Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Στο ακουστικό με Βρυξέλλες η κυβέρνηση

Αγωνία στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

http://img.protothema.gr/95A21D446F79F2797850B5F305463799.jpg
Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η κυβέρνηση, χωρίς όμως ουσιαστικά δυνατότητα παρέμβασης στην κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ιταλία και απειλεί να συμπαρασύρει την Ευρώπη. Η Αθήνα περιμένει με αγωνία να ολοκληρωθούν οι τηλεδιασκέψεις στην Ευρώπη -μετά το πρώτο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα- που θα καθορίσουν την άμυνα στην πίεση των κερδοσκόπων, για να πάρει σειρά και να φέρει στο τραπέζι την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου διάσωσης.

Όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και ευρωπαίων αξιωματούχων, πιθανότατα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών.

Την Κυριακή πάντως το μεσημέρι, και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι τηλεδιασκέψεις με ΕΚΤ και G8, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι , όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρομπάι είπε στον κ. Παπανδρέου πως αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα για να αποκλιμακωθεί η πίεση των κερδοσκόπων στις χώρες του νότου, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως είναι «θετική εξέλιξη αλλά όχι αρκετή» για να λυθεί το πρόβλημα.

Read more...

Kατακόρυφη πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές

Kατακόρυφη πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές
Το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με την πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψήφιους να σημειώνουν φέτος αισθητή πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.

Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.

Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.

Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Πηγή: Τα Νέα/in.gr

Read more...

Τί προβλέπει η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

Τί προβλέπει η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο
Μπροστά σε εργασιακό αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, καθώς μόνον ένας στους δέκα από τους 7.000 που υπηρετούν εκεί θα πάρει τελικά το εισιτήριο της μετάταξης.

Οι υπόλοιποι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με μειωμένες αποδοχές για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα απολυθούν, διατηρώντας απλώς το δικαίωμα να γίνουν με προτεραιότητα συμβασιούχοι στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετατάξεις έχουν να κάνουν με τις σπουδές, την προϋπηρεσία, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση κάθε υπαλλήλου, ενώ την όλη διαδικασία επιλογής θα εγγυηθεί το ΑΣΕΠ.

Ολα τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας και θα προωθηθούν βάσει Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει τι ακριβώς είναι η εργασιακή εφεδρεία και πώς θα εφαρμοστεί, και έχει πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Στο πρώτο στάδιο, σύμφωνα με το ίδο δημοσίευμα, θα αποφασιστούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των οργανισμών και οι νέες διοικήσεις θα είναι επιφορτισμένες μέσα από καινούργια οργανογράμματα να οριοθετήσουν το πλεονάζον προσωπικό και να δώσουν τους συγκεκριμένους πίνακες στο ΑΣΕΠ. Ο χρονικός ορίζοντας που έχουν στη διάθεσή τους για την κατάρτιση αυτών των πινάκων είναι εννέα μήνες.

Στη συνέχεια, όσοι κριθούν υπεράριθμοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, που σημαίνει ότι θα λαμβάνουν τις αποδοχές του βασικού τους μισθού κατά 60%. Ταυτόχρονα μέσα από τους πίνακες κατάταξης θα πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά με τα προσόντα τους στο ΑΣΕΠ διεκδικώντας τη μετάταξή τους σε άλλο οργανισμό του Δημοσίου.

Τέλος, το ΑΣΕΠ επιλέγει με βάση συγκεκριμένο σύστημα μοριοδότησης και εννέα κριτήρια που έχουν καθοριστεί και συμπεριλαμβάνουν και τις ειδικές δεξιότητες και τα προσόντα του υπαλλήλου αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή του κατάσταση. Ετσι, το πρώτο κριτήριο είναι οι τίτλοι σπουδών και οι ειδικές γνώσεις του υπαλλήλου, με επιβράβευση της εξειδίκευσης, καθώς το διδακτορικό θα παίρνει 150 μόρια και το μεταπτυχιακό 100. Με περισσότερα μόρια θα πριμοδοτηθούν επίσης εκείνοι που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και έχουν επάρκεια σε γνώσεις υπολογιστή.

Read more...

Το Λονδίνο φλέγεται

Δεύτερη νύχτα επεισοδίων και λεηλασιών


http://img.protothema.gr/C6499FB8B6DAA0117FB2C2C82DA4DD59.jpg
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη διάρκεια της δεύτερης βραδιάς επεισοδίων σε αρκετές συνοικίες του Λονδίνου που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα αστυνομικοί, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης κλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την "επαναλαμβανόμενη εγκληματική δραστηριότητα" σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας μετά τα επεισόδια βίας και λεηλασίας που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου-- μία από τις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Τα επεισόδια, τα χειρότερα που σημειώνονται στο Λονδίνο από τις ταραχές του 1981 στο Μπρίξτον στα νότια της πρωτεύουσας, ξεκίνησαν μετά το θάνατο ενός 29χρονου στο Τότεναμ από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα τα ξημερώματα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και στο Μπρίξτον, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα, ενώ σποραδικά κρούσματα βίας αναφέρθηκαν και στο Οξφορντ Σέρκους του κεντρικού Λονδίνου.

Ο αντιδήμαρχος του Λονδίνου Κιτ Μόλτχαουζ απέδωσε τα επεισόδια σε έναν μικρό αριθμό παράνομων στοιχείων με κίνητρό τους την κλοπή και όχι την κοινωνική διαμαρτυρία.

Η Μητροπολητική Αστυνομία, η οποία τον επόμενο χρόνο θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου--τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη χώρα εν καιρώ ειρήνης-- δέχεται επικρίσεις για το ότι επέτρεψε να κλιμακωθούν τα επεισόδια.

Τα επεισόδια σημειώνονται σε μία εποχή με έντονο το κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα, με την οικονομία σε δεινή κατάσταση και την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με τους διαδηλωτές να ζητούν "δικαιοσύνη", μετά το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ.

Ο Ντάγκαν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, βρισκόταν σε ταξί όταν τον σταμάτησαν ένοπλοι αστυνομικοί, ενώ ένας αστυνομικός γλίτωσε όταν μία σφαίρα του 29χρονου πέτυχε τον ασύρματό του, σύμφωνα με τις Αρχές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Ξανά στο επίκεντρο


newpost.gr
Ξανά στο επίκεντρο
Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου και της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης επανέφερε εμμέσως και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ρομπάι.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να αγοράσει η ΕΚΤ ιταλικά ομόλογα χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως θετική, τόνισε, όμως, ταυτόχρονα ότι δεν αρκούν αυτά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται πιο δυναμικές θεσμικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, εννοώντας την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

To ίδιο αίτημα για ευρωομόλογα είχε συμπεριληφθεί και στην επιστολή- απάντηση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόσο, πριν λίγες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί ολιγοήμερες διακοπές στη Σέριφο, έχει ζητήσει να ενημερώνεται διαρκώς για τις διεθνείς εξελίξεις και την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Την ίδια ώρα, πιθανή θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Ελλάδας τις επόμενες ημές.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα ενώ στους κυβερνητικούς κύκλους συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους εταίρους να πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη ΔΕΘ.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση ζητά από την Ε.Ε 'έκδοση ευρωομολόγου, μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

«Είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία όπως το ευρωομόλογο, με μικρότερο επιτόκιο, με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και με σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης» τονίζει αποκλειστικά στον real.gr ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ παράλληλα, στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό της χώρας: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χαλαρότητα στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν αποκτήσουμε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα και μια εξωστρεφή οικονομία που θα αντιστρέφει το σημερινό μοντέλο, όπου οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές».

Ο υπουργός Επικρατείας αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις του περί ανάπτυξης, δηλώνοντας: «Μόνο έτσι θα πετύχουμε σημαντικό επίτευγμα ανάπτυξης στη χώρα μας και ευημερία για όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη δεν δημιουργείται ούτε με βραχυπρόθεσμες πολιτικές, ούτε με επιχορήγηση αντιπαραγωγικών οικονομικών τομέων, ούτε με περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους. Χρειάζεται επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τα ανταγωνιστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».
Read more...

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο της Αθήνας τη Δευτέρα

Κινδυνεύει να «χάσει» και τις 1.000 μονάδες


(Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο την Δευτέρα, με απώλειες που ξεπερνούν το 4%, στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ και των ηγετών της ευρωζώνης για κινήσεις που θα ανατρέψουν την κατάσταση και θα αναχαιτίσουν τις πιέσεις στις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινδυνεύει να χάσει και τις 1.000 μονάδες, με πτώση που ξεπερνά το 4%.

Η ΕΚΤ σε απεγνωσμένη προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις αγορές και τον φόβο επέκτασης της κρίσης χρέους, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, δήλωσε αργά την Κυριακή ότι θα «εφαρμόσει ενεργά» το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της για αγορά κρατικών ομολόγων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αγορές ισπανικών και ιταλικών χρεογράφων.

Παράλληλα, η Γαλλία και η Γερμανία επαναβεβαίωσαν αργά την Κυριακή ότι ισχύουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απόκτηση κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF).

Οι κινήσεις ωστόσο αυτές δεν φαίνονται ικανές να καθησυχάσουν τους επενδυτές, που παραμένουν φοβισμένοι και ανασφαλείς, με το κλίμα να επιδεινώνεται λόγω της δυστοκίας της ευρωζώνης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και των φόβων για διπλή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε πτώση 4,45% στις 1.014 μονάδες και η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,89 εκατ. ευρώ.

«Όσο περνά η ώρα η αγορά χτίζει τάση προς τα κάτω. Ελλείψει εγχώριων καταλυτών και θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί», είπε στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.

«Η επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων νομίζω ότι είναι μικρή στην αγορά. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι σε κάποια τεχνική ανάκαμψη λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών», πρόσθεσε.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 2,58% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,59%.

Με εξαίρεση τη μετοχή της Folli Follie (+2,17%), όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της MIG(-7,69%), της Jumbo (-6,84%), του ΟΤΕ (-5,96%) και της Eurobank (-5,37%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνουν μόνο οι δείκτες των Ασφαλειών (+6,67%) και του Εμπορίου (+1,66%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (-6,16%), των Τηλεπικοινωνιών (-4,68%) των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-3,31%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,83%).

Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 78 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Medicon +8,72%, Ελινόϊλ +7,48%, Ευρωπαϊκή Πίστη (κο) +6,67% και Folli Follie +2,17%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alapis -14,29%, F.G. Europe -9,62%, Τιτάν (πο) -9,03% και Βιοκαρπέτ (κο) -8,33%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...