Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ρακές, παξιμάδια, βουτιές και κανό

Εξόρμηση αστραπή για Γιώργο στην Ελούντα

protothema.gr
Μετά το Συμπόσιο της Σύμης που φέτος πραγματοποιήθηκε στο νησί του Πόρου και κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γιώργος Παπανδρέου «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό του «ΘΕΜΑτος» να πραγματοποιεί βουτιές στο απέραντο γαλάζιο εξασκούμενος σε όλα τα κολυμβητικά στυλ με ιδιαίτερη προτίμηση σε ύπτιο και πεταλούδα, σειρά είχε η Κρήτη, ο Αγιος Νικόλαος και η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Αλμυρού, με τα τυρκουάζ νερά και τις εξωτικές αμμουδιές.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία απόδρασης από τον τροϊκανό εφιάλτη, την Σέχτα των Επαναστατών και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα οδηγώντας την σε ασφυκτικό κλοιό. Μαζί με τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αλλά και κάποια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που συνδύασαν τις εργασίες του συνεδρίου με βουτιές και βραδιές με ρακοκάζανο.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός είχε προτρέψει τα στελέχη της «να κάνουν διακοπές χωρίς ενοχές», άσχετα αν οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να πάρουν τις παραλίες περιμένοντας καρτερικά τη Παρασκευή όπου ήταν και η τελευταία μέρα που η Βουλή θα παρέμενε ανοιχτή.

Συνάντηση με κατοίκους

Ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στην Κρήτη το μεσημέρι της Παρασκευής με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και κατευθύνθηκε αμέσως προς το χωριό Κριτσά, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τον Αγιο Νικόλαο. Με το που έφτασε στο χωριό τον πλησίασαν αρκετοί κάτοικοι, καθώς την αρχή μια γυναίκα με την κόρη της τις οποίες χαιρέτησε εγκάρδια. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την πλατεία του χωριού όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με περισσότερους κατοίκους και να ακούσει τα προβλήματα τους.

Εκεί τον περίμενε και ένας λυράρης, ο οποίος παίζοντας παραδοσιακές μαντινάδες τον καλωσόρισε στο χωριό.

Κατόπιν είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στο ελαιουργείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς με μαντινάδες, ενώ τον έραναν και με ροδοπέταλα. Μέσα στο ελαιοτριβείο ο κ Παπανδρέου ήπιε ρακές, βούτηξε το παξιμάδι μέσα στο λάδι ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις παραδόσεις και τις αξίες του νησιού. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πιστός οπαδός της υγιεινής ζωής δεν δίστασε να αναφερθεί και στη σημασία της κρητικής διατροφής.

Το απόγευμα της Παρασκευής μίλησε στο παγκόσμια συνέδριο των Κρητών, κηρύσσοντας και την έναρξη των εργασιών του. Το συμπόσιο «των Κρητών οι κοινότητες: όραμα και δράση», το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λασιθίου και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θεωρείται από τους συντελεστές του ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται φέτος στο νησί. Τα θέματα του συνεδρίου κατατάσσονται σε τέσσερις ενότητες και καλύπτουν τέσσερις συνεδρίες για τις υποδομές, το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη σύγχρονη ζωή, τους παραγωγικούς τομείς, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια και τέλος του απόδημους Κρητικούς.

Επιστροφή και αναχώρηση

Ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα. Αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν οι καλοκαιρινές του διακοπές. Επόμενος προορισμός όπως όλα δείχνουν θα είναι η Πάρος. Εκεί θα παραμείνει μέχρι και το Δεκαπενταύγουστου, όπως είχε εκμυστηρευτεί πριν από μια εβδομάδα στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να παραστεί στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία της Εκατονταπυλιανής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να παρατείνει την διαμονή του στο νησί λόγω της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, με τον οποίο και πρόκειται να συναντηθεί.

Πιστός στις συνήθειες

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Miramare Luxury Villas, το οποίο αποτελείται από 25 σουίτες και πέντε βίλες χτισμένες σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από την παραλία του Αλμυρού επέλεξε η Νομαρχία Λασιθίου για την φιλοξενία του πρωθυπουργού. Είναι το ξενοδοχείο στις συνεδριακές εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται και το συνέδριο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου κατέλυσε στην προεδρική βίλα «Κνωσός» 200 τ.μ , η οποία σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του ξενοδοχείου ενοικιάζεται έναντι 1025 ευρώ την ημέρα. Διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και πέντε λουτρά, πισίνα 35 τ.μ, μεγάλους εξωτερικούς χώρους, δορυφορική τηλεόραση καθώς και πρόσβαση στο ιντερνετ- απαραίτητο εργαλείο για τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πιστός στις συνήθειες του έκανε ημίωρη γυμναστική και χρησιμοποίησε την πισίνα του δωματίου. Τα μέτρα φύλαξης του κ Παπανδρέου εντός και εκτός του δωματίου ήταν δρακόντεια. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα άνδρες από την προσωπική φρουρά του πρωθυπουργού είχαν μεταβεί στον Αγιο Νικόλαο προκειμένου να ελέγξουν τους χώρους και τα συστήματα ασφαλείας.

Επιθεώρησαν το συγκρότημα αλλά και την παραλία του Αλμυρού, η οποία απέχει περίπου 300 μέτρα και την οποία ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε για να κολυμπήσει αλλά και να διανύσει στα ήρεμα νερά του κόλπου μεγάλες αποστάσεις με το κανό του όπως συνηθίζει.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου προκειμένου να διαφυλάξουν τις ιδιωτικές στιγμές κυρίως για τις θαλάσσιες δραστηριότητες του πρωθυπουργού πρότειναν στο επιτελείο του να απομονώσουν την παραλία, πράγμα που δεν έγινε δεκτό έπειτα από επιθυμία του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Οπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός αρέσκεται να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο ακόμα και στις λίγες στιγμές που διαθέτει για την ξεκούραση του.












Δεν υπάρχουν σχόλια: