Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Τέλος ο ΦΠΑ στις δωρεές για τη στήριξη των οικονομικά αδύνατωνΔεν θα υπάρχει πλέον ΦΠΑ σε όλες τις δωρεές που γίνονται για να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι. Τι προβλέπει διάταξη του ΥΠΟΙΚ
Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ δωρεές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών που γίνονται για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων. Πρόκειται κυρίως για προϊόντα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών.
Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία επιχειρείται να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις που πολλές φορές καθυστερούν από αποφάσεις της πολεοδομίας και των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Σε αυτήν προβλέπεται ότι επειδή στις συμβάσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ ενδέχεται να περιλαμβάνονται όροι που είναι πιθανόν να δεσμεύουν το ελληνικό δημόσιο, ιδίως στις περιπτώσεις που εμπλέκονται φορείς της διοίκησης όπως η αρχαιολογία και οι πολεοδομικές αρχές, θα αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις αυτές το ελληνικό δημόσιο με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου.
Κεδίκογλου: "Κίνητρα για φιλανθρωπία"
"Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πλήρως τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες συμπολιτών μας, επιχειρεί με στοχευμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες να στέκεται δίπλα και να ανακουφίζει την ελληνική κοινωνία", τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος είπε ότι προηγήθηκε μελέτη των δυνατοτήτων που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και των λύσεων που έχουν υιοθετηθεί από άλλα κράτη.
Συμπλήρωσε δε ότι με την ψήφιση και θέση σε ισχύ της διάταξης, αγαθά που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα (π.χ. λόγω λαθών στη συσκευασία, απόσυρσης από την αγορά, εγγύτητας προς την ημερομηνία λήξης) μπορούν να διατίθενται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς να επιβάλλεται ΦΠΑ.
"Έτσι δημιουργείται κίνητρο στις επιχειρήσεις, αντί να καταστρέφουν τα προϊόντα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το ΦΠΑ, να τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς, ώστε τα αγαθά αυτά να καταλήγουν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη", συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι...


 Δεκάδες αριστερές οργανώσεις και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία, ως ...
απάντηση στην επανεμφάνιση των νεοναζί στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Συγκεντρώνεται ο κόσμος στο Κερατσίνι για την αντιφασιστική πορεία που έχουν προγραμματίσει αριστερές οργανώσεις και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η πορεία έχει σχεδιαστεί ως απάντηση στην επανεμφάνιση των Ταγμάτων Εφόδου των νεοναζί της Χρυσής Αυγής το περασμένο Σάββατο, όταν έπειτα από βεβήλωση του πανό που υπήρχε προς τιμήν του Φύσσα ακολούθησε επίθεση στα γραφεία του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Ρεσάλτο.
efsyn.gr

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ 14 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Ο Πρόεδρος του  ΕΔΔΥΠΠΥ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούληςκαι οι 14 δήμαρχοι: Αγ. Παρασκευής  Β. Ζορμπάς, Αγ.Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντης, Αλίμου Α. Ορφανός, Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς, Γαλατσίου Κ. Τσίρος, Γλυφάδας...
Κ.Κοκόρης, Ηρακλείου Π.Βλασσόπουλος, Λαυρεωτικής Κ.Λεβαντής, Μαραθώνα  Ι.Λουίζος, Μεταμόρφωσης Μ.Καρπέτας, Π.Φαλήρου Δ.Χατζηδάκης, Περιστερίου  Α.Παχατουρίδης και Πυλαίας-Χορτιάτη Ι.Καϊτεζίδης που ξεκινούν τα ΚΕΠ Υγείας στους δήμους θα δώσουν την πρώτη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 4/2/2014 και ώρα 12μμ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την έναρξη του Προγράμματος. Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Το πρόγραμμα αφορά τη «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» και υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαïκής Ένωσης.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/01/14_31.html

Read more...

ΕΟΦ: Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή...


Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την...
ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Τα αντιβιοτικά είναι φαρμακευτικές ουσίες για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων, έχουν δράση στα μικρόβια και όχι στους ιούς, επισημαίνει ο ΕΟΦ και σημειώνει ότι οι ήπιες λοιμώξεις που συνήθως προκαλούνται από ιούς δεν χρειάζονται χορήγηση αντιβιοτικών (π.χ. κρυολόγημα).

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι τα αντιβιοτικά πρέπει πάντοτε να χορηγούνται με την καθοδήγηση του γιατρού. Ο γιατρός θα επιλέξει το συγκεκριμένο αντιβιοτικό που είναι ενδεδειγμένο για κάθε περίπτωση, θα καθορίσει τον τρόπο και τη δοσολογία με την οποία πρέπει να λαμβάνεται, και θα υποδείξει το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η θεραπεία.

Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών έχει επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στην κοινωνία, και οδηγεί σε αντοχή μικροβίων, δηλαδή τα μικρόβια γίνονται πιο ισχυρά, με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά να μην είναι πια δραστικά. Έτσι, πολλές από τις λοιμώξεις που μέχρι σήμερα θεραπεύονταν χάρη στα αντιβιοτικά, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν, υπογραμμίζει ο ΕΟΦ και προσθέτει ότι η ορθή χρήση φαρμάκων προστατεύει την υγεία μας, αλλά και τη δημόσια υγεία...

Read more...

Ο Γ.Σακελλαρίδης για το Δήμο Αθηναίων H Ρένα Δούρου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής


H Ρένα Δούρου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής
H Ρένα Δούρου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας και τη Ρένα Δούρου για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής, πρότεινε πριν από λίγο, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο 34χρονος Γαβριήλ Σακελλαρίδης (αριστερά) είναι οικονομολόγος, µέλος της Κεντρικής Επιτροπής, συντονιστής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει με θέμα την προετοιμασία και την επιλογή των υποψηφίων για τους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να υποστηρικτούν οι εξής υποψηφιότητες για τις άλλες δώδεκα περιφέρειες της χώρας:
 • Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
 • Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης.
 • Ανατολική Μακεδονία ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης.
 • Ιόνιο ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.
 • Πελοπόννησο ο Βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης
 • Νότιο Αιγαίο ο Σταύρος Μπενέτος νυν δήμαρχος Λειψών
 • Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση
 • Κεντρική Ελλάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
 • Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου
 • Θεσαλία η βουλευτής Ηρώ Δειώτη
 • Κρήτη ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης
 • Ηπειρο η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο. Οι εργασίες θα ανοίξουν το Σάββατο στις 11 π.μ. με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επικράτηση σε τουλάχιστον δύο ή τρεις περιφέρειες και ταυτόχρονα οι εκλογικοί συνδυασμοί που θα στηρίξει να είναι και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εντάξει στην εκλογική μάχη κεντρικά στελέχη του κόμματος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοιΧαλάει και πάλι ο καιρός, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο. Που θα σημειωθούν καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (02-02-2014) και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τους θυελλώδεις άνεμους στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή (02-02-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και πιθανόν πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Ευβοίας και πιθανόν της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί στα βόρεια, ανατολικοί νοτιοανατολικοί στα νότια και η ένταση τους θα φτάνει κατά τόπους τα 8 μποφόρ.
Τη Δευτέρα (03-02-2014) αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων.
http://news247.gr/

Read more...

"Παράθυρο" για έμμεση αύξηση μισθώνΠρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ να επιστραφεί στους εργαζομένους το όφελος από την επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ποιοι θα επωφελούνταν από μια τέτοια ρύθμιση
"Παράθυρο για έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μετά τη μείωση 1%-2% των εισφορών που έγινε «αυτόματα» στα επικουρικά ταμεία, «ευνοώντας» τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (από την 1η Δεκεμβρίου έχουν ενιαίο ασφάλιστρο 3%, όπως και οι «νέοι» ασφαλισμένοι, έναντι 4% - 5%, ανάλογα με τον κλάδο), ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης πρότεινε να «επιστραφεί» στους εργαζόμενους, ως αύξηση, το «όφελος» από την επικείμενη σταδιακή μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (η μια ποσοστιαία μονάδα θα αφαιρεθεί, ωστόσο, από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ).
Η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι να δοθεί αύξηση 1,3% κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16 εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση που είναι στο τραπέζι με την τρόικα για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η αύξηση θα μπορούσε να δοθεί:
Πρώτον, στα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υπό την προϋπόθεση να συμφωνήσουν η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.
Τυχόν συμφωνία τους με τη ΓΣΕΕ θα δέσμευε, ωστόσο, μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων να καταβάλλουν τη συγκεκριμένη αύξηση, καθώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι, με βάση το νέο καθεστώς, υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε, μέσω της «Η», «καλοδεχούμενη» την πρόταση αυτή, επισημαίνοντας, όμως, ότι θα έχει πραγματικό περιεχόμενο μόνο αν το ΣτΕ (όπου εκκρεμεί προσφυγή της Συνομοσπονδίας) αποκαταστήσει τη γενική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Να σημειωθεί ότι η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου και η ΓΣΕΕ επιδιώκει να την παρατείνει για ακόμη έναν χρόνο, επαναβεβαιώνοντας τη συμφωνία για την καταβολή του επιδόματος γάμου (10%) που δεν είχε συνυπογράψει ο ΣΕΒ, επικαλούμενος τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα της Εθνικής Σύμβασης.
Δεύτερον, στους βασικούς μισθούς των εμποροϋπαλλήλων, περιορίζοντας, ως ένα βαθμό, το εύρος της αναμενόμενης μείωσης που ήδη συζητείται να γίνει για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στη θέση της προηγούμενης, η οποία έχει λήξει από τις 31 Οκτωβρίου (ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε προτείνει μείωση 13%, ώστε ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 863 ευρώ και αναζητείται μια ενδιάμεση - συμβιβαστική λύση με αναδρομική ισχύ).
Πηγή: Ημερησία
http://news247.gr/

Read more...

Οι νομοί της Ελλάδας που "θερίζει" ο καρκίνοςΠοιοι οι πρώτοι νομοί σε θνησιμότητα από καρκίνο. Ποια η σχέση με τους Έλληνες μετανάστες στη Δ. Γερμανία και τους εισαγόμενους από τη Βουλγαρία, ρύπους
Ο καρκίνος φαίνεται πως "προτιμά" κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, επισημαίνει ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας "Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο" Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
"Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%" αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα "Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου", που θα πραγματοποιηθεί 14-16 Φεβρουαρίου στη Δράμα.
Αυξητική τάση του καρκίνου έχει παρατηρήσει περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στη Ξάνθη και την Καβάλα ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει στο συνέδριο τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου στην Ανατολική Μακεδονία.
Ο ίδιος πιθανολογεί ότι η αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί: Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά. Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
"Θα πρέπει όμως να γίνουν διαφορετικού τύπου μελέτες για να μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία και όχι πιθανολογώντας. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων" προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα εξεταστεί το γενικότερο πρόβλημα της επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων στην υγεία των πολιτών και η ατμοσφαιρική ρύπανση που θα αντιμετωπίσει στη Δράμα, ιδίως σε περίπτωση που ενδεχομένως θα υλοποιηθεί η εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη. Θα συζητηθεί και θα αναλυθεί η παρουσία ραδιενεργών κοιτασμάτων, όπως το ραδόνιο που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του νομού. Θα συζητηθεί, επίσης, η πιθανή βλαπτική παρουσία των πυρηνικών εργοστασίων, όπως το γειτονικό μας Κοζλοντούι. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην επίπτωση του καρκίνου θυρεοειδούς στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερες μελέτες για το αν η κινητή τηλεφωνία και τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχουν επίπτωση στην αύξηση του καρκίνου στην εποχή μας.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στις βλαπτικές και καρκινογόνες επιδράσεις των φυτοφαρμάκων κυρίως, αλλά και των λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί εμφάνισης καρκίνων από κοινούς ιούς, όπως της ηπατίτιδος Β, του ιού Epstein-Bar και του HPV και θα αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι που ο ήλιος, η τροφή και το αλκοόλ, μπορούν να γίνουν αίτια καρκίνου.
Ξεχωριστή αναφορά θα υπάρξει στην πρόοδο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου των γυναικών με τα νέα εμβόλια, καθώς και στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση 10 μαθητών της Β΄ Γυμνασίου για τις εκθέσεις που έγραψαν σχετικά με το κάπνισμα.
Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία "Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο" δημιουργήθηκε από επτά Δραμινούς γιατρούς που ασχολούνται με τον καρκίνο. "Η Εταιρεία έχει σαν πρώτη προτεραιότητα να δώσει απαντήσεις σε τοπικά προβλήματα και ανησυχίες, αλλά απώτερος στόχος είναι η Δράμα να αποτελέσει 'πλατφόρμα' και σημείο προσέγγισης όλων των επιστημών και τεχνολογιών με επίκεντρο τον καρκίνο" επεσήμανε ο ογκολόγος Χαράλαμπος Ανδρεάδης, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της Εταιρείας μαζί τον κ. Παπαδόπουλο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Γερμανία Γαλλία, ΔΝΤ, ΕΚΤ WSJ: Μυστική συνάντηση για το χρέος στις Βρυξέλλες, χωρίς τον Στουρνάρα


WSJ: Μυστική συνάντηση για το χρέος στις Βρυξέλλες, χωρίς τον Στουρνάρα
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν προσκλήθηκε στην συνάντηση για το ελληνικό χρέος, λένε διεθνή μέσα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Για μυστική συνάντηση με αντικείμενο το ελληνικό χρέος στις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία μάλιστα δεν παρευρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, κάνει λόγο η Wall Street Jοurnal και άλλα διεθνή μέσα.

Στη συνάντηση, που συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν εξετάστηκε πώς θα πιεστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις -πολλές από τις οποίες συναντούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις- καθώς και πώς θα συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας στο β' εξάμηνο φέτος, το οποίο εκτιμάται στα 5-6 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, επισημαίνεται.

Τα διεθνή μέσα, σημειώνουν μάλιστα ότι στην εν λόγω συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο Γ.Στουρνάρας, που εκείνη την ώρα σε άλλη αίθουσα του ίδιου κτιρίου ενημέρωνε τους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, η Wall Street Journal, σημειώνει χαρακτηριστικά «ανώτατοι αξιωματούχοι 'το σκασαν΄ από τους συναδέλφους τους, μετά τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για μια μυστική συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ελληνική διάσωση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, ο οποίος έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη Τύπου στο ίδιο κτίριο, δεν προσκλήθηκε».

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στη WSJ πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν βάλει στον «πάγο» τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.

Οι ανησυχίες, αυξάνουν, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο.

Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ξαναπληρώστε το ΕΕΤΗΔΕ, λέει η Εφορία!...


Θύματα της όλης κατάστασης είναι όσοι φορολογούμενοι είχαν πληρώσει εκπρόθεσμα το λογαριασμό της ΔΕΗ που...
έληγε στις 22 Ιουνίου 2012 με την τελευταία δόση του χαρατσιού.
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους από την εφορία, η οποία τους καλεί να πληρώσουν εκ νέου το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012, καθώς φέρεται να το χρωστούν χωρίς να το γνωρίζουν.

Όπως ενημερώνει με email η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, «δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012, μέσω των λογαριασμών ρεύματος της Δ.Ε.Η. και των λοιπών παρόχων, βεβαιώθηκαν τα ανείσπρακτα υπόλοιπα σύμφωνα με την ΠΟΛ.1272/2013, με ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής στις 31 Ιανουαρίου 2014.

Θύματα της όλης κατάστασης είναι όσοι φορολογούμενοι είχαν πληρώσει εκπρόθεσμα το λογαριασμό της ΔΕΗ που έληγε στις 22 Ιουνίου 2012 με την τελευταία δόση του χαρατσιού.

Αν και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι νόμιζαν ότι είχαν «ξεμπερδέψει» και με τη ΔΕΗ και με την Εφορία, έκαναν λάθος. Η ΔΕΗ έκανε την εκκαθάριση των λογαριασμών ΕΕΤΗΔΕ στις 22 Ιουνίου και έστειλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, δεν ενημέρωσε επαρκώς τους καταναλωτές ότι το χρέος μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε εγκαίρως τους φορολογούμενος για το χρέος τους, παρά μόνο μια μέρα πριν τη λήγη της προθεσμίας για την πληρωμή του. Σημειώνεται ότι το ποσό που κατέβαλαν για τον φόρο στη ΔΕΗ, συμψηφίστηκε με επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η ΔΕΗ είχε ενημερώσει το κοινό με ανακοίνωση στα τέλη Μαϊου του 2013 ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ. Στον επόμενο λογαριασμό εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο...
voria.gr

Read more...

Ο Θεοχάρης εξοργίζει το Μαξίμου...


Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, εξελίσσεται σε "κόκκινο πανί" για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ...
–όπως διαβάζουμε στη στήλη του «Μικροπολιτικού» στα Νέα- κλίμα εντεινόμενης καχυποψίας καταγράφεται για τις πρωτοβουλίες του, και στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα.

Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν χθες το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν ο κ. Σαμαράς ήρθε αντιμέτωπος με την είδηση για το μπλόκο στις γονικές παροχές λόγω χρεών. Αναζήτησε την πηγή στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε να αγνοεί την εγκύκλιο. Από κοινού κατέληξαν ότι υπεύθυνος είναι ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος με ακόμη μία εγκύκλιο κάνει τη ζωή των φορολογουμένων πιο δύσκολη. Και την εκτίμησαν ως μία ακόμη ενέργεια που αθροίζεται σε πολλές προηγούμενες αποφάσεις, δηλώσεις ή διαρροές του, οι οποίες ταλαιπωρούν τους φορολογουμένους, συχνά αλληλοαναιρούμενες.

Ο ίδιος άλλωστε, έχει προσωπικά δεχθεί στο παρελθόν την πρωθυπουργική προειδοποίηση να ακολουθεί τις υποδείξεις και να μην κάνει του κεφαλιού του...
tanea.gr

Read more...

Eτοιμάζουν μπλοκα παντού...Στο δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία αγροτών από την Ηλεία, προκειμένου να συμμετάσχουν αύριο Σάββατο στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη συμπρωτεύουα, με αφορμή την...
25η Agrotica που ήδη έχει ξεκινήσει.

Στο μεταξύ, νέα συγκέντρωση αυτή τη φορά στο κάμπο και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της Ανδραβίδας την Κυριακή, στις 20.00 προγραμματίζεται και με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, στις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου.

Εκπρόσωποι των αγροτών που συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα προχωρήσουν, αναμένοντας την ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στις κεντρικές πλατείες των χωριών.

Όλα προαποφασισμένα
Την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έθεσε στον υπουργό σειρά αιτημάτων, που σχετίζονται τόσο με θέματα φορολόγησης, όσο και μείωσης του κόστους παραγωγής.

«Περιμένουμε τη συζήτηση της επερώτησης που έχουν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ», δήλωσε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας» και πρόσθεσε: «η πρόσφατη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη έδειξε ότι όλα είναι προαποφασισμένα. Εμείς ζητάμε το 2014 να τεθούν όλα πάνω στο τραπέζι από την αρχή. Σε αντίθετη περίπτωση μετά το Σαββατοκύριακο αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις».

«Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και πρόσθεσε: «Η φορολόγηση σε συνδυασμό με τα χαράτσια, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα».

«Η απάντηση που πήραμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τζέλλας, του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, «είναι υποσχέσεις και πάλι. Είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε αμαχητί τα χωράφια μας».

Πηγή: ilialive.gr

Read more...

Αντισυνταγματικό το «πράσινο» τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ...

Αντισυνταγματικό έκρινε το Β. Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το «πράσινο» τέλος , που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ωστόσο, λόγω της ...
αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγές πολιτών της Αττικής, όπως και εταιρειών που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013. Το ΣτΕ έκρινε ότι το εν λόγω ειδικό τέλος (ΕΤΜΑΕΡ) που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να οριστεί όχι με βάση απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλά με νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Read more...

Και πάλι «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα, στην ανεργία...
Στο 27,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ελαφριά αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (27,7%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που...
δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξάλλου, σταθερή στο 12% παραμένει η ανεργία στην Ευρωζώνη από τον Οκτώβριο ώς το Δεκέμβριο, ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς από 10,8% το Νοέμβριο σε 10,7% το Δεκέμβριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Συνολικά, τον Δεκέμβριο καταγράφονται 26,200 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,010 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 162.000 στην ΕΕ και κατά 129.000 στην Ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (27,8% τον Οκτώβριο), στην Ισπανία (25,8%), στην Κροατία (18,6%) και στην Κύπρο (17,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,1%) και στο Λουξεμβούργο (6,2%).

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 13,9% σε 17,5%) και στην Ελλάδα (από 26,1% τον Οκτώβριο του 2012 σε 27,8% τον Οκτώβριο του 2013).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο έφτασε τα 1,388 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,7% και στις γυναίκες στο 32,1%.

Τέλος, αύξηση σημειώθηκε στα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 56,8% το Σεπτέμβριο, στο 59,2% τον Οκτώβριο. Με αυτά τα ποσοστά, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στην ανεργία των νέων και ακολουθούν η Ισπανία (54,3%) και η Κροατία (49,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,4%), στην Αυστρία (8,9%) και στην Ολλανδία (11,3%). Το Δεκέμβριο η ανεργία των νέων στην ΕΕ μειώθηκε στο 23,2% από 23,4% το Νοέμβριο και στην ευρωζώνη στο 23,8% από 24% αντιστοίχως.

Read more...

Ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια προκάλεσε ο σεισμός στην Κεφαλονιά...
Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτήρια στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 σπίτια στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, εκ των οποίων τα 500 έχουν υποστεί βλάβες.

Ωστόσο...
σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, τα κλιμάκια των μηχανικών υπολογίζουν πως περίπου το 5% επί του συνόλου των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές.

Οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έκριναν ακατάλληλο το δημαρχείο Ληξουρίου, το οποίο αρχικώς είχε κριθεί κατάλληλο. Εξαιτίας όμως των μετασεισμών η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Προβλήματα στα σχολεία

Έχουν ελεγχθεί, επίσης, 53 σχολικές μονάδες. Από αυτές, έξι σχολεία χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους, ενώ ζημιές παρουσιάζουν και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες άμεσα για χρήση.

Στο νησί μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τις σχολικές μονάδες.

Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην Κεφαλονιά κλιμάκιο του υπουργείου ώστε να βρεθεί λύση για τους μαθητές των σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός δήλωσε από το Αργοστόλι ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Επίσης, επιθεωρήθηκαν τα δυο Γενικά Νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και δεκατέσσερα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτίρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων.

Στις λοιπές υποδομές υγείας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία, τοπικού χαρακτήρα.

Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα, Νίκο Ανδρουλάκη.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν θα έχει στις 6 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για να συζητήσουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Μιχελάκης, όπως είχε προαναγγείλει, επικοινώνησε με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το σεισμόπληκτο νησί.

Read more...

Απαγορεύει τις αυριανές πορείες η ΕΛΑΣ...


Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής δεν θα επιτραπούν οι αυριανές πορείες που έχουν προγραμματιστεί τόσο από τις ...
αντιφασιστικές οργανώσεις όσο και από τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες στο Σύνταγμα, στα Προπύλαια και στο Μνημείο Ιμίων ωστόσο απαγορεύονται οι πορείες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για λόγους δημόσιας ασφάλειας όπως αναφέρει η ανακοίνωση...

Read more...

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ - ΛΟΒΕΡΔΟΥ...


...ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...
Η συγκρότηση του τρίτου πόλου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη και του προέδρου της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα κ.Ανδρέα Λοβέρδου. Οι δύο άνδρες...
βρέθηκαν για περισσότερο από μία ώρα και συζήτησαν τις βασικές κατευθύνσεις στις από κοινού προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπήκαν σε τεχνικά θέματα, κάτι που θα συζητήσουν σε συνάντηση που θα έχουν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί το όνομα του συνδυασμού, το σύμβολο και το προγραμματικό πλαίσιο.

Πάντως συμφώνησαν και οι δύο πως το ταχύτερο δυνατόν θα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές θα είναι η έγκρισή της από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Το πολιτικό φλερτ των δύο κομμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες και επιβεβαιώθηκε σε προηγούμενη συνάντηση των δύο προέδρων στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εκεί οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων απέναντι στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5647.html

Read more...

ΥΠΟΙΚ: "Ανάσα" για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με αναστολή δόσεωνΔιευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με αναστολή των δόσεων και τοκοπληρωμή. Για ποια δάνεια πρόκειται
Την αναστολή οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013 και του 2014, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν λάβει κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια προς πυρόπληκτους, από το 2007 και μετά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αξιοποίησαν τη δυνατότητα κρατικής εγγυοδοσίας και θέτει ως προϋπόθεση την καταβολή μόνο των τόκων ώστε να μην υπάρξει ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και των κανόνων του ανταγωνισμού και να μην εγερθεί ζήτημα παράνομης αύξησης της κρατικής εγγύησης.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος μετέφερε στην κυβέρνηση αίτημα των επιμελητηρίων να λάβει το υπουργείο Οικονομικών μέτρα διότι υπάρχει ουσιαστική αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν μετά τη λήξη της κρατικής εγγυοδοσίας και να δώσει διετή παράταση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμών που τίθενται από τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού, όσο και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση και για τα προσεχή έτη η παράταση της χρονικής διάρκειας των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. «Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα οδηγούσε σε επαύξηση της ήδη ανειλημμένης μεγάλης εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αποκάλυψε ωστόσο ότι δεδομένης της ύφεσης και της δυσκολίας των επιχειρήσεων, «δρομολογείται, σε όσους δανειολήπτες το επιθυμούν, να τύχουν αναστολής τυχόν οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013, καθώς και των δόσεων του τρέχοντος έτους στο επόμενο έτος, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή των τόκων, ώστε να μην αυξηθεί το ύψος της παρεχόμενης από το δημόσιο εγγύησης».
Απώτερος στόχος είναι να δοθεί μια προσωρινή ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου, για να συνεχιστεί η λειτουργία τους. ώστε απαλλαγμένες από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου αυτών των δόσεων, να εκμεταλλευτούν το κλίμα σταθεροποίησης που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία.
Περαιτέρω εξορθολογισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τον περαιτέρω εξορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην γίνεται κατάχρησή του. Η προαναγγελία τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές εγγυήσεις γίνεται σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται φαινόμενα εκμετάλλευσης του νόμου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έγινε ένα σημαντικό βήμα με την ψήφιση νόμου που ορίζει ότι μόνο αρμόδιο να εισηγείται την παροχής νέας εγγύησης του ελληνικού δημοσίου είναι το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του ελληνικού δημοσίου. Το Σώμα αυτό είναι και αρμόδιο για την τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του δημοσίου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα και ορίστηκαν τα μέλη του.
Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχε δοθεί με δύο τρόπους. Με επιδότηση επιτοκίου και με την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που μπορούσαν να λάβουν οι πληγέντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κ. Σταϊκούρας η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παρασχέθηκε σε 8.868 επαγγελματίες και επιχειρήσεις και το συνολικό ύψος είναι λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ.
http://news247.gr/

Read more...