Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Το Λονδίνο φλέγεται

Δεύτερη νύχτα επεισοδίων και λεηλασιών


http://img.protothema.gr/C6499FB8B6DAA0117FB2C2C82DA4DD59.jpg
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη διάρκεια της δεύτερης βραδιάς επεισοδίων σε αρκετές συνοικίες του Λονδίνου που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα αστυνομικοί, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης κλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την "επαναλαμβανόμενη εγκληματική δραστηριότητα" σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας μετά τα επεισόδια βίας και λεηλασίας που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου-- μία από τις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Τα επεισόδια, τα χειρότερα που σημειώνονται στο Λονδίνο από τις ταραχές του 1981 στο Μπρίξτον στα νότια της πρωτεύουσας, ξεκίνησαν μετά το θάνατο ενός 29χρονου στο Τότεναμ από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.





Σήμερα τα ξημερώματα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και στο Μπρίξτον, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα, ενώ σποραδικά κρούσματα βίας αναφέρθηκαν και στο Οξφορντ Σέρκους του κεντρικού Λονδίνου.

Ο αντιδήμαρχος του Λονδίνου Κιτ Μόλτχαουζ απέδωσε τα επεισόδια σε έναν μικρό αριθμό παράνομων στοιχείων με κίνητρό τους την κλοπή και όχι την κοινωνική διαμαρτυρία.

Η Μητροπολητική Αστυνομία, η οποία τον επόμενο χρόνο θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου--τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη χώρα εν καιρώ ειρήνης-- δέχεται επικρίσεις για το ότι επέτρεψε να κλιμακωθούν τα επεισόδια.

Τα επεισόδια σημειώνονται σε μία εποχή με έντονο το κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα, με την οικονομία σε δεινή κατάσταση και την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με τους διαδηλωτές να ζητούν "δικαιοσύνη", μετά το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ.

Ο Ντάγκαν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, βρισκόταν σε ταξί όταν τον σταμάτησαν ένοπλοι αστυνομικοί, ενώ ένας αστυνομικός γλίτωσε όταν μία σφαίρα του 29χρονου πέτυχε τον ασύρματό του, σύμφωνα με τις Αρχές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: