Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

18 Οκτώβρη 1981



Σαν σήμερα τον Οκτώβρη του 1981, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 48,06 %.





Read more...

Ξανασχεδιάζει την Ελλάδα η Τίνα Μπιρμπίλη


Της Μαριάννας Τζάννε

Αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών αλλά και σαρωτικές αλλαγές σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία των δασών, την αναγέννηση των πόλεων, την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και τις κλιματικές αλλαγές θέτει στις προτεραιότητες του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως αναμενόταν και επιβεβαίωσε και χθες στη Βουλή κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει το θεσμό της μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης που είχε ψηφιστεί από το 2003 με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία περισσότερων κοινόχρηστων χώρων.

Όπως τόνισε η νέα υπουργός «καμία εξαγγελία για πάταξη της αυθαιρεσίας στο μέλλον, δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν προβλέπει την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και αν δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές εκκρεμότητες που χρονίζουν, τη μεταφορά Σ.Δ., τις απαλλοτριώσεις, την εκτός σχεδίου δόμηση».

Η κυρία Μπιρμπίλη μίλησε για την « αστική ανανέωση με την ανακύκλωση και την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτιρίων» έχοντας ως κίνητρο την δημιουργία χώρων πρασίνου στις υποβαθμισμένες και στις πυκνοδομημένες γειτονιές της πρωτεύουσας. «Περισσότερες αναπλάσεις, λιγότερες νέες επεκτάσεις» είναι το μότο της.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει επίσης δημιουργία ενιαίων χώρων πρασίνου, επαναξιολόγηση των προτάσεων για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας για τους πεζούς, καθώς επίσης και κατάργηση των διαφημιστικών πινακίδων.

Προστασία των νησιών και των δασών

Η υπουργός προανήγγειλε επίσης αυστηρούς κανόνες δόμησης στα νησιά, επαληθεύοντας και τον στόχο του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί το χωροταξικό του τουρισμού. «Δεν μπορούμε να χτίζουμε μέσα στο κύμα ούτε να υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια μέσα στα νησιά, ξεπερνώντας κάθε έννοια οικισμού και φέρουσας ικανότητας» τονίζει η κυρία Μπιρμπίλη.

Σημαντικές πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και στον τομέα της προστασίας των δασών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον καταπατήσεις και αλλαγές χρήσεων γης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το δασοκτόνο νόμο του 2003 περί ορισμού των δασών που αποτελεί μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για την κύρωση των δασικών χαρτών και θα επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες ώστε οι δασικές χάρτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των καμένων περιοχών θα υπάρξει εντός των επόμενων μηνών.

Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζοντας χθες στη βουλή το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στο περιβάλλον τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες 45 μέρες θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης σε κάθε τομέα του υπουργείου.



Προτεραιότητες



Στα θέματα τα οποία σκιαγράφησε και αναμένονται άμεσες παρεμβάσεις είναι:

1) Προετοιμασία για την διάσκεψη της Κοπεγχάγης που θα αποτελέσει τον διάδοχο του πρωτοκόλλου του Κιότο. Όπως ανακοινώθηκε ξεκινούν άμεσα συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς φορείς με στόχο η Ελλάδα να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μετά την Κοπεγχάγη αναμένονται πρωτοβουλίες από κοινού και με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες.

2) Θα αξιοποιηθεί το 1 εκ. κυβικό μέτρο νερού που παράγει η Ψυτάλλεια για το πότισμα του Ποικίλου όρους και για την πυρόσβεση. Παράλληλα θα ληφθούν δραστικά μέτρα στην εξοικονόμηση νερού και ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές που είναι και οι πιο σπάταλες.



3) Στην περίπτωση του Ασωπού οι ένοχες βιομηχανίες θα πληρώσουν το κόστος της απορρύπανσης. Όπως τονίστηκε θα αναβαθμιστεί το τμήμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και θα δημιουργηθεί Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με αυξημένες αρμοδιότητες.



4) Η κυβέρνηση θέτει από την αρχή τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, βάζοντας καινούριους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Η κυρία Μπιρμπίλη μίλησε για εκρηκτική κατάσταση στο θέμα των απορριμμάτων με τις εκατοντάδες ανοικτές χωματερές, για τις οποίες βρισκόμαστε υπό την απειλή νέων δυσθεώρητων προστίμων και τόνισε ότι αποτελεί κοινωνική αδικία τα σκουπίδια να μεταφέρονται μόνο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
protothema.gr
Read more...

Ευ. Βενιζέλος: Δραστική περιστολή αμυντικών δαπανών και διαφάνεια

Για δραστική περιστολή των αμυντικών δαπανών, ακύρωση της συνέντευξης στους διαγωνισμούς για το Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό, εννεάμηνη θητεία στρατιωτών και πλήρη διαφάνεια, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Καμία διολίσθηση δεν θα υπάρξει ως προς την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την αποφυγή εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και σεβόμαστε τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αποκρούουμε, όμως, την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που προσλαμβάνει τη μορφή απειλής πολέμου ή χρήσης βίας».

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου και στη συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε ακόμη «για αξιοποίηση του περιφερειακού και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, έτσι ώστε να προκύπτουν απτά αποτελέσματα ως προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει πλήρη αίσθηση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας». Τόνισε δε, την ανάγκη για νέο στρατηγικό δόγμα και νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υπέρμετρα υψηλό» το δημοσιονομικό τίμημα, που καταβάλλει η Ελλάδα για λόγους ασφάλειας και άμυνας και τόνισε την ανάγκη «επείγουσας εκλογίκευσης των αμυντικών δαπανών», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα δραστική περιστολή των δαπανών και της σπατάλης.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, έκανε λόγο για «βαρύ σύννεφο καχυποψίας που συχνά δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί».

«Είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της Άμυνας να εφαρμοστούν υποδειγματικοί κανόνες διαφάνειας. Όλες οι φάσεις της διαδικασίας τίθενται υπό τον έλεγχο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής. Θα τροποποιηθεί ριζικά όλη η νομοθεσία, που διέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η εννεάμηνη θητεία γίνεται πραγματικότητα και ότι ο διαγωνισμός του Στρατού Ξηράς, που βρίσκεται στην τελική του φάση, θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της συνέντευξης, όπως δεν θα ληφθεί και για τους διαγωνισμούς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.
nooz.gr


Read more...

Μ. Χρυσοχοϊδης: Εως τέλη Νοεμβρίου νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής

«Ως εδώ με τους χούλιγκανς και τους βανδάλους, που καταστρέφουν την πόλη, περιουσίες και θέσεις εργασίας. Αλλά δεν θα ανεχθούμε από την άλλη και την παράνομη αστυνομική βία και αυθαιρεσία», δήλωσε καταηγορηματικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, γνωστοποιώντας ότι μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχει ετοιμαστεί το νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, ιδρύονται ήδη, τόσο στην ΕΛΑΣ, όσο και στο Λιμενικό, υπηρεσίες για την αστυνομική αυθαιρεσία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Είπε ακόμη ότι αλλάζει τόσο το καθεστώς διενέργειας των διοικητικών εξετάσεων όσο και το πειθαρχικό δίκαιο στα σώματα ασφαλείας.

«Θέλουμε μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη, αλλά και αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης κοινοποιώντας ότι από τις αρχές του νέου χρόνου θα επανέλθει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, αλλά και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

Ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος για την αντιμετώπιση της βίας στις πόλεις, στέλνοντας μήνυμα σ΄εκείνους, που βιαιοπραγούν σε βάρος των πολιτών, ενώ υπογράμμισε ότι θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Στο στόχαστρο θα μπει και η αστυνομική διαφθορά, ενώ πρέπει να επανεξεταστούν θέματα γραφειοκρατίας».

Προειδοποίησε ακόμη ότι θα κυριαρχήσει η αξιοκρατία, αφού το θέμα του κομματισμού είναι «καταστροφικό για τα σώματα ασφαλείας, ενώ η ολιγωρία και η έλλειψη αίσθησης ευθύνης δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Γνωστοποίησε ακόμη την κατάργηση, εντός του 2010, της αγροφυλακής και την απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτή σε άλλες υπηρεσίες, ενώ θα ιδρυθεί και αρχηγείο Λιμενικού Σώματος.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος προστασίας των συνόρων από τους λαθρομετανάστες και θα τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για από κοινού αντιμετώπιση.
nooz.gr

Read more...

Γ. Ραγκούσης: Θεμελίωση αυτόνομου πολιτικού συστήματος

Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θεμελίωση ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου, που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, διακήρυξε κατά την ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε ότι «αφετηρία είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας».

Ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου, που συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές ευρείες περιφέρειες, ως προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε οι εκλογές του 2013 να διεξαχθούν με το νέο σύστημα.

Για τα ΜΜΕ, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι στόχος είναι η οριστική ξεκάθαρη ρύθμιση των σχέσεων της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία και προανήγγειλε την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για ψηφιακή εκπομπή, με ταυτόχρονη υποχρέωση όσων ήδη εκπέμπουν και αδειοδοτηθούν, για αναλογική εκπομπή μέχρι την οριστική κατάργησή της (2012), καθώς και τη θέσπιση αυστηρών μέτρων διαφάνειας και ορθολογική κατανομή της κρατικής διαφήμισης, αλλά και της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου.

Αναφερόμενος στο β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. «Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας»,σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η «κρίσιμη» για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με την προϋπόθεση του 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία». «Πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουν ήδη, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές», είπε ο υπουργός.

Στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης για ένα κράτος «απλό και λιτό» ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπάρξει δραστικός περιορισμός όλων των δομών, των νομικών προσώπων και επιτροπών, ακόμα και Υπουργείων και από τις δαπανηρές «ταμπέλες», θα πάμε, επισήμανε, σε μηχανισμούς λύσης προβλημάτων.

«Στόχος είναι ένα κράτος - ΚΕΠ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε ότι η επιτυχία του στόχου αυτού εξαρτάται από το «αν προχωρήσουμε αποφασιστικά στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εξέταση της δυνατότητας υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου και όχι σε κάθε Υπουργείο ξεχωριστά. «Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προσωπικού με ενιαίες αρχές, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και διευκολύνει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, αλλά και την καθιέρωση ενός Νέου Ενιαίου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο υπουργός.

Κοινοποίησε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα καθιερωθεί ετήσιος πολυμορφικός διαγωνισμός εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων.

Τόνισε ότι μπαίνει τέρμα στα στέιτζ στο Δημόσιο και κατέληξε, αναφέροντας ότι φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι «όταν κληθεί να παραδώσει την εξουσία, να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και κυρίως την επόμενη γενιά».
nooz.gr

Read more...

Αστυνομικός διευθυντής - μπάτλερ της Παπαρήγα...


Διατηρεί την οκτάδα του ο Χηνοφώτης...
Αστυνομικό διευθυντή διαθέτει στην ασφάλεια της η Αλέκα Παπαρήγα.

Αλήθεια, τί της χρειάζεται ένας αστυνομικός με τέτοιο βαθμό στην υπηρεσία της; Μπορεί βεβαίως να...

...τον "κληρονόμησε" από τον αείμνηστο Χαρίλαο. Δεν είναι όμως χαριστική (και υπερβολική) η διάθεση ενός βαθμοφόρου για να την προσέχει στις μετακινήσεις της;

Αστυνομικός διευθυντής, δηλαδή συνταγματάρχης διοικεί το στρατό ολόκληρης πόλης. Στην ασφάλεια της Παπαρήγα, που μεταξύ μας δεν κινδυνεύει κι από κανέναν, τον χαραμίζουν; Οι συνάδελφοι του στην Αστυνομία μάλιστα του 'χουν κολλήσει και το παρατσούκλι "ο μπάτλερ της Αλέκας".

Α, να μην το ξεχάσουμε. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χηνοφώτης γιατί εξακολουθεί και διαθέτει στην υπηρεσία του 8 αστυνομικούς; Δεν είναι υπερβολή;...

nonews-news.

Read more...

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί η Μελίνα Μερκούρη



Η ημερομηνία βάπτισης της κόρης του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλης δεν ήταν τυχαία. Σε αυτό θα συνέβαλε και η νονά της μικρής. Γιατί σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1922 γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη. Η Εμμανουέλα Παυλίδου ήταν μια από...

τις πιο στενές συνεργάτιδες της Μελίνας και δίπλα της στην προσπάθεια της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και στην υλοποίηση του μουσείου της Ακρόπολης΄. Σήμερα είναι πρόεδρος στο ίδρυμα που φέρει το όνομα της αξέχαστη πολιτικού.

troktiko


Read more...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σωστή η προσέγγιση του Λ. Καλαρρύτη και του Α. Παυλόπουλου στο δελτίο του Alter για την ηγετική και ιδιαιτέρως σκληρή εμφάνιση του Β. Μεϊμαράκη και για τη δυσφορία που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του Καραμανλή. Μας επιβεβαιώνει πλήρως και διαψεύδει τον Δ. Τάκη για το χθεσινό ρεπορτάζ του στο Mega. Εάν υπήρχε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο ο πρώην πρωθυπουργός να πάει στην Ηρώδου Αττικού μετά τις σημερινές εξελίξεις δεν υπάρχει απολύτως καμία.
fimotro


Read more...

ΘΡΑΣΟΣ...


Αυτός άνθρωπος ήταν αναπληρωτής Δημόσιας Τάξης και έχει το θράσος να ζητάει τα ρέστα για την Ασφάλεια των πολιτών; Αν είναι δυνατόν. Μπήκε στη Βουλή σαν να ήταν... σερίφης διαμαρτυρόμενος για τον χρόνο που του έδωσε το προεδρείο. Κατήγγειλε μάλιστα ότι ο Χρυσοχοίδης μίλησε περισσότερο από αυτόν! Άσχετος με τον κανονισμό. Κούναγε τα χέρια δεξιά αριστερά και διαμαρτυρόταν για τον κανονισμό. Είχε καλομάθει τόσα χρόνια με πρόεδρο και αντιπροέδρους από τη Ν.Δ. Πολύ κακή παρουσία.

fimotro.

Read more...

Οι προτεραιότητες υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων

«Ο τομέας των δημοσίων έργων διέρχεται βαθιά και εντεινόμενη κρίση, που οφείλεται στις επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης και ιδίως, στη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων», ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για την «εκποίηση του ΟΤΕ έναντι ευτελιστικού τιμήματος» και για το «υπέρογκο έλλειμμα του ΟΣΕ, που αγγίζει τα 9 δισ ευρώ», τονίζοντας πως κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης, είναι η διάσωση του οργανισμού και η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού του χαρακτήρα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ρέππας, ο νόμος της ΝΔ για τα δημόσια έργα «δρομολόγησε προβληματικές και αδιέξοδες εξελίξεις στην κατασκευή των έργων, εκθρέφοντας τις μεγάλες εκπτώσεις και δημιουργώντας μεγαλύτερες προϋποθέσεις ενίσχυσης των ισχυρών εις βάρος των ασθενέστερων στον κλάδο των κατασκευών».

Ανέφερε πως στην πράξη παρατηρήθηκαν δημοπρατήσεις ολοκλήρωσης έργων στα όρια της νομιμότητας, απευθείας αναθέσεις, πολλές μικρές συμπληρωματικές συμβάσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών και υπογράμμισε πως «το παράδειγμα της Εγνατίας Οδού με τις τελευταίες 73 συμβάσεις των 5 εκατ., αποτελεί την καλύτερη τεκμηρίωση και εξοργίζει τον πολίτη».

«Με το σύστημα που θα προταθεί, θα παρέχεται από τον ανάδοχο, εγγύηση κλειστού τιμήματος χωρίς υπερβάσεις και δέσμευση χρόνου χωρίς αποκλίσεις για το φυσικό αντικείμενο, που δημοπρατείται κάθε φορά», είπε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αναμόρφωση χρειάζεται και ο νόμος περί μελετών, αλλά και το σύστημα των συμβάσεων παραχώρησης, το οποίο ως στιγμής καλεί τους πολίτες «να πληρώνουν διόδια για έργα, που δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί» και γεννά αιτήματα πρόσθετης χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο.
Έκανε γνωστό ότι στο ίδιο πλαίσιο, θα υπάρξει μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η τιμή τους σε εύλογο ύψος και οι σημαντικές διοικητικές πράξεις, που θα καθορίζουν την εξέλιξη των έργων, θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προδικαστικό έλεγχο.

Άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του βασικού οριζόντιου άξονα της Εγνατίας Οδού, η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς το 2013, η περαιτέρω ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Απάντηση Ευρ. Στυλιανίδη

Απαντώντας στον υπουργό Μεταφορών, ο προκάτοχός του, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εξέφρασε τη δυσφορία του για την «ισοπεδωτική προσέγγιση» στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και επισήμανε πως «σύγχρονη πολιτική δεν είναι να βρίζουμε και να συκοφαντούμε τους αντιπάλους μας για να παίρνουμε πολιτική υπεραξία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, η ΝΔ αφήνει θετικά αποτελέσματα στον χώρο των μεταφορών, με εντυπωσιακότερο την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, με οφέλη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο και επίσης, «εμείς ξεκινήσαμε την εξυγίανση του ΟΣΕ - της πλέον προβληματικής ΔΕΚΟ της Ευρώπης». Στα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης είναι και το «πρωτοποριακό πρότζεκτ, που βγάζει την Ελλάδα στην πρωτοπορία για οπτική ίνα στο σπίτι, σπάζοντας την απομόνωση της περιφέρειας».

Περνώντας σε έντονη κριτική των πρώτων δειγμάτων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης αναρωτήθηκε «ποια η σκοπιμότητα αμφισβήτησης του έργου του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης;» και «είναι δυνατόν λίγοι συνδικαλιστές να ανατρέπουν το εμπορικό άνοιγμα προς την Κίνα;».

«Καταργήσατε τη λέξη ΄΄εθνική΄΄ μπροστά από τον τίτλο του υπουργείου Παιδείας», είπε ο πρώην υπουργός και κατέληξε: «Δεν παραδέχεστε πως υπάρχει εθνική παιδεία, γλώσσα, πολιτισμός, την ώρα που η κάθε χώρα επιχειρεί να προβάλει τις δικές της εθνικές πολιτιστικές ιδιαιτερότητες; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ποιος ο συμβολισμός της κατάργησης του υπουργείου ΄΄Μακεδονίας και Θράκης΄΄ στην παρούσα χρονική περίοδο; "΄΄Το όνομά μας είναι η ψυχή μας΄΄, έλεγε ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Ελπίζω να το θυμόμαστε όλοι σ’ αυτήν την αίθουσα».
nooz.gr/

Read more...

Π. Γερουλάνος: Φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάδειξη της ταυτότητάς μας

«Η ένωση του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάδειξη της ταυτότητάς μας και της μοναδικότητας της ιστορικής μας κληρονομιάς», είπε, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Ως πρώτο βασικό στόχο, ο νέος υπουργός έθεσε τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε κάθε γωνιά της χώρας με την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με την ανάδειξη και αξιοποίηση των μουσείων ως των μνημείων, και από τους παραδοσιακούς οικισμούς ως τα έθιμα, ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης κουλτούρας και του φυσικού πλούτου.

Στους στόχους του νέου υπουργείου έθεσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση και ολοκλήρωση του οράματος της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και σε άλλες πόλεις, την επαναφορά του θεσμού της απόσυρσης κτηρίων, την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής στα δημόσια έργα.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι ακόμη η άμεση ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο, καθώς και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η στήριξη των δημιουργών στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, στον τομέα του αθλητισμού προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη του σχολικού, μαζικού και σωματειακού αθλητισμού και το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες. «Η βία και το ντόμπινγκ δεν συνάδουν με τον δικό μας πολιτισμό και αξίες», τόνισε.

Για την ένταξη των κρατικών μέσων ενημέρωσης στην εποπτεία του, είπε ότι «στόχος είναι η πρόσβαση κάθε πολίτη στη γνώση».

Ως δεύτερο βασικό στόχο, ο υπουργός έθεσε την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με διαφάνεια στις επιχορηγήσεις αθλητικών ομοσπονδιών και με πλήρη δημοσιοποίηση, μέσω του διαδικτύου των χρηματοδοτήσεων προσώπων και έργων.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς των απασχολουμένων στο υπουργείο του, αφού «το 50% είναι προγραμμάτων stage, μια κατάσταση, που δεν μπορεί να συνεχιστεί». Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε πως «γραφειοκρατία, κακοδιαχείριση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων κυριαρχούν» και δεσμεύτηκε ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
nooz.gr


Read more...

Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά (UPD)


Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά  (UPD)

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Πριν από λίγο, το απόγευμα, το Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ πήρε την απόφαση αυτή μετά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενώ ακολουθούν και οι Λιμενεργάτες.
Μετά από 17 ημέρες απεργίας η αγορά θα πάρει ανάσες και μαζί της η κυβέρνηση , οι κινέζοι και ο ΟΛΠ.

Η κατάσταση φαινόταν ότι πήγαινε προς εκτόνωση, όπως έγραψε το protothema.gr μετά τη μεσημεριανή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και την Ένωση Λιμενεργατών.

Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος ήταν η δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Στ.Γεωργακόπουλος: «Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Απομένει να συνεδριάσει η διοίκηση τόσο της ΟΜΥΛΕ όσο και της Ένωσης Λιμενεργατών προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζήτησα συνάντηση με την ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και την Ένωση Λιμενεργατών Ο.Λ.Π. για να τους ενημερώσω για τα ακόλουθα:

α) την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. σχετικά με όλα τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης. Τα αποτελέσματα του διαλόγου όπως έχω πει, θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-10-2009.

β) την συμφωνία μεταξύ των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. προσθήκης στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ανάληψη από τον Ο.Λ.Π. για περίοδο 15 ημερών, της τιμολόγησης των παρεχόμενων στο ΝΣΕΜΠΟ υπηρεσιών.

γ) την κατάθεση προτάσεων τους εν όψει του διαλόγου σχετικά με τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης.

Προσδοκώ σύντομα τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και της Ένωσης».

Το ολοκληρωμένο πακέτο που κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη και οδήγησε στη λύση του προβλήματος αποτελείτο από τρεις:

Η πρώτη αφορά την «πίστωση χρόνου». Πριν την συνάντηση με τους συνδικαλιστές, όπως έγραψε το protothema.gr η Λούκα Κατσέλη κάθισε στο τραπέζι με την Cosco και τον ΟΛΠ. Οι κινέζοι συμφώνησαν να δώσουν στον ΟΛΠ την δυνατότητα να αναλάβει το Σ.ΕΜΠΟ. για ένα διάστημα 15 με 20 ημερών, και να εισπράττει για λογαριασμό των κινέζων και να τους αποδίδει τις εισπράξεις.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα αμφισβητηθεί η ισχύς του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στα εργασιακά. Η υπουργός αναμένει από τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Η ίδια θα εγγυηθεί τυχόν μελλοντική απώλεια εισοδημάτων των εργαζομένων από τη μείωση για παράδειγμα των υπερωριών.

Η τρίτη πρόταση αφορά τις συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν στο μέλλον ανάμεσα στις προβλήτες που θα ελέγχει η Cosco τη ΙΙ και την ΙΙΙ με την προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ.

protothema.gr


Read more...

18 Οκτώβρη 1981


Σαν σήμερα τον Οκτώβρη του 1981, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 48,06 %. Μια νίκη που άλλαξε την πορεία της χώρας...




Read more...

Γεννήθηκε!!! 18 Οκτωβρίου 1920,

H Μελiνα Μερκούρη !!!



Μας λείπει…!!!




Read more...

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι πολίτες

Υψηλή αποδοχή έχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Απογευματινή της Κυριακής.

Στην έρευνα της Pulse, το 55% αξιολογεί «θετικά» έως «πολύ θετικά» την εικόνα της νέας κυβέρνησης και μόλις το 8% αρνητικά. Μάλιστα, το ποσοστό της αρνητικής εικόνας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι μηδενικό, ενώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας είναι 14%.

Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που δίνουν οι πολίτες, οι απαντήσεις της πλειοψηφίας κυμαίνονται μεταξύ των εκατό (100) πρώτων ημερών και του ενός έτους.

Στη δημοτικότητα των υπουργών προηγούνται οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου.

Στο μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής, ποσοστό 51% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο και 54% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την «καλύτερη κυβέρνηση» για τη χώρα.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος συγκεντρώνει 58% έναντι 21% του Κ. Καραμανλή.

Επίσης, στη δημοτικότητα ο πρωθυπουργός προηγείται με 82%, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 63%, η Αλέκα Παπαρήγα με 42%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 40% και ο Κ. Καραμανλής με 39%.

Οι πολίτες ιεραρχούν ως δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το οικονομικό (68%) και την ανεργία (40%). Ακολουθούν η Υγεία (18%), η Παιδεία (17%) και η Εξωτερική Πολιτική (11%).

Η γενικότερη θετική απήχηση της νέας κυβέρνησης φαίνεται και από τον δείκτη κατεύθυνσης της χώρας. Εχουν αυξηθεί κατά 19 μονάδες, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση (34% από 15%) και παράλληλα οι αρνητικές απόψεις έχουν μειωθεί αντιστοίχως (54% από 78%).

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το Σάββατο ήταν η ημέρα των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων», είπε ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου.

«Η ΝΔ πρέπει να ασκεί αντιπολίτευση χωρίς δημαγωγίες και λαϊκισμούς», σχολίασε την ομιλία Καραμανλή η Ντόρα Μπακογιάννη. Ερωτηθείσα εάν ο πρώην πρωθυπουργός βάζει υποθήκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι ο Κ. Καραμανλής είναι ενεργός και παρών.

«Ο κ. Καραμανλής είπε τα αυτονόητα, η αντιπολίτευση πρέπει να είναι υπεύθυνη και εποικοδομητική», σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Διαφωνούμε με όλο το παραγωγικό μοντέλο, που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης παρομοίασε τον Γ. Παπανδρέου με «ασχημόπαπο, που έγινε κύκνος» και τον Κ. Καραμανλή με «τη νεράϊδα, που τον μεταμόρφωσε».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «προεκλογικά βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά στρίβει δεξιά».

Επίσης, μίλησαν και υπουργοί της κυβέρνησης.

Πακέτο μέτρων για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και αυξήσεις στις συντάξεις, εξήγγειλε η Κ. Μπατζελή, η οποία ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για παραπάνω κοινοτικούς πόρους.

Μέλημα της νέας κυβέρνησης η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ, είπε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για εκποίηση του ΟΤΕ. Ο υπουργός εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, και μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο.

Νέο μήνυμα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία έστειλε ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα αλλάξει τον τρόπο, που ασκείται η εξωτερική πολιτική και όχι τους εθνικούς στόχους». Τόνισε ότι οι αγωγοί, που θα διέρχονται από την Ελλάδα, θα υλοποιηθούν έτσι, ώστε να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και προανήγγειλε τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Προξενείου.

Την ολοκλήρωση του οράματος της Μελίνας για τα Μάρμαρα, την ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο, το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες και τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις αθλητικών ομοσπονδιών με δημοσιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, προανήγγειλε ο Π. Γερουλάνος. Επίσης, είπε ότι οι προσλήψεις στο υπουργείο θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.
nooz.gr

Read more...

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση, αλλά δεν θα χάσω χρόνο να δώσω θέαμα στους Έλληνες πολίτες με την αποκαθήλωση της ΝΔ. Ο κόσμος δεν ζητά κομματικές αντιδικίες, αλλά να τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση», ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως η ανεργία ανέβηκε στο 9,6% (15,5% αν συνυπολογιστούν και οι ευκαιριακώς απασχολούμενοι) και οι άνεργοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 37%. «Το ΙΚΑ παρελήφθη με έλλειμμα 1,7 δις ευρώ (ενώ είχε παραδοθεί με πλεόνασμα 1,3 δις) και έπρεπε να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, ενώ τα ταμεία του ΟΑΕΕ παραδόθηκαν με έλλειμμα 30 εκ. ευρώ, το χρόνο και μας παραδίδεται ο Οργανισμός με έλλειμμα 900 ευρώ ετησίως. Οι οφειλές του Δημοσίου, από 2,7 δις το 2003, θα φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 10 δις», πρόσθεσε.

Στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού, η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ ώστε «να μην είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του υπουργού», ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ενοικίαση των εργαζομένων, η θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων με επιδότηση των εισφορών τους για 4 χρόνια, η θέσπιση ρητρών, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, να διοχετεύονται αμέσως στις επιχειρήσεις που θα διατηρούν, ή θα αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην περίπτωση της εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, που υπέστη απόπειρα δολοφονίας, ώστε αφ ενός να ενταχθεί η περίπτωσή της στα εργατικά ατυχήματα και αφετέρου, να της δοθεί το δικαίωμα απόκτησης οικογενειακής στέγης.

Ο κ. Λοβέρδος υποσχέθηκε επίσης να εργαστεί για την βελτίωση της απόδοσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, «να μπει τέλος στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία», να καταργηθούν οι ρυθμίσεις Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, αλλά και να κατατεθεί το νομοσχέδιο που είχε συντάξει η πρώην υπουργός, για τις επαγγελματικές ασθένειες.

Γ. Κοντογιάννης


Απαντώντας στον υπουργό, ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την οικονομία, μείωσε την ανεργία από το 10% στο 7%, αύξησε το επίδομα της ανεργίας κατά 46%, υπερδιπλασίασε το ΕΚΑΣ, χορήγησε επίδομα κοινωνικής συνοχής και στεγαστικού δανείου, στήριξε τους ομαδικά απολυμένους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναδιάρθρωσης.

«113 φορείς και κλάδοι κοινωνικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σε 13. Τολμήσαμε παρεμβάσεις στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Η περιουσία των ταμείων είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2003, το ασφαλιστικό παρουσιάζει πλεόνασμα μετά την γενναία επιχορήγησή του και το έλλειμμα στο ΙΚΑ, οφείλεται στον κλάδο υγείας και όχι σύνταξης: Παρουσιάζει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας λόγω των έκτακτων ενισχύσεων και λόγω του ότι δεν λήγουν φέτος ομόλογα που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν. Δεν αρμόζουν σε χείλη πρωθυπουργού, οι ισχυρισμοί ότι τα ταμεία αναγκάζονται να παίρνουν λεφτά από τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν συντάξεις», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

Τέλος, ο πρώην υφυπουργός, αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα κατάργηση των stage στο Δημόσιο αναρωτήθηκε: «Ποιοι θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους των stage; Θα πάει χαμένη η εργασιακή τους εμπειρία; Θα καταργήσει η κυβέρνηση την μοριοδότησή τους ύστερα από 24μηνη θητεία; Μιλάτε για εμπόριο ελπίδας από πλευράς μας - αλλά κι εσείς που την ποδοπατάτε;».
nooz.gr

Read more...

Σε Εurogroup και Εco/Fin ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες κάνει τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα πρέπει να πείσει τον Χοακίν Αλμούνια και τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει άμεσα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό με μόνιμα μέτρα και να ζητήσει τριετή παράταση.

Τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την Τρίτη θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις έκτακτες συνθήκες και θα παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που θα εκτιμούν το έλλειμμα για φέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ.

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία γράφει ότι η Αθήνα επιθυμεί 1+2 χρόνια παράταση και πως έως τις 24 Οκτωβρίου θα στείλει μία πρώτη αποτύπωση των προθέσεων για την οικονομική πολιτική του 2010.

Η Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει ένα τριετές πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ελπίζοντας ότι στην πορεία η Κομισιόν θα αξιολογήσει θετικά τις πράξεις της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο νέος υπουργός γνωρίζει «ότι το κλίμα απέναντι στη χώρα είναι άκρως αρνητικό, καθώς ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Λ. Παπαδήμο, αντίστοιχα, με τον κ. Αλμούνια, με τον προεδρεύοντα του Eurogroup Zαν-Kλοντ Γιουνκέρ και με τον Σουηδό πρόεδρο του Ecofin κ. Α. Μποργκ, για να προλειάνει όσο μπορεί το έδαφος».

Το Βήμα της Κυριακής επισημαίνει ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Ελλάδας στο απεχθές άρθρο 104, παράγραφος 9 της Συνθήκης, το οποίο αφορά τα κράτη-μέλη τα οποία δεν ακολούθησαν της συστάσεις του Εco/Fin για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός στόχος της Αθήνας είναι να πείσει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά, ότι δεν θα κρύβονται τα προβλήματα και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει στην ορθή τροχιά τα δημοσιονομικά που έχουν εκτροχιαστεί.
nooz.gr

Read more...

Μεγάλες προσδοκίες...


«Εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές» πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, η συζήτηση επί των οποίων ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου συνδύασε την επισήμανση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με την...

...επανεπιβεβαίωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματός του. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «εκρηκτική» την κατάσταση στην οικονομία και «αποκαρδιωτική» την κατάσταση στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση και στους δημοκρατικούς θεσμούς. «Είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος» τόνισε, ενώ μίλησε για «κρυφά χρέη και δαπάνες», αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν συντάξεις ως το τέλος του χρόνου, καθώς και για το τεράστιο έλλειμμα, που, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, θα έχει εφέτος διπλάσιο μέγεθος από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες.

Εμφατικά όμως πρόσθεσε ότι για τον ίδιο «το μεγαλύτερο έλλειμμα δεν αφορά τα χρήματα» και ότι «τα δημόσια οικονομικά δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης», αλλά «μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων»: «μια πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης:ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης», η οποία οδήγησε στην «απαξίωση των πάντων».
(Βήμα)

nonews-news


Read more...

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Επτά χρόνια πριν, συναντούσε στη Βαγδάτη τον Σαντάμ Χουσεΐν και προωθούσε πετρελαϊκές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο καιρό αργότερα βρισκόταν στη Βοστώνη σε ρόλο διπλωμάτη αναφοράς της Ομογένειας στη Μασαχουσέτη και στις Ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής. Επί σειρά ετών ήταν στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια γνωρίζοντας όλα τα μυστικά της διπλωματίας, αλλά και όλα τα δεδομένα της μυστικής διπλωματίας. Ο 54χρονος νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Κων. Μπίκας έχει, σύμφωνα... με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα προαπαιτούμενα αυτής της θέσης· «ξέρει τον κόσμο, γνωρίζει τι πρέπει να λέει αλλά και τι πρέπει να ακούει». Την ίδια ώρα, τη θέση του Α΄ Υποδιοικητή της ΕΥΠ έχει ήδη αναλάβει ο 49χρονος κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ο αόρατος άνθρωπος- επί τουλάχιστον 25 χρόνια- της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εκτιμάται ότι γνωρίζει όλα τα μυστικά της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας και κυρίως αυτά που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το δίδυμο του διπλωμάτη και του αξιωματικού καθοδηγεί πλέον περί τους 2.000 πράκτορες και άλλους υπαλλήλους της ΕΥΠ, οι οποίοι φαίνεται ότι θα έχουν τον κύριο ρόλο πλέον στα ζητήματα δημόσιας και εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα θα είναι οι υπεύθυνοι του χειρισμού του σύνθετου αλλά και ιδιαίτερα «ευαίσθητου» γιγαντιαίου συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, η χρήση του οποίου εγκυμονεί προβλήματα και ίσως παρεξηγήσεις... ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΚΑΣ
O διπλωμάτης διοικητής Oνέος διοικητής της ΕΥΠ γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα, έχει αποφοιτήσει από τη Βαρβάκειο Σχολή και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Ιδιωτικό Ναυτικό και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 1984 ανήκει στη διπλωματική υπηρεσία. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Από το 1988 ως το 1992 διετέλεσε πρόξενος στο Βανκούβερ του Καναδά, ακολούθως για έναν χρόνο πρεσβευτής στο Αλγέρι, ενώ από το 1993 ως το 1998 ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επί εποχής Γκλιγκόροφ κατά την οποία ήταν σε πλήρη εξέλιξη το θέμα αναγνώρισης των Σκοπίων, αλλά και το θέμα των επεισοδίων σε βάρος τούρκων πολιτικών που είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας. Την επόμενη τετραετία, ως το 2002, διετέλεσε προϊστάμενος στην ελληνική πρεσβεία στο Ιράκ και έπειτα από τρία χρόνια πρόξενος στη Βοστώνη. Από το 2005 ήταν διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Φίλοι και συνεργάτες του περιγράφουν τον κ. Μπίκα ως έναν άνθρωπο εργασιομανή, που παρακολουθεί όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις, του αρέσει ιδιαίτερα το διάβασμα κυρίως βιβλίων σύγχρονης Ιστορίας, έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και είναι λάτρης του «ευ ζην». Στις λίγες νυχτερινές εξόδους του επιλέγει πάντοτε καλά εστιατόρια με ποιοτικό φαγητό. Ακόμη του αρέσουν ιδιαίτερα τα ταξίδια, δίνοντας όμως στις περιηγήσεις του σε όλο τον κόσμο ερευνητικό χαρακτήρα, αναζητώντας όλα τα ιστορικά και φολκλορικά στοιχεία των χωρών που επισκέπτεται. Θεωρείται άνθρωπος ευπροσήγορος, ανοικτός στις επαφές του με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ζητούσε από δημοσιογράφους τις απόψεις τους για κρίσιμα εθνικά θέματα και τον τρόπο χειρισμού τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» πρώην στενός συνεργάτης του, «όπως οφείλει να κάνει ένας γνήσιος διπλωμάτης, θα συζητήσει μαζί σου όσα νομίζει αυτός ότι πρέπει να πει. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και κλειστός άνθρωπος, και θα κρατήσει για τον εαυτό του τα σημαντικά πράγματα». Με την τοποθέτηση του μετριοπαθούς διπλωμάτη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα τοποθέτησης σε αυτή τη θέση του πρέσβη κ. Παύλου Αποστολίδη. Ο κ. Αποστολίδης ανέλαβε τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ τον Μάρτιο του 1999, μετά τη δίνη της υπόθεσης Οτσαλάν, και θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση της υπηρεσίας, στην έξωθεν καλή μαρτυρίας της και στις επιτυχίες της εξάρθρωσης της 17Ν, αλλά και της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο διπλωματών, η σοβαρότητά τους, η μετριοπάθειά τους, οι καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ και η λογική των «καθαρών κινήσεων και επιλογών».
ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο αξιωματικός υποδιοικητής Oνέος υποδιοικητής της ΕΥΠ έχει χαρακτηρισθεί «θεσμική μνήμη» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και γενικά των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη δράση των εγχώριων ένοπλων οργανώσεων. Από το 1982 παρακολουθούσε τη δράση της 17Ν, του ΕΛΑ και άλλων οργανώσεων. Το 1990, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Παπαγεωργίου μετατέθηκε- λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως ανέφερε και ο ίδιος- στα Αστυνομικά Τμήματα Υμηττού και Βύρωνα. Επέστρεψε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα και ανέλαβε τον κρίσιμο Τομέα Πληροφοριών. Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου είχε την ευθύνη συλλογής πληροφοριών από τα συστήματα παρακολουθήσεων- κυρίως υποκλοπών σταθερών τηλεφώνωνπου χρησιμοποιούσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Μαζί με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτη Νασιάκο, τον διοικητή της Αντιτρομοκρατικής κ. Στέλιο Σύρρο, τον υπεύθυνο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων κ. Στέλιο Κυριακάκη, τον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, τους αξιωματικούς κκ. Ανδρέα Κατσαρό, Γιάννη Φραγκίσκο και άλλους υπό την καθοδήγηση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Παπαγεωργίου ήταν από τους κύριους συντελεστές της εξάρθρωσης της 17Ν. Αυτός ανέκρινε τον Σάββα Ξηρό μετά την έκρηξη βόμβας στον Πειραιά, αυτός έσπευσε να συναντήσει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο όταν συνελήφθη στους Λειψούς. Μάλιστα, τότε, ο «Μιχάλης Οικονόμου»- πρόκειται για το ψευδώνυμο με το οποίο κυκλοφορούσε ο Γιωτόπουλος- φέρεται να του είπε: «Εγώ δεν μιλάω με νενέκους» (σ.σ.: Νενέκος ήταν το όνομα οπλαρχηγού - προδότη της Επανάστασης του 1821). Ο νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ τον έβαλε στη θέση του. «Εγώ, κύριε, είμαι έλληνας αξιωματικός πατριώτης» απάντησε με την ίδια αυστηρότητα στον Γιωτόπουλο. Οπως λένε χαρακτηριστικά πρώην στενοί συνεργάτες του, «ο Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος άλλωστε ήταν ένας από τους κύριους συνδέσμους της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ.με τη βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ, ήξερε τη δομή και το σκεπτικό δράσης των ενόπλων οργανώσεων σαν να είναι...συγγενείς του». Και εξηγούν: «Είχε μπει στο μυαλό των στρατολόγων των οργανώσεων. Οταν διάβαζε μια προκήρυξη εντόπιζε αμέσως τα σημεία-κλειδιά του κειμένου,αλλά κι αυτά που παραπέμπουν σε άλλες πηγές πληροφόρησης. Είχε αναλάβει την έρευνα για να εντοπίσει τον εξαφανισμένο Δημήτρη Κουφοντίνα,πολλά χρόνια πριν επιβεβαιωθεί ότι συμμετείχε στη 17Ν. Κι ίσως το ακόμη πιο σημαντικό:ο Παπαγεωργίου έχει σειρά πληροφοριών για δεκάδες πρόσωπα για τα οποία υπάρχει σειρά ενδείξεων ότι συμμετείχαν σε ένοπλες επιθέσεις- κυρίως των οργανώσεων ΕΛΑ και “1η Μάη”-, αλλά ποτέ δεν προσήχθησαν στη Δικαιοσύνη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.Ξέρει για την τρομοκρατία όσα ίσως δεν ξέρει κανείς άλλος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.». Ωστόσο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ είχε ξεκινήσει η δράση της «νέας γενιάς τρομοκρατών», ο κ. Παπαγεωργίου περιθωριοποιήθηκε. Του αφαιρέθηκαν πολλές αρμοδιότητες και σταδιακά αποκόπηκε από τη ροή πληροφοριών σχετικά με τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Σέχτας Επαναστατών» και των άλλων νεοφανών ένοπλων οργανώσεων. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι αυτός ο παραγκωνισμός του οφείλεται σε πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Από την άλλη πλευρά, άλλοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ισχυρίζονται ότι «ήταν υπερσυγκεντρωτικός στη δουλειά του, δύσκαμπτος στις συνεργασίες του και, το σημαντικότερο,ορισμένες από τις εκτιμήσεις του για τη δομή των νέων ομάδων αντάρτικου πόλης δεν αποδείχθηκαν σωστές». Από το 2005 ως το 2009, ο κ. Παπαγεωργίου είχε τοποθετηθεί προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, έχοντας σειρά νέων επιτυχιών σε υποθέσεις παρουσίας υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα, οι οποίες ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Παράλληλα σπούδαζε μέσω Ιnternet σε βρετανικό πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη διεθνή τρομοκρατία. Αλλά τον Μάιο του 2009, με αφορμή το ότι δεν ενημερώθηκε για την ταυτοποίηση ενός δείγματος DΝΑ υπόπτου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», παραιτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Λίγες ημέρες αργότερα ανέλαβε έναντι σημαντικής αμοιβής τη θέση του προϊσταμένου ασφαλείας σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Μια θέση που εγκατέλειψε χωρίς δεύτερη σκέψη προ έξι ημερών, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα του κ. Χρυσοχοΐδη για να αναλάβει τη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ. Ο ίδιος άλλωστε είπε σε συνεργάτες του: «Δεν είναι το παν τα λεφτά.Θέλω να προσφέρω.Και θα καθήσω στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής,αφήνοντας πίσω ό,τι με οδήγησε στην παραίτησή μου. Τώρα θα κολυμπήσω στον Ατλαντικό».
fimotro.


Read more...

ΑΔΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΙΝΗΤΑ...



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ




fimotro.

Read more...

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ...


Του Γιάννη Mαυρή
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Στη μετεκλογική περίοδο που διανοίγεται, το νέο κυβερνών κόμμα φαίνεται να εξασφαλίζει μια ενδιάμεση «περίοδο χάριτος», ούτε τόσο σημαντική, όσο το 2004, ούτε τόσο συρρικνωμένη, όσο το 2007. H σύγκριση της σημερινής μετεκλογικής συγκυρίας με την αντίστοιχη του 2004 και του 2007 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 2004 η βελτίωση του γενικού πολιτικού κλίματος και το... αίσθημα ευφορίας του εκλογικού σώματος από το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν οφθαλμοφανής και αποκαλυπτική για το μέγεθος της συντελεσθείσας πολιτικής μεταβολής. Σήμερα είναι επίσης οφθαλμοφανής, όχι όμως στην έκταση του 2004. Στη μετεκλογική συγκυρία του 2004, το νέο κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. φαινόταν να εξασφαλίζει σημαντική «περίοδο χάριτος». Γεγονός που είχε να συμβεί στην Ελλάδα αρκετά χρόνια. Το 2004 σχεδόν 6 στους 10 Ελληνες (56%) δήλωναν μετεκλογικά «ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ, το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 είχε συρρικνωθεί μόλις σε 45%. Αντιθέτως, το 2007, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 53% έναντι μόλις 36% το 2004 δήλωνε προκαταβολικά «δυσαρέσκεια». Σήμερα, οι θετικές εντυπώσεις προσέγγισαν το πρωτοφανές 83% και οι αρνητικές μόλις το 5%.
Η δεύτερη νίκη της Ν.Δ. το 2007 αντιμετωπίστηκε με «ανακούφιση», μόλις από το 1/3 (32%) του εκλογικού σώματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 προσέγγιζε σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα (48%, ή ο 1 στους 2 ψηφοφόρους). Από το 2007, η «αδιαφορία» είχε αναγορευθεί σε πλειοψηφική στάση (41%). Σήμερα, η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση αντιμετωπίζεται από το εκλογικό σώμα, ταυτόχρονα, με την ίδια «ανακούφιση» του 2004 (48%) και την ίδια «αδιαφορία» του 2007 (41%)! Σχεδόν 6 στους 10 Ελληνες (55%) δηλώνουν σήμερα «ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα», δηλαδή ακριβώς το ίδιο με το 2004 (μεταξύ αυτών και το 1/5 των ψηφοφόρων της Ν.Δ. -19%), 10% υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2007 (45%).
Από την εκλογική αναμέτρηση, ο Γ. Παπανδρέου εξήλθε ιδιαίτερα ενισχυμένος. Ο νέος πρωθυπουργός καταγράφεται με διακριτή διαφορά, ως ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός. Η δημοτικότητα από 56% τον περασμένο Σεπτέμβριο (Βαρόμετρο Public Issue), σημείωσε θεαματική βελτίωση (+26%) και προσεγγίζει σήμερα (πρωτοφανή) επίπεδα, της τάξης του 82%. Αρνητική γνώμη για τον Γ. Παπανδρέου εκφράζει μόλις το 16% του εκλογικού σώματος (41% προεκλογικά). Η δημοτικότητα αυτή μπορεί να συγκριθεί ιστορικά με την αντίστοιχη του κ. Σημίτη αμέσως μετά τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, τον Ιανουάριο του 1996, 85%, ή μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 1996, όταν σταθεροποίησε τη θέση του (75%). Είναι δε μεγαλύτερη ακόμη από τη δημοτικότητα του Κ. Καραμανλή, μετά τις εκλογές του 2004 (79%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργική δημοτικότητα (του κ. Σημίτη) στην προεκλογική περίοδο του 1996 κατεγράφετο στο 59% και μετεκλογικά στο 58%, ενώ στη μετεκλογική περίοδο του 2000 (Ιούνιος), ήταν ακόμη χαμηλότερη, 53%. Εντυπωσιακότερο είναι όμως το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην προσωπική του διαδρομή, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 58% (+20%) στον δείκτη πρωθυπουργικής καταλληλότητας, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το εν λόγω ποσοστό δεν είχε καταγράψει ο Κ. Καραμανλής ούτε το 2004 (52%) ούτε το 2007 (57%).
Το ποσοστό 51% κυβερνητικής δημοτικότητας που καταγράφεται μετεκλογικά (έναντι 15% της Ν.Δ. προεκλογικά - πίνακας) υποδηλώνει για τη νέα κυβέρνηση, σαφώς, μια νέα περίοδο χάριτος. Εντούτοις, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη υπερβαίνει όχι μόνον τα επίπεδα του 2007 (21%), αλλά ακόμη και εκείνα του 2004 (43%) και βεβαίως δεν είχε παρατηρηθεί ούτε το 2000 (28%), ούτε και το 1996 (18%). Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με όλα τα μεγάλα ζητήματα. Οι προσδοκίες για τις κυβερνητικές προτεραιότητες δεν έχουν μεταβληθεί. Η ελληνική κοινή γνώμη περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να δώσει λύσεις σε όλα τα ανοικτά προβλήματα. Η δημιουργία κοινωνικών προσδοκιών είναι πάντοτε το ισχυρό σημείο μιας διακυβέρνησης, αλλά ταυτοχρόνως και το «αδύναμο», αν δεν ανταποκριθεί σε αυτές.

fimotro

Read more...

ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΚΑΙ... ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ!


Ρεπορτάζ : Μάρνυ Ματθαίου
(από το Βήμα της Κυριακής)

«Απόφαση-βόμβα» για τον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ελήφθη δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, κληροδοτώντας στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ένα ακόμη αναπάντεχο πρόβλημα. Με την απόφαση αυτή καταργείται ουσιαστικά η προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία χαρακτηρίστηκε υποχρεωτική η φοίτηση για ένα έτος στην προσχολική αγωγή (δηλαδή το νηπιαγωγείο). Ετσι, εκτός... από τις άδειες για τα κολέγια, για τις οποίες πανεπιστημιακοί και ιδιοκτήτες των μεταλυκειακών εκπαιδευτηρίων «κονταροχτυπιούνται» τώρα ενώπιον των δικαστηρίων, τεράστια αναστάτωση δημιουργείται πλέον και στον χώρο των νηπιαγωγείων. ▅ Κατάργησαν την... υποχρέωση Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, η οποία διαβιβάστηκε στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας στις 2 Οκτωβρίου (δύο ημέρες πριν από τις εκλογές), καταργείται ουσιαστικά ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής που θεσπίστηκε το 2006, αλλά προσφέρεται και ένα δώρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που δεν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν σε νηπιαγωγεία λόγω της έλλειψης των υποδομών και του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού που όριζε ο νόμος. Η σχετική εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο πρώην γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας κ. Κ. Κουσκούκης, έχει σταλεί από το γραφείο του πρώην υπουργού Παιδείας και αναφέρεται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Με την απόφαση αυτή, όπως είναι φυσικό, χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς που μετεξελίχθηκαν σε νηπιαγωγεία, όπου και ο νέος νόμος όριζε αυστηρές προϋποθέσεις, αύλειους χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ειδικούς χώρους εκπαιδευτικών κτλ. Αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί και πέρυσι, όταν το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει χάρη ενός έτους «κατ΄ εξαίρεση» και είχε αποφασίσει ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στην Α΄ τάξη του Δημοτικού χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου. Στην απόφαση αυτή αναφερόταν ότι «τα νήπια που πληρούν τις προϋποθέσεις, κατ΄ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2009-2010, εγγράφονται στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς να απαιτείται ως δικαιολογητικό εγγραφής η βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου». ▅ Τριάντα χιλιάδες οικογένειες Η απόφαση αυτή αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία και αναγκάστηκαν να τα μετακινούν τα προηγούμενα χρόνια από τον έναν παιδικό σταθμό στον άλλον προκειμένου να ακολουθήσουν τις εντολές του νομοθέτη. Πέρυσι 193 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να μετεξελιχθούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από τους χιλιάδες σταθμούς που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα. Ως την περασμένη χρονιά 23.000 νήπια φοιτούσαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν είχαν μετατραπεί σε νηπιαγωγεία. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας όλοι οι παιδικοί σταθμοί- έχοντας πάρει άδεια ή όχι- επιτρέπεται να δέχονται πλέον νήπια χωρίς τις προϋποθέσεις που θεσπίζει ο νόμος. «Είναι πρωτοφανές να καταργείται έτσι ένας νόμος τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ. Μ. Κουρουτός . «Είναι απορίας άξιον, όταν υπάρχει σε εξέλιξη εθνικός διάλογος για την Παιδεία, για τον οποίο η Ομοσπονδία μας είχε δώσει μάχη για την ύπαρξη και τη συνέχισή του, να υπονομεύονται οι εργασίες του με αυτόν τον τρόπο» συνεχίζει. «Επανειλημμένως είχαμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να προστατευθεί και να συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία. Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές όμως ανατρέπεται με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία μας. Στέλνονται έτσι στον καιάδα οι εκπαιδευτικοί που δεν δικαιούνται πλέον νόμιμο διορισμό αλλά είναι απλοί υπάλληλοι επιχείρησης. Φυσικά με τις αποφάσεις αυτέςοι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών διπλασιάζουν τα κέρδη τους». ▅ Υποβαθμισμένα τα δημόσια Πάντως τα νηπιαγωγεία θα έχουν το 2010, αλλά και το 2011 κατά 50% λιγότερους διορισμούς από πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των οικογενειών και η ζήτηση διαρκώς αυξάνονται. Πέρυσι φοιτούσαν περίπου 10.000 νήπια στους σταθμούς που είχαν λάβει την απαιτούμενη άδεια. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση των δημόσιων νηπιαγωγείων υποβαθμίζεται διαρκώς και πολλές φορές 30 και 35 νήπια αναγκάζονται να στεγαστούν σε μικρούς χώρους, με ακατάλληλες υποδομές. Η εγκύκλιος «Μετά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους (2009-2010) διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες γονείς έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε νηπιακά τμήματα ιδιωτικών παιδικών σταθμών, που δεν έχουν αποκτήσει άδεια νηπιαγωγείου» αναφέρεται στην εγκύκλιο. «Με δεδομένη τη νέα αυτή πραγματικότητα και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των νηπίων, κρίνεται σκόπιμο να επιτραπεί στα νήπια αυτάγια το σχολικό έτος 2010-2011 να εγγραφούν στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς την προαπαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου». O συντάκτης της εγκυκλίου κληροδοτεί όμως το θέμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, καταλήγοντας με τη φράση: «Το ανωτέρω ζήτημα κατά παρέκκλιση εγγραφής στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου πρόκειται να επιλυθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα της νέας Βουλής»(!).

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ.



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

"ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές» πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, η συζήτηση επί των οποίων ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου συνδύασε την επισήμανση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με την επανεπιβεβαίωση των Αρχή κυρίως κείμενο προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματός του. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «εκρηκτική» την κατάσταση στην οικονομία και «αποκαρδιωτική» την κατάσταση στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση και στους δημοκρατικούς θεσμούς. «Είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος» τόνισε, ενώ μίλησε για «κρυφά χρέη και δαπάνες», αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν συντάξεις ως το τέλος του χρόνου, καθώς και για το τεράστιο έλλειμμα, που, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, θα έχει εφέτος διπλάσιο μέγεθος από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες. Εμφατικά όμως πρόσθεσε ότι για τον ίδιο «το μεγαλύτερο έλλειμμα δεν αφορά τα χρήματα» και ότι «τα δημόσια οικονομικά δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης», αλλά «μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων»: «μια πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης:ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης», η οποία οδήγησε στην «απαξίωση των πάντων». Στις σελιδες που ακολουθούν καταγράφονται επιγραμματικά οι σημαντικότερες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

/fimotro

Read more...

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Φ. Γιωτάκη - Κ. Κοκκαλιάρη

Το πρώτο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή εντός του έτους. Ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων Stage, τα οποία θα υλοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις θα αποτελέσουν τα βασικά «όπλα» στη μάχη κατά της ανεργίας. Το δύσκολο αυτό έργο θα αναλάβουν τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, τα οποία καλούνται να ετοιμάσουν εντός της χρονιάς το σχετικό νομοσχέδιο (το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα πέντε πρώτα σχέδια νόμου που θα... κατατεθούν στη Βουλή). Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας, που τον Ιούλιο άγγιξε το 9,6% (από 7% πέρυσι). Μάλιστα η ΓΣΕΕ υπολογίζει πως η «πραγματική ανεργία» αυτή τη στιγμή είναι 15% και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα εκτιναχτεί την επόμενη χρονιά στο 17%. Ειδικότερα στους νέους η ανεργία, σε άτομα κάτω των 25, βρίσκεται στο 24%. Για τη χρηματοδότηση των νέων θέσεων εργασίας θα υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων, προκειμένου να υπάρξει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα αξιοποίησής τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι το 2010 είναι έτος αξιολόγησης του ΕΣΠΑ.
Bασικός άξονας στον νέο σχεδιασμό είναι αναμόρφωση των προγραμμάτων Stage, τα οποία «επιστρέφουν» από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Η διάρκεια των προγραμμάτων θα περιοριστεί αυστηρά στους 6 μήνες, ενώ σήμερα με τις διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων μπορεί να φτάνει και τα τέσσερα χρόνια.
Μέσα στο εξάμηνο αυτό διάστημα η επιχείρηση θα μπορεί να διαπιστώσει αν ο νέος εργαζόμενος είναι ικανός να ανταποκριθεί στα έργα που του ανατίθενται. Στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της παραμονής του εργαζόμενου στην επιχείρηση με κανονικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Στα συγκεκριμένα προγράμματα θα μπει όριο ηλικίας, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 30ό έτος.
Χιλιάδες θέσειςΕπιπλέον αναμένεται να αποφασιστεί η ασφαλιστική κάλυψη των νέων που συμμετέχουν στις συγκεκριμένες δράσεις (κάτι που δεν ισχύει σήμερα). Αυτή τη στιγμή οι περίπου 80.000 νέοι που συμμετέχουν στα Stage είναι ανασφάλιστοι (δηλαδή δεν έχουν ένσημα) και έχουν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στις βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων Stage είναι και το ότι θα απευθύνονται σε νέους που έχουν ολοκληρώσει οποιαδήποτε επαγγελματική ή μεταλυκειακή εκπαίδευση πάνω στην οποία θα αποκτούν την εμπειρία. Σε περίπτωση που το προσωπικό ήταν ανειδίκευτο θα υπήρχε κίνδυνος τα προγράμματα να λειτουργήσουν ως μαζική παροχή φθηνής εργασίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι τα Stage θα «συνδεθούν» με το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των νέων. Στόχος είναι να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις για να κρατούν τους νέους και μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου.
Το χρονοδιάγραμμαΣτα τέσσερα χρόνια το μπόνους στις ασφαλιστικές εισφορές
Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις δημιουργούν νέες θέσεις. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων και θα υπάρχουν «ασφαλιστικές δικλείδες» για να μην προχωρήσουν οι εργοδότες σε απολύσεις.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα διαμορφωθεί:
Στο 100% τον πρώτο χρόνο
Στο 75% τον δεύτερο χρόνο
Στο 50% τον τρίτο χρόνο και
Στο 25% τον τέταρτο χρόνο.
Ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύουν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα η διάρκεια της επιδότησης θα φτάνει τα πέντε χρόνια, με το ποσοστό της επιδότησης των εισφορών να διαμορφώνεται στο 100% την πρώτη διετία.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε απόλυση του προσωπικού χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η απόλυση δεν θα πρέπει να γίνεται για ένα χρόνο πριν και για ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα (εννοείται πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται απολύσεις και κατά τη διάρκεια της επιδότησης).
Οσον αφορά στα προγράμματα Stage που αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στον δημόσιο τομέα, αυτά θα ολοκληρωθούν (εκτός αν διαπιστωθεί πως υπάρχουν παρανομίες), αλλά δεν θα επαναπροκηρυχτούν.
Πώς θα χρηματοδοτηθούν
Για την ενίσχυση της απασχόλησης θα αξιοποιηθούν -με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων- και κονδύλια του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Ο ΛΑΕΚ αυτή τη στιγμή έχει ένα «αποθεματικό» 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση τον προϋπολογισμό τα ετήσια έσοδά του ανέρχονται στα 253,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στενή αναμένεται να είναι η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο αναμένεται να «μεταφερθούν» τα θέματα της κατάρτισης (με εξαίρεση την ενδοεργασιακή κατάρτιση και τον ΛΑΕΚ). Με το σημαντικό αυτό θέμα αναμένεται να ασχοληθεί η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣΤο σχέδιο για συντάξεις-εξπρές και διαδοχική ασφάλιση
Εκτός από το «νοικοκύρεμα» των εξόδων η κυβέρνηση έχει τέσσερις ακόμη προτεραιότητες στο Ασφαλιστικό:
Ορια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν θα καταρτίσει μέχρι το τέλος του έτους το υπ. Οικονομικών. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ικανό χρόνο προσαρμογής, προκειμένου η εξίσωση να γίνει σε δόσεις και να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στη σύσταση νέας επιτροπής που θα εξετάσει από την αρχή το θέμα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Στόχος είναι η επιτροπή να εκδώσει ένα κοινό πόρισμα, που θα αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα (όπου σήμερα δεν υπάρχει ο θεσμός των βαρέων).
Διαδοχική ασφάλιση. Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας θα αφορούν τόσο τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσο και τον χρόνο έκδοσής τους. Μάλιστα οι προωθούμενες αλλαγές θα αφορούν όχι μόνο τα ταμεία κύριας ασφάλισης και το Δημόσιο αλλά ακόμη και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Επίσπευση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων. Στόχος είναι η έκδοση των συντάξεων να γίνεται το πολύ σε τρεις μήνες σε όλα τα ταμεία μέχρι το τέλος του 2010 (σήμερα μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια). Επιπλέον παραμένουν ανοιχτά μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η επανεξέταση του νόμου Πετραλιά (που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών και μείωσε τις επικουρικές συντάξεις), αλλά και η αναμόρφωση των κλιμακίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (με στόχο σταδιακά να καλυφθούν άλλα 300.000 άτομα).
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΝέο υπερ-ταμείο για να μπει φρένο στη σπατάλη
Τη δημιουργία ενός «υπερ-ταμείου», το οποίο θα καλύπτει εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους, σχεδιάζει η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στη σπατάλη.
Η κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί από τα τέσσερα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας - ΙΚΑ, Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ΟΓΑ και Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)- έχει ως στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών και τη συνδιαπραγμάτευση για την αγορά υπηρεσιών υγείας.
Οι αλλαγές αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα αφορούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και το ύψος των συντάξεων. Οι ασφαλισμένοι σε κάθε φορέα θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και θα συνεχίσουν να υπάγονται κανονικά στα ταμεία τους.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι οι ασφαλιστικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να περιορίσουν τις ανεξέλεγκτες δαπάνες, που αγγίζουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε πρώτη φάση είναι εφικτή η εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Ουσιαστικά οι τέσσερις μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας θα δημιουργήσουν έναν κοινό «μηχανισμό», τόσο για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής όσο και για τη διαπραγμάτευση από κοινού των συμβάσεων για τις προμήθειες, τα φάρμακα κ.ά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σπατάλης αρκεί να αναφερθεί πως σήμερα το ένα τρίτο των δαπανών υγείας είναι αποτέλεσμα της τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως οι δαπάνες για περίθαλψη έφτασαν φέτος τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 4,4 δισεκατομμύρια που ήταν το 2003.
Την ίδια στιγμή εκτός ελέγχου είναι η μαύρη εργασία, με τις απώλειες των ασφαλιστικών φορέων να υπολογίζονται σε 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 2,5 δισεκατομμύρια το 2003).
«Ζεστό χρήμα»Η αντιμετώπιση της σπατάλης μέσα από την κοινοπραξία εκτιμάται πως θα φέρει... ζεστό χρήμα στα ταμεία, τα οποία αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, μόνο το ΙΚΑ χρειάζεται κάθε μήνα ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσει να καταβάλλει τις συντάξεις.
Σημειώνεται πως οι άστοχοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να «απειλούνται» 140.000 γυναίκες. Το θέμα αφορά κυρίως τις παλαιές ασφαλισμένες (που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992), ωστόσο ενδέχεται να επηρεαστούν και οι νέες ασφαλισμένες που βγαίνουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων.
300 εκατ. ευρώ τον μήνα χρειάζεται ως «έξτρα» χρηματοδότηση το ΙΚΑ για να καταβάλλει τις συντάξεις.
8,3 δισ. ευρώ φτάνουν οι απώλειες των Ταμείων από τη μαύρη εργασία.
5,4δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ελλείμματα στα τέσσερα μεγάλα Ταμεία της χώρας.
fimotro.


Read more...

ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Σε δύο... δόσεις θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας: Αύριο και αμέσως μετά στις 24 Οκτωβρίου. Στην αυριανή του συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τους ομολόγους του στην... ευρωζώνη, ο υπουργός θα κάνει λόγο για έκτακτες συνθήκες και θα παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που θα εκτιμούν το έλλειμμα για φέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ύφεση 1,5% και εκτόξευση του χρέους. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να δώσει λεπτομερή κατάλογο μέτρων.
Η Αθήνα επιθυμεί 1+2 χρόνια παράταση ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο 3%. Θέλει, παράλληλα, τη θετική αντιμετώπιση των Βρυξελλών, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε «επίθεση» από τις αγορές ομολόγων που θα ανέβαζαν το κόστος δανεισμού.
Το επιτελείο Αλμούνια, όμως, αφήνει να «διαρρεύσει» ότι η πρόθεση είναι για 1+1 χρόνο παράταση. Η συνέχισή της θα εξαρτηθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010.
Μονοψήφιο έλλειμμα το 2010
Αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στην «Κ.Ε.» ότι στο τραπέζι «παραμένει η πρόθεση να εξετάζεται πλέον ανά τρίμηνο ή εξάμηνο η ελληνική οικονομία, καθώς δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να ρίχνουν τα λάθη στις προηγούμενες όπως έγινε το 2004».
Το κυβερνητικό σχέδιο με τα μέτρα του 2010 θα σταλεί τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε στενή διαβούλευση με την Κομισιόν, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις «κοινή συναινέσει». Ο στόχος της Αθήνας είναι να πείσει ότι μέσα στο 2010 μπορεί να πετύχει μείωση του ελλείμματος κατά 3-4 μονάδες, ώστε να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, θα σταλεί μια πρώτη αποτύπωση των προθέσεων για την οικονομική πολιτική του 2010.
- Δημόσια έσοδα: Το υπουργείο Οικονομίας δέχεται προτάσεις για επιβολή έμμεσων φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη. Εξετάζεται η επιβολή φόρου επί των κερδών επιχειρήσεων με μεγάλο κέρδος αλλά και σε τράπεζες, ώστε να υπάρχει ισορροπία στη φορολογία εργασίας και κεφαλαίου.
- Φοροδιαφυγή: Να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να εισπραχθούν έσοδα εγκαίρως.
- Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας. Το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να γίνει σταδιακά η προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, σε αυτό όμως αντιτίθεται η Κομισιόν.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος αναφέρει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν οι προϋπολογισμοί του 2010, οι τάσεις για το 2011 (βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν) και το τριετές πρόγραμμα σύγκλισης.
Οι «πάγιες» συστάσεις
Ομως οι συστάσεις παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή:
- Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού με περικοπές στον τομέα της υγείας, εξίσωση των ορίων ηλικίας και αύξηση των ορίων.
- Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνονται στους επόμενους τρεις προϋπολογισμούς τουλάχιστον.
- Τριετές πρόγραμμα περικοπής δαπανών του Δημοσίου με παράλληλη ενίσχυση εσόδων.
- Περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με ευέλικτα ωράρια. (Το κυβερνητικό στρατόπεδο προσανατολίζεται στην απόσπαση κοινοτικής στήριξης για την προώθηση της απασχόλησης σε νέους ηλικίας 18-24 ετών. Εξετάζεται η επιδότηση της ασφαλιστικής κάλυψης από κοινοτικά κονδύλια.)

fimotro

Read more...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...


Συγκεκριμένη πρόταση για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα υποβάλλουν, με κοινό τους άρθρο στην «Κ», τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, οι κ. Νίκος Δένδιας, Γιάννης Παπαθανασίου και Κωστής Χατζηδάκης. Οι τρεις υπογραμμίζουν συγκεκριμένα ότι η Ν.Δ. πρέπει να ασκήσει αντιπολίτευση ουσίας και «να μη διστάσει να στηρίξει... δημόσια και ξεκάθαρα σωστές αποφάσεις της κυβέρνησης», αλλά και «να είναι ένα βήμα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα διαφάνειας, θεσμικού εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας». Η παρέμβαση των τριών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την επίσημη έναρξη της μάχης της διαδοχής και φιλοδοξεί να μεταφέρει τη συζήτηση στην ουσία, δηλαδή στο ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να αποκτήσει η Ν.Δ., πέρα από τα πρόσωπα. Είναι ενδεικτικό ότι χαρακτηρίζουν αυτονόητο πως «ο νέος πρόεδρος θα έχει τη στήριξη όλων», επισημαίνουν όμως «ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί παράλληλα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, πολιτικό πλαίσιο για τη Νέα Δημοκρατία».
fimotro.


Read more...