Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ξανασχεδιάζει την Ελλάδα η Τίνα Μπιρμπίλη


Της Μαριάννας Τζάννε

Αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών αλλά και σαρωτικές αλλαγές σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία των δασών, την αναγέννηση των πόλεων, την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και τις κλιματικές αλλαγές θέτει στις προτεραιότητες του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως αναμενόταν και επιβεβαίωσε και χθες στη Βουλή κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει το θεσμό της μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης που είχε ψηφιστεί από το 2003 με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία περισσότερων κοινόχρηστων χώρων.

Όπως τόνισε η νέα υπουργός «καμία εξαγγελία για πάταξη της αυθαιρεσίας στο μέλλον, δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν προβλέπει την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και αν δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές εκκρεμότητες που χρονίζουν, τη μεταφορά Σ.Δ., τις απαλλοτριώσεις, την εκτός σχεδίου δόμηση».

Η κυρία Μπιρμπίλη μίλησε για την « αστική ανανέωση με την ανακύκλωση και την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτιρίων» έχοντας ως κίνητρο την δημιουργία χώρων πρασίνου στις υποβαθμισμένες και στις πυκνοδομημένες γειτονιές της πρωτεύουσας. «Περισσότερες αναπλάσεις, λιγότερες νέες επεκτάσεις» είναι το μότο της.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει επίσης δημιουργία ενιαίων χώρων πρασίνου, επαναξιολόγηση των προτάσεων για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας για τους πεζούς, καθώς επίσης και κατάργηση των διαφημιστικών πινακίδων.

Προστασία των νησιών και των δασών

Η υπουργός προανήγγειλε επίσης αυστηρούς κανόνες δόμησης στα νησιά, επαληθεύοντας και τον στόχο του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί το χωροταξικό του τουρισμού. «Δεν μπορούμε να χτίζουμε μέσα στο κύμα ούτε να υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια μέσα στα νησιά, ξεπερνώντας κάθε έννοια οικισμού και φέρουσας ικανότητας» τονίζει η κυρία Μπιρμπίλη.

Σημαντικές πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και στον τομέα της προστασίας των δασών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον καταπατήσεις και αλλαγές χρήσεων γης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το δασοκτόνο νόμο του 2003 περί ορισμού των δασών που αποτελεί μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για την κύρωση των δασικών χαρτών και θα επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες ώστε οι δασικές χάρτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των καμένων περιοχών θα υπάρξει εντός των επόμενων μηνών.

Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζοντας χθες στη βουλή το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στο περιβάλλον τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες 45 μέρες θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης σε κάθε τομέα του υπουργείου.



Προτεραιότητες



Στα θέματα τα οποία σκιαγράφησε και αναμένονται άμεσες παρεμβάσεις είναι:

1) Προετοιμασία για την διάσκεψη της Κοπεγχάγης που θα αποτελέσει τον διάδοχο του πρωτοκόλλου του Κιότο. Όπως ανακοινώθηκε ξεκινούν άμεσα συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς φορείς με στόχο η Ελλάδα να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μετά την Κοπεγχάγη αναμένονται πρωτοβουλίες από κοινού και με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες.

2) Θα αξιοποιηθεί το 1 εκ. κυβικό μέτρο νερού που παράγει η Ψυτάλλεια για το πότισμα του Ποικίλου όρους και για την πυρόσβεση. Παράλληλα θα ληφθούν δραστικά μέτρα στην εξοικονόμηση νερού και ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές που είναι και οι πιο σπάταλες.



3) Στην περίπτωση του Ασωπού οι ένοχες βιομηχανίες θα πληρώσουν το κόστος της απορρύπανσης. Όπως τονίστηκε θα αναβαθμιστεί το τμήμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και θα δημιουργηθεί Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με αυξημένες αρμοδιότητες.



4) Η κυβέρνηση θέτει από την αρχή τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, βάζοντας καινούριους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Η κυρία Μπιρμπίλη μίλησε για εκρηκτική κατάσταση στο θέμα των απορριμμάτων με τις εκατοντάδες ανοικτές χωματερές, για τις οποίες βρισκόμαστε υπό την απειλή νέων δυσθεώρητων προστίμων και τόνισε ότι αποτελεί κοινωνική αδικία τα σκουπίδια να μεταφέρονται μόνο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: