Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Γεωργιάδης: Αναδρομικός έλεγχος τώρα του "Πόθεν έσχες" των διοικητών του ΕΣΥ από το 2000Αναδρομικό έλεγχο, από το 2000, των δηλώσεων "Πόθεν έσχες" όλων των διοικητών του ΕΣΥ, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τον κατά προτεραιότητα έλεγχο των δηλώσεων "Πόθεν έσχες" όλων των διοικητών και υποδιοικητών οι οποίοι υπηρέτησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το 2000 έως και σήμερα, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Σε επιστολή του προς τον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Υγείας ζητά αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων "Πόθεν έσχες", "στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας".
Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού Υγείας προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
"Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας αιτούμαι όπως κατά προτεραιότητα ελεγχθούν αναδρομικά οι δηλώσεις πόθεν έσχες όλων των διατελεσάντων Διοικητών και Υποδιοικητών που υπηρέτησαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 2000 έως και σήμερα.
Μετά Τιμής
Υπουργός Υγείας
Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης".
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στον χώρο της Υγείας δεν θα γίνουν απολύσεις, πέραν όσων προέλθουν από υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παρουσιάσει πλαστά πτυχία.
Επισήμανε δε, ότι εκτός του ελέγχου από το ΑΣΕΠ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του ξεκινούν ενδελεχή έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων. Πρόσθεσε ότι σήμερα θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα κριτήρια της κινητικότητας για τον χώρο της Υγείας.

Read more...

Οι γιατροί "γυρνούν την πλάτη" στα νησιά...


Μηδαμινό παραμένει το ενδιαφέρον για την πλήρωση θέσεων επικουρικών γιατρών σε νησιωτικές περιοχές και κυρίως στην άγονη γραμμή, με τις προκηρύξεις είτε να ολοκληρώνονται χωρίς συμμετοχή και αναγκαστικά να επαναλαμβάνονται, είτε οι θέσεις που ...
προκηρύσσονται να καλύπτονται αρχικά αλλά στη συνέχεια οι γιατροί να παραιτούνται του δικαιώματός τους.

Οι επικουρικές θέσεις που προκηρύσσονται είναι χρονικής διάρκειας ενός έτους και μισθολογικής αξίας 1.500 ευρώ. Φαίνεται ωστόσο, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, πως οι νέοι γιατροί προτιμούν τα αστικά κέντα από τα νησιά, όπου αφενός η ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό οδηγούν σε περισσότερες βάρδιες εφημερίας, αφετέρου το κόστος της διαβίωσης αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά την τελευταία ανακοίνωση προσλήψεων που έγινε από το υπουργείο Υγείας στα μέσα Ιουνίου αναφερόταν μάλιστα χαρακτηριστικά πως από τις συνολικά 403 που είχαν προκηρυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καλύφτηκαν τελικά οι 308. Περίπου το 1/10 των συμβασιούχων γιατρών προοριζόταν να καλύπτουν καίριες ανάγκες του ΕΣΥ στα νησιά του Αιγαίου, του Ιουνίου καθώς και στην Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, σε πολλές μονάδες υγείας στη νησιωτική χώρα δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος. Έτσι προκηρύχτηκαν ξανά 95 θέσεις για νησιά, μεταξύ των οποίων η Χάλκη, η Τήλος, η Αμοργός και τα Κύθηρα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς και έτσι να καλυφτούν τα κενά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης μελετά την θέσπιση τριετούς σύμβασης, τη δυνατότητα συνυπηρετήσεως για ζευγάρια γιατρών, τη μοριοδότηση τους για τη πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, αλλά και την παροχή διαμονής προκειμένου να μειωθούν τα μηνιαία έξοδα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μυκόνου, όπου το κέντρο υγείας έχει μείνει με μόνο έξι γιατρούς (τρεις παθολόγους, ένα παιδίατρο, ένα μικροβιολόγο και μια γενική γιατρό) από τους δέκα που υπηρετούσαν πέρσι, ενώ τις ανάγκες των ασφαλισμένων καλύπτουν και τρεις αγροτικοί ιατροί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυξημένα έξοδα διαμονής στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων ήταν η βασική αιτία για τη μη πλήρωση των θέσεων.

Χωρίς παιδίατρο παραμένει εδώ και χρόνια το κέντρο υγείας στην Πάρο. Παρά το γεγονός πως οι υπηρεσίες του κέντρου στελεχώθηκαν με τρεις επικουρικούς (παθολόγο, καρδιολόγο και οδοντίατρο) και ένα αγροτικό γιατρό, η θέση παιδιάτρου επαναπροκηρύσσεται διαρκώς, καθώς οι γιατροί που την καταλαμβάνουν τελικά δεν έρχονται. Στο τέλος Μαΐου, με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Υγείας δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση παιδιατρικής στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Η θέση του παιδιάτρου έπρεπε να είχε καλυφθεί με προηγούμενη απόφαση στα τέλη Μαρτίου για τον διορισμό δύο επικουρικών γιατρών (ορθοπεδικού και παιδιάτρου). Ο ορθοπεδικός ανέλαβε τα καθήκοντά του κανονικά, αλλά η θέση του παιδιάτρου παρέμεινε κενή, καθώς ο γιατρός δεν προσήλθε για να αναλάβει υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις παιδίατροι τα τελευταία χρόνια αρνήθηκαν να έρθουν στο νησί. Αποτέλεσμα, 2.500 παιδιά σε Πάρο και Αντίπαρο να μένουν χωρίς γιατρό με την ανάλογη ειδικότητα.

Χωρίς γιατρούς έμεινε το νησί του Αγίου Ευστρατίου, καθώς δεν εκδηλώθηκε σχετικό ενδιαφέρον για την πλήρωση των δύο θέσεων αγροτικών γιατρών. Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου που έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς, ενώ η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο λειτουργεί χωρίς νεφρολόγο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της άρνησης των επικουρικών γιατρών να καλύψουν τις νησιωτικές περιοχές αποτελεί και η Λέρος, όπου μένει ακόμη ανοιχτή η θέση χειρούργου. Το νοσοκομείο της Λέρου εξυπηρετεί τα γειτονικά νησιά της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, των Αρκιών και άλλων μικρότερων, ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται σε 13.000 μόνιμους κατοίκους. Το παράδοξο είναι πως τα κονδύλια που δαπανώνται σε μηνιαία βάση για τη διακομιδή ασθενών με ταχύπλοο σκάφος ή με αερομεταφορά θα μπορούσαν να καλύψουν την παραμονή μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο της Λέρου.

Μόνη εξαίρεση το Καστελόριζο. Εκεί μετά από μήνες προσπαθειών προσελήφθη τελικά νέος γιατρός.

Βίκυ Κουρλιμπίνη (Capital.gr)

Read more...

Έπεσαν οι υπογραφές για τον ΟΠΑΠ...
Έπεσαν οι υπογραφές στην σύμβαση πώλησης του 33% της ΟΠΑΠ στην EMMA DELTA, έναντι συνολικού τιμήματος 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. ευρώ μετρητοίς και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις).
Το ...
ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, «το ΤΑΙΠΕΔ έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, υλοποιεί με αποφασιστικότητα, συνέπεια και διαφάνεια ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

parapolitika.gr

Read more...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις μετατάξεις...
Υπεγράφη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη η υπουργική απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και τον...
τρόπο μοριοδότησής τους.

 Η υπουργική απόφαση αποτελεί συνέχεια εκείνης της 2ας Αυγούστου, που προέβλεπε τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα και βασιζόταν, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε τέσσερις αρχές: αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο της αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Σκοπός της υπουργικής απόφασης, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:

α) Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

β) Τα αναγκαία δικαιολογητικά.

γ) Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης.

δ) Τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια.

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΑΣΕΠ, το οποίο υποστηρίζει το Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής, λειτουργικά, διοικητικά και μηχανογραφικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει βάσει των πινάκων συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Επίσης, το ΑΣΕΠ καταρτίζει κατά φθίνουσα σειρά πίνακα βαθμολογικής κατάταξης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού και τον διαβιβάζει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής.

in.gr

Read more...

«Μαϊμού» τυφλοί και κωφάλαλοι σε ποσοστό 20-30% στην Αιτωλοακαρνανία...


Ποσοστό 20,45% των εξετασθέντων, κατά τη διενέργεια επανελέγχων των επιδοματούχων κωφαλαλίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκαν να λαμβάνουν το επίδομα αυτό παράνομα.

Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε ...
σύνολο 44 εξετασθέντων επιδοματούχων, οι 9 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δε δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα ενώ 35 από αυτούς το δικαιούνταν.

Επίσης, ποσοστό 27,38% των εξετασθέντων, κατά τη διενέργεια επανελέγχων των επιδοματούχων τυφλότητας στο ίδιο νομό, βρέθηκαν να λαμβάνουν το επίδομα αυτό παράνομα.

Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 336 εξετασθέντων επιδοματούχων, οι 92 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δε δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα ενώ 244 το δικαιούνταν.

Συγχρόνως, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μη προσέλευσης και της αναβολής εξέτασης περιστατικών τόσο στην περίπτωση των επιδοματούχων κωφαλαλίας -83 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 51%) και 36 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 22,08% στο σύνολο των περιστατικών)- όσο και στην περίπτωση των επιδοματούχων τυφλότητας -266 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 41,56%) και 23 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 3,59% στο σύνολο των περιστατικών).

Για λόγους χρηστής διοίκησης, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση, θα διεξάγει εκ νέου ελέγχους εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Σε όσους επιδοματούχους δεν προσέλθουν για εξέταση είτε δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Τα ευρήματα των επανελέγχων των επιδοματούχων κωφαλαλίας και τυφλότητας και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατέδειξαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Ήδη έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και έχει διακοπεί η καταβολή του επιδόματος σε όσους το λάμβαναν παράνομα. Δυστυχώς, αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό δεν προσήλθε στους ελέγχους. Για αυτούς τους επιδοματούχους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στο πλαίσιο νέου ελέγχου που θα διεξαχθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, να προσέλθουν ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα καταβολής του επιδόματός τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διακοπεί και γι’ αυτούς η χορήγηση του επιδόματος. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως έχουμε δεσμευτεί άλλωστε, ώστε τα επιδόματα να χορηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη»...

Read more...

Το ΙΚΑ ξεκινά κατασχέσεις ακινήτων και λογαριασμών...Κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και για οφειλές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μέσω του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με ...
τον κ. Σπυρόπουλο, όσον αφορά το ΙΚΑ, από τις οφειλές των 8 δισ. ευρώ, με το νέο καθεστώς ρυθμίσεων θα εισπραχθούν 3 δισ. ευρώ.

Η διεκδίκηση των οφειλών θα γίνεται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους και εντός 20 ημερών από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη...
tokarfi.gr

Read more...

Ποιοι εξαιρούνται από τις λίστες διαθεσιμότητας στο Δημόσιο...


Το πιο δύσκολο καλοκαίρι για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι το φετινό αφού η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για να ξεκινήσει η έξοδος εργαζομένων στο Δημόσιο έφερε τα πάνω κάτω.
Μετά από το πρώτο κύμα στο ...
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζουν τις λίστες με τους επόμενους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο με επείγουσα εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου προσδιορίζει τις κατηγορίες των υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

Οπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ πέντε είναι οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που θα εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα.

άτομα με αναπηρία άνω του 67%
πολύτεκνοι
α) με περισσότερα από 4 παιδιά, που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή είναι μέχρι 25 ετών και υπηρετούν τη θητεία τους

β) στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας

γ) στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι γονείς χωρίς σύζυγο με τρία παιδιά, εφόσον είναι 23 ετών, άγαμα, σπουδάζουν ή υπηρετούν στο στρατό

όσοι φροντίζουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Απαιτείται και πιστοποιητικό αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που θα είναι σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα αν προσκομίσει το πιστοποιητικό
μονογονεϊκές οικογένειες
όσοι έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες
Ποια είναι τα απαραίτητα πιστοποιητικά-διακιολογητικά

Για να μπορέσουν όμως να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα:

Για τους υπαλλήλους με αναπηρία απαιτείται πιστοποιητικό σε ισχύ από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
Για τους πολύτεκνους: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων. Αν υπάρχει παιδί με αναπηρία (άνω του 67% και ανεξαρτήτως ηλικίας), απαιτείται πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα, όπως επίσης κι αν ένας από τους δυο γονείς είναι στην ίδια κατάσταση.
Σε περίπτωση στρατιωτικής θητείας παιδιού, χρειάζεται βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές. Για τους μαθητές ή τους σπουδαστές, βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής.
Χρειάζεται επίσης αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του τρέχοντος έτους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, λόγω χηρείας ή διαζυγίου, είτε ο υπάλληλος έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια παιδιού και εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, απαιτούνται:
Πιστοποιητικό του δήμου που θα προκύπτει πως έχει τουλάχιστον ένα παιδί ανήλικο έως 25 ετών. Αν το παιδί σπουδάζει, χρειάζεται βεβαίωση
Για την απόδειξη γονικής μέριμνας, δικαιολογητικό από την δημόσια αρχή ενώ για το διαζύγιο απαιτείται αντίγραφο της δικαστικής απόφασης
Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί κατ' αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα
Αν δυο σύζυγοι εργάζονται στο δημόσιο, ο ένας θα εξαιρεθεί. Αλλά για να διαπιστωθεί αυτό χρειάζεται:
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το δήμο
Βεβαίωση του φορέα στον οποίο εργάζεται ο σύζυγος που να αναφέρει ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα
Για να διαπιστωθεί πως ο υπάλληλος έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης και ζει στο ίδιο σπίτι με το άτομο που έχει υπό την επιμέλειά του, το οποίο έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000€, πρέπει να προσκομίσει:
Εκκαθαριστικό της ΔΟΥ ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης που θα αποδεικνύει πως ζει με το παιδί και ότι το εισόδημά του, εξαιρούμενων των προνοιακών επιδομάτων, είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ
Αντίγραφο της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης...

Read more...