Προειδοποιούν με ένταση κινητοποιήσεων
- (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
«Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας, ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν με διάφορους τρόπους.Η ΓΣΕΕ θα αναζητήσει τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων εκεί που δεν υπάρχει σωματείο, πρόσθεσε, μιλώντας για «εκθεμελίωση των βασικών εργασιακών θεσμών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις».
Την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων, τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ.Τσικρικάς, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν στην προσπάθεια δημιουργίας αντιπαλότητας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εφόσον θίγονται εξίσου από τα «αντεργατικά» μέτρα.
Αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων στις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, με στάσεις εργασίας και απεργίες εναντίον του μέτρου της εφεδρείας και τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Οκτωβρίου, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί απεργία στις ΔΕΚΟ στις 18 του μηνός.
«Τα πράγματα για τους εργαζόμενους είναι δύσκολα, αλλά δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για «εκθεμελίωση των βασικών εργασιακών θεσμών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις» και αναφέρθηκε σε τρεις βασικές νέες ρυθμίσεις, για τις οποίες υποστήριξε, ότι «αποδιαρθρώνουν πλήρως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Πρόκειται για τη συζητούμενη μείωση των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την κατάργηση της δυνατότητας των κλαδικών συμβάσεων να κατισχύουν των επιχειρησιακών και την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία όπως ανέφερε ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Εν συνεχεία, καταφέρθηκε κατά των κρατικοποιήσεων και άσκησε κριτική στην τρόικα για την επιμονή της στη θεωρία, ότι το εργατικό κόστος αποτελεί την κύρια αιτία για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές μαζί με τους κεφαλαιούχους της Ευρώπης επιδιώκουν τη δημιουργία φθηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού και πιέζουν για συνεχή μείωση του εργασιακού δυναμικού, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υποστήριξε, ότι η Ελλάδα είναι το πειραματικό εργαστήριο της μείωσης των εργατικών αμοιβών που στη συνέχεια θα επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη.
Αναφέρθηκε επίσης σε «εξωθεσμικούς παράγοντες» τους οποίους αποκάλεσε «εθελόδουλους και σύγχρονους δοσίλογους», οι οποίοι «εφοδιάζουν την τρόικα με προτάσεις τις οποίες εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των δανειστών απευθύνουν ως απαιτήσεις προς την Κυβέρνηση».
Στην ανάγκη του συντονισμού των δυνάμεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Τσικρικάς, υποστηρίζοντας, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν στις προσπάθειες για τη δημιουργία αντιπαλότητας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εφόσον θίγονται εξίσου από τα μέτρα.
Αναφερόμενος δε στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ο κ. Τσικρικάς, το χαρακτήρισε αντεργατικό και υποστήριξε ότι χιλιάδες έμπειροι υπάλληλοι οδηγούνται με τον τρόπο αυτό στην απόλυση.
Για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ανέφερε, ότι κατεβάζει τις κατώτερες αμοιβές στα 660 ευρώ το μήνα ή 22 ευρώ ημερομίσθιο για τους νεοεισερχόμενους πτυχιούχους, ενώ για τους νέους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο βασικός μισθός θα είναι 450 ευρώ, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης στους ανώτερους βαθμούς.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνολική μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα ο κ. Τσικρικάς είπε ότι η αρχική μείωση μετά το μνημόνιο ήταν περίπου 25%, αλλά η συνολική μείωση μετά το μεσοπρόθεσμο το νέο μισθολόγιο και τη μείωση του αφορολόγητου ξεπερνά το 50%.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στις μειώσεις των συντάξεων με ιδιαίτερη αναφορά στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στα μερίσματα του οποίου η μείωση είναι πάνω από 20% και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, για το οποίο τόνισε ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καταβολής του εφάπαξ.
Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι περισσότεροι από 5.000 νέοι συνταξιούχοι βρίσκονται στην αναμονή για 2,5 με 3 χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές κατά 15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 20% για όσους υποβάλλουν αίτηση το 2011.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης είπε πως «είναι ανάγκη να τεθεί ένα όριο σ' αυτήν την πολιτική», ενώ άσκησε κριτική σε πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν κατονόμασε, λέγοντας, ότι «κουνούν το δάχτυλο στους συνδικαλιστές και τους απευθύνουν συστάσεις αντί να ασχοληθούν με τα εσωτερικά των κομμάτων τους και να αφήσουν τους συνδικαλιστές να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, υποστήριξε, ότι τα όσα συμβαίνουν στο Δημόσιο δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού και εκτίμησε, ότι με τα μέτρα θα χαθούν τελικά περισσότερες από 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στις 800.000 που έχουν ήδη χαθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου