Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Σε εφαρμογή τίθενται τη Δευτέρα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλέτες του ΙΚΑ

Έληξε η προθεσμία για ρύθμιση


  (Φωτογραφία:  ICON )


Αθήνα
Από τη Δευτέρα αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το ΙΚΑ -εκτός και εάν δοθεί νέα παράταση- τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεδομένου ότι την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.

Ξεκινά και η νέα απογραφή

Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει και η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους ή το εξωϊδρυματικό επίδομα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε παροχή.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η φυσική καταγραφή κατά το τρέχον έτος για όσους καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο 2012.

Η απογραφή ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες


Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου για τη Δευτέρα. Το πράσινο αντιστοιχεί σε χαμηλό κίνδυνο, το μπλε σε μέσο, το κίτρινο σε υψηλό και το πορτοκαλί σε πολύ υψηλό (Πηγή: ΓΓΠΤ)
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου για τη Δευτέρα. Το πράσινο αντιστοιχεί σε χαμηλό κίνδυνο, το μπλε σε μέσο, το κίτρινο σε υψηλό και το πορτοκαλί σε πολύ υψηλό (Πηγή: ΓΓΠΤ)  


Αθήνα
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου σε:

  • Εύβοια (συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου)
  • Λέσβο
  • Χίο
  • Ολόκληρη την Αττική
Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών και χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική στον αριθμό 199.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έρχονται τα «χαράτσια»...Αλλεπάλληλα θα είναι τα φορολογικά «χτυπήματα» που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια πολίτες αφού πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και... αποστολής μιας σειράς εκκαθαριστικών που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειες που διαπιστώνουν με το πάτημα του κουμπιού για την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.

Τα φορολογικά «χτυπήματα» όμως αφορούν περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφεραν σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες), αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.

Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Τα «χαράτσια» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το επόμενο που έρχεται είναι το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για εφέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες. Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.
ΒΗΜΑ


Read more...

Πρωθυπουργός σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ η κυβέρνηση περιμένει με αναμμένες μηχανές

Αναμένοντας το «πράσινο φως» των γιατρών


Ο πρωθυπουργός δέχεται τους συνεργάτες του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Η φωτογραφία από την επίσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα
Ο πρωθυπουργός δέχεται τους συνεργάτες του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Η φωτογραφία από την επίσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Το «πράσινο φως» των γιατρών, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο μάτι, περιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να μπορέσει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, λύνοντας έτσι τον γόρδιο δεσμό στη λειτουργία και τον συντονισμό της κυβέρνησης. Συνεχείς πάντως οι επαφές Σαμαρά με υπουργούς.
Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η μετεγχειρητική πορεία του κ. Σαμαρά προκαλεί μια σειρά εμπλοκών στα κυβερνητικά σχέδια, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Η πρωθυπουργική απουσία από την προ ημερών Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα και κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά εάν ο κ. Σαμαράς θα είναι σε θέση να ταξιδέψει και για την έκτακτη σύνοδο της 9ης Ιουλίου που θα έχει στο επίκεντρο την Ελλάδα.
Συνεργάτες του εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα είναι παρών στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη κι αν δεν μπορέσει να ταξιδέψει θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επιπλέον, ήδη καθυστερούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν θα εξαντληθούν τα χρονικά όρια που θέτει το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα τέλη της εβδομάδας, ώστε το αργότερο στις 9 ή στις 10 Ιουλίου να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, αν και αρχικά είχε ορισθεί η προσεχής Πέμπτη ως ημέρα έναρξης της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μέλη της κυβέρνησης συζητούν ήδη το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή μίας ή δύο ημερών, μέχρι να αναρρώσει πλήρως ο κ. Σαμαράς.
Προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να επιταχυνθούν πολλές διαδικασίες για να αρχίσουν να παράγονται αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα ότι η περιπέτεια της υγείας του δεν συνιστά λόγο χαλάρωσης των ρυθμών εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου.
Εντός της εβδομάδας θα καθοριστούν και οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τα φαινόμενα δυσλειτουργιών αλλά και καθυστερήσεων στην κυβέρνηση.
Στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης αναμένεται να φθάσουν τη Δευτέρα, κατόπιν επι