Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Σε εφαρμογή τίθενται τη Δευτέρα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλέτες του ΙΚΑ

Έληξε η προθεσμία για ρύθμιση


  (Φωτογραφία:  ICON )


Αθήνα
Από τη Δευτέρα αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το ΙΚΑ -εκτός και εάν δοθεί νέα παράταση- τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεδομένου ότι την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.

Ξεκινά και η νέα απογραφή

Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει και η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους ή το εξωϊδρυματικό επίδομα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε παροχή.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η φυσική καταγραφή κατά το τρέχον έτος για όσους καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο 2012.

Η απογραφή ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες


Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου για τη Δευτέρα. Το πράσινο αντιστοιχεί σε χαμηλό κίνδυνο, το μπλε σε μέσο, το κίτρινο σε υψηλό και το πορτοκαλί σε πολύ υψηλό (Πηγή: ΓΓΠΤ)
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου για τη Δευτέρα. Το πράσινο αντιστοιχεί σε χαμηλό κίνδυνο, το μπλε σε μέσο, το κίτρινο σε υψηλό και το πορτοκαλί σε πολύ υψηλό (Πηγή: ΓΓΠΤ)  


Αθήνα
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου σε:

  • Εύβοια (συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου)
  • Λέσβο
  • Χίο
  • Ολόκληρη την Αττική
Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών και χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική στον αριθμό 199.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έρχονται τα «χαράτσια»...



Αλλεπάλληλα θα είναι τα φορολογικά «χτυπήματα» που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια πολίτες αφού πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και... αποστολής μιας σειράς εκκαθαριστικών που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειες που διαπιστώνουν με το πάτημα του κουμπιού για την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.

Τα φορολογικά «χτυπήματα» όμως αφορούν περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφεραν σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες), αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.

Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Τα «χαράτσια» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το επόμενο που έρχεται είναι το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για εφέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες. Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.
ΒΗΜΑ


Read more...

Πρωθυπουργός σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ η κυβέρνηση περιμένει με αναμμένες μηχανές

Αναμένοντας το «πράσινο φως» των γιατρών


Ο πρωθυπουργός δέχεται τους συνεργάτες του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Η φωτογραφία από την επίσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα
Ο πρωθυπουργός δέχεται τους συνεργάτες του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Η φωτογραφία από την επίσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Το «πράσινο φως» των γιατρών, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο μάτι, περιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να μπορέσει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, λύνοντας έτσι τον γόρδιο δεσμό στη λειτουργία και τον συντονισμό της κυβέρνησης. Συνεχείς πάντως οι επαφές Σαμαρά με υπουργούς.
Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η μετεγχειρητική πορεία του κ. Σαμαρά προκαλεί μια σειρά εμπλοκών στα κυβερνητικά σχέδια, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Η πρωθυπουργική απουσία από την προ ημερών Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα και κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά εάν ο κ. Σαμαράς θα είναι σε θέση να ταξιδέψει και για την έκτακτη σύνοδο της 9ης Ιουλίου που θα έχει στο επίκεντρο την Ελλάδα.
Συνεργάτες του εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα είναι παρών στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη κι αν δεν μπορέσει να ταξιδέψει θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επιπλέον, ήδη καθυστερούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν θα εξαντληθούν τα χρονικά όρια που θέτει το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα τέλη της εβδομάδας, ώστε το αργότερο στις 9 ή στις 10 Ιουλίου να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, αν και αρχικά είχε ορισθεί η προσεχής Πέμπτη ως ημέρα έναρξης της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μέλη της κυβέρνησης συζητούν ήδη το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή μίας ή δύο ημερών, μέχρι να αναρρώσει πλήρως ο κ. Σαμαράς.
Προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να επιταχυνθούν πολλές διαδικασίες για να αρχίσουν να παράγονται αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα ότι η περιπέτεια της υγείας του δεν συνιστά λόγο χαλάρωσης των ρυθμών εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου.
Εντός της εβδομάδας θα καθοριστούν και οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τα φαινόμενα δυσλειτουργιών αλλά και καθυστερήσεων στην κυβέρνηση.
Στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης αναμένεται να φθάσουν τη Δευτέρα, κατόπιν επιστολής του, οι προτάσεις των υπουργών για κατανομή αρμοδιοτήτων στα υπουργεία των οποίων προΐστανται.
Συναντήσεις Σαμαρά με υπουργούς
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενόψει της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Κύπρο.
Αργότερα την Κυριακή ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα και τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός δέχτηκε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και είχε μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, τόσο για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, όσο και για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πωλήσεις-εξπρές: Σε ιδιώτες ΟΣΕ και θυγατρικές τραπεζών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΜΟΥΘ» ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ



Πωλήσεις-εξπρές: Σε ιδιώτες ΟΣΕ και θυγατρικές τραπεζών
Σε επτά βασικές κινήσεις για την ανάσχεση της ύφεσης προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βασικός πυλώνας οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο πεδίο της μείωσης των δαπανών, οι δράσεις που θα αναληφθούν θα απέχουν από τις οριζόντιες περικοπές.


Με νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση, η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως και με διαδικασίες-εξπρές στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, με στόχο να σταλεί μήνυμα στις αγορές και στους Ευρωπαίους εταίρους για ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θέτει επτά βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, με προεξάρχουσα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάσχεση της ύφεσης.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητες για να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες του παρελθόντος και προχωρεί στον εμπλουτισμό του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη και αποφασιστική κίνηση θα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί η εκχώρηση σε ιδιώτες του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ, για τον οποίο φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ρουμανία. Για την Αγροτική Τράπεζα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης ή κλεισίματος σε θυγατρικές εταιρείες που έχει η Αγροτική.

Πηγή: ethnos.gr 
 http://newpost.gr

Read more...

Βενιζέλος: Νέα επιχειρήματα για την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος...



Σημαντικά νέα επιχειρήματα για τη βάση της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος προκύπτουν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τονίζει ο ... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δήλωσή του για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος εστιάζει σε δύο κρίσιμες, όπως τις χαρακτηρίζει, πτυχές. Τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από EFSF/ESM και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζει ότι εφόσον από το μέτρο αυτό μπορεί να επωφεληθεί η Ιρλανδία, που εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμά της, θα μπορέσει να επωφεληθεί και η Ελλάδα.

«Αρκεί να εντάξουμε το θέμα αυτό σε ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως αυτό που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ελπίζουμε ότι, εκ των πραγμάτων, θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Επισημαίνει ακόμη ότι το κρίσιμο σημείο είναι το EFSF να μπορεί να ανακτήσει μετά απο κάποια χρόνια τα κεφάλαια του, διαθέτοντας τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να πρέπει τότε να μεταφερθεί το βάρος στο δημόσιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι ανάλογης σημασίας είναι και η τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο επιπλέον χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά προτίμηση χωρίς να χρειαστεί νέος κύκλος εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη και αναγκαία αυτή παράταση τα δύο κρίσιμα στοιχεία είναι η χρηματοδοτικη κάλυψη της παράτασης και η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ακόμη στην παραδοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη και σημειώνει ότι στην επιστολη που είχε στείλει πριν τις εκλογές του Μαΐου στον κ. Μπαρόζο, παρουσίασε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πολιτικές διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα ειδικό αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα να καταστούν εφαρμόσιμες και αποδοτικές.

«Τώρα μπορούμε να επιμείνουμε αυτές οι παρεμβάσεις να γίνουν αντικείμενο συμφωνίας με τους εταίρους μας», τονίζει.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «τίποτα δεν γίνεται εύκολα και αυτόματα» και πως «για να πέτυχουμε τους στόχους μας, πρέπει πρώτα να τους θέσουμε εσωτερικά και να τους στηρίξουμε με ευρεία συναίνεση, εξηγώντας στο λαό με ειλικρίνεια το σχέδιο που ακολουθούμε και ειναι καλύτερο και ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο».

«Όλα τα άλλα απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση σε βάρος των πιο αδύναμων, που ναι μεν γίνονται επιρρεπείς στην δημαγωγία και τις φρούδες ελπίδες, είναι όμως και έτοιμοι να στραφούν εναντίον αυτών που τις εμπορεύονται, μόλις αντιληφθούν την αλήθεια», προσθέτει.


Read more...

Οδηγός η συμφωνία των Βρυξελλών στις συναντήσεις με την Τρόικα

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης



 



Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για τις σημαντικές συναντήσεις των αμέσως επόμενων ημερών, συναντήσεις στις οποίες εν πολλοίς θα τεθούν οι βάσεις για την οικονομική πορεία της χώρας, για τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί η χώρα το Μνημόνιο και εν τέλει για να επωφεληθεί η Ελλάδα, στο μέτρο του δυνατού, τις σημαντικές αλλαγές που προέκυψαν στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ενδεικτική των προσδοκιών της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος. Μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε πως οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για την χώρα μας. Αλλά για να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους μας την αξιοπιστία της: «Σε μια μεταγενέστερη φάση, αν προχωρήσουν τα πράγματα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να επανεξεταστεί και το δικό μας ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος, μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, δηλώνει πως «είναι εφικτή η τροποποίηση κοινωνικά άδικων και οικονομικά αναποτελεσματικών πολιτικών».

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, φτάνει στην Αθήνα η Τρόικα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο πρωθυπουργός είχε τις τελευταίες 24 ώρες σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο και κορυφαίους υπουργούς.

Θεωρητικά η Τρόικα θα εξετάσει την πρόοδο των μέτρων και με βάση την έκθεσή της θα αποφασισθεί και η στάση των δανειστών μας. Πάντως με δηλώσεις του στην Καθημερινή ο κ. Γιόργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι του προγράμματος.

Τόνισε ακόμη ότι αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

 Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οικία του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του συμβούλου του Πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα.

Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, για θέματα του Υπουργείου, ενώ μέσα στην ημέρα ο Πρωθυπουργός συναντά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Από αυτές τις συσκέψεις αλλά και από τις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οριστικοποιούν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Read more...

Κλείνει το κανάλι της Βουλής; ...



Τέλος στα προνόμια των βουλευτών...
Μαχαίρι φαίνεται πως μπαίνει σε αλόγιστες σπατάλες και προνόμια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και πιθανή διακοπή της λειτουργίας του καναλιού της Βουλής.

Στο πλαίσιο προτάσεων περικοπής δαπανών που... επεξεργάστηκε το ΚΕΠΕ κατά παραγγελία της κυβέρνησης Παπαδήμου, για να αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αναφέρεται ότι μεταξύ των πηγών που μπορούν να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση 1,1 δισ. από λειτουργικές δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. στην κεντρική διοίκηση βρίσκονται και οι σπατάλες που αφορούν τη συντήρηση των προνομίων και των παροχών των βουλευτών.

Η έκθεση, που βλέπει νέες θυσίες από τους συνταξιούχους, καθώς θεωρεί ότι η θέσπιση πλαφόν στο ύψος των συντάξεων θα εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, δύσκολα θα άφηνε τους βουλευτές απ’ έξω, καθώς η κοινωνία απαιτεί να δίνουν το παράδειγμα. Έτσι σουμάρισε μερικά εκατομμύρια τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν στις εξής περιπτώσεις:

Κατάργηση των αμοιβών των συμβούλων και αιρετών και φυσικά των βουλευτών (130 εκατ. ευρώ το χρόνο).

Κατάργηση των αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές της βουλής (3 εκατ. ευρώ).

Μείωση των συντάξεων των πρώην πρωθυπουργών και βουλευτών κατά 50% (13 εκατ. ευρώ).

Αναστολή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής (6 εκάτ. Ευρώ).

Περικοπή κατά 50% του επιδόματος γραφείου των βουλευτών (2 εκατ. ευρώ).

Μείωση επιδόματος κατοικίας των βουλευτών κατά 50% (1,5 εκατ. ευρώ)


Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Read more...

Διαψεύδει το Βερολίνο δημοσίευμα για δηλώσεις Σόιμπλε περί εξόδου της Ελλάδας

«Πρόκειται για ανοησία»


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα του περιοδικού Focus σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από βουλευτές να προετοιμάζονται για την χρεοκοπία της Ελλάδας και για την έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Το δημοσίευμα είναι ανοησία», είπε στο Reuters σχετικά με το άρθρο.

Το Focus γράφει στο τεύχος της Δευτέρας ότι ο Σόιμπλε είπε σε βουλευτές του CDU και του CSU πως πρέπει να ετοιμάζονται για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο υπουργός μιλούσε για την περαιτέρω ανάπτυξη του ESM και πρόσθεσε ότι θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει μηχανισμός για τις χρεοκοπίες κρατών.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συμμετέχοντες τον άκουσαν να λέει ότι κατά την γνώμη πολλών ειδικών η Ελλάδα δεν θα καταφέρει χωρίς «εξωτερική υποτίμηση», αυτή δηλαδή που μπορεί να πετύχει αν επιστρέψει στη δραχμή

Ο Κάμπετερ είπε ότι ο Σόιμπλε μίλησε την Παρασκευή στους συντηρητικούς βουλευτές για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Χατζηδάκης: Οι τζάμπα μαγκιές είναι για εσωτερική κατανάλωση



Χατζηδάκης: Οι τζάμπα μαγκιές είναι για εσωτερική κατανάλωση
«Δεν υποσχεθήκαμε κήπους με τριαντάφυλλα. Ξεκαθαρίσαμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός. Και ακριβώς επειδή οι δυσκολίες δεν έχουν προηγούμενο, πρέπει όλοι να πολιτευθούμε σαν να είναι η τελευταία θητεία μας στην κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, αναφέρει ότι «οι τζάμπα μαγκιές είναι για εσωτερική κατανάλωση».

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα και θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί στις συζητήσεις με τους εταίρους μας, λειτουργώντας με πατριωτισμό και αίσθημα ευθύνης», επισημαίνοντας: «Να είστε σίγουροι: αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους, τόσο για μας, όσο και κυρίως για τη χώρα».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι για να προχωρήσουν οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική σταθερότητα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.http://newpost.gr

Read more...

Ο Κεδίκογλου απαντά στον Τσίπρα



Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τρεις δεκαετίες μετά, οι Έλληνες άκουσαν και πάλι υποσχέσεις για έναν απροσδιόριστο Τρίτο Δρόμο για το Σοσιαλισμό. Αντιπαρερχόμαστε τον πειρασμό αναφορών περί ιστορίας, επανάληψης και φάρσας. Ευχόμαστε στον κ. Τσίπρα να τηρήσει τη μόνη του ρεαλιστική υπόσχεση και να μετασχηματιστεί κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπεύθυνη αντιπολίτευση που απαιτεί η σοβαρότητα των περιστάσεων.
Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας, ότι το σχέδιό του να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή, προσέκρουσε στη θέληση του Ελληνικού Λαού για ελπίδα και ανάπτυξη εντός Ευρώπης.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τροποποίηση των πολιτικών εκείνων, που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση και χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία».

Read more...

Η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα αν δεν ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



Η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα αν δεν ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναΐδα στο Γκάζι.


Σύγκρουση με την κυβέρνηση

Χωρίς περιστροφές και σε υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», κάνοντας έτσι αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των δύο μεσογειακών χωρών.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βημά παραπέρα, ο κύριος Τσίπρας απαίτησε αν «αυτό δεν ισχύσει, (σ.σ. η Ελλάδα) να προβάλλει βέτο στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο».

Από το βήμα της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ηγέτης του σχήματος είπε ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε κερδίσει τουλάχιστον όσα και τα άλλα δύο κράτη του Νότου.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έδινε διαφορετική εικόνα στην Ευρώπη, προσέθεσε ο νεαρός πολιτικός, ο οποίος αφού ευχήθηκε «περαστικά» στον πρωθυπουργό, κατηγόρησε τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για φυσική (τους δύο τελευταίους) και ουσιαστική (όλους) απουσία από την αίθουσα της Συνόδου και τις διακυβεύσεις της.

Αν μη τι άλλο, μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, «δε θα παρενέβαινε στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με επιστολές υποτέλειας και δουλοπρέπειας. Επιστολές που διαβεβαιώνουν την προσήλωση της κυβέρνησης στην καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της ύφεσης. Που χαραμίζουν μέσα σε λίγες μέρες όσα ο λαός μας με τις διεκδικήσεις αλλά και με την ψήφο του κέρδισε, το προηγούμενο διάστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους συντρόφους του επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν διαφορετικό, ήδη σήμερα η Ελλάδα θα ήταν «βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου» και όχι «το μαλακό μαξιλαράκι για την κυρία Μέρκελ».

Από τα λεκτικά βέλη Τσίπρα δεν ξέφυγαν ούτε οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, καθώς διαπίστωσε πως «όχι μόνο δεν τους καίγεται καρφί αν θα φεσώνεται ο έλληνας φορολογούμενος για να σώσουν τις τράπεζές τους, μη σας πω αντίθετα ότι τους τρομάζει η ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, αφού έτσι πιθανώς θα μπουν εμπόδια στο σκάνδαλο της διατήρησης των χαρτοφυλακίων από τους ίδιους. Όχι πως αν κάτι τέτοιο κερδηθεί, θα έχουμε σωθεί από την κρίση. Αλλά τουλάχιστον θα σταματούσαν τα λεφτά και τα χρέη του ελληνικού λαού να χρησιμοποιούνται για να διασωθούν χρεοκοπημένοι τραπεζίτες».


Δομική αντιπολίτευση και μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή έχει σκοπό αφενός να συζητήσει την πολιτική απόφαση αφετέρου να εγκρίνει το σχέδιο για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από συνεργατικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η κριτική προς την κυβέρνηση αναφορικά με τα της Συνόδου Κορυφής καταδεικνύει τη στάση που πρόκειται να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το επόμενο διάστημα. Άλλωστε για τον κύριο Τσίπρα, η παρούσα «μνημονιακή κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να είναι μία σύντομη παρένθεση στην αποφασιστική πορεία του λαού για χειραφέτηση».

Όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή ΚΠΕ του ΣΥΝ στον ίδιο χώρο, όπου και έγινε διάλογος επί τω ίδιων κειμένων που θα συζητηθούν και στην ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθεση του σχήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι η άσκηση δομικής και αποφασιστικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο ενός νέου τρόπου αντίληψης, όπως τονίζεται, αναφορικά με το ρόλο και της υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κύριος Τσίπρας επέμεινε και στο σκέλος της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως, τονίστηκε, ήρθε η ώρα να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα από μία βαθειά πολιτική διαδικασία, στην οποία άμεση εμπλοκή θα έχει η κοινωνία, τα μέλη και οι φίλοι του εγχειρήματος.

Βάσει ενός αρχικού σχεδιασμού, σύντομα θα ξεκινήσει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την είσοδο σε μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, η οποία θα τερματιστεί με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα.

Μέχρι το συνέδριο θα έχουν προηγηθεί ανοιχτές δημοκρατικές συνελέυσεις έως και τον Οκτώβριο, όταν και θα συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο απ' όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την προοπτική της ενιαιοποίησης.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα ναι παράλληλα και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, που όπως προσδοκούν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει σ' ένα «πολυτασικό και πλουραλιστικό» κόμμα.http://newpost.gr

Read more...

Την ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών επιδιώκει η Αθήνα

Ξεκινούν οι συζητήσεις


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Το ζήτημα της ένταξης της χώρας μας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή κυρίως του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αναμένεται να θέσει στις συναντήσεις που θα έχει με την τρόικα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αξιώνοντας ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Οι ίδιες πηγές όμως αναφέρουν ότι κατά τον κ. Στουρνάρα η διαπραγμάτευση αυτή, όπως και όλες οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, «είναι θέμα επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων».

Για τη χώρα μας η ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Έτσι, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα, διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί κλειδί για την έκβαση των διεκδικήσεων και την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την αξιοποίηση στελεχών της, μαζί με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε θέσεις γενικών γραμματέων στα οικονομικά υπουργεία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...