Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Προσφυγικό: Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά...


Προσφυγικό: Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιάΔεν υπάρχει εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό  διαβεβαιώνουν Τούρκοι διπλωμάτες σχολιάζοντας την ανάκληση όλων των αξιωματούχων-συνδέσμων που είχε τοποθετήσει η...
Τουρκία στα ελληνικά νησιά προκειμένου να ελέγχεται η διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος από τα τουρκικά παράλια. 

Υπηρεσιακό στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι πράγματι όλοι οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία ανακλήθηκαν εσπευσμένα. Όπως όμως εξήγησε η Τουρκάλα διπλωμάτης, η «απόσυρση» των «συνδέσμων» έχει να κάνει με την ανάκληση στην Τουρκία όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να «αναφερθούν» στις κρατικές υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το πραξικόπημα και αφορά όλους τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι αξιωματούχοι «σύνδεσμοι», η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις δεν έχει σταματήσει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε η Τουρκάλα διπλωμάτης μιλώντας στο www.protothema.gr και πρόσθεσε: «Η ανάκληση των liaison officers δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αν η Ελλάδα ζητήσει να επιστρέψουν πρόσφυγες στην Τουρκία, αυτό θα γίνει. 

Επιχειρώντας να διαψεύσει ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας στο προσφυγικό η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι ο λόγος που δεν λειτουργεί η ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική επικράτεια δεν έχει να κάνει με την Τουρκία...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: