Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το ΟΧΙ της Τίνας με σφραγίδα Μαξίμου

Οι γραμμές άμυνας στις πιέσεις της Τρόικας για ΔΕΗ


.protothema.gr

Κατηγορηματικό εξακολουθεί να είναι το “OXI” της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο αίτημα της Τρόικας για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Προς πλήρη επιβεβαίωση του χτεσινού ρεπορτάζ του protothema gr., το αίτημα που ουσιαστικά παραπέμπει σε ένα Μνημόνιο νο 2 για την ενέργεια, τέθηκε με επίσημο τρόπο από την Τρόικα στη συνάντηση της Παρασκευής με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη, χωρίς πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί και γραπτό κείμενο στην κυβέρνηση, εν είδει προσαρτήματος.

Στο υπουργείο, όπως αναφέρει στο protothema gr. ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, θεωρούν ότι τα επιχειρήματα της χώρας μας είναι πολλά και σημαντικά. Καταρχήν , η πώληση εργοστασίων θα έφερνε εκ των πραγμάτων διαλυτικά φαινόμενα στην αγορά ηλεκτρισμού και στην οικονομία γενικότερα, αφού οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων στη Δυτική Μακεδονία θα παρέλυαν την ηλεκτροδότηση για απρόβλεπτο χρόνο.

Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη πάσχει από νομικής και τεχνικής πλευράς, ενώ η απαξίωση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας με προφανέστατο τον ρόλο της στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα ήταν πλήρης αφού ο εγχώριος ή διεθνής ιδιωτικός τομέας είναι σαφές ότι θα στόχευε στα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης.

Ακόμη κυβέρνηση προβάλλει στην Τρόικα το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ενέργεια προχωρούν αποτελεσματικά, με προφανές παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου η οποία έχει απελευθερωθεί και από τον Απρίλιο λειτουργεί αποτελεσματικά, με χαρακτηριστικά το ότι τον Ιούλιο στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα το 65% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εκφορτώθηκε προερχόταν από χρήστες εκτός της κρατικής ΔΕΠΑ και, συγκεκριμένα, από την Αλουμίνιον της Ελλάδος και την ΔΕΗ.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άρση των στρεβλώσεων στην χονδρεμπορική αγορά, προς όφελος των ιδιωτών, θα έχουν καταστεί νόμος έως τον Σεπτέμβριο, στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. και η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η κα. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε αντίθετη στην προοπτική να δοθούν προς αξιοποίηση στον ιδιωτικό τομέα νέα κοιτάσματα σε περιοχές όπως Δράμα, η Ελασσόνα και η Βεγόρα κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα και την περαιτέρω επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους λόγω των δικαιωμάτων ρύπων.

Αρμόδιοι παράγοντες του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι οι τελευταίες γραμμές άμυνες για την Ελλάδα στην εξέλιξη δεν μπορεί να είναι άλλες παρά:

  • Η εικονική πώληση των μονάδων, μέσω της διάθεσης προς τους ιδιώτες του παραγόμενου από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ρεύματος, το οποίο έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το φυσικό αέριο, προκειμένου οι ιδιώτες να το διαθέτουν πλέον εκείνοι στην χονδρική. Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε πλέον επισήμως και τεχνοκρατικά από την ΡΑΕ, μέσω της χορήγησης, έπειτα από δημοπρασίες, για δύο χρόνια Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) από την ΔΕΗ στους ιδιώτες. Την ίδια πρόταση έθεσε και στη μυστική ευρεία σύσκεψη της τετάρτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στο “τραπέζι”, παρά το ότι η επιχείρηση χτες διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα. Η αίσθηση που υπήρξε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί κυριολεκτικά την τελευταία γραμμή άμυνας για την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
  • Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της παραγωγής της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η χώρα μας έχει επιλέξει, έως τώρα, τον λειτουργικό και νομικό διαχωρισμό (εξ ου και ο ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ του επίσης αποδεκτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοντέλου ΙΤΟ (νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός αλλά με τον ΔΕΣΜΗΕ να ανήκει στην ΔΕΗ) ωστόσο η Τρόικα ζητεί πλέον πιο ακραίες λύσεις. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ταμπού, πάντως, για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έστω και έναν τόνο χαμηλότερα σε σχέση με την πώληση μονάδων.

Read more...

Ρακές, παξιμάδια, βουτιές και κανό

Εξόρμηση αστραπή για Γιώργο στην Ελούντα

protothema.gr
Μετά το Συμπόσιο της Σύμης που φέτος πραγματοποιήθηκε στο νησί του Πόρου και κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γιώργος Παπανδρέου «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό του «ΘΕΜΑτος» να πραγματοποιεί βουτιές στο απέραντο γαλάζιο εξασκούμενος σε όλα τα κολυμβητικά στυλ με ιδιαίτερη προτίμηση σε ύπτιο και πεταλούδα, σειρά είχε η Κρήτη, ο Αγιος Νικόλαος και η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Αλμυρού, με τα τυρκουάζ νερά και τις εξωτικές αμμουδιές.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία απόδρασης από τον τροϊκανό εφιάλτη, την Σέχτα των Επαναστατών και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα οδηγώντας την σε ασφυκτικό κλοιό. Μαζί με τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αλλά και κάποια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που συνδύασαν τις εργασίες του συνεδρίου με βουτιές και βραδιές με ρακοκάζανο.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός είχε προτρέψει τα στελέχη της «να κάνουν διακοπές χωρίς ενοχές», άσχετα αν οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να πάρουν τις παραλίες περιμένοντας καρτερικά τη Παρασκευή όπου ήταν και η τελευταία μέρα που η Βουλή θα παρέμενε ανοιχτή.

Συνάντηση με κατοίκους

Ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στην Κρήτη το μεσημέρι της Παρασκευής με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και κατευθύνθηκε αμέσως προς το χωριό Κριτσά, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τον Αγιο Νικόλαο. Με το που έφτασε στο χωριό τον πλησίασαν αρκετοί κάτοικοι, καθώς την αρχή μια γυναίκα με την κόρη της τις οποίες χαιρέτησε εγκάρδια. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την πλατεία του χωριού όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με περισσότερους κατοίκους και να ακούσει τα προβλήματα τους.

Εκεί τον περίμενε και ένας λυράρης, ο οποίος παίζοντας παραδοσιακές μαντινάδες τον καλωσόρισε στο χωριό.

Κατόπιν είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στο ελαιουργείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς με μαντινάδες, ενώ τον έραναν και με ροδοπέταλα. Μέσα στο ελαιοτριβείο ο κ Παπανδρέου ήπιε ρακές, βούτηξε το παξιμάδι μέσα στο λάδι ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις παραδόσεις και τις αξίες του νησιού. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πιστός οπαδός της υγιεινής ζωής δεν δίστασε να αναφερθεί και στη σημασία της κρητικής διατροφής.

Το απόγευμα της Παρασκευής μίλησε στο παγκόσμια συνέδριο των Κρητών, κηρύσσοντας και την έναρξη των εργασιών του. Το συμπόσιο «των Κρητών οι κοινότητες: όραμα και δράση», το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λασιθίου και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θεωρείται από τους συντελεστές του ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται φέτος στο νησί. Τα θέματα του συνεδρίου κατατάσσονται σε τέσσερις ενότητες και καλύπτουν τέσσερις συνεδρίες για τις υποδομές, το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη σύγχρονη ζωή, τους παραγωγικούς τομείς, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια και τέλος του απόδημους Κρητικούς.

Επιστροφή και αναχώρηση

Ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα. Αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν οι καλοκαιρινές του διακοπές. Επόμενος προορισμός όπως όλα δείχνουν θα είναι η Πάρος. Εκεί θα παραμείνει μέχρι και το Δεκαπενταύγουστου, όπως είχε εκμυστηρευτεί πριν από μια εβδομάδα στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να παραστεί στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία της Εκατονταπυλιανής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να παρατείνει την διαμονή του στο νησί λόγω της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, με τον οποίο και πρόκειται να συναντηθεί.

Πιστός στις συνήθειες

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Miramare Luxury Villas, το οποίο αποτελείται από 25 σουίτες και πέντε βίλες χτισμένες σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από την παραλία του Αλμυρού επέλεξε η Νομαρχία Λασιθίου για την φιλοξενία του πρωθυπουργού. Είναι το ξενοδοχείο στις συνεδριακές εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται και το συνέδριο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου κατέλυσε στην προεδρική βίλα «Κνωσός» 200 τ.μ , η οποία σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του ξενοδοχείου ενοικιάζεται έναντι 1025 ευρώ την ημέρα. Διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και πέντε λουτρά, πισίνα 35 τ.μ, μεγάλους εξωτερικούς χώρους, δορυφορική τηλεόραση καθώς και πρόσβαση στο ιντερνετ- απαραίτητο εργαλείο για τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πιστός στις συνήθειες του έκανε ημίωρη γυμναστική και χρησιμοποίησε την πισίνα του δωματίου. Τα μέτρα φύλαξης του κ Παπανδρέου εντός και εκτός του δωματίου ήταν δρακόντεια. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα άνδρες από την προσωπική φρουρά του πρωθυπουργού είχαν μεταβεί στον Αγιο Νικόλαο προκειμένου να ελέγξουν τους χώρους και τα συστήματα ασφαλείας.

Επιθεώρησαν το συγκρότημα αλλά και την παραλία του Αλμυρού, η οποία απέχει περίπου 300 μέτρα και την οποία ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε για να κολυμπήσει αλλά και να διανύσει στα ήρεμα νερά του κόλπου μεγάλες αποστάσεις με το κανό του όπως συνηθίζει.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου προκειμένου να διαφυλάξουν τις ιδιωτικές στιγμές κυρίως για τις θαλάσσιες δραστηριότητες του πρωθυπουργού πρότειναν στο επιτελείο του να απομονώσουν την παραλία, πράγμα που δεν έγινε δεκτό έπειτα από επιθυμία του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Οπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός αρέσκεται να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο ακόμα και στις λίγες στιγμές που διαθέτει για την ξεκούραση του.













Read more...

Πετάνε τον κόσμο στο δρόμο και στέλνουν την τρόικα στo ΤΣΠΕΑΘ


Φύλλο και φτερό κάνουν επιθεωρητές του ΔΝΤ, από την Παρασκευή το μεσημέρι, τις λίστες με τα ψίχουλα που δίνουν Λοβέρδος και μνημόνιο, για καλοκαιρινό επίδομα των συνταξιούχων, στα δημοσιογραφικά ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ) μήπως και πάρουν κάτι παραπάνω οι συνάδελφοι.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ο,τι ζητούν εξηγήσεις για το αγγελιόσημο, υιοθετώντας όσα λένε εκδότες και καναλάρχες, για την ανακατανομή των πόρων των ταμείων μας.

Πρόκειται, καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, για ενέργεια σε βάρος των κοινωνικο - ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου και της ενημέρωσης , η οποία αποτελεί αιτία πολέμου, και γίνεται κάτω από την μύτη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, που έχουν εγκλωβιστεί στην μικροκομματική παρακμή τους.

Έχει προηγηθεί βέβαια από το περασμένο δεκαπενθήμερο απόφαση του ΕΔΟΕΑΠ, με τη διοίκηση του να λειτουργεί ως λαγός του ΔΝΤ και του Λοβέρδου (άλλοτε νομικού συμβούλου του ταμείου) για περικοπές παροχών και καθιέρωσης δικαιούχων δυο ή τριών ταχυτήτων .

Η ΚΕΔ καταγγέλλει ακόμη ότι η συγκυβέρνηση Νταβανέλλου- Νταουντάκη στην ΕΣΗΕΑ, παρά το τελεσίγραφο προς τον όμιλο Μπόμπολα (που με απόφαση του ΔΣ συνέταξε εκπρόσωπος της ΚΕΔ) και επεδόθη από την προπερασμένη εβδομάδα αδιαφόρησε προκλητικά να εφαρμόσει τις αποφάσεις τους ΔΣ για απεργιακά και νομικά μέτρα με αποτέλεσμα να γίνουν συνολικά 8 απολύσεις χωρίς να ανοίξει μύτη.

Με τις συνθήκες που ήδη επικρατούν στο ΔΣ της Ένωσης, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν:
# ΤΡΕΙΣ νέες απολύσεις στο ραδιόφωνο Σκάι (Ράνια Στάμου, Β. Δρακωνάκη, Σ.Σκουτελάκου) .
# προκλητική άρνηση πληρωμών στην Απογευματινή,
# συγχωνεύσεις καναλιών (ALPHA-STAR) με ομαδικές απολύσεις συντακτών και τεχνικών.
# ΔΥΟ νέες απολύσεις από τα ένθετα του Κέρδους (Θαν. Κ. Κάπος, Π.Φακατσέλης) μετά τη βαρειά συνδικαλιστική ήττα, που οδήγησε σε απόλυση του εκπροσώπου.

.i-reportergr
Read more...

Αναστέλλεται η απεργία


ΜΕ ΟΡΟΥΣ
Κι ενώ ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων με καύσιμα προχωρά, απ' ότι φαίνεται και η απεργία των μεταφορέων αύριο θα ανασταλεί καθώς απόψε οι πρόεδροι των 9 ομοσπονδιών θα το αποφασίσουν με τηλεδιάσκεψη. Για να σταματήσουν όμως θα βάλουν δύο όρους: πρώτον να αρθεί η επίταξη και δεύτερο να συνεχιστεί ο διάλογος.

.i-reportergr.

Read more...

«Οφείλει να απολογηθεί η ηγεσία της Ν.Δ.»...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Με βολές κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή -που ταυτίστηκε με την ανικανότητα και τη διαφθορά- αλλά και της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. -που οφείλει ν' απολογηθεί γιατί δεν εξέφρασε έγκαιρα τις αντιρρήσεις της για τη διακυβέρνηση Καραμανλή- εμφανίζεται ο Πέτρος Τατούλης στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και
ναι μεν επισημαίνει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του, ωστόσο στέκεται θετικά στον «Καλλικράτη» («η τελευταία ευκαιρία του ελληνικού κράτους να αναγεννηθεί»), ενώ τονίζει με νόημα πως «από την απόλυτη διάλυση της διακυβέρνησης Καραμανλή αρχίζει να χτίζεται κάτι, οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε θεσμούς δημοκρατικούς, ελεύθερους και συμμετοχικούς». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Τατούλη, ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Με ποιο σκεπτικό;

«Ασφαλώς διότι υπήρξα εδώ και δεκαετίες υποστηρικτής της αποκέντρωσης. Και δεν αναφέρομαι απλώς στη μετακύλιση αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια. Κυρίως μιλώ για την απόφαση των πολιτικών να επιστρέψουν μέρος των εξουσιών τους πίσω στους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση. Οι πολίτες ανακτούν την εξουσία και επωμίζονται ταυτόχρονα και την ευθύνη να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία. Ο «Καλλικράτης» υπηρετεί αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι η τελευταία κατά πάσα πιθανότητα ευκαιρία του ελληνικού κράτους να αναγεννηθεί. Να αποκτήσει πιο ευέλικτες, πιο αποτελεσματικές, πιο συνθετικές, πιο συμμετοχικές δομές. Να τελειώσει μια και καλή με αυτήν την ιστορία της διαπλοκής και της διαφθοράς που εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία όλων μας. Να δώσει προοπτική ευημερίας στους πολίτες αυτής της χώρας, που παρά τα τόσα προβλήματα συνεχίζουν και αγωνίζονται. Κύριε Κιούση, τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές απόψεις, τολμηρές λύσεις και αποφασιστικές πράξεις. Η απάντηση στην ολιστική και διαχρονική μας κρίση είναι η ισχυρή συστράτευση και η δημιουργική σύνθεση. Είμαι πεπεισμένος ότι η πρόοδος είναι εφικτή μέσα από μια ισχυρή, ενωμένη και λαϊκή περιφέρεια. Αυτό είναι το όραμα. Και θα το επιτύχουμε».

Από βουλευτής και υπουργός... περιφερειάρχης;

«Είμαι μάχιμος πολιτικός, με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο τόπος μου και οι συμπολίτες μου. Στηρίζω εξαιρετικά τον νέο αυτό θεσμό».

Χωρίς κομματική υποστήριξη πιστεύετε πως θα τα καταφέρετε;

«Κοιτάξτε, η πολιτική μου αυτή πρωτοβουλία είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Για να μιλήσω ξεκάθαρα. Η ανεξαρτησία μου έγκειται στο ότι δεν έχω καμία σχέση με τα σκοτεινά πολιτικά γραφεία, εκεί όπου κάποιες παρέες μοιράζουν την πολιτική τράπουλα, κλείνουν οικονομικές συμφωνίες και κάνουν "μπίζνες" με δανεικά (εννοώ τα λεφτά της Ευρώπης) και ξένα (τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών). Μου αρέσει το φως της κοινωνίας. Σε αυτήν την κοινωνία υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, οι οποίες ασχέτως χρωμάτων και κομματικών τοποθετήσεων μπορούν να συνεργήσουν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πιο φωτεινό μέλλον. Προσωπικά, σε όλη τη διάρκεια της προσωπικής μου πορείας δεν αναζήτησα ποτέ δεκανίκι στο κόμμα που υπηρέτησα. Αντίθετα, είχα πάντοτε απέναντί μου τους διάφορους μηχανισμούς. Απευθυνόμουν πάντοτε στην κοινωνία και εκείνη με στήριζε. Εμπιστεύομαι τους πολίτες και το πολιτικό τους αισθητήριο. Αυτές τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μπορούμε να τις κινητοποιήσουμε, αφού με αυτές συνδιαλεγόμαστε πολλά χρόνια τώρα».

Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τι θα λέγατε για να σας ψηφίσουν;

«Τίποτε διαφορετικό από όσα υποστηρίζω δεκαετίες τώρα. Οι δικές μου θέσεις παρέμειναν σταθερές στην πορεία του χρόνου. Αλλοι άλλαξαν. Ή μάλλον φανέρωσαν την ιδιοτέλεια, την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα και κυρίως την επιρρέπειά τους στον εύκολο πλουτισμό και τη διαφθορά».

Αληθεύει αυτό που λένε στα αρκαδικά καφενεία πως «οι ψήφοι του Τατούλη είναι προσωπικές, δεν ήταν της Ν.Δ.;»

«Το ενδιαφέρον μου για την Αρκαδία και τους πολίτες της είναι δεδομένο. Τα προβλήματα όμως αυτής της περιοχής δεν μπορούν να ιδωθούν αποσπασματικά, αλλά υπό το πρίσμα της ευρύτερης περιφερειακής ανάπτυξης. Αλλωστε, οι επιμέρους πολιτικές, στερημένες από ένα συνολικότερο όραμα, είναι εκείνες που διαχρονικά έχουν αποτύχει. Η άποψή μου αυτή με οδήγησε να έχω πολύ ισχυρές σχέσεις με όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Κύριε Κιούση, οι συνομιλητές μου δεν προέρχονταν ποτέ από κάποια συγκεκριμένη κομματική δεξαμενή, ούτε και επέβαλα ασφαλώς κάποιον φραγμό εντοπιότητας. Μιλώ με όλη την Πελοπόννησο. Και αναφέρομαι σε όλη την Πελοπόννησο».

Παραμένετε αδιάφορος γύρω από τα τεκταινόμενα στο γαλάζιο στρατόπεδο;

«Ασφαλώς όχι. Είμαι βαθύτατα θλιμμένος και οργισμένος για το γεγονός ότι κατέρρευσε ένας σημαντικός για το πολιτικό σύστημα πυλώνας ιδεολογίας υπό το βάρος της ταύτισής του με πυλώνα ανικανότητας και διαφθοράς. Δεν μπορώ εν τούτοις να παρακολουθήσω καθόλου αυτές τις ασκήσεις μικροπολιτικής, στις οποίες επιδίδονται καθημερινά τα υποτιθέμενα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Αυτοί οι τελευταίοι προφανώς νομίζουν ότι έχει ξεχαστεί τόσο η αναποτελεσματικότητά τους όσο και διάφορες προσωπικές τους περιπέτειες, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την προσωπική τους ηθική και εντιμότητα. Η φερεγγυότητα, η συνέπεια και η σοβαρότητα λείπουν σε τέτοιο βαθμό ώστε καμία πολιτική πρόταση να μην μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη».

Τους πρώτους μήνες της αρχηγίας Σαμαρά πώς τους χαρακτηρίζετε;

«Θέλω να κάνω δύο σχόλια. Κατ' αρχήν, σε αυτήν τη χώρα δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις. Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει την προσωπική του διαδρομή, που καλώς ή κακώς είναι γραμμένη στην Ιστορία. Δεύτερον, είναι μικρονοητική η σκέψη ότι οι ρητορικοί εξορκισμοί του πρόσφατου παρελθόντος αρκούν για να το σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση. Με απλά λόγια, ο κ. Σαμαράς εξελέγη με σημαία του τη ρήξη. Με τον Καραμανλή. Με τα τζάκια. Με τα συμφέροντα. Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι η ρήξη είναι συμβιβασμός και ότι το φερόμενο ως καινούργιο είναι μάλλον παμπάλαιο. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι τουλάχιστον προκλητική η άποψη του κ. Σαμαρά ότι "δεν έχει να απολογηθεί για τίποτε". Οφείλει να απολογηθεί αφενός διότι δεν εξέφρασε έγκαιρα τις αντιρρήσεις του για τη διακυβέρνηση Καραμανλή (να σας θυμίσω ότι η μόνη διαφωνία που άρθρωσε ήταν σε σχέση με την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές, μη θέλοντας προφανώς να χαθεί η εξουσία κι ας χανόταν η χώρα) και αφετέρου διότι τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών τις επωμίζεται σήμερα ο Ελληνας πολίτης. Κι αυτό είναι, όπως και να το κάνουμε, άδικο».

Είχατε μιλήσει από καιρό για διεφθαρμένους ηγέτες, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, εξαγορασμένα μίντια, ψευτόμαγκες πολίτες, παρακράτος της μαφίας. Επιμένετε σε αυτή την ολιστική κρίση;

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή μου την άποψη τη συμμερίζονται πλέον πολλοί συμπολίτες μου. Να σας πω ένα παράδειγμα. Πολλοί έγκριτοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει πλέον να ξεσπαθώνουν σχετικά με την ιδιαιτέρως οχληρή κατάσταση που επικρατεί στα μίντια. Οι επιχειρηματίες εκδότες και καναλάρχες, που ουσιαστικά βλέπουν τα μίντια ως έναν μοχλό πίεσης (αν όχι εκβιασμού) προκειμένου να κάνουν άλλες μπίζνες, στρατολογούν πληρωμένους γραφιάδες και παπαγαλάκια, οι οποίοι την ίδια στιγμή εργάζονται και σε γραφεία Τύπου υπουργών και κομμάτων. Ολοι μαζί, διεφθαρμένοι πολιτικοί, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, εξαγορασμένα μίντια, συγκροτούν το παρακράτος. Η βία είναι αναμενόμενο παρεπόμενο».

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο δηλώνατε ότι «σήμερα έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας». Μήπως η σημερινή... την ξεπέρασε;

«Οχι. Πάνω στην πλήρη αποσύνθεση και την απόλυτη διάλυση που έφερε στη χώρα η διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν μπορεί παρά να αρχίσει σιγά σιγά να χτίζεται κάτι. Οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε νέους θεσμούς. Θεσμούς δημοκρατικούς, ελεύθερους και συμμετοχικούς. Στη Δημοκρατία η κάθε κατάκτηση απαιτεί αγώνα. Και δυστυχώς το κάθε στραβοπάτημα έχει συνέπειες. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα έρχονται μπροστά στις δικές τους ευθύνες. Το ερώτημα είναι απλό. Θα συνεχίσουμε να εναποθέτουμε τις τύχες μας στα χέρια εκείνων που ευθύνονται για το σημερινό μας κατάντημα; Ή θα δούμε τον "Καλλικράτη" ως μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας; Με την προοπτική αυτή κάλεσα τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μου να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την τόσο σημαντική πρόκληση».
enet.gr


Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...







Read more...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ


Ενα νέο μίνι Μνημόνιο θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα -κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας...


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, πρόκειται για την έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την οποία ετοιμάζει εντατικά η αντιπροσωπεία της, επισημαίνοντας επιτυχίες αλλά και αδυναμίες που διαπίστωσε και υποδεικνύοντας, εν είδει «εντολών», τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η επίμαχη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εξυγίανση ΟΣΕ και συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό είναι μερικές από τις «εντολές» που διατυπώνονται στην έκθεση, την οποία θα συνυπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Το νέο αυτό μίνι Μνημόνιο, ναι μεν δεν ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά συγκεκριμενοποιεί ορισμένες γενικές δεσμεύσεις του αρχικού με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ θέτει και νέα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων.

Το μίνι Μνημόνιο δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί για να εισπράξει η χώρα την τρίτη δόση του δανείου, 9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί η χορήγηση της 2ης δόσης, επίσης 9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Τα Νέα, η τρόικα ζητά:
1. Ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά την τρόικα ο καλύτερος τρόπος είναι με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κάτι με το οποίο η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.
2. Βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φορολογικών εσόδων. Ζητείται η σύσταση έξι ομάδων έργου.
3. Πλήρη αναλογιστική μελέτη για τα επικουρικά ταμεία, ώστε να εξεταστεί εάν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων σε σχέση με το Ασφαλιστικό.
4. Επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
5. Μέτρα για την παρακολούθηση των οικονομικών σε νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, καθώς οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο για το δανεισμό τους περικλείουν ισχυρό κίνδυνο καταπτώσεων και οι σχετικές δαπάνες θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 5% του ΑΕΠ.
6. Αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
7. Μέτρα για τη βελτίωση του πληθωρισμού, που αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς δείχνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ανεπαρκής.
8. Να βρεθεί λύση για την ΑΤΕ και να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των τραπεζών.
9. Να προωθηθεί ο νόμος για τον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για ψήφισή του το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει ζητήσει απολύσεις προσωπικού.

Read more...

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΟΥ 'ΑΠΑΤΣΙ'


Τριήμερο πένθος για το θάνατο των δύο χειριστών του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε την Παρασκευή και ανεφλέγη στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων, κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου...


Σύμφωνα με «Το Βήμα», το ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χειριστές ανέφεραν μηχανική βλάβη, ενώ πετούσαν στα 3.000 πόδια και επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση. Οι δύο άτυχοι χειριστές βρέθηκαν απανθρακωμένοι από το συνεργείο της Πυροσβεστικής, το οποίο εκλήθη για τον απεγκλωβισμό τους.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο (ΑΗ-64Α-Longbow) ήταν από τα νεότερα που διέθετε η Αεροπορία Στρατού και είχε παραληφθεί πρόσφατα. Προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων «Απάτσι» που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν επί δύο ολόκληρα χρόνια σε ακινησία και αχρηστία, αφού ουδείς τα παρελάμβανε. Πρόσφατα όμως εντάχθηκαν στην Αεροπορία Στρατού.

Δεν έγινε γνωστό εάν η ηγεσία της Αεροπορίας Στρατού αποφάσισε μετά το τραγικό δυστύχημα να ελέγξει και πάλι μηχανικά και τα 11 εναπομείναντα ελικόπτερα, καθηλώνοντάς τα στο έδαφος. Εμπειρογνώμονες, πάντως, του ΓΕΣ εξετάζουν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, προκειμένου να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Read more...

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ


Στη μάχη εφοδιασμού της αγοράς με καύσιμα έχουν μπει από τα ξημερώματα του Σαββάτου τα βυτιοφόρα του στρατού, τα οποία συνοδευόμενα από περιπολικά της αστυνομίας και τζιπ, άρχισαν να εφοδιάζουν, σε πρώτη φάση, κρίσιμους τομείς, όπως αεροδρόμια, πλοία και νοσοκομεία στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν την απεργία τους...


Παράλληλα, τα ιδιωτικά βυτιοφόρα και τα οχήματα των εταιριών πετρελαιοειδών εργάζονται πυρετωδώς επί 24ωρου βάσεως για καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα. Έξω από τα διυλιστήρια, υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρεμπόδισης εισόδου και εξόδου των βυτιοφόρων, σαν αυτά που εξελίχθηκαν την Παρασκευή στα διυλιστήρια Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, όπου ομάδα απεργών μεταφορέων παρεμπόδισαν βυτιοφόρα να προμηθευτούν με καύσιμα, προπηλάκισαν οδηγούς και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής ικανοποιητικός αριθμός πρατηρίων διαθέτει καύσιμα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την Κυριακή η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται. Στο μεταξύ, συνεχίζεται από την πλευρά της αστυνομίας, η επίδοση των πράξεων επίταξης των οχημάτων και τα φύλλα πορείας προς τους ιδιοκτήτες, στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης για πολιτική επιστράτευση.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ή το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πολλοί από τους ιδιοκτήτες αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, τα οποία στη συνέχεια θυροκολλούνται.

Read more...

ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εναν γιγαντιαίο δημόσιο τομέα αποκάλυψε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, με τον συνολικό αριθμό τους να εκτιμάται πως θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Πάντως, οι πέντε στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και μόνο ένας στους δέκα είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Στους 768.009 ανέρχεται ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται σε...
δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, δήμους και νομαρχίες, για τους οποίους η προθεσμία απογραφής έληξε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ωστόσο, συνολικά οι απασχολούμενοι θα φτάσουν περίπου το ένα εκατομμύριο μετά και την απογραφή που θα ακολουθήσει για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ). «Πρόκειται για σημαντική και πρωτόγνωρη καινοτομία στο ελληνικό κράτος» είπε ο κ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση χθες, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, των αποτελεσμάτων της απογραφής. Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστούσε έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ώστε να επιτευχθεί η αναδιοργάνωση του κράτους. Το επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων, θα είναι η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, ενώ ήδη το πρώτο βήμα έγινε- όπως είπε- με τη σχετική απόφαση του Θ. Πάγκαλου. Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι αναγκαίες μετακινήσεις προσωπικού προκειμένου να γίνει ορθολογική κατανομή του. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τμημάτων στο Δημόσιο που διαθέτουν για παράδειγμα μόνον προϊσταμένους και κανέναν υπάλληλο, ενώ σε άλλες υπηρεσίες παρατηρείται «κοσμοσυρροή» καθώς οι θέσεις σε αυτές προσφέρουν σημαντικά επιδόματα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του Δημοσίου θα συνοδευτεί και από τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου. «Η όλη διαδικασία πλέον επισπεύδεται» επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, που επανέλαβε ότι προς το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Το κόστος μισθοδοσίας. Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα ελεγχθεί το κόστος μισθοδοσίας, ενώ παράλληλα θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ασυμβατότητες με την κείμενη νομοθεσία στις αμοιβές ορισμένων υπαλλήλων. Ενδεικτικό είναι πως έπειτα από πρόσφατη πώληση κρατικής τράπεζας βρέθηκαν 3.000 υπάλληλοι οι οποίοι έπαιρναν αμοιβές μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονταν βάσει των προσόντων τους. «Θα υπάρξει καθαρή εικόνα στους πολίτες και κοινωνική λογοδοσία για το πώς ξοδεύονται τα χρήματά τους» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Οσοι δεν απογράφηκαν... Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν απογράφηκαν δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν μετά την έναρξη λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χθες πως σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αποδείξει ότι δεν απογράφηκε για λόγους ανωτέρας βίας θα του δοθεί η δυνατότητα, έστω και εκπρόθεσμα, να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

Read more...

ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΨΑΛΙΔΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ..


Ρεπορτάζ : Eιρήνη Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περικοπή των μισθών του Δημοσίου θα κληθεί να εφαρμόσει και στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση οσονούπω, καθώς η Κομισιόν- ένα από τα... συμβαλλόμενα μέλη της τρόικας- θεωρεί πως αδυνατεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά το άλμα του πληθωρισμού και την...
επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας. Για την ακρίβεια, αυτό που θα τεθεί επί τάπητος πριν από την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου είναι η δραστική περικοπή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος αδείας- κάτι που εφαρμόστηκε ήδη στον δημόσιο τομέα. Για το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προειδοποιήσει η τρόικα, κατά την τρέχουσα επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς ακόμη και το ΔΝΤ- που μέχρι πρόσφατα ήταν στη «γραμμή» της μη παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα- τώρα πλέον θεωρεί καθοριστική την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο της «εμμονής» που διακατέχει την οικονομική πολιτική των Ευρωπαίων κατά το τέλος της κρίσης με την υπόθεση της ανταγωνιστικότητας και του πληθωρισμούκαι με πρωτοπόρους σε αυτό τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Ολι Ρεν- η τρόικα πλέον δίνει ελάχιστη σημασία σε δύο κρίσιμα (και διαπλεκόμενα) μεγέθη της ελληνικής οικονομίας: την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κοινοτικές πηγές μιλούν πλέον ευθέως για ύφεση που θα ξεπεράσει και το 4% το 2010 στην Ελλάδα κι η οποία δεν πρόκειται να πάψει να κινείται σε αρνητικό έδαφος πριν από το τέλος του 2012 - κι αυτό εάν όλα εξελιχθούν καλά. Η ανεργία, κατ΄ αναλογία, αυξάνεται κάθε μήνα, με το ένα εκατομμύριο των ανέργων να θεωρείται εξαιρετικά ρεαλιστικός αριθμός μέσα στο διάστημα της δημοσιονομικής προσαρμογής (μέχρι το 2014) - κάτι που ταυτόχρονα σημαίνει και κατακόρυφη αύξηση του δείκτη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εν ολίγοις, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και τα μεσαία στρώματα θα «γείρουν» προς το όριο της φτώχειας. Μονόδρομος. Κατά την Κομισιόν, η καταπολέμηση του πληθωρισμού- που εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 4,5%- 5,0% το 2010, ενώ πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωσή του πριν από το πέρας του πρώτου εξαμήνου του 2011- μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους: από την τάχιστη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των ελαχίστων προκαθορισμένων αμοιβών μέχρι τη μείωση της ζήτησης κι από την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων τύπου ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ μέχρι τη μείωση των αμοιβών. Διαπιστώνουν, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση αφενός δεν βιάζεται, αφετέρου και τα μέτρα που προωθεί έχουν αργή απόδοση- άρα, υποστηρίζουν, είναι μονόδρομος η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και ταυτοχρόνως να μειωθεί η ζήτηση. Στο οικονομικό επιτελείο, όπως είναι φυσικό, στρέφουν το βλέμμα αλλού όταν βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα μείωση μισθών- με περικοπή δώρων και αδείαςή ακόμη περισσότερες συγκρούσεις με δυναμικές κοινωνικές ή συντεχνιακές ομάδες. Κυρίως όταν λαμβάνουν μηνύματα από τη λεγόμενη κομματική τους βάση πως «τα φορτηγά δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που θα γίνει εάν ακουμπήσετε τη ΔΕΗ». Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο θέμα που κάνει την Πλατεία Συντάγματος απρόθυμη να λάβει μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού εν γένει- ο πληθωρισμός «βολεύει» στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους. Κι αυτό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα είναι σημαντικό. Οπως αντίστοιχα «βολεύει» και η ύφεση στον υπολογισμό του ελλείμματος- κάτι που εξηγεί τον μηδενισμό σχεδόν των δημοσίων επενδύσεων. Ωστόσο, σε όλα τα οικονομικά μέτρα υπάρχουν θετικές κι αρνητικές επιπτώσεις. Και δεν είναι λίγοι αυτοί εντός κι εκτός κυβέρνησης που πιστεύουν πως το συμφέρον της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία ταυτίζεται με τον στόχο που έχει θέσει και η Κομισιόν- την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Διότι, λένε, αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία στην οικονομία, αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων.

Read more...

ΦΩΝΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ!


Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα κυβέρνησης απεργών, καθώς επεισόδια σημειώθηκαν εχθές στα διυλιστήρια Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε απεργούς διαδηλωτές και ΜΑΤ, όταν ένας οδηγός διαπληκτίστηκε με την αστυνομία. Μετά την ανακοίνωση της συνέχισης της απεργίας, η κυβέρνηση καλεί το...

στρατό να καλύψει τα κενά. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της απεργίας στη διυπουργική επιτροπή. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:
1. Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.
2. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ). Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.
3. Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.
4. Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών"

Απεργοί: "Δεν υποχωρούμε"

Ο πρόεδρος των μεταφορέων Γιώργος Τζωρτζάτος δήλωσε, σύμφωνα με το cosmo.gr, μετά την συνέλευση πως “δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο για τις άδειες μας, αλλά να πανηγυρίσουμε όπως οι πρόγονοι μας όταν πήγαιναν σε μάχη”. Στην συνέλευση αποφασίστηκε ότι η συνάντηση τους με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, κατηγορώντας μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου για εμπαιγμό. “Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε” έλεγαν τα μέλη του συνδικάτου, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής (29/7) πραγματοποίησαν πορεία από το Μεταξουργείο προς τη Βουλή.

Ρέππας: "Συναντήσαμε μόνο υβριστικά συνθήματα"

Μήνυμα προς τους απεργούς ότι η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη και ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την απόφαση των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης να συνεχίσουν την απεργία τους, αγνοώντας την πολιτική επιστράτευση. Παράλληλα τους καλεί έστω και αυτήν τη στιγμή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαφορετικά τους προειδοποιεί ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι επακολουθήσει. Στη δήλωσή του ο κ. Ρέππας σημειώνει ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά στο άνοιγμα της αγοράς των μεταφορών. Όπως πρόσθεσε, το άνοιγμα της αγοράς είναι απαραίτητο για την ελληνική κοινωνία και θα προχωρήσει οπωσδήποτε.
Read more...

10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενα νέο μίνι Μνημόνιο θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα- κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας την...
ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Πρόκειται για την έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την οποία ετοιμάζει εντατικά από χθες η αντιπροσωπεία της, επισημαίνοντας επιτυχίες αλλά και αδυναμίες που διαπίστωσε και υποδεικνύοντας, εν είδει «εντολών», τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η επίμαχη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εξυγίανση ΟΣΕ και συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό είναι μερικές από τις «εντολές» που διατυπώνονται στην έκθεση, την οποία θα συνυπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Το νέο αυτό μίνι Μνημόνιο, ναι μεν δεν ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά συγκεκριμενοποιεί ορισμένες γενικές δεσμεύσεις του αρχικού με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ θέτει και νέα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα δεν είναι αυτή που πίεσε για επιτάχυνση π.χ. του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όσο η κυβέρνηση που φαίνεται πως θέλει να τελειώνει γρήγορα με τα καυτά θέματα για να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Πάντως, ύστερα από δεύτερη σκέψη, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν να μην πιέσουν υπερβολικά για γρήγορες λύσεις σε όλα τα θέματα, ώστε να αποφύγουν λάθη που δύσκολα διορθώνονται εκ των υστέρων, αλλά απλώς να φροντίσουν να μη χαθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Το μίνι Μνημόνιο δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί για να εισπράξει η χώρα την τρίτη δόση του δανείου, 9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί η χορήγηση της 2ης δόσης, επίσης 9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη. Η τρόικα, παρά τις παρατηρήσεις της, κατά την πρώτη εβδομάδα της παραμονής της εδώ διαπίστωσε πρόοδο στην εφαρμογή του Μνημονίου και αποκόμισε θετικές εντυπώσεις σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον ως προς την προσπάθεια που καταβάλλεται. Η εισήγηση τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ θα είναι επομένως θετική για να εκταμιευθούν τα χρήματα στις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτό που θέλει όμως τώρα και θα υποδείξει μέσω του Μνημονίου, είναι να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα και να πετύχει το πρόγραμμα και στη συνέχεια.

Read more...

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΒΙΛΑ 1. ΕΚ. ΕΥΡΩ!


Κλικ στις "Αποκαλύψεις"...

Read more...

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ευρείες ανακατατάξεις στον σκληρό πυρήνα του κράτους, με μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις οργανισμών και φορέων και θέσπιση νέου μισθολογίου, σηματοδοτεί η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, όπως άφησαν να εννοηθεί οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και...
Οικονομικών κκ. Ι. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ραγκούσης επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» στο κεντρικό κράτος, που προβλέπει, εκτός των άλλων, τη μεταστέγαση όλων των υπουργείων, την επανεξέταση όλων των οργανισμών λειτουργίας τους και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων της διοίκησης. «Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης θέσεων στο Δημόσιο» διαβεβαίωσε ωστόσο, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ούτε από την τρόικα. Εκανε όμως λόγο για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. O υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι μετά την απογραφή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα ανοίγει ο δρόμος για το ενιαίο μισθολόγιο. Ταυτόχρονα, όπως είπε, θα καταβληθεί προσπάθεια να εντοπιστούν αμοιβές που είναι ασύμβατες με την κείμενη νομοθεσία και διαβεβαίωσε ότι μετά και την πιστοποίηση της μισθοδοσίας από κάθε φορέα θα ξεκινήσει (σ.σ.: από την 1η Νοεμβρίου) η καταβολή των αποδοχών των υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. «Θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για το πώς ξοδεύονται τα χρήματα» κατέληξε. Το σύνολο των απογραφέντων υπαλλήλων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το οποίο, όπως έγινε χθες γνωστό, εδέχθη και επίθεση από χάκερς, ανέρχεται σε 768.009. Ο αριθμός αυτός, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, μπορεί να εμφανίζει κάποιες διαφορές σε σχέση με τον πραγματικό. Και αυτό διότι είναι δυνατόν να έχουν απογραφεί από παρανόηση ή σκόπιμα υπάλληλοι που δεν είχαν υποχρέωση να απογραφούν (π.χ., συνταξιούχοι του Δημοσίου, συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση έχει λήξει, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ κτλ.). Από την άλλη πλευρά, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να μην έχουν απογραφεί από παρανόηση, λόγω προβλήματος ή από αντίδραση, αμειβόμενοι που είχαν την υποχρέωση να απογραφούν (π.χ., αμειβόμενοι από ειδικούς λογαριασμούς, υπάλληλοι που απουσίαζαν σε άδεια), ενώ έχει καταγραφεί και περίπτωση υπαλλήλου που δεν απογράφηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από τους απογεγραμμένους υπαλλήλους το 54% είναι άνδρες και το 46% γυναίκες. Η πλειονότητα των υπαλλήλων (258.280) είναι μεταξύ 40 και 50 ετών, ενώ ακολουθούν οι υπάλληλοι (205.277) που είναι μεταξύ 30 και 40 ετών. Η πρώτη... ανατροπή που καταγράφει η απογραφή όμως έχει σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των υπαλλήλων. Ετσι το 39% είναι πλέον πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αποτελούν το 28% του συνόλου. Οι υπάλληλοι ειδικών θέσεων είναι 10%, υποχρεωτικής εκπαίδευσης 9% και τεχνολογικής εκπαίδευσης 9%. Από τους 768.009 υπαλλήλους, η συντριπτική τους πλειονότητα, δηλαδή οι 625.738, είναι μόνιμοι. Σημαντικά αυξημένος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται από την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εμφανίζεται και ο αριθμός των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι ανέρχονται σε 53.833. Αντιθέτως, μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των συμβασιούχων, τόσο έργου όσο και ορισμένου χρόνου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώνονται πλέον οι συμβάσεις τους. Ετσι οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου είναι 44.811 και οι συμβασιούχοι έργου 14.345, ενώ 1.175 υπάλληλοι είναι μετακλητοί και υπηρετούν στα γραφεία των υπουργών και των βουλευτών, 873 είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων, 1.003 εργάζονται με έμμισθη εντολή και 12.609 είναι αιρετοί. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι αριθμοί της απογραφής διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση- διαστρέβλωση της πραγματικότητας με αναφορές για 1,5-2, ακόμη και 2,5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους. Αποδεικνύεται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΑΔΕΔΥ, με την ευκαιρία της απογραφής, ζητεί: πρώτον, τον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους, δεύτερον, τη δημοκρατική αναδιοργάνωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, και, τρίτον, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Κοντά στο ένα εκατομμύριο ο συνολικός αριθμός Η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων της απογραφής προτίθεται να προχωρήσει και σε απογραφή των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κρατικών ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων- μισθοδοτούμενων ή μη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αριθμός που θα προκύψει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ανεβάσει τελικά τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων από 950.000 έως και 1 εκατ. άτομα. Ταυτόχρονα, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, που θα υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα ξεκινήσει τις διασταυρώσεις των στοιχείων έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν από την 1η Νοεμβρίου 2010 όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου να μισθοδοτούνται από έναν κοινό λογαριασμό του κράτους. Από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε ήδη και η κατάρτιση του μητρώου των υπαλλήλων, που περιλαμβάνει στοιχεία για τις θέσεις που κατέχουν, τα χρόνια υπηρεσίας τους, τους τίτλους σπουδών και, εν γένει, το καθεστώς απασχόλησή τους. Τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος που θα περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και μαζικές μετακινήσεις προσωπικού από την μια υπηρεσία στην άλλη εντός βεβαίως του ιδίου υπουργείου.

Read more...