Αθήνα
Στην έννοια της Ευρώπης και στην ελληνική προεδρία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην ομιλία του στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πρόκληση» την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία και ένα «μήνυμα ελπίδας» για τον ελληνικό λαό, «μία απόδειξη ότι η επίμονη προσπάθεια αποδίδει καρπούς».
Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες χωρίς προηγούμενο. «Πολλοί στοιχημάτιζαν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην κατάρρευση της Ευρωζώνης. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε» είπε.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού και της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε ότι η επιτυχία του ελληνικού λαού, αποτελεί «επιτυχία της Ευρώπης».
«Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα άντεξε και απέφυγε τα χειρότερα, όπως μία άτακτη χρεοκοπία» είπε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα κοινωνικά προβλήματα, ότι η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, αλλά πρόσθεσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.
«Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014, ενώ αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα» είπε.«Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα» δήλωσε. Συνεχάρη τον ελληνικό λαό για το κουράγιο που επέδειξε. «Η ελληνική ιστορία βρίθει ηρώων, ωστόσο ηρωική είναι η ιστορία που γράφτηκε το τελευταίο διάστημα από τον ελληνικό λαό».
Τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και συμπλήρωσε ότι η οικονομία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι προσπάθειες συνεχιστούν.
Νωρίτερα, ο Μπαρόζο αναφέρθηκε σε αυτά που ενώνουν τις χώρες της Ευρώπης. «Η ΕΕ δεν είναι μόνο πολιτικοί θεσμοί, αλλά και σχέσεις μεταξύ λαών και πολιτισμών». Πρόσθεσε ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιείται η τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μάς θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη παραμένουν ανοιχτοί τόποι επικοινωνίας» που χαρακτηρίζονται από ανοχή.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μάς επέτρεψε να οικοδομήσουμε θεσμούς ανάμεσα στις χώρες για να εκλείψουν πόλεμοι και διακρίσεις που ταλάνισαν την Ευρώπη» είπε ο Μπαρόζο τονίζοντας ότι τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα συμμετάσχουν στις πρώτες Ευρωεκλογές που θα γίνουν με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία «κάνει τους πολίτες πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης πολιτικής στην Ευρώπη».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου