Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Διαφωνούν οι γερμανικές τράπεζες με ένα μεγάλο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα

Λένε όχι στο 50%

(Φωτογραφία: ICON )


Βερολίνο, Γερμανία
Ο σύνδεσμος γερμανικών τραπεζών (BDB) διαφωνεί με την αλλαγή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αναφορικά με τη συμβολή των ιδιωτών στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας καθώς και με την καθολική ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Διευθύνων Σύμβουλος του BDB Μίκαελ Κέμερ, δήλωσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να επιμείνουν στη συμφωνία του Ιουλίου, η οποία προβλέπει ένα «κούρεμα» 21% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, πριν εξετάσουν πρόσθετα μέτρα.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο κ. Κέμερ δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα μία γενική προσέγγιση για όλες τις τράπεζες», προσθέτοντας ότι αν χρειασθούν ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σημαντικό να γίνουν με τη σωστή σειρά.

Χθες, Δευτέρα, ο Γερμανός υποψήφιος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι όλες οι συστημικά σημαντικές τράπεζες των 27 χωρών της ΕΕ πρέπει να αποκτήσουν ταυτόχρονα νέα κεφάλαια, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός μεμονωμένων τραπεζών.

«Το καλύτερο είναι να μη γίνει η αύξηση των κεφαλαίων ξεχωριστά κατά τράπεζα», δήλωσε ο κ. 'Ασμουσεν, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον συμπατριώτη του Γιούργκεν Σταρκ, μετά την υποβολή της παραίτησής του.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν την Κυριακή ότι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο έως το τέλος του μήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη εμπλακεί σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις τους σχετικά με τις πιθανές
κεφαλαιακές ανάγκες τους, δήλωσαν τραπεζικά στελέχη, αν και εξετάζονται οι δυνατότητες στην περίπτωση που απαιτηθεί ταχεία δράση.

«Αν τα πρόσθετα κεφάλαια πρόκειται να έχουν πιθανότητα να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες, θα
πρέπει να είναι μεγάλα: Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 200 δισ. ευρώ που έχει αναφέρει το ΔΝΤ», δήλωσε αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBS, υπολογίζοντας ότι αν ένα τέτοιο ποσό δοθεί από κρατικούς πόρους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα κατέχουν το 40% του τραπεζικού κλάδου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: