Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Τον ακολουθούσαν διακριτικά δύο άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας Βραδινή βόλτα και κουβέντα με τους πολίτες έκανε ο πρωθυπουργός


Στον δρόμο τον σταμάτησαν αρκετές φορές απλοί πολίτες όλων των ηλικιών
Στον δρόμο τον σταμάτησαν αρκετές φορές απλοί πολίτες όλων των ηλικιών

Έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ και περπάτησε μέχρι το ξενοδοχείο Hilton, όπου είχε ραντεβού για φαγητό

Βραδινή βόλτα έκανε ο πρωθυπουργός για να πάρει αέρα και να ξεσκάσει από την... κλεισούρα του Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ και περπάτησε μέχρι το ξενοδοχείο Hilton όπου είχε ραντεβού για φαγητό.

Τον πρωθυπουργό, που ήταν μόνος του, ακολουθούσαν διακριτικά δύο άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας. Στον δρόμο τον σταμάτησαν αρκετές φορές απλοί πολίτες όλων των ηλικιών οι οποίοι μετά την πρώτη έκπληξη που τον είδαν να περπατά μόνος του του έπιασαν την κουβέντα λέγοντας τα προσωπικά τους βάσανα αλλά κυρίως ενθαρρύνοντάς τον να συνεχίσει την πορεία του.

Οι μεν ηλικιωμένοι του ζήτησαν να μην κόψει άλλο συντάξεις. Είχε όμως κουβέντα και με αρκετούς νέους ανθρώπους οι οποίοι, αφού συμφώνησαν ότι πράγματα έπρεπε να αλλάξουν στην ελληνική κοινωνία, εξέφρασαν την αγωνία τους για την ανεργία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς κάνει μόνος του βόλτα, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, φέρνοντας στα πρόθυρα εγκεφαλικού την προσωπική του φρουρά, αφού ζητά να μην στέκονται δίπλα του κατά τρόπο που να αποθαρρύνουν τους πολίτες.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε περπατήσει στην εορταστική πλατεία Συντάγματος και παλαιότερα στο Κολωνάκι. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την προσωπική επαφή με τους απλούς πολίτες, ώστε να αφουγκράζεται τις διαθέσεις και τις αγωνίες τους αλλά και να παίρνει κουράγιο όταν τον ενθαρρύνουν.
protothema.gr

Read more...

Διορθωμένη τροπολογία: 5 λεπτά ανά πακέτο 20 τσιγάρων, 7 λεπτά ανά καπνό 20 γραμμαρίων



Με τα πούρα και τα πουράκια, που δεν είχαν υπαχθεί αρχικά, να συμπεριλαμβάνονται κανονικά, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας των βιομηχανοποιημένων καπνών. Τι προβλέπεται
Επανακατατέθηκε βελτιωμένη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο, η τροπολογία με την οποία αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, ως ισοδύναμο οικονομικό μέτρο της κατάργησης της καταβολής 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, επέρχεται αύξηση κατά πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων και κατά 7 λεπτά το ευρώ ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό, ενώ στις συσκευασίες πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά ένα ευρώ. Ειδικότερα, για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.
Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, τα έσοδα του κράτους από το ισοδύναμο αυτό μέτρο θα φθάσουν στα 50,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερκαλύπτοντας έτσι την απώλεια των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.
Ειδικότερα, στην εισηγητική έκθεση εκτιμάται ότι «από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια 45 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών, κατά 50,7 εκατομμύρια περίπου ετησίως, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης των ετών 2012-2013».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Τετάρτη (15/01), ενώ συνεχιστεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όλος ο θίασος…


επί σκηνής…

Στη μέση ο κονφερανσιέ, Τέρενς, με το μικρόφωνο στο χέρι και παραδίπλα η Ραχήλ – ευτυχώς δεν εγκατέλειψε το κόμμα και τον πρόεδρο Πάνο – και ο λαϊκός αγωνιστής Παύλος Χαϊκάλης.

Έτσι…
ακριβώς βγήκαν, σ’ ένα δελτίο αντάξιο της σοβαρότητας του κόμματος και του προέδρου τους.

Στο δελτίο του κ. Ευαγγελάτου…

Read more...

Κορυφαίος προπονητής ο Χάινκες Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» για το 2013


Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» για το 2013

Αθήνα
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2013. Ο Πορτογάλος σούπερσταρ της Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε σε ψήφους τους Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου) και Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) και κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μετά το 2008 όταν και αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ομάδας μου, αυτούς που με τίμησαν. Αφιερώνω τα γκολ που πέτυχα στον Εουσέμπιο» τόνισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν πήρε το βραβείο, εμφανώς συγκινημένος και έχοντας στο πλευρό του τον γιο του.

Ο Πορτογάλος πήρε την πρώτη θέση με 27,99% και ακολούθησε ο Μέσι με 24,72%. Στην 3η θέση ο Ριμπερί με 23,39%, στην 4η θέση ο Ιμπραΐμοβιτς με 5,29%, ο Νεϊμάρ στην 5η θέση με 3,17%, ενώ ο Ινιέστα στην 6η θέση με 2,08%.

22 φωτογραφίες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε ολόκληρη την τελετή (Η βράβευση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 1:28:00)

Κορυφαίος προπονητής ο Γιουπ Χάινκες
Οδήγησε την Μπάγερν Μονάχου σε μια σπουδαία σεζόν και αυτό χάρισε στον Γιουπ Χάινκες τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή για το 2013. Ο Γερμανός τεχνικός (πλέον έχει αποσυρθεί από τους πάγκους) που οδήγησε τους Βαυαρούς στην κατάκτηση του περίφημου τρεμπλ (Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο Γερμανίας) βραβεύθηκε ως ο καλύτερος, μπροστά από τους Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο Γιούργκεν Κλοπ (Ντόρτμουντ).

«Είμαι τρομερά ευγνώμων που είμαι εδώ και πήρα αυτό το βραβείο σήμερα. Σημαίνει πολλά να παίρνεις ένα βραβείο στο τέλος της καριέρας σου. Δεν είναι μόνο για μένα αλλά για όλο τον σύλλογο, τη Μπάγερν, και όσους δούλεψαν μαζί μου στην διάρκεια αυτής της περιόδου. Ήμουν ευλογημένος με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, που έκαναν τρομερές εμφανίσεις. Δέκα χρόνια πριν ούτε που το είχα ονειρευτεί αυτό. Είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο πρώην προπονητής της Μπάγερν.

Το αντίστοιχο βραβείο για γυναικείο ποδόσφαιρο κατέκτησε η Σίλβια Νέιντ, τεχνικός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας.

Η κορυφαία ενδεκάδα

Καμία έκπληξη στη σύνθεση της κορυφαία ενδεκάδας της χρονιάς, όπου ψηφίστηκαν οι εξής:

Τερματοφύλακας: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου).

Αμυντικοί: Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν Μονάχου), Ντάνι Άλβες (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν).

Μέσοι: Άντρες Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάβι (Μπαρετσελόνα), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου).

Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Παρί Σεν Ζερμέν), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης).

Το «ψαλιδάκι» του Ιμπραΐμοβιτς κορυφαίο γκολ

Το απίστευτο γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον αγώνα Σουηδία - Αγγλία, ψηφίστηκε ως το καλύτερο για το 2013 και κατέκτησε το βραβείο Πούσκας. Και όχι άδικα, θυμηθείτε το γιατί:



«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ απόψε και θέλω να συγχαρώ και τους άλλους υποψήφιους. Καλή τύχη στα παιδιά για το μεγάλο βραβείο μετά. Θέλω να ευχαριστήσω όσους ψήφισαν», είπε ο Ιμπραΐμοβιτς.

Νικήτρια του βραβείου Fair Play η ποδοσφαιρική ομοσπονδία τουΑφγανιστάν.

Το προεδρικό βραβείο από τον Σεπ Μπλάτερ πήγε στον πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Ο Πελέ πήρε το τιμητικό βραβείο «Ballon d'Or Prix d'Honneur», για όλα όσα κατάφερε στην εποχή του, όταν και ο θεσμός της «Χρυσής Μπάλας» δεν υπήρχε. Το βραβείο είναι ίδιο με αυτό που πήρε ο Κριαστιάνο Ρονάλντο και απονέμεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο της χρονιάς.

«Είχα πει ότι δεν θα κλάψω, αλλά δεν τα κατάφερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που είχα υγεία τόσα χρόνια. Φυσικά δεν έπαιζα μόνος και δεν εννοώ μόνο τους συμπαίκτες, αλλά και όλα τα μέλη της ομάδας. Έπαιξα περίπου 30 χρόνια ποδόσφαιρο, αλλά πάντα ζήλευα τους αθλητές που έπαιρναν την Χρυσή Μπάλα. Εγώ δεν έπαιζα στην Ευρώπη και δεν μπορούσα να την πάρω. Τώρα συμπλήρωσα την τροπαιοθήκη μου», είπε ο Πελέ.

Η Νεϊντίν Άνγκερερ κορυφαία ποδοσφαιρίστρια

Τη «Χρυσή Μπάλα» στις γυναίκες κατέκτησε η Νεϊντίν Άνγκερερ, τερματοφύλακας της Εθνικής Γερμανίας. Ακολούθησαν η Βραζιλιάνα Μάρτα κι η Αμερικανίδα Άμπι Γουάμπαχ.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

1956 Στάνλεϊ Μάθιους Αγγλία Μπλάκπουλ
1957 Αλφρέντο Ντι Στέφανο Αργεντινή Ρεάλ Μαδρίτης
1958 Ρεϊμόν Κοπά Γαλλία Ρεάλ Μαδρίτης
1959 Αλφρέντο Ντι Στέφανο Αργεντινή Ρεάλ Μαδρίτης
1960 Λουϊσίτο Σουάρες Ισπανία Μπαρτσελόνα
1961 Ομάρ Σίβορι Αργεντινή Γιουβέντους
1962 Γιόζεφ Μάζοπουστ Τσεχοσλοβακία Ντούκλα
1963 Λεβ Γιασίν ΕΣΣΔ Ντιναμό Μόσχας
1964 Ντένις Λόου Σκοτία Μάντσεστερ Γιουν.
1965 Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Πορτογαλία Μπενφίκα
1966 Μπόμπι Τσάρλτον Αγγλία Μάντσεστερ Γιουν.
1967 Φλόριαν Αλμπερτ Ουγγαρία Φερεντσβάρος
1968 Τζορτζ Μπεστ Β.Ιρλανδία Μάντσεστερ Γιουν.
1969 Τζιάνι Ριβέρα Ιταλία Μίλαν
1970 Γκερντ Μίλερ Δ.Γερμανία Μπάγερν
1971 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Αγιαξ
1972 Φραντς Μπεκενμπάουερ Δ.Γερμανία Μπάγερν
1973 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Μπαρτσελόνα
1974 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Μπαρτσελόνα
1975 Ολεγκ Μπλαχίν ΕΣΣΔ Ντιναμό Κιέβου
1976 Φραντς Μπεκενμπάουερ Δ.Γερμανία Μπάγερν
1977 Αλαν Σίμονσεν Δανία Γκλάντμπαχ
1978 Κέβιν Κίγκαν Αγγλία Αμβούργο
1979 Κέβιν Κίγκαν Αγγλία Αμβούργο
1980 Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε Δ.Γερμανία Μπάγερν
1981 Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε Δ.Γερμανία Μπάγερν
1982 Πάολο Ρόσι Ιταλία Γιουβέντους
1983 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους
1984 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους
1985 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους
1986 Ιγκόρ Μπελάνοφ ΕΣΣΔ Ντιναμό Κιέβου
1987 Ρούουντ Γκούλιτ Ολλανδία Μίλαν
1988 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν
1989 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν
1990 Λόταρ Ματέους Δ.Γερμανία Ιντερ
1991 Ζαν-Πιέρ Παπέν Γαλλία Μαρσέιγ
1992 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν
1993 Ρομπέρτο Μπάτζιο Ιταλία Γιουβέντους
1994 Χρίστο Στόιτσκοφ Βουλγαρία Μπαρτσελόνα
1995 Ζορζ Γουεά Λιβερία Μίλαν
1996 Ματίας Ζάμερ Γερμανία Ντόρτμουντ
1997 Ρονάλντο Βραζιλία Ιντερ
1998 Ζινεντίν Ζιντάν Γαλλία Γιουβέντους
1999 Ριβάλντο Βραζιλία Μπαρτσελόνα
2000 Λουίς Φίγκο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης
2001 Μάικλ Οουεν Αγγλία Λίβερπουλ
2002 Ρονάλντο Βραζιλία Ρεάλ Μαδρίτης
2003 Πάβελ Νέντβεντ Τσεχία Γιουβέντους
2004 Αντρέι Σεβτσένκο Ουκρανία Μίλαν
2005 Ροναλντίνιο Βραζιλία Μπαρτσελόνα
2006 Φάμπιο Καναβάρο Ιταλία Ρεάλ Μαδρίτης
2007 Κακά Βραζιλία Μίλαν
2008 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2009 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2010 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2011 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2012 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2013 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

Παναγιώτης Πέππας
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Να δέχονται άμεσα τις δηλώσεις Σύσταση του Συνήγορου του Καταναλωτή στις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς


Σύσταση του Συνήγορου του Καταναλωτή στις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καλώντας την να παρέμβει στα μέλη της προκειμένου να παραλαμβάνουν άμεσα τις υπεύθυνες δηλώσεις των δανειοληπτών-πελατών τους στις οποίες αναγράφουν τα στοιχεία τους σχετικά με την αναστολή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε στη σύσταση αυτή, καθώς από καταγγελίες που έχει δεχθεί, προκύπτει ότι πολλές τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν προθεσμία να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως την 31η Ιανουαρίου 2014, διαφορετικά αίρεται η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Έτσι, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, απεύθυνε σήμερα, Δευτέρα, σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την υπόδειξη «να δέχονται αμελλητί τις σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4224/2013, προκειμένου οι δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Νόμου».

Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή, κοινοποίησε και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τη σχετική επιστολή, ώστε να προχωρήσει σε έλεγχο για διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Υπέρ της ενιαίας τιμής ο κόσμος του βιβλίου ΥΠΑΝ: Υπό αξιολόγηση μελέτη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων


ΥΠΑΝ: Υπό αξιολόγηση μελέτη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Υπό μελέτη και αξιολόγηση, βρίσκεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Πολιτισμού, μελέτη του ΟΟΣΑ, με την οποία προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνοντας, ότι το σύστημα της ενιαίας τιμής βιβλίου αποτρέπει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, λειτουργεί προστατευτικά υπέρ του αναγνωστικού κοινού, προστατεύει σημαντικά το ίδιο το βιβλίο και διασφαλίζει την ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου εισήχθη στην Ελλάδα με τον Ν.2557/1997, κατά το πρότυπο της γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang), με διττό σκοπό, να εξορθολογήσει την αγορά και να προστατεύσει και να ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, από την εφαρμογή του νόμου και βάσει μελετών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι τιμές του βιβλίου συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Αναφέρουν ακόμη, ότι στις χώρες όπου δεν υφίσταται ενιαία τιμή, τα βιβλία πωλούνται ακριβότερα και επικαλούνται την περίπτωση της Αγγλίας, όπου μέσα σε μια τετραετία τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μειώθηκαν από 1800 σε 1280.

Η εκτίμηση των βουλευτών είναι, ότι με την απελευθέρωση των τιμών, οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, (όλες μαζί αγγίζουν σε πωλήσεις το 20% της συνολικής αγοράς) θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε βιβλία ταχείας κυκλοφορίας (τα bestsellers), προσβλέποντας σε γρήγορα κέρδη, και έτσι θα πάρουν την πελατεία των μικρών βιβλιοπωλείων που θα κλείσουν.

«Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού μελετούν το θέμα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση», αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Υπέρ της ενιαίας τιμής ο κόσμος του βιβλίου


Τη φιλαναγνωσία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία προάγει ο νόμος της ενιαίας τιμής του βιβλίου και κάθε απόφαση κατάργησής της συνιστά απειλή για τη διακίνηση των ιδεών, το ποιοτικό βιβλίο και τον πλουραλισμό. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, από κοινού η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Πρόκειται για μια συστράτευση από αυτές που δεν μας έχουν συνηθίσει τα σωματεία των εκδοτών και των βιβλιοπωλών, με τα οποία συντάχθηκαν συγγραφείς και μεταφραστές.

Στο θέμα τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι της ΕΝΕΛΒΙ Θανάσης Ψυχογιός, του ΣΕΒΑ Κώστας Παπαδόπουλος, του ΣΕΚΒ Γιώργος Νίκας, της ΠΟΕΒ Νίκος Σταθάτος, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου και οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος.

Δεν θα επιτευχθεί μείωση των τιμών των βιβλίων υποστήριξαν οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου - αντιθέτως: οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα, που πωλούν πλέον και βιβλία, θα εκβιάζουν τους εκδότες για μεγαλύτερες εκπτώσεις και εκείνοι, για να μη χάσουν από τα κέρδη τους, θα αναγκάζονται να αυξήσουν τις ονομαστικές τιμές των βιβλίων ώστε να μπορούν να προσφέρουν υψηλές εκπτώσεις στα καταστήματα αυτά.

Άλλοι κίνδυνοι που επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι θα προκύψουν από την ενδεχόμενη κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου είναι η μείωση των σημείων πώλησης και ο περιορισμός της εκδοτικής παραγωγής στα μπεστ-σέλερ. Αλυσίδες σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα πωλούν μπεστ-σέλερ σε χαμηλότατες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν γενικότερα πελάτες ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα για το βιβλίο, τα βιβλιοπωλεία, θα χάνουν σημαντικότατο μέρος των εσόδων τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τέλος στα σενάρια Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους


Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τέλος στη συζήτηση περί του ενδεχόμενου ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον Σκάι, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, μπορεί όμως να επιτευχθεί συναινετική μείωση του χρέους με άλλους τρόπους.

«Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους δεν το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τα Συντάγματα των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας για «αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης» από μία τέτοια πρακτική.

Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι η Ελλάδα υποχώρησε στο ζήτημα του χρέους μετά την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας (μετά το «Γιάννη, ξέχνα το!» του κ. Σόιμπλε).

«Αλλο το PSI και άλλο να ζημιώσεις τον γερμανό πολίτη, ή τον αυστριακό πολίτη, ή -προσέξτε- πολίτες χωρών φτωχότερων από την Ελλάδα, σε κατά κεφαλή εισόδημα, όπως η Σλοβενία ή η Σλοβακία» είπε.

«Εμείς θέλουμε μείωση του χρέους και αυτό θα το πετύχουμε με ένα τρόπο συναινετικό. Δεν μπορούμε εμείς μονομερώς να πετύχουμε μείωση του χρέους, Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει βγαίνεις από το ευρώ» τόνισε

Ο κ. Στουρνάρας δεν διέψευσε άμεσα τις πληροφορίες ότι πρόκειται να «μετακομίσει» στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε όμως ότι δεν τον αφορούν.

«Δίνω μια μάχη για την οικονομία, με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά, δεν σκέφτομαι για το αύριο» είπε, προσθέτοντας ότι δεν τον ενοχλούν τα σενάρια «γιατί δεν τα σκέφτομαι, δεν έχω χρόνο να τα σκεφτώ».

Για τα πυρά που δέχεται εκ των έσω, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «είναι λογικό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο ένας υπουργός Οικονομικών, που παίρνει εξ ανάγκης τόσο σκληρά μέτρα, να είναι αλεξικέραυνο».

«Εγώ έχω άριστες σχέσεις με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, άρα δεν θεωρώ ότι αυτή η κριτική αφορά κυρίως εμένα» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε δε άριστη τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θεωρεί πως κάνει το σωστό και δεν έχει ακούσει «καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση».

«Έχουμε πετύχει το 80% των όσων πρέπει να κάνουμε, έχουμε εξαλείψει τα αιτία της κρίσης, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε εξαλείψει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση με την άφιξη της τρόικας, σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «θέλουμε να καθυστερήσει για να έχουμε τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου», ενώ εκτίμησε ότι «η τρόικα θα δεχτεί να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας παρέσχε εκ νέου κάλυψη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κυρία (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου, δηλώνοντας ότι δεν ανήκε στο ΔΣ του ΤΤ που πήρε τις αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων, πήγε μετά, και προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε για να διασώσει τα δάνεια αυτά.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστροφή 17 εκατ. ευρώ από Σμπώκο και Κάντα στο Δημόσιο



Σε 17 εκατ. ανέρχεται το ποσό που έχει επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο από τον Αντ. Κάντα και τον Ιω. Σμπώκο
Το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, που εντοπίστηκε σε λογαριασμό του Ιω. Σμπώκου στην Ελβετία από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση των υποβρυχίων, κατατέθηκε σε λογαριασμό υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Ο Ιω. Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο διακίνησης "μαύρου" χρήματος στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντ. Κάντας έχει επιστρέψει σε λογαριασμό υπέρ του ελληνικού Δημοσίου 9,5 εκατομμύρια ευρώ.

Read more...

Προθεσμία πήραν Μπέλτσιος και Εμμανουήλ...



Προθεσμία από τον ανακριτή Μαλλή πηραν οι Σωτηρης Εμμανουήλ και Γιαννης Μπέλτσιος.
Ο πρώτος θα απολογηθεί την...
Παρασκευή, ενώ ο δεύτερος το Σάββατο.
Μέχρι τότε και οι δύο κρατούνται στη ΓΑΔΑ...

Read more...

Παρουσιάστηκε το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ...




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ, στο οποίο απεικονίζεται η ελληνική μυθική μορφή της Ευρώπης.

Το νέο χαρτονόμισμα θα τεθεί σε κυκλοφορία στις ...
23 Σεπτεμβρίου και για την εκτύπωσή του θα εφαρμοστεί η διαθέσιμη τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκε και για το νέο χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ που κυκλοφόρησε τον Μάιο.

«Οι προδιαγραφές ασφαλείας έχουν ενισχυθεί ώστε να το καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για παραχάραξη» επισήμανε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν τα χαρτονομίσματα των 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται η σταδιακή απόσυρση των παλαιών χαρτονομισμάτων.

Read more...

Δήμος Καρπενησίου: Ο Λιάπης έκρυβε 163 τ.μ. ...


...για να πληρώνει μικρό "χαράτσι"...

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο δήμος Καρπενησίου, σε έκτακτο έλεγχο που διενήργησε μετά τον σάλο με τον ξενώνα "Λιάπη", αποκαλύπτει ότι ...
το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν περασμένο στην βάση δεδομένων της ΔΕΗ ως επιφάνεια 70 τ.μ. ενώ στην πραγματικότητα είναι 233,05 τ.μ.

Όπως αναφέρει ο δήμος Καρπενησίου, έχει ήδη ενημερωθεί η ΔΕΗ με έγγραφο του αρμοδίου αντιδημάρχου, στο οποίο ζητείται η επικαιροποίηση του σχετικού αρχείου. Μάλιστα, με εντολή του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη οι νομικές υπηρεσίες του Δήμου θα προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται και θα διεκδικήσουν τα οφειλόμενα των περασμένων ετών.



Διαβάστε την ανακοίνωση του δήμου:



Καρπενήσι, 13 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έλεγχος στοιχείων ακινήτων για την επιβολή Δημοτικών Τελών

Ο Δήμος Καρπενησίου αποτελεί προϊόν συνένωσης έξι πρώην Δήμων. Αποτελείται από την πόλη του Καρπενησίου, 49 χωριά και δεκάδες οικισμούς. Η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος των οικονομικών του νέου Καλλικρατικού Δήμου, της χρηστής διαχείρισης και της εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων, εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιεί ελέγχους για διασταύρωση στοιχείων, αντιπαραβάλλοντας αφενός το μηχανογραφημένο αρχείο της ΔΕΗ -σύμφωνα με το οποίο γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών- και αφετέρου τις οικοδομικές άδειες των ακινήτων για τη διαπίστωση τυχόν παρεκκλίσεων.

Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται σε στάδια, ανάλογα με το μέγεθος των ακινήτων. Έχοντας ολοκληρώσει τους ελέγχους των ακινήτων τα οποία είναι μεγαλύτερα των 300 τμ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στην παρούσα φάση, εξετάζουν ακίνητα που είναι δηλωμένα από 200 έως 300 τμ. Στο τέλος κάθε μήνα, διαβιβάζεται στη ΔΕΗ ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα στοιχεία που πρέπει να διορθωθούν. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι πως συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν προστεθεί 40.000 τμ, τα οποία υπολογίζεται πως αποφέρουν στο Δήμο πάνω από 70.000 ευρώ ετησίως.

Μετά το θέμα που ανέκυψε για το ακίνητο της οικογένειας Λιάπη, το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς και συγκεκριμένα στο Μεγάλο Χωριό, το Τμήμα Εσόδων του Δήμου προέβη σε έκτακτο έλεγχο, κατά παρέκκλιση της παραπάνω διαδικασίας, για τη διαπίστωση τυχόν αποκλίσεων. Από τον έλεγχο του φακέλου της πολεοδομίας προέκυψε ότι τα τετραγωνικά του ακινήτου είναι 233,05, ενώ κατά την τελευταία τριετία, τα δημοτικά τέλη, σύμφωνα με το αρχείο της ΔΕΗ, αντιστοιχούν σε 70 τμ, ήτοι προκύπτει μια διαφορά 250,80 ευρώ ετησίως. Ήδη έχει ενημερωθεί η ΔΕΗ, με έγγραφο του αρμοδίου αντιδημάρχου, στο οποίο ζητείται η επικαιροποίηση του σχετικού αρχείου. Ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στις σύννομες διαδικασίες και θα διεκδικήσει τα οφειλόμενα των παρελθόντων ετών...

Read more...