Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αναπλήρωση των απωλειών του ΕΚΑΣ έως και 70%...


Αναπλήρωση των απωλειών του ΕΚΑΣ έως και 70%
Αναπλήρωση των απωλειών από 40% έως και 70% θα έχουν οι 230.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχασαν μέρος του επιδόματος ή...
θα το χάσουν μέχρι το 2019.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και η δέσμη πέντε μέτρων με άμεση εφαρμογή για τους 120.000 συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ, θα έχουν επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια 

Η βεντάλια των παρεμβάσεων ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων προβλέπει:


  • Δωρεάν φάρμακα (πλήρη απαλλαγή από την συμμετοχή) για τους δικαιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι διατηρούσαν με προηγούμενη ρύθμιση μέχρι και 31/12/2019 (οριστική κατάργηση του επιδόματος) την μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Τώρα, τουλάχιστον για φέτος, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.
  • Όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στην σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμένως ήταν 4%). Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται μόνο όσοι χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ.
  • Όσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ εξαίρεση στο πρόγραμμά της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ
  • Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή. 
  • Διατηρεί κατ΄ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα). 

Τα μέτρα βρίσκουν εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, και διευκρίνισε πως για το τρέχον έτος έχει διασφαλιστεί πλήρως η δέσμη των παρεμβάσεων. «Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για τα επόμενα δύο έτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Υπολογίζεται πως το κόστος των μέτρων είναι λιγότερο από 50 εκατομμύρια για το 5μηνο Αύγουστος – Δεκέμβριος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα πέντε μέτρα θα «μετρήσουν» από την σύνταξη Αυγούστου που πληρώνεται σε λίγες μέρες αλλά θα εμφανιστούν – λόγω χρόνου – στην σύνταξη Σεπτεμβρίου...

Ανδρέας Πετρόπουλος

Read more...

Τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ...


Τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ προανήγγειλε ο Κατρούγκαλος... προανήγγειλε ο Κατρούγκαλος...
Την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», που συζητείται και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η οποία θα προβλέπει την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Με...
αυτή τη ρύθμιση καλύπτουμε το 40 με 70% των απωλειών που υπέστησαν οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια των χθεσινών πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Πάντως, η εξαγγελία του κ. Κατρούγκαλου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς η τροπολογία ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κακή συνεννόηση με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα.

Read more...

Παραιτήσεις εν μέσω κλίματος διώξεων στην Τουρκία...


Μπιναλί Γιλντιρίμ και Τούρκοι στρατιωτικοί
Kαι ενώ στην Τουρκία όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας, που θα αποφασίσει με οριστικό τρόπο τις καρατομήσεις στα ανώτερα κλιμάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, παραιτήθηκαν δύο σημαντικοί στρατηγοί του...
τουρκικού Στρατού Ξηράς.

Πρόκειται για τον αρχηγό του Στρατού Ξηράς, στρατηγό Ιχσάν Ουγιάρ, και τον αρχηγό του τομέα Εκπαίδευσης και Δόγματος Διοίκησης, στρατηγός Καμίλ Μπασόγλου.

Οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί παραιτήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει σαρωτικό ανασχηματισμό στο τουρκικό στράτευμα, συνεπεία της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η συνεδρίαση, που γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Αγκυρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές, εντός της ημέρας (αντί εντός 3 ημερών που ηταν το σύνηθες), και βάσει λίστας προγραφών, την οποία έχει ήδη παραδεχθεί ο Τούρκος υπ. Ενέργειας και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν.

Ήδη χθες είχαν αποταχθεί με ταπεινωτικό τρόπο 1.684 μέλη του τουρκικού στρατεύματος, με την κατηγορία της εμπλοκής στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μεταξύ των αποταχθέντων, έπειτα από κυβερνητικό διάταγμα, είναι 87 στρατηγοί, 32 ναύαρχοι και 30 πτέραρχοι. 

Με το ίδιο διάταγμα, μάλιστα, διατάχθηκε το κλείσιμο πάνω από 130 ΜΜΕ, μεταξύ αυτών τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 23 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 45 εφημερίδες!

88 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών

Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απολύθηκαν 88 υπάλληλοι του υπουργείου του.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπέ ότι οι απολύσεις σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.Οι 88 προστίθενται στους περισσότερους από 8.000 συλληφθέντες δημοσίους υπαλλήλους -σε σύνολο περίπου 16.000 προσαχθέντων- που κατηγορούνται ή ελέγχονται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση FETÖ» του Φετουλάχ Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μποζντάγ: «Ο Γκιουλέν ίσως διαφύγει»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι ο αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες ιεροκήρυκας, Φετουλάχ Γκιουλέν, μπορεί να διαφύγει από τις ΗΠΑ.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι η Τουρκία λαμβάνει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας μπορεί να φύγει από την κατοικία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στο δίκτυο Habertutk TV, είπε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν μπορεί να διαφύγει στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική ή στην Αίγυπτο. 

Πάντως, η Αίγυπτος αρνήθηκε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τούρκο ιεροκήρυκα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, η Αίγυπτος θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα εφόσον υπάρξει.

Read more...

Χιλιάδες πολιορκημένοι στο Χαλέπι...



Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους αντάρτες που έχουν αποκλείσει το Χαλέπι καθώς ο καθεστωτικός στρατός του Άσαντ ανακοίνωσε ότι...
έχει περικυκλώσει την περιοχή.

Πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι είναι οι περίπου 40.000 αποκλεισμένοι άμαχοι, με τα τρόφιμα και το νερό να λιγοστεύουν.

Όπως δήλωσε στο CNN ο φωτορεπόρτερ Karam Al Masri, υπάρχει έλλειψη σε όλα τα είδη ανάγκης, οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές και οι άνθρωποι στέκονται σε μεγάλες ουρές για να πάρουν τρόφιμα.


Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε κάθε οικογένεια αναλογούν έξι καρβέλια ψωμί κάθε δύο ημέρες.

Αν και οι κάτοικοι λαμβάνουν μηνύματα να φύγουν από την πόλη, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, εξηγεί ο Masri.

«Δεν υπάρχουν δίοδοι διαφυγής, όλοι οι δρόμοι είναι αποκομμένοι και όλοι φοβούνται ότι ο στρατός του Άσαντ θα σκοτώσει όποιον επιχειρήσει να φύγει».

Δυνάμεις του καθεστώτος προχώρησαν σήμερα σε ρίψη τροφίμων, αλλά ο κόσμος φοβάται να τα τα φάει μήπως είναι δηλητηριασμένα.


Βόμβες διασποράς

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) κατηγόρησε σήμερα το συριακό καθεστώς και τον ρώσο σύμμαχό του ότι χρησιμοποιούν ευρέως τα απαγορευμένα όπλα μαζικής διασποράς στις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών στη Συρία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κατέγραψε 47 φορές τη χρήση όπλων διασποράς από τις 27 Μαΐου, τυφλές βόμβες που σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες άμαχους στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες σε τρεις επαρχίες.

«Μετά την επανάληψη των κοινών ρωσο-συριακών επιχειρήσεων, παρατηρήσαμε μια συνεχή χρήση όπλων διασποράς», διευκρίνισε ο Ολε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής εκτάκτων επιχειρήσεων του Human Rights Watch.

«H ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να εγγυηθεί ότι οι δυνάμεις της και αυτές της Δαμασκού δεν χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά, εξ ορισμού τυφλά».

© 2016 Hussam Al-Termanini
Τον Δεκέμβριο το HRW δήλωσε ότι έχει τεκμηριώσει τη χρήση επί 20 φορές όπλων διασποράς από τότε που άρχισαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Παρότι η Ρωσία και η Συρία δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη (του Όσλο) για τα όπλα διασποράς, εξακολουθούν να δεσμεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου που απαγορεύει τις τυφλές επιθέσεις», δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Οι βόμβες διασποράς ερρίφθησαν από αέρος ή εκτοξεύθηκαν από την ξηρά. Οι βόμβες αυτές εκρήγνυνται στον αέρα και διασπείρουν μικρότερες σφαίρες, μεγέθους μπάλας του τένις, σε μεγάλη έκταση.

Αμνηστία σε όσους παραδοθούν

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, προσφέρει αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν στις αρχές κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών.
Μπασάρ αλ Άσαντ
Μπασάρ αλ Άσαντ Μπασάρ αλ Άσαντ | SANA via AP
Η χορήγηση αμνηστίας προβλέπεται σε σχετικό προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα και προτρέπει στην απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, όσοι απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους τους θα εξαιρεθούν της τιμωρίας εάν παραδοθούν μέσα σε ένα μήνα.

Ανθρωπιστική επιχείρηση ανακοίνωσε η Μόσχα

Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, ανακοινώνει πρωτοβουλίες.
O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου
O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου | Russian Defense Ministry Press Service
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ο ρωσικός και ο συριακός στρατός θα αρχίσουν «μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση» στο Χαλέπι προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους «που έχουν γίνει όμηροι τρομοκρατών».

Τρεις διάδρομοι θα ανοίξουν για τη διαφυγή αμάχων από την πόλη και ένας τέταρτος διάδρομος για τους μαχητές που επιθυμούν να παραδοθούν βόρεια του Χαλεπιού, κοντά στον δρόμο Καστέλο.

efsyn.gr

Read more...

Αποχωρεί από την Ελλάδα ο επικεφαλής της Socar...


Αποχωρεί από την Ελλάδα ο επικεφαλής της Socar
Αποχωρεί από την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Energy Greece κ. Αναρ Μαμάντοφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της αζερικής εταιρείας αποφάσισε να τον τοποθετήσει επικεφαλής των νέων διυλιστηρίων της Socar στη...
Σμύρνη της Τουρκίας, μια επένδυση 18 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αναπλήρωση της θέσης του στην Ελλάδα, πηγές των Αζέρων αναφέρουν στο «Βήμα» ότι ακόμη τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Όπως επισημαίνουν, «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» όσον αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ) και δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα γραφεία τους στην Ελλάδα μετά το τελευταίο «ναυάγιο» των συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Το τελευταίο «αγκάθι» στις σχέσης Αζέρων - κυβέρνησης είναι η περίφημη τροπολογία του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία περιορίζεται το ποσό ανάκτησης κεφαλαίων του ΔΕΣΦΑ, άρα και τα μελλοντικά έσοδα της Socar, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου και να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που η Socar υπαναχωρήσει, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε κάποιο εφικτό σενάριο.

Να θυμίσουμε ότι το 2013 η Socar είχε πλειοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Όμως η σύμβαση «σκάλωσε» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απαίτησε να μειωθεί το ποσοστό της Socar στο 49% ώστε να μη διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη χώρα και να πάρει το υπόλοιπο 17% άλλη εταιρεία. Ήδη η ιταλική Snam έχει δείξει ενδιαφέρον για τη απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού.

Πάντως, εάν τελικά δεν βρεθεί μια μέση λύση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αποχώρηση της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν από το σχέδιο απόκτησης του ΔΕΣΦΑ.

TO BHMA

Read more...

Προσφυγικό: Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά...


Προσφυγικό: Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιάΔεν υπάρχει εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό  διαβεβαιώνουν Τούρκοι διπλωμάτες σχολιάζοντας την ανάκληση όλων των αξιωματούχων-συνδέσμων που είχε τοποθετήσει η...
Τουρκία στα ελληνικά νησιά προκειμένου να ελέγχεται η διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος από τα τουρκικά παράλια. 

Υπηρεσιακό στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι πράγματι όλοι οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία ανακλήθηκαν εσπευσμένα. Όπως όμως εξήγησε η Τουρκάλα διπλωμάτης, η «απόσυρση» των «συνδέσμων» έχει να κάνει με την ανάκληση στην Τουρκία όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να «αναφερθούν» στις κρατικές υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το πραξικόπημα και αφορά όλους τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι αξιωματούχοι «σύνδεσμοι», η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις δεν έχει σταματήσει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε η Τουρκάλα διπλωμάτης μιλώντας στο www.protothema.gr και πρόσθεσε: «Η ανάκληση των liaison officers δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αν η Ελλάδα ζητήσει να επιστρέψουν πρόσφυγες στην Τουρκία, αυτό θα γίνει. 

Επιχειρώντας να διαψεύσει ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας στο προσφυγικό η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι ο λόγος που δεν λειτουργεί η ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική επικράτεια δεν έχει να κάνει με την Τουρκία...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

Read more...