Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τα «θολά» σημεία της τοποθέτησης Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ


http://newpost.gr
Τα «θολά» σημεία της τοποθέτησης Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ
Το συνολικό περίγραμμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ αλλά και ένα προσχέδιο διακυβέρνησης σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εισαγωγική του εισήγηση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τού κόμματός του χθες, στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Συγγρού.

Ωστόσο, παρά τη σαφήνεια με τη οποία επέλεξε να τοποθετηθεί ο Αντώνης Σαμαράς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων της επικαιρότητας απευθύνοντας συγκεκριμένα μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε –προκειμένου για να αναφερθεί σε κάποια θέματα- εσκεμμένα διατυπώσεις οι οποίες επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών.

Στο ζήτημα της συναινετικής στάσης που του ζητείται να υιοθετήσει, φτάνοντας ακόμη και στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε κατ’ αρχάς γιατί αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό ως σήμερα, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει εκβιασμούς μέσω της εμπλοκής θεσμικών ή εξωθεσμικών κέντρων προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς θα ειτύχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το «θολό» σημείο της συγκεκριμένης αναφοράς έγκειται στη ρητορικού περιεχομένου προσθήκη τού Προέδρου της ΝΔ ο οποίος διερωτήθηκε: «Περιθώρια νέας γραμμής για να συν-υποστηρίξουμε υπάρχουν; Και ποια είναι αυτά;». Καίτοι από το στενό επιτελείο του Α. Σαμαρά γίνεται λόγος για αναφορά του σε κάτι το οποίο φαντάζει απραγματοποίητο, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβε ότι μελετημένα έχει αφεθεί μία χαραμάδα για πιθανή συμφωνία υπό προϋποθέσεις.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές αφήνουν ελάχιστα περιθώρια σε κάποιον να θεωρήσει ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών προτίθενται να διεκδικήσουν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στους πιστωτές της χώρας, ώστε να ευνοηθεί ενδεχόμενο συνδιαμόρφωση οικονομικής πολιτικής εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ο κ. Σαμαράς εκτιμάται ότι εκ του ασφαλούς αφήνει χαραμάδα συναίνεσης, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι εμμένει σε μια αντιδραστική στάση, υποκινούμενος αποκλειστικά από το κομματικό όφελος.

Δευτερεύουσας σημασίας, αλλά κυρίαρχη σημειολογικά, είναι και η απόρριψη από πλευράς του των σεναρίων περί σύγκλησης πολιτικού συμβουλίου υπό τον κ. Παπούλια, με τη συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών. Η τοποθέτησή του «με πρόσωπα από το παρελθόν θα πάμε στο μέλλον;» θεωρήθηκε ότι περιλαμβάνει και τον τ. Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, δίνοντας τροφή σε σεναριολόγους να υποκινήσουν εκ νέου θεωρίες ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στον τέως και τον νυν Πρόεδρο της ΝΔ.

Στενότατος συνεργάτης του κ. Σαμαρά όμως, ξεκαθάριζε χωρίς περιστροφές, ότι η αναφορά του αυτή δεν αφορούσε τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται να έχει διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό τού «λεφτά υπάρχουν», με τακτικούς συνομιλητές του να θυμίζουν την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Παπανδρέου σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Τέλος, «θολό» εκτιμάται ότι άφησε και το θέμα των εκλογών ο κ. Σαμαράς. Όχι τόσο ως προς το επίπεδο του περιεχομένου του αιτήματός του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες –το οποίο ήταν πέρα για πέρα σαφές- όσο ως προς το μοντέλο που επεέγη να διατυπωθεί αυτό το αίτημα, το οποίο ήταν δυσανάλογα ηπιότερων τόνων, συγκριτικά με το περιεχόμενο της υπόλοιπης ομιλίας τού Προέδρου της ΝΔ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να εξηγήσει πολιτικά τους λόγους για τους οποίους η νωπή λαϊκή εντολή είναι απαραίτητη στη φάση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αποφεύγει όμως να ανεβάσει τους τόνους καθώς δε θέλει να προκαλέσει ο ίδιος εκλογές, θεωρώντας ότι τέτοια χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν με το πολιτικό του προφίλ.

Στόχος της ΝΔ άλλωστε, φαίνεται ότι είναι η ομαλή μετάβαση από τη μία πολιτική κατάσταση στην άλλη, ώστε να αποφευχθεί η κομματική πόλωση που μπορεί πλέον πολύ εύκολα να οδηγήσει σε κοινωνική ανατροπή, διευρύνοντας –όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Σαμαράς είπε- το σχίσμα ανάμεσα σε πολιτικούς και πολίτες, με προφανείς κινδύνους.



Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: