Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Φορολογική μεταρρύθμιση με αμερικανική συνταγή ...



Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από... τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει το Έθνος, πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.

Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική… παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. ...


Read more...

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να μείνει στο ευρώ» δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ

Πιο «ζεστό» κλίμα στο Παρίσι


Αντώνης Σαμαράς και Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Αντώνης Σαμαράς και Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων   (Φωτογραφία:  Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Στήριξη στην Ελλάδα με το μήνυμα ότι «είναι και θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» προσέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι, παραπέμποντας σε αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφού θα έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας και θα επιβεβαιώνει ότι εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε, κατόπιν της συνάντησης που ξεπέρασε τη μία ώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων (ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 45 λεπτά), ότι πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί ποτέ ξανά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο που, όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός.

Ως προς την πολιτική τους ουσία, οι δηλώσεις Ολάντ αν και σαφώς πιο θερμές ήταν ευθυγραμμισμένες με εκείνες της Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο να θέτει ως βάση αποφάσεων την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας πως εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τις οικονομικές και νομοθετικές υποχρεώσεις της, «η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει».

12 φωτογραφίες
Ο κ. Ολάντ επισήμανε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σαμαράς: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα γαλλικά, εκφράζοντας ευχές προς τον γαλλικό λαό για την επέτειο της απελευθέρωσης του Παρισιού από τη ναζιστική κατοχή.

Στη συνέχεια, μιλώντας στα ελληνικά, είπε ότι «μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε» τις μεγάλες προκλήσεις και τις κοινές προοπτικές της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτούς που ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει και θα καταφέρει» τόνισε, και προσέθεσε ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσει την κρίση της. Θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο», υπογράμμισε.

Με τον Γάλλο πρόεδρο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς, αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη», καθώς οι οικονομίες που είναι σε ύφεση δεν μπορούν να εξυγιανθούν.

Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, καθώς και ότι «οι λαοί που υποφέρουν θα πρέπει να βοηθηθούν να διατηρήσουν τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την κοινωνική συνοχή».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο FT: «Δεν έχουμε διαγράψει την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ»

 


«Δεν έχουμε διαγράψει την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ». Με αυτό τον τίτλο η διαδικτυακή έκδοση των Financial Times περιγράφει το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση που είχε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά.
 
Το ρεπορτάζ της βρετανικής ιστοσελίδας επικεντρώνεται στις δηλώσεις Μέρκελ, ενώ δίνει έμφαση στην αποφασιστικότητα της καγκελαρίου να τονίσει τη θέση της Γερμανίας ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε. Το Βερολίνο δεν έχει διαγράψει την Αθήνα από το ενιαίο νόμισμα, παρά την έλλειψη προόδου της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και τη δημοσιονομική ολίσθησή της στο πρόγραμμα προσαρμογής». 

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να πείσει τους εταίρους ότι θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις και περιλαμβάνει τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλά τοξική».

Το ρεπορτάζ εστιάζει επίσης στις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά φιλοξενώντας δηλώσεις του  Stephane Deo, επικεφαλής της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της UBS.  

«Η νευρικότητα των επενδυτών έχει αυξηθεί καθώς ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί έναν μήνα πολλών κρίσιμων αποφάσεων με τις ολλανδικές εκλογές και το ζήτημα της Ελλάδας να πρωτοστατούν» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με τις δηλώσεις του κ Deo: «Όλα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με ένα ν πολύ αργό ρυθμό για την αγορά. Ο αγώνας μπορεί να είναι επικίνδυνος τις επόμενες εβδομάδες» 

Τέλος, αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων στη συνάντηση που είχε ο κ Σαμαράς με την κ Μέρκελ, λέγοντας ότι « ο κ. Σαμαράς δέχτηκε βολές από το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά ως αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές»

Read more...
ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΟΛΑΝΤ

Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ και θα παραμείνει» - Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»


Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ και θα παραμείνει» - Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»
«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά περιμένουμε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικα, και τότε η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Και από τις δύο πλευρές πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις και δεσμεύσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. «Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσωμ με τον Γάλλο πρόεδρο για να συζήτησω την οικονομική κατάσταση.  Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει. Βρίσκομαι τώρα εδώ για να πω στο Γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα παίξει ευρύτερο ρόλο. Θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα της. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋποθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει και η Ελλάδα και η Ευρώπη.  Οι Έλληνες είμαστε λαός υπερήφανος, δεν μας αρέσει να δανειζόμαστε, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε», είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. 


Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11μιση το πρωί ώρα Ελλάδας και η ελληνική πλευρά ευελπιστούσε ότι με την τρίτη και τελευταία συνάντηση αυτή η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, πράγμα που κατάφερε να κάνει μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την Μέρκελ, ωστόσο ο «σκόπελος» Ολάντ θεωρείται πιο εύκολος, δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη στηρίξει την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, όπου συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του. 


Οι μέχρι τώρα συναντήσεις του πρωθυπουργού έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν και όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα λάβουν καμία πρωτοβουλία για το ελληνικό ζήτημα, πριν την έκθεση προόδου από την τρόικα.

Εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.

Read more...

Κολακευτικά σχόλια για τον επαγγελματισμό του πρωθυπουργού Ο Σαμαράς «γοήτευσε» μέχρι και την Bild

Διπλωματία μέχρι και με το δημοσιογραφικό "θηρίο" της γερμανικής δημοσιογραφίας περιελάμβανε το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος για να αλλάξει τη δυσμενή εικόνα της χώρας δεν δίστασε να συναντηθεί με τη δημοσιογραφική - διοικητική ομάδα της ταμπλόιντ εφημερίδας με τους 15 εκατομμύρια αναγνώστες. 

Το αποτέλεσμα; 

Μέχρι και η συνήθως εχθρική εφημερίδα έγραψε τα πλέον κολακευτικά σχόλια για τον επαγγελματισμό του πρωθυπουργού μας και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει. 

Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον του Βερολίνου όπου διέμενε,  με τον Διευθυντή της εφημερίδας Kai Diekmann, τον γνωστό στην Ελλάδα δημοσιογράφο - ανταποκριτή Paul Ronzheimer και το μέλος της διοίκησης Nikolaus Blome. 

Ο κύριος Σαμαράς δεν δίστασε να καλέσει την ομάδα στην Πύλο, "ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας" όπως τόνισε, ενώ δέχθηκε ως δώρο ένα βιβλίο με φωτογραφίες αλλά κι ένα αληθινό κομμάτι από το Τείχος του Βερολίνου. Παράλληλα υπέγραψε αφιέρωση στη φωτογραφία από την Ελλάδα που το ΘΕΜΑ αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει του μεγάλου αστεριού της γερμανικής δημοσιογραφίας Kai Diekmann με έναν Έλληνα ταβερνιάρη στη Λέρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το σχετικό μάλιστα δημοσίευμα της BILD, αντιμετώπισε με χιούμορ την επιστολή της εφημερίδας να ζητήσει εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, (διαβάστε εδώ) λέγοντας διπλωματικά πως "η μεγαλύτερη εγγύηση είναι αυτό που ως πρωθυπουργός είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της".


Read more...

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να μείνει στο ευρώ» δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ

Πιο «ζεστό» κλίμα στο Παρίσι


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Στήριξη στην Ελλάδα με το μήνυμα ότι «είναι και θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» προσέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι, παραπέμποντας σε αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εφόσον θα έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας και θα εκπληρώνονται οι οικονομικές και νομοθετικές δεσμεύσεις της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα «κοστίσει» 20 δισ. ευρώ


 ή  ύ ά  ί 20 . ώ
«Αν το Μνημόνιο παραταθεί για δύο χρόνια (μέχρι το 2016) τότε θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ», εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  
Σύμφωνα με Τα Νέα, τα σενάρια που εξετάζονται σε μία ενδεχόμενη παράταση είναι τα εξής:
 
- Μία νέα επιμήκυνση του χρέους προς την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να μην πληρώνονται τόκοι και ομόλογα ενδεχομένως ως το 2020, σύμφωνα με ένα σενάριο του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα.
 
- Χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αντί των κρατών μελών. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη συζητηθεί για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά τώρα φαίνεται πως εξετάζεται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας (2013-2014) ή και της παράτασης (2015-2016). Θα μπορούσε για παράδειγμα, αναφέρουν έμπειρες πηγές, να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από τον ESM για να εξοφλεί τους τόκους των δανείων της προς την Τρόικα.
 
- Εκδοση νέων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Η συμφωνία με την Τρόικα προέβλεπε μείωση τους κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι που μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας 2015-2016 είναι συνολικά 28-30 δισ. ευρώ, αλλά το ΔΝΤ έχει ήδη δεσμευθεί να δώσει 8 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» επειδή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές της δια στόματος του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμεί η Ελλάδα άλλα χρήματα, αλλά χρόνο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αναζητούνται έμμεσοι τρόποι χρηματοδότησης που δεν απαιτούν κοινοβουλευτική επικύρωση.http://moneypost.gr

Read more...

Υπουργείο Οικονομικών: Θεσπίζονται επαγγελματικά τεκμήρια...



Με οκτώ αντικειμενικά κριτήρια το υπουργείο Οικονομικών στήνει «παγίδα» σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με στόχο να εντοπίσει τα πραγματικά τους εισοδήματα και να τους φορολογήσει, ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Στο... 
υπό κατάρτιση νέο φορολογικό

Το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει επισημάνει η «Ν», τα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι τα εξής:

* το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας,

* ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,

* τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος,

* η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή,

* τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.

* η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι,

* ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις ή καθαρής αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

* ο συντελεστής απόδοσης που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στα ακαθάριστα και καθαρά εισοδήματα και ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο.

Ουσιαστικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιχειρείται η θέσπιση ενός ελάχιστου εισοδήματος, βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.

Έτσι, με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Στη συνέχεια το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια», που σε κάθε περίπτωση θα είναι μαχητά, θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα, όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

’λλωστε τα στελέχη του υπουργείου θεωρούν ότι η πλειονότητα των επιτηδευματιών κρύβει τα πραγματικά της εισοδήματα, αφού από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και 6 στους 10 εμπόρους δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από 12.000 ευρώ.

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα

Η αναζήτηση, πάντως, των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως, των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει εισήγηση για την κατάργηση του ορίου των 300 ευρώ πάνω από το οποίο διενεργείται σήμερα παρακράτηση φόρου εισοδήματος, με στόχο η φορολόγηση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ της αμοιβής, ενώ φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί άλλη πρόταση που προέβλεπε αύξηση του συντελεστή παρακράτησης από το 20% στο 25%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί, στην περίπτωση που φυσικά υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η σχετική πρόταση προβλέπει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 20%.

Να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες»

Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να «τονώσει» τα έσοδα και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.

Γι αυτό άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», σχεδιάζεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας στην ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων οι οποίοι από το επόμενο έτος θα υποχρεωθούν μαζί με το βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το «πόθεν έσχες» τους. Στο ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται τα πάντα, κινητά και ακίνητα, προκειμένου αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να προχωρά σε διασταυρώσεις.

Ανακολουθία δηλώσεων και συνθηκών διαβίωσης

Αν από τις διασταυρώσεις που θα διενεργεί η ΓΓΠΣ διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, τότε θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται από την εφορία για διευκρινίσεις, για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:

- Καταθέσεις σε τράπεζες.

- Τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).

- Συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).

- Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.

- Ανέγερση οικοδομών.

- Απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

- Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

- Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

- Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

- Δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

- Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.

- Λοιπές δαπάνες διαβίωσης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα και τις λοιπές προσόδους τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υψηλών φόρων και προστίμων, ενώ παράλληλα θα διώκονται και ποινικά εφόσον αποδεικνύεται ότι πλούτισαν παράνομα ή διακίνησαν «μαύρο χρήμα».

Ελεγχοι σε 100.000 επιχειρήσεις

Ελέγχους-εξπρές σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ρίχνει στη μάχη για την αύξηση των εσόδων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η νέα διαδικασία που σχεδιάζουν ήδη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να προχωρούν στους ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και στις επιχειρήσεις ένα ευνοϊκότερο σύστημα συμβιβασμού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους εξοφλώντας τους πρόσθετους φόρους με σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, αλλά και σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που εκπονείται θα συνοδεύεται από κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες έως και 80% προσαυξήσεις φόρων στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου, ενώ οι μειώσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο υπόχρεος για να εξοφλήσει την οφειλή του και οι οποίες θα είναι σίγουρα πολλές, αφού τα στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν να ξεπερνούν και τις 36.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα επιλέχθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η τρόικα έχει ανάψει «κόκκινο» σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, όπως είναι η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που θα ήθελε να επαναφέρει για τις τελευταίες χρήσεις το οικονομικό επιτελείο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ...
naftemporiki.gr


Read more...

Σαφάρι ΣΔΟΕ για εντοπισμό «μαύρου χρήματος» - Βενζινοπώλης με θαλαμηγό 30 μέτρων



Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από το ΣΔΟΕ σχετικά με υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στελέχη της Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν στην Ηγουμενίτσα έναν ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης, ο οποίος είχε θαλαμηγό... 
μήκους 30 μέτρων, αξίας τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει tovima.gr η επιχείρηση του βενζινοπώλη είναι στην Πάτρα και ο ίδιος υποστήριξε ότι το σκάφος ανήκε σε Αμερικανό επιχειρηματία για τον οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι νεαρός εργαζόμενος στη λάντζα εστιατορίου στις ΗΠΑ.

Και οι αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ δεν σταματούν εκεί, αφού σε μία άλλη περίπτωση εντοπίστηκε μία 80χρονη γυναίκα που αν και δηλώνει εισόδημα 12.200 ευρώ, στους τραπεζικούς της λογαριασμούς ποσά έχουν διακινηθεί ποσά που υπερβαίνουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Η 80χρονη εμφανίζεται ακόμη ως ιδιοκτήτρια μεγάλου νυκτερινού κέντρου της παραλιακής λεωφόρου. Και στις δύο περιπτώσεις οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών θα ελέγξουν τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία τους.

Το ενδιαφέρον για τον βενζινοπώλη - ιδιοκτήτη της θαλαμηγού εστιάζεται στο ποιες είναι οι άγνωστες συναλλαγές του και πως κατόρθωσε να αποκτήσει σκάφος που έχουν στην κατοχή τους συνήθως «ιδιοκτήτες πετρελαιοπηγών κι όχι βενζινάδικου», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά υπάλληλοι του ΣΔΟΕ...
iefimerida.gr


Read more...

Υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά από τον Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Πιο «ζεστό» κλίμα στο Παρίσι


Τον Έλληνα πρωθυπουργό αναμένει ο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Τον Έλληνα πρωθυπουργό αναμένει ο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Το Παρίσι μετά το Βερολίνο τη «σκυτάλη» των κρίσιμων ευρωπαϊκών επαφών του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός πέρασε τις πύλες του Μεγάρου των Ηλυσίων στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση -προγραμματισμένης διάρκειας τριών τετάρτων- αναμένετο εξαρχής να έχει πιο «ζεστές» αποχρώσεις, όμως ο κ. Σαμαράς προσέρχεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά τα ενθαρρυντικά σημάδια που έλαβε κατά τις συνομιλίες του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Γαλλίας έχει προγραμματισμένη διάρκεια τριών τετάρτων, και κατόπιν αναμένεται να ακολουθήσει κοινή δήλωση στον Τύπο, στις 12:15 ώρα Ελλάδος.

Εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός άκουσε με ικανοποίηση την Άνγκελα Μέρκελ να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επαναλαμβάνει πάντως ότι ζητούμενο είναι η τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων «με πράξεις και όχι λόγια».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ίδιας και του Φρανσουά Ολάντ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Επισήμανε δε ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Ολάντ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά συμφωνούν και στο ότι «πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και οι προσδοκίες» και ότι Γερμανία και Γαλλία θα στηρίξουν όσο μπορούν την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι γράφει στο Twitter η Ναταλία Ρασούλη Το «απαγορεύω» της κόρης του Μανώλη Ρασούλη στη Χρυσή Αυγή

 


Η κόρη του Μανώλη Ρασούλη, Ναταλία, με tweet στον προσωπικό της λογαριασμό, απαγόρευσε στη Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών της το τραγούδι του πατέρα της «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ».
«Μέχρι να δοθεί το επίσημο ανακοινωθέν σε σχέση με τη χρήση του τραγουδιού "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ" ως μουσική υπόκρουση, σε εμπόλεμη συγκέντρωση της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" στο στρατόπεδο Κορίνθου και σε συμφωνία με τη συνθέτρια του τραγουδιού, Βάσω Αλαγιάννη, εγώ, ως δικαιούχος διαχειρίστρια του πνευματικού έργου του πατέρα μου και στιχουργού του τραγουδιού "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ", Μανώλη Ρασούλη, απαγορεύω ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ τη χρήση του εν λόγω τραγουδιού από την οργάνωση "Χρυσή Αυγή", λόγω εξαιρετικά μεγάλου πολιτικού και ιδεολογικού χάσματος της έννοιας του τραγουδιού αυτού, με τις δράσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης. Οποιαδήποτε χρήση του τραγουδιού "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ" από την οργάνωση "Χρυσή Αυγή", τη θεωρώ άκρως επικίνδυνη και εθνικά παραπλανητική» αναφέρει η ίδια στο Twitter.
Σε διαδοχικά «tweets», μάλιστα, η Ναταλία Ρασούλη συνεχίζει, σε σκληρή γλώσσα, αναφέροντας τα εξής: «Πολλοί μας λένε ότι η χρήση του τραγουδιού "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ" έγινε κατά κόρον από τον δήμο Κορίνθου και όχι από ίδια την ΧΑ... Διασταυρώνουμε τις πληροφορίες. Η παρουσία της ΧΑ και με παρουσία βουλευτών της στο στρατόπεδο Κορίνθου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ο δήμος κάλεσε για διαμαρτυρία, δείχνει σαφώς την συν-διοργάνωσή της. Γνωρίζουμε ότι ο δήμος την κάλεσε εκεί». 
»Όπως και να έχει, σε συγκεντρώσεις όπως αυτή της Κορίνθου, με απάνθρωπα έκτροπα, ξύλο, διακοπή νερού του στρατοπέδου, με τους "αμπαρωμένους" μετανάστες μέσα, διακοπή από τον ίδιο τον δήμο, δείχνει ότι ο δήμος δεν κατανοεί τραγούδια που γράφτηκαν για την υπεράσπιση της ανθρώπινης πατρίδας».
»Ήδη, οι εθνικιστές έχουν αναρτήσει πολλά βίντεο του "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ", προβάλλοντας και προσβάλλοντας την ουσία του τραγουδιού».
»Αλλά, με την επίσημη παρουσία της ΧΑ, τα πράγματα παύουν να ανήκουν στην σφαίρα της προσωπικής έκφρασης γνώμης και χρήσης της τέχνης. Η πρόσκληση του δήμου Κορίνθου στην ΧΑ, για να δημιουργήσει εντάσεις με την υπόκρουση: "η πιο γλυκειά πατρίδα είναι η καρδιά", ανατριχιάζει».

Read more...

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στις Αφίδνες

Πυκνοί καπνοί στα βόρεια προάστια


Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού σε φωτιά που καίει δίπλα σε σπίτια στο Κρυονέρι
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού σε φωτιά που καίει δίπλα σε σπίτια στο Κρυονέρι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Aθήνα
Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή των Αφιδνών.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβετικής, ενώ οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά είχαν εξαπλωθεί νωρίτερα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Επ[ί τόπου βρίσκονται 35 οχήματα της Πυροσβεστικής και 100 πυροσβέστες μαζί με 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ βοηθούν και δεκάδες εθελοντές με 14 οχήματα των ΟΤΑ.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τις δύο τελευταίες ώρες, ωστόσο υπάρχει οι κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά ξέσπασε στις 4 περίπου τα ξημερώματα και το πύρινο μέτωπο έφθασε το ενάμιση χιλιόμετρο, ενώ κινδύνευσαν και σπίτια.

Συγκεκριμένα, η φωτιά είχε φθάσει στην οδό Τραπεζούντος στο ύψος του Αγίου Στεφάνου, κοντά στα διόδια.

Μεγάλο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή της Δροσοπηγής στα όρια του Κρυονερίου, όπου καίει σε ρεματιές με πυκνή βλάστηση.

Όπως είπε στη ΝΕΤ ο αντιδήμαρχος Διονύσου, Ν. Πέππας, η πυρκαγιά ξέσπασε στη Δροσοπηγή και πέρασε και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού.

Το μέτωπο που ήταν στον Άγιο Στέφανπο είναι πλέον υπό πλήρη έλεγχο, ενώ μαίνεται ακόμα στη Δροσοπηγή, χωρίς να κινδυνεύουν οικίες.

Νωρίτερα, ήταν κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, από τη Βαρυπόμπη έως το Καπανδρίτι και στα δύο ρεύματα, ενώ τώρα η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται κανονικά.

Πυρκαγιές σε Εύβοια και Κεφαλλονιά

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μουρτερή,  στην Κύμη Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αυτήν την ώρα 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.
Παράλληλα, πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπίτσα της Κεφαλλονιάς. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 εθελοντές, 2 οχήματα ΟΤΑ και ένα αεροσκάφος. 
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει σήμερα, Σάββατο, για τις Περιφερειακές Ενότητες:

- Αττικής,

- Βοιωτίας,

- Ευβοίας (κεντρική και νότια),

- Αργολίδας,

- Ηλείας (Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανδραβίδα, Δ. Πηνειού) και

- Κορινθίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ»


ΚΚΕ: Η Χρυσή Αυγή είναι ο πιο λυσσασμένος μηχανισμός του συστήματος


ΚΚΕ: Η Χρυσή Αυγή είναι ο πιο λυσσασμένος μηχανισμός του συστήματος
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ, στην οποία, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα έξω από το στρατόπεδο όπου προσωρινά φιλοξενούνται μετανάστες στην Κόρινθο, σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή «αποτελεί τον πιο λυσσασμένο μηχανισμό του συστήματος». «Τα χθεσινά γεγονότα στην Κόρινθο και άλλα που προηγήθηκαν σε διάφορες πόλεις, όπου οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής, με στρατιωτική εξάρτυση, επιδόθηκαν σε άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς μεταναστών, δίχως κανείς να συλληφθεί, επιβεβαιώνουν ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί τον πιο λυσσασμένο μηχανισμό του συστήματος, ο οποίος προετοιμάζεται συστηματικά, έχοντας τελικό στόχο το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του  ΚΚΕ, όπου επίσης τονίζεται ότι «όσο η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνεται και η χρεοκοπία του λαού διαγράφεται ακατάσχετη, τόσο πιο μπροστά τους θα βρίσκουν οι εργαζόμενοι το οπλισμένο χέρι της Χρυσής Αυγής».

Read more...

Πώς αποτιμούν στην κυβέρνηση τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ Αλλάζει το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τις επαφές στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς θεωρεί ότι έγινε το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, που θα επηρεάσει συνολικότερα το κλίμα που υπάρχει εις βάρος της χώρας μας.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώσε  πως ό,τι έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της, θα τηρηθεί. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο που θα επιβληθεί στον ελληνικό λαό και κυρίως σε εκείνους που έχουν σηκώσει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βάρος. 

Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πορεία προς την έξοδο από το ευρώ θα ανακοπεί και ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι πιθανότητες είναι μαζί της και για την επόμενη δόση του δανείου, αλλά και για την επιμήκυνση.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε είναι ότι μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κυρία Μέρκελ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά. 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους, όπως άλλωστε δήλωσε και επισήμως, ότι “η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τις υποχρέωσεις της”. 

Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα, όχι απλώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, αλλά και για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. 

Εκτιμούν δε, στην ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτό με τη σειρά του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές για τη χώρα μας.

“Ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επετεύχθη” έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ελληνικής αποστολής.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος και οι Έλληνες αρμόδιοι παρουσίασαν εκτεταμένα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ακόμη και για το πως η ύφεση επιβαρύνει το έλλειμμα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. 

 
Φυσικά συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπου οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα. 

“Από την πλευρά μας πέρασε η αποφασιστικότητα ότι θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα, προκειμένου να δοθεί προοπτική στη χώρα” τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το κυρίαρχο για μας είναι η έλλειψη ανάκαμψης”. 

Η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρηματολόγησε ότι ήδη στα πέντε χρόνια της ύφεσης αθροιστικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% και ότι, καθώς προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2015, θα φθάσει στο 30%. Η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας να σταματήσει η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και επιδεινώνει την ύφεση. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε ενδιαφέρθηκε για το αν το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο το 2020.

Συμφώνησαν πάντως να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, στο οποίο θα συμμετέχουν και γερμανική τράπεζα, αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη.

Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας, προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και τη Γερμανία. 

Επίσης, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, κ. Σταύρος Παπασταύρου, θα συζητήσει με τους Γερμανούς αρμοδίους το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα Παπανδρέου - Μέρκελ. Συμφωνήθηκε επίσης η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα της υγείας.

Read more...