Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σύσκεψη για την εκτίμηση σεισμικής δραστηριότητας στην Άνω Μεσσηνία

Τοποθετούνται σεισμογράφοι

(Φωτογραφία: Τα Νέα )


Τρίπολη
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Άνω Μεσσηνία, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους αλλά και υλικές ζημιές.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθ.Λέκκας, ο γεωλόγος κ. Αθ.Γκανάς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πολιτικός μηχανικός του ΟΑΣΠ κ. Κ.Παπαζάχος.

Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για επιμονή του φαινομένου με συνεχείς μικρούς σεισμούς που δικαιολογημένα δημιουργούν ανασφάλεια στους κατοίκους και ζήτησε την τοποθέτηση σεισμογράφων στην περιοχή της Οιχαλίας, ενώ επισήμανε την ετοιμότητα της περιφέρειας καθώς και την ανάγκη για πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το φαινόμενο εκτονώνεται με πολλούς μικροσεισμούς γεγονός που μειώνει την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου.

Ακόμη, συμφωνήθηκε οι καθηγητές να επισκεφθούν τα χωριά που βρίσκονται στο επίκεντρο των σεισμών προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους, αλλά και για να τοποθετήσουν σεισμογράφους σε δύο σημεία του Δήμου Οιχαλίας για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή προξένησαν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη είναι πλέον ακατοίκητα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο χωριό Κατσαρό, όπου ήδη 25 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα. Συνολικά, στις αρχές του Δήμου Οιχαλίας έχουν απευθυνθεί περίπου 300 οικογένειες για έλεγχο των σπιτιών τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: