Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ρύθμιση “τσάρου” κόντρα στην Τίνα για τα αυθαίρετα…

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια!

http://img.protothema.gr/FE5366D520F54FB911221979754C92F0.jpg

Σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, απόντος του ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας το σαφάρι για την άντληση εσόδων που έχουν περιληφθεί και στο μνημόνιο.

Την Πέμπτη, η κ. Τίνας Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσαν τη νέα δημοσιονομικού τύπου ρύθμιση που ετοιμάζει ο κ. Γιώργος Παπακωνταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι οι χειρισμοί γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει συνεργασία.

Ο κ. Σηφουνάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη για εξορθολογισμό των προστίμων που ισχύουν μετά το 2003. «Τα πρόστιμα είναι πολύ ψηλά για αυτό και η πρωτοβουλία δεν λειτούργησε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο στα πρότυπα των ημιυπαίθριων για λόγους συνταγματικής τάξης που θα προβλέπει περικοπή των προστίμων έως και 50% για την αυθαίρετη δόμηση προκειμένου να δελεάσει τους πολίτες για να προσέλθουν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα πρόστιμα ανέγερσης ισοδυναμούν με εφάπαξ καταβολή του 30% της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και τα πρόστιμα διατήρησης με ετήσια καταβολή του 5% επί της αντικειμενικής αξίας.

Έσοδα 710 εκ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους

Το ΥΠΕΚΑ από την πλευρά του δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία των εσόδων για τους ημιυπαίθριους που εκτιμώνται στα 710 εκατ. ευρώ από τις συνολικά 553.791 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 106 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Για το 2011 προβλέπεται να εισπραχθούν 420 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου είχαν πληρωθεί τα 57 εκατ. ευρώ. Πέρσι, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 105,9 εκατ. ευρώ και ήταν πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των 93 εκατ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα παράβολα.

Το υπουργείο προσδοκά σημαντική ροή εσόδων από τη νέα παράταση που δίνει στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Έχουμε δρόμο για το Ελληνικό

Κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του τύπου, θίχτηκαν πολλά από τα θέματα αιχμής του ΥΠΕΚΑ, όμως για εκείνα που απασχολούν την επικαιρότητα και σχετίζονται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του Ελληνικού τόσο η κ. Μπιρμπίλη όσο και ο κ. Σηφουνάκης απέφυγαν να φωτίσουν τις σκοτεινές πλευρές.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα που πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το Central Park και που θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες χρήσεις, ενώ η κ. Μπιρμπίλη απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοτικούς στόχους, εμμένοντας στην ανάγκη να γίνει ένας χώρος που θα είναι προσβάσιμος στους πολίτες: «Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εάν δεν λυθούν σημαντικά οικονομικά και νομικά θέματα που είναι αναγκαία για να τρέξει το έργο». Αναφερόμενος μάλιστα στο ταξίδι του στο Κατάρ, ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι δεν αφορούσε μόνο το Ελληνικό αλλά το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη προ μηνών.

Έρχονται οι δασικοί χάρτες

Για τη διπλή ανάπλαση, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι περιμένει εγγράφως τις προτάσεις Καμίνη αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει δυστοκία στο θέμα, ενώ εμφανίστηκε προσηλωμένη στην άλλη μεγάλη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Λυρική Σκηνή. Το πρώτο της προσωπικό στοίχημα που ήταν οι δασικοί χάρτες, παίρνει επιτέλους το δρόμο του μετά από 1,5 χρόνο.

Πολύ σύντομα αναμένεται να κυρωθούν οι πρώτοι δασικοί χάρτες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά το εγχείρημα. Εντός των προσεχών ημερών οι κάτοικοι Μαραθώνα, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης θα ενημερωθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την ανάρτηση των χαρτών που θα γίνει το Μάρτιο. Παράλληλα, σε συνεργασία με έξι νομούς ( π.χ Μαγνησίας, Ηλείας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Έβρου) που έχουν έτοιμους χάρτες από προηγούμενες μελέτες, θα γίνει αξιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αναρτηθούν το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: