Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Τρεις διαγραφέντες χτυπούν ξανά την πόρτα της ΝΔ

Καρυπίδης, Λεονταρίδης, ΚαρασμάνηςΤέλος θέλουν να δώσουν στα σενάρια δημιουργίας νέου συνδυασμού τρείς διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας ότι η Κ.Ο της παράταξης εξακολουθεί να είναι «σπίτι τους».

Αναλυτικά, οι κ।κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Τάσος Καρυπίδης και Γιώργος Καρασμάνης σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι «Σπίτι δικό μας είναι και θα είναι η ΝΔ. Δεν συμμετέχουμε σε καμία ομάδα. Η μόνη ομάδα μας είναι η ΝΔ την οποία υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε πιστά»
.protothema.gr
Read more...

"Κληρώνει" στο ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη

Θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο με θέμα την εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης και τη διαδοχή...


Να βρίσκονται στην Αθήνα ενημερώθηκαν για την Πέμπτη τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμηθεί η πολιτική κατάσταση και η πορεία προς της διαδοχή. Στη συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να τεθεί και θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Τα πάντα, όμως, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην οικονομία. Στην Ιπποκράτους περιμένουν πρώτα το Eurogroup της Τετάρτης. Ακολούθως, θα δουν και την πορεία του PSI. Αν το κούρεμα πηγαίνει καλά τότε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει όλη την άνεση να μετατρέψει την εθνική συνδιάσκεψη σε έκτακτο συνέδριο και να ληφθούν εκεί οι όποιες αποφάσεις απαιτούνται.

Εντωμεταξύ θα συνεδριάσει και η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος. Ο Γιώργος Ανωμερίτης είναι εν αναμονή μιας ακόμη συνεννόησης με τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε οι 22 βουλευτές που είπαν όχι ή απείχαν από τη ψηφοφορία για το προμνημόνιο να τεθούν εκτός κόμματος. Γεγονός που θα τους κλείσει οριστικά το δρόμο για να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή να διεκδικήσουν την προεδρία, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα ο Χάρης Καστανίδης.
protothema.gr

Read more...

Σύγχρονος «Κρόνος» η Μέρκελ, καταβροχθίζει την Ελλάδα...

Εύστοχο, πικρό βρετανικό χιούμορ...


Ένα ακόμα εύστοχο σκίτσο παρουσίασε μέσα από τις σελίδες της η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Πρωταγωνίστρια αυτήν τη φορά ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και στο πλευρό της βρέθηκε, άθελά του, ως συμπρωταγωνιστής, ο ελληνικός λαός.

Με μια παραλλαγή του γνωστού πίνακα του Γκόγια «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τα παιδιά του», ο σκιτσογράφος της εφημερίδας φαίνεται ότι ήθελε να αποτυπώσει στο μέγιστο τον τρόπο που η καγκελάριος ωθεί την Ελλάδα στην εξαθλίωση.

Ο σκιτσογράφος λοιπόν επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του θεού Κρόνου τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία καταβροχθίζει την Ελλάδα, φορώντας μια ελληνική σημαία γύρω από το λαιμό της, την ώρα που, όπως φαίνεται στο πίσω μέρος του σκίτσου, η χώρα φλέγεται।
protothema.gr

Read more...

Πρόταση ΥΠΕΣ για «ψαλίδι» 20% στην κρατική επιχορήγηση των κομμάτων...Τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων κατά 20% προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σε υπόμνημα με προτάσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών παρατάξεων.

Ο... υπουργός χαρακτήρισε θέμα «ηθικής πολιτικής» τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για το πολιτικό χρήμα στην παρούσα Βουλή, αν δεν υπάρχει η στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Επισήμανε ακόμη ότι «η κρατική επιχορήγηση οφείλει να παραμείνει βασική πηγή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τα οποία ωστόσο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και βεβαίως τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννίτσης προτείνει μείωση κατά 20% του ποσού κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν τα κόμματα, με βάσει τον απολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό του 2010-2011. Όπως εξήγησε υπολογίζεται ότι η μείωση θα κατεβάσει την κρατική επιχορήγηση από τα 54 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011 -ή τα 48,8 εκατ. ευρώ του 2010- στα περίπου 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο ίδιο υπόμνημα προτείνονται παράλληλα τα εξής:

-Να μειωθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων για έρευνα και επιμόρφωση κατά ποσοστό 30%, για όσο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.

- Η έκτακτη προεκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων να χορηγείται άπαξ κάθε τέσσερα χρόνια και το ύψος της να καθορίζεται ονομαστικά ως συγκεκριμένο (ονομαστικό) ποσό, το οποίο να είναι κατά ένα ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που θα χορηγούνταν σήμερα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

- Η καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης να διενεργείται τμηματικά σε τέσσερις δόσεις, ανά τρίμηνο και σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

- Να διαμορφώνεται η κρατική χρηματοδότηση όχι ως ποσοστό επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ως συγκεκριμένο ποσό που καθορίζεται ονομαστικά στο νόμο. Το ποσό θα παραμένει σταθερό για μια πενταετία και δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ύψος της χρηματοδότησης που θα λάμβαναν τα κόμματα εάν διατηρούνταν η υφιστάμενη σήμερα ρύθμιση.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη «πλήρους διαφάνειας με όρους που δεν θα θίγουν την εσωτερική λειτουργία των κομμάτων».

Ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας τη διαδικασία ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων», σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η συμμετοχή ενός-δύο μη κοινοβουλευτικών έμπειρων επιστημόνων σε ζητήματα οικονομικών ελέγχων στην Επιτροπή Ελέγχου, η οποία σε κάθε περίπτωση «πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται με οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή κρίνει αναγκαίο.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της τραπεζικής δανειοδότησης, καθώς, όπως είπε, «έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και αποτελεί ένα επιπλέον πεδίο σφοδρής κριτικής από τους πολίτες», σπεύδοντας να διευκρινίσει, όμως, ότι απαιτείται η συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών. Η ηγεσία του υπουργείου προτείνει πάντως να υπάρξει συμφωνία για τα ήδη συναφθέντα μεταξύ κομμάτων, υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών που έχουν δανείσει κόμματα.

Αναφερόμενος τέλος στα σημεία διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ότι «αγκάθια» παραμένουν η ενδεχόμενη διεύρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού και η δυνατότητά του να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των φυσικών προσώπων που συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η συνάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης είτε από τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην εκλογική διαδικασία, η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από νομικά πρόσωπα και η υιοθέτηση φοροαπαλλαγών για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

ΑΠΕ -ΜΠΕRead more...

Για τη Δευτέρα αναβάλλεται το Eurogroup καθώς «η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις»

Tηλεδιάσκεψη την Τετάρτη


Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ ούτε και τις απαραίτητες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ ούτε και τις απαραίτητες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες
Αναβάλλεται η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, καθώς όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Ελλάδα «δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις» για την κάλυψη του κενού των 325 εκατ. ευρώ και δεν παρείχε τις δεσμεύσεις που είχαν ζητηθεί.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μόνο τηλεδιάσκεψη των υπουργών και το Eurogroup θα συνεδριάσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται ενδεικτικές της διάστασης των απόψεων στην Ευρωζώνη για το ελληνικό ζήτημα ενώ εκτιμάται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI που επείγει.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Γιούνκερ «αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μετά και τη ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου, διαφάνηκε από την συνεδρίαση του EWG (σσ ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του Eurogroup) ότι χρειάζονται περαιτέρω τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας σε συγκεκριμένους τομείς όπως το κενό των 325 εκατ. ευρώ και την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup φρόντισε να τονίσει: «Δεν έχω ακόμα λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος». «Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, αποφάσισα να συγκαλέσω τηλεδιάσκεψη των υπουργών αύριο (Τετάρτη) για να συζητηθούν τα έκτακτα θέματα και να προετοιμαστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα» καταλήγει η δήλωση του Γιούνκερ.

Το βράδυ της Τρίτης, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πως ο Αντ.Σαμαράς δεν έχει υπογράψει ακόμη τις δεσμεύσεις που ζητούνται. «Μέχρι τώρα, ο κ. Σαμαράς δεν έχει δώσει επιστολή δέσμευσης και αυτό είναι πρόβλημα» υποστήριξε στο πρακτορείο η πηγή.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές. Ξεχωριστή πηγή του πρακτορείου στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο Γ.Παπανδρέου έχει ήδη δεσμευτεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated PressRead more...

Σούπερ «ψαλίδι» Βενιζέλου στις συντάξεις για να βρεθούν τα 325 εκατ. ευρώ!

Σούπερ «ψαλίδι» Βενιζέλου στις συντάξεις για να βρεθούν τα 325 εκατ. ευρώ!
Προς συμφωνία οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα για τις μειώσεις για τα μέτρα των 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα είναι τελικά μεγαλύτερες αντί του 15% που είχε γνωστοποιηθεί αρχικά, ενώ θα υπάρξουν περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που συμφωνήθηκε με την Τρόικα προβλέπει μείωση 15% για τις επικουρικές συντάξεις από 200 έως 300 ευρώ και 20% για πάνω από 300 ώστε να βρεθεί σημείο σύγκλισης με τη ΝΔ. Όμως για να εξοικονομηθούν συνολικά 325 εκατ. ευρώ , όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, εκτός από τα 200 που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές στις επικουρικές αναδρομικά από τον Ιανουάριο, θα κοπούν και άλλα 100 από τις κύριες των ευγενών ταμείων.

Αυτό σημαίνει μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων για το ποσό άνω των 1200 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ - ΟΤΕ , Εθνικής, Εμπορικής, Αγροτικής , πρώην ΕΤΒΑ, και πρώην Ολυμπιακής καθώς και κατά 7% στο ΝΑΤ. Επιπλέον, θα περικοπούν από τον Ιούνιο -και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό- κατά 10% έως 12% τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί κτλ) ενώ θα πάρξουν περικοπές και στις αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα σχηματισθεί κατάλογος δράσεων ανά υπουργείο ώστε το πρώτο "πακέτο" των προαπαιτούμενων να έχει υλοποιηθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει η γερμανική Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση.

Απώτατη καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση του δεύτερου "πακέτου" προαπαιτούμενων δράσεων είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και λήγει η έγκριση της δανειακής σύμβασης από διάφορα κοινοβούλια της Ε.Ε.

Τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου απασχόλησαν επίσης και τα επεισόδια της Κυριακής στο Κέντρο της Αθήνας, όπου αποφασίστηκε να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν αμεσότερα όσοι υπέστησαν ζημιές.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα και ιδεολογικής αντιμετώπισης της βίας και άρθρωσης πολιτικού λόγου που θα δημιουργήσει μέτωπο εναντίον της.

Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει αύριο το πρωί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο προπαρασκευαστική επιτροπή για να διαμορφώσει πακέτο προτάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στο κέντρο της Αθήνας και τρόπους αποτροπής τυχόν παρόμοιων φαινομένων Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Στην παρέμβασή της, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και αρκετά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη, καθώς υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δεσμεύσεων που πρέπει να γίνουν έως τον Ιούνιο.

Τέλος το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις φρουρές στα πλοία που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές και του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων για τη φαρμακευτική δαπάνη και τη λειτουργία των φαρμακείων.


Παπαδήμος: Καθοριστικής σημασίας η ψήφιση του οικονομικού προγράμματος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για τη χώρα την ψήφιση από τη Βουλή του οικονομικού προγράμματος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψήφιση του οικονομικού προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκριση του προγράμματος από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την πολιτική έγκριση της διαδικασίας του PSI και επίσης για την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης».

Τόνισε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να γίνουν πολλά και κρίσιμα βήματα «έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση».

Γι αυτόν το λόγο, όπως είπε, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουτρουμάνης ξεκίνησαν ήδη από χθες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, που πρέπει να υλοποιηθούν. Χωρίς αυτές τις ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος, δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και για την έγκριση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.


Πηγή: protothema।gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τη διεθνή κοινή γνώμη

«Μας οδηγούν στο θάνατο»

Οι Μ.Θεοδωράκης και Μ.Γλέζος κατά την συζήτηση του δεύτερου μνημονίου στη Βουλή
Οι Μ.Θεοδωράκης και Μ.Γλέζος κατά την συζήτηση του δεύτερου μνημονίου στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Για κίνδυνο εξαφάνισης της Ελλάδας από την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση κάνει λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς τη διεθνή κοινή γνώμη, μιλώντας για «συνωμοσία εναντίον του ελληνικού λαού».

«Εάν τα σκαλιά που μας οδηγούν στο θάνατο είναι είκοσι, έχουμε διανύσει πάνω από τα μισά» γράφει χαρακτηριστικά ο Μ.Θεοδωράκης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε την Τρίτη, αλλά γράφτηκε την Κυριακή -πριν ο Μ.Θεοδωράκης μπει με τον Μ.Γλέζο στη Βουλή κατά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, έχοντας πέσει θύμα της εκτεταμένης χρήσης χημικών από την αστυνομία.

Επιγραμματικά, ο Μ.Θεοδωράκης κάνει λόγο για συνωμοσία κατά του ελληνικού λαού την οποία «ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2009», συνεχίστηκε με «ψεύτικη εκτίναξη του δημόσιου ελλείμματος από το 9,2% στο 15%» και κατέληξε στην υπογραφή του μνημονίου, «της πλήρους υποταγής μας στους δανειστές μας».

«Προσπαθώ να πείσω τον ελληνικό λαό ότι η τρόικα και το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει άλλη λύση. Κι αυτή είναι να αλλάξουμε ριζικά την πορεία του έθνους μας και να στραφούμε προς την Ρωσία για οικονομική συνεργασία και για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα μας βοηθήσουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας με όρους που θα εξασφαλίζουν το εθνικό μας συμφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ.Θεοδωράκης.

Η επιστολή του Μ.Θεοδωράκη


«Υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία με στόχο την ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας μου. Ξεκίνησαν από το 1975 με στόχο τον νεοελληνικό πολιτισμό, συνέχισαν με την διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας και τώρα προσπαθούν να μας εξαφανίσουν και βιολογικά με την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση. Εάν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί σύσσωμος για να τους εμποδίσει, ο κίνδυνος για την εξαφάνιση της Ελλάδας είναι υπαρκτός. Εγώ την τοποθετώ μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια. Από μας θα μείνει μόνο η μνήμη του πολιτισμού μας και των αγώνων μας για την ελευθερία.

»Ως το 2009 δεν υπήρχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Οι μεγάλες πληγές της οικονομίας μας ήταν οι υπερβολικές δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού και η διαφθορά μιας μερίδας του πολιτικού και του οικονομικο-δημοσιογραφικού χώρου. Όμως και για τις δύο πληγές ήταν συνυπεύθυνοι και οι ξένοι. Όπως λ.χ. οι Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Αμερικανοί, που κέρδιζαν δισεκατομμύρια ευρώ σε βάρος του εθνικού μας πλούτου από την ετήσια πώληση πολεμικού υλικού. Αυτή η συνεχής αιμορραγία, μάς γονάτιζε και δεν μας επέτρεπε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ενώ προσέφερε πλούτο στα ξένα έθνη. Το ίδιο συνέβαινε και με το πρόβλημα της διαφθοράς. Λ.χ. η Γερμανική Siemens είχε ειδικό κλάδο για την εξαγορά Ελλήνων παραγόντων, προκειμένου να τοποθετήσει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά. Επομένως ο ελληνικός λαός υπήρξε θύμα αυτού του ληστρικού ντουέτου, Ελλήνων και Γερμανών, που πλούτιζαν σε βάρος του.

»Είναι φανερό ότι αυτές οι δύο μεγάλες πληγές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ηγεσίες των δύο φιλοαμερικανικών κομμάτων εξουσίας δεν είχαν διαβρωθεί από στοιχεία διεφθαρμένα, τα οποία για να καλύψουν τη διαρροή του πλούτου (που ήταν προϊόν της εργασίας του ελληνικού λαού) προς τα ταμεία των ξένων χωρών, κατέφευγαν στον υπέρμετρο δανεισμό, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να φτάσει στα 300 δισ. ευρώ, δηλαδή το 130% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος).

»Με την κομπίνα αυτή οι ξένοι που προανέφερα κέρδιζαν διπλά. Πρώτον από την πώληση των όπλων και των προϊόντων τους. Και δεύτερον από τους τόκους των χρημάτων που δάνειζαν στις κυβερνήσεις και όχι στον λαό. Γιατί όπως είδαμε, ο λαός ήταν το κύριο θύμα και στις δύο περιπτώσεις. Ένα παράδειγμα και μόνο θα σας πείσει. Οι τόκοι του δανείου του ενός δισ. δολλαρίων που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα 1986 από μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, έφτασαν στα 54 δισ. ευρώ και ξεπληρώθηκαν τελικά το ...2010!

»Ο κ. Γιούνγκερ εδήλωσε προ ενός έτους ότι είχε διαπιστώσει τη μεγάλη αιμορραγία των Ελλήνων από τις υπερβολικές (και αναγκαστικές) δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού από Γερμανία και Γαλλία συγκεκριμένα. Και συμπέρανε ότι έτσι οι πωλητές μας οδηγούν σε βέβαιη καταστροφή. Όμως ομολογεί ότι δεν προέβη σε καμμιά ενέργεια, για να μη βλάψει τα συμφέροντα των φιλικών του χωρών!

»Στα 2008 υπήρξε η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ήταν λοιπόν επόμενο να επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία. Εν τούτοις το επίπεδο ζωής, αρκετά υψηλό, ώστε να έχουμε καταταγεί μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, έμεινε βασικά το ίδιο. Υπήρξε όμως άνοδος του δημοσίου χρέους. Όμως το δημόσιο χρέος δεν οδηγεί αναγκαστικά σε οικονομική κρίση. Τα χρέη μεγάλων χωρών όπως λ.χ. οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα είναι εάν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και παραγωγή. Τότε μπορεί κανείς να δανείζεται από τις μεγάλες Τράπεζες με επιτόκιο έως 5%, έως ότου περάσει η κρίση.

»Σ' αυτή τη θέση ακριβώς βρισκόμασταν στα 2009, όταν έγινε η κυβερνητική αλλαγή τον Νοέμβριο και ανέλαβε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Για να κατανοηθεί τι σκέπτεται σήμερα ο ελληνικός λαός για την καταστροφική πολιτική του, παραθέτω δύο νούμερα: Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το 44% των ψήφων. Σήμερα τα γκάλοπ του δίνουν 6%.

»Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση (που όπως είπα αντανακλούσε την ευρωπαϊκή) με δάνεια από τις ξένες Τράπεζες και με το σύνηθες επιτόκιο δηλαδή κάτω από 5%. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα υπήρχε για τη χώρα μας το παραμικρό πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα θα συνέβαινε, γιατί βρισκόμασταν σε φάση οικονομικής ανάπτυξης κι έτσι ασφαλώς θα ανέβαινε το βιοτικό μας επίπεδο.

»Όμως ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη ξεκινήσει τη συνωμοσία του εναντίον του ελληνικού λαού από το καλοκαίρι του 2009, όταν συναντήθηκε κρυφά με τον Στρως Καν, με στόχο να οδηγηθεί η Ελλάδα κάτω από την ηγεμονία του ΔΝΤ. Η πληροφορία για τη συνάντηση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο του ΔΝΤ..

»Για να φτάσουμε όμως έως εκεί, θα έπρεπε να παραμορφωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ώστε να φοβηθούν οι ξένες Τράπεζες και να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικούς αριθμούς. Αυτή η επαχθής επιχείρηση ξεκίνησε με την ψεύτική εκτίναξη του Δημοσίου Ελλείμματος από το 9,2% στο 15%. Για την κακουργηματική αυτή πράξη ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης παρέπεμψε προ 20 ημερών στην Δικαιοσύνη τους κυρίους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου (υπουργό των Οικονομικών).

»Ακολούθησε η συστηματική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη που διήρκεσε 5 μήνες, κατά την οποία προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους ότι η Ελλάδα είναι ένας Τιτανικός έτοιμος να βυθιστεί, ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, τεμπέληδες και επομένως ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της χώρας. Σε κάθε τους δήλωση ανέβαιναν τα επιτόκια, ώστε να μην μπορούμε πια να δανειστούμε, οπότε η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα να πάρει τον χαρακτήρα της σωτηρίας μας, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε η αρχή του θανάτου μας.

»Τον Μάιο του 2010 υπεγράφη από έναν και μόνο Υπουργό το περίφημο Μνημόνιο, δηλαδή η πλήρης υποταγή μας στους δανειστές μας. Το ελληνικό δίκαιο σ' αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί την ψήφιση μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Άρα στην ουσία το Μνημόνιο και η Τρόικα που σήμερα ουσιαστικά μας κυβερνούν. λειτουργούν παράνομα όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το ευρωπαϊκό δίκαιο.

»Από τότε έως τώρα, εάν τα σκαλιά που οδηγούν στο θάνατό μας είναι είκοσι, έχουμε ήδη διανύσει πάνω από τα μισά. Φανταστείτε ότι με το Μνημόνιο αυτό παραχωρούμε στους ξένους την Εθνική μας Αυτοτέλεια και την Δημόσια περιουσία μας. Δηλαδή Λιμάνια, Αεροδρόμια, Οδικά δίκτυα, Ηλεκτρισμό, Ύδρευση, Υπόγιεο και υποθαλάσσιο πλούτο κλπ. κλπ. Κι ακόμα τα ιστορικά μας μνημεία όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Επίδαυρος κλπ. αφού έχουμε παραιτηθεί από όλες τις σχετικές ενστάσεις.

»Σταμάτησε η παραγωγή, ανέβηκε στο 18% η ανεργία, κλείσανε 80.000 καταστήματα, χιλιάδες βιοτεχνίες και εκατοντάδες βιομηχανίες. Συνολικά βάλανε λουκέτο 432.000 επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα, που βυθίζεται κάθε μέρα και πιο πολύ σε μεσαιωνικό σκότος. Χιλιάδες πρώην ευκατάστατοι πολίτες ψάχνουν στα σκουπίδια και κοιμούνται στο πεζοδρόμιο.

»Στο μεταξύ υποτίθεται ότι ζούμε χάρη στη μεγαλοψυχία των δανειστών μας, της Ευρώπης των Τραπεζών και του ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα κάθε πακέτο με τα δεκάδες δισ. ευρώ με τα οποία χρεώνεται η Ελλάδα επιστρέφεται ολόκληρο από κει που έρχεται, ενώ εμείς φορτωνόμαστε νέους αβάσταχτους τόκους. Και επειδή υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθεί το Κράτος, τα Νοσοκομεία και τα Σχολεία, η Τρόικα φορτώνει τα μεσαία και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας με υπέρμετρους φόρους, που οδηγούν κατ' ευθείαν στην πείνα. Γενικευμένη κατάσταση πείνας είχαμε στην αρχή της γερμανικής κατοχής το 1941 με 300.000 νεκρούς σε διάστημα έξι μηνών. Από τότε το φάσμα της πείνας ξανάρχεται στη συκοφαντημένη και δύστυχη χώρα μας.

»Αν σκεφθεί κανείς ότι η γερμανική κατοχή μας στοίχισε ένα εκατομμύριο νεκρούς και την ολοσχερή καταστροφή της χώρας μας, πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς οι Έλληνες τις απειλές της κ. Μέρκελ και την πρόθεση των Γερμανών να μας επιβάλουν ένα νέο γκαουλάιτερ... Τη φορά αυτή με γραβάτα...

»Και για να αποδείξω πόσο πλούσια χώρα είναι η Ελλάδα και πόσο εργατικός και συνειδητοποιημένος Λαός είναι ο Έλληνας (συνείδηση του Χρέους προς την Ελευθερία και της αγάπης προς την πατρίδα) είναι η εποχή της Γερμανικής Κατοχής από το 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944.

»Όταν τα SS και η πείνα σκότωσαν ένα εκατομμύριο πολίτες και η Βέρμαχτ κατέστρεφε συστηματικά την χώρα, έκλεβε την αγροτική παραγωγή και τον χρυσό από τις Τράπεζες, οι Έλληνες έσωσαν από την πείνα τον Λαό με τη δημιουργία του Κινήματος της Εθνικής Αλληλεγγύης και δημιούργησαν έναν παρτιζάνικο στρατό 100.000, που καθήλωσε στην χώρα μας 20 γερμανικές μεραρχίες.

»Συγχρόνως όχι μόνο κατόρθωσαν οι Έλληνες χάρη στην εργατικότητά τους, να επιζήσουν αλλά υπήρξε και μεγάλη ανάπτυξη της νεοελληνικής τέχνης μέσα στις συνθήκες κατοχής, ιδιαίτερα στους τομείς της λογοτεχνίας και της μουσικής.

»Η Ελλάδα επέλεξε την οδό της αυτοθυσίας για την ελευθερία και συγχρόνως της επιβίωσης.

»Και τότε μας χτύπησαν αναίτια κι εμείς απαντήσαμε με Αλληλεγγύη και Αντίσταση και επιζήσαμε. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα με τη βεβαιότητα ότι τελικός νικητής θα είναι ο ελληνικός λαός. Αυτό το μήνυμα στέλνω στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόϊμπλε δηλώνοντας ότι παραμένω πάντοτε φίλος του Γερμανικού Λαού και θαυμαστής της μεγάλης του συνεισφοράς στην Επιστήμη, τη Φιλοσοφία και την Τέχνη και ιδιαίτερα στη Μουσική! Και η καλλίτερη ίσως απόδειξη γι' αυτό είναι ότι εμπιστεύθηκα το σύνολο του μουσικού μου έργου σε δύο Γερμανούς Εκδότες, τον Schott και το ν Breitkopf, που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες του κόσμου και η συνεργασία μου μαζί τους είναι άκρως φιλική.

»Μας απειλούν ότι θα μας εκδιώξουν από την Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν μας θέλει μια φορά, εμείς αυτή την Ευρώπη των Μέρκελ - Σαρκοζί δεν την θέλουμε δέκα φορές.

»Σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ετοιμάζομαι να πάρω μέρος κι εγώ μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τον ήρωα που κατέβασε τη Σβάστικα από την Ακρόπολη δίνοντας έτσι το σινιάλο για το ξεκίνημα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στον Χίτλερ. Οι δρόμοι και οι πλατείες μας θα πλημμυρίσουν από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα διαδηλώνουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης και της Τρόικα.

»Άκουσα χθες τον τραπεζίτη-Πρωθυπουργό στο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό Λαό να λέει ότι «έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν». Ποιοι όμως μας έφτασαν μέσα σε δυο χρόνια στο ΜΗΔΕΝ; Οι ίδιοι, που αντί να βρίσκονται στη φυλακή, εκβιάζουν τους βουλευτές να υπογράψουν Νέο Μνημόνιο χειρότερο από το πρώτο, που θα εφαρμοστεί από τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες μεθόδους που μας οδήγησαν στο ΜΗΔΕΝ. Γιατί; Γιατί αυτό επιτάσσει το ΔΝΤ και το Γιούρο Γκρουπ εκβιάζοντάς μας ότι εάν δεν υπακούσουμε, θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία... Εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Όλοι αυτοί οι κύκλοι που ουσιαστικά μας μισούν (ξένοι και Έλληνες) και που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την δραματική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα, απειλούν, εκβιάζουν, με σκοπό να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, δηλαδή να μας πάνε κάτω από το ΜΗΔΕΝ, έως την οριστική μας εξαφάνιση.

»Έχουμε επιζήσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα από τους αιώνες και είναι βέβαιο ότι αν μας οδηγήσουν με τη βία στο προτελευταίο σκαλοπάτι πριν από τον θάνατο, οι Έλληνες όχι μόνο θα επιζήσουν αλλά και θα αναγεννηθούν.
Αυτή τη στιγμή έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ενωθεί δυναμικά ο ελληνικός λαός. Προσπαθώ να τον πείσω ότι η Τρόικα και το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει άλλη λύση. Κι αυτή είναι να αλλάξουμε ριζικά την πορεία του έθνους μας και να στραφούμε προς την Ρωσία για οικονομική συνεργασία και για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα μας βοηθήσουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας με όρους που θα εξασφαλίζουν το εθνικό μας συμφέρον.

»Όσο για την Ευρώπη προτείνω να πάψουμε να αγοράζουμε πολεμικό υλικό από την Γερμανία και την Γαλλία. Όπως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Γερμανία να εξοφλήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας οφείλει και που σήμερα μαζί με τους τόκους μπορεί να ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ.

»Η μοναδική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις επαναστατικές αλλαγές είναι ο ελληνικός λαός ενωμένος σε ένα τεράστιο Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης, ώστε να εκδιωχθεί η Τρόικα (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκές Τράπεζες) από την χώρα. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενες όλες οι παράνομες ενέργειές τους (δάνεια, χρέη, τόκοι, φόροι, αγορές του Δημόσιου πλούτου). Φυσικά οι Έλληνες συνεργάτες τους που έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού μας ως προδότες, θα πρέπει να τιμωρηθούν.

»Στον σκοπό αυτό (της ενότητας του Λαού σε ένα Μέτωπο) είμαι ολοκληρωτικά δοσμένος και πιστεύω ότι τελικά θα δικαιωθώ. Πολέμησα με το όπλο στο χέρι ενάντια στην Χιτλερική κατοχή. Γνώρισα τα μπουντρούμια της Γκεστάπο. Καταδικάστηκα από τους Γερμανούς σε θάνατο και έζησα ως εκ θαύματος. Στα 1967 ίδρυσα το ΠΑΜ, την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της στρατιωτικής χούντας. Πάλεψα στην παρανομία. Πιάστηκα και φυλακίστηκα στο «σφαγείο» της χουντικής Ασφάλειας. Τελικά και πάλι επέζησα.

»Σήμερα είμαι 87 ετών και είναι πολύ πιθανόν να μη ζήσω τη σωτηρία της αγαπημένης μου πατρίδας. Όμως θα πεθάνω με τη συνείδησή μου ήσυχη, γιατί εξακολουθώ να κάνω το Χρέος μου απέναντι στα ιδανικά της Ελευθερίας και του Δικαίου ως το τέλος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατέληξαν υπουργείο και τρόικα

Νέο πλήγμα στο Ασφαλιστικό
Αθήνα
Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξευρεθεί από το ασφαλιστικό σύστημα το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατέληξαν το υπουργείο Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σε μαραθώνια σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.

Από το «μαχαίρι», σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν γλιτώνουν ούτε οι κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων -από τις περικοπές στις οποίες υπολογίζεται να διασφαλιστούν 100 εκατ. ευρώ- ούτε οι επικουρικές συντάξεις, στις οποίες συμφωνήθηκαν μειώσεις, που θα αποφέρουν 200 εκατ. ευρώ.

Την πρόταση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ενέκρινε και το υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη.

Ειδικότερα, υπουργείο Εργασίας και τρόικα κατέληξαν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε περικοπές 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών) από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 1.200-1.300 ευρώ. Από τις περικοπές αυτές, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ (50 εκατ. από τα ειδικά Ταμεία και 50 εκατ. από το ΝΑΤ).

Συμφώνησαν επίσης οριστικά ότι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, θα αναζητηθεί από περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 15% μεσοσταθμικά, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του πλαφόν, αν δηλαδή η μείωση θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 150, 200 ή 300 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται: το πρώτο, προβλέπει μειώσεις μόνο στις επικουρικές των ελλειμματικών Ταμείων, κατά 15% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπές σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία κατά 10% στις συντάξεις από τα 250 έως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Κατά τη συνάντηση, η τρόικα ζήτησε και έλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων των συντάξεων και τα ποσά τα οποία λαμβάνουν.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα μέτρα θα έχουν συμφωνηθεί το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι και πάντως πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Yπεγράφη η πρώτη υπουργική απόφαση με αντικείμενο τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

Σε τροχιά εκλογών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε ετοιμότητα τίθεται ο εκλογικός μηχανισμός, καθώς τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συγκροτούν Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με αντικείμενο την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος, για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν οι Τάσος Γιαννίτσης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η Ομάδα θα αποτελείται από στελέχη των δύο συναρμόδιων υπουργείων και θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, σύμφωνα με την απόφαση, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εμφύλιος στην αυλή του Γιώργου!

Εμφύλιος στην αυλή του Γιώργου!
Οι επτά αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί: Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Μανόλης Όθωνας, Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Δριβελέγκας και Σωκράτης Ξυνίδης είναι αυτοί που δεν διανοούνται κάποιοι άλλοι να τους παίρνουν την φιλοπαπανδρεϊκή τους ταυτότητα.

Μάλιστα είναι αυτοί που ζήτησαν την παραμονή του Γιώργου στην ηγεσία του κόμματος.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου για ιδιοτελείς προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες»! Είναι η ατάκα τους.

Βλέποντας τώρα τον κ. Καστανίδη αλλά και την κ. Κατσέλη να επιχειρούν να οικειοποιηθούν τον «παπανδρεϊσμό» αγανακτούν και δηλώνουν:

«H μεταρρυθμιστική ατζέντα που εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου συγκροτεί τα ενεργά πολιτικά προστάγματα για την Ελλάδα σήμερα και αύριο. Δε θα επιτρέψουμε την καπηλεία τους από εκφραστές της παλαιοκομματικής Ελλάδας του χθες»!

Ο εμφύλιος άρχισε και το ποιος εν τέλει θα βγει κερδισμένος μόνο ένας… Γιώργος ξέρει!
http://newpost.gr
Read more...

«Δεν πιστεύω ότι οι δανειστές μας μπλοφάρουν»...«Με πλήρη συναίσθηση ευθύνης ψήφισα Ναι'', απαντάει με επιστολή του ο Μανόλης Όθωνας υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σε όσους τον... ανακήρυξαν ''ανεπιθύμητο'' στην περιφέρειά του, το Ρέθυμνο, σε όσους τάσσονται κατά του μνημονίου.

''Δεν πιστεύω ότι οι δανειστές μας μπλοφάρουν, ούτε θεωρώ ότι είναι σοβαρό και υπεύθυνο να μπλοφάρουμε εμείς. Ακόμα και στην πιθανότητα οι δανειστές μας να μην επέλεγαν, στην αντίθετη περίπτωση, το ολέθριο σενάριο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ δεν αισθάνομαι ότι είμαι έτοιμος να παίξω την ζωή εκατομμύριων πολιτών με όρους χαρτοπαιχτικούς'', τονίζει ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ .

Για συγνώμη που οφείλουν οι πολιτικοί στους πολίτες κάνει λόγο στην επιστολή του ο υφυπουργός, "μία συγνώμη όμως όχι για όσα γίνονται τώρα, αλλά για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν, συγνώμη προς τους Έλληνες για πολλές πράξεις και παραλείψεις''.

Σήμερα όμως ο Μανόλης Όθωνας, όπως δηλώνει, ψήφισε το μνημόνιο μεταξύ άλλων λόγων διότι εμπιστεύεται όσους χειρίζονται το μεγάλο αυτό θέμα ιστορικής εθνικής σημασίας, μεταξύ αυτών τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Τους εμπιστεύεται όπως λέει, πολύ περισσότερο από ''τους σοβαροφανείς ενίοτε και γραφικούς θαμώνες τηλεοπτικών παραθύρων και τους οικοδεσπότες τους, που έχουν κυριαρχήσει στην δημόσια συζήτηση''. Παρόλα αυτά ο κ. Όθωνας επισημαίνει : ''δεν είμαι βέβαιος ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα σώζεται οριστικά η χώρα, όμως θεωρώ ευθύνη μου και ευθύνη όλων μας να διεκδικήσουμε και την τελευταία χαραμάδα ελπίδας για να αποφύγουμε τον όλεθρο''. Καλεί μάλιστα τους βουλευτές να μην είναι, πρόσκαιρα ευχάριστοι, να μη διεκδικούν εφήμερα χειροκροτήματα και να μην υποχωρούν σε ''πελατείες''.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕRead more...

«Αρπακτικές ακρίδες» οι επικεφαλής της Τρόικας!

Το Στρασβούργο στο πλευρό του ελληνικού λαού!


Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές επέκριναν σήμερα έντονα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη νέα οικονομική στήριξη της χώρας, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τη νομιμότητα των απαιτήσεων της τρόικας.

Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό, επειδή θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων, προέβλεψε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε, ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες», που ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν τη βοήθεια και πρόσθεσε ότι ομιλούν στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχονται ποτέ να εμφανισθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οκ. Σβόμποντα γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεση της σοσιαλιστικής ομάδας να στείλει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μία «εναλλακτική τρόικα» στην Αθήνα, αποτελούμενη από τρία μέλη της.

Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων, που θα ευνοεί όμως την ανάπτυξη και την απασχόληση, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, δήλωσε πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη, που κανένας δεν μπορεί να ζήσει»। Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη» τόνισε.
.protothema.gr

Read more...

Χωρίς ανασχηματισμό και με Βορίδη υπουργό Μεταφορών συνεχίζει η κυβέρνηση

«Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος»

Οι θέσεις των παραιτηθέντων θα μείνουν κενές, ώστε να υπάρξουν και περικοπές
Οι θέσεις των παραιτηθέντων θα μείνουν κενές, ώστε να υπάρξουν και περικοπές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Χωρίς ανασχηματισμό και με τον Μάκη Βορίδη στο υπουργικό σχήμα συνεχίζει την πορεία της η κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Τις επόμενες «διαβολοβδομάδες», όπως τις χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Π. Καψής, η κυβέρνηση δεν θα έχει μεταβολές στη σύνθεσή της.

Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή προέχει η προσήλωση στα όσα απαιτούνται να γίνουν και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Βορίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπαδήμο και συζήτησαν το ενδεχόμενο παραμονής του στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βορίδης συμφώνησε και θα συνεχίσει στη θέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, από όπου και θα προχωρήσει τα θέματα που απαιτούνται από την τρόικα.

Αυτά είναι οι υπουργικές αποφάσεις για το κόστος διοικητικής άδειας και εγγύησης για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, το νομοσχέδιο για τα ταξί, τα μεγάλα οδικά έργα, η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και η απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος .

Για την παραμονή του κ. Βορίδη στο υπουργικό σχήμα υπήρξε και η σύμφωνη γνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο διατηρούν και άριστες σχέσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον του υπουργού.

Επίσης, θα μείνουν κενές οι θέσεις, ώστε να υπάρξουν και περικοπές, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (παραιτήθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) και των υφυπουργών Άμυνας (παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου), Εργασίας (παραιτήθηκε ο Γ. Κουτσούκος) και Ναυτιλίας (ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης μέχρι προχθές βουλευτής του ΛΑΟΣ και νυν ανεξάρτητος).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, ομολογεί η Κομισιόν

Αναζητείται ο ορισμός...


Άστεγος άνδρας κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμο του Μιλάνου
Άστεγος άνδρας κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμο του Μιλάνου (Φωτογραφία: Reuters )


Στρασβούργο, Γαλλία
Ο αριθμός των αστέγων στην Ευρώπη πρέπει να έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, καταγγέλλουν ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για να εισπράξουν την απάντηση-παραδοχή του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ ότι «οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, διότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς ο όρος του αστέγου».

Σε μία άδεια σχεδόν αίθουσα, όπου είχαν παραμείνει μόνον οι καταγεγραμμένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίστηκε ότι οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες της Ευρωζώνης και τα συνεχή μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται θα έχουν ως συνέπεια τόσο την αύξηση του αριθμού των νεόπτωχων, όσο και του αριθμού των αστέγων στην Ευρώπη.

Οι εναπομείναντες ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αστέγων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης πρέπει να έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, και κάλεσαν την Κομισιόν να αναφέρει τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που δεν συνάδει με το κοινωνικό πρόσωπο που θέλει να λέει ότι έχει η Ευρώπη.

Μέσα σ' ένα κλίμα αδυναμίας και γενικότερης αδιαφορίας για τους αστέγους, πάνω από 600 άνθρωποι πέθαναν στους δρόμους εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τους τελευταίους δύο μήνες την Ευρώπη, τόνισαν ιδιαίτερα οι ευρωβουλευτές.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά επισήμανε την αδυναμία της Κομισιόν να κάνει κάτι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανακούφιση και την προστασία της ζωής αυτών των ανθρώπων.

Δυστυχώς, ομολόγησε ο επίτροπος, οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, διότι όπως είπε δεν έχει ακόμη ακριβώς προσδιορισθεί ο ορισμός του αστέγου.

Είμαστε υπέρ της βοήθειας σ' αυτούς τους ανθρώπους και υπέρ της ενίσχυσης της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που έχουν αναλάβει το έργο της προστασίας τους, είπε ο κοινοτικός επίτροπος.

Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι το κόστος και η μέριμνα της όποιας φροντίδας για τους αστέγους, αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών της Ένωσης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πλήρης δικαίωση Ραγκούση για την απελευθέρωση των ταξί...


Ο Μ. Βορίδης ψήφισε, διαγραφόμενος, τη διάταξη που αρνείτο να δεχτεί όταν έγινε υπουργός Μεταφορών από τον ΛΑΟΣ
Από τον Δημήτρη Φωκιανό

Στο νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή προβλέπεται ρητά και η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. Αυτή η εξέλιξη συνιστά πλήρη δικαίωση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επέμενε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Τότε βέβαια δεχόταν σκληρή κριτική από πολλούς.
Σκληρή κριτική δεχόταν από τον Μάκη Βορίδη ο οποίος μάλιστα όταν έγινε υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Παπαδήμου δήλωσε ότι θα προωθήσει αλλαγές των αποφάσεων Ραγκούση με βάση τα αιτήματα των αυτοκινητιστών. Είχε κάνει μάλιστα ειδική συνάντηση για το σκοπό αυτό, μαζί με τον τότε αρχηγό του Γ. Καρατζαφέρη, με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο. Και ακολούθησε ένα πανηγυρικό κλίμα ότι...
το αίτημα των ιδιοκτητών ταξί για χαλάρωση του καθεστώτος απελευθέρωσης έγινε επιτέλους δεκτό.
Να που χτες το βράδυ όλα αυτά όμως «διαλύθηκαν». Και μάλιστα ο κ. Βορίδης, ο οποίος επέκρινε τότε τον κ. Ραγκούση,τώρα ψήφισε ως είχε το νέο Μνημόνιο επιλέγοντας μάλιστα να υποστεί τη διαγραφή του από τον ΛΑΟΣ εξαιτίας του λόγου αυτού.
Το μόνο, άνευ σημασίας, νέο στοιχείο που υπάρχει είναι ότι η πλήρης απελευθέρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αντί του τέλους του 2011 που προβλεπόταν αρχικά.

Read more...

Υπουργικό συμβούλιο στις 3μ.μ.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αναμένεται να συνεδριάσει, στις 3 μετά το μεσημέρι, το υπουργικό Συμβουλίο με θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του νέου μνημονίου।

enikos.gr


Read more...

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ ΤΩΡΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Την πόρτα του σπιτιού του Σταύρου Ψυχάρη πέρασε πριν από λίγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τι συζητούν οι δυο άνδρες; Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Το βέβαιον είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται εκεί. Συνεργάτης του Fimotro τον είδε από...
κοντά!
Read more...

Ο Γιώργος αποχωρεί στις 18 Μαρτίου, παρά τις προθέσεις πολλών στελεχών για επίσπευση της διαδοχής

Ο Γιώργος αποχωρεί στις 18 Μαρτίου, παρά τις προθέσεις πολλών στελεχών για επίσπευση της διαδοχής
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ζητούν πλέον στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες φωνές ακούστηκαν ελάχιστες ώρες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2, τις διαγραφές 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τον αποκλεισμό άλλων εννέα από τα ψηφοδέλτια.

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο- πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 29η Απριλίου, οι φωνές εντάθηκαν.

Για να επιταχυνθούν φυσικά οι (δρομολογημένες ήδη) διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες οδηγούν σε αλλαγή ηγεσίας στις 18 Μαρτίου, θεωρείται από όλους απαραίτητο να υπάρξει μια και μόνον υποψηφιότητα. Αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτή την περίπτωση και κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα διατυπώσει αντιρρήσεις, θα μπορούσε να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο που αφού διαπιστώσει ότι δεύτερος πρόθυμος για να άρει τον «σταυρό» δεν υπάρχει, να αποφασίσει ότι επιταχύνεται η διαδικασία αλλαγής στην ηγεσία.

Αν μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εκλεγεί- στην καλύτερη περίπτωση, στις 4 και όχι στις 18 Μαρτίου. Και μάλιστα όχι από τη βάση, αλλά από άλλο, μικρότερο και πιο ευέλικτο σώμα εκλεκτόρων.

Το επιχείρημα είναι ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστεί για τις εκλογές του Απριλίου.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι ο νέος αρχηγός πρέπει απαραίτητα να περάσει από την κολυμβήθρα της βάσης, όπως προβλέπει το καταστατικό, αποκλείοντας κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η συζήτηση για επίσπευση των διαδικασιών, εδράζεται σε μια έωλη παραδοχή:

Ότι δεν θα υπάρχει δεύτερος υποψήφιος. Θυμίζουν λοιπόν ότι δεν διαγράφηκαν όλοι όσοι είχαν εκδηλώσει πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία. Ότι εκτός των Χ. Καστανίδη και Λούκας Κατσέλη, πρόθεση να διεκδικήσει έχει εκφράσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και ακόμη ότι υπάρχει ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Μοναδική περίπτωση λοιπόν, για να μάθουμε αν θα υπάρξει δεύτερος υποψήφιος, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες.

Ο γράφων, αν ήταν υποχρεωμένος να στοιχηματίσει, θα πόνταρε στο ότι δεύτερος υποψήφιος θα υπάρξει. Μπορεί 22 βουλευτές θα διαγράφηκαν, αλλά- όπως λένε, υπήρχαν και καμιά 60νταριά άλλοι που κρατήθηκαν την τελευταία στιγμή να μην την «κάνουν». Και οι απόψεις τους, αντανακλούν και στην βάση του ΠΑΣΟΚ. Σε ποσοστό που είναι δύσκολο να μην εκφραστεί…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει αποφευχθεί, μεταδίδουν για την Ελλάδα τα ξένα πρακτορεία

«Μένουν πολλά να γίνουν»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Η Ελλάδα ψήφισε το νέο μνημόνιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σώθηκε, αφού υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων μετά την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.

«Η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι, παρά την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μένουν πολλά να γίνουν ώστε να πειστούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τη διασώσουν» μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας ότι «η καχύποπτη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που έμειναν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να δώσουν γραπτές δεσμεύσεις ώς την Τετάρτη ότι οι αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας θα εφαρμοστούν και μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο».

Το Reuters επισημαίνει, επίσης, ότι οι γραπτές δεσμεύσεις δεν είναι η μοναδική απαίτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων χρειάζεται η Αθήνα ώς τις 20 Μαρτίου για αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Οι υπουργοί του Eurogroup, συνεχίζει το Reuters, έχουν ζητήσει από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει ώς την Τετάρτη πώς θα καλύψει την «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή «οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν καθησυχάζουν την Ευρώπη».

«Ζήτησε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει να γίνουν αλλαγές μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» αναφέρει το πρακτορείο, αναμεταδίδοντας αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Επίσης, το Reuters σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν επιφυλακτικός στο παρελθόν απέναντι στο ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το Reuters, οι αμφιβολίες των ηγετών της Ευρωζώνης αποτυπώνονται και στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης εάν δεν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί. Ίσως η Ελλάδα αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να προχωρήσει σε ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα περικοπών, δήλωσε ο Φρίντεν από την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, τονίζει το Associated Press, σημειώνοντας ότι η Γερμανία επιμένει πως χρειάζεται χρόνος μέχρι την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει την τελική έγκριση για το νέο πακέτο βοήθειας τουλάχιστον ώς τις αρχές Μαρτίου. Έως ότου δηλαδή διευκρινιστεί πόσες τράπεζες και ιδιώτες ομολογιούχοι θα δεχθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και μέχρι να εγκρίνει τη συμφωνία η γερμανική Βουλή.

Κατά το Associated Press, η καθυστέρηση έγκρισης της συμφωνίας για αρκετές εβδομάδες είναι ενδεικτική της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια πολλές από τις υποσχέσεις για περικοπές και μεταρρυθμίσεις ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Επίσης, τονίζει το πρακτορείο, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, οι πολίτες της και η παγκόσμια οικονομία δεν θα γνωρίζουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα εάν η χώρα θα αποφύγει εν τέλει τη χρεοκοπία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να σχηματίσουν ΚΟ σκέπτονται οι διαγραφέντες του ΠαΣοΚ...Δύσκολη η συστέγασή τους - Πολιτική πρωτοβουλία εξετάζει η κυρία Κατσέλη...
Τις δυνατότητες δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας ανεξαρτήτων εξετάζουν οι 22 διαγραφέντες του ΠαΣοΚ (εν αναμονή της τύχης των εννέα που καταψήφισαν θεμελιώδη άρθρα του μνημονίου αλλά παραμένουν προς το...
παρόν στην ΚΟ του κόμματος).

Αυτό είναι ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα της ψήφισης του μνημονίου, για την επαλήθευση του οποίου όμως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος σύμφωνα με μία ερμηνεία προϋποθέτει πως κάθε ΚΟ θα πρέπει να εκπροσωπεί κάποιο κόμμα, οπότε θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία κομματικού σχηματισμού.

Οι σχετικές παράγραφοι του άρθρου 15 του κανονισμού αναφέρουν:
«1. O ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10).
2. O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

Πιθανολογείται πάντως ότι σε περίπτωση σχηματισμού μίας τέτοιας ΚΟ, άτυποι επικεφαλής (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) θα είναι η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χ. Καστανίδης.

Δεν τα βρήκαν για κοινή στάση

Οι συζητήσεις για τις ενέργειες των διαγραφέντων από το ΠαΣοΚ ήταν πάντως συνεχείς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριήμερου. Ειδικότερα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση περίπου 15 στελεχών, μεταξύ των οποίων οι υπογράφοντες τη δήλωση αποχής από την ψηφοφορία (κκ. Χ. Καστανίδης, Λ. Μίχος, Η. Θεοδωρίδης, Α. Τριανταφυλλόπουλος και οι κυρίες Κυριακή Τεκτονίδου και Μαρία Κυριακοπούλου), αλλά και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι εναλλακτικές επιλογές, σε πρώτο στάδιο κατά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι κυρίες Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου προσπάθησαν να πείσουν του υπολοίπους να προσέλθουν στην Βουλή και να καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

Εκ του αποτελέσματος έγινε σαφές ότι δεν επήλθε συμφωνία και το γεγονός αυτό αποτελεί βάση για το συμπέρασμα όσων υποστηρίζουν ότι ο σχηματισμός ενός νέου πολιτικού σχηματισμού με τη συμμετοχή όλων των διαγραφέντων από το ΠαΣοΚ, είναι μάλλον απίθανη και πάντως εξαιρετικά δυσχερής.

Πιο κοντά η Λούκα στην πολιτική πρωτοβουλία

Διαφαίνεται όμως ότι η κυρία Λούκα Κατσέλη βρίσκεται πιο κοντά στην ιδέα της ανάληψης μίας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, με στόχο την προσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.
Δεν μοιάζει να υφίσταται πάντως το ίδιο εμπόδιο για τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής παρουσίας των ανεξάρτητων προερχόμενων από το ΠαΣοΚ.

Με βάση όλες τις μέχρι στιγμής διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών, οι ανεξάρτητοι της Βουλής φθάνουν τους 63 ( τέσσερις της Δημοκρατικής Αριστεράς, 4 της Δημοκρατικής Συμμαχίας και 55 ανένταχτοι, πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛαΟΣ.
Τα αθροίσματα αυτά, ενδέχεται να αποτυπώσουν και τους συσχετισμούς για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το αντιμνημονιακό μέτωπο εντός Κοινοβουλίου αριθμεί περί τους 100 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΠαΣοΚ και πρώην ΝΔ) και οι υπερψηφίσαντες του μνημόνιο έφθασαν τους 199. ..
BHMA.Read more...

Στο δρόμο 2500 νήπια, στον «αέρα» 83.000 οικογένειες

Καμία πρόβλεψη για τους δικαιούχουςΧωρίς στέγη και φροντίδα θα μείνουν 2500 βρέφη και νήπια εργαζόμενων γονέων τα οποία φιλοξενούσαν οι 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί της Εργατικής Εστίας.

Στον αέρα θα βρεθούν και οι δανειολήπτες της Εργατικής κατοικίας μετά την εφαρμογή της διάταξης του μνημονίου που απαιτεί να μπει λουκέτο στους δύο οργανισμούς. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους 83.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που οφείλουν στον ΟΕΚ και στις τράπεζες σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ.

Μετέωρες μένουν και οι αιτήσεις 58.000 οικονομικά ασθενών πολιτών που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ενώ στον αέρα βρίσκεται και το κατασκευαστικό πρόγραμμα του οργανισμού ο οποίος ετοιμαζόταν να παραδώσει 20 οικισμούς σε όλη τη χώρα με 1300 κατοικίες.

Μάλιστα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είχε σχεδιάσει και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν 380.000 δικαιούχοι (λιγότεροι πάντως από πέρυσι) ενώ συγχρόνως θα μπορούσαν να ωφεληθούν και 2700 ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι 1400 εργαζόμενοι στους δύο οργανισμούς που μένουν στον αέρα με προορισμό την εφεδρεία βρίσκονται σε απεργία ζητώντας να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Πάντως ο υπουργός εργασίας κ Γιώργος Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη και ότι ενδεχόμενη απώλεια των 350 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώνονται ετησίως από τις ασφαλιστικές εισφορές για τη λειτουργία των δύο οργανισμών θα προκαλέσει οικονομική αιμορραγία και στο ΙΚΑ.

Στο μέτωπο των συντάξεων ,στην τελική διαπραγμάτευση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ βρίσκεται το υπουργείο εργασίας για να προχωρήσει με εφαρμοστικό νόμο στη μείωση των επικουρικών συντάξεων αναδρομικά από τον Ιανουάριο αλλά και των κύριων στις ΔΕΚΟ , τράπεζες και ΝΑΤ από το Σεπτέμβριο.

Στη περικοπή των επικουρικών κατά 15% σύμφωνα με πληροφορίες ξαναμπαίνει πλαφόν που θα υπερβαίνει και τα 200 ευρώ ώστε να συγκλίνει και η ΝΔ.

Πάντως σύμφωνα με το μνημόνιο οι επικουρικές συντάξεις στο μέλλον θα μετατραπούν σε ατομικούς λογαριασμούς χωρίς καμία εγγύηση καταβολής το ποσού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προβλέπεται και επιδότηση που έως τώρα σε ορισμένα ταμεία ήταν τριπλάσια από το συνολικό ποσό των εισφορών. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ οι εισφορές που συγκεντρώνονται είναι 10, 5 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ η δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ.

Η συρρίκνωση όλων των μισθών και όχι μόνο του κατωτάτου για 2।5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα στερήσει από το ταμείο 2,5 δις . Επιπλέον η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την τρόικα θα αφαιρέσει άλλα 1,5 δισ. ευρώ από το ΙΚΑ . Στο μνημόνιο έχει ήδη υπολογιστεί εκτός από τη μείωση των επικουρικών και μείωση 5-10% των κύριων συντάξεων στα ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ , της εθνικής , της εμπορικής , της αγροτικής ,της πρώην ΕΤΒΑ, της πρώην ολυμπιακής καθώς και στο ΝΑΤ .
.protothema.gr

Read more...

Εκλογή αρχηγού έως τις 4 Μαρτίου συζητούν στο ΠΑΣΟΚ

Σενάριο αλλαγής χρόνου και διαδικασίαςΗ θετική κατάληξη της συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης και η ομαλή έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι οι καθοριστικοί παράγοντες ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα οι διαδικασίες εντός του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου αρχηγού. Το κενό εξουσίας είναι φανερό πλέον περισσότερο από ποτέ και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση Παπαδήμου ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο, η κατά το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτική, τουλάχιστον κατά την άποψη μίας μεγάλης μερίδας στελεχών.

Ήδη στο παρασκήνιο συζητείται έντονα η εξής φόρμουλα: Να ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου ή το πολιτικό συμβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες – κατά προτίμηση την Πέμπτη – ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού, η οποία θα γίνει το αργότερο στην εθνική συνδιάσκεψη, που πραγματοποιείται 2-4 Μαρτίου. Κατά παρέκκλιση δηλαδή της απόφασης για εκλογή του προέδρου από τη βάση στις 18 Μαρτίου. Η συνδιάσκεψη θα μετατραπεί σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα κάνει τις αναγκαίες αλλαγές στο καταστατικό και θα αποκτήσει την αρμοδιότητα εκλογής του νέου προέδρου. Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται μετά τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ δύο εκ των ενδιαφερομένων στελεχών για την αρχηγία – του Χάρη Καστανίδη και της Λούκας Κατσέλη. Η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου και μίας μεγάλης πτέρυγας των «παπανδρεϊκών» στον Ευάγγελο Βενιζέλο διαμορφώνει συνθήκες δυναμικής υπέρ της υποβολής μόνο μίας υποψηφιότητας στη διαδικασία της διαδοχής και καθιστά πιο εύκολη την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την επιτάχυνση και την αλλαγή των διαδικασιών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες εάν εκλεγεί ο κ। Βενιζέλος στην προεδρία – εκλογή, που θα συμπέσει κανονικά με την ολοκλήρωση του PSI – τότε ο υπουργός Οικονομικών θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αφού και το βασικό έργο του θα έχει τελειώσει και η νέα του ιδιότητα θα του επιβάλλει να μείνει εκτός υπουργείων.
.protothema.gr

Read more...

Το μεγάλο βατερλώ στα ακίνητα- Έως και 300% αύξηση φόρου σε γονικές παροχές και κληρονομιές!

Το μεγάλο βατερλώ στα ακίνητα- Έως και 300% αύξηση φόρου σε γονικές παροχές και κληρονομιές!
Η απόκτηση πρώτης κατοικίας θα ακριβύνει. Ο φόρος κατοχής ακινήτων –είτε εισπράττεται μέσω της εφορίας είτε μέσω της ΔΕΗ, θα φουσκώσει ακόμη και πάνω από 30%. Η απόκτηση εξοχικού θα γίνει όνειρο θερινής νυκτός, καθώς ο ΦΠΑ με συντελεστή 23% θα επιβάλλεται επί μεγαλύτερης βάσης. Οι όποιες ελπίδες για μείωση στα έξοδα του συμβολαιογράφου εκμηδενίζονται καθώς η αμοιβή ναι μεν θα υπολογίζεται με χαμηλότερο συντελεστή, αλλά επί υψηλότερης βάσης. Όσο για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, οι αυξήσεις στους φόρους μπορεί να φτάσουν και στο… 300%.

Αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων έζησαν το θέατρο του παραλόγου –η ιστορία «αυξάνονται δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες» έχει κρατήσει επί ένα τρίμηνο- τελικά διάβασαν το μνημόνιο το οποίο αναφέρει ρητώς ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να συγκλίνουν με τις αγοραίες μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών - κατά 25-30% σε μέσα επίπεδα- στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για να φέρει τις αντικειμενικές κοντά στις αγοραίες, θα οδηγήσει σε ντόμινο αύξησης φόρων. Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ καθώς ο υπολογισμός του θα γίνει τον Μάρτιο και υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο μέχρι τότε να μην έχουν αυξηθεί οι αξίες.

Στις γονικές παροχές που ενδιαφέρουν και τους περισσότερους πολίτες, η επιβάρυνση θα είναι υπέρογκη. Σε δεκάδες περιοχές εντός και εκτός Αττικής οι ποσοστιαίες αυξήσεις θα υπερβαίνουν ακόμη και το 100%. Ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αυξήσει τα αφορολόγητα των γονικών παροχώνόσο και τις αντικειμενικές αξίες –δηλαδή κατά 25-30%- η επιβάρυνση θα είναι και πάλι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα τα οκτώ χαράτσια που κρύβει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι:
  1. Αυξάνεται ο φόρος για αγορά πρώτης κατοικίας.
  2. Αυξάνεται ο φόρος για αγορά εξοχικού ή άλλης δευτερεύουσας κατοικίας.
Αυξάνεται ο Φ.Π.Α στα ακίνητα.Σε Φ.Π.Α υποβάλλονται όλα τα ακίνητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη του 2006 υπό την προϋπόθεση ότι το διαμέρισμα δεν αποκτάται ως πρώτη κατοικία.
  1. Στις κληρονομιές, ο φόρος που θα προκύπτει θα είναι ακόμη περισσότερος καθώς οι φορολογικοί συντελεστές για τις γονικές παροχές είναι χαμηλότεροι.
  2. Φουσκώνει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
  3. Εκτίναξη θα παρατηρηθεί στα έξοδα μεταβίβασης. Τα δικηγορικά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα υπολογίζονται με βάση υπολογισμού τις αντικειμενικές αξίες. Έτσι, θα αυξηθούν όσο και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  4. Αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας. Εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και θα φτάσει αυξημένο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2007.
  5. Αύξηση τεκμηρίου ακινήτων.


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

«Παγώνουν» μισθοί και προαγωγές στο Δημόσιο έως το τέλος του 2012

Κατ' εφαρμογή του Μνημονίου


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Καμία προαγωγή και κατ' επέκταση καμία μισθολογική αναπροσαρμογή -τουλάχιστον όχι προς τα πάνω- στο Δημόσιο έως το τέλος του 2012. Κι αυτό γιατί όπως ορίζει το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης είναι «υπερβολικές». Σε αυτήν την περίπτωση, οι κανόνες βαθμολογικής εξέλιξης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πριν από το τέλος του 2012.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, έως το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με στόχο να αναζητηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και ειδικότερα να επικεντρωθεί στις μισθολογικές ωριμάνσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης.

«Αν η μελέτη αποκαλύψει υπερβολικές αυξήσεις στους μισθούς, οι κανόνες βαθμολογικής εξέλιξης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πριν από το τέλος του 2012. Καμία προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης και της αναπροσαρμογής της βαθμολογικής κλίμακας», σημειώνεται στο νέο Μνημόνιο.

Εκτιμάται ότι εάν διαπιστωθεί πως οι περικοπές στο μισθολογικό κόστος δεν επαρκούν, θα προβλεφθούν μεγαλύτερα όρια για τη μετάβαση από τον ένα βαθμό στον επόμενο, γεγονός που θα οδηγήσει και σε επιβράδυνση των αυξήσεων στις αποδοχές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μέχρι το 2020 το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο…»

Αισιόδοξη υπό … όρους η Μέρκελ:Εμφανώς ανακουφισμένη από τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, μετά την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νέου Μνημονίου, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται τώρα αισιόδοξη για την τελική «επιτυχία» των προσπαθειών για μείωση του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με ομάδα «σοφών» με επικεφαλής το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα έχει μειώσει μέχρι το 2020 το χρέος της τόσο, ώστε να μπορέσει και πάλι να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της». Με δυο λόγια να επιστρέψει στις αγορές.

Η κυρία Μέρκελ κλήθηκε να απαντήσει και στις αιτιάσεις γνωστών οικονομολόγων και αναλυτών που την κατηγορούν πως με την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγεί σε ασφυξία όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες με προβλήματα, η Γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε κάθε πιθανότητα να καταστεί ηπιότερο το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχει «γραφτεί» για την Ελλάδα και όχι μόνο. «Αλλαγή αυτού του προγράμματος δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει», τόνισε. Η Μέρκελ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συναίνεση του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα μέτρα λιτότητας.

Στο πλευρό της στάθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν συνίσταται σε μέτρα λιτότητας, αλλά σε … «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» και κατέληξε λέγοντας πως τα μέτρα δεν έχουν στόχο «να βασανίσουν τους Έλληνες», αλλά να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας!
protothema.gr

Read more...

Εκλογές με απλή αναλογική ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο λαός να ξαναγίνει κυρίαρχος»


O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Θεσσαλονίκη
Εκλογές με απλή αναλογική, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτό είναι το μοναδικό αίτημα σωτηρίας της χώρας, ενώ απηύθυνε έκκληση για κοινή δράση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα Η Δημοκρατία σε κρίση, που διοργάνωσε η εφημερίδα Αυγή στη Θεσσαλονίκη.

«Το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα αποσυντίθεται και καταρρέει. Και έτσι, όμως, συνεχίζει να μας οδηγεί στη διάλυση. Τα δύο τρία της Βουλής δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το ένα δέκατο της λαϊκής βούλησης. Συνεπώς το μοναδικό αίτημα σωτηρίας είναι να επιστρέψει σε αυτή τη χώρα η δημοκρατία. Και πιστεύω ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου, να αρθούν στο ύψος της ευθύνης, να αναλάβουμε από κοινού δράση προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία. Ο ελληνικός λαός να ξαναγίνει κυρίαρχος, να ξαναπάρει τα πράγματα στα χέρια του», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν ψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση και διαγράφηκαν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι αργά για δάκρυα. Έχουν ευθύνη που μας οδήγησαν ως εδώ. Αυτή η Βουλή της ντροπής έχει πάρει αποφάσεις που έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε φτώχεια και σε εξαθλίωση. Συνεπώς από αυτή τη Βουλή εμείς δεν έχουμε καμιά αυταπάτη. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει την κυριαρχία του και να μπορέσει να επιλέξει αυτός τις πολιτικές δυνάμεις και την πολιτική εκείνη που θα τον οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Το αίτημα για εκλογές με απλή αναλογική είναι ένα αίτημα σωτηρίας πια για τη χώρα και για τον λαό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θα κατεβάσω τις κουκούλες τους, διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς

Οργισμένη δήλωση για τα επεισόδια


Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Την πόλη την διέλυσαν, την αγορά τη διέλυσαν, επέλεξαν παραδοσιακά κτίρια επίτηδες και τα έκαψαν» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

»Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω. Γιατί πρέπει να βγουν οι κουκούλες για να δούμε, όχι μόνον αυτοί ποιοι είναι, αλλά και ποιοι κρύβονται από πίσω τους, οι οποίοι δε θέλουν να μπορεί να έχει το δικαίωμα ο ελληνικός λαός να εκφράζεται ελεύθερα» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πληγωμένη πόλη η Αθήνα - Ο χάρτης της καταστροφής (infographic)

Ζημιές σε επιχειρήσεις και ιστορικά κτίρια


Tο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονται οι δύο κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων»
Tο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονται οι δύο κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Συνολικά 170 επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των ζημιών που ολοκλήρωσαν τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, σοβαρές ζημιές υπέστησαν και εννέα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Πρόκειται για το διώροφο διατηρητέο κτίριο, όπου στεγάζονται οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», το Μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή, το Μέγαρο Νικολούδη στην οδό Πανεπιστημίου, το πενταώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου (πρώην κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας), το συγκρότημα διατηρητέων στην οδό Σταδίου 6-8, το τριώροφο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κακουργιοδικείου, όπου στεγαζόταν κατάστημα της τράπεζας Κύπρου και το τετραώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Ερμού 66. Ζημιές στην είσοδό του υπέστη και ο κινηματογράφος «Άστυ».

Ο Δήμος Αθηναίων στον πρώτο απολογισμό που έκανε μιλά για καταστροφές και ζημιές σε 93 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Σε περίπου 40 τόνους υπολογίζονται οι ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί παγκάκια, πεζούλια και παρτέρια στην πλατεία Συντάγματος.

Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας: Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών,
κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Σχετικά με τις πληγείσες επιχειρήσεις ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης δήλωσε: «Μετά την καταγραφή των ζημιών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μέτρα ανακούφισης». Και πρόσθεσε: «Όλο το δυναμικό του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός για να επουλωθούν οι πληγές της πόλης».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι επιτελείς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εφόσον χάθηκε περιουσία πολιτών, αλλά ότι ο βασικός στόχος της Αστυνομίας ήταν να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, κάτι που επιτεύχθηκε.

Ο αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι εγινε υπέρμετρη χρήση χημικών, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μπροστά στην εναλλακτική λύση να υπάρξουν συγκρούσεις σώμα με σώμα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παραδέχτηκε δε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις προετοιμασίες των ταραξιών και ότι δεν έγιναν «προληπτικές προσαγωγές», όπως άλλες φορές, προσπαθώντας να το εξηγήσει με το σκεπτικό ότι όταν το κάνει η αστυνομία βρίσκεται κατηγορούμενη.

Ο αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος δήλωσε ότι η Πυροσβεστική είχε καταρτίσει σχέδιο και είχε πολλά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά παρατηρήθηκε το πρωτοφανές φαινόμενο να εμποδίζουν τα οχήματα απλοί πολίτες που δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στα έκτροπα και μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ κατάφεραν κάποια στιγμή να φτάσουν στις πυρκαγιές.

Σιωπηλή διαμαρτυρία


Συγκέντρωση βουβής διαμαρτυρίας με κεριά οργανώνουν απόψε στις 8μμ πολίτες της Αθήνας έξω από τον κινηματογράφο «Αττικόν» στην οδό Σταδίου. Η συγκέντρωση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία, απαιτώντας παράλληλα την απόδοση ευθυνών. Η συγκέντρωση οργανώνεται από τη συνεργασία ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Facebook («Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» και «Φίλοι του Κτήματος Τατοίου»).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...