Ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου, που συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές ευρείες περιφέρειες, ως προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε οι εκλογές του 2013 να διεξαχθούν με το νέο σύστημα.
Για τα ΜΜΕ, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι στόχος είναι η οριστική ξεκάθαρη ρύθμιση των σχέσεων της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία και προανήγγειλε την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για ψηφιακή εκπομπή, με ταυτόχρονη υποχρέωση όσων ήδη εκπέμπουν και αδειοδοτηθούν, για αναλογική εκπομπή μέχρι την οριστική κατάργησή της (2012), καθώς και τη θέσπιση αυστηρών μέτρων διαφάνειας και ορθολογική κατανομή της κρατικής διαφήμισης, αλλά και της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου.
Αναφερόμενος στο β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. «Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας»,σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η «κρίσιμη» για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με την προϋπόθεση του 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία». «Πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουν ήδη, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές», είπε ο υπουργός.
Στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης για ένα κράτος «απλό και λιτό» ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπάρξει δραστικός περιορισμός όλων των δομών, των νομικών προσώπων και επιτροπών, ακόμα και Υπουργείων και από τις δαπανηρές «ταμπέλες», θα πάμε, επισήμανε, σε μηχανισμούς λύσης προβλημάτων.
«Στόχος είναι ένα κράτος - ΚΕΠ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε ότι η επιτυχία του στόχου αυτού εξαρτάται από το «αν προχωρήσουμε αποφασιστικά στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εξέταση της δυνατότητας υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου και όχι σε κάθε Υπουργείο ξεχωριστά. «Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προσωπικού με ενιαίες αρχές, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και διευκολύνει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, αλλά και την καθιέρωση ενός Νέου Ενιαίου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο υπουργός.
Κοινοποίησε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα καθιερωθεί ετήσιος πολυμορφικός διαγωνισμός εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων.
Τόνισε ότι μπαίνει τέρμα στα στέιτζ στο Δημόσιο και κατέληξε, αναφέροντας ότι φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι «όταν κληθεί να παραδώσει την εξουσία, να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και κυρίως την επόμενη γενιά».
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου