Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Διαψεύδεται η καταστροφολογία, λέει η κυβέρνηση μετά την εξασφάλιση της τέταρτης δόσης

«Ξεπερνάμε τον κίνδυνο»

«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου «συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής θέλοντας να βάλει τέλος στο «απέραντο γαϊτανάκι», όπως είπε, της καταστροφολογίας, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα περικοπών μισθών και συντάξεων.

«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Πρέπει να σταματήσουμε να καταστροφολογούμε» σημείωσε.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι υπάρχει μια καταρχήν απόφαση στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι, για τις οποίες παλεύουμε».

Χαρακτήρισε εντελώς άκαιρο να συζητάμε τώρα για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, «θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες, με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις» νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου.

Ανέφερε ότι δεν αφορούν την κυβέρνηση οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, θέμα που «η ΝΔ διακινεί για να κρατήσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους», καθ' ότι η λαϊκή εντολή ανανεώθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην ΕΕ «επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους μας και ένταση των προσπαθειών μας» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που επισήμανε τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή ανισορροπία και πως γι' αυτό έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά η ίδια η ΕΕ.

«Ανάγκη συναινέσεων» και επίθεση στη ΝΔ

«Οι κινήσεις μας προς τη συνολική ευρωπαϊκή λύση είναι σαφέστατες και συστηματικές, οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται, υπάρχει όμως σήμερα μια πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «είναι απορίας άξιο πως καθ' ότι εκείνη φέρει κυρίως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει το αυτονόητο και πως η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λέει ότι «καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αν δεν τηρούμε τους στόχους μας, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις».

Σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο το 2013, τελειώνει και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε και την Ελλάδα».

Χαρακτήρισε δε «επιβεβλημένο» να μπει τάξη στα πράγματα και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός, παρ' όλο που υφίσταται επώδυνες αποφάσεις, αναγνωρίζει ότι είναι ευκαιρία τώρα να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, «και φυσικά αυτή η προσπάθεια θα πάει σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να αφήσουμε στην άκρη το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση σαφώς και ξεπερνά το Μνημόνιο.

ΛΑΟΣ: Να παραιτηθεί ο υπουργός

Για «έλλειμμα εμπειρίας και γνώσης της πραγματικής αγοράς» κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τον κ. Παπακωνσταντίνου «καλό παιδί και αρκετά ευφυή» αλλά, όπως υποστήριξε, «δεν γνωρίζει καθόλου το αντικείμενο του, συνεχίζει να κάνει λάθη επί λαθών, και δουλεύει προς την λάθος κατεύθυνση».

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι στη θέση αυτή επιβάλλεται να τοποθετήσει ο πρωθυπουργός ένα έμπειρο άτομο με γνώση και πρακτική εμπειρία της πραγματικής οικονομίας, γιατί, όπως είπε, η θέση αυτή, ιδιαίτερα τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες, απαιτεί άνθρωπο που διαθέτει ουσιαστικές γνώσεις των θεσμών, της λειτουργίας, της ψυχολογίας της «πιάτσας» και της αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «η ταμειακή 'πρεμούρα' τον κάνει να παίρνει βεβιασμένες αποφάσεις και λανθασμένα μέτρα» και επίσης « μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και τραγικό τρόπο σε ένα 'καιάδα'. Είμαστε σε λάθος δρόμο».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ


Ερωτηθείς εάν θα γίνει δημοψήφισμα για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ευρώπη» και ότι «το να ζητάει δημοψήφισμα ίσως είναι και η παρωνυχίδα σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά του όλο αυτό το διάστημα απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «ο καθένας κρίνεται και για τη σοβαρότητα των αιτημάτων και των θέσεών του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ -και δεν έχει σχέση με το αίτημά του για δημοψήφισμα- κάθε μέρα αποδεικνύει ότι τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης δεν την αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα και συνεχώς, δυστυχώς, απομακρύνεται από αυτή» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την «απαίτηση» της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις της η ΝΔ βγάζει έναν χαρακτήρα που κάθε άλλο παρά συνάδει με το ύψος των περιστάσεων που διάγουμε» και ότι «ο λαϊκισμός, οι ακραίες εκφράσεις δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είναι ίδιον της ΝΔ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: