Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τετάρτη ή Πέμπτη ο ανασχηματισμός

Τετάρτη ή Πέμπτη ο ανασχηματισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε το πότε θα γίνει χρονικά ο ανασχηματισμός. Υψηλόβαθμα στελέχη προσδιόρισαν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας και μάλιστα την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές λύθηκαν τα προβλήματα στο «πάζλ» του ανασχηματισμού, μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα και τη συνεχή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Αποφυλακίζεται ο Λαυρεντιάδης;...


Η πρόταση του εισαγγελέα και οι αυστηροί περιοριστικοί όροι...

Την αποφυλάκιση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη λόγω λήξης του 18μηνου της κράτησης του για το σκάνδαλο της Proton Bank προτείνει ο εισαγγελέας στο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας ωστόσο την...
επιβολή πολύ αυστηρών περιοριστικών όρων για την αποφυλάκιση του.

Συγκεκριμένα προτείνει: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παράδοση του διαβατηρίου του, απαγόρευση μετακίνησης πέραν των οριων του Ν. Αττικής, απαγόρευση μετακίνησης με πλωτό ή εναέριο μέσο, εμφάνιση δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και υποχρεωτική διανυκτέρευση στην οικία του.

Ωστόσο ο πάλαι ποτέ ισχυρός επιχειρηματίας θα παραμείνει στη φυλακή αφού εκκρεμεί σε βάρος του και δεύτερο ένταλμα κράτησης, το οποίο αφορά στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη τον Ιούνιο του 2012.

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους που κρατούνται για την ίδια υπόθεση δηλαδή τους Δημήτρη Σαραμαντή, Αντώνη Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίτζα και Σμαραγδα Λιαρμακοπουλου η πρόταση του εισαγγελέα είναι να αφεθούν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δυο φορές το μήνα...
iefimerida.gr

Read more...

Στο ΣτΕ οι περικοπές επικουρικών συντάξεων λόγω μνημονίου...


Για τη συνταγματικότητα η μη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων που έγιναν λόγω μνημονίου καλείται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικράτειας μετά τη...
συζήτηση προσφυγής συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης και η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει "οδηγό" για όμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι συνταξιούχοι στην προσφυγη τους ζητούν να υποχρεωθεί το ΤΑΜΕΙΠ να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4024/2011.

Κατα τη διάρκεια της συζήτησης οι συνταξιούχοι υποστήριξαν ότι ο επίμαχος νόμος προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματικών διατάξεων και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, όπως είπαν, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχής της χρηστής διοίκησης. Επίσης, παραβιάζεται όπως υποστήριξαν και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Από την πλευρά του το Ταμείο επικαλεςτηκε αναλογιστικές μελέτες που «μιλούν» για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό μεγαλώνει πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ραγδαία αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι ενεργοί ασφαλισμένοι, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε αύξηση της μέσης σύνταξης.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076.
Οι εκπρόσωποι του Ταμείου επισήμαναν ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με του προηγούμενο ύψος τους».

Πάντως, στην περίπτωση που οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων κριθούν αντισυνταγματικές, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση...
newsbeast.gr

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ...


Απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή θα λειτουργήσουν στα δημόσια νοσοκομεία, κατά το πρότυπο λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων στο ΕΣΥ...
Με διάταξη σε νομοσχέδιο - σκούπα  που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δίνεται  η δυνατότητα και στους χειρουργούς του ΕΣΥ να ασκούν το απόγευμα ιδιωτικό επάγγελμα στο νοσοκομείο, έπειτα από το τέλος της υπηρεσίας τους.

Το μέτρο αφορά χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις, οι οποίες απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή μπορούν να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα νοσηλείας τους στο δημόσιο νοσοκομείο.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ολοήμερης λειτουργίας, οι όροι συμμετοχής του προσωπικού καθώς και οι αμοιβές των εργαζομένων και του νοσοκομείου, αναμένεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/06/blog-post_2225.html

Read more...

Ν. Ανδρουλάκης : να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών

Ν. Ανδρουλάκης : να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών
Σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.
Μετά την ενημέρωση από την αντιπροσωπεία των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Οριστικό: Ο Βενιζέλος άνοιξε ο ίδιος θέμα ηγεσίας στη δημοκρατική παράταξη...


venizelos_535
Μία αποστροφή, που πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητη (εκτός από την...
ιστοσελίδα koolnews που την ανέδειξε), από τη συνέντευξη του Β. Βενιζέλου στο Έθνος της Κυριακής ανοίγει ξεκάθαρα και το θέμα ηγεσίας στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης:
Σε αυτό το Συνέδριο λοιπόν όλοι οι… καλοί χωράνε; Δηλαδή επιδιώκετε συμμετοχή στελεχών ή και κομμάτων;
«Το Συνέδριο είναι από μόνο του μια ανοιχτή πρόσκληση, με σεβασμό σε όλους».
Η ηγεσία της παράταξης θα είναι ηγεσία ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή εσείς;
«Δεν αναλαμβάνω πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους εμένα και τον ρόλο μου. Ποτέ δεν έχω προτάξει κάτι τέτοιο. Τα κριτήρια που ισχύουν για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας, είναι η επίτευξη των εθνικών στόχων και η διασφάλιση της δυναμικής της παράταξης, ώστε να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στα πολιτικά πράγματα του μέλλοντος».
Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Όλα τα θέματα λοιπόν ανοιχτά στο Συνέδριο του Οκτωβρίου, και πολιτικές θέσεις και ηγεσία. Τι πρέπει όμως ακόμα να συμφωνηθεί:
-          Η ταυτότητα του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.
-          Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για: α) εκλογή συνέδρων από τη βάση, β) διεξαγωγή Συνεδρίου, γ) υποψηφιότητες για ηγεσία (τρόπος καθορισμού και χρόνος), δ) εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

smartpost.gr

Read more...

Λιποθύμησε ο Μπούκουρας στην απολογία του...




«Πήγα να κρεμαστώ δυο φορές μέσα στο κελί».
Ο Κούγιας καταγγέλλει μεθόδους Ιεράς Εξέτασης από τις ανακρίτριες...
Νέο επεισόδιο με τον πρώην Χρυσαυγίτη βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της απολογίας του δεν άντεξε την πίεση και λιποθύμησε με αποτέλεσμα να...
διακοπεί η διαδικασία.

Αμέσως μετά το περιστατικό ο συνήγορος υπεράσπισης του, Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για μεθόδους Ιεράς Εξέτασης από τις ανακρίτριες, ενώ υπονόησε πως στόχος ήταν να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία. Συγκεκριμένα είπε ο κ.Κούγιας πως οι ανακρίτριες άσκησαν μεγάλη πίεση προκειμένου να μιλήσει για την εγκληματική οργάνωση, την ώρα που ο Στάθης Μπούκουρας τους έλεγε «δεν γνωρίζω, δεν γνωρίζω».

Ο κ.Κούγιας πρόσθεσε πως ο πελάτης του είναι αθώος και τόνισε ότι σίγουρα έχουν τελέσθεί εγκληματικές πράξεις από κάποιους, αλλά όχι από τον εντολέα του.


Ο  Μπούκουρας αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ δήλωσε ότι ποτέ δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής υποστήριξε πως επιχείρησε να κρεμαστεί στο κελί του καθώς βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Πήγα να κρεμαστώ δυο φορές μέσα στο κελί», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Στη γραπτή δήλωση που υπέβαλλε ενώπιον των ανακριτριών ο βουλευτής αναφέρει: 

 «Οι ερωτήσεις που μου κάνετε είναι άσχετες με το κατηγορητήριο. Διατυπώνονται με μεροληπτικό τρόπο σε βάρος μου, γεγονός που αποδεικνύει την προκατάληψή σας σε βάρος μου αφού οι ερωτήσεις ας γίνονται με διατύπωση και τρόπο που δε στοχεύει στην διάγνωση της αλήθειας, αλλά στην με το ζόρι στοιχειοθέτηση ανύπαρκτων κατηγοριών σε βάρος μου καθιστώντας την διαδικασία σε βάρος μου μεροληπτική και απάνθρωπη. Για το λόγο αυτό δηλώνω ότι δεν επιθυμώ τη συνέχιση της αποδεικτικής διαδικασίας».

Συγκεκριμένα στην απολογία του ερωτάται από τις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου:

Ερ: Οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας θέλουν να σας υποβάλλουν ερωτήσεις. Θα τις ακούσετε ή αρνείστε;

Απ: Αρνούμαι, δεν είμαι σε ψυχική κατάσταση να σας απαντήσω, θέλω να πάω στα παιδιά μου. Είμαι νεκρός άνθρωπος, φανταστείτε την κατάστασή μου. Δεν είμαι ούτε φασίστας, ούτε ναζιστής, δεν έχω κάνει τίποτα και το απέδειξα. Είναι νεκρός, είμαι ένας άδειος άνθρωπος χωρίς τα παιδιά μου. Έχω χάσει 16 κιλά σε τέσσερις μήνες. Έφυγα, ανεξαρτητοποιήθηκα με διώξανε. Τους έκανα χατίρια. Έλεγα αυτά που μου έλεγαν. Δυο φορές έχω επιχειρήσει να κρεμαστώ στο κελί μου. Γιατί είμαι στη φυλακή;

Μετά την επεισοδιακή απολογία του ο Στάθης Μπούκουρας πήρε το δρόμο της επιστροφής για τις φυλακές Ναυπλίου.


πηγες  iefimerida.gr, ethnos.gr

Read more...

Συντάξεις- ασανσέρ από το 2015..


 

Μοντέλο «επικουρικών συντάξεων» με επέκταση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος», που θα ανεβοκατεβάζει σαν ασανσέρ τις κύριες συντάξεις από το 2015 στα Ταμεία, ηπιότερες ανατροπές στην αύξηση των «ενδιάμεσων» ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και...
περαιτέρω συγχωνεύσεις κύριων ασφαλιστικών ταμείων, έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο «πακέτο» που πρόκειται να ανακοινώσει η τρόικα μέσα στην εβδομάδα.
Ηδη, την περασμένη Παρασκευή ανατέθηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και οι προτάσεις που θα περιλαμβάνει θα περιληφθούν σε νόμο το ερχόμενο φθινόπωρο, προκειμένου οι αλλαγές να ξεκινήσουν από το 2015.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι με την ενοποίηση των Ταμείων ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενώ διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται αποκλειστικά για διοικητική ενοποίηση που δεν επηρεάζει το ύψος των συντάξεων.
Στους 60 φορείς που ενοποιούνται, διατηρούνται σήμερα περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και ειδικοί λογαριασμοί, με λογιστική και οικονομική «αυτοτέλεια», διακριτές διοικητικές μονάδες και προσωπικό. Οπως αναφέρεται στη σύμβαση, με τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων οριστικοποιείται η τελική δομή του ασφαλιστικού συστήματος, καθίσταται δυνατή η ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, η αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων, και η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.
Τελικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των διοικητικών βαρών, η εξάλειψη κάθε ίχνους παραβατικότητας, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η αύξηση των εσόδων των Ταμείων.
Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου 7.000.000 εργαζομένους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.
Τα τρία Ταμεία -για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ. Οι συγχωνεύεις Ταμείων θα αφορούν στο ΙΚΑ (θα καλύπτει τους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), περισσότερο τον ΟΑΕΕ όπου θα συγχωνευθούν τα 7 ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα ανήκουν στο ΕΤΑΑ (γιατροί-δικηγόροι-μηχανικοί) και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και ο ΟΓΑ που θα ασφαλίζει αγρότες και απασχολούμενους στις αγροτικές δραστηριότητες.
Το ΚΕΠΕ καλείται επίσης να προτείνει το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία που πρόκειται να ενοποιηθούν (όπως έγινε πρόσφατα και με το ενιαίο επικουρικό). Σημειώνεται πως είναι σε εκκρεμότητα η σταδιακή εξίσωση των εισφορών των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με το ΙΚΑ.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρία στάδια:
1Σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία Ταμεία: στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Το βάρος θα πέσει στο ΙΚΑ, με στόχο να υπάρξει εσωτερική ενοποίηση των κλάδων του Ταμείου που παραμένουν κατακερματισμένοι. Παρά τη μεταφορά στο ΙΚΑ των Ταμείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες), επί της ουσίας η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 60 κλάδοι, γεγονός που πιστοποιεί πως το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα ψηφιδωτό εξαιρέσεων και διαφορετικών κανόνων.
 Το βασικό σενάριο προβλέπει πως στο ΙΚΑ θα υπάρχει και ένας ξεχωριστός κλάδος, που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους (δηλαδή δεν θα έχει πλέον την ευθύνη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Ουσιαστικά όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας -σε Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από έναν ασφαλιστικό φορέα.
Το δικό τους ασφαλιστικό φορέα θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι αγρότες.
2Στην αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα Ταμεία.
Για την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό των τριών μεγάλων Ταμείων. Δηλαδή το ΙΚΑ -που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών- θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.
Οταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα καταθέτουν μια αίτηση στο Ταμείο και αυτομάτως θα υπολογίζονται η κύρια, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.
3Η τρίτη φάση προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης, που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα Ταμεία. Στο φορέα αυτό θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις. Σε κάθε πόλη θα υπάρχει από ένα υποκατάστημα του νέου φορέα για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.
Ενιαίος υπολογισμός
Οσον αφορά στις συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού (βασική και αναλογική σύνταξη), που θα έχει εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία. Η βασική σύνταξη θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και το ύψος της που το 2010 με το νόμο Λοβέρδου είχε προσδιοριστεί στα 360 ευρώ θα ανεβοκατεβαίνει καθώς θα προσμετράται η αυξομείωση του ΑΕΠ για κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα η αναλογική θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά και το ύψος των εισφορών (όπως αυτό τελικά θα διαμορφωθεί στα νέα Ταμεία).
Μοντέλο για τις ενοποιήσεις εκτιμάται πως θα αποτελέσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι από τις αλλαγές είναι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή όσοι μπορούν να το ασκήσουν ανά πάσα στιγμή.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:
1 Οι μητέρες με ανήλικο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ (ειδικά ταμεία) που είναι ήδη 50 ετών (θεμελίωση με 25ετία και ανήλικο το 2010), άνδρες (μόνο στο Δημόσιο) και γυναίκες που θεμελίωσαν το 2011 και είναι 52 ετών ή όσες (και όσοι στο Δημόσιο) θεμελίωσαν το 2012 και έχουν ήδη κλείσει (ή θα το συμπληρώσουν μέχρι 31/12/2014) το 55ο έτος.
2 Οι μητέρες με ανήλικο που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και είχαν 5.500 ένσημα και ανήλικο το 2010, ενώ έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα πάρουν μειωμένη σύνταξη, ενώ έχουσες συμπληρώσει το 55ο θα λάβουν την παροχή χωρίς τη μείωση (-6% για κάθε χρόνο προ του 55ου). Για όσες έχουν συμπληρώσει το ανωτέρω ασφαλιστικό όριο (6.000 ένσημα όμως για πρωτοενταχθείσα στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/21993) το 2011 θα πρέπει να έχουν κλείσει το 52ο και για τις προϋποθέσεις του 2012 να είναι ήδη 55 ετών (60 ετών για πλήρη σύνταξη).
3 Οι άνδρες στο ΙΚΑ αλλά και οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί) θα πρέπει να έχουν κλείσει το 58ο, ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, στην περίπτωση που είχαν 35ετία το 2010 ή το 2011 (στη δεύτερη περίπτωση μαζί με τα πλασματικά) ή 59 ετών στην περίπτωση θεμελίωσης (35ετία σε αυτή την περίπτωση) το 2012.
4 Οι άνδρες στο Δημόσιο που είναι 60 ετών και είχαν 25ετία (μαζί με το στρατό) το 2010. Εάν η 25ετία συμπληρώθηκε το 2011 (μαζί και με πλασματικά) οι εν λόγω ασφαλισμένοι φεύγουν σε μικρότερη ηλικία. Με τη συμπλήρωση του 56ου μπορούν να «αποδράσουν». Και στο 58ο στην περίπτωση θεμελίωσης (25ετία) το 2012.
5 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι (ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ) και επιστήμονες (ΕΤΑΑ) που είχαν 35ετία το 2010 ή 2011 ή 2012 μπορούν να βγουν στη σύνταξη εφ' όσον είναι ήδη 60 ετών.
6 Οι γυναίκες που έχουν 3.600 βαρέα στο ΙΚΑ το 2010 και είναι 55 ετών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Εάν τα 3.600 ΒΑΕ (και 4.500 μαζί με μεικτά ή πλασματικά έτη) τα είχαν το 2011 μπορούν να βγουν στη σύνταξη εάν είναι 56 ετών μέχρι τα τέλη του 2011. Εάν τα ελάχιστα όρια για συνταξιοδότηση στα ΒΑΕ τα είχαν συμπληρώσει το 2012 και σήμερα είναι στην ηλικία των 57 ετών όλα είναι εντάξει. Οι εν λόγω ασφαλισμένες μπορούν να βγουν και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από καμία συνταξιοδοτική ανατροπή.
7 Οι λοιπές γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που είχαν 10.000 μεικτά ένσημα το 2010 μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος. Με τα ίδια ένσημα το 2011 (αλλά, 10.400 κατά την έξοδο μαζί με τα πλασματικά) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 56ο, ενώ στην περίπτωση συμπλήρωσης των ασφαλιστικών ορίων το 2012 και που σήμερα είναι 56 ετών και 6 μηνών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Εάν φέτος συμπληρώνουν τα 10.000 ένσημα δικαιούνται μειωμένης σύνταξης στην περίπτωση που μέχρι τέλους του έτους «πιάσουν» το όριο των 60 ετών και 6 μηνών.
8 Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία πριν από το 1983, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35ετία, δεν κινδυνεύουν από τυχόν ανατροπές στο ασφαλιστικό. Και αυτό γιατί μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή στη σύνταξη καθώς γι' αυτή την κατηγορία σφαλισμένων δεν ισχύει ηλικιακό όριο. Ακόμη και 25ετία να έχουν συμπληρώσει, κάτι που για το Δημόσιο εθεωρείτο «θεμελίωση» μέχρι το 2012, και έτσι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως (χρειάζεται 35ετία), είναι δύσκολο να τεθεί ηλικιακό όριο σε αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων.
9 Οι ένστολοι που είχαν 24 έτη και 6 μήνες ασφάλιση το 2010 δεν κινδυνεύουν από τις αλλαγές. Το εν λόγω όριο ασφάλισης οι ιπτάμενοι το επιτυγχάνουν και με διπλασιασμό των ετών (θητεία ως ιπτάμενοι, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, ΕΚΑΜ κ.λπ.), εφ' όσον το 2010 είχαν 18ετή συνολική-πραγματική υπηρεσία και με 20ετή συνολική υπηρεσία οι υπόλοιποι να διπλασιάσουν το χρόνο υπηρεσίας στα ειδικά αυτά σώματα.

enet.gr

Read more...

Οι στρατηγοί του Μιχαλολιάκου...



ΦΩΤΟ...
Εκτός από τους απόστρατους Ελευθέριο Συναδινό και Γεώργιο Επιτήδειο που εκλέχτηκαν στην Ευρωβουλή με τη Χρυσή Αυγή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει ακόμα έναν θαυμαστή: τον...
απόστρατο Κωνσταντίνο Πολυχρόνη Τίγκα, πρόσωπο που αξιοποιήθηκε σε δημόσιες θέσεις και από τη Ν.Δ.
Πραγματική έκπληξη ένιωσαν πολλοί αναλυτές από το γεγονός ότι οι δύο στους τρεις ευρωβουλευτές που εξέλεξε η Χρυσή Αυγή ήταν απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού.
Είναι αλήθεια ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οργάνωση την υποχρέωσαν να στραφεί στις εφεδρείες της, προκειμένου να εμφανίσει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της εγκληματικής συμμορίας.
Αυτές οι εφεδρείες διατηρούνταν μέχρι σήμερα στη σκιά, στους θυλάκους του βαθέος κράτους που επιβίωσαν επί χρόνια, παρά τις κατά καιρούς απόπειρες εκδημοκρατισμού των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.


tigkas-mixaloliakos
Ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πολυχρόνης Τίγκας ποζάρει με τον Αρχηγό Μιχαλολιάκο στον γάμο του Ηλία Παναγιώταρου.

πηγη "Εφημερίδα των Συντακτών"

Read more...

«Nα δω τους βουλευτές της Ν.Δ. να χειροκροτούν τον Λοβέρδο ...



...και τι στον κόσμο».
Tι είπε ο Καράμπελας στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1...
Διευκρινίσεις για την ανάρτησή του στο twitter «να δω τους βουλευτές της Ν.Δ. να χειροκροτούν τον Λοβέρδο και τι στον κόσμο» έδωσε ο Βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας μιλώντας στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ, με τους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

«Τα...
πρόσωπα που έφεραν την χώρα σ’ αυτή την κατάσταση δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Καράμπελας χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές παλιδρομήσεις του κ. Λοβέρδου, ως ακατάλληλες, προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για μια κυβερνητική θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα «ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και δεν χρειάζεται αλλαγή στα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η αντίδρασή του δεν αφορά μόνο τον κ. Λοβέρδο, αλλά όλα τα πρόσωπα που αναζητούν μια θέση στην κυβέρνηση και τα οποία οδηγούν σε συρρίκνωση το κόμμα της Ν.Δ. «Δεν είναι μόνο για τον Λοβέρδο η αντίδρασή μου. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που συνέβαλαν να φτάσει η χώρα μέχρι εδώ να διαφημίζουν ότι έχουν λύσεις. Ανάγκη η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όμως τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι διαφορετικά» τόνισε.

Read more...

Σε δύο στρατόπεδα το ΠΑΣΟΚ...

 pasok
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Δευτέρα ήταν μόνο η αρχή. Το ίδιο και η κριτική που ασκήθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την Ελιά και η πίεση μερίδας στελεχών υπέρ της πρωτεύουσας θέσης του ΠΑΣΟΚ στο όλο εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται...
δύο στρατόπεδα. Το «λαϊκό, κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ», που σε μεγάλο βαθμό έχει ερείσματα και στους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» αλλά όχι μόνο και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμά περίπου ότι αν κέρδισε κάποιος είναι το ΠΑΣΟΚ, οπότε η Ελιά δεν έχει και σπουδαίο λόγο ύπαρξης. Από την άλλη πλευρά, είναι το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» που βρίσκοντας συμμάχους τους εταίρους της Ελιάς, με προεξάρχοντες τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ηλία Μόσιαλο, θεωρεί ότι χωρίς την Ελιά θα είχε επέλθει καταστροφή για τον χώρο.
Στο πρώτο στρατόπεδο θα ενέτασσε κανείς χωρίς μεγάλη δυσκολία την Φώφη Γεννηματά, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον νυν γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, τους «παπανδρεϊκούς» Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη και τον πρώην γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη και ίσως κάποια ακόμα στελέχη που δεν έχουν αποκαλύψει τις απόψεις τους. Όλοι τους εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου και ως τέτοια πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καλώντας ουσιαστικά τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να στοιχηθούν πίσω του. Διαβάζοντας δε, κανείς, ανάμεσα στις λέξεις που χρησιμοποιούν, αντιλαμβάνεται ότι βλέπουν το επικείμενο συνέδριο ως κομματική διεργασία του ΠΑΣΟΚ, με αλλαγή αρχηγού και συνεργασία με άλλα σχήματα, χωρίς να αποκλείουν και μία υπό προϋποθέσεις κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα.
Στο δεύτερο στρατόπεδο, τη συγκρότηση ενός νέου φορέα υπό τον τίτλο –πιθανότατα- «Δημοκρατική Παράταξη» προωθούν στελέχη όπως οι : Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Ρήγας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Παντελής Καψής κ.α. Οι περισσότεροι εξ αυτών, τάσσονται υπέρ της διάλυσης στην πραγματικότητα των επιμέρους φορέων και της σύμπραξης στην συνέχεια με πρόσωπα της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης, είτε ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τους Οικολόγους, είτε όχι, προκειμένου το επικείμενο Συνέδριο να είναι επί της ουσίας «ιδρυτικό» για την μεγάλη, όπως λένε, Δημοκρατική Παράταξη στην χώρα, που σκοπό έχουν να γεμίσει το κενό μεταξύ των δύο νέων πόλων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία κατηγορία μόνος του, είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου περιορίστηκε να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ «να μη θαφτεί κάτω από τις στάχτες της κεντροαριστεράς», με συναδέλφους του να ερμηνεύουν την φράση του ως την άποψη κατά την οποία το ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά και αυτό θα πορευτεί από κοινού με τις άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς.

matrix24.gr

Read more...

Σκανδαλίδης: Ο Βενιζέλος δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει μόνος...

 


Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διακηρύξει στις ερχόμενες εκλογές το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά, γράφει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.
 Απαντώντας στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να...
ανταποκριθεί στο μήνυμα της κάλπης, το στέλεχος του κινήματος θεωρεί πως η λύση έρχεται και οφείλει να είναι και στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελιά.

Στέλνοντας όμως μήνυμα προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, πως «κανένας από μόνος του δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την τύχη ενός ιστορικού κόμματος», στον απόηχο της εξαγγελίας Βενιζέλου για ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητεί μαζικό αντιπροσωπευτικό συνέδριο για να αποφασιστεί η πορεία του χώρου. «Προέχει να ενώσουμε τις υπαρκτές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα κατεσπαρμένες παντού και μέσα από ένα ανοιχτό, μαζικό, αντιπροσωπευτικό συνέδριο να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις για την πορεία του χώρου» επισημαίνει.

Σύμφωνα δε με τον κ. Σκανδαλίδη «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά στις ερχόμενες εκλογές. Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.»

Read more...

"Αγκάθι" o ανασχηματισμός για τη συγκυβέρνηση...


Η εξαγγελία του ανασχηματισμού αμέσως μετά τις ευρωεκλογές έχει εγκλωβίσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που δέχονται πιέσεις και δυσφορία από τους ...
υπουργούς που φέρονται να αντικαθίστανται. Επίσπευση των αποφάσεων του πρωθυπουργού ζητούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
         
Αν και ο πρωθυπουργός θα ήθελε να προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζει στο κυβερνητικό σχήμα μαζί με αλλαγές σε οργανισμούς και στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, δέχεται από παντού πιέσεις να επισπεύσει τις αποφάσεις του.
Όπως είναι φυσικό, οι υπουργοί της κυβέρνησης κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», ενώ ερώτημα παραμένει εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα επιλέξει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να κάνει ανοίγματα προς ανεξάρτητους βουλευτές και μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα
Πρόβλημα  παραμένει η θέση του υπουργού Οικονομικών, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να θεωρούν ότι πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Πιθανοί αντικαταστάτες του Γιάννη Στουρνάρα θεωρούνται ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, αλλά και ο Γ. Ζανιάς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και εκ των στενότερων συνεργατών όλων των τελευταίων υπουργών Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα...
 efsyn.gr


Read more...

Μεταξύ υπουργείου Δημόσιας Τάξης-ΔΟΜ Συμφωνία για εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους


Συμφωνία για εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους αναλαμβάνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με βάση την απόφαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια και του επικεφαλής του Τμήματος του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά.

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει ενέργειες που μεταξύ άλλων αναφέρονται σε:

  • Ενημέρωση για τη δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής
  • Προετοιμασία για την επιστροφή
  • Υλοποίηση της εθελούσιας επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους
  • Υποδοχή τους στον τελικό τόπο προορισμού τους και επανένταξη στον κοινωνικό ιστό της χώρας τους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εν λόγω δράση ανέρχεται στο ύψος των 13.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής) σε ποσοστό 75% και από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 25%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 66% ΤΗΣ ΔΕΗ...


«Χειρόφρενο» τραβάει  το Συμβούλιο της Επικρατείας στις ιδιωτικοποίησης των μονοπωλιακών δημοσίων εταιρειών που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Έτσι ανατρέπονται ριζικά τα «τροϊκανά» και κυβερνητικά σχέδια, ενώ παράλληλα προκαλούνται ...
κενά εκατοντάδων εκατομμυρίων στην «μαύρη τρύπα» του κρατικού κορβανά.

Μετά την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση του 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), έρχεται τώρα η σειρά να κρίνουν οι δικαστές την πώληση του 66% της ΔΕΗ.

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ έχει τεθεί η αίτηση πέντε σωματείων εργαζομένων στην ΔΕΗ που ζητούν να ακυρωθεί η διαγωνιστική  διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει για την  απευθείας πώληση σε ιδιώτες του 66% των υποδομών και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρας.

Τα πέντε σωματεία υπογραμμίζουν ότι η πώληση του 66% του δικτύου της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς η ΔΕΗ δεν είναι μια απλή επιχείρηση, αλλά εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ σημειώνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με στόχο την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

Υπογραμμίζουν τα σωματεία ότι είναι παράνομη η πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη από την νομοθεσία αναλογιστική μελέτη με την οποία να αποτυπώνεται το μέγεθος της ασφαλιστικής περιουσίας των ασφαλισμένων στην ΔΕΗ (εργαζομένων και συνταξιούχων) που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΕΗ) και των θυγατρικών της.

Μαζί με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, πωλούνται  και τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενταγμένα στον ασφαλιστικό τους φορέα, σημειώνουν οι απασχολούμενοι στην δημόσια ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία.

Κατά συνέπεια, παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος ΕΣΔΑ που προστατεύει την ιδιοκτησία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές, συντάξεις, κ.λπ., όπως επίσης παραβιάζεται και το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει την περιουσία.

Να σημειωθεί ότι στην ΔΕΗ μετά τον Ιούλιο του 1999 ισχύει ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ, ενώ το κράτος αναγνώρισε πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Παράλληλα, το κράτος ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των αναγκών και υποχρεώσεων του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ, ενώ όπως σημειώνεται  στην προσφυγή όσο αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα, τόσο αυξάνεται η περιουσία της ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση η περιουσία του κράτους.

Ήδη, η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει ολοκληρωθεί, αφού υποβλήθηκαν πέντε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (EoI).

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη που πληρούν τα κριτήρια του EoI στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Ενδιαφέρον για την αγορά της ΔΕΗ έχουν εκδηλώσει η Ιταλική Terna, η Βελγική Elia, η Κινεζική State Grid Corporation, μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες δικτύων της Ινδίας και η Καναδική PSP, που έχει ήδη εξαγοράσει το 26,7% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από την Hochtief.

Το επόμενο βήμα (Β΄ φάση) είναι η προεπιλογή των επενδυτών που διαθέτουν τη νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα που απαιτείται για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ. Οι ενδιαφερόμενοι που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Σύλλογος Πτυχιούχων
Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 2) Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 3) Σύλλογος εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων, 4) Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και 5) Σωματείο Ορυχείων- Σταθμών (ΣΟΣ).

Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
Δύο ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε  ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ξεκαθάρισαν προς πάσα κατεύθυνση ότι  «η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας».

Αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ισχύει και προκειμένου περί των υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως, τις οποίες δύναται να παρέχει μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί υπό νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ως Ανώνυμη Εταιρεία».

Υπογραμμίζουν οι δικαστές ότι «η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη την συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να επισημάνουν, ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην  περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/06/66.html

Read more...

Απάντηση Μπίστη, στην Φώφη...




Την αντίδραση του Νίκου Μπίστη προκάλεσε η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στην REAL NEWS, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερει πως "η Ελιά δεν κατάφερε να αναπτύξει δυναμική και να εκφράσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς" και ότι δεν συμβιβάζεται με...
το 8% του κόμματος, ποσοστό που κατά τη γνώμη της "είναι από το DNA του ΠΑΣΟΚ".

Ο   Μπίστης έγραψε, συγκεκριμένα, στη σελίδα του στο Facebook:

Οφειλόμενη απάντηση στην κυρία Φώφη Γεννηματά

"Ευτυχώς τα περισσότερα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δώσαμε δίπλα δίπλα την δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, δεν σκέφτονται οπως η κυρία Φώφη Γεννηματά. Συνειδητοποιούν την σημασία της Ελιάς για την επιβίωση της παράταξης, συνειδητοποιούν οτι κάτω απο αυτήν την ομπρέλα και μόνο επιτεύχθηκε όση συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκε και κυρίως συνειδητοποιούν οτι η σύγχρονη κεντροαριστερά θα συγκροτηθεί με μεγάλες υπερβάσεις- η πρώτη ήταν η Ελιά- και όχι με επίδειξη κομματικού πατριωτισμού και ψευδαισθήσεις για περασμένα μεγαλεία.
Τα στελέχη της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν απο κοινού την μάχη της Ελιας παρατηρούσαν περίεργες συμπεριφορές, σιωπές που έσπασαν μόνο όταν ηταν φανερό οτι η επιχείρηση" Ελιά στο 5%" απέτυχε. Και τότε μπήκε σε εφαρμογή η επιχείρηση " ΠΑΣΟΚ και όχι Ελιά" την οποία διατύπωσε ο κ. Ρέππας και συνεχίζει η κυρία Γεννηματά. Μερικοί επιδεικτικά ασχολήθηκαν μόνο με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κάποιοι λίγοι προσπάθησαν ματαίως να σώσουν την ΔΗΜΑΡ δια της κυρίας Κοππά. Ηταν σε όλους μας φανερό οτι η κεντροαριστερά, η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την άρνηση Κουβέλη η τις αστοχίες μιας ομάδας απο τους 58. Είχαν να αντιμετωπίσουν και μια πολυποίκιλη συγχορδία εκκολαπτόμενων ηγετών που για διαφορετικούς λόγους προεξοφλούσαν την ήττα της Ελιάς και φαντασιώνονταν με τον δικό τους ηγετικό ρόλο την " επόμενη μέρα". Για αυτο και επιδόθηκαν με πάθος στην απολίτικη επίθεση κατά Βενιζέλου, θεωρώντας τον εμπόδιο στις επιδιώξεις τους και εύκολο στόχο. Ελπίζω τώρα να κατάλαβαν ορισμένοι τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους αρνηθήκαμε να συμβάλουμε στην στοχοποίηση του Βενιζέλου. Υπερασπιστήκαμε μια πολιτική συγκρότησης της παράταξης που υπερασπίστηκε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε σύμπτωση απόψεων και επιδιώξεων και μια συμφωνία που τηρήθηκε κατα γράμμα. Για αυτό και αντέξαμε.
Και αφού περάσαμε δια πυρός και σιδήρου φτάσαμε όρθιοι στην περίφημη επόμενη ημέρα. Και εκεί ακριβώς η κυρία Γεννηματά αφου διαπιστώνει οτι η. Ελιά δεν απέκτησε δυναμική ( δυναμική που φαίνεται να πιστεύει οτι το ΠΑΣΟΚ την είχε εξασφαλισμένη και η Ελιά του την στέρησε) προσπαθεί να εμφανίσει την επόμενη ημέρα της παράταξης ως εσωτερική υπόθεση του κόμματος της. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, τώρα που είναι νωρίς, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η υπόθεση της σύγχρονης κεντροαριστεράς μας αφορά όλους εξίσου. Ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία και μόνη άποψη, ούτε στον ευρύτερο χώρο. Ο μόνος κατά συνέπεια βατός δρόμος, ειναι αυτός της συνεννόησης και του διαλόγου με όλους που θα καταλήξει με διαδικασίες που θα συναποφασίσουμε στο ιδρυτικό Συνέδριο της Κεντροαριστεράς. Η εμπειρία της Ελιας ειναι πολύτιμη πρώτη ύλη.
Σε αυτη την διαδρομή προς το ιδρυτικό Συνέδριο χρειάζονται όλοι. Και η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Ρέππας και ο κύριος Μωραίτης και άλλοι. Ολα τα βαγόνια χρειάζονται, αρκεί βέβαια να μπαίνουν στις ίδιες ράγες και να μην δημιουργούν προβλήματα στην ατμομηχανή.
Θεωρητικά βέβαια υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός της αγνόησης της Ελιας και της προσπάθειας συγκρότησης της παράταξης μέσα απο την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι δρόμος αδιέξοδος που θα καταδικάσει την κεντροαριστερά να ζει ( αν ζει) σαν μια μικρη ομάδα στην σκιά της ΝΔ καί του ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι ένας δρόμος μοναχικός, χωρίς συμμάχους. Είναι σε τελευταία ανάλυση ένας δρόμος ανύπαρκτος, περίπου σαν τον τρίτο πόλο της ΔΗΜΑΡ και θα έχει την ίδια κατάληξη. Ένας τέτοιος δρόμος δεν ξέρω ποιους απο το ΠΑΣΟΚ αφορά. Πάντως δεν αφορά εμένα. Και έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω οτι δεν είμαι ο μόνος".

Read more...

Μπούκουρας: Αποκηρύσσω την Χρυσή Αυγή...


crimenet.gr

Με υπόμνημα απολογείται αύριο στις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος φαίνεται να μην...
έχει αλλάξει στάση απέναντι στο κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, δηλώνει πως διαχωρίζει τη θέση του και δε θέλει να έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Όσον αφορά την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας που έχει να αντιμετωπίσει, επαναλαμβάνει ότι κατείχε μια κυνηγετική καραμπίνα με νόμιμη άδεια...

Read more...

Πρώτο το «μαξιλάρι» της Σπυράκη…


Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων στην Ευρωβουλή…

Άλλη μια ανατροπή από τις πολλές που έχουν σημειωθεί εδώ και επτά ημέρες, όσες, δηλαδή, συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, καταγράφεται αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Με...
ενσωματωμένο το 94,86% των ψηφοδελτίων η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη πλέον βρίσκεται στην πρώτη θέση με 233.825 σταυρούς αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μανώλη Κεφαλογιάννη με 233.426 σταυρούς.

Στα υπόλοιπα κόμματα δεν παρατηρούνται πλέον ανατροπές καθώς στην Ελιά η Εύα Καϊλή προηγείται με 113.193 σταυρούς, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 106.535 και στην τρίτη θέση, χωρίς να εκλέγεται, βρίσκεται ο Παντελής Καψής με 100.353 σταυρούς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος βρίσκεται στην κορυφή με 439.346 σταυρούς και ακολουθεί η Σοφία Σακοράφα με 280.838 σταυρούς.

ΣΥΡΙΖΑ
Μανώλης Γλέζος 438.140
Σοφία Σακοράφα 280.095
Δημήτρης Παπαδημούλης 187.577
Κωνσταντίνα Κούνεβα 163.789
Γεώργιος Κατρούγκαλος 162.129
Κωνσταντίνος Χρυσόγονος 142.312

Πρώτος επιλαχών: Στέλιος Κούλογλου με 134.748 σταυρούς

Νέα Δημοκρατία
Μαρία Σπυράκη 232.692
Μανώλης Κεφαλογιάννης 232.375
Ελίζα Βόζεμπεργκ 207.629
Γιώργος Κύρτσος 200.143
Θεόδωρος Ζαγοράκης 181.156

Πρώτη επιλαχούσα: Νίκη Τζαβέλα με 125.498 σταυρούς

Χρυσή Αυγή
Ελευθέριος Συναδινός 91.526
Λάμπρος Φουντούλης 83.450
Γεώργιος Επιτήδειος 78.742

Πρώτος επιλαχών: Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης με 49.794 σταυρούς

Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη
Εύα Καϊλή 112.661
Νίκος Ανδρουλάκης 106.305

Πρώτος επιλαχών: Παντελής Καψής με 100.060 σταυρούς

Το Ποτάμι
Γεώργιος Γραμματικάκης 69.113
Μιλτιάδης Κύρκος 26.773

Πρώτος επιλαχών: Βασίλης Δοσούλας με 24.937 σταυρούς

ΚΚΕ
Παπαδάκης Κωνσταντίνος 98.974
Ζαριανόπουλος Σωτήρης 96.359

Πρώτη επιλαχούσα: Παπαδόπουλος Γεράσιμος 32.783 σταυρούς

ΑΝΕΛ
Νότης Μαριάς 35.881

Πρώτος επιλαχών ο Γιώργος Ρωμανιάς με 32.494 σταυρούς

Read more...

Βενιζέλος: Οι μεταμορφώσεις του Οβιδίου…


Βγαίνοντας δημόσια ως περίπου ο νικητής των ευρωεκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε την πρότασή του για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης -με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- καθώς, όπως είπε, «θέλουμε όλοι να μετέχουν με πρωτοβουλίες, με ιδέες και θετική διάθεση».

Ελάχιστες μέρες νωρίτερα το...
ΠΑΣΟΚ έβγαζε ανακοίνωση λέγοντας πως «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψεκασμένοι και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής θέλουν εκλογές». Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκφασισμού και του εκτσογλανισμού.

Και στις αρχές του 2012 είχε δώσει ρεσιτάλ στη Βουλή, φωνάζοντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη «εσείς θα μας κλείσετε φυλακή. Ευτυχώς, δεν έχετε την εξουσία. Να ζητήσετε συγγνώμη! Τελείωσε η πλάκα! Παίζουμε με τη μοίρα της χώρας». Πόσοι, τελοσπάντων, Βενιζέλοι χωρούν στο ίδιο άτομο;

Α. ΓΙΑΝ. - enet.gr

Read more...

Έργα και ημέρες στρατηγών…


Στρατομανείς, με γκλίτσες, δεν ξέρουν τίποτα για τα τάγματα εφόδου και ναζιστικά και φασιστικά σύμβολα της Χρυσής Αυγής…

Σας έχω νέα από τους δύο χρυσαυγίτες στρατηγούς (ε.α), που έχουν εκλεγεί στην Ευρωβουλή.

Μου λένε, ότι ο ένας , πρώην διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι…
από αυτούς που αποκαλούμε «στρατομανείς».

Κυκλοφορούσε ο στρατηγός Ελ. Συναδινός, σε μονάδες (όπως η 35η Μοίρα Καταδρομών, στο Σταυροβούνι της Κύπρου) με μια γκλίτσα τσοπάνη και κάθε πρωί έβαζε τους λοκατζήδες να του απαγγέλουν το«Σαν σήμερα», αλλά μόνον τις ιστορικές επετείους.

Στο Κόσοβο, όταν υπηρετούσε μιλούσε συνεχώς για τα «αδέρφια μας τους Σέρβους» με αποτέλεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική δύναμη.

Ο Eπιτήδειος

Ο άλλος στρατηγός, Γ. Επιτήδειος, προέρχεται από το Πυροβολικό, ο πατέρας του ήταν υπαρχηγός ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Ο ίδιος λέει, ότι άσκησε τα καθήκοντά του στις Ένοπλες Δυνάμεις (εδώ και Εξωτερικό) χωρίς κανείς να καταλάβει τι ψήφιζε κι αποφάσισε να ενταχθεί στην Χρυσή Αυγή, για συναισθηματικούς και λογικούς λόγους.

Δεν γνωρίζει, δεν είδε ποτέ τα τάγματα εφόδου, το κυνήγι μεταναστών, δεν πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή είχε ποτέ σύμβολα ναζιστικά και φασιστικά και θεωρεί ό,τι όλα αυτά που λέγονται περί ναζισμού είναι συκοφαντίες.

Πηγή: Βηματοδότης

Read more...