Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΕΚΤΟΣ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ




Από το: fimotro (http://fimotro.blogspot.com)


Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα περιλαμβάνονται στο «πόθεν έσχες», όπως ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Ο κ.
Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν... έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο και ότι μάλιστα επεξεργάζεται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έφυγαν. Παράλληλα, εξετάζονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Τα σχετικά σενάρια προβλέπουν μηδενική φορολόγηση και δέσμευση για αγορές του 10-20% του εισαγομένου ποσού ή ακόμα και τη σύνδεση των κινήτρων με την αύξηση των θέσεων εργασίας (όταν πρόκειται για επιχειρήσεις). Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπολογίζεται ότι οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, λόγω των φόβων πολλών ιδιωτών για ενδεχόμενη επέκταση του «πόθεν έσχες» και στις τραπεζικές καταθέσεις.

kapistri

Read more...

Δήλωση του υπουργού Εσωτερικών για την επιστολή Σαμαρά και τον εκλογικό νόμο

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την επιστολή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ανέφερε ότι κυβερνητική επιδίωξη αποτελεί:

«Ένα εκλογικό σύστημα που ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής, το ρόλο και το κύρος του βουλευτή. Ένα σύστημα που φέρνει τον βουλευτή πιο κοντά στον πολίτη δίνοντας απάντηση στην κρίση αντιπροσώπευσης. Πάνω από όλα, ένα εκλογικό σύστημα που θα συμβάλλει στην πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς με τον δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους. Όλα αυτά πάντοτε σε ένα πλαίσιο δυνατότητας σχηματισμού στέρεων κυβερνήσεων. Αυτό άλλωστε ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης».

«Στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών, αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές εξαρχής, και έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης.

«Η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Διαβούλευση που ασφαλώς στην περίπτωση του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει και θα γίνει με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως έχουμε δεσμευτεί. Η διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή, καθώς και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την θεσμική της ευθύνη να παρουσιάσει την πρότασή της. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, συστήθηκε επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους».

«Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και στην περίπτωση του νέου εκλογικού συστήματος πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί τις προτάσεις της. Και πράγματι θα κριθεί για αυτές, όπως και τα άλλα κόμματα για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει την δημοκρατία μας και θα προάγει τον δημόσιο βίο του τόπου» κατέληξε ο υπουργός.

nooz.gr

Read more...

Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ, δεν καταργείται ο 14ος μισθός

"Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ "αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας".

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού.

Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παράλληλα, ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων".

Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε "μίζερη" τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και "μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής" το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.

Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.

Την Παρασκευή, εξάλλου, αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονται στην Ελλάδα ενόψει της κατάρτισης του ΠΣΑ.

Στο πλαίσιο των επαφών τους, εκτός από τις συναντήσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Άμυνας, Εργασίας και Υγείας, θα συναντηθούν και με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Κατά τη διάρκεια της εξάωρης συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής πλευράς έγιναν αναφορές για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2010 και όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι κοινοτικοί παράγοντες πιέζουν για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσοτικοποίηση και εξειδίκευση του ΠΣΑ.

nooz.gr

Read more...

Νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου ορίσθηκαν οι δεκατρείς νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης μετά από ενδελεχή, δημόσια και αξιοκρατική διαδικασία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

“Είναι η πρώτη φορά” σημειώνεται στην ανακοίνωση, “ κατά την οποία η διαδικασία επιλογής έτυχε ευρείας δημοσιότητας στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης νέας κυβερνητικής πρακτικής. Παρότι ο νόμος παρέχει αποκλειστική αρμοδιότητα αξιολόγησης, κρίσης, επιλογής και απόφασης στον υπουργό Παιδείας, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση μέσω της ιστοσελίδας της ανοιχτής διακυβέρνησης www.opengov.gr, της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr, αλλά και των έντυπων μέσων ενημέρωσης.

Υποβλήθηκαν συνολικά 973 αιτήσεις ηλεκτρονικά και 37 αιτήσεις στην υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Επιτροπή υπό τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και στελέχη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης έθεσε τα κριτήρια επιλογής και έκανε την περαιτέρω επεξεργασία των αιτήσεων με βάση:

Τα επιστημονικά προσόντα (Τίτλοι σπουδών - διδακτορικό, μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση, καταρτίσεις, συγγράμματα κλπ).

Τη διοικητική εμπειρία (προϋπηρεσία σε διευθυντικές θέσεις- σχολικές μονάδες, Δ/νσεις και γραφεία διοίκησης της εκπαίδευσης, υπηρεσιακά συμβούλια κλπ).

Την κοινωνική δραστηριότητα (συμμετοχή σε θεσμούς και όργανα αναπτυξιακής, κοινωνικής, επιστημονικής και εκπαιδευτικής δράσης).

Οι προεπιλεγέντες εκλήθησαν σε προφορική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου και κατέθεσαν το φάκελο των δικαιολογητικών τους προκειμένου να ελεγχθούν από την επιτροπή ως προς τη νομιμότητά τους.

Στην τελική επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης εκτός των ανωτέρω κριτηρίων και διαδικασιών λήφθηκε υπόψη:

Η αναλογική συμμετοχή εκπαιδευτικών Α’ θμιας (7) και Β’ θμιας (6)

Η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών (4 γυναίκες-ποσοστό 30% των επιλεγέντων)

Η ενίσχυση της περιφερειακής εκπροσώπησης (όλοι οι επιλεγέντες υπηρετούν σε μονάδες ή του κέντρου της Περιφέρειας ή Νομού της Περιφέρειας για την οποία επιλέχτηκαν)

Η αντιπροσωπευτικότητα των κλάδων μαθηματικοί, φιλόλογοι, πληροφορικοί, φυσικές επιστήμες, ειδική αγωγή, τεχνική εκπαίδευση αλλά και των ειδικών μετεκπαιδεύσεων σε θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης, νέων τεχνολογιών κλπ.

Τέλος, η ανωτέρω επεξεργασία των βιογραφικών αποτύπωσε την ύπαρξη ενός αξιολογότατου εκπαιδευτικού δυναμικού στη χώρα μας με πλούσια επιστημονικά, γνωστικά, διοικητικά προσόντα συνοδευόμενη από μια ευρύτατη κοινωνική δράση και παρουσία. Η ύπαρξη όλου αυτού του δυναμικού και προφανώς ενός ευρύτερου σώματος που δεν μετείχε στη συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα για την περαιτέρω αξιοποίηση των στελεχών της εκπαίδευσης που θα συμβάλλουν στη γενικότερη αναβάθμιση της παιδείας.”

Η υπουργός δήλωσε σχετικά :”Η ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για Περιφερειακούς Διευθυντές έκανε εμφανή τον πλούτο των προσόντων σημαντικού τμήματος του εκπαιδευτικού κόσμου.

Αισθάνομαι περήφανη και αισιόδοξη γιατί πάνω από όλα η εκπαίδευση χρειάζεται εκπαιδευτικούς που δεν σταματούν να μαθαίνουν και που η προσφορά τους γίνεται δείγμα ζωής και πράξης.

Οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές και Διευθύντριες που επελέγησαν αναλαμβάνουν από σήμερα καθήκοντα με μια σαφή εντολή «Πρώτα ο μαθητής» παντού, σε κάθε επιλογή και πρωτοβουλία.”

nooz.gr

Read more...

ΝΕΟΣ ΕΦΕΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟ...


Ομόφωνα η Ολομέλεια Εφετών όρισε τον πρόεδρο Εφετών Χρήστο Χασιώτη εφέτη ανακριτή στην υπόθεση του μέχρι πρότινος ανακριτή της δικογραφίας της Siemens, προέδρου Πρωτοδικών, Νίκου Ζαγοριανού. Ο κ. Χασιώτης θα χειριστεί τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του κ. Ζαγοριανού για τα... αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας, που αφορά πράξεις και παραλείψεις του στον χειρισμό της υπόθεσης της Siemens. Για την υπόθεση εκκρεμεί και η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου που θα κρίνει εάν ο κ. Ζαγοριανός θα διωχθεί και πειθαρχικά για τις ίδιες κατηγορίες.
fimotro

Read more...

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ SPREAD


Την ώρα που οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν «φύλλο και φτερό» το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στις Βρυξέλλες, οι αγορές φαίνεται να πείθονται για την αποφασιστικότητα του οικονομικού επιτελείου. Μετά και την απόφαση για επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε βάθος τριετίας, το δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου είδε το διαφορικό... του επιτόκιο (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό να περιορίζεται περαιτέρω, στις 225 μονάδες βάσης, το πρωί της Πέμπτης.
Σημειώνεται ότι δύο εβδομάδες περίπου νωρίτερα, είχε φτάσει ως τις 280 μονάδες βάσης, μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, για να ακολουθήσει η «ηπιότερη» υποβάθμιση από την Moody's που άλλαξε το κλίμα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

fimotro

Read more...

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ"


ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ PROTON O ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ...

Στο 12,53% ανέρχεται η συμμετοχή του ομίλου Λαυρεντιάδη στην Πήγασος Εκδοτική. Υπενθυμίζεται ότι στις 5/1 με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε ότι ο όμιλος Λαυρεντιάδη συμμετέχει στην Τεγόπουλος με ποσοστό 9,62%. Όπως αναφέρει το capital.gr Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πήγασος κατόπιν γνωστοποίησης που έλαβε από τη ΝΕΠ (σημειώνεται ότι πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων των Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη) "ως... καθολική διάδοχο της "ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (εφεξής "απορροφώμενη"), δυνάμει συγχωνεύσεως κατ΄ άρθρ. 68-77 του Κ.Ν. 2190/1920 και των διατάξεων του Ν.Δ. 1297/1972, εγκεκριμένης με την αριθμ. πρωτ. 17697/2009 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών (Νότιος Τομέας), που καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών στις 31.12.2009, η απορροφώμενη πραγματοποίησε στις 29.12.2009 συναλλαγή απόκτησης δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της "ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" και το συνολικό ποσοστό της ανήλθε σε πέντε εκατομμύρια οκτακόσιες εβδομήντα τρεις χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα τέσσερις (5.873.564) μετοχές, ήτοι ποσοστό 12,53% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της "ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ". Εν τω μεταξύ, τα καθήκοντα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank ανέλαβε ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος εξαγοράσε στα τέλη Δεκεμβρίου το 31,3% της τράπεζας από την Τρ.Πειραιώς έναντι 70,7 εκατ. ευρώ.
fimotro


Read more...

ΠΟΙΝΗ 5 ΕΤΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ 2013


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε μαζική αποχώρηση- με κίνδυνο κατάρρευσης του ήδη ελλειμματικού ασφαλιστικού τους ταμείου προχωρούν χιλιάδες γυναίκες στο Δημόσιο εν όψει της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους με αυτά των ανδρών κατόπιν σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνονται κατά 5 έως και...
17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 140.000 γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αρκεί να αναφερθεί πως αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες, δηλαδή οι μισές από όσες έχουν το δικαίωμα, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτιναχθεί από τα 700 εκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ!
Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου, 140.000 γυναίκες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987 θα επιβαρυνθούν με 5 έως 17 χρόνια δουλειάς, αφού το 2013, που θα αρχίσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων, δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Μega», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε ότι θα διασωθούν οι γυναίκες που θα βγουν στη σύνταξη σε δύο- τρία χρόνια, ενώ καθησύχασε όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ότι δεν πρόκειται να θιγούν. «Για όσες θα θεμελιώσουν, ενδεχομένως, τα δύο- τρία επόμενα χρόνια συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε θέλουν. Για τις επόμενες γενιές, δηλαδή τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά το ΄87- ΄90, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα έχουν αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία μπορεί να είναι μέχρι πέντε χρόνια σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το 2015-17. Στη συνέχεια θα υπάρχει με σταδιακό τρόπο περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας».
Το επικρατέστερο σενάριο
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013, θα υποχρεωθούν να παραμείνουν πέντε χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους, όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με έξι χρόνια, και ούτω καθεξής (ένα επιπλέον έτος για κάθε εργάσιμο έτος), έως ότου επιτευχθεί η εξίσωση των ορίων ηλικίας τους με εκείνα των ανδρών συναδέλφων τους. Το οικονομικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, να κατεβάσει τα όρια ηλικίας των ανδρών, αντί να ανεβάσει αυτά των γυναικών.
Απεργίες η ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζεται για τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει των επικείμενων αλλαγών στα όρια ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, αλλά και τις αλλαγές στο μέτωπο της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση κάνει λόγο για επίθεση εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα των γυναικών. Κατά την ΑΔΕΔΥ, τυχόν υλοποίηση αυτών των σεναρίων, που εκτός των άλλων έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναγκαστική έξοδο από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο και θα οδηγήσουν σε διάλυση τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Επιπλέον- προσθέτει η ΑΔΕΔΥ- θα επιβαρύνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο με πρόσθετα χρόνια παραμονής στην υπηρεσία και θα φαλκιδεύσουν τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αφού με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) το ασφαλιστικό σύστημα στο Δημόσιο από κοινωνικό μετατρέπεται σε επαγγελματικό.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» τη διαρροή σεναρίων περί εξίσωσης των ορίων, ανέφερε ότι δημιουργείται κλίμα πανικού σε τουλάχιστον 60.000 γυναίκες που θα οδηγηθούν σε μαζική αποχώρηση με κίνδυνο κατάρρευσης του Ταμείου, και κατέληξε: «Υπάρχει χρόνος να δούμε το θέμα και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση». Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, υποστήριξε ότι «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους την αναρχία, η λύση είναι να κάνουμε σύστημα αμοιβών και να δούμε πώς θα οργανωθεί το σύστημα αυτό και θα αποδώσει».
fimotro


Read more...

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ ΚΑΙ... 5 ΔΙΣ ΕΧΕΙ


Ρεπορτάζ : Σπύρος Στάμου - Δήμητρα Καδδά

Τριετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, από 12,7% σήμερα -όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Ε.Ε.- και όχι τετραετές, όπως κατήρτιζε το οικονομικό επιτελείο, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου. Πρόσθετα μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση που έλαβε την Τρίτη να «κοντύνει» στο 2012, δηλαδή σε 3 από 4 έτη προηγουμένως, την προσπάθεια...
δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τη διετία 2011-2012 (έσοδα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως) και, σύμφωνα με την κοινοτική «εντολή», θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστο κατά το ήμισυ από περικοπές δαπανών.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 ή και 3 ακόμη μονάδες (τα κρατικά ταμεία θα ενισχύονταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά 1,5 δισ. ευρώ για κάθε μία μονάδα αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ), και επαναφέρουν τα σενάρια για συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φόρων αλλά και για πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.
Η επίσπευση έρχεται ως αποτέλεσμα των αποφάσεων για σύγκληση στις Βρυξέλλες έκτακτης συνόδου κορυφής υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ερμαν φαν Ρόμπαϊ, με μοναδικό θέμα την οικονομία, στις 11 Φεβρουαρίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας -όπως προβλέπεται στη Συνθήκη- και όχι τετραετούς, όπως κατήρτιζε το οικονομικό επιτελείο.
Πρωθυπουργική πρωτοβουλία
Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ότι η σμίκρυνση των περιθωρίων αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Πλέον το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά για το 2011, αντί -με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς- το έλλειμμα να μειωθεί κατά 2 μονάδες, τώρα θα πρέπει να συμπιεστεί κατά 3 μονάδες. Το ίδιο θα συμβεί και για το 2012, για να μπορέσει έτσι το έλλειμμα να βρεθεί στο επίπεδο που ζητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί προφορικά από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και το Ecofin, στις 18 και 19 Ιανουαρίου, ενώ την επομένη θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οπως επισήμανε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «ο πρόεδρος μας ζήτησε άμεσες αποφάσεις, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των μεγάλων αλλαγών μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι τριετής. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια, οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί και ο πολίτης θα τις δει άμεσα, προς όφελος του ιδίου, της οικογένειάς του. Για να έχουμε καλύτερα δημοσιονομικά, για να έχουμε μια πιο ισχυρή οικονομία και υψηλότερο εισόδημα για όλους τους Ελληνες πολίτες».
Εξάλλου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, με θέμα την οικονομία, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να τονώσουμε την αγορά και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις προκειμένου να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Ο στόχος αυτός της κυβέρνησης θα επιτευχθεί όταν θα υπάρχει η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και, ταυτόχρονα, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου καθώς και η αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».
Για την μετατροπή του τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας σε τριετές, η κ. Κατσέλη ανέφερε: «Αποφασίσαμε, και μας το ζήτησε ο πρόεδρος, όλες μας οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς».

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΤΡΙΕΤΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

«Όλα τώρα» είναι το δόγμα της κυβέρνησης και με βάση αυτό ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να συμπιέσει χρονικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και από τετραετές να το κάνει τριετές. Ηαπόφαση που ελήφθη προχθές κατά τη διάρκεια της ειδικής σύσκεψης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ο οποίος- όπως αναφέρεται- μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου των
δύο σεναρίων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να πάμε πιο γρήγορα» και πρόκρινε την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος. Το άλλο σενάριο ήταν αυτό- το από ημερών γνωστό- του Προγράμματος Σταθερότητας τετραετούς διάρκειας που προέβλεπε στο τέλος της τετραετίας, το 2013, τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3%. Ο κ. Παπανδρέου, που είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει όλα τα θέματα στο διάστημα αυτό που διαθέτει απόθεμα πολιτικού χρόνου και τη γενική αποδοχή της κοινής γνώμης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την οικονομία, οδηγήθηκε στην απόφασή του- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Όπως ανέφεραν, στόχος της θεαματικής κίνησής του ήταν όχι απλώς να προλάβει όποιες αντιδράσεις των κοινοτικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά και επιπλέον να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του «και θέλει και μπορεί».
Χρονιά ανάκαμψης το 2013
«Κλειδί» στην απόφαση του Πρωθυπουργού όμως φαίνεται πως ήταν ακριβώς το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας θα συνέπιπτε με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το 2013. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός προβληματίστηκε έντονα για το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013 να γίνουν με τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσα αυτή η κατάσταση υπαγορεύει, ήτοι περιορισμό ή και πλήρη απαγόρευση παροχών προεκλογικού χαρακτήρα. Αποφάσισε ως εκ τούτου να επιταχυνθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας κατά έναν χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί το 2012 και οι πολίτες να κληθούν να ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο σε διαφορετικό κλίμα από εκείνο της λιτότητας και της περιστολής των δαπανών και με ορατά τα αποτελέσματα της ανάκαμψης.
«Όλα τώρα»
Από την πλευρά του, ωστόσο, κυβερνητικό στέλεχος απέρριψε τον μικροκομματικό χαρακτήρα αυτής της απόφασης. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ», η απόφαση του Πρωθυπουργού «έχει να κάνει με την πρόθεσή του να αρχίσει από το 2013 η πορεία ανάκαμψης της χώρας. Να σηματοδοτήσει το τέλος του Προγράμ ματος Σταθερότητας την απαρχή μιας καινούργιας αναγεννητικής προσπάθειας, που θα φέρει την Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της προόδου. Και θέλουμε οι πολίτες να κρίνουν στο τέλος της τετραετίας αυτή μας την προσπάθεια. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ανοίξουν “όλα τώρα” και στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν όλα στα τραπέζι. Αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».
Υποστήριξε επίσης ότι η συμπύκνωση του Προγράμματος Σταθερότητας στα 3 χρόνια, αντί των αρχικών σχεδιασμών για 4 χρόνια, «θα εκτιμηθεί» από τις Βρυξέλλες και «θα αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τόσο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις διεθνείς αγορές».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο γύρω στις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πάει στη Βουλήμάλλον στην αρμόδια για την οικονομία κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς όπως αναφέρεται δεν υποχρεούται η κυβέρνηση να καταθέσει το Πρόγραμμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην Κομισιόν θα παραδοθεί μετά τις 20 του μηνός.
Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει και πάλι ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, που ρωτήθηκε σχετικά από τα «ΝΕΑ», «δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ». «Το πρόβλημα- ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου- είναι ότι δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ, όχι ότι είναι χαμηλός. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε». Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αύξησης της φορολογίας των καυσίμων.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δεν αξιολογεί ως μείζον θέμα τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με την ελληνική οικονομία και τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πτώχευση η χώρα. Όπως αναφέρεται, τα δημοσιεύματα αυτά είναι «απόνερα» των δημοσιευμάτων του Δεκεμβρίου και προφανώς δεν έχουν συνάφεια με την προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να συμπυκνώσει στα 3 χρόνια το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

fimotro

Read more...

Βρυξέλλες: κόψτε τους μισθούς 7% ...


Συνταγή- σοκ για τη μείωση του ελλείμματος, που περιλαμβάνει μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 7% αλλά και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που της απέστειλαν προ ημερών.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητά από χθες με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την...

... προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες με ορίζοντα τριετίας, αντί τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 24 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων, μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,7% του ΑΕΠ το 2012.

Πριν όμως αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία και πριν αποφασιστεί η επίσπευση του προγράμματος, που συνεπάγεται υποχρεωτικά σκληρότερα μέτρα, οι κοινοτικοί είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με «άτυπο» σημείωμά τους, ποια θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαιναν την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών αποδοχών κατά 7%. Επίσης, τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας ενέργειας, η οποία, μάλιστα, είναι άμεσης απόδοσης και μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος από φέτος κιόλας. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, διαψεύδει ότι υπάρχουν σχέδια για την αύξηση της φορολογίας καυσίμων επί του παρόντος, αλλά δεν το αποκλείει για αργότερα.

Για τον συντελεστή του ΦΠΑ
Για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο σημείωμα των Βρυξελλών δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαιναν προχθές ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση του ορίζοντα του Προγράμματος, αυτή καθίσταται μάλλον αναπόφευκτη.

Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες αναφερόταν στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει και τις προσλήψεις, ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Ουσιαστικά το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του 14ου μισθού που είναι πάγια «κρυφή» επιθυμία των Βρυξελλών. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατάργησης του 14ου μισθού, είτε μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε με συνδυασμό των δύο! Η πρώτη λύση πιθανότατα θα συνιστούσε το μεγαλύτερο σοκ, δεδομένου ότι μια σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επηρέαζε και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, η λύση των επιδομάτων ίσως είναι η πιο ανώδυνη και, άλλωστε, ήδη σκοπεύει να την εγκαινιάσει η κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει μείωση των επιδομάτων φέτος κατά 10% κατά μέσο όρο. Για να επιτευχθεί, όμως, η μείωση των μισθών κατά 7% μόνο μέσω των επιδομάτων, αυτά θα χρειαστεί να περικοπούν πολύ περισσότερο από το 10% του 2010.

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Η στροφή της κυβέρνησης στην πιο σκληρή λύση της τριετίας, αντί της τετραετίας, επελέγη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ίδια και δεν επεβλήθη από τις Βρυξέλλες. Οι τελευταίες προτιμούσαν, βεβαίως, την τριετία με το σκεπτικό ότι πρέπει το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση και να μη μεσολαβήσουν εκλογές που θα οδηγήσουν σε χαλάρωση και μετάθεση ευθυνών στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, κατανοώντας τη δυσκολία της τριετούς προσαρμογής, οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονταν και το ενδεχόμενο τετραετίας. Τελικά, η κυβέρνηση θέλησε να στείλει προφανώς μήνυμα αποφασιστικότητας και επέλεξε την τριετία. Όπως είπε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις, σκοπός είναι να βγούμε γρήγορα από την επιτήρηση, ώστε να αλλάξουμε σελίδα.

Οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση αυτή, όμως, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι έτσι γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι συζητήσεις με την κοινοτική αντιπροσωπεία ήταν μαραθώνιες. Το πρωί το επιτελείο του κ. Ζαννιά παρέδωσε στους κοινοτικούς τα βασικά στοιχεία του προγράμματος και επακολούθησαν διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών ώς το βράδυ. Σήμερα και αύριο η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Άμυνας και Οικονομίας. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

24 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων


Νέα γερμανική επίθεση

«ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ, αν νομίζουν ότι τα άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γ. Σταρκ, στην εφημερίδα «Ιl Sole», σε μια νέα απαξιωτική δήλωση για τη χώρα, η οποία οδήγησε μάλιστα σε προσωρινή υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ κατά 0,5% και άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κατά 4 μονάδες βάσης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Βloomberg ότι το σχόλιο του κ. Σταρκ ήταν περιττό και ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται με τα δικά της μέσα και δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια.
Ειρήνη Χρυσολωρά - NEA

nonews-news


Read more...

Κοστούμι 25 δισ. σε 3 χρόνια...


«Αγριεύει» η δημοσιονομική προσαρμογή. H απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του AEΠ σε βάθος τριετίας μέχρι το τέλος του 2012 και όχι σε τέσσερα χρόνια όπως αρχικά προγραμμάτιζε φέρνει περισσότερους φόρους και μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε συμπίεση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα. Kαι αυτό γιατί σε μικρότερο εύρος χρόνου θα πρέπει το έλλειμμα να συρρικνωθεί κατά 25 δισ. ευρώ.

O υπουργός Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης θα περιέχονται μέτρα τα οποία δεν...

...θα είναι σκληρά αλλά δίκαια και αναζητεί 5 δισ. ευρώ επιπλέον στη διετία 2011-2012.

Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι η ταχύτερη αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα προκύψει από την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, τις αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών (όλες οι δαπάνες των υπουργείων θα ξεκινούν από μηδενική βάση) και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Οι αντικειμενικές
Oμως στο μέτωπο της φορολογίας μετά τη μεγάλη αύξηση (25% με 30%) σε ποτά και τσιγάρα, αναμένονται ανάλογες κινήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Eπίσης, το υπουργείο Oικονομικών αναμένει ενίσχυση των εσόδων από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών.

Oσον αφορά τώρα τις κρατικές δαπάνες, οι μισθολογικές αυξήσεις θα δίνονται με το σταγονόμετρο και θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ΠΣA οι περικοπές σε επιδόματα και λειτουργικές δαπάνες.

Tέλος, η κυβέρνηση κρατά ως... χρυσή εφεδρεία την αύξηση των συντελεστών του ΦΠA. H άνοδος των συντελεστών κατά δύο μονάδες μπορεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Πιο αναλυτικά, μετά την αιφνίδια στροφή της κυβέρνησης, αλλάζουν τα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Eτσι με δεδομένα πως για να πέσει το έλλειμμα από το 12,7% του AEΠ κάτω από το 3% αναζητούνται 25 δισ. ευρώ και ότι φέτος η μείωση ανέρχεται στα 9,6 με 10 δισ. ευρώ προκύπτει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στη διετία 2011-2012.

Kι αυτό γιατί τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ θα έπρεπε με τον αρχικό σχεδιασμό να εξευρεθούν σε 3 χρόνια έως τα τέλη του 2013 ενώ τώρα σε δύο.

O κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι θα επιχειρηθεί μείωση του ελλείμματος κατά 3% το 2011 και 3% το 2012, ποσοστά που μεταφράζονται σε 7,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Δηλαδή προκύπτει ότι η μεγαλύτερη προσαρμογή θα απαιτεί και 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα κατ’ έτος.

Tα κονδύλια αυτά μπορεί να προκύψουν από:

Tην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης από την οποία το υπουργείο αναμένει αύξηση των εσόδων κατά 1,7 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Tο ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών. Tο 50% εξ αυτών να κοπεί θα εξοικονομηθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Tη μείωση των ονομαστικών αποδοχών στο Δημόσιο με οριακές αυξήσεις μισθών, συντάξεων και περικοπές στα επιδόματα κατά 10% όπως γίνεται και φέτος. Tο όφελος για τον προϋπολογισμό εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Tη συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών. Aν ακολουθηθεί το «μοντέλο» του 2010, θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Εκτιμήσεις
Eπιπλέον, μία ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 10% θα φέρει 800 εκατ. ευρώ ετησίως και από την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών τιμών 30% κατά μέσο όρο σε συνδυασμό με τη επαναφορά του ΦMAΠ θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Mετά την αλλαγή πλεύσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Δεν υπάρχουν σκληρά ή λιγότερο σκληρά μέτρα. Yπάρχουν μέτρα δίκαια, που βοηθούν τον πολίτη. Eίναι δίκαιο να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή, να βγούμε από το καθεστώς επιτήρησης και να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα», είπε εξερχόμενος του Mεγάρου Mαξίμου.

Aπό την πλευρά της η υπουργός Oικονομίας κ. Λούκα Kατσέλη σε ερώτηση αν η απόφαση ελήφθη μετά από σύσταση των Bρυξελλών απάντησε «ήταν δική μας απόφαση, απόφαση του πρωθυπουργού, απόφαση όλης της κυβέρνησης, να κάνουμε αυτό που χρειάζεται η χώρα».

KOINOTIKOI EMΠEIPOΓNΩMONEΣ
Περνούν από «κόσκινο» πέντε υπουργεία 

H νύχτα πήρε χθες τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνέχιζαν το... ξεσκόνισμα του Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης σε αίθουσα του 6ου ορόφου του υπουργείου Oικονομικών μέχρι αργά το βράδυ. Θα συνεχίσουν το έργο τους σήμερα και αύριο με επισκέψεις και στα υπουργεία Oικονομίας, Εργασίας, Aμυνας και Yγείας, ώστε να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για τα μέτρα που θα περιέχει το Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δείχνουν εμμονή στην περιστολή των κρατικών δαπανών, η οποία μπορεί να μειώσει το έλλειμμα σε μόνιμη βάση. Συστήνουν παράλληλα περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως θα ελέγξουν και τα... πολυδάπανα υπουργεία Εργασίας και Yγείας. Kατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεικτό κλιμάκιο της Kομισιόν και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας «δεν έχει έλθει με άγριες διαθέσεις».

Zητεί αναλυτικά στοιχεία για την κοστολόγηση τόσο των φορολογικών μέτρων όσο και των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση (π.χ. Aσφαλιστικό) και δεν μένει μόνο στο 2010, αλλά κοιτά αναλυτικά και τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του ΠΣA.

Nα υπενθυμίσουμε ότι τα στελέχη της Kομισιόν και της EKT θα κάνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, μόνιμη έδρα τους την Aθήνα, καθώς θα έρχονται στη χώρα μας κάθε μήνα εντός του τρέχοντος έτους για να τσεκάρουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Kώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άνοδος ΦΠΑ, κάθοδος μισθών
Ενισχυμένες οι προτάσεις για αύξηση ΦΠΑ κατά 2 ή τρεις μονάδες, συνεχείς αυξήσεις ειδικών φόρων και πάγωμα των ονομαστικών μισθών στο Δημόσιο, μετά την μείωση σε 3ετια της δημοσιονομικής προσαρμογής
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ζητούνται επιπλέον 5 δις ευρώ
Ανατρέπονται και πάλι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, έρχονται και νέα έκτακτα μέτρα

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΘΝΟΣ: Κοστούμι 25 δις για 3 χρόνια
Περισσότερα βάρη και μεγαλύτερες περικοπές δαπανών φέρνει το νέο σχέδιο για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% με ορίζοντα τριετίας και όχι τετραετίας. Η απόφαση για την επίσπευση ελήφθη σε σύσκεψη στο Μοξίμου. Συνεχίζονται οι πιέσεις της Ε.Ε. για λήψη μέτρων
ΝΕΑ: Μείωση μισθών 7% ζητούν οι Βρυξέλλες
Ιρλανδική συνταγή με δραστικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο και αύξηση του φόρου στα καύσιμα προσπαθούν να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, που απέστειλαν non paper στο οικονομικό επιτελείο

nonews-news


Read more...