Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση με τον Γ.Στουρνάρα Ελβετικό «όχι» στη φορολόγηση παλαιών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία


Ελβετικό «όχι» στη φορολόγηση παλαιών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Από την συνάντηση Στουρνάρα - Σλουμπφ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αρνητική στη φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες στο παρελθόν, αλλά ανοικτή στην φορολόγηση καταθέσεων στο μέλλον, και πάντα βάσει των κανόνων που ισχύουν μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, εμφανίσθηκε την Τρίτη η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Μετά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η κ. Σλουμπφ τόνισε πως Ελλάδα και Ελβετία βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αναφορικά με την συνομολόγηση διμερούς συμφωνίας.

Η ίδια είπε πως έχει καταρτισθεί οδικός χάρτης, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο δεν υπεισήρθε σε λεπτομέρειες επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων. «Δεν μιλάμε ποτέ για προτάσεις που έχουν τεθεί. Δεν έχει υπάρξει εξεργασία θέσεων» τόνισε.

Αν και η κ. Σλουμπφ τόνισε πως το μοντέλο που είχε αναπτύξει η Ελβετία στο παρελθόν είναι παρωχημένο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η όποια συμφωνία θα προσδιορίζεται αποκλειστικά από το ελβετικό δίκαιο και θα αφορά κυρίως τη μεταχείριση των μελλοντικών καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία. Η ίδια έθεσε ως πρότυπο τις συμφωνίες ΕΕ, ΟΟΣΑ και G20 για τη φορολόγηση των καταθέσεων, στις οποίες η Ελβετία προτίθεται να προσχωρήσει.

Αν και στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως η όποια συμφωνία πρέπει να τακτοποιεί και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, ωστόσο η ομόλογος του δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη αυτή προτάσσοντας του περιορισμούς που θέτει το ελβετικό δίκαιο. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς η διμερής συμφωνία με την Ελβετία να ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο, κάτι που η κ. Σλουμπφ δεν σχολίασε.

Η ίδια αν και ρωτήθηκε για το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία δεν απάντησε, λέγοντας πως ως υπουργός Οικονομικών δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ενώ ανάφερε πως κατά την διάρκεια της κρίσης δεν έχουν καταγραφεί εκροές καταθέσεων από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χειρισμό υποθέσεων μαύρου χρήματος που έχει κατατεθεί στην Ελβετία και για υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη είπε πως όταν υπάρχει τεκμηριωμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής πάντα οι ελβετικές Αρχές ανταποκρίνονται.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: