Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ - Πλαφόν στα καύσιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση


newpost.gr
Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ - Πλαφόν στα καύσιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με απόφαση του Σωματείου των εργαζομένων, καθώς η ρύθμιση για το ενιαίο μισθολόγιο εξαιρεί τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, θέτοντας μόνο τον κανόνα ότι οι αποδοχές των εργαζομένων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 65% εκείνων που λάμβαναν το 2009, ενώ εξαιρούνται από την πρόβλεψη της επιβολής πλαφόν ύψους 1.900 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.


«H Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τους όρους αμοιβών και εργασίας συνεχίζει να ισχύει έτσι όπως έχει συμφωνηθεί. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαιρεί τα ΕΛΠΕ», αναφέρει το Σωματείο.

«Μπροστά στην εξέλιξη της αλλαγής του νομοσχεδίου, το Σωματείο σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα 11/10/11 την αναστολή της απεργίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα πρατήρια βενζίνης. Το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ δεν είναι το μόνο στον κλάδο, έχει όμως ιδιαίτερο βάρος στην αγορά.

Από το πρωί ουρές δεκάδων αυτοκινήτων σχηματίζονται στα πρατήρια, καθώς οι οδηγοί φοβούνται ελλείψεις λόγω της απεργίας. Ήδη πολλά πρατήρια έχουν ξεμείνει από βενζίνη, ενώ σε άλλα έχει απομείνει μόνο ο ακριβότερος τύπος των 100 οκτανίων.

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε όλη τη χώρα, πρόκειται να προβεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην περίπτωση που δεν εξορθολογιστούν οι τιμές στα πρατήρια, οι οποίες σήμερα έδειξαν ανοδικές τάσεις.

Ανεξάρτητα από τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στα διυλιστήρια που εκτιμάται από το υπουργείο ότι ευνόησε τις κερδοσκοπικές συμπεριφορές λόγω της ανησυχίας του κόσμου για ελλείψεις στα καύσιμα και έστειλε τους οδηγούς για εσπευσμένη τροφοδοσία υγρών καυσίμων, το υπουργείο θα προχωρήσει και αύριο σε ελέγχους και αν δει ότι το φαινόμενο των αυξημένων τιμών διατηρείται θα επιβάλλει πλαφόν σε όλους τους νομούς της χώρας.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι ήδη έτοιμη από σήμερα ώστε να εφαρμοστεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου, διαπίστωσαν καπέλο στις τιμές της τάξεως των 5 και 6 λεπτών το λίτρο. Ωστόσο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης, έκρινε πως θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής για μια ημέρα, λόγω του ότι ανεστάλη η απεργία στα διυλιστήρια. Στην περίπτωση που αύριο δεν διαπιστωθεί αποκλιμάκωση των τιμών, θα τεθεί πλαφόν, με ανώτατη τιμή ανά νόμο, τη μέση τιμή της περασμένης Δευτέρας.

Πηγές: In.gr - ΑΠΕ
Read more...

Μεγάλη ένταση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Μαραθώνια η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών


http://img.protothema.gr/042FC101AF2D147FA5B689F98757A976.jpg

Η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς από το πρωί είχαν φανεί οι προθέσεις των βουλευτών του κόμματος, σε σχέση με το εργασιακό κομμάτι του επίμαχου πολυνομοσχεδίου που παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση που είχε διακοπεί το απόγευμα, συνεχίζεται από τις 7 μέχρι και αυτή την ώρα, ενώ οι φωνές των βουλευτών, που ασκούν έντονη κριτική στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ακούγονται ακόμα και έξω από την αίθουσα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι λίγο μετά τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα προσήλθε εσπευσμένα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος προφανώς αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη» έναντι κάποιων εξαγριωμένων βουλευτών.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης της εθνικής σύμβασης εργασίας, προς όφελος των επιχειρησιακών συμβάσεων, για την οποία μάλιστα κάποιες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για άμεση έναρξη του σχετικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι τελευταίοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί ακόμα και να συμπεριλαμβάνεται ως πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα υπογραφεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Θυμίζουμε ότι το πρωί είχε ασκηθεί έντονη κριτική από την Βάσω Παπανδρέου καθώς και από άλλους βουλευτές, κάτι που είχε οδηγήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη δήλωση – πρόκληση : «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει ηθικό υπόβαθρό, τότε ρίξτε την»…

Read more...

Εξεταστική προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το χρέος από το 2000


http://newpost.gr
Εξεταστική προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το χρέος από το 2000
Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία αποφάσισε να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα tovima.gr η πρόταση θα φέρει τον τίτλο «διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών για την υπόθεση τροποποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων και της υπόθεσης της δημοσιονομικής κρίσης».

Θα ζητείται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να διερευνηθεί πλήρως αν υπάρχουν ευθύνες στην υποβολή τροποποιημένων στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , που οδήγησαν στην παρούσα δημοσιονομική κρίση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητείται να διερευνηθεί η περίοδος από το έτος 2000 με σκοπό να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια για το έλλειμμα, που δημιουργήθηκε, αλλά και για το Δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, αναφορά υπάρχει στην απογραφή του 2004, αλλά και στην εκτόξευση του ελλείμματος την περίοδο 2007-2009.
Επίσης αναφέρεται ότι όπως προκύπτει από τη διαχρονική εξέλιξη του δημοσίου χρέους αυτή την περίοδο υπήρξε ραγδαία αύξηση του χρέους, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης των πρωτογενών δαπανών, αλλά και του ελλείμματος.

Τονίζεται επίσης ότι σχετικά με τα στοιχεία που είχαν σταλεί από τις ελληνικές αρχές στη Eurostat στις 22/10/2009, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την πιστότητα και ποιότητα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.

Πηγή: tovima.gr
Read more...

Σύσκεψη για την εκτίμηση σεισμικής δραστηριότητας στην Άνω Μεσσηνία

Τοποθετούνται σεισμογράφοι

(Φωτογραφία: Τα Νέα )


Τρίπολη
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Άνω Μεσσηνία, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους αλλά και υλικές ζημιές.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθ.Λέκκας, ο γεωλόγος κ. Αθ.Γκανάς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πολιτικός μηχανικός του ΟΑΣΠ κ. Κ.Παπαζάχος.

Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για επιμονή του φαινομένου με συνεχείς μικρούς σεισμούς που δικαιολογημένα δημιουργούν ανασφάλεια στους κατοίκους και ζήτησε την τοποθέτηση σεισμογράφων στην περιοχή της Οιχαλίας, ενώ επισήμανε την ετοιμότητα της περιφέρειας καθώς και την ανάγκη για πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το φαινόμενο εκτονώνεται με πολλούς μικροσεισμούς γεγονός που μειώνει την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου.

Ακόμη, συμφωνήθηκε οι καθηγητές να επισκεφθούν τα χωριά που βρίσκονται στο επίκεντρο των σεισμών προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους, αλλά και για να τοποθετήσουν σεισμογράφους σε δύο σημεία του Δήμου Οιχαλίας για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή προξένησαν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη είναι πλέον ακατοίκητα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο χωριό Κατσαρό, όπου ήδη 25 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα. Συνολικά, στις αρχές του Δήμου Οιχαλίας έχουν απευθυνθεί περίπου 300 οικογένειες για έλεγχο των σπιτιών τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αυτή είναι η συμμορία των βιαστών με τα καλάσνικοφ! - Βαρύτατες οι κατηγορίες

http://newpost.gr/var/thumbs/symmoria1110_300___.jpgΣτην δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από τους ληστές που βίασαν την άτυχη μητέρα στη Γλυφάδα και την Ηλιούπολη, μπροστά στα μάτια του άντρα της και των δύο ανήλικών παιδιών της προχώρησε την Τρίτη η αστυνομία. Βαρύτατες κατηγορίες απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος των έξι συλληφθέντων.


Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνολικά δέκα πράξεις μεταξύ των οποίων εγκληματική οργάνωση, ληστεία, ομαδικός βιασμός κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή (προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης), διακεκριμένη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοφορία και κατοχή ναρκωτικών. Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει λεπτομέρειες για την εγκληματική οργάνωση, ενώ διευκρίνιζεται ότι αναζητούνται άλλα δύο μέλη της συμμορίας.

«Εξαρθρώθηκε, χθες στην Αθήνα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ιδιαίτερα σοβαρή εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες σε σπίτια με βαρύ οπλισμό και ιδιαίτερη σκληρότητα, μέλη της οποίας κακοποίησαν κάποια από τα θύματά τους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλοδαποί κυρίως, καταγόμενοι από την Αλβανία, είχαν συνεχή δράση, εδώ και ένα εξάμηνο περίπου, έμπαιναν σε σπίτια πολιτών, βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, είτε από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες και κυρίες εισόδους είτε παραβιάζοντας αυτές, και αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά – ηλεκτρικά είδη και οχήματα. Είχαν αφαιρέσει τουλάχιστον δέκα τέσσερα οχήματα που τα χρησιμοποιούσαν και για τη διαφυγή τους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, και είχαν ως γεωγραφικό πεδίο δράσης κυρίως τα νότια προάστια (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Κορωπί, Παλαιό Φάληρο, Βούλα), ενώ εξιχνιάσθηκαν ληστείες σε σπίτια από μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης στου Παπάγου και στην Αγία Παρασκευή. Σε μία περίπτωση είχαν μπει σε ένα κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ηλιούπολης και αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας έχουν εξιχνιασθεί είκοσι τρεις ένοπλες ληστείες, με τη χρήση Καλάσνικοφ, πιστολιών ή/και μαχαιριών, που αφορούν έξι ληστείες στη Γλυφάδα, πέντε ληστείες στον Άλιμο, τρεις ληστείες στην Ηλιούπολη, μία ληστεία στον Άγιο Δημήτριο, μια ληστεία στη Βούλα, μία ληστεία στην Αργυρούπολη, μία ληστεία στο Κορωπί, τρεις ληστείες στο Παλαιό Φάληρο, μία ληστεία στου Παπάγου, μία ληστεία στην Αγία Παρασκευή.

Από τις χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν συλληφθεί έξι άτομα, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο, άγνωστοι μέχρι στιγμής. Από τους συλληφθέντες, οι πέντε είναι νεαροί άνδρες αλβανικής καταγωγής και η έκτη, είναι μία δεκαεξάχρονη κοπέλα, ελληνικής καταγωγής.

Ειδικότερα πρόκειται για τους :

Αλέξανδρο ΠΕΠΑ του Δημητερ και της Βαλεντίνα, γεν το 1990 στην Αλβανία, κάτοικο Νέου Κόσμου

Ερμιρ ΜΕΤΑ του Μπιλπιλ και της Βέρα, γεν. το 1991 στην Αλβανία, κάτοικο Παγκρατίου

Ερβιστ ΜΕΤΑ του Μπιλπιλ και της Βέρα, γεν. το 1996 στην Αλβανία, κάτοικο Παγκρατίου

Ενεα ΠΑΝΟ του Αντον και της Μαρία, γεν. το 1987 στην Αλβανία, κάτοικο Νέου Κόσμου

Σωκράτη ΜΕΝΙΚΟ του Jorgjl και της Anaca, γεν. το 1989 στην Αλβανία, κάτοικος Νέου Κόσμου

και μια 16χρονη, Ελληνίδα, κάτοικο Αθηνών.


Η αστυνομική επιχείρηση σύλληψής τους ξεκίνησε χθες το πρωί, μετά από διαδοχικές επιχειρήσεις, που άρχισαν από την περιοχή του Νέου Κόσμου, όπου εντοπίσθηκαν, σε προαύλιο χώρο υπό κατάληψη Επαγγελματικού Λυκείου, και συνελήφθησαν δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (Ερμιρ ΜΕΤΑ, Ερβιστ ΜΕΤΑ).


Άλλα δύο μέλη (Αλέξανδρο ΠΕΠΑ και η 16χρονη Ελληνίδα) εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης Super Market στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Νέο Κόσμο, όπου στάθμευσαν κλεμμένο αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes, το οποίο είχαν αφαιρέσει την 27.09.2011 από την περιοχή της Γλυφάδας, μετά από ένοπλη ληστεία σε διαμέρισμα. Τα άλλα δυο τελευταία μέλη συνελήφθησαν σε οδούς του Νέου Κόσμου και του Παγκρατίου, ύστερα από εκτεταμένες αστυνομικές αναζητήσεις.

Σε έρευνες που επακολούθησαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο, καθώς και σε διαμερίσματα που διέμεναν, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν τα εξής: Στο κλεμμένο αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes, ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με επτά φυσίγγια, καθώς και ένα μαχαίρι.

Σε διαμέρισμα της οδού Αγκύλης 27, στο Νέο Κόσμο, που διέμενε ο Αλέξανδρο ΠΕΠΑ με τη 16χρονη Ελληνίδα, δύο Καλασνικοφ με γεμιστήρες των 27 και 28 φυσιγγίων αντίστοιχα, ενενήντα τρία φυσίγγια για Καλάσνικοφ, ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλομπ, κάλυκες και βολίδες, ένα μαχαίρι, μικροποσότητα ινδικής κάνναβης, καθώς και πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών

Σε διαμέρισμα της οδού Βουτσινά 26, στο Νέο Κόσμο, που διατηρούσε ο Αλέξανδρο ΠΕΠΑ, έξι φυσίγγια.
Σε διαμέρισμα της οδού Μανδροκλέους 23-25, στο Νέο Κόσμο, που διατηρούσε ο Ενεα ΠΑΝΟ, κλειδιά αυτοκινήτων.

Σε διαμέρισμα της οδού Αλεξανδρείας 63, στο Νέο Κόσμο, που διατηρούσε η 16χρονη Ελληνίδα, τρεις σελίδες με αποκόμματα ηλεκτρονικών εφημερίδων με ληστείες που είχε διαπράξει η εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον στην κατοχή τους κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα, που ανήκουν στην ιδιοκτησία στενού συγγενικού προσώπου του Ενεα ΡΑΝΟ, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως μέσα μετάβασης και διαφυγής από χώρους ληστειών, καθώς και για τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Στον Ερμιρ ΜΕΤΑ, έχουν επιβληθεί, με διάταξη του Ανακριτή, περιοριστικοί όροι εμφάνισης, δύο φορές κάθε μήνα, για υποθέσεις ναρκωτικών.

Οι έξι συλληφθέντες σήμερα το απόγευμα θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, κατά περίσταση, είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη ληστειών, κατ΄ εξακολούθηση διάπραξη ληστειών, παράνομη κατοχή όπλων βαρέως τύπου, παράνομη κατοχή ναρκωτικών, αντίσταση κατά αστυνομικών και βιασμό.

Η αστυνομική επιχείρηση σύλληψής τους ξεκίνησε χθες το πρωί, μετά από διαδοχικές επιχειρήσεις, που άρχισαν από την περιοχή του Νέου Κόσμου, όπου εντοπίσθηκαν, σε προαύλιο χώρο υπό κατάληψη Επαγγελματικού Λυκείου, και συνελήφθησαν δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (Ερμιρ ΜΕΤΑ, Ερβιστ ΜΕΤΑ).

Άλλα δύο μέλη (Αλέξανδρο ΠΕΠΑ και η 16χρονη Ελληνίδα) εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης Super Market στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Νέο Κόσμο, όπου στάθμευσαν κλεμμένο αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes, το οποίο είχαν αφαιρέσει την 27.09.2011 από την περιοχή της Γλυφάδας, μετά από ένοπλη ληστεία σε διαμέρισμα. Τα άλλα δυο τελευταία μέλη συνελήφθησαν σε οδούς του Νέου Κόσμου και του Παγκρατίου, ύστερα από εκτεταμένες αστυνομικές αναζητήσεις.http://newpost.gr

Read more...

H απελευθέρωση των ταξί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης

Συενδρίαση υπό τον πρωθυπουργό

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Οι κανόνες για την απελευθέρωση των ταξί θα βρεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει την Τετάρτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει εξάλλου κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Θ.Πάγκαλο πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο (10:30 ), καθώς και τον Μ.Χρυσοχοΐδη το μεσημέρι (15:30), στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει ανοίξει με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα, υπόψη του υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν:

  • Το σχέδιο νόμου για τους κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκίνητα (Νέα ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι εννέα θέσεων) και Μοτοσικλέτες Δημόσιας Χρήσης (ΜΔΧ) (Γ.Ραγκούσης)
  • Το προσχέδιο Νόμου για την Ίδρυση Επιστημονικών Εταιριών των Ιατρικών Ειδικοτήτων, Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση Ιατρών (Ανδρ.Λοβέρδος)
  • Το σχέδιο νόμου για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (Γ.Κουτρουμάνης)
  • Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. (Μ.Παπαϊωάννου)
  • Το σχέδιο νόμου για τη μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων για αδικήματα ρύπανσης (Μ.Παπαϊωάννου)
  • Το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς τη σχετική κοινοτική οδηγία (Γ.Κουτρουμάνης)
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί επίση για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μ.Ξενογιαννακοπούλου).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ


Ομάδα βουλευτών αρνείται να ψηφίσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αρνείται να ψηφίσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο διαμορφώνοντας νέα πολιτικά δεδομένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι βουλευτές Σαλαγιάνης, Λιτζέρης, Νταλάρα και Κατσέλη δήλωσαν ευθέως στην συνεδρίαση του ΚΤΕ ότι δεν θα ψηφίσουν το άρθρο 37 που προβλέπει πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων για τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή ο Χ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι είναι κόκκινη γραμμή η κατάργηση των συμβάσεων ενώ η Μ. Αποστολάκη διερωτήθη αν η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται το κυβερνητικό πιγκ πογκ με ..μπαλάκι της συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, χαρακτηριστικό του συνολικού κυβερνητικού αλαλούμ.

Πριν λίγο ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε στο 24h.gr ότι συμφωνήθηκε με την τρόικα να μην υπάρξει ρύθμιση για το θέμα αλλά να αναλάβει η κυβέρνηση να εξετάσει τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ας σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άλλο κατάλαβαν μέσα στην συνεδρίαση του ΚΤΕ.

Η κ.Τσόνογλου μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι ο Κουτρουμάνης ενημέρωσε το σώμα ότι δεν υπάρχει θέμα «να πειραχτεί ο κατώτατος μισθός». Γεγονός είναι πάντως ότι η τρόικα έδειξε την κατεύθυνση ακόμα κι αν δεν ζήτησε εδώ και τώρα απόφαση...

Προφανώς έδωσε μια μικρή παράταση χρόνου…
newsbeast.gr
Πηγή: 24h.gr
Read more...

Νέα 48ωρη απεργία στα ΜΜΜ

Η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διήμερη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή. Δένουν και τα πλοία τη Δευτέρα

http://news247.gr

Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ αντιδρούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς και στις μετατάξεις προσωπικού στο πλαίσιο εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Παράλληλα, 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι ναυτικοί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Αίτημα της ΠΝΟ μεταξύ άλλων είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ, ενώ αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης για το ψαλίδισμα στις συντάξεις και τους μισθούς.


Read more...

Καμίλα Βαλέχο: το πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή...Την ώρα που οι φοιτητές στη Χιλή επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή είναι η... 23χρονη φοιτήτρια Γεωγραφίας, Καμίλα Βαλέχο. Η επιμονή της, η ειλικρίνειά της, αλλά και η εμφάνισή της έχουν προσελκύσει τα βλέμματα και έχουν προκαλέσει συμπάθεια προς το πρόσωπό της, αλλά και σε ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα.

Η Καμίλα Βαλέχο είναι επικεφαλής της κύριας φοιτητικής οργάνωσης της Χιλής και μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα της.

Το προφίλ της στο Twitter το παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα. Η ίδια ζήτησε την προστασία της αστυνομίας, μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της.

Στην πατρίδα της, τη Χιλή, είναι σταρ. «Καμίλα, σ'αγαπώ!» είναι μία από τις συνηθισμένες φράσεις που ακούει κάθε φορά που βγαίνει στο δρόμο.

Η ίδια χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμή της για να ενδυναμώσει τα αιτήματα των φοιτητών. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι εκκλήσεις της για ενότητα και δυναμική παρουσία, ήταν αυτές που έβγαλαν 200.000 άτομα στους δρόμους.

Οι φοιτητές ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και πάλι στις 18, 19 Οκτωβρίου, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση.

«Για χρόνια, τη νεολαία της Χιλής καταβρόχθισε ένα νεο-φιλελεύθερο μοντέλο που τονίζει τα προσωπικά κατορθώματα και τον καταναλωτισμό. Αυτό που ακουγόταν ήταν συνέχεια "δικό μου, δικό μου, δικό μου". Αυτό δεν συμβάλει στην κατανόηση του άλλου» έχει δηλώσει η Χιλιανή νεαρή στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό το κίνημα έχει επιτύχει το αντίθετο. Η νεολαία αναλαμβάνει τον έλεγχο και αναζωογονεί και εξυψώνει την πολιτική. Αυτό αμφισβητεί τα πεπαλαιωμένα πολιτικά μοντέλα: το μόνο που έκαναν αυτά ήταν να κυβερνούν υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των ισχυρών οικονομικών ομάδων» προσθέτει.

Παραδέχεται, βέβαια, πως μπορεί η εικόνα της να κάνει καλό στο φοιτητικό κίνημα, την ίδια, όμως, στιγμή αποτελεί και βάρος.

«Υπάρχει μια τεράστια εξάντληση που παραμένει μαζί σου. Πρόκειται για πνευματική εξάντληση, για το άγχος που κουβαλάς στο σακίδιό σου» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

«Γιατί, είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, τα μέσα ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει αυτή την εικόνα για σένα, ότι είσαι υπεύθυνος για τα πάντα, και για τα καλά και για τα κακά».
in.grRead more...

Στη δέσμευση 140 τραπεζικών λογαριασμών ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ

«Σαφάρι» για τις offshore

Το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους
Το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Στη δέσμευση 140 τραπεζικών λογαριασμών ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε την Τρίτη, το στέλεχος του Σώματος Νικόλαος Λέκκας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.

Ο κ. Λέκκας επέμεινε ότι οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν σωστά και εγκαίρως το ΣΔΟΕ, καθυστερώντας έως και 12 μήνες την αποστολή στοιχείων.

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Η καταγραφή των offshore εταιριών στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση και ο έλεγχος στον τομέα των επιχειρήσεων προϋποθέτει παγκόσμια συνεργασία, δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο πρώην διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δουβής και πρόσθεσε ότι, είναι σχεδόν άγνωστα τα μεγέθη στη χώρα μας.

Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι το Κρανίδι, ο δήμος των 5.000 κατοίκων στο νομό Αργολίδας, αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών, δηλαδή μια ανά 25 κατοίκους.

«Υπάρχει σταδιακός έλεγχος. Το 2003 ξεκίνησε η πρώτη καταγραφή ακινήτων, που ήταν το 3% με 15%. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εξαιρεθεί τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με ναυτιλιακό κεφάλαιο. Στον τομέα των ακινήτων μπορεί να γίνει έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουβής.

Παράλληλα, απέδωσε την «άνθιση» των offshore στη χώρα μας στο γεγονός ότι, η φορολογική επιβάρυνση που φτάνει και το 40% στην Ελλάδα είναι «υπερβολική».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στις 20 Οκτωβρίου η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα

Στην τελική ευθεία

H τρόικα αρχίζει να συντάσσει την έκθεσή της, η οποία θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Eurogroup και στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση
H τρόικα αρχίζει να συντάσσει την έκθεσή της, η οποία θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Eurogroup και στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η έκθεση της τρόικας για την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η αναφορά της τρόικας ίσως ανακοινωθεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών της με την κυβέρνηση τη Δευτέρα, η τρόικα αρχίζει να συντάσσει την έκθεσή της, η οποία θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Eurogroup και στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να «κλείσει» (μέσω υπερψήφισης στη Βουλή) όλα τα «ανοικτά μέτωπα», όπως η εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, οι εργασιακές σχέσεις, τα κλειστά επαγγέλματα και το φορολογικό.

Εάν δεν αλλάξουν οι όροι της 21ης Ιουλίου για το νέο δάνειο, η Ελλάδα θα επιτύχει τη διασφάλιση της ρευστότητάς της για την επόμενη δεκαετία, σημείωσε, καθώς οι ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 80-90 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του πακέτου στήριξης είναι της τάξης των 109 δισ. ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από το 2013 η ανάκαμψη Στις αρχές Νοεμβρίου πιθανότατα η εκταμίευση της 6ης δόσης, λέει η τρόικα

Η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνεται στη δήλωση και εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013
Η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνεται στη δήλωση και εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013
Αθήνα
Η Ελλάδα θα λάβει την 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, όταν το Eurogroup και το ΔΝΤ εγκρίνουν τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει η τρόικα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.
Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις, σημειώνεται. «Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι άνιση», υπογραμμίζεται.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι ο στόχος για το ελληνικό έλλειμμα το 2011 είναι ανέφικτος.

Η τρόικα υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών το 2011, ενώ προσθέτει ότι «είναι ζωτικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι ελεγκτές της τρόικας σημειώνουν ότι η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι επαρκής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012.

Ωστόσο, για το 2013 και το 2014, επισημαίνει ότι ίσως απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνεται στη δήλωση και εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013.

Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την ευελιξία της χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τονίζεται.

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν -έστω και από χαμηλά επίπεδα- η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

Όσον αφορά το 2012, πιστεύουμε ότι τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επαρκέσουν ώστε το δημοσιονομικό πρόγραμμα να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ευνοεί την ανάπτυξη και ενόψει των αισιόδοξων προοπτικών για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, είναι ουσιώδους σημασίας τα εν λόγω μέτρα να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Η κυβέρνηση εν τούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις.

Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσω εργαλείων που βασίζονται στην αγορά. Όπως έγινε σαφές από την εξυγίανση της Proton Bank το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει μεταξύ άλλων σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και γι’αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Συνολικά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.

Η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ("PSI") και από το δημόσιο τομέα . Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πρόταση τρόικας για κατάργηση των συντάξεων στους κάτω των 60 ετών!


http://newpost.gr
Πρόταση τρόικας για κατάργηση των συντάξεων στους κάτω των 60 ετών!
Νέο «μαχαίρι» ετοιμάζει η Τρόικα για τους συνταξιούχους ρίχνοτας στο τραπέζι των συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνη το εφιαλτικό σενάριο για διακοπή των συντάξεων στους δικαιούχους κάτω των 60 ετών.

Αν και το «μαχαίρι» έφτασε στο κόκκαλο όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων (είτε άμεσες με μειώσεις είτε έμμεσες με έκτακτες εισφορές) η τρόικα φαίνεται να «βλέπει» ότι οι πρέπει όχι να περικοπούν αλλά να διακοπούν οριεμένες συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πρότεινε στον υφυπουργό το ενδεχόμενο της παντελούς διακοπής των συντάξεων σε όσους θα θελήσουν να βγούν στην σύνταξη πριν την συμπλήρωση των 60 χρόνων της ηλικίας τους. Φυσικά, οι τροικανοί «βλέπουν» τη διακοπή των συντάξεων να εφαρμόζεται μόνον σε περίπτωση που τα 31 σκληρά μέτρα του 2013-2014 που συμφώνησε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με στόχο τα έσοδα της τάξης των 6 δισ., δεν ευδοκιμήσουν τελικά και οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας δεν αυξηθούν.

Ωστόσο, το ζήτημα που προκύπτει αφορά στους συνταξιούχους κάτω των 60 που έχουν βγεί ήδη σε σύνταξη και κινδυνέυουν με αυτό το μέτρο να βρεθούν εν μία νυκτί κυριολεκτικά στον αέρα. Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την «αναβολή» των πρόωρων συντάξεων, δηλαδή των δικαιούχων που βγήκαν στη σύνταξη μέχρι τα 55 έτη, αυτή τη φορά το επιτελείο της τρόικας ξεκαθάρισε ότι θα διακοπεί τελείως και αμετεκλήτως η παροχή σύνταξης στους κάτω των 60 ετών εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την προηγούμενη συνάντηση του κ. Κουτρουμάνη με τους τροικανούς έφερε επισήμως δυσάρεστα νέα για τους εργαζόμενους με τον κ. υπουργό να επιχειρεί να προβάλλει αντιστάσεις δηλώνοντας ότι η μείωση του κατώτατου μισθού και το “σπάσιμο” της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί έτσι απλά ή μόνο και μόνο γιατί το απαιτεί η τρόικα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το τι ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά για την κατάργηση των συντάξεων.
Read more...

Στο μισό μειώνονται οι κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Ανδρ.Λοβέρδο

Απολογισμός έργου ενός χρόνου

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Την περαιτέρω μείωση των κλινικών του ΕΣΥ στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ακόμη και στο μισό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντευξη Τύπου για τον απολογισμό έργου του τελευταίου χρόνου.

Η αρχική πρόταση αφορούσε στη συγχώνευση 300 κλινικών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσσότερες συγχωνεύσεις, είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος επί υπουργείας του Γ. Γεννηματά, το 1987, θα οδηγούσε σε 1.000 τμήματα (κλινικές) και 250 τομείς.

Με δεδομένο ότι σήμερα υπαρχουν 2.000 κλινικές η μείωσή τους θα πρέπει να κυμανθεί στο 50%, αλλά αναμένονται, όπως έγινε γνωστο, και προτάσεις του καθηγητή Λιαρόπουλου.

Αναφερόμενος στη λίστα αναμονής για μεθαδόνη είπε ότι ανήκει πια στο παρελθόν.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ανήγγειλε την κατάρτιση σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος έδωσε απάντηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, οι New York Times και ο Guardian, για τις ανταποκρίσεις τους, που αφορούν την πρόσβαση των Ελλήνων στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντιδρώντας έντονα στα αρνητικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες, λόγω της κρίσης, να δυσκολεύονται στην επαφή τους με το ΕΣΥ, απάντησε ανέφερε ότι «η Ελλάδα είχε και θα έχει το πιο προωθημένο σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς, που περιμένουν στη λίστα στην Αγγλία, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Τόνι Μπλέρ, χρειάζονται τώρα εννέα μήνες για να χειρουργηθούν από το δημόσιο σύστημα, όταν στη χώρα μας χειρουργούνται ακόμα και ...πριν μπουν στο νοσοκομείο».

«Οι οικονομίες που έγιναν»

Στο χώρο του φαρμάκου εξοικονομήθηκαν 150 εκατ. ευρώ το 2010 από το ΙΚΑ και 750 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε ο υπουργός Υγείας συμπληρώνοντας ότι το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ και το 2013 άλλα 2,5 δισ. ευρώ, για να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια των νοσοκομειακών φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι στην πρώτη δημοπρασία η εξοικονόμηση έφτασε το 85%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Ήδη προκηρύχθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για 13 φαρμακευτικές ουσίες, προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, αλλά και ο τρίτος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στα λειτουργικά έξοδα του ΕΣΥ, τόνισε ότι οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ 500 εκατ. έφτασε το ποσό που εξοικονομήθηκε το 2011.

Ο υπουργός αναρωτήθηκε «τι μπορούμε να κόψουμε;», για να απαντήσει ότι είναι παράνομη συμπεριφορά να γίνονται αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και να κοστολογούνται στα 2.000 ευρώ, ενώ οι γιατροί χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία και τα υλικά τους.

«Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν, γι' αυτό ήδη έχουν αρχίσει να διερευνούν το θέμα οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας» τόνισε ο Α.Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι τηλεφώνησε προσωπικά στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου.

«Τι είπα με τον πρωθυπουργό»

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα που συζήτησε σήμερα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «δεν κάναμε καμία συζήτηση με αναφορά σε δημοσιονομικά μεγέθη» . Είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αίτημα της τρόικας για παρέμβαση και στα ειδικά μισθολόγια.

Επίσης, ερωτηθείς για πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να ζητά επιπλέον περικοπές στο χώρο της υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Διαφωνώ με τις καταλήψεις»

Σχολιάζοντας την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, αλλά και γενικότερα τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, είπε: «Δεν μπορώ να δεχτώ και να κατανοήσω την κατάληψη δημοσίων κτιρίων».

Εκτίμησε ότι σε περιόδους κρίσης, οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να συνδυάζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αφήσει αυτή την περίοδο να περάσει χωρίς να πάρει μαθήματα. Κι εμείς κάναμε λάθη στο παρελθόν».

Tέλος, τόνισε ότι ως στέλεχος κόμματος ή οργάνωσης δεν θα καταλάμβανε ποτέ ένα υπουργείο και εκτίμησε ότι είναι λάθος σ' αυτές τις καταλήψεις να συμμετέχουν κόμματα και στελέχη τους.

Αναφερόμενος δε στο χώρο της υγείας είπε με έμφαση ότι «οι υποδομές της υγείας δεν ανήκουν σε γιατρούς, εργαζομένους και προμηθευτές, αλλά στους πολίτες και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Πρέπει να μπει κάποιος πολιτικός φυλακή!»

Ένταση από Βάσω, που δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι


http://img.protothema.gr/4DF3B2D3326B86D8C9A1530A990D6032.jpg
«Άστραψε και βρόντηξε» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, όπου κάλεσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συμμετέχουν σε αυτόν ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τα ενημερώσει.

Η κυρία Παπανδρέου διαμαρτυρήθηκε σε έντονους τόνους για το πολυνομοσχέδιο που έφερε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στη Βουλή, τόσο που η φωνή της ακουγόταν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

«Το νομοσχέδιο δεν περνάει έτσι όπως είναι» φώναζε η κυρία Παπανδρέου. «Δεν μπορεί τα συνήθη υποζύγια να πληρώνουν πάντα το λογαριασμό» φέρεται να είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να πληρώνουν περισσότερους φόρους εκείνοι που έχουν εισόδημα μέχρι 70.000 ευρώ και λιγότερους όσοι έχουν πάνω από 100.000 ευρώ.

Η κυρία Παπανδρέου προκάλεσε αίσθηση, όταν υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ τη διετία που κυβερνάει έχει ανοίξει 77 οργανισμούς, την ώρα που η Τρόικα ζητάει από την κυβέρνηση να κλείσουν οργανισμοί. Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε να μπει λουκέτο στους 77 αυτούς οργανισμούς και στη συνέχεια είπε πως είναι ανάγκη να ελεγχθούν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες.

Τελειώνοντας, η κυρία Παπανδρέου είπε πως πρέπει να μπει κάποιος πολιτικός φυλακή!

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ίδια συνεδρίαση στη Βουλή, που ήρθε ως «απάντηση» στη Βάσω Παπανδρέου. «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει ηθικό υπόβαθρο, ρίξτε την!» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο πριν από τις 15.30 και θα συνεχιστεί λίγο μετά τις 19.00.
Read more...

«Πράσινα» πυρά κατά Βενιζέλου στην ΚΤΕ με τον υπουργό να ρίχνει το γάντι

«Αν δεν είμαστε αποτελεσματικοί, ρίξτε μας»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες, δήλωσε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε και πάλι τα πυρά της Βάσως Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου σε έντονο ύφος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι το πολυνομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές, αλλιώς έτσι όπως είναι μπορεί και να μην ψηφισθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν μπορεί αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ να πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από άλλους με μικρότερα εισοδήματα.

Επίσης, ζήτησε την άμεση κατάργηση 77 οργανισμών που ιδρύθηκαν κατά την τελευταία διετία και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες υπουργών της τελευταίας δεκαετίας και να πάει επιτέλους ένας πολιτικός στη φυλακή.

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα, όπου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10%-30% θα αφαιρέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4,5 - 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση κατά 2,09% - 6,26% του ΑΕΠ. Επομένως, η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%».

Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα περάσει, φέρεται να είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε «να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως 'κουκουλοφόροι' και θέτουν τέτοια ζητήματα».

Την μη αλλαγή της νομοθεσίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζήτησε η Άννα Νταλάρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εργοδοτική αυθαιρεσία, θα αποτυπωθεί στην ύφεση και θα μειώσει την ζήτηση. Επίσης, η κ. Νταλάρα έθεσε το ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής «ακόμα και με χρήση τεχνογνωσίας εκ μέρους των ιδιωτών».

Ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Είναι αντιφατικό από τη μια να αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και από την άλλη να βγάζουμε σε εφεδρεία ανθρώπους ηλικίας 53 ετών, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντελής Ασπραδάκης.

Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε, ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη. Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο, συνέχισε θέτοντας και αυτή το ερώτημα τι γίνεται με την φοροδιαφυγή και επισημαίνοντας ότι θα αρκούσε η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τα φορολογικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.

Η κ. Αποστολάκη ρώτησε επίσης αν η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση να συζητά με την τρόικα τον προϋπολογισμό του 2014.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στα όσα άκουσε: «Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τότε ρίξτε την».

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες, εκτός του κ. Βενιζέλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους βουλευτές ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι το νοοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει ούτε τον κατώτατο μισθό ούτε της Εθνική Γενική Συλλογική Σϋμβαση Εργασίας.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα θα εξετασθεί οτιδήποτε επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

Η συνεδρίαση των ΚΤΕ διεκόπη και θα συνεχιστεί το βράδυ μετά τις επτά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε επταετή κάθειρξη καταδικάστηκε η Γιούλια Τιμοσένκο στην Ουκρανία

Ένοχη για κατάχρηση εξουσίας

«Κατασκευασμένη η υπόθεση και η ετυμηγορία» δηλώνει η Γιούλια Τιοσένκο, κατηγορώντας τον Β.Γιανούκοβιτς
«Κατασκευασμένη η υπόθεση και η ετυμηγορία» δηλώνει η Γιούλια Τιοσένκο, κατηγορώντας τον Β.Γιανούκοβιτς (Φωτογραφία: Reuters )


Κίεβο, Ουκρανία
Ποινή επταετούς κάθειρξης -η μέγιστη που είχε ζητηθεί από την κατηγορούσα αρχή- επιβλήθηκε στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2009. Η Τιμοσένκο δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση· μίλησε για «κατασκευασμένη» ετυμηγορία και επιτέθηκε κατά του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Συμπλοκές υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο, όπου έπεσε η αυλαία της δίκης που επικρίνεται από τη Δύση.

Η Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας σε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επί πρωθυπουργίας της το 2009.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, και μιλά για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Η δίωξη της ηγέτιδας του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση. Η δίωξη έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, με την Ένωση να υπογραμμίζει ότι η φυλάκιση της Τιμοσένκο απομακρύνει το Κίεβο από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

«Το δικαστήριο κρίνει ένοχη την Γιούλια Βολοντιμίροβνα Τιμοσένκο και την καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης επτά ετών» ανακοίνωσε ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ στη λήξη της πολύκροτης δίκης. Καλείται ταυτόχρονα να καταβάλει 186 εκατ. δολάρια σε κρατικές απώλειες για την Naftogaz ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που συνήφθη με τη Ρωσία.

Η 50χρονη Τιμοσένικο άκουσε χαμογελαστή τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει την ετυμηγορία και, διακόπτοντάς τον, σηκώθηκε όρθια για να καταγγείλει το «αυταρχικό καθεστώς» του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το έλλειμμα Δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

«Θα αγωνισθούμε για να υπερασπισθούμε την υπόληψή μας ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων. Οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τον αυταρχισμό και το έλλειμμα Δικαιοσύνης» τόνισε.

Επανέλαβε ότι οι κατηγορίες εις βάρος της είναι πολιτικά υποκινούμενες και διεμήνυσε ότι θα παλέψει για την Ουκρανία «ως την τελευταία αναπνοή της».

Εκατοντάδες υποστηρικτές της Τιμοσένκο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Κιέβου, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο, και έγιναν συλλήψεις.

«Δόξα στην Ουκρανία» είχε φωνάξει το πρωί της Τρίτης μπαίνοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Η απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτε στη ζωή και στον αγώνα μου» τόνισε, στρέφοντας τα πυρά της κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Στην πολυσέλιδη ετυμηγορία ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ, ανέφερε ότι η Γ.Τιμοσένκο «χρησιμοποίησε την εξουσία της για εγκληματικούς σκοπούς που είχαν βαριές συνέπειες».

Μετά την ανάγνωση της περίληψης της απόφασης, η Γ.Τιμοσένκο κατήγγειλε ως «κατασκευασμένη» την υπόθεση και την ετυμηγορία.

«Αυτή η εγκληματική υπόθεση είναι κατασκευασμένη, η ετυμηγορία είναι κατασκευασμένη. Ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει στο 1937» είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους διωγμούς του σταλινικού καθεστώτος. «Η δίκη και η ετυμηγορία έγιναν υπό τις οδηγίες του Γιανουκόβιτς και δείχνουν την αδυναμία της εξουσίας» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυστηρές συστάσεις και αναφορές σε αστοχίες θα εμπεριέχει η δήλωση της τρόικας

«Κίτρινη κάρτα» μετά το πέρας της αξιολόγησης

Η τρόικα δίνει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά με αστερίσκους
Η τρόικα δίνει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά με αστερίσκους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αυστηρές συστάσεις και αναφορές σε παραλήψεις και αστοχίες θα εμπεριέχει η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη αποστολή επανεξέτασης στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση, που θα εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, θα αναφέρεται μεν ότι μετά τη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ωστόσο, θα εκφράζεται η δυσαρέσκεια του κλιμακίου για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και στις ανεπαρκείς προσπάθειες των τελευταίων μηνών για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητεί αυστηρή εφαρμογή των συμπεφωνημένων και ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και απασχόληση.

Στο σκέλος αυτό θα υιοθετεί αυστηρό τόνο για την ανάγκη αναζωογόνησης των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις προοπτικές, θα σημειώνει πως η ύφεση το 2011 ήταν χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, ωστόσο όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα θα αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος και εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 9% του ΑΕΠ, επίπεδα στα οποία εκτιμάται πως θα κλείσει το 2011.

Η τρόικα θα υπογραμμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η τρόικα θα τονίσει πως βρίσκεται εκτός στόχου και θα επισημάνει τη σημασία της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην προσπάθεια για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος, για τον τραπεζικό τομέα η τρόικα θα επαναλάβει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία (αύξηση μετοχικου κεφαλαίου και συγχωνεύσεις).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκτίναξη ακρίβειας την ώρα που γινόμαστε φτωχότεροι!

Δεν πέφτουν οι τιμές με συνεχείς φόρους, δεν το βλέπουν;


http://img.protothema.gr/22F13DE8F1132F76E1B7B308B67746CE.jpg
Μπορεί αν γινόμαστε κάθε μέρα και φτωχότεροι, ωστόσο οι τιμές των προϊόντων όλο και ανεβαίνουν. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο έφτασε το 3,1% από 1,7% τον Αύγουστο (μήνα των εκπτώσεων) και από 2,4% τον Ιούλιο.

Αιτία, είναι οι ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με τις μεγαλύτερες να παρατηρούνται στη στέγαση (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικό αέριο) και στις μεταφορές (βενζίνη).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 5,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.


Η αύξηση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:α) Κατά 2,2% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά και λαχανικά νωπά.

β) Κατά 5,8% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 2,8% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 8,3% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.ε) Κατά 0,8% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

στ) Κατά 4,8% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

ζ) Κατά 0,6% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

η) Κατά 2,9% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.θ) Κατά 2,7% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.


2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της ομάδας "Υγεία", λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών.

β) Κατά 0,3% "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης- σχολικών ειδών και του πακέτου διακοπών.

γ) Κατά 0,4% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.


Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2011, παρουσίασε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.


Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 2,9% τον Σεπτέμβριο, από 1,4% τον Αύγουστο εφέτος και 5,7% τον Σεπτέμβριο 2010. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,4% έναντι αύξησης 1,9% πέρυσι.
Read more...

Η Ελλάδα θα είναι για πάντα μέλος της Ευρωζώνης, τονίζει ο Ευ. Βενιζέλος

Καθησυχάζει τους καταθέτες

«Αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα σχέδιο κρατικοποίησης των τραπεζών, να είναι βέβαιοι πως δεν θα το δουν», είπε ο κ. Βενιζέλος
«Αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα σχέδιο κρατικοποίησης των τραπεζών, να είναι βέβαιοι πως δεν θα το δουν», είπε ο κ. Βενιζέλος (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
«Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της Ευρωζώνης, μέρος του ευρώ», τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο για τον αραβικό κόσμο.

«Ξεχνάμε το θεμελιώδες, ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ευρωζώνης. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση από κανέναν, ούτε από εμάς ούτε από τους Ευρωπαίους», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως δεν θα γίνουν άλλες κρατικοποιήσεις τραπεζών, τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέτες είναι πολλαπλώς διασφαλισμένοι.

«Αυτό που θα δούμε είναι ένα σχέδιο ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος, για να παίξει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό τοπίο», επισήμανε.

«Αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα σχέδιο κρατικοποίησης των τραπεζών, να είναι βέβαιοι πως δεν θα το δουν», είπε.Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε πολιτική κρίση διαρκείας


http://newpost.gr
Η Κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε πολιτική κρίση διαρκείας

Με άκρα μυστικότητα προχωρούν Γάλλοι και Γερμανοί στο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, μέρος του οποίου από ότι φαίνεται θα είναι ένα ελληνικό… βαθύ κούρεμα. Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις και οι όποιες ενστάσεις της λαμβάνονται υπ’ όψη ένα είναι βέβαιο: Ότι στο τέλος αυτής της πορείας στην ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο κουρέματος και ασφυκτικής οικονομικής εποπτείας, το οποίο θα πρέπει να αποδεχτεί ή να απορρίψει.

Στο σημείο αυτό ξεκινά η ελληνική διάσταση του συνολικού προβλήματος.

Ακόμα και στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο, ότι στο νέο σχέδιο θα τίθενται ζητήματα εκχώρησης της δημοσιονομικής κυριαρχίας. Αν κάτι σημαίνει αυτό, είναι ότι δεν θα είναι δυνατόν, ούτε πολιτικά ούτε συνταγματικά να το «περάσει» με 151 βουλευτές από τη βουλή.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία υπάρχουν δύο διέξοδοι:

Η μια είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Από πολιτική άποψη θα ήταν η πλέον ορθή, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος πως φαντάζεται το μέλλον του. Με τις εκλογές θα ήταν πιθανότατα σύμφωνη και η ΝΔ. Όχι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι επείγονται να δώσουν μια απάντηση στο πρόβλημα. Στη διάρκεια μιας έστω σύντομης προεκλογικής περιόδου μπορούν άλλωστε πολλά να συμβούν: Να «φύγει» π.χ. η Ιταλία, κάτι που θα ακυρώσει στη γέννηση τους τα όποια σχέδια για την Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως σε μια προεκλογική περίοδο σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας και φόβου είναι αυτό που τρέμουν οι τραπεζίτες: Οι ανήσυχοι πολίτες να πανικοβληθούν και να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων, κάποιες τράπεζες να μην αντέξουν και να υπάρξει κατάρρευση, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες.

Η δεύτερη λύση είναι να κληθεί η βουλή να εγκρίνει το σχέδιο με αυξημένη πλειοψηφία. Ας θυμηθούμε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ζητήσει 180 για τη δανειακή σύμβαση πριν ακόμα γίνει υπουργός Οικονομικών. Αυτό που τότε φαινόταν ένας τακτικός ελιγμός που υπηρετούσε ένα πολιτικό παιχνίδι, πιθανόν να αποτελεί τον Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη τη μόνη κυβερνητική διέξοδο.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως το ρίσκο είναι μεγάλο. Μετά από όσα έχει πει η ΝΔ δεν μπορεί να υπερψηφίσει χωρίς να αυτοακυρωθεί. Αν το σχέδιο απορριφθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα είναι η μόνη διέξοδος με αυξημένους τους κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω ακριβώς επειδή το σχέδιο θα έχει απορριφθεί. Από εδώ το γυρίζει η κυβέρνηση, από εκεί το φέρνει όλα αδιέξοδα φαίνονται.


Την ίδια ώρα, ο συνδυασμός αυτός με τις επιχειρούμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με κορυφαίους Υπουργούς, καταδεικνύουν την κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση. Είναι παραλλήλως πασίδηλο οτι η ηγετική ομάδα του κυβερνητικού σχηματισμού βιώνει τον εγκλεισμό στον γυάλινο πύργο της ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την χθεσινή εκ νέου άρνηση του κ. Σαμαρά να συγκυβερνήσει με τον κ. Παπανδρέου έχει σφόδρα προβληματίσει τους Ευρωπαίους... συνταγογράφους του μνημονίου αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι οποίες ζητούν διέξοδο σε μια εκλογική αναμέτρηση.

«Οι εκλογές είναι μια λύση καταστροφική για την χώρα αυτή την ώρα» επαναλαμβάνει μονότονα ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μόσιαλος. Οι συνεχείς ικεσίες εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται ωστόσο να ηρεμούν τους ήδη εξαγριωμένους βουλευτές αλλά και ορισμένους πρωτοκλασάτους Υπουργούς.

Το τοπίο το οποίο έχει ήδη διαμορφωθεί είναι απολύτως βέβαιο οτι οδηγεί σε εξόχως δύσκολες καταστάσεις και ενδεχομένως σε μια πολιτική κρίση διαρκείας.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει πλέον μόνο τον κοινή γνώμη, η οποία είναι δικαιολογημένα έξαλλη με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια - όπως ισχυρίζεται κορυφαίο κομματικό στέλεχος - ο Πρωθυπουργός θα μετρήσει τις δυνάμεις της Κυβέρνησης στα υπό ψήφιση νομοσχέδια.

Σε περίπτωση που δεν θα καταφέρει να πείσει και να τα «περάσει» είναι απολύτως βέβαιο οτι θα προχωρήσει σε εκλογές.
Read more...

Καμπανάκι για γιατρούς, δικαστές, ένστολους...Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών περιλαμβάνει η συνταγή της τρόικας και για τη διετία 2013 - 2014, ενώ επισπεύδουν τις μειώσεις αποδοχών και για δημοσίους υπαλλήλους με ειδικά μισθολόγια.

Τόμσεν και... Μαζούχ ετοιμάζουν την έκθεση Τόμσεν και Μαζούχ ετοιμάζουν την έκθεση Η νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών περιλαμβάνει δραστική περικοπή των δαπανών και κατά τη δεύτερη διετία του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου, η οποία όμως παραμένει ανοιχτή μέχρι να αναδιαμορφωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ειδικά ως προς την ανταλλαγή των ομολόγων, οπότε και θα υπάρχει ακριβής γνώση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμενόταν να αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα, ολοκλήρωσαν το νέο κύκλο διαπραγματεύσεών τους με την κυβέρνηση, αλλά άφησαν ανοιχτό το τελικό πακέτο της διετίας 2012 - 2014. Το τελικό ύψος των μέτρων θα κριθεί από την αναθεωρημένη συμφωνία περί ανταλλαγής ομολόγων, η οποία δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί εντός μηνός μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς σε αυτή τη φάση «δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους», σημείωνε αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών.

Από τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε «μια ριζοσπαστική προσέγγιση των δαπανών», προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για το κλείσιμο προϋπολογισμών με πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία το οικονομικό επιτελείο εντοπίζει χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Την πολιτική αυτή εξυπηρετεί και η απόφαση, κατά πώς φαίνεται, να επισπεύσουν τις μειώσεις αποδοχών σε σώματα ασφαλείας, στρατιωτικούς, αρχιερείς, δικαστικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και μουσικούς. Δεν αποκλείεται, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, να επεκταθούν οι μειώσεις αποδοχών, που φτάνουν στο 50% και στις συγκεκριμένες ομάδες, στις οποίες όμως θα χορηγηθούν και ειδικά επιδόματα κατά κατηγορία.

«Αν χρειαστεί να επιληφθώ προσωπικά ώστε να δοθούν πολιτικές, οριστικές λύσεις, αυτό θα γίνει, αλλά δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό, γιατί έχουμε διαμορφώσει ήδη το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε» δήλωνε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαψεύδουν προς το παρόν τη λήψη και άλλων εισπρακτικών μέτρων...

Με τα έως τώρα δεδομένα, στα μέτρα 20,8 δισ. ευρώ της διετίας 2011 - 2012 που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, θα προστεθούν άλλα 16,4 δισ. ευρώ πλέον ενός αποθεματικού πακέτου μέτρων περίπου 4 δισ. ευρώ προς αποφυγή και άλλων απρόβλεπτων παραγόντων, όπως της φετινής ύφεσης. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ότι τα μέτρα της τετραετίας μπορεί και να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τους ανακοίνωσε ότι μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή νωρίτερα από τον Προϋπολογισμό το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο.

«Η διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουλίου, που αποτελούν και θα αποτελούν τη βάση των εξελίξεων, οργανώνεται με επίκεντρο την Αθήνα, σε συνεργασία φυσικά πάντα με τους θεσμικούς μας εταίρους και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» δήλωνε χθες ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η Ελλάδα βασίζεται στην υποστήριξη των θεσμικών της εταίρων και κυρίως πως παραμένει στην ευρωζώνη - προφανώς με οποιοδήποτε τίμημα.
enet.grRead more...

"Βασιλικό" γεύμα για την τρόικα...Ανοιχτοχέρης φάνηκε υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος έκανε το τραπέζι στους επικεφαλής της τρόικας, ένα τραπέζι που κόστισε 750 ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής Welt, όπου, όμως, δεν κατονομάζεται ο ... Έλληνας υπουργός. Σύμφωνα με το άρθρο, ο υπουργός άφησε φιλοδώρημα 50 ευρώ.

Οι τρεις επιθεωρητές απέφυγαν να ξαναβγούν με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο και από τότε επιλέγουν για τα γεύματά τους κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας όπου πληρώνουν συνολικά 40 ευρώ, σύμφωνα με τη Welt, και αφήνουν ένα με δύο ευρώ φιλοδώρημα.

Επιπλέον, όπως δήλωσαν οι τρεις άνδρες, αποφεύγουν να κινούνται πλέον με τα πόδια στην Αθήνα καθώς λόγω του ρόλου τους, γίνονται στόχος φραστικών επιθέσεων από τους αγανακτισμένους Έλληνες. Έτσι, επιλέγουν να κυκλοφορούν με αυτοκίνητο και πάντα συνοδευόμενοι από σωματοφύλακα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στη Welt, ο Πόουλ Τόμσεν ονομάζεται από τους Έλληνες ο κύριος Μπλε Μάτια (Mr. Blue Eyes).
real.grRead more...

Διαφωνούν οι γερμανικές τράπεζες με ένα μεγάλο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα

Λένε όχι στο 50%

(Φωτογραφία: ICON )


Βερολίνο, Γερμανία
Ο σύνδεσμος γερμανικών τραπεζών (BDB) διαφωνεί με την αλλαγή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αναφορικά με τη συμβολή των ιδιωτών στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας καθώς και με την καθολική ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Διευθύνων Σύμβουλος του BDB Μίκαελ Κέμερ, δήλωσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να επιμείνουν στη συμφωνία του Ιουλίου, η οποία προβλέπει ένα «κούρεμα» 21% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, πριν εξετάσουν πρόσθετα μέτρα.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο κ. Κέμερ δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα μία γενική προσέγγιση για όλες τις τράπεζες», προσθέτοντας ότι αν χρειασθούν ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σημαντικό να γίνουν με τη σωστή σειρά.

Χθες, Δευτέρα, ο Γερμανός υποψήφιος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι όλες οι συστημικά σημαντικές τράπεζες των 27 χωρών της ΕΕ πρέπει να αποκτήσουν ταυτόχρονα νέα κεφάλαια, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός μεμονωμένων τραπεζών.

«Το καλύτερο είναι να μη γίνει η αύξηση των κεφαλαίων ξεχωριστά κατά τράπεζα», δήλωσε ο κ. 'Ασμουσεν, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον συμπατριώτη του Γιούργκεν Σταρκ, μετά την υποβολή της παραίτησής του.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν την Κυριακή ότι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο έως το τέλος του μήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη εμπλακεί σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις τους σχετικά με τις πιθανές
κεφαλαιακές ανάγκες τους, δήλωσαν τραπεζικά στελέχη, αν και εξετάζονται οι δυνατότητες στην περίπτωση που απαιτηθεί ταχεία δράση.

«Αν τα πρόσθετα κεφάλαια πρόκειται να έχουν πιθανότητα να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες, θα
πρέπει να είναι μεγάλα: Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 200 δισ. ευρώ που έχει αναφέρει το ΔΝΤ», δήλωσε αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBS, υπολογίζοντας ότι αν ένα τέτοιο ποσό δοθεί από κρατικούς πόρους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα κατέχουν το 40% του τραπεζικού κλάδου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα «θολά» σημεία της τοποθέτησης Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ


http://newpost.gr
Τα «θολά» σημεία της τοποθέτησης Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ
Το συνολικό περίγραμμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ αλλά και ένα προσχέδιο διακυβέρνησης σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εισαγωγική του εισήγηση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τού κόμματός του χθες, στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Συγγρού.

Ωστόσο, παρά τη σαφήνεια με τη οποία επέλεξε να τοποθετηθεί ο Αντώνης Σαμαράς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων της επικαιρότητας απευθύνοντας συγκεκριμένα μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε –προκειμένου για να αναφερθεί σε κάποια θέματα- εσκεμμένα διατυπώσεις οι οποίες επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών.

Στο ζήτημα της συναινετικής στάσης που του ζητείται να υιοθετήσει, φτάνοντας ακόμη και στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε κατ’ αρχάς γιατί αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό ως σήμερα, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει εκβιασμούς μέσω της εμπλοκής θεσμικών ή εξωθεσμικών κέντρων προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς θα ειτύχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το «θολό» σημείο της συγκεκριμένης αναφοράς έγκειται στη ρητορικού περιεχομένου προσθήκη τού Προέδρου της ΝΔ ο οποίος διερωτήθηκε: «Περιθώρια νέας γραμμής για να συν-υποστηρίξουμε υπάρχουν; Και ποια είναι αυτά;». Καίτοι από το στενό επιτελείο του Α. Σαμαρά γίνεται λόγος για αναφορά του σε κάτι το οποίο φαντάζει απραγματοποίητο, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβε ότι μελετημένα έχει αφεθεί μία χαραμάδα για πιθανή συμφωνία υπό προϋποθέσεις.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές αφήνουν ελάχιστα περιθώρια σε κάποιον να θεωρήσει ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών προτίθενται να διεκδικήσουν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στους πιστωτές της χώρας, ώστε να ευνοηθεί ενδεχόμενο συνδιαμόρφωση οικονομικής πολιτικής εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ο κ. Σαμαράς εκτιμάται ότι εκ του ασφαλούς αφήνει χαραμάδα συναίνεσης, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι εμμένει σε μια αντιδραστική στάση, υποκινούμενος αποκλειστικά από το κομματικό όφελος.

Δευτερεύουσας σημασίας, αλλά κυρίαρχη σημειολογικά, είναι και η απόρριψη από πλευράς του των σεναρίων περί σύγκλησης πολιτικού συμβουλίου υπό τον κ. Παπούλια, με τη συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών. Η τοποθέτησή του «με πρόσωπα από το παρελθόν θα πάμε στο μέλλον;» θεωρήθηκε ότι περιλαμβάνει και τον τ. Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, δίνοντας τροφή σε σεναριολόγους να υποκινήσουν εκ νέου θεωρίες ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στον τέως και τον νυν Πρόεδρο της ΝΔ.

Στενότατος συνεργάτης του κ. Σαμαρά όμως, ξεκαθάριζε χωρίς περιστροφές, ότι η αναφορά του αυτή δεν αφορούσε τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται να έχει διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό τού «λεφτά υπάρχουν», με τακτικούς συνομιλητές του να θυμίζουν την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Παπανδρέου σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Τέλος, «θολό» εκτιμάται ότι άφησε και το θέμα των εκλογών ο κ. Σαμαράς. Όχι τόσο ως προς το επίπεδο του περιεχομένου του αιτήματός του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες –το οποίο ήταν πέρα για πέρα σαφές- όσο ως προς το μοντέλο που επεέγη να διατυπωθεί αυτό το αίτημα, το οποίο ήταν δυσανάλογα ηπιότερων τόνων, συγκριτικά με το περιεχόμενο της υπόλοιπης ομιλίας τού Προέδρου της ΝΔ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να εξηγήσει πολιτικά τους λόγους για τους οποίους η νωπή λαϊκή εντολή είναι απαραίτητη στη φάση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αποφεύγει όμως να ανεβάσει τους τόνους καθώς δε θέλει να προκαλέσει ο ίδιος εκλογές, θεωρώντας ότι τέτοια χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν με το πολιτικό του προφίλ.

Στόχος της ΝΔ άλλωστε, φαίνεται ότι είναι η ομαλή μετάβαση από τη μία πολιτική κατάσταση στην άλλη, ώστε να αποφευχθεί η κομματική πόλωση που μπορεί πλέον πολύ εύκολα να οδηγήσει σε κοινωνική ανατροπή, διευρύνοντας –όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Σαμαράς είπε- το σχίσμα ανάμεσα σε πολιτικούς και πολίτες, με προφανείς κινδύνους.Πάνος Ρασσιάς

Read more...

«Ψαλίδισμα» και στους μισθούς δικαστικών, στρατιωτικών, γιατρών και Σωμάτων Ασφαλείας

http://newpost.gr
«Ψαλίδισμα» και στους μισθούς δικαστικών, στρατιωτικών, γιατρών και Σωμάτων Ασφαλείας
Δραστικές περικοπές, που φτάνουν στο 15%, δρομολογούνται για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου. Αφορούν κυρίως τους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο στόχαστρο των περικοπών του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μπαίνουν και τα 15 ειδικά μισθολόγια που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, προκειμένου να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ το 2012.

Το μέτρο αφορά σε περίπου 285.000 άτομα και έρχεται άμεσα, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο και να ισχύσει από 01/01/2012.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα ειδικά επιδόματα που προβλέπονται στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να μειωθούν ως και 20% (χρονοεπίδομα για παράδειγμα). Το επίδομα αυτό που αντιστοιχεί στο 4% του βασικού και προστίθεται στο μισθό ανά δύο χρόνια θα μειώσει δραματικά τις αποδοχές, ειδικά των ανθρώπων που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν μισθούς που ξεκινούν από τα 899 ευρώ.

Το σχέδιο, όπως και στην περίπτωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, προβλέπει ενσωμάτωση κάποιων επιδομάτων στον βασικό μισθό ώστε όσοι αμοίβονται με τον ακτώτατο μισθό να μην επιβαρυνθούν τόσο πολύ.

Tην ίδια ώρα, εξετάζεται να μείνουν εκτός ενιαίου μισθολογίου οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ωστόσο και εδώ προβλέπονται μειώσεις που θα φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%.
Read more...

Διαδοχικές επαφές Παπανδρέου με πέντε υπουργούς για τα συμφωνηθέντα με την τρόικα

Στο «μενού» και οι πολιτικές εξελίξεις

Οι επαφές του πρωθυπουργού με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα
Οι επαφές του πρωθυπουργού με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Διαδοχικές συναντήσεις με πέντε υπουργούς -Υγείας Ανδρ.Λοβέρδο, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη, Εσωτερικών Χ.Καστανίδη και τον Υποδομών Γ.Ραγκούση- θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης και ανά μία ώρα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει μαζί τους για θέματα αρμοδιότητάς τους, στο πλαίσιο της παρακολούθησης και υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, και θα ενημερωθεί εάν τα υπουργεία κινούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού των επαφών του Γ.Παπανδρέου θα έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, αφού ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τα κυβερνητικά στελέχη για τις πολιτικές εξελίξεις.

Επίσης, οι τακτικές επαφές του πρωθυπουργού με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, με βουλευτές από τις περιφέρειες που δεν έχει ακόμη συναντήσει.

Τέλος, για την Τετάρτη προγραμματίζεται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αντικείμενο συζήτησης το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και άλλες ρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανασκευάζει ο Δημ.Κουσελάς τα περί λίστας 3.800 φοροφυγάδων

Στροφή 180 μοιρών

«Δεν δήλωσα ποτέ ότι διαθέτω λίστα με μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου» υποστήριξε ο Δημ.Κουσελάς
«Δεν δήλωσα ποτέ ότι διαθέτω λίστα με μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου» υποστήριξε ο Δημ.Κουσελάς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στροφή 180 μοιρών για το θέμα των φοροφυγάδων έκανε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς αφού, σε παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, αρνήθηκε ότι έχει στα χέρια του λίστα με μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου.

«Δεν δήλωσα ποτέ ότι διαθέτω λίστα με μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου και πολύ περισσότερο ότι έδωσα τέτοια λίστα στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε την Δευτέρα ο πρώην υφυπουργός.

Τη «διορθωτική» δήλωση του κ. Κουσελά προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσω Παπανδρέου να κληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή για να δώσουν εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μία εβδομάδα ο κ. Κουσελάς φέρεται να είχε πει ότι είχε παραδώσει λίστα φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί, ενώ είχε συνδέσει την ενέργεια αυτή με την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, κατά την συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλο-οφειλέτες, ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Κουσελάς φέρεται να απάντησε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες.

Στους δημοσιογράφους, λίγο αργότερα, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να διευκρίνισε ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν προκάλεσαν την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...