Παρά τις αντδράσεις των κομμάτων
- Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λευκωσία, Κύπρος
Αντίθετος στην υποβολή ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν γενικός γραμματέας του (κομουνιστικού κόμματος) ΑΚΕΛ.Για πρώτη φορά από το 1963 πρόεδρος της Κύπρου άσκησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας, που τού παρέχει το κυπριακό Σύνταγμα και απέπεμψε απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την υποβολή ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Το ΑΚΕΛ ως κομουνιστικό κόμμα διατηρεί με αυστηρότητα ορισμένες μαρξιστικές αρχές που διατηρούν κομουνιστικά κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ. Ωστόσο είπε ένα μεγάλο «ναι» στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ, θέματα που το ΚΚΕ δεν συζητούσε.
Η επιλογή πάντως του κ. Χριστόφια προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων (πλην ΑΚΕΛ), περιλαμβανομένης και της (σοσιαλιστικής) ΕΔΕΚ. Η Ολομέλεια της Βουλής ζητούσε από τον κ. Χριστόφια να προχωρήσει αμέσως στην υποβολή αίτησης, για να κατοχυρώσει τα ύψιστα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της άμυνας και της ασφάλειας.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό θα ενισχύσει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κρατική της υπόσταση διεθνώς και παράλληλα θα διευρύνει τη συμμετοχή της σε όλους τους πυλώνες πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε αντιδράσει έντονα, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εισβολής και διερωτήθηκε και πόσο οι καταστροφείς της Κύπρου θα μπορούν τώρα να την υπερασπισθούν.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου