Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου - Βαν Ρομπάι την Πέμπτη για την κρίση χρέους

Κρίσιμες διεργασίες

Από παλαιότερη συνάντηση Παπανδρέου - Βαν Ρομπάι
Από παλαιότερη συνάντηση Παπανδρέου - Βαν Ρομπάι (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση το πρωί της Πέμπτης θα έχουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα, ενώ οι εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη για την κρίση χρέους και την κατάσταση της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, Παπανδρέου και Ρομπάι συζήτησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Δευτέρα τις εξελίξεις στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, καθώς και θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

Εν όψει και της συνάντησης της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θα έχει την Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Ανδρ.Λοβέρδο, την υπουργό Παιδείας Άν.Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη, τον υπουργού Εσωτερικών Χ.Καστανίδη και τον υπουργό Υποδομών Γ.Ραγκούση για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα έχει κι άλλες επαφές με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής


Οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση χρέους κορυφώνονται καθώς οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ετοιμάζονται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής -η οποία αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου με απόφαση του Χερμάν βαν Ρομπάι τη Δευτέρα- και τα έκτακτα συμβούλια Eurogroup και Ecofin που θα προηγηθούν.

Παράλληλα, στην Αθήνα συνεχίζονται και οι συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτών της τρόικας. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αποστολή των ελεγκτών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, ενώ προσδοκά βελτίωση των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση περιμένει ένα βελτιωμένο συνολικό πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. «Περιμένουμε ένα συνολικό πακέτο καλύτερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέες παραμέτρους. Περιμένουμε ένα PSI plus, ένα σχήμα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφεραν μετά την συνάντησή τους την Κυριακή ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ και πάντως έως τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: