Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η τροπολογία θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ Βουλή: «Στοπ» στην κατάσχεση περιουσίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά


Βουλή: «Στοπ» στην κατάσχεση περιουσίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά


Με τροπολογία που υπογράφουν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση

Βουλευτική τροπολογία, με την οποία «μπλοκάρεται» η δυνατότητα εταιρειών να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, λόγω των χρεών που έχει προκαλέσει η ιδιοκτησία του κ. Ισκαντάρ Σάφα, έκανε δεκτή η κυβέρνηση.

Τη ρύθμιση υπογράφουν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Ι. Κεφαλογιάννης, Τ. Κοψαχείλης, Π. Ρήγας και Χρ. Γκόκας).

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη «η συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, επισκευής και ναυπήγησης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού…».

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία θα στηριχθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι «απλά ρυθμίζεται μια αθλιότητα σε βάρος των ναυπηγείων».
protothema.gr

Read more...

Εντός των επομένων μηνών Έρχονται 10 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης


Έρχονται 10 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης


Θα εμφανισθούν ως «δώρο» των Γερμανών, ως χρηματοδότηση άνευ όρων και... Μνημονίου, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που δεσμεύτηκαν οι εταίροι να μην εισπράξουν

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης μας... χρωστάνε 10 δισ ευρώ και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να μας τα... στείλουν! Πρόκειται για ένα ποσό που θα λειτουργήσει ως "ευχάριστη έκπληξη" για το οικονομικό επιτελείο, ένα ποσό όμως που οι Γερμανοί ήδη επιχειρούν να εμφανίσουν ως ένα “δώρο” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στην ουσία πρόκειται για συμβατική υποχρέωση τους!

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το reporter.gr, τα 10 δισ ευρώ που θα εμφανισθούν εντός των επόμενων μηνών ώς "δώρο" από τους Γερμανούς πρός την Ελλάδα, δηλαδή ώς χρηματοδότηση χωρίς όρους και προυποθέσεις και τα οποία θα είναι το "λουκούμι" για να γλυκάνουν την επόμενη δανειακή σύμβαση - που δεν θα ονομάζεται μνημόνιο μεν, αλλά θα είναι μια δανειακή σύμβαση που θα τρέχει σε αντάλλαγμα με τις διαρθρωτικές αλλαγές - δεν είναι δώρο, αλλά συμβατική υποχρέωση των Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών που δεν τηρήθηκε εκ μέρους τους.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αξίας περίπου 5,5 δισ ευρώ, (τα οποία ονομάζονται ομόλογα ANFAS) που δεν περιλαμβάνονταν στο κούρεμα, έμειναν δηλαδή ακούρευτα στα χέρια των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών οι οποίες είχαν δεσμευθεί ότι θα τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα τα ανανεώσουν, δηλαδή δεν θα τα εισπράξουν.

Η λήξη αυτών των ομολόγων είναι φέτος, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τα ανανεώσουν διότι θεωρείται νομισματική χρηματοδότηση (που απαγορεύεται) και θα πρέπει να τα εισπράξουν. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά τα ομόλογα, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να βρεί ένα τρόπο να δώσει στην Ελλάδα τα 10 δισ ευρώ για να τηρηθεί η συμφωνία που η ίδια δεν τηρεί. Αυτά είναι τα 10 δισ που εμφανίζονται τώρα από το Spiegel ώς δώρο προς την Ελλάδα από τον Σόιμπλε και όπως είναι προφανές, δεν είναι καθόλου δώρο. Απλώς, όπως εμείς όταν δεν παίρναμε κάποια μέτρα, βρίσκαμε τα "ισοδύναμα" έτσι τώρα η πλευρά των πιστωτών πρέπει να βρεί ισοδύναμα αξίας 10 δισ για να καλύψει την συμφωνία που δεν τήρησε. Εμφανίζονται δε ώς δώρο Σόιμπλε, διότι αυτός είναι που είπε ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα δάνεια για αυτά τα χρήματα.

Η διαπραγμάτευση του Στουρνάρα με την τρόικα τις τελευταίες εβδομάδες, αφορά αυτό ακριβώς το σημείο και σε αυτά τα ομόλογα οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της διαφορετικής εκτίμησης που έχει η ελληνική πλευρά με τους πιστωτές για το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2014 και 2015. Επιπλέον αυτών υπάρχουν και τα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι τράπεζες επί υπουργίας Αλογοσκούφη τα οποία επίσης δεν μας επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι να ανανεώσουμε (τα θεωρούν και αυτά νομισματική χρηματοδότηση και καθώς ελέγχουν το σύνολο των ελληνικών τραπεζών ώς μέτοχοι, δεν δέχονται την ανανέωση τους). Η Ευρώπη δεν δέχεται καν να ανανεώσουμε ούτε τα ομόλογα που μας είχε επιτρέψει να αγοράσουμε μέσα στην κρίση από τη δευτερογενή αγορά. Συνολικά, τα ομόλογα των κενρτικών τραπεζών, τα ομόλογα Αλογοσκούφη και αυτά που είχε αγοράσει δευτερογενώς ο Οργανισμός διαχείρισης χρέους, ανέρχονται σε 20 δισ και φυσικά αν μπορούσαν να ανανεωθούν θα έφερναν την Ελλάδα σε ιδιαίτερα ευνοική θέση. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα επόμενα Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου και στις 10 Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Καθώς οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να καλύψουν το κενό των 10 δισ που αφήνει η μη τηρηθείσα συμφωνία, γίνονται σαφώς ελαστικότεροι και με το ύψος του πρωτογεννούς πλεονάσματος. Δίοτι όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, αν δεχθούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ότι αρχικώς είχε υπολογισθεί, οι ίδιοι θα χρειασθεί να βάλουν λιγότερα λεφτά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Και επειδή τα 10 δισ που θα βάλουν εκτάκτως για την κάλυψη των ομολόγων τους πέφτουν βαριά, δέχονται αιφνιδίως νέες σημαντικές βελτιωμένες εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογεννούς πλεονάσματος. Έτσι λοιπόν, εμφανίζονται οι ίδιοι να προσφέρουν δώρα, ενώ απλώς τα χρωστάνε ώς όρο της παλιότερης συμφωνίας μας.

Η επιτυχία του Στουρνάρα, είναι ότι κατάφερε να συνδέσει αυτά τα δυο μεγέθη και να στριμώξει τους ευρωπαίους σε μια θέση στην οποία βρίσκονται πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια του μνημονίου. Δηλαδή να μην έχουν τηρήσει αυτοί τα συμφωνηθέντα αντί ημών.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτή η τροπή θέτει την όλη διαπραγμάτευση σε καλύτερη μοίρα για την Ελλάδα διότι αποκαθίσταται μια ισορροπία υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Και η επόμενη δανειακή σύμβαση μετά τη λήξη του Μνημονίου, θα υπογραφεί σε καλύτερες συνθήκες και όρους, από αυτούς υπό τους οποίους είχαν υπογραφεί οι προηγούμενες. Η νέα δανειακή σύμβαση θα έχει ώς προαπαιτούμενα μόνο διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή όσες μεταρρυθμίσεις δεν έκαναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και έναντι αυτών θα δίνονται οι δόσεις των δανείων.

Η ελληνική κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι "δεχόμαστε νέα δάνεια αλλά με την προυπόθεση ότι οι όροι τους δεν θα περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέους φόρους". Αυτό είναι ένα επικοινωνιακό κόλπο διότι εκ των πραγμάτων όλοι γνωρίζουν ότι ούτε νέοι φόροι μπορούν να επιβληθούν (δεν θα πληρωθούν), ούτε περιθώρια μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις υπάρχουν. Η τρόικα εξάλλου και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, από την αρχή τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις πρότειναν ώς μέτρα και όχι τις μειώσεις μσιθών και συντάξεων, ούτε τους φόρους που επέβαλαν με δική τους επιλογή οι ελληνικές κυβερνήσεις ώς ισοδύναμα μέτρα. Τώρα που πλέον δεν μπορούν να επιβάλλουν άλλους φόρους και να μειώσουν μισθοδοσίες και συντάξεις, καταλήγουν σε αυτό που από την αρχή έπρεπε να κάνουν, δηλαδή τις διαρθρωτικές αλλαγές.
protothema.gr

Read more...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ποινική δίωξη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ασκήθηκε σε βάρος της διευθύντριας του ανοσολογικού εργαστηρίου στοΙπποκράτειου Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η οποία επί μία πενταετία είχε...
στήσει κανονικό «πάρτι» με προμήθειες αντιδραστηρίων, με τη συνολική ζημία για το Δημόσιο να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Σε τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ, που δεν δικαιολογούνταν. Η ίδια δίωξη στρέφεται και εναντίον του συζύγου της, στον οποίο βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 360.000 ευρώ.

Για την υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον μία υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, όπως και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρείας, από την οποία γινόταν η προμήθεια των αντιδραστηρίων. Τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια χρησιμοποιούνται για εξετάσεις που αφορούν ασθένειες όπως λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9903.html

Read more...

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


Από το : enikos.gr
Ακούστε τι λέει ο 'Αγγελος Φιλιππίδηςστο enikos.gr για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, τονΚαραμανλή. "Κάποιοι δεν θέλουν να γυρίσω στην Ελλάδα" λέει ο πρώην διοικητής του ΤΤ και μιλάει...
για το δεύτερο ένταλμα σύλληψης του...

http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/enikos.html

Read more...

135.000 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ !


...ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΥΠΟΙΚ...
Η ΔΟΥ Χανίων είναι η εφορία στην οποία προσήλθαν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προκειμένου να θέσουν τα αυτοκίνητά τους σε ακινησία, στην εκπνοή του 2013 ...
και το πρώτο δεκαήμερο του 2014. Στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας δείχνουν ότι μόνο για δυόμισι μήνες, το διάστημα από 1.11.2013 έως και 13.1.2014, είχαν καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων συνολικά 134.963 αυτοκίνητα. Από αυτά η συντριπτική πλειονότητα οχημάτων που τέθηκαν σε ακινησία είναι αυτοκίνητα ΕΙΧ και ΔΙΧ καθώς ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 124.583 αυτοκίνητα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και όπως διευκρινίζεται, στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, στο συγκεκριμένο αρχείο δεν περιλαμβάνονται οι ακινησίες που είχαν καταχωρηθεί από τις Δ.Ο.Υ. έως την προαναφερόμενη ημερομηνία, δηλαδή έως 1.11.2013.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότερες ακινησίες οχημάτων δηλώθηκαν στη Δ.Ο.Υ. Χανίων, και ανήλθαν σε 4.221 οχήματα. Ακολουθεί η Δ.Ο.Υ. Καβάλας με 2.720 οχήματα σε ακινησία και η Α΄ Ηρακλείου με 2.650 οχήματα.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την Αττική που δείχνουν ότι πολλές περιπτώσεις οχημάτων που τέθηκαν σε ακινησία, το συγκεκριμένο διάστημα, είναι και σε περιοχές που θεωρούνταν μέχρι πρότινος ως περιοχές στις οποίες κατοικούσαν μεσαία και άνω εισοδήματα.

Στην ΦΑΕ Αθηνών 2.390 οχήματα τέθηκαν σε ακινησία. Από την Αττική, στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης έχουν καταχωρηθεί τα περισσότερα οχήματα σε ακινησία και ανέρχονται σε 1.910. Στη Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς έχουν καταχωρηθεί 1.805 οχήματα σε ακινησία, στην Ε΄ Πειραιά έχουν καταχωρηθεί 1.607 οχήματα, στην Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας 1.655, στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας 1.416 και στη ΙΖ Αθηνών 1.446 οχήματα. Υψηλός είναι ο αριθμός των οχημάτων που τέθηκαν σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ. Αχαρνών και ανέρχονται σε 1.475. Στη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού έχουν καταχωρηθεί τις προαναφερόμενες ημερομηνίες 1.049 οχήματα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από τα Χανιά, το Ηράκλειο και την Καβάλα, τα υψηλότερα ποσοστά είναι στη Ζάκυνθο με 2.474 οχήματα σε ακινησία, στην Α΄ Σερρών με 2.363 οχήματα, στη Β΄ Ηρακλείου με 2.224 οχήματα, στη Νέα Ιωνία Βόλου με 2.209 οχήματα σε ακινησία, στην Κω με 2.184 οχήματα και στο Αργοστόλι με 2.091 οχήματα. Στη Ρόδο τα οχήματα που τέθηκαν σε ακινησία, μέσα στους δυόμισι μήνες, ανήλθαν σε 1.918, στη Μυτιλήνη 1.904, στη Δ.Ο.Υ. Θήρας 1.901 οχήματα στη Σάμο 1.882, στην Ξάνθη 1.840, στη Χαλκίδα 1.772 και στην Κατερίνη 1.541 οχήματα τέθηκαν σε ακινησία.

Μονοψήφιος αριθμός οχημάτων που τέθηκαν σε ακινησία μέσα στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, έχει καταχωρηθεί στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 5 οχήματα, στη 1831 Δ.Ο.Υ. Λαμίας (Μακρακώμη, Λαμία, Στυλίδα Αμφίκλεια, Αταλάντη, Δομοκός) με 7 οχήματα, στην 4121 Δ.Ο.Υ. Βέροιας με 7 οχήματα σε ακινησία, στη Δ.Ο.Υ. Έδεσσας με 1 όχημα σε ακινησία, στη 4811 Δ.Ο.Υ. Φλώρινας με 7 οχήματα.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/135000.html

Read more...

Σε φιλικό τουρνουά στις ΗΠΑ Ο Ολυμπιακός ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου


Ο Ολυμπιακός ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου
Ο Πιέρ Ισά (ο ψηλότερος, κάτω από το σήμα της Ρεάλ) κατά την παρουσίαση του τουρνουά  

Πειραιάς
Ο Θρύλος ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Ο Ολυμπιακός θα λάβει μέρος στο διεθνές τουρνουά με την ονομασία «International Champions Cup 2014», το οποίο θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ και παίρνουν μέρος μερικές από τις πιο γνωστές ομάδες του κόσμου.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν αντιπάλους τις Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόμα, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ.

Οι 8 ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και θα αγωνιστούν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, όπως Ντάλας, Φοίνιξ, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Ντένβερ, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στο Μαϊάμι.



Η παρουσίαση του τουρνουά έγινε σήμερα στο Μαϊάμι της Φλόριντα και τους πρωταθλητές Ελλάδας εκπροσώπησε ο αθλητικός διευθυντής, Πιέρ Ισά, που δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια για εμάς, την ομάδα του Ολυμπιακού, το να βρισκόμαστε εδώ, ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Η θέση μας είναι εδώ και στόχος μας είναι το να δείξουμε την καλύτερη εικόνα για τους θεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα βρεθούμε κοντά στην ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ».

Δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο φημισμένο τουρνουά έκανε και ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων», Αβραάμ Παπαδόπουλος, που είπε:

«Είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα μας το να βρεθούμε δίπλα στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά μας δίνει το γεγονός ότι θα βρεθούμε κοντά στους ομογενείς των ΗΠΑ. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο μέγεθος και η συμμετοχή του στο ICC είναι μία ακόμη μεγάλη απόδειξη».

Από το επίσημο site της ΠΑΕ (www.olympiacos.org) θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες για το πρόγραμμα των αγώνων, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με το «International Champions Cup 2014».

Παράλληλα πληροφορίες αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων και την διάθεση εισιτηρίων θα μπορεί να βρει κανείς στην διεύθυνσηwww.internationalchampionscup.com
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μάχη με το χρόνο Μίνι υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη για την Κεφαλονιά


Μίνι υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη για την Κεφαλονιά
Δημοτικό στάδιο Ληξουρίου, εννέα μέρες μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.
Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Την Κεφαλονιά θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από τους σεισμούς και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νησιού. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς.
39 φωτογραφίες
Ήδη, η Κεφαλονιά έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή, γεγονός που επιφέρει «πιστωτικά μέτρα», ενώ σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αργοστολίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Παιδεία Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η καταβολή ενοικίου για δυο χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, αποκατάσταση των ζημιών -εκεί όπου μπορούν να γίνουν- μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και δημιουργία οικισμού -εφόσον χρειαστεί- με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.
Επίσης, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάστασή των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη θα συγκροτηθεί επιτροπή βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ.
Μετά και το δεύτερο ισχυρό σεισμό, 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1.100 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ άλλα 1.400 υπέστησαν μικρότερες. Οι υποδομές έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, με τα εντονότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο λιμάνι, το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο. Ακατάλληλα κρίθηκα τα κτίρια της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, του δημαρχείου καθώς και αρκετά σχολεία.
Περίπου 25 μνημεία της Κεφαλονιάς, εκκλησιαστικά και κοσμικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. «Θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και το Κάστρο με τα μνημεία του, που έχουν σοβαρά προβλήματα» δήλωσε η γενική γ ραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λ.Μενδώνη.
Την Τρίτη ένα ακόμη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων. Την ίδια στιγμή, το αρματαγωγό «Χίος» είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι και διαθέτει 250 κλίνες και δύο κουζίνες προκειμένου να δοθεί τροφή και στέγη σε πληγέντες από τον σεισμό.
Στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης βρίσκουν προσωρινά ένα σημείο να ζεσταθούν, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν μετατρέψει σε κρεβάτι, στρώματα γυμναστικής. Ο στρατός έστησε επίσης 50 σκηνές στο γήπεδο της πόλης και έχει δυνατότητα αν παραστεί ανάγκη να στήσει άλλες 150.
Η Εκκλησία συνδράμει το συσσίτιο που οργανώνεται για τους σεισμόπληκτους, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε το νησί, δήλωσε ότι θα γίνει «ένα κεντρικό συσσίτιο» και εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν περίπου 500 μερίδες φαγητό την ημέρα.
Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δευκαλίων, μεταγωγικό C-130 έφτασε στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα με 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.
Να καθησυχάσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά τη διασπορά φημών περί εκκένωσης του Ληξουρίου, αλλά και σχετικά με προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό επιχείρησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κεφαλονιάς. «Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» διαβεβαίωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...