Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Προφυλακίζεται και τέταρτος αστυνομικός...
Προφυλακιστέος κρίθηκε και τέταρτος αστυνομικός για εμπλοκή στο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξάρθρωσε στις αρχές Αυγούστου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση των τριών ...
πρώτων αστυνομικών, μετά την απολογία τους, η 4η Ειδική Ανακρίτρια κάλεσε σε απολογία και τους υπόλοιπους πέντε αστυνομικούς που κατηγορούνται για "συνέργεια" και για άλλα αδικήματα που δεν δικαιολογούσαν επ' αυτοφώρω σύλληψη.

Σήμερα απολογήθηκε αστυνομικός της Ασφάλειας Αγρινίου, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ενήργησε στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων για ν' αποκαλύψει τη δράση κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, που τον έκριναν προφυλακιστέο.

Οι άλλοι τέσσερις αστυνομικοί που κλήθηκαν να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους...

Πηγή:enet.gr

Read more...

Τα επικρατέστερα σενάρια Πώς θα γίνει η μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014


Πώς θα γίνει η μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014
Έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει από τις αρχές του 2014 στη μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, εξετάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας από τη μία πλευρά και από την άλλη, τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που προκαλούν αυτά τα σενάρια.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει να φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή (εικάζεται ότι αυτό θα γίνει το Νοέμβριο), ώστε να ολοκληρώσει προηγουμένως την τεχνική προετοιμασία.

Το καθεστώς προστασίας ισχύει από το 2008

Υπάρχει η σκέψη από τον Ιανουάροι του 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί για τα δάνεια που έγιναν «κόκκινα» το 2009 και κάθε χρόνο να απελευθρώνεται ένα έτος. Δηλαδή, το 2015 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 κ.ο.κ.

Επίσης, θα τεθούν κριτήρια όπως το ύψος του δανείου, ώστε να μπορούν για παράδειγμα να παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας δάνεια έως 150.000 ευρώ ή να προστατευθούν οι κατοικίες κάτω από μία ορισμένη έκταση, χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός αυτών των δύο κριτηρίων (ύψος δανείου και επιφάνεια κατοικίας).

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, θα μειωθεί το όριο της αντικειμενικής άξιας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία (από τις 200.000 στις 180.000 ή τις 150.000 ευρώ) και το όριο αυτό θα μειώνεται κάθε 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει εύκολη λύση, αναζητείται η χρυσή τομή

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την άρση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε:
«Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών. Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή.
»Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».
Γ.Στουρνάρας: «Εάν δεν κάνουμε τίποτε, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής ρύθμισης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Στουρνάρας λέει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Όπως επισημαίνει, «θα τεθούν, όμως, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την κατοβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει αυτό το θέμα προκαλεί έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Πέρα από την αντιπολίτευση, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν αρκετά κατηγορηματικά «όχι».

Έντεκα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλούν μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», την κυβέρνηση να μην καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή και επιπλέον να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας για ένα ακόμη έτος.

Οι βουλευτές είναι οι Β.Πολύδωρας, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Φ.Πατριανάκου, Μ.Ταμήλος, Γ.Κοντογιάννης, Κ.Παπακώστα, Κ.Κατσαφάδος (ΝΔ), Π.Κουκουλόπουλος, Π.Ρήγας, Γ.Κουτσούκος και Μ.Κασσής (ΠΑΣΟΚ).

Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση

«Σήμερα που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας "σεισάχθειας", όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σπέρνει μνημονιακούς ανέμους και θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο κ. Στουρνάρας, καθώς με την πολιτική του στηρίζει για άλλη μια φορά τις τράπεζες, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των μικροδανειοληπτών, οι οποίοι με το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο, δημιουργώντας έτσι στρατιές σύγχρονων αστέγων που δεν πρόκειται να δεχθούν παθητικά τη μοίρα τους» σχολίασε ο Νότης Μαριάς από τους ΑΝΕΛ.

Να παρατείνει τουλάχιστον έως το 2015 την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», καλεί την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

«Η κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, ότι η κατοικία των λαϊκών οικογενειών πρέπει να θυσιαστεί για να στηριχτεί η κερδοφορία των τραπεζών, αναδεικνύει την ανάγκη να σημάνει συναγερμός, προκειμένου να μη μείνει κανένας απροστάτευτος στα νύχια των τραπεζών και των δικαστηρίων» σχολιάζει το ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ενοχλημένο το Μαξίμου Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ με αίτημα Στουρνάρα


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ με αίτημα Στουρνάρα
Φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας για το 33% του ΟΠΑΠ. Ο κ. Στουρνάρας συνομιλεί με τον κ. Σταυρίδη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την παραίτηση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Στέλιου Σταυρίδη, ζήτησε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατόπιν σχετικής εντολής που έλαβε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως ο κ. Στουρνάρας ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η παραίτηση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, ο κ. Σταυρίδης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, επέστρεψε στις διακοπές του με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη που συμμετέχει στο σχήμα της αγοράστριας κοινοπραξίας.

Σε δηλώσεις του που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι ήρθε στην Αθήνα για μία ημέρα, για την υπογραφή της συμφωνίας, και θα αναχωρούσε την επομένη με πτήση στις 5.20.
«Ο κ. Μελισσανίδης όμως, ο οποίος πήγαινε στη Γαλλία, μου πρότεινε να με πάρει μαζί του για να με διευκολύνει. Είχε την καλοσύνη να με αφήσει στην Κεφαλλονιά, όπου και έκανε ανεφοδιασμό» αναφέρει.
Το ταξίδι του κ. Σταυρίδη προκάλεσε, σύμφωνα με το Mega, την οργή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικοινώνησε με τον Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.
«Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Στέλιος Σταυρίδης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Reuters ότι η παραίτηση ισχύει άμεσα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης δήλωσε στο Reuters ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα επηρεαστεί από την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη. «Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία καθυστέρηση στο πρόγραμμα» διεβεβαίωσε.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ δεν επηρεάζεται από την παραίτηση του κ. Σταυρίδη, καθώς ήταν για θέμα «ηθικής τάξεως».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μέσω Twitter:
Δεν αρκεί να φύγει αμέσως ο κ Σταυρίδης απο το ΤΑΙΠΕΔ.Πρέπει να φύγουν αυτοί που τον διόρισαν και ευνοούν προνομιακές σχέσεις και συμβάσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πιέζουν για υποχρεωτική ασφάλιση «Σεισμόσημο» σε όλα τα ακίνητα ζητά η τρόικα


«Σεισμόσημο» σε όλα τα ακίνητα ζητά η τρόικα
Η τρόικα πιέζει από την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση για το «σεισμόσημο»   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση και μάλιστα αναμένεται να θέσει το θέμα στη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Το κλιμάκιο της τρόικας υποστηρίζει ότι αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο, καθώς κάθε χρόνο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων έπειτα από φυσικές καταστροφές

Η τρόικα προτείνει τη δημιουργία Ταμείου, που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος αξίας και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια και τα οποία ουσιαστικά θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου.
Σήμερα, μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο. Το ποσοστό θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχαν χορηγηθεί πολλά στεγαστικά δάνεια (στα οποία η ασφάλιση του ακινήτου είναι υποχρεωτική) την τελευταία δεκαετία.
Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων, για αστική ευθύνη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...