Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Εμπλέκονται ακόμη πέντε άτομα Δύο αστυνομικοί σε κύκλωμα διακίνησης προϊόντων «μαιμού»


Δύο αστυνομικοί συμπεριλαμβάνονται, στην εγκληματική ομάδα, που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, για αδικήματα σε βάρος αλλοδαπών.
police
Εκτός από τους δύο αστυνομικούς, συνελήφθησαν και τρεις ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται τουλάχιστον ακόμα πέντε άτομα. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, οι δύο αστυνομικοί, ηλικίας 30 και 27 ετών, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Οι άλλοι δύο από τους συλληφθέντες είναι ημεδαποί, ηλικίας 33 και 38 ετών, και ο τρίτος, 32 ετών, υπήκοος Αλβανίας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης οικιακού ασύλου κατά συναυτουργία, παράβασης καθήκοντος, ηθικής αυτουργίας σε απλές σωματικές βλάβες, ληστείας κατ' εξακολούθηση, εκβίασης κατά συναυτουργία, αδικήματα σχετικά με την Υπηρεσία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και της κατοχής ναρκωτικών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη ένας υπήκοος Αλβανίας και τέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι αναζητούνται.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη αδικημάτων, για να αποκομίσουν οικονομικό όφελος από αλλοδαπούς. Ο 33χρονος ημεδαπός, μαζί με τον υπήκοο Αλβανίας, που αναζητείται, παρείχαν πληροφορίες στον 30χρονο αστυνομικό, σχετικά με αποθήκες απομιμητικών προϊόντων στο κέντρο της Αθήνας.
Στη συνέχεια, οι δύο αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, πραγματοποιούσαν ελέγχους στις συγκεκριμένες αποθήκες, χωρίς να κατάσχουν τα απομιμητικά προϊόντα, τα οποία παρέδιδαν στους συνεργούς τους, οι οποίοι τα πουλούσαν σε αλλοδαπούς, που έκαναν εμπόριο τέτοιων προϊόντων.
Τα μέλη του κυκλώματος μοιράζονταν τα χρήματα που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητά τους. Σε περίπτωση που οι αλλοδαποί, οι οποίοι αγόραζαν τα προϊόντα, δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές «υποχρεώσεις» τους, απέναντι στα μέλη της οργάνωσης, ο 38χρονος ημεδαπός και ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας αναλάμβαναν να αποσπάσουν τα χρήματα, χρησιμοποιώντας βία και εκβιασμούς.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με καταγγελία υπηκόου Μπαγκλαντές, το περασμένο καλοκαίρι, πήγαν στην αποθήκη του, στο κέντρο της Αθήνας, ο 30χρονος αστυνομικός, μαζί με τον 33χρονο ιδιώτη και τον υπήκοο Αλβανίας , όπου, αφού του συστήθηκαν ως αστυνομικοί, του ζήτησαν το ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου να μην προχωρήσουν στη σύλληψη του και στην κατάσχεση των προϊόντων του.
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο υπήκοος Μπαγκλαντές, σε άλλη συνάντηση που είχε μαζί τους έδωσε 1.000 ευρώ, ως προκαταβολή του συμφωνηθέντος ποσού, ενώ το επόμενο διάστημα πήγαν στο κατάστημά του ο 38χρονος και ο 32χρονος και τον γρονθοκόπησαν, με σκοπό να αποσπάσουν το υπόλοιπο ποσό.
Παράλληλα, στη δικογραφία περιέχονται καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο 30χρονος αστυνομικός, είτε μόνος του, είτε με τη συνδρομή των συνεργών του, προσέγγιζε αλλοδαπούς σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και τους αποσπούσε χρηματικά ποσά και προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ καταγγέλλεται και έρευνα σε οικία αλλοδαπού, χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Από τις έρευνες που διενήργησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Στην οικία του 30χρονου αστυνομικού, 5 τηλεφωνικές συσκευές, 3 κάρτες SIM και μπλοκ με χειρόγραφες σημειώσεις με τηλεφωνικούς αριθμούς και διευθύνσεις κατοικιών και αποθηκών στο κέντρο της Αθήνας.
-Στην οικία του 27χρονου αστυνομικού, 46 πακέτα τσιγάρων, χωρίς την ειδική ταινία φορολόγησης, 140 απομιμητικά ρολόγια, 26 αλυσίδες χεριού, 13 αλυσίδες λαιμού και μεγάλος αριθμός θηκών, φορτιστών και καλωδίων USB για κινητά τηλέφωνα.
-Στην κατοχή του 33χρονου, το χρηματικό ποσό των 6.060 ευρώ, νάϊλον συσκευασία, που περιείχε ναρκωτική ουσία, πιθανόν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 1,2 γραμμάρια και δύο 2 κινητά τηλέφωνα.
-Σε κατάστημα, ιδιοκτησίας του 33χρονου, στο κέντρο της Αθήνας, ζυγαριά ακριβείας και δύο 2 νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν ναρκωτικά, συνολικού μεικτού βάρους 2,5 γραμμαρίων. Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.
-Στην οικία του 38χρονου, συσκευή κινητού τηλεφώνου, καθώς και δισκία και φιαλίδια, που περιείχαν άγνωστες ουσίες και θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις.
-Στην κατοχή του 32χρονου, 3 τηλεφωνικές συσκευές και το χρηματικό ποσό των 56.036 ευρώ, ενώ στην οικία και το αυτοκίνητό του, μεταξύ άλλων, σιδερογροθιά, μαχαίρι, νάϊλον συσκευασία, με ναρκωτική ουσία, πιθανόν κοκαΐνη, μεικτού βάρους 0,2 γραμμάρια, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ και φιαλίδια με άγνωστες ουσίες.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων εξετάζεται η συμμετοχή των εμπλεκομένων και σε άλλα αδικήματα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κατά της φοροδιαφυγής Μέτρο-σοκ: Μόνιμο «capital control» για συνταξιούχους και Δημόσιο


Μέτρο-σοκ: Μόνιμο «capital control» για συνταξιούχους και Δημόσιο
Εικόνα από τις ουρές στις τράπεζες στις πρώτες μέρες των capital controls, το καλοκαίρι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής. Το μέτρο-σοκ αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

* Διαβάστε αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Mεγάλη διαδήλωση κατά του Ερντογάν...



... στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε τις φωτογραφίες...
Χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα του Σαββάτου, επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία προς την...
κεντρική πλατεία Ταξίμ.
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο -μέχρι στιγμής- 96 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την πολύνεκρη επίθεση.



Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των διαδηλωτών.


Read more...

Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα...


Βίντεο: Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ
 ΒΙΝΤΕΟ...
Tο «τραγούδι της ξενιτιάς» (σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη) χόρεψε το βράδυ της Παρασκευής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο 41ο φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να...

απαθανατίσουν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων το βαρύ ζεϊμπέκικο του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και μέσα λίγες ώρες ανέβηκε στο διαδίκτυο, κάνοντας τον γύρο των social media.

Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ...

Read more...

Επίσκεψη στη Λέσβο Γκουτέρες: Το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό


Γκουτέρες: Το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό
Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων, ενώ η ΕΕ μοιάζει αμήχανη και ανέτοιμη να δώσει λύσεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λέσβος
Τη Λέσβο επισκέπτεται από το μεσημέρι του Σαββάτου ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Λέσβος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παράδειγμα προς όλο τον κόσμο για τα αισθήματα που επέδειξε προς τους ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο διαφεύγοντας από τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής».
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, «το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου και της Ελλάδας. Αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφθηκε αμέσως μετά την άφιξη του -συνοδευόμενος από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη- το κέντρο διαμονής προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, το υπό διαμόρφωση Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.
Το απόγευμα θα πάρει μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εθελοντικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.
Αύριο, Κυριακή, ο κ. Γκουτέρες θα επισκεφθεί το βόρειο τμήμα της Λέσβου και ιδιαίτερα τη διαδρομή από τη Σκάλα Συκαμνιάς μέχρι το Μόλυβο, όπου και πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τσίπρας: Εμείς ήρθαμε για να ξεβαλτώσουμε το παρόν...


...και να αλλάξουμε το μέλλον.
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ...
Mε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή.

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε.


Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και...

προγραμματισμός δράσης
Εκλογή Γραμματέα Κ.Ε. και Πολιτικής Γραμματείας 
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή περιλαμβάνει:

- Την πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Φεβρουάριο


- Την δρομολόγηση καμπάνιας εγγραφής νέων μελών ενόψει του συνεδρίου


Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμπληρωθεί με νέα μέλη στη θέση όσων αποχώρησαν πρόσφατα. 


 Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως, "στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα".


Εμείς ήρθαμε για να ξεβαλτώσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον, πρόσθεσε.


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα, ΕΔΩ...

Read more...

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» Τσίπρας: Υποχρέωσή μας να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες του κόσμου


Το νέο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής τονίζοντας την ανάγκη, το κόμμα να πραγματοποιήσει να ανοιχτό συνέδριο με την εγγραφή νέων μελών ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις εκλογές.
tsipra
Παράλληλα, αναπτύσσοντας τον δεύτερο άξονα της ομιλίας του που αναφέρονταν στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της»
Ως προς τον πρώτο στόχο, την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πραγματοποίηση ενός ανοιχτού συνεδρίου με την εγγραφή νέων μελών έχει ως στόχο , ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετατραπεί σε έναν, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του.
Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας την ανάγκη «ν' ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας».
Πρόσθεσε ότι η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε με άδοξο τρόπο , «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεδώνει καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, για να τονίσει ότι το κόμμα του «δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών, έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι "κόμμα εκτός κράτους", για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι. Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος, δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο.
Αντίθετα, θα λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, που, σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις που συντελούνται, επανακαθορίζει την πολιτική στρατηγική του για τη διεύθυνση της κοινωνίας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. Με αυτήν την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά .
Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί , όπως είπε, από αύριο κιόλας : «Ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε τις οργανώσεις. Ανοίγουμε τις οργανώσεις. Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ' εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία. Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση».
Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
Στην αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ξεκάθαρη εντολή, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα» και τόνισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ειδικότερα αναφέρθηκε:
α). Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
β) την απομείωση του χρέους, και
γ). τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Γιατί έχουμε στο πρόγραμμά μας άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο:
α). η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.
β). η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:
§ Η έκδοση καρτών μετακίνησης για 'Ατομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.
§ Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.
§ Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.
§ 'Αμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.
Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.
γ). η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.
δ). η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.
Για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και θα το πετυχαίνει αυτό συλλαμβάνοντας τους διαφεύγοντες πόρους του και εξασφαλίζοντας νέους.
Ένα σύστημα που θα παίρνει από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα δίνει σε καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.
στ). η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
§ Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.
Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.
Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.
§ Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.
§ Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.
§ Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων.
Σύντομα, με την ψήφο της, η Βουλή των Ελλήνων θα βάλει τέλος στην προκλητική οικονομική ασυδοσία της διαπλοκής.
§ Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
§ Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.
§ Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.
§ Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

Read more...

Δριμύ κατηγορώ από τον ηγέτη των Κούρδων - Καταδίκασε την επίθεση ο Ερντογάν Μακελειό σε συγκέντρωση Κούρδων στην Άγκυρα -Δεκάδες νεκροί και τραυματίες


Στους 86 ανέρχονται οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας. Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.
turk
Τα αίτια της διπλής αυτής έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μπορεί να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.
H στιγμή της έκρηξης:
"Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του μακελειού. Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως "Δολοφόνοι αστυνομικοί" όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Μια συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης είχε προγραμματιστεί αργότερα σήμερα στο μέρος όπου σημειώθηκε η διπλή έκρηξη, έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
"Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω", είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.
Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.
Ντεμιρτάς: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».
Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».
Τέλος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συσκέπτεται από τις 12 το μεσημέρι με αρμόδιους υπουργούς και στελέχη σχετικά με την ασφάλεια.
Ερντογάν: Η επίθεση στοχεύει την ειρήνη του έθνους
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την "επίθεση μίσους", όπως την χαρακτήρισε, που σημειώθηκε σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή "στοχεύει την ειρήνη του έθνους" και έκανε έκκληση για "αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα" απέναντι στην τρομοκρατία.
"Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.
Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Read more...

Έως 30.000 ευρώ το αφορολόγητο...


Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Έως 30.000 ευρώ το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία από το 2016...για πρώτη κατοικία από το 2016...
Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2016 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και σήμερα πληρώνουν ελάχιστο φόρο.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", εξετάζεται επίσης η...
αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικό φόρου για τις μεγάλες περιουσίες με στόχο όλες οι αλλαγές να οδηγήσουν στην ελάφρυνση κυρίως των αστικών ακινήτων που σήμερα υπερφορολογούνται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 - 30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή 150.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρώτα 20.000 - 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ.

Οπως όλα δείχνουν το 2016 περισσότεροι από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν έναν νέο φόρο ακινήτων τα έσοδα του οποίου θα ανέρχονται στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα ακριβώς έχουν εγγραφεί και στο μνημόνιο. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι όλες οι αλλαγές εκτός από το ότι θα πρέπει να δίνουν αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αναπροσαρμοστούν τον Σεπτέμβριο του 2016. Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας προβλέπει τα εξής:

1. Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου για σύνολο ακίνητης περιουσίας η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τα 20.000-30.000 ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε το αφορολόγητο όριο θα αφορά ακίνητα – πρώτη κατοικία που δεν ξεπερνούν ένα ύψος αντικειμενικής αξίας για παράδειγμα τα 100.000 – 150.000 ευρώ. Εάν κάποιος έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, όπως και σήμερα.

2. Ενταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στις οποίες έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα δηλαδή με ένα ευρώ το στρέμμα. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.

3. Τροποποίηση των κλιμάκων υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στόχος είναι να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις κυρίως χαμηλές και μεσαίες αξίες όπου η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 800-1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

4. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

5. Καταργήσεις απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα εφόσον θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. φορολογούμενους. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ) σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις:

• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

Σημειώνεται ότι ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι υπάρχει συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Read more...

Πορίσματα-φωτιά για την Ελληνικός Χρυσός...


Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Χαλκιδικής βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες δύο πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που βεβαιώνουν σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Μαύρων Πετρών, στον Μαντέμ Λάκκο. 

Σύμφωνα με αυτά, η εταιρεία προκάλεσε...
ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους για περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος είχε πραγματοποιήσει αυτοψία από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014, εστιάζοντας στη διαχείριση αποβλήτων αλλά και την απόκρυψη υποβολής στοιχείων για την επικινδυνότητα των προιόντων.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση, σχετικά με την επικινδυνότητα των παραγόμενων προϊόντων (σφαλερίτη και γαληνήτη) δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα για τον ασφαλή χειρισμό τους προκειμένου να αποτρέπεται η ρύπανση περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Η απόκρυψη των στοιχείων δεν αφορά μόνο την διαχείρισή τους στις εγκαταστάσεις της αλλά και την μεταφορά τους από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι οι πληροφορίες για την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών θα παρείχαν την ευχέρεια στο Υπουργείο να εκτιμήσει τους κινδύνους σε όλα τα στάδια χειρισμού των προϊόντων και να θέσει όρους και προϋποθέσεις για τον ασφαλή χειρισμό τους. Επιπλέον, τονίζεται πως οι διαδικασίες μεταφοράς των συμπυκνωμάτων δια θαλάσσης δεν ήταν σύννομες καθώς δε δηλώνονταν η επικινδυνότητα των μεταφερόμενων προϊόντων στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές με κίνδυνο την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και της υγείας των εμπλεκομένων.

Κατά την επιθεώρηση περιβάλλοντος, η αναφορά των προιόντων και της επικινδυνότητάς τους σε σχέδια και μελέτες άλλων αδειών και εγκρίσεων δεν απαλλάσσει την εταιρεία από την υποχρέωση για υποβολή των στοιχείων κατά τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

Οι δε δραστηριότητες που σχετίζονται με τέτοια υλικά εκτός μεταλλευτικών χώρων εμπίπτουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες στη συνθήκες SEVEZO περί προστασίας του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των περιοίκων. Συνεπώς, συμπεραίνουν οι επιθεωρητές, η αδειοδοτούσα αρχή δε γνώριζε την επικινδυνότητα των προϊόντων και επομένως τεκμαίρεται ότι δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα.

Εντοπισμένη ρύπανση

Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου στο σημείο εκβολής στη Θάλασσα και στον Μαντέμ Λάκκο πριν την εκβολή στο ρέμα Κοκκινόλακα, αναφέρεται ότι προέκυψαν υπερβάσεις των ορίων διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρεών μετάλλων (μολύβδου, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου) αλλά και αρσενικού. Η παράβαση αυτή συνιστά, σύμφωνα με την Επιθεώρηση, ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών που έγιναν παρίστατο εκπρόσωπος της εταιρείας προκειμένου να ληφθεί αντιδείγμα για να αναλυθεί από την εταιρεία.

«Ουδέποτε η εταιρεία κοινοποίησε τα αποτελέσματα των αναλύσεων των αντιδειγμάτων ούτε το έπραξε στο απολογητικό της υπόμνημα», τονίζει συγκεκριμένα η Επιθεώρηση στο σχετικό πόρισμά της.

Στην αυτοψία τους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος παρατηρούν επίσης, ότι από τις όξινες απορροές των στοών στο Μαντέμ Λάκκο προέκυπτε λάσπη την οποία η εταιρεία απέρριπτε σε λίμνες αποβλήτων, χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία κατά παράβαση και πάλι τις σχετικής ΚΥΑ.

Σοβαρές παραβιάσεις διαπιστώνονται και στην αποθήκευση των αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους που βρίσκονται σε επαφή με τα δασική βλάστηση. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται είτε από την ισχύουσα ΚΥΑ είτε από την περιβαλλοντική νομοθεσία να χρησιμοποιεί τις περιβαλλοντικές επιβαρυμένες περιοχές ως χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης αποβλήτων», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες των επιθεωρητών κατά το διάστημα 21/1/2014 μέχρι και 30/5/2014 η εταιρεία διέθεσε υγρά απόβλητα με υπερβάσεις ως προς τις συγκεντρώσεις των μετάλλων μαγγανίου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων το Ph ήταν υψηλότερο του επιτρεπτού η συγκέντρωση του ολικού ήτα 1,200 mg/l έναντι 500 μg/λ. Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων υπερέβαιναν από 100 έως και 1272% τα εγκεκριμένα όρια. Μιλούν λοιπόν, για διαφυγή όξινων απορροών στο μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου ρέματος με κατεύθυνση προς τον Μαυρόλακα.

Σε πολλές περιπτώσεις όπως και στην περίπτωση των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας η εταιρεία χαρακτήριζε ως προιόν και όχι ως απόβλητο το παραγόμενο υπόλειμμα των επεξεργασιών της, διότι ήθελε να είναι εμπορεύσιμο. Αυθαιρετα δηλαδή προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό με κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε αυτή την περίπτωση.

Τα πορίσματα μελετά η εισαγγελία.

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός

«Αυτά τα πορίσματα βασίζονται σε δειγματοληψίες των ετών 2012,2013 και 2014. Βγήκαν όμως τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για κάποιους λόγους...», ανέφερε σχετικά στην ΕΦΣΥΝ, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της «Ελληνικός Χρυσός», Κώστας Γεωργάντζης, προσθέτοντας: «Έχουμε ήδη απαντήσει σε όλες τις αιτιάσεις και γνωρίζουμε ότι έχουμε τηρήσει όλους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι μετρήσεις των παρελθόντων ετών καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα στα εργοτάξια. Αν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα θα μας το είχαν πει τότε, όταν έγιναν οι μετρήσεις. Αυτό και μόνο εγείρει κάποιες σκέψεις... Μάλλον διαφορετικός είναι ο λόγος που εστάλησαν τώρα στην εισαγγελία και δεν έχει να κάνει με την προστασια του περιβάλλοντος». 

Αναλυτικά τα δύο πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος:



efsyn.gr

Read more...

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ολάντ...


Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή θα γίνει παρουσία του... Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επίσης έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας σε γαλλικό πανεπιστήμιο. Η τελετή θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.

  enikonomia.gr

Read more...

Διπλάσια προκαταβολή φόρου ζητά το ΥΠΟΙΚ από τους αγρότες...


Διπλάσια προκαταβολή φόρου ζητά το ΥΠΟΙΚ από τους αγρότες
Μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν ως κύριο επάγγελμα αυτό του αγρότη, ή δηλώνουν έσοδα που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα, καθώς, όπως προκύπτει με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνεται και μάλιστα αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 27,5% σε...
55% για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2014. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανέβει στο σύστημα TAXIS το ποσό που προκύπτει από την παραπάνω διαφορά φόρου και το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σε 3 ισόποσες δόσεις έως το τέλος του έτους. 



Πρόκειται για μία «ψυχρολουσία» επί του συνόλου σχεδόν του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι οι αγρότες θεωρούσαν ότι τουλάχιστον για φέτος είχαν ξεμπερδέψει με την φορολογία εισοδήματός τους, καθώς είχαν λάβει τα εκκαθαριστικά τους, ενώ αρκετοί είχαν σπεύσει να τακτοποιήσουν και τις οφειλές τους. Να σημειώσουμε πως ήδη σε ορισμένους από αυτούς, έχει κοινοποιηθεί η απαίτηση για την πληρωμή επιπλέον φόρου από το κράτος, μέσω νέων εκκαθαριστικών, η αποστολή των οποίων ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα και σε ότι αφορά το σύστημα TAXIS, να επισημάνουμε πως η πλειονότητα των αγροτών θα αρχίσει να ενημερώνεται από τη Δευτέρα, καθώς το σύστημα –παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες- εξακολουθεί και «ενημερώνεται». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τους απασχολούμενους στη γεωργική παραγωγή της χώρας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη Βουλή και την σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 1\1\2014. Η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει επίσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος 75% για τα κέρδη που προκύπτουν για το 2015 και 100% για τα κέρδη που προκύπτουν από το 2016 και εφεξής. Η σχετική εγκύκλιος με θέμα «Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α'94) που αφορούν σε τροποποίηση του ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.)» άρχισε ήδη από τις 2 Οκτωβρίου να κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Με τις νέες διατάξεις ορίζονται οι συντελεστές προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 ως εξής:i) 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014,ii) 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015, iii) 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Να προσθέσουμε πως με βάση το  3ο Μνημόνιο που υπέγραψε τον Ιούλιο η κυβέρνηση με τους δανειστές μας, οι αγρότες για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια θα βρεθούν στο επίκεντρο μίας σφοδρής «φοροκαταιγίδας», δεδομένου ότι εκτός της αύξησης της προκαταβολής φόρου, αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά τόσο από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, από το 13% που είναι φέτος στο 20% το 2016, όσο και από τη σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.

protothema.gr

Read more...