Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σε δύο στρατόπεδα το ΠΑΣΟΚ...

 pasok
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Δευτέρα ήταν μόνο η αρχή. Το ίδιο και η κριτική που ασκήθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την Ελιά και η πίεση μερίδας στελεχών υπέρ της πρωτεύουσας θέσης του ΠΑΣΟΚ στο όλο εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται...
δύο στρατόπεδα. Το «λαϊκό, κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ», που σε μεγάλο βαθμό έχει ερείσματα και στους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» αλλά όχι μόνο και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμά περίπου ότι αν κέρδισε κάποιος είναι το ΠΑΣΟΚ, οπότε η Ελιά δεν έχει και σπουδαίο λόγο ύπαρξης. Από την άλλη πλευρά, είναι το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» που βρίσκοντας συμμάχους τους εταίρους της Ελιάς, με προεξάρχοντες τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ηλία Μόσιαλο, θεωρεί ότι χωρίς την Ελιά θα είχε επέλθει καταστροφή για τον χώρο.
Στο πρώτο στρατόπεδο θα ενέτασσε κανείς χωρίς μεγάλη δυσκολία την Φώφη Γεννηματά, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον νυν γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, τους «παπανδρεϊκούς» Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη και τον πρώην γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη και ίσως κάποια ακόμα στελέχη που δεν έχουν αποκαλύψει τις απόψεις τους. Όλοι τους εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου και ως τέτοια πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καλώντας ουσιαστικά τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να στοιχηθούν πίσω του. Διαβάζοντας δε, κανείς, ανάμεσα στις λέξεις που χρησιμοποιούν, αντιλαμβάνεται ότι βλέπουν το επικείμενο συνέδριο ως κομματική διεργασία του ΠΑΣΟΚ, με αλλαγή αρχηγού και συνεργασία με άλλα σχήματα, χωρίς να αποκλείουν και μία υπό προϋποθέσεις κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα.
Στο δεύτερο στρατόπεδο, τη συγκρότηση ενός νέου φορέα υπό τον τίτλο –πιθανότατα- «Δημοκρατική Παράταξη» προωθούν στελέχη όπως οι : Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Ρήγας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Παντελής Καψής κ.α. Οι περισσότεροι εξ αυτών, τάσσονται υπέρ της διάλυσης στην πραγματικότητα των επιμέρους φορέων και της σύμπραξης στην συνέχεια με πρόσωπα της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης, είτε ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τους Οικολόγους, είτε όχι, προκειμένου το επικείμενο Συνέδριο να είναι επί της ουσίας «ιδρυτικό» για την μεγάλη, όπως λένε, Δημοκρατική Παράταξη στην χώρα, που σκοπό έχουν να γεμίσει το κενό μεταξύ των δύο νέων πόλων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία κατηγορία μόνος του, είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου περιορίστηκε να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ «να μη θαφτεί κάτω από τις στάχτες της κεντροαριστεράς», με συναδέλφους του να ερμηνεύουν την φράση του ως την άποψη κατά την οποία το ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά και αυτό θα πορευτεί από κοινού με τις άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: