτηρίας και ανάπτυξης των Μετοχικών ταµείων των στρατιωτικών και των αστυνοµικών. άυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός άµυνας κ. π. Μπεγλίτης µε αφορµή αιτιάσεις του αρµόδιου τοµεάρχη της Ν. Δ. κ. Μαργαρίτη τζίµα σχετικά µε ρυθµίσεις εξορθολογισµού και ψαλιδίσµατος ορισµένων κατηγοριών µερισµάτων.

Read more...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 33 ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Την ανησυχία τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το ενδεχόμενο η σημερινή οικονομική συγκυρία να επιφέρει πλήγμα sτα εθνικά θέματα, εκφράζουν 33 πρώην πρέσβεις με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Οι πρέσβεις aναγνωρίζουν στον Γιώργο Παπανδρέου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ έθεσε ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού σώματος το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στο Αιγαίο, ωστόσο, δεν...
θεωρούν την κίνηση αυτή επαρκή, πόσω μάλλον που η Ελλάδα συνεχίζει να συνομιλεί με την Τουρκία υπό την απειλή πολέμου (casus belli).

Ανάμεσα στους 33 που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Θ. Στοφορόπουλος, Παναγιώτης Γεννηματάς, Εμμανουήλ Γκίκας, Αχ. Έξαρχος, Αδ. Βακαλόπουλος, Ι. Οικονόμου και Ι. Μπουρλογιάννης. «Όταν το ένα μέρος βρίσκεται στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρά τις έκνομες ενέργειες του άλλου μέρους, δημιουργούνται δύο σοβαρές συνέπειες. Αφ' ενός δείχνει ο απειλούμενος ότι δέχεται να διαπραγματευθεί υπό πίεση - σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο - και αφ' ετέρου ο παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται σημαντικά στα μάτια των διεθνών παραγόντων», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Αναφερόμενοι στη φιλολογία περί συνδιαχείρισης των πόρων του Αιγαίου, οι πρέσβεις επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει προηγουμένως μόνη της την επέκτασή τους και οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. «Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλλαγμα, η Τουρκία», λένε.

Read more...

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα ακρίβειας και να τιθασεύσουν τιμές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών», δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου στην αγορά των δημητριακών...


Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ.Κασαπίδη, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το υπουργείο έχει τακτικές συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου των δημητριακών (έμπορους δημητριακών, ζωοτροφών, αλευροβιομήχανους, αρτοποιούς) και «είναι έτοιμο να παρέμβει εφόσον χρειαστεί».

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απευθύνει ο κ. Ρόβλιας ότι «σε περίπτωση που παρουσιαστούν εκτεταμένες και συντονισμένες πρακτικές αισχροκέρδειας ή εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά ακόμη και με την επιβολή πλαφόν ή ποσοστού κέρδους, όπως ο νόμος ορίζει».

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπόθεση για την οποία διερευνήθηκε αν οι Σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων ακολούθησαν ενερμονισμένη πρακτική στις τιμές με παρόμοιες αυξήσεις.

Για το θέμα αυτό κινήθηκε η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και έγιναν συστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης από την τακτική δικαιοσύνη.

Αύξηση 5,2% στο καλάθι της νοικοκυράς

Στο ποσό των 2.253,48 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 που κόστιζε 2.142,10 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5,2% και υπολογίζεται σε 111,37 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19,5%.

Στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 15% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 9,1%.

Πρόστιμα για οπωροκηπευτικά

Διοικητικά πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις της αγορανομικής νομοθεσίας στα οπωροκηπευτικά, μέσα στο 2010, όπως ενημέρωσε τη Βουλή, με έγγραφό του ο κ. Ρόβλιας.

Συγκεκριμένα, το 2010, η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διενήργησε 1.017 ελέγχους που αφορούν τα οπωροκηπευτικά και επεβλήθησαν 260 Διοικητικά Πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ.

Ειδικότερα, έγιναν 431 έλεγχοι σε Λαϊκές Αγορές, 129 σε Κεντρικές Αγορές, 155 έλεγχοι στη Βαρβάκειο αγορά, 11 έλεγχοι σε συσκευαστήρια, 206 έλεγχοι σε Κρεοπωλεία, Οπωροπωλεία, Ιχθυοπωλεία, 2 έλεγχοι σε χονδρεμπόρους, 50 έλεγχοι σε Πολυκαταστήματα Super Markets, 9 έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων, 8 σε επιχειρήσεις κρέατος εκτός ΟΚΑΑ, 10 έλεγχοι σε συσκευαστήρια στην Ηλεία και την Αχαΐα και 6 στην περιοχή της Θήβας.

Με το έγγραφο γίνεται επίσης γνωστό ότι το υπουργείο έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας, Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων, σε βάρος των παραγωγών.

Read more...

Ρύθμιση “τσάρου” κόντρα στην Τίνα για τα αυθαίρετα…

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια!

http://img.protothema.gr/FE5366D520F54FB911221979754C92F0.jpg

Σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, απόντος του ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας το σαφάρι για την άντληση εσόδων που έχουν περιληφθεί και στο μνημόνιο.

Την Πέμπτη, η κ. Τίνας Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσαν τη νέα δημοσιονομικού τύπου ρύθμιση που ετοιμάζει ο κ. Γιώργος Παπακωνταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι οι χειρισμοί γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει συνεργασία.

Ο κ. Σηφουνάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη για εξορθολογισμό των προστίμων που ισχύουν μετά το 2003. «Τα πρόστιμα είναι πολύ ψηλά για αυτό και η πρωτοβουλία δεν λειτούργησε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο στα πρότυπα των ημιυπαίθριων για λόγους συνταγματικής τάξης που θα προβλέπει περικοπή των προστίμων έως και 50% για την αυθαίρετη δόμηση προκειμένου να δελεάσει τους πολίτες για να προσέλθουν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα πρόστιμα ανέγερσης ισοδυναμούν με εφάπαξ καταβολή του 30% της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και τα πρόστιμα διατήρησης με ετήσια καταβολή του 5% επί της αντικειμενικής αξίας.

Έσοδα 710 εκ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους

Το ΥΠΕΚΑ από την πλευρά του δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία των εσόδων για τους ημιυπαίθριους που εκτιμώνται στα 710 εκατ. ευρώ από τις συνολικά 553.791 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 106 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Για το 2011 προβλέπεται να εισπραχθούν 420 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου είχαν πληρωθεί τα 57 εκατ. ευρώ. Πέρσι, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 105,9 εκατ. ευρώ και ήταν πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των 93 εκατ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα παράβολα.

Το υπουργείο προσδοκά σημαντική ροή εσόδων από τη νέα παράταση που δίνει στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Έχουμε δρόμο για το Ελληνικό

Κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του τύπου, θίχτηκαν πολλά από τα θέματα αιχμής του ΥΠΕΚΑ, όμως για εκείνα που απασχολούν την επικαιρότητα και σχετίζονται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του Ελληνικού τόσο η κ. Μπιρμπίλη όσο και ο κ. Σηφουνάκης απέφυγαν να φωτίσουν τις σκοτεινές πλευρές.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα που πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το Central Park και που θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες χρήσεις, ενώ η κ. Μπιρμπίλη απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοτικούς στόχους, εμμένοντας στην ανάγκη να γίνει ένας χώρος που θα είναι προσβάσιμος στους πολίτες: «Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εάν δεν λυθούν σημαντικά οικονομικά και νομικά θέματα που είναι αναγκαία για να τρέξει το έργο». Αναφερόμενος μάλιστα στο ταξίδι του στο Κατάρ, ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι δεν αφορούσε μόνο το Ελληνικό αλλά το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη προ μηνών.

Έρχονται οι δασικοί χάρτες

Για τη διπλή ανάπλαση, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι περιμένει εγγράφως τις προτάσεις Καμίνη αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει δυστοκία στο θέμα, ενώ εμφανίστηκε προσηλωμένη στην άλλη μεγάλη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Λυρική Σκηνή. Το πρώτο της προσωπικό στοίχημα που ήταν οι δασικοί χάρτες, παίρνει επιτέλους το δρόμο του μετά από 1,5 χρόνο.

Πολύ σύντομα αναμένεται να κυρωθούν οι πρώτοι δασικοί χάρτες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά το εγχείρημα. Εντός των προσεχών ημερών οι κάτοικοι Μαραθώνα, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης θα ενημερωθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την ανάρτηση των χαρτών που θα γίνει το Μάρτιο. Παράλληλα, σε συνεργασία με έξι νομούς ( π.χ Μαγνησίας, Ηλείας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Έβρου) που έχουν έτοιμους χάρτες από προηγούμενες μελέτες, θα γίνει αξιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αναρτηθούν το επόμενο διάστημα.
Read more...

Το πετρέλαιο «τρομάζει» ΕΚΤ-Κομισιόν

Ράλι στην τιμή του «μαύρου χρυσού»

http://img.protothema.gr/2972FFA7FF66A517B2819D5558C19201.jpg
Πετρέλαιο – φόβητρο για τους σχεδιασμούς της ΕΕ!

Τρόπους προστασίας και θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας εξετάζουν οι ιθύνοντες της ΕΚΤ και της Κομισιόν, καθώς οι δραματικές αναταραχές στη Λιβύη και ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στο σύνολο του αραβικού κόσμου, οδηγούν σε βίαιη ανατίμηση το πετρέλαιο και ως εκ τούτου επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που αυτές οι στόχοι της ΕΚΤ έχουν προ πολλού ... εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν το ράλι στην τιμή του μαύρου χρυσού πυροδοτεί καταστροφολογικά σενάρια για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας με αποτέλεσμα τα στελέχη της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενόψει της ανακοίνωσης των εαρινών προβλέψεων που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη 1η Μαρτίου. Πέραν αυτού όμως οι ίδιοι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής φέρονται να εξετάζουν και μιαν αναθεώρηση της στρατηγικής εξόδου αλλά και της νομισματικής πολιτικής της ΕΕ. Κι αν πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη Βόρεια Αφρική το κυρίαρχο σενάριο στην ΕΚΤ ήταν η μη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μέσα στο 2011, τώρα τα δεδομένα ίσως να έχουν αλλάξει ...

Πάντως επισήμως, στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin του Μαρτίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προτίθεται να αλλάξει το σχεδιασμό του και αναμένεται να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο – όπως χαρακτηριστικά διαρρέουν πηγές της Τράπεζας – «ο κύκλος του φθηνού χρήματος να φθάσει εντός των επομένων μηνών στο τέλος του» ...

Read more...

Δεκάλογος για 25 δισ. στο «Μνημόνιο 4» ...



Ενα ογκώδες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 περιλαμβάνει το «Μνημόνιο Νο4».

Σε αυτό τίθεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από το 9,5% του ΑΕΠ πέρυσι σε μόλις 1% ύστερα από πέντε χρόνια, ώστε να δημιουργηθούν πλεονάσματα και να αποκλιμακωθεί το χρέος.Από... χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε επαφές με συναδέλφους του στην κυβέρνηση για να καθορισθούν οι άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Προσαρμογής 2012-2015.
Δεκάλογος για 25 δισ. στο «Μνημόνιο 4»

Οπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δέσμη αυτή παίζουν τα ακόλουθα 10 μέτρα:

* Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Μάλιστα στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.
* Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
* Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.
* Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.
* Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.
* Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.
* Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
* Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
* Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.
* Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για το τρέχον έτος θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ ή ή «της μονάδας του ΑΕΠ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χωρίς, όπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, να πειραχτούν μισθοί και συντάξεις.

Για την περίοδο 2012-2014 αναζητούνται μέτρα που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ και προσεγγίζουν τα 18,3 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια το 2015 το έλλειμμα θα πρέπει να πέσει, όπως είπε ο υπουργός, κοντά στο 1% του ΑΕΠ και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ.

Το συνολικό δημοσιονομικό «κοστούμι» ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Χθες ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με τον Γιάννη Ραγκούση και την Αννα Διαμαντοπούλου. Σήμερα έχουν κλειστεί ραντεβού με τους Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Σκανδαλίδη.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ρίχνει τον «πήχη» στα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013

Χαμηλώνει η κυβέρνηση τον «πήχη» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ να παραμένει «μέχρι το 2015 και μετά», όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ο επιμέρους στόχος για έσοδα 15 δισ. ευρώ πήρε έναν χρόνο παράταση. Πλέον πρέπει να υλοποιηθεί έως το 2013 και όχι μέχρι το τέλος του 2012, όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί από την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα, μέχρι τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πλήρες στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας με ορίζοντα το 2013. Ειδικότερα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν υπάρχει αναφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ και αυτό γιατί ο στόχος αυτός υπερβαίνει τη χρονική διάρκεια του μνημονίου.

«Υπάρχει ο στόχος των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι την περίοδο για το 2013. Και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα, και το ξαναλέω και εγώ σήμερα, τον στόχο της να έχει συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο πλαίσιο που αυτή έχει θέσει, που να φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και παραπέρα» εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών κινήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο μνημόνιο υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και μια διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλων, μέχρι το τέλος Μαρτίου, για την αποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο με ακίνητα προς αξιοποίηση, μέχρι τον Ιούνιο.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ολα τα ζητήματα στο τραπέζι, τρία σενάρια στην ΕΕ

«Συνολική λύση» για το χρέος επιζητεί η ελληνική πλευρά και, όπως σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όλα τα ζητήματα είναι πάνω στο τραπέζι και συζητιούνται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Οπως είπε, «εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την κατανόηση των αγορών ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, βάζοντας στο τραπέζι ζητήματα όπως είναι η βελτίωση των όρων δανεισμού, αλλά και η δυνατότητα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ή με άλλον τρόπο να υπάρξει δυνατότητα επαναγοράς κάποιου μέρους του».

Την ίδια ώρα η ΕΕ διατυπώνει τρία σενάρια για την εξέλιξη του χρέους. Στο πρώτο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25% του ΑΕΠ. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο δεύτερο η ανάπτυξη είναι 3,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 5,5% . Το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά παραμένει πάνω από το 100% έως το 2025. Στο τρίτο υπολογίζεται ότι δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι πάνω από 7,5% του ΑΕΠ, για να είναι το χρέος περίπου 100% το 2025.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξεκινάει ο διάλογος

«Την επόμενη εβδομάδα», όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ξεκινάμε τη συζήτηση για το δημοσιονομικό πρόγραμμα με όσα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για διάλογο». «Και εδώ θέλω να σταθώ για μία στιγμή και να τονίσω για άλλη μία φορά το ακατανόητο της στάσης ορισμένων κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθούν να έρθουν στο τραπέζι γι’ αυτό που αποτελεί στην πράξη συνταγματική τους υποχρέωση», πρόσθεσε.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μείωση σε βαρέα και επικουρικές

«Ψαλίδισμα» επικουρικών συντάξεων, μείωση των επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά και τροποποίηση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις τον Ιούλιο προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Παράλληλα, το μνημόνιο ανοίγει παράθυρο για νέες παρεμβάσεις και στα κύρια ταμεία ασφάλισης.

«Με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών για τις συντάξεις σε ποσοστό μικρότερο του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, διατηρούμε την ετοιμότητά μας, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριοτέρων συνταξιοδοτικών ταμείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Για τα επικουρικά ταμεία θα εισαχθεί, όπως τονίζεται, «στενή συνάρτηση μεταξύ παροχών και εισφορών» και θα μειωθεί ο αριθμός τους.

Επίσης στο κείμενο περιλαμβάνεται δέσμευση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του καταλόγου με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ώστε να αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 10% των υπαλλήλων (υφιστάμενων και μελλοντικών).

Αυτό σημαίνει πως περίπου 250.000 εργαζόμενοι θα τεθούν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών.

Πιο αναλυτικά, στο μνημόνιο τονίζεται πως «παραμένουν προβλήματα στα επικουρικά ταμεία, τα ταμεία Πρόνοιας και αναφορικά με τις συντάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Εκτιμήσεις
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της εκτίμησης των κυριότερων επικουρικών ταμείων μέχρι το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ετσι, βάσει μνημονίου, «θα μεταρρυθμιστούν τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία Πρόνοιας για την εξάλειψη των ανισορροπιών σε όσα Ταμεία παρουσιάζουν ελλείμματα.Θα εισαχθεί στενή συνάρτηση μεταξύ παροχών και εισφορών, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων των Ταμείων και θα μειωθεί ο αριθμός των υφισταμένων Ταμείων».

Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων αναφέρεται πως «η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και υπογραμμίζει το δικαίωμα των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις ειδικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων, και επίσης επαναεπιβεβαιώνει τη μη δεσμευτική φύση των εκτιμήσεων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Παράλληλα, έχει περιληφθεί η δέσμευση «να τροποποιηθεί η νομοθεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου, εάν αποδειχθεί αναγκαίο, για να στηρίξει μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων».

Σε ότι αφορά τον κλάδο της Υγείας προβλέπεται ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέχρι το τέλος Απριλίου για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Μνημόνιο Νο4 Συγχωνεύσεις, νοικοκύρεμα και επιστροφή στις αγορές ζητά η τρόικα ...



ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ
- Πράσινο φως για κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ...
Tην αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, το νοικοκύρεμα των ελληνικών ομίλων και τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ζητεί η τρόικα, τη στιγμή πάντως που έδωσε το πράσινο φως για νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.

Όπως... επισημαίνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό, ενώ προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από νέα κανάλια χρηματοδότησης και η στήριξη πρωτοβουλιών για την αναδιοργάνωσή του.

Με βάση τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να παράσχει 30 δισ ευρώ επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τους από άλλες πηγές πέραν του Ευρωσυστήματος.

Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι οι περικοπές που πρέπει να γίνουν αφορούν κυρίως τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Αναλυτικότερα, οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που συστήνεται, όπως αυτή περιλαμβάνεται και στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου, συνοψίζεται στα εξής:

1) Διενέργεια επαρκών προβλέψεων

Η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των επισφαλειών, παρά την άνοδό του τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 στο 43,2% από 41,5%.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων, καθώς καταγράφεται σημαντική επιδείνωση του λόγου των «καθαρών» καθυστερήσεων προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

2) Σχέδιο για επιστροφή στις αγορές

Η κεντρική τράπεζα, αν και αναγνωρίζει ότι ο αποκλεισμός των τραπεζών από τις αγορές είναι αποτέλεσμα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, σημειώνει ότι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης (κρατικές εγγυήσεις, χρηματοδότηση ΕΚΤ) είναι προσωρινά.

Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαία η εξεύρεση από τις τράπεζες εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων.

3) Κεφαλαιακή ενίσχυση μεσοπρόθεσμα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τα ικανοποιητικά επίπεδα δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος, στην παρούσα συγκυρία επιβάλλεται οι τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τους, όσον αφορά το επίπεδο της κεφαλαιακής τους βάσης, λαμβάνοντας υπόψιν την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και τις αυξημένες απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Στο πλαίσιο αυτό είτε οι μέτοχοι οφείλουν να βάλλουν το χέρι στην τσέπη ή θα πρέπει να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία, όπως οι θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη.

4) Μείωση του κόστους λειτουργίας

Σύσταση για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων διατυπώνεται μέσω της έκθεσης της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, τα έξοδα λειτουργίας των τραπεζών στην Ελλάδα μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% στα 4,375 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες προσωπικού παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Το 2011 μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με το κλείσιμο / συγχώνευση καταστημάτων και την υλοποίηση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου ή αργίας.

BHMA


Read more...

Απελευθέρωση τιμολογίων ηλεκτρισμού στα τέλη του 2011...



Την επίσπευση της απελευθέρωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου που ανακοινώθηκε.
Η απελευθέρωση των τιμολογίων αφορά όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών, ενώ η... συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν υπήρχε στο κείμενο του προηγούμενου μνημονίου. Επιπλέον, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμολογίων ώστε η λιανική τιμή να αντανακλά το κόστος της χονδρικής, σταδιακά μέχρι το 2013.

Για την πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη και τη διαδικασία των ανταλλαγών ενέργειας (swaps) στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η διαδικασία βρίσκεται υπό αξιολόγηση, όπως και το θέμα του μοντέλου διαχωρισμού (ΙΤΟ) που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος το μνημόνιο αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η διαχείρισή τους να περάσει σε ανεξάρτητο φορέα.


Πηγή:www.capital.gr


Read more...

Πυρετός προετοιμασιών για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Συναντήσεις Γ.Παπακωνσταντίνου με υπουργούς


Οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Επικρατείας Χ.Παμπούκης
Οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Επικρατείας Χ.Παμπούκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, σε λίγη ώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνεργασία στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.Σκανδαλίδη.

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Τόσο στις σημερινές συναντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και στις χθεσινές συνεργασίες που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου θα εξετασθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η έκθεση μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής που συντάσσει η Κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2012 - 2014.

Η έκθεση στρατηγικής θα θέτει ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για τα επιμέρους αρμόδια υπουργεία και στόχους δημοσιονομικού ισοζυγίου για όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης μέχρι και το 2014. Επίσης θα ορίζει τα μέτρα που θα ληφθούν προς υποστήριξη αυτών των στόχων.

Τα μέτρα που θα στηρίξουν την μεσοπρόθεσμη στρατηγική θα διατυπωθούν σε σχέδια που θα καλύπτουν διάφορους τομείς και περιοχές δημοσίων δαπανών. Όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, τα εν λόγω μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ θα σχεδιασθούν με στόχο τη διατήρηση ενός πλέγματος κοινωνικής ασφάλειας και θα περιορίζουν την επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ανάπτυξη.

Η έκθεση μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής θα δημοσιευθεί για διαβούλευση στο τέλος Μαρτίου, θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν τα μέσα Απριλίου και θα ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα Μαϊου. Θα αποτελέσει δε τη βάση για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η κυβέρνηση αποφασισμένη να σταματήσει την παρασιτική λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας

Συζήτηση στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα
Υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου με κάθε διαφάνεια και με τις απαραίτητες συνεργασίες, απάντησε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στους εξοπλισμούς και αυτές οι δαπάνες έχουν συντείνει σε μεγάλο βαθμό στη χρεοκοπία, συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη αμυντικής βιομηχανίας για να βοηθήσει και τη διπλωματία.

Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε ότι θα πρέπει να στηριχθεί και να εκσυγχρονιστεί η αμυντική βιομηχανία στη χώρα, όπως και κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εγγύηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι η στήριξη στις αμυντικές βιομηχανίες απαιτεί να καταστούν ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι έχουν συσσωρευμένα χρέη 2 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα δυσβάσταχτα χρέη που άφησαν, επί ΝΔ, οι αμυντικές βιομηχανίες, λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταματήσει την παρασιτική τους λειτουργία. Αποκάλυψε ότι τα συσσωρευμένα χρέη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είναι 2,6 δισ. ευρώ και ότι παρά το γεγονός ότι επί ΝΔ εισέπραξαν αρκετά χρήματα δεν υπήρξε καμία παραγγελία στο δημόσιο τομέα.

Όταν αναφέρθηκε για τα χρέη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και για τη διεθνή συνεργασία, την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν και αξιόλογα στελέχη στην ΕΑΒ: «Η σύζυγός μου είναι μηχανικός αεροσκαφών» σημείωσε και εννοώντας ότι γνωρίζει ακριβώς και από πρώτο χέρι τη δουλειά που κάνουν αξιόλογα στελέχη στην ΕΑΒ.
Ειδικά για την αμυντική βιομηχανία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αποφασισμένος να σταματήσει την παρασιτική λειτουργία της, τους μεσάζοντες, τους διαμεσολαβητές, που υπήρχαν, όπως είπε, γενικότερα και στην οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προϊδεάζει για δύσκολη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός

«Πορευόμαστε χωρίς φόβο»

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ώρα του Πρωθυπουργού
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ώρα του Πρωθυπουργού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα, Τουρκία
Την ευχή να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου οι σωστές αποφάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.

«Η 25η Μαρτίου είναι κρίσιμος σταθμός και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα. Μακάρι να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, αλλά είναι ένας σταθμός. Εμείς δίνουμε τη μάχη, αλλά όποιο αποτέλεσμα το αντιμετωπίζουμε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δυνατότητές μας. Η μιζέρια και η καταστροφολογία οδηγεί στην παραίτηση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία και το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η επόμενη ημέρα θα μας βρει ενεργά παρόντες, ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή».

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει θέση για την παρουσία της στην περιοχή, για τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και για το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «ηλίθια παιχνίδια των Ηνωμένων Πολιτειών», που έχουν μετατοπίσει το βάρος, ύστερα από την αδυναμία ελέγχου στο Ιράκ, στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής «διώχνοντας φιλικούς της δικτάτορες και προωθώντας στις θέσεις τους σιίτες».

Ειδικά όμως για το θέμα της μάχης στην Ευρώπη στα τέλη Μαρτίου ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε: «Επειδή κ. πρωθυπουργέ, οσάκις βγαίνετε στο εξωτερικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπολύει δέσμη μέτρων, ή εσείς να μη βγαίνετε ή να τον παίρνετε μαζί σας».

Δίνουμε μάχες εντός και εκτός για το συσσωρευμένο χρέος, γιατί στην κυβέρνηση αυτή έπεσε ο κλήρος να σηκώσει αυτό το βάρος, απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μία δύσκολη μετάβαση σε μία διαφορετική Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πέντε τραυματίες - Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες Τέσσερις Έλληνες νεκροί σε δυστύχημα με τουρκικό λεωφορείο


Φωτογραφία από τον τόπο του δυστυχήματος

Τέσσερις Έλληνες κι ένας Τούρκος ανασύρθηκαν νεκροί, και πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, σε δυστύχημα που συνέβη όταν τουρκικό λεωφορείο έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό στον οδικό άξονα Υψάλων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών εισαγγελικών αρχών, νεκροί είναι οι Σοφία Μαριάδη, Μηνάς Σολακίδης, Αρκάδιος Μωυσίδης και Φώτο Μυτακίδη, η οποία είχε διπλή ιθαγένεια, ελληνική και τουρκική. Νεκρός είναι επίσης ο Τούρκος πολίτης, Γιασάρ Ντεμίρερ. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο κρατικό νοσοκομείο Μαλγάρων, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο Ραιδεστού.

Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν οι Παναγιώτης Παλετίδης, Μαρία Μαριάδη και Βασίλης Νάρης.

Το δυστύχημα έγινε σήμερα στις 04.50 π.μ., όταν το τουρκικό λεωφορείο της εταιρείας «METRO» που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Κωνσταντινούπολη, έπεσε σε γκρεμό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά μέσα, το λεωφορείο γλίστρησε λόγω πάγου και έπεσε στη χαράδρα, καθώς το προστατευτικό διάζωμα του δρόμου είχε καταστραφεί.

Aυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα βάθους οκτώ μέτρων, προφανώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που περιόριζαν την ορατότητα.

Η Ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη, κ. Παρασκευή Τζιβελέκου, έχει επιληφθεί της αναγνώρισης των νεκρών και της περίθαλψης των τραυματιών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο δημόσιο νοσοκομείο στα Μάλκαρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι περισσότεροι από τους επιβάτες του λεωφορείου ήταν Έλληνες υπήκοοι Ποντιακής καταγωγής, προερχόμενοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Επί τόπου μεταβαίνουν στελέχη του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης καθώς και του Προξενείου Ανδριανούπολης। Παράλληλα έχει τεθεί σε ετοιμότητα ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας.

tanea.gr

Read more...

Νέα λιτότητα 29 δισ. από τον «Τσάρο»

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ζητά η Τρόικα


http://img.protothema.gr/2E1738CD6CFD70D75D854CA64D703B26.jpg

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κομισιόν, αναθεωρεί το έλλειμμα του 2011 από 17,035 δισ. ευρώ που προϋπολογιζόταν σε 18,807 δισ. και απαιτεί έτσι πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. για φέτος ("πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ο στόχος του 2011", όπως αναφέρει στη 19η από τις 139 σελίδες της έκθεσης).

Για να βγουν τα νούμερα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και να μειωθεί το έλλειμμα στο 6 δισ. (ή 2,5% του ΑΕΠ) ως το 2014 και ακόμα περαιτέρω στα 3 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2015, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συνολικά μέτρα ύψους πάνω από 29 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής 2012-14, που θα αφορά μέτρα 8% του ΑΕΠ ή 19,2 δισ. ευρώ, για να μειωθεί κατά 6% του ΑΕΠ το έλλειμμα.

Επιπλέον, για να εξοικονομηθούν άλλα 3 δισ. το 2015, θα απαιτηθούν έως και 9 δισ. μέτρα (επειδή για κάθε 1 δισ. προσαρμογής αντιστοιχούν με τα σημερινά δεδομένα μέτρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Όλα τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2012-2015 ισοδυναμούν δηλαδή με περίπου 27,5 δισ.

Συν τα 1,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν φέτος, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, τα μέτρα εξοικονόμησης ξεπερνούν και τα 29 δισ. ευρώ. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα περιλάβει και πρόσθετα «μέτρα ασφαλείας», για να καλύψουν την περίπτωση αστοχιών, καθώς μόλις τον Ιανουάριο φέτος τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αν υπάρξει μείωση επιτοκίων ή αύξηση ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσπάθεια που θα απαιτηθεί θα είναι ελαφρώς μικρότερη. Πέρα από τους υπολογισμούς αυτούς, ο κ.Παπακωνσταντίνου βάζει ως κανόνα να προέλθουν τα 2/3 από εξοικονόμηση δαπανών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως, αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.

Απαισιόδοξος στη Βουλή για το χρέος...


Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε όριο τεσσάρων ετών, ώστε το έλλειμμα να φτάσει κοντά στο 3%, δίχως όμως να είναι τόσο αισιόδοξος και για το χρέος της χώρας για το οποίο ανέφερε ότι «απαιτεί προσπάθεια αρκετών ετών».

Ο υπουργός, που βρέθηκε στη Βουλή, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για το «φορολογικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο για μια «μεγάλη και δύσκολη διαδρομή», ενώ εξήγησε ότι το χρέος θα ανεβαίνει όσο υπάρχουν ελλείμματα και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά, αλλά ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Παράλληλα, εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε ό, τι αφορά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λέγοντας «Τα φορολογικά αδικήματα αποτελούν βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια της χώρας και απειλούν την ίδια την ύπαρξη του φορολογικού μας συστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και για τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την αναδιάρθρωση Υπουργείου Οικονομικών και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

«Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των αλλαγών θα έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα βάζει έλληνα πολίτη να πληρώνει ενώ κάποιοι μένουν στο απυρόβλητο» υποστήριξε ο υπουργός.

Πάντως η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, με τον κ. Γιάννη Βρούτση (ΝΔ) να το αποκαλεί ως «νομοσχέδιο συρραφής διατάξεων και προχειρότητας» και τον κ. Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ) να υποστηρίζει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει «τρύπια σημαία στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τη στιγμή που διευρύνει τη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσεγγίζει το θέμα καθαρά ταμειακά και όχι στο πλαίσιο της ανάπτυξης, ενώ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο κατανέμει άδικα τα φορολογικά βάρη και δίνει ακόμα ένα μπόνους στους ισχυρούς.

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

Read more...

Αξιολόγηση Κομισιόν Μόνιμα μέτρα τον Μάρτιο, επιμένει στα 50 δισ. ευρώ

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήρτησε στην ιστοσελίδα της το κείμενο των συμπερασμάτων της Τρίτης Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Κομισιόν στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010,
στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.

Η απόκλιση υπολογίζεται στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ και θα πρέπει να καλυθφεί το 2011. Για να ισοσταθμιστεί αυτή υστέρηση η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο.

Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπέυουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στην δυνατότητα εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη» και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλάγες.

Πηγές της Κομισιόν σε επικοινωνία που είχαν με το BHMAonline διευκρίνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούν το «κούρεμα» των ομολόγων.

Η Κομισιόν αναφέφεται, τέλος, ρητά στον στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.


Διαβάστε το πλήρες κείμενο σε pdf


Read more...

Εαν ζούσε ο Ανδρέας τι θα έκανε;


Πρέπει να κάποια στιγμή να κοιτάξουμε την πατρίδα διότι δεν θα μας κοιτάξει κανείς εταίρος όπως φαίνεται. Και η πατρίδα εδώ και καιρό δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα του Γιωργου. Η πρώτη προτεραιότητα είναι οι δανειστές και η διεθνής εικόνα του αξιόπιστου και του ικανού.

Η κυβέρνηση πρέπει αυτή την στιγμή να κηρύξει στάση πληρωμών και την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Μετά να διαπραγματευτεί με τους “εταίρους” το όλο πακέτο υπό θέση ισχύος. Τόσο το χρέος όσο και την παραμονη στο ευρώ. Εναλακτικά θα μας χρεωκοπήσουν σταδιακά και θα μας πετάξουν έξω απο το ευρώ σαν στημένη προβληματική λεμονόκουπα…

Τα κουρέματα τα ξεφτιλίκια και τα παρακάλια στους τραπεζίτες για επιμήκυνση πρέπει να λάβουν τέλος…

Αν χρειαστεί να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση και μια νέα βουλή που θα κυρήξουν το μνημόνιο παράνομο ή άκυρο. Να το θέσουν σε δημοψήφισμα ως μείζων εθνικό θέμα και να λάβουν ισχυρή νομιμοποίηση.

Νομίζω ότι εάν ζούσε ο Ανδρέας αυτό θα έκανε. Αφήνω κατα μέρος την πατατιά με το μνημόνιο την οποία δεν θα την έκανε ποτε. Δεν θα παρακαλούσε ποτέ τις αγορές. Ο Ανδρέας δεν αφέθηκε ποτε στον πανικό. Ήταν λιγομίλητος και ουσιαστικός. Ας θυμηθούμε ακόμη ότι ο Ανδρέας είχε την Ευρώπη “γραμμένη” και δεν ήταν ποτέ το καλο και το υπάκουο παιδί. Για αυτό τον λόγο ήταν εξαιρετικά αντιπαθής στους εταίρους μέχρι το τέλος και ειδικά στην “σκληρή” της εποχής την Μ. Θάτσερ.

Και γενικά όταν δεν μπορείς να ελέγξεις μια κατάσταση φεύγεις μπροστά και δημιουργείς μια νέα। Αντεπιτίθεσαι γιατί η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

papaioannou.
Read more...