Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Τέλος στα σενάρια Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους


Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τέλος στη συζήτηση περί του ενδεχόμενου ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον Σκάι, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, μπορεί όμως να επιτευχθεί συναινετική μείωση του χρέους με άλλους τρόπους.

«Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους δεν το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τα Συντάγματα των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας για «αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης» από μία τέτοια πρακτική.

Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι η Ελλάδα υποχώρησε στο ζήτημα του χρέους μετά την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας (μετά το «Γιάννη, ξέχνα το!» του κ. Σόιμπλε).

«Αλλο το PSI και άλλο να ζημιώσεις τον γερμανό πολίτη, ή τον αυστριακό πολίτη, ή -προσέξτε- πολίτες χωρών φτωχότερων από την Ελλάδα, σε κατά κεφαλή εισόδημα, όπως η Σλοβενία ή η Σλοβακία» είπε.

«Εμείς θέλουμε μείωση του χρέους και αυτό θα το πετύχουμε με ένα τρόπο συναινετικό. Δεν μπορούμε εμείς μονομερώς να πετύχουμε μείωση του χρέους, Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει βγαίνεις από το ευρώ» τόνισε

Ο κ. Στουρνάρας δεν διέψευσε άμεσα τις πληροφορίες ότι πρόκειται να «μετακομίσει» στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε όμως ότι δεν τον αφορούν.

«Δίνω μια μάχη για την οικονομία, με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά, δεν σκέφτομαι για το αύριο» είπε, προσθέτοντας ότι δεν τον ενοχλούν τα σενάρια «γιατί δεν τα σκέφτομαι, δεν έχω χρόνο να τα σκεφτώ».

Για τα πυρά που δέχεται εκ των έσω, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «είναι λογικό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο ένας υπουργός Οικονομικών, που παίρνει εξ ανάγκης τόσο σκληρά μέτρα, να είναι αλεξικέραυνο».

«Εγώ έχω άριστες σχέσεις με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, άρα δεν θεωρώ ότι αυτή η κριτική αφορά κυρίως εμένα» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε δε άριστη τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θεωρεί πως κάνει το σωστό και δεν έχει ακούσει «καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση».

«Έχουμε πετύχει το 80% των όσων πρέπει να κάνουμε, έχουμε εξαλείψει τα αιτία της κρίσης, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε εξαλείψει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση με την άφιξη της τρόικας, σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «θέλουμε να καθυστερήσει για να έχουμε τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου», ενώ εκτίμησε ότι «η τρόικα θα δεχτεί να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας παρέσχε εκ νέου κάλυψη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κυρία (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου, δηλώνοντας ότι δεν ανήκε στο ΔΣ του ΤΤ που πήρε τις αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων, πήγε μετά, και προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε για να διασώσει τα δάνεια αυτά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: