«Στις 24 Απριλίου 2000, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΔΕ Αντώνιος Κάντας έσπευσε να πιστώσει «το ποσό των 250.817.571 δολαρίων ΗΠΑ στο ...
λογαριασμό ΑΩ (σ.σ. αντισταθμιστικών ωφελημάτων) της εταιρείας JOINT STOCK CORPORATION INDUSTRIAL COMPANY CONCERN ΑΝΤΕΥ, έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση»», αναφέρεται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής το 2005.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται: «Πρόκειται για διαχειριστική πράξη πιστώσεως σημαντικού ύψους ποσού, η αιτία της οποίας δεν προσδιορίζεται σαφώς στο σχετικό περί αυτής έγγραφο, η πίστωση μάλιστα πραγματοποιείται σε ικανοποίηση αιτήματος από μη νομιμοποιούμενη εταιρεία (την DRUMILAN) και συνεπώς υλοποιείται με παράνομη διαδικασία».
Από τότε είχε εντοπιστεί ότι ο Αντ. Κάντας ήταν ο άνθρωπος που παρανόμως πιστοποίησε ότι υλοποιήθηκαν προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί. Η έγκρισή του αυτή αποτέλεσε το «πράσινο» φως για την πληρωμή των 25 εκατ. ευρώ, που από τότε θεωρήθηκε ύποπτη.
Η διερεύνησή της σταμάτησε στην Ελβετία, απ' όπου ανέμεναν το άνοιγμα των λογαριασμών. Και έπειτα από χρόνια, διαπιστώθηκε ότι ο αμέσως επόμενος σταθμός των χρημάτων ήταν ο Ν. Ζήγρας και η εταιρεία Bluebell, μέσω της οποίας αγοράζονταν ακίνητα, μεταξύ αυτών και του Ακη Τσοχατζόπουλου. Και όμως, ο Αντ. Κάντας δεν είχε κληθεί για να καταθέσει στην επιτροπή.
Αναλυτικότερα, στο τότε πόρισμα επισημαίνεται:
«Στη συγκεκριμένη σύμβαση αμυντικής προμήθειας και ειδικότερα στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΑΩ που συμφωνήθηκαν, ιδιαίτερη σημασία έχει η δραστηριότητα της εταιρείας "φάντασμα" DRUMILAN. Πρόκειται για τρεις εταιρείες, τις DRUMILAN INTERNATIONAL LTD, DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε. (με έδρα την Αθήνα) και DRUMILAN OFFSET INTERNATIONAL LTD (με έδρα τη Λευκωσία Κύπρου). Η DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε. φαίνεται να έχει αναλάβει την υλοποίηση των ΑΩ για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας.
Οι προαναφερόμενες εταιρείες ήταν στην ουσία μία και συγκεκριμένα η DRUMILAN INTERNATIONAL LTD, που κατείχε το 99% περίπου των μετοχών των άλλων δύο εταιρειών.
»Οι σχέσεις των ανωτέρω εταιρειών, καθώς και των τραπεζικών λογαριασμών τους που διατηρούσαν σε ελληνικές τράπεζες και τράπεζες του εξωτερικού, όπως Ελβετία, ΗΠΑ, Κύπρος, με τη διακίνηση και διάθεση σε τρίτα πρόσωπα ποσών που προέρχονται από τις πιστώσεις της δήθεν υλοποίησης των ΑΩ, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από τη Βουλή σε σχέση με τυχόν υπάρχουσες ευθύνες στη διαχείριση και διάθεση των ανωτέρω ποσών.
»Η πίστωση στις 24-4-2000 ποσού 250.817.571 δολαρίων ΗΠΑ για την υλοποίηση των ΑΩ στη ρωσική εταιρεία δόθηκε από την ελληνική πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την εταιρεία DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε., τη στιγμή που η τελευταία δεν είχε τύχει της αποδοχής του υπουργείου ως αποδεκτού μέρους της σύμβασης ΑΩ και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων των Κατευθυντηρίων Οδηγιών του 1996, που ορίζουν ότι το σχετικό αίτημα υποβάλλεται από την προμηθεύτρια εταιρεία».
Για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου επισημαίνεται ότι η απόφασή του τον Ιούλιο του 2003 για τρίτη τροποποίηση της σύμβασης ήταν παράνομη. «...προκύπτει σαφώς ότι η ως άνω υπ' αριθμ. Φ. 600/554945/ Σ.941/02-07-2003 Υπουργική απόφαση του κ. Παπαντωνίου, ως και οι εκδοθείσες σχετικώς γνωμοδοτήσεις για την αντικατάσταση του Προμηθευτή, είναι παράνομες ως μη εμπίπτουσες στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 284/89.
»Η ανωτέρω δε Υπουργική απόφαση είναι παράνομη και για τον λόγο ότι βάσει του άρθρου 66 του Π.Δ. 284/89 η τροποποίηση του ποσού της προκαταβολής δεν αποτελεί επιτρεπτή τροποποίηση μετά την υπογραφή της σύμβασης, άλλως και προκειμένου να είναι επιτρεπτή θα έπρεπε να είχε ζητηθεί προηγουμένως σχετική γνωμοδότηση των αρμοδίων νομικών υπηρεσιών».
Τα παραπάνω υπογράφονται μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ τα άλλα κόμματα είχαν καταλήξει σε δικές τους «πορισματικές αναφορές». Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πλήρη δικαίωση, με τον Ευ. Βενιζέλο και τους βουλευτές του κόμματος να μιλούν για «σκευωρία, που κατέπεσε πλήρως. Δεν υπήρξε καμιά σκιά και υπόνοια σε βάρος των πρώην υπουργών και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ». Πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες απέδιδαν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΠοια ήταν τα μέλη της Εξεταστικής για τα αντιαεροπορικά TOR-Μ1 και τα ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37
* Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Ι. Τραγάκης, Ι. Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης, Κ. Γκιουλέκας, Ελ. Ζαγορίτης, Χρ. Ζώης, Γ. Καλαντζής, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Κορτσάρης, Α. Λυκουρέντζος, Β. Μαγγίνας, Ζέττα Μακρή, Β. Πολύδωρας και Μ. Τζίμας.
* Από το ΠΑΣΟΚ οι Α. Ακριβάκης, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Κοσμίδης, Κ. Κουλούρης, Α. Λοβέρδος, Γρ. Νιώτης, Γ. Παπαγεωργίου και Ηλ. Παπαηλίας.
* Από το ΚΚΕ ο Ι. Πατσιλινάκος.
* Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ασημίνα Ξηροτύρη.
enet.gr