Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ατάκα της Προεκλογικής Περιόδου


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Μπορεί η προεκλογική περίοδος να άρχισε και επίσημα χθες, όμως η καλύτερη ατάκα της προεκλογικής περιόδου, ως τώρα αν θέλουμε να ακριβολογούμε, μας έρχεται από την προγφούμενη εβδομάδα και ανήκει στη ΝΔ και στον Σωτήρη Χατζηγάκη.

Τι είπε λοιπόν ο Θεσσαλός γητευτής των τρακτέρ και τέως κλειδοκράτωρ της Ελληνικής δικαιοσύνης;

«Οι αντίπαλοι μας δεν είναι καλύτεροι από εμάς». Τρομερή και εξόχως πολιτική διατύπωση.

Την κατανοώ, προσπάθησε ο πρώην Υπουργός να μιλήσει στο καταρακωθέν ηθικό και στο θυμικό του μέσου Νεοδημοκράτη που παλινωδούσε μεταξύ εκλογών και μη εκλογών.

Είπε λοιπόν να κάνει μία ακόμη υπόμνηση στον λαϊκίστικο μικροαστισμό της ταβέρνας και του γηπέδου, σήμα κατατεθέν του πολιτικού προσανατολισμού του Πρωθυπουργού.

Μίλησε σαν τον προπονητή ή τον παράγοντα Ελληνικής ομάδας στο Champions League: «11 και αυτοί 11 και εμείς», «τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα», «η καρδιά και η ψυχή του Έλληνα», «θα πεθάνουμε μέσα στο γήπεδο» κτλ. Αυτό μου θύμισε ο κύριος Χατζηγάκης.

Μόνο που μπορεί τα μπάτζετ να μην παίζουν μπάλα, αλλά οι πολιτικές προτάσεις πρέπει και μπορούν να αναδείξουν Κυβερνήσεις.

Και εγώ που νόμιζα πως το διακύβευμα είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες και ποιος θα καλεστεί να δώσει προοπτική, όραμα, πολιτικές και λύσεις.

Άντε καλέ, ποιος είναι καλύτερος από τον άλλον μετράει, στην τελική κύριε Χατζηγάκη μου τι λέτε; Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία δεν προλαβαίνουμε να περάσουμε μία πράξη νόμου η Κυβέρνηση να αναδεικνύεται με το στρίψιμο του κέρματος;

Τι καλύτερος, τι τυχερότερος… πολιτικά τα επιχειρήματα και η προεκλογική περίοδος έχει ακόμη δρόμο.
Read more...

Πρόγραμμα Γιώργου Α. Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 3:30 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος (Ιπποκράτους 22), με μέλη της πρωτοβουλίας «The Elders», και συγκεκριμένα την πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Gro Brundtland και τον πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Lakhdar Brahimi.

H πρωτοβουλία «The Elders» είναι μία ανεξάρτητη ομάδα επιφανών παγκόσμιων ηγετικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, τους οποίους συγκέντρωσε ο Nelson Mandela (τον Ιούλιο 2007, με αφορμή τα 89 γενέθλιά του) και οι οποίοι προσφέρουν την συλλογική τους επιρροή και πείρα για να στηρίξουν την εμπέδωση της ειρήνης και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της ανθρωπότητας.

Η πρωτοβουλία των «The Elders» αποτελείται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και κατόχους του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, όπως ο Nelson Mandela, ο Jimmy Carter, ο Fernando Cardoso, η Mary Robinson, η Gro Brundtland, ο Lakhdar Brahimi, ο Desmond Tutu, ο Muhammad Yunus, ο Aung San Suu Kyi.

Οι «The Elders» δραστηριοποιούνται σε διάφορα παγκόσμια θέματα, όπως στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και το Κυπριακό.

Η αντιπροσωπεία των «The Elders» έρχεται από την Άγκυρα και θα μεταβεί μετά την Αθήνα, στην Κύπρο.
Read more...

Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο


Αλεξανδρούπολη, 08/09/2009

Στις 4 Οκτώβρη ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας για να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα
Read more...

ΝΕΟ "ΑΦΕΝΤΙΚΟ" ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ;...


Το όνομά του ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο σημερινός Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου δεν θα μείνει στην Τράπεζα εάν και εφόσον κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία. Το όνομα του αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Eurobank Νίκου Καραμούζη ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Όχι φυσικά από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, αλλά από ανθρώπους που μιλάνε μαζί του και από παράγοντες της αγοράς. Φαίνεται ότι ο διάδοχος του Αράπογλου θα είναι αυτός. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσφατη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με επιχειρηματίες και τραπεζίτες έγινε στο σπίτι του Ν. Καραμούζη στα Βόρεια Προάστια.
fimotro

Read more...

Θετικά δείγματα πολιτικού ήθους‏...


.

Τα παρακάτω ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και με εξέπληξαν θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
- Το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του. Καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και να χρησιμοποιηθεί.
- Το ΠΑΣΟΚ θα δημοσιοποιήσει αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου αλλά και κάθε δαπάνης. Θα δημοσιοποιήσει επίσης, κάθε σχετικό έγγραφο για τη δυνατότητα ενδελεχούς δημοσίου ελέγχου.
- Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται, πέραν των...

κανόνων της εκλογικής νομοθεσίας που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνομιας μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και ταχυδρομικής αποστολής.
- Κάθε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες» και ενημερώνει την Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος για οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχει ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής.
- Το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα.
- Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για μια «πράσινη» προεκλογική εκστρατεία και για την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.
theodor jamesRead more...

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να βγει από την κρίσηΗ χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά αλλά έχει αναπτυξιακές προοπτικέ
Read more...

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗO Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης με αφορμή τη συνεχιζόμενη παραπλανητική πολιτική της κυβέρνησης για τους ημιυπαίθριους χώρους έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος –ακόμη και στην εκπνοή της θητείας της- ακολουθώντας την παραπλανητική πολιτική της συνεχίζει να παραπληροφορεί τους πολίτες σχετικά με το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ εφηύρε εν προκειμένω την έννοια της ‘τακτοποίησης’, αφού δεν μπορεί να ενστερνιστεί αυτή της νομιμοποίησης. Η αποκλειθείσα «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα, αφού στερείται νομικού ερείσματος, αυξάνει τον Συντελεστή Δόμησης των ακινήτων και δημιουργεί προβλήματα μεταξύ των συνιδιοκτητών. Η υπάρχουσα νομολογία για τα αυθαίρετα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα.

Η Κυβέρνηση -εξαπατώντας στην ουσία τους πολίτες και καθιστώντας τους όμηρους, αφού τους καλεί να δηλώσουν με δική τους υπεύθυνη δήλωση ότι αυθαιρετούν- κάνει χρήση ενός μαζικού φαινομένου παρανομίας –με ευθύνη του κράτους- επιθυμώντας να πετύχει την εισροή πόρων στα Ταμεία. Είναι δεδομένο ότι έστω και η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη γενιά αυθαίρετης δόμησης.

Με καθαρά εισπρακτικά και ψηφοθηρικά κριτήρια και νομικές ακροβασίες, η Κυβέρνηση προχωρά στη λεγόμενη τακτοποίηση, η οποία ούτε το πολεοδομικό ούτε το ιδιοκτησιακό ζήτημα επιλύει.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της χώρας μας δεν μπορούν να επιλυθούν με την πολιτική της πονηριάς και της αρπαχτής που επέλεξε η δεξιά κυβέρνηση. Απαιτείται σεβασμός στον πολίτη και στο περιβάλλον που ζει.

Τα εμπόδια που ορθώνει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 24 για το Περιβάλλον, όπου απαγορεύεται ρητώς η όποια επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και η καταστροφή της φύσης και του οικιστικού περιβάλλοντος είναι ανυπέρβλητα και αδιαπραγμάτευτα.

Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην υιοθέτηση νόμιμης και εφικτής λύσης στο ζήτημα των ημιυπαίθριων με γνώμονα τον πολίτη και το περιβάλλον, η οποία θα εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αποφάσεων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων.Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ!!!!


Συνέντευξη Γ. Ραγκούση στην εκπομπή «κοινωνία ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. ΚαμπουράκηΣυνέντευξη Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή του ALTER "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Read more...

Ακης:Συνεχίζω επίσης τον αγώνα μας για ένα δυνατό, δημοκρατικό, λαϊκό, κοινωνικό, σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ


[ακης.jpg]"Στην πορεία 35 χρόνων συμμετοχής μου στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, -ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές,1996, 2004 και 2007, όπου κρίθηκε η ενότητα και η προοπτική του-, ουδέποτε η συμβολή μου, όπως όλοι γνωρίζουν, είχε σχέση με λογικές διαπραγμάτευσης ή εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών..."
Read more...

Θα χρεωθεί ο Γ.Ραγκούσης τη...Βάνα; - Με παραιτήσεις απειλούν στη Β' Πειραιά!

Η Βάνα Μπάρμπα- μετά τον...Ψινάκη και το ΛΑΟΣ - κάνει ανω κάτω το ΠΑΣΟΚ και την Β' Πειραιά αφού απειλούν με παραιτήσεις τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που αντιδρούν σφόδρα στο life style και το Glamorous στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.
Την πρόθεση επιλογής χρεώνεται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης - και τις σχετικές διαρροές σε ορισμένες εφημερίδες - και ήδη προκαλεί την οργή εναντίον του στη Β'Πειραια την οποία ΔΕΝ ρώτησε κανείς.
Λέτε να το αποτολμήσει;
Πάντως...

...εμείς θα παρακολουθήσουμε το θέμα γιατι τον τελικό λόγο έχει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και φυσικά αποτελεί το πρώτο μείζον προεκλογικό "πρόβλημα" στο ΠΑΣΟΚ, εαν φυσικά ορισμένοι εμμείνουν σε τέτοιες "δημοκρατικές" και "λαιφστιλίστικες" λειτουργίες και επιλογές.

http://orfni.blogspot.com/2009/09/blog-post_2917.html

Read more...

Μην ξεχνάμε και το Βατοπέδι...


Το επαναφέρουν οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
.
Μπορεί η Βουλή να έκλεισε για τις εκλογές αλλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Δριβελέγκας Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Παπαγεωργίου και Χρύσα Αράπογλου επαναφέρουν το θέμα της Μονής Βατοπεδίου και καταγγέλουν ότι η κυβέρνηση "ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ", μέσω νέας συμφωνίας ανταλλαγής, ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, κατά τις οποίες θα επιστραφούν στη Μονή Βατοπεδίου ακόμα και τα 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί από τις αρμόδιες αρχές!.."
Αναλυτικά, οι βουλευτές τονίζουν:

Για τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: "Κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και σε επιβεβαίωση της ύπαρξης Κυβερνητικού συντονισμού συγκάλυψης και στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης Καραμνλή, αναπάντητη παραμένει ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που αποκαλύπτει έγγραφα και μεθοδεύσεις κατά τις οποίες Η ΔΗΘΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ φέρεται να ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ", μέσω νέας συμφωνίας ανταλλαγής, ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, κατά τις οποίες θα επιστραφούν στη Μονή Βατοπεδίου ακόμα και τα 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί από τις αρμόδιες αρχές! ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙΣΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝΤΩΝ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΥΜΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ, ενώ προειδοποεί ότι Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ των δυσμενών Υπουργικών αποφάσεων και επανεξέτασης των γνωμοδοτήσεων, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ FORA!
Με την υπ΄αριθμ. 1968/102/13-7-09 ερώτησή μας στη Βουλή ζητήσαμε απαντήσεις για συγκεκριμένα έγγραφα, μεταξύ Υπουργού, Υφυπουργού Οικονομικών, ΚΕΔ και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αποκάλυπταν πως η δήθεν εξαπατηθείσα Κυβέρνηση με τους εξαπατήσαντες και σήμερα ποινικά ελεγχόμενους ως ύποπτους για συμμετοχή στις προηγούμενες μεθοδεύσεις των ανταλλαγών, δρομολόγησε νέες ύποπτες και αμαρτωλές συναλλαγές στο σκάνδαλο Βατοπεδίου κατ΄ εντολή της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου! Πολιτικές ηγεσίες και διορισμένες από την Κυβέρνηση Καραμανλή Διοικήσεις εξακολουθούσαν στα έγγραφά τους αυτά, εν έτει 2009, να αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία ως περιουσία της Μονής και έκαναν λόγο για επιστροφή στην Μονή των 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί από τις Αρχές, προκειμένου η Μονή να επιστρέψει στο Δημόσιο αυτά που ούτως ή άλλως του ανήκουν! Οι ερωτώντες Υπουργοί παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής δεν έδωσαν ΠΟΤΕ απάντηση σε μία μεθόδευση που αποτελεί ουσιαστικά επανάληψη του ίδιου σκανδάλου σε πιο ζημιογόνα έκδοση. .Διότι, όπως προειδοποιεί η εισήγηση της μειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυτή τη φορά η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και σε διεθνή fora με τα νομικά επιχειρήματα που απλόχερα χαρίζουν στη Μονή οι πρόσφατες Κυβερνητικές μεθοδεύσεις και η Κυβερνητική παράλειψή της να καταργήσει τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις με τις οποίες υλοποιήθηκε το μείζον αυτό Κυβερνητικό σκάνδαλο.
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΜΑ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ....
Στην παραπάνω ερώτησή μας είχαμε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις μας για την ύποπτη αδράνεια της Κυβέρνησης, η οποία δημιουργεί σκόπιμα θολό τοπία ως προς την νομική κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των επίμαχων ακινήτων, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Βατοπεδίου, αφού:
(α) Άφησε προκλητικά αναξιοποίητη την υπ' αριθμ. 87/2008 απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, της απόφασης δηλαδή της δίκης του 2003 που από τότε δικαίωνε το Ελληνικό Δημόσιο και που είχε καταργηθεί ανεξήγητα και παράνομα με απόφαση του τότε αρμοδίου Υφυπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης Καραμανλή.
(β) δεν μερίμνησε για την επαναξέταση των δυσμενών για το συμφέρον του Δημοσίου γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ διατήρησε σε ισχύ σε όλες τις Υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες υλοποιήθηκαν οι οργιώδεις ανταλλαγές και αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα ακυρότητας των παράνομων συμβολαίων με τα οποία εκχωρήθηκαν χαριστικά στη Μονή και σε εταιρείες που συνδέονται με αυτήν ακίνητα φιλέτα τεράστιας αξίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΗΛΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΚΤΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ
Στην ίδια ερώτησή μας ζητήσαμε από τις συνερωτώμενες πολιτικές ηγεσίες να δικαιολογήσουν το φαινόμενο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και εν πλήρει γνώσει του σημερινού Υπουργού Οικονομικών, η Διοίκηση της ΚΕΔ να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ίδιο το Υπουργείο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μελετώντας τις προτάσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για τρίτη κατά σειρά ανταλλαγή εν μέσω της ποινικής διερεύνησης του σκανδάλου!
Θέσαμε δε υπόψη των ερωτώντων το πρωτοφανές περιεχόμενο της υπ' αριθμ. 1846/441/19-2-9 επιστολής του τότε Προέδρου της ΚΕΔ κ. Γκράτζιου προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που κοινοποιείται στους κ.κ. Υπουργούς Παπαθανασίου και Μπέζα και φέρει τον τίτλο "Διαβίβαση στοιχείων επί των προτάσεων Ι.Μ.Μ.", στην οποία:
• τα ΔΗΜΟΣΙΑ ακίνητα ΦΙΛΕΤΑ που χαριστικά και παράνομα εκχωρήθηκαν στην Μονή μέσω του οργίου ανταλλαγών αναφέρονται ως
"πρώην δημόσια ακίνητα, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα στην κυριότητα της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου"
• Ουσιαστικά δηλαδή η Κυβέρνηση Καραμανλή και τα όργανα αυτής επιμένουν αμετανόητα, ύποπτα και ανεξήγητα να αντιμετωπίζουν τις παράνομες ανταλλαγές ως δήθεν νόμιμες και τα ακίνητα του Δημοσίου ως δήθεν περιουσία της Μονής!
«Η Διοίκηση της ΚΕΔ γνωστοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών ότι βάσει Ειδικού Πληρεξουσίου η ΚΕΔ θα λειτουργεί πλέον ως πληρεξούσια της Μονής Βατοπεδίου!»
Μάλιστα, στην ερώτησή σας αναφέραμε το συγκεκριμένο από 16/4/09 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΣΚ, το περιεχόμενο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αποδεκτό, και τονίσαμε ότι, μεταξύ άλλων:
• παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στην παράνομη φύση των ανταλλαγών ή έστω στην δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης.
• δέχεται ως προϋπόθεση της επιστροφής των ακινήτων στο Ολυμπιακό χωριό την αποδέσμευση των διαβόητων 41 εκ ευρώ που εισέπραξε η Μονή από την πώλησή τους, ποσό που έχει δεσμευθεί στα πλαίσια της δικαστικής και διοικητικής έρευνας!
Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΣ:
Η έγγραφη εισήγηση της μειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δυστυχώς, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο, την ανησυχία μας ότι η απροκάλυπτη και ύποπτη αυτή μεθόδευση της Κυβέρνησής σας, δημιουργεί θολό νομικό τοπίο στο θέμα των παράνομων ανταλλαγών, υπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα και ενισχύοντας την υπερασπιστική γραμμή των εμπλεκόμενων, τουλάχιστον αυτών που δεν επωφελήθηκαν από την εσπευσμένη παραγραφή Καραμανλή με το αιφνίδιο και πρωτοφανές κλείσιμο της Βουλής! Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω έγγραφες επισημάνσεις της μειοψηφίας, ότι:
• δημιουργείται επικίνδυνα θολό τοπίο, αφού δεν έγινε ο επιβεβλημένος προσδιορισμός των νομικών και πραγματικών δεδομένων που θεμελιώνουν την κυριότητα του δημοσίου επί των επίμαχων εκτάσεων, της έλλειψης κυριότητας της Ι.Μ. Βατοπεδίου, την ακυρότητα των ανταλλαγών και την ακυρότητα των περαιτέρω μεταβιβάσεων.
• η υιοθέτηση των προτάσεων της Μονής είναι εξόχως προβληματική για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου αφού:
«Η Ι. Μονή .... επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να διεκδικήσεις την κυριότητα των επίμαχων ακινήτων, ενέργεια στην οποία έχει ήδη προβεί. Έτσι πλήττει κατά καίριο τρόπο το δικαίωμα κυριότητας του Δημοσίου»
• Η αποδοχή των αιτημάτων της Μονής για την υλοποίηση και νέας αντίστροφής ανταλλαγής χωρίς να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα κυριότητας
«εντάσσει κατ΄ουσία τη δράση του Δημοσίου στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής της Ι. Μονής, των φυσικών προσώπων που την εκπροσωπούν και των δικαιοδόχων της, κατάσταση που δεν εναρμονίζεται προς την τακτική που οφείλει να ακολουθήσει το Δημόσιο για την προάσπιση των συμφερόντων του».
• Δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι από την μη κατάργηση των δυσμενών αποφάσεων και την μη επανεξέταση των δυσμενών γνωμοδοτήσεων, αφού
«όταν θα επέλθει η χρονική απόσταση από τα πρόσφατα γεγονότα ή όταν τα υπό κρίση ζητήματα εξετασθούν σε διεθνές forum, όπου οι ρυθμίσεις της εθνικής εννόμου τάξεως αποτελούν αντικείμενο αποδείξεως, η Ι.Μ. Βατοπεδίου καθώς και οι δικαιοδόχοι της θα έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν προς όφελός τους – ως αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών τους – τις δυσμενείς, για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού γνωμοδοτήσεις των συλλογικών οργάνων της Διοίκησης , εάν και εφόσον αυτές δεν επανεξετασθούν και δεν αναδειχθεί κατά καίριο τρόπο ο εσφαλμένος χαρακτήρας τους».
Θα αρκούσε η Κυβέρνηση σας να είχε αποδεχθεί την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταργηθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις απόφαση, να γίνουν όλα όσα ήταν αναγκαία για να αναδειχθεί με καίριο τρόπο ο εσφαλμένος χαρακτήρας τους και να εκλείψει η απευκταία προοπτική να συρθεί η χώρα μας σε διεθνή forα, όπως λχ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα μπορούσε να εμμείνει στην ακυρότητα των συμβολαίων ανταλλαγής που αναγνωρίζεται από τη νομική θεωρία, θα μπορούσε να εμμείνει στο περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. 87/2008 που δικαίωνε το Ελληνικό Δημόσιο (αυτή που είχε ενταφιαστεί με υπογραφή του κ. Δούκα!), θα μπορούσε να απέχει από οποιαδήποτε συναλλαγή με την Ι. Μονή Βατοπεδίου αν πρώτα η τελευταία δεν δήλωνε απερίφραστα, ότι αναγνωρίζει τα δικαιώματα κυριότητας του Δημοσίου και την έλλειψη δικής της κυριότητας επ’ αυτών! Αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Αντ’ αυτού, επιμένοντας να «χαιδεύει» τα συμφέροντα που εμπλέκονται στα σκάνδαλά της και προφανώς γνωρίζουν πολλά, η Κυβέρνηση Καραμανλή έπαιξε μέχρι τέλους το παιχνίδι της Μονής και των λοιπών εμπλεκομένων, με νέους Υπουργούς να διαδέχονται τους προκατόχους τους στο τίτλο των Βατοπεδινών...
Μετά τα παραπάνω καλείσθε:
Να τοποθετηθείτε στο σύνολο των ερωτημάτων της υπ΄αριθμ. 1968/102/13-7-09 ερώτησή μας, αλλά και στα σαφή επιχειρήματα της μειοψηφούσας εισήγησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποκαλύπτει την ύποπτη σύμπλευση της Κυβέρνησή σας με τα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο Βατοπεδίου συμφέροντα και τους μεγάλους κινδύνους που δημιουργεί η Κυβέρνησή σας μελλοντικά για την πατρίδα μας, ενισχύοντας το νομικό οπλοστάσιο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ακόμα και στο ενδεχόμενο προσφυγής της σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Μάρκος Μπόλαρης
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιάννης Δριβελέγκας
Γιώργος Πεταλωτής
Γιώργος Παπαγεωργίου
Χρύσα Αράπογλου
Read more...

Τώρα ή ποτέ για τον Παπανδρέου...


Θα καταφέρει να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ; Ή θα τον ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ; Ο ρόλος του στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και η κρίσιμη Β' Αθηνών με τον επίδοξο τηλεαστέρα

.
Από τον Χρήστο Λουτράδη
.
Ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι αυτή που διανύουμε και ολοκληρώνεται το σαββατοκύριακο με την παρουσία του Παπανδρέου στην ΔΕΘ.
Είναι η εβδομάδα που απαιτείται επιτέλους το ΠΑΣΟΚ να παρουσίασει ενα ολοκληρώμενο σχέδιο εξόδου απο την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Η εβδομάδα που ο ίδιος ο Παπανδρέου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αποβάλλει απο τον λόγο του ΠΑΣΟΚ τον τριτοκοσμικό λαικισμο που κυριαρχούσε τις προηγούμενες δεκαετίες . Ένας τριτοκοσμικός Λαικισμός που επέβαλλε στον εκάστοτε πρόεδρο του κινήματος να προσκυνάει τις κενολογίες των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που αμομυζούν τον κρατικό κορβανά επιβάλλοντας την ανικανότητα τους.
Και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοίχημα του Παπανδρέου να αποδέιξει ότι...

ειναι περισσότερο Παπανδρέου και λιγότερο ΠΑΣΟΚ. Να αποδείξει ότι στην ζυγαρία της επόμενης κυβέρνησης οι ακραίες φωνές που επέβαλλαν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κοινωνία συμπεριφορές υποκριτικές αλλά και ποινικά κολάσιμες θα αποτελούν παρελθόν.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω απο επίδοξους υποψηφίους στην Β Αθηνών που έκαναν καρίερα ''πανεπιστημιακή'' πάνω σε ανύπαρκτα ακαδημαικά ζητήματα και καρίερα πάνω σε λαικιστικές υστερίες πέρι εργασιας.Read more...

Αρκεί να είναι άξιοι και έντιμοι συμπολίτες μας κι όχι διάφορα "επώνυμα" νούμερα...Πιστεύουμε οτι ο Γιώργος Παπανδρέου, θα δείξει την ίδια "οικολογική" ευαισθησία και στη κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ.
Εννοούμε οτι ο Πρόεδρος του κόμματος που βρίσκεται μια ανάσα απο την διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα μπει στον πειρασμό να τοποθετήσει στις λίστες διάφορα "τοξικά" ονόματα της εγχώριας σώου μπιζ, απ αυτά που χρησιμοποιούν οι νταβατζήδες, για να ταίζουν με ηλιθιοδίνη τους πολίτες...Read more...

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΚΕΣ...


Γράφει η Ελιζαμπέττα Καζαλόττι
(από την Ελευθεροτυπία)

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής ατάκα των τελευταίων ημερών... Την ακούσαμε στην αρχή στους διαδρόμους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και περιστασιακά σε εκείνους της κυβερνητικής παράταξης και τώρα ψιθυρίζεται ακόμη και από πρώην θερμούς υποστηρικτές του «μύθου» Καραμανλή. Τα γεγονότα είναι... γνωστά. Αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να σταματήσει την αυτοκτονική πορεία μιας κυβέρνησης που ψυχορραγούσε σχεδόν από γεννησιμιού της, αφού, ήδη λίγους μήνες μετά από την επανεκλογή της, ταλαιπωριόταν από σκάνδαλα και ανικανότητες. Και αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, η άλλη, η πραγματικότητα δηλαδή, που κατά καιρούς παρουσίαζαν δημοσκοπήσεις, παπαγαλάκια της κυβέρνησης και ιπποκόμοι των ΜΜΕ, ειδικότερα των ηλεκτρονικών, ανήκε αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Τώρα, για τους πολλούς μοιάζει αυτονόητο... Ωστόσο, όπως και στο γνωστό παραμύθι του Χ.Κ. Αντερσεν, όπου ένας υπερφίαλος βασιλιάς, προκειμένου να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του πέφτει θύμα απατεώνων που του «ράβουν» ένα ανύπαρκτο κουστούμι, αρκετοί είναι ακόμη εκείνοι που διστάζουν να παραδεχτούν ότι ο βασιλιάς εμφανίζεται μπροστά τους εντελώς γυμνός.... Η αλήθεια είναι ότι αυλικοί και κόλακες υπήρχαν πάντα, όπως βέβαια και υπερφίαλοι βασιλιάδες και ηγέτες έτοιμοι να παρασυρθούν από αυτούς, με αποτέλεσμα στο παρελθόν να επιβραδύνθηκε πολλές φορές η ροή της Ιστορίας και να καθυστέρησε η πρόοδος. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο και εν μέρει κατανοητό κάτω από άλλες πολιτιστικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα μοιάζει αν μη τι άλλο αλλόκοτο, όπως απίθανο μοιάζει ότι ένας ολόκληρος λαός στις ημέρες μας μπορεί τόσο εύκολα να πέσει θύμα μιας χίμαιρας.
Και το λέμε αυτό διότι έχουμε την εντύπωση πως το γνωστό λαϊκό ρητό, που λέει ότι το πάθημα γίνεται μάθημα, δεν επιβεβαιώνεται πάντα στη χώρα μας και ορισμένοι συνηθίζουν να επιμένουν... ελληνικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που στην ομιλία του στη ΔΕΘ επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα, αντέγραψε δηλαδή τάλε κουάλε ένα πρόγραμμα που έμεινε ανεφάρμοστο κοντά 6 χρόνια, ζήτησε επίσης ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και εισέπραξε για το θράσος του θερμά χειροκροτήματα από τους «αυλικούς» του. Ελληνικά επιμένουν επίσης και ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναδεικνύουν ακόμη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή... Είναι σαφές ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας και ότι, όπως και οι αυλικοί και οι υπήκοοι στο παραμύθι του Χ.Κ. Αντερσεν, διστάζουμε να παραδεχτούμε την ανοησία μας...
Αυλικοί και κόλακες, βέβαια, δεν δρουν μόνο στη σημερινή κυβερνητική παράταξη... Εξαιρετικά προσεκτικός οφείλει λοιπόν να είναι όποιος πάρει το σκήπτρο από τον Κ. Καραμανλή. Επιρρεπείς είναι οι ηγέτες στην παραπλάνηση και υπαρκτός ο κίνδυνος να παρασυρθεί ο Γ. Παπανδρέου από αισιόδοξες και σαγηνευτικές σειρήνες. Πιο συγκεκριμένα, είναι γνωστόν ότι ο δρόμος της επόμενης κυβέρνησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού μπροστά της θα βρει τα ίδια αδιέξοδα που ταλαιπώρησαν την προηγούμενη. Θα παραλάβει δηλαδή άδεια ταμεία και μία χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σοβαρότητα χρειάζεται, λοιπόν, και επίγνωση των κινδύνων. Στην αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανόν πολύ γρήγορα να αποδειχτεί και ο επόμενος βασιλιάς γυμνός...

fimotro.

Read more...

Η προεκλογική κίνηση της ημέρας

Η 2η προεκλογική ημέρα βρίσκει τον Πρωθυπουργό να έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Γ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, την Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη Δράμα

Δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ διατηρεί το προβάδισμα έως και 6,1% ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία πέρασε μπροστά ο Γ. Παπανδρέου


Συνεργασία με τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Σιούφα θα έχει στις 12:30 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στις 3 συνεδριάζει το διαγραμματειακό συντονιστικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 14:00 με τον διοικητή της τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και στις 19:30 θα μιλήσει στην Αλεξανδρούπολη.

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα. Στις 17.30 θα συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της Ασσήρου και στις 20.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή που πραγματοποιείται στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Στη Δράμα περιοδεύει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 14.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ ενώ στις 20.00 θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.


Στις 14.00 συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές προκειμένου να καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
nooz.gr

Read more...

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Ακης Τσοχατζόπουλος


Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος. «Θεωρώ πρώτη μου ευθύνη να υπερασπιστώ τη νέα μεγάλη νίκη και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προσωπική μου αξιοπρέπεια», τονίζει ο κ. Τσοχατζόπουλος

Αναλυτικά η ανακοίνωση Τσοζατζόπουλου

« - Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλο το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής να με προτείνει ομόφωνα ως υποψήφιο βουλευτή στις ερχόμενες εκλογές.

- Αναγκάζομαι όμως, -παρόλο που τη θεώρησα αυτονόητη προσωπική μου υποχρέωση-, να μην αποδεχθώ την τιμητική αυτή πρόταση. Διαπιστώνουμε όλοι μας τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας, ότι ενώ φουντώνει καθημερινά το κλίμα συμμετοχής, δράσης και αγώνα των μελών, των φίλων και του λαού μας, εμφανίστηκε και πάλι,- ύπουλα και απρόσωπα, όπως το 2007-, το διχαστικό φαινόμενο συκοφάντησης και αμφισβήτησης στελεχών.

- Η αβεβαιότητα ή ακόμα και η καθυστέρηση τόσο της άμεσης πολιτικής καταδίκης των φαινομένων αυτών, όσο και της πολιτικής στήριξης των στελεχών μας από το κόμμα, δημιουργούν τον κίνδυνο, με απολίτικες συγκρούσεις εσωτερικά, να υπονομευθεί τελικά η ισχυρή ενότητα και πάλη του ΠΑΣΟΚ και του λαού της Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη νίκη. Για αυτό δεν μου επιτρέπεται με τη συμμετοχή μου να νομιμοποιήσω τέτοια εξέλιξη.

- Εξ άλλου στην πορεία 35 χρόνων συμμετοχής μου στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ ,-ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές,1996, 2004 και 2007, όπου κρίθηκε η ενότητα και η προοπτική του-, ουδέποτε η συμβολή μου, όπως όλοι γνωρίζουν, είχε σχέση με λογικές διαπραγμάτευσης ή εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών.


-Θεωρώ πρώτη μου ευθύνη να υπερασπιστώ τη νέα μεγάλη νίκη και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Για αυτό δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

-Συνεχίζω βέβαια σταθερά, στην πρώτη γραμμή, -όπως προχθές με το κοινωνικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη-, σε συστράτευση, συμπόρευση και συμμετοχή στη βάση, με τις κοινωνικές, κομματικές και λαϊκές δυνάμεις, τους πολίτες και τα κινήματα, δυναμώνοντας έτσι τη φωνή και την παρέμβασή τους. Δυνατό «όπλο» λαϊκής στήριξης στη νέα εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.»
nooz.gr


Read more...

Μισθοί και φόροι στην προεκλογική μάχη


Πώς απαντά το ΠαΣοΚ στη «συνταγή» Καραμανλή για την οικονομία- Νωρίς στην αντιπαράθεση τα προγράμματα για την οικονομία
Ζ. ΤΣΩΛΗΣ, ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ Οικονομική πολιτική με ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά περικοπές στις αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και στις υπερωρίες αντιπαραθέτει το ΠαΣοΚ στις θέσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για διετές «πάγωμα μισθών» στο Δημόσιο και τις περικοπές των αμοιβών υπουργών, των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αμοιβών των στελεχών του Δημοσίου που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 6.500 ευρώ.

Μετά την παρουσία του κ. Καραμανλή το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και τις θέσεις που διατύπωσε για την οικονομία, το ΠαΣοΚ άνοιξε χθες τα χαρτιά του για καίρια ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, τους μισθούς και τους φόρους, ανεβάζοντας νωρίς τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως προκύπτει από τις θέσεις που διατύπωσαν μετά την ομιλία Καραμανλή ο εκπρόσωπος και στελέχη του ΠαΣοΚ και παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά «Το Βήμα» φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές κυρίως στη φορολογική και στην αναπτυξιακή πολιτική και μόνο επί μέρους σημεία συμφωνίας στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.

Το ΠαΣοΚ έχει έτοιμο πρόγραμμα το οποίο αντιπαραθέτει στις θέσεις Καραμανλή όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αποτιμώνται αθροιστικά μόλις στα 500 εκατ. ευρώ και όταν μόνο το κόστος διεξαγωγής των εκλογών θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τη φορολογική πολιτική η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη διευκρίνισε με χθεσινές δηλώσεις της ότι η μεγάλη αλλαγή στη φορολογία θα είναι «η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας όπου θα μπαίνουν εισοδήματα από όλες τις πηγές: μισθωτή εργασία, μερίσματα, τόκοι κτλ.». Προσέθεσε ότι θα υπάρξει φορολογική ανακούφιση για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ αλλά επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σε δηλώσεις της προς «Το Βήμα» σημειώνει ότι ο κ. Καραμανλής «επανέλαβε εξαγγελίες χιλιοειπωμένες, τις οποίες πέντε χρόνια τώρα όχι μόνο δεν κατάφερε να υλοποιήσει αλλά υπονόμευσε με συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής» και τόνισε τα εξής:

1. Οι αναφορές του είναι εκτός αγοράς και εκτός κοινωνίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πιστωτική ασφυξία, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι διαρκώς αυξανόμενες στρατιές των ανέργων και οι μισθωτοί που στενάζουν από αυξημένο φορολογικό βάρος δεν βρίσκουν καμία απολύτως αξιόπιστη λύση στα όσα πρότεινε.

2. Το πάγωμα μισθών και συντάξεων και η πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων είναι πολιτική που θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, θα εντείνει τη δημοσιονομική εκτροπή και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. 3. Δεν μπορεί η ΝΔ να ευαγγελίζεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όταν πέντε χρόνια τώρα διέλυσε και κομματικοποίησε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα.

4. Δεν μπορεί να εξαγγέλλει μέτρα για περιορισμό της σπατάλης όταν τους τελευταίους μήνες, ακόμη και μετά την προκήρυξη των εκλογών, εκτυλίσσεται όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στο Δημόσιο.

Χθες ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις θέσεις Καραμανλή αναφέρθηκε σε «αμύθητα ποσά» που εισπράττουν τα golden boys του Δημοσίου. Δήλωσε ότι δεν διαφωνεί κανένας με τη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Καραμανλή για περικοπή των υπερωριών ή περικοπή των δαπανών για ταξίδια των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό από μόνο του θα λύσει το πρόβλημα του Δημοσίου, το οποίο έχει φορτωθεί με 100 δισ. ευρώ χρέος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι θα γίνουν περικοπές σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και στα νοσοκομεία, «όπου γίνεται πάρτι με τις προμήθειες».

Εξειδικεύοντας τις οικονομικές θέσεις η κυρία Κατσέλη δήλωσε ότι βασική αλλαγή στη φορολογία θα είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα εισοδημάτων όπου θα μπαίνουν εισοδήματα από όλες τις πηγές. Προσέθεσε δε ότι θα υπάρξει φορολογική ανακούφιση για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ με ταυτόχρονη επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Απαντώντας στην ερώτηση «νέοι φόροι θα υπάρξουν ή θα αυξηθούν οι πιο παλαιοί;» η κυρία Κατσέλη απάντησε ότι «οι τράπεζες πλήρωσαν το 2008 με φορολογικό συντελεστή 7,1% όταν ο εργαζόμενος με εισόδημα ως 30.000

ευρώ πλήρωνε με φορολογικό συντελεστή 27%».

Για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών μίλησε και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου αλλά, όπως διευκρινίστηκε, αυτό αφορά τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) που θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
tovima.gr
Read more...

«Ομάδα κρούσης» για την οικονομία συγκροτεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου


ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου στην παρουσία του στη ΔΕΘ και για τον σκοπό αυτόν έχουν επιστρατευθεί όλοι όσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν ιδέες, προτάσεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας και για την έξοδο από την κρίση. Η ανάλυση που υπάρχει στον τομέα Οικονομίας του κόμματος, την οποία συμμερίζονται και οι προσωπικότητες που εκλήθησαν να συνδράμουν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, είναι ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 8% και ότι δεν είναι κυκλικό. Δηλαδή δεν εξηγείται μόνο από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά είναι διαρθρωτικό και έχει διάρκεια στον χρόνο. Ετσι ο κ. Παπανδρέου έχει καλέσει προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας, ακόμη και ορισμένους που είχαν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα από την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας τη θετική έκπληξή τους.

Πρόκειται για τους καθηγητές Ι. Στουρνάρα (επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ), Ηρ. Πολεμαρχάκη (διατηρεί μακρά φιλία με την οικογένεια Παπανδρέου), Β. Ράπανο (πρόεδρος του ΟΠΕΚ), Γκίκα Χαρδούβελη, (πρώην σύμβουλος του κ. Κ. Σημίτη και του διοικητή της Εθνικής Θόδωρου Καρατζά και στέλεχος της Εurobank) και Κ. Παπαδόπουλο (συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών). Κάποιον ρόλο παίζει και ο κ. Μιχ. Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης ο κ. Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθυντής της Εurobank, και ο κ. Απ. Ταμβακάκης , ανώτατο στέλεχος του ομίλου Λάτση. Εσχάτως στους κύκλους του οικονομικού επιτελείου του ΠαΣοΚ ακούγεται πολύ και το όνομα του κ. Αιμ. Αυγουλέα, ενός αγνώστου στην Ελλάδα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος θεωρείται ειδήμων στα νομικά της οικονομίας των αγορών.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την Οικονομία κυρία Λούκα Κατσέλη διατηρεί πάντοτε τον ρόλο της και με το δικό της επιτελείο έχει προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση των θέσεων του ΠαΣοΚ για την οικονομία, για τη φορολογική πολιτική, για το φορολογικό σύστημα, για την πολιτική μείωσης των δημοσίων δαπανών και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε αντίστοιχη επεξεργασία των θέσεων του κόμματος στους τομείς της αρμοδιότητάς τους έχουν προχωρήσει ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου .

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε η ιδέα να προταθεί ένας σημαντικός ρόλος στον κ. Λουκά Παπαδήμο, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την περασμένη άνοιξη που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι κκ. Παπαδήμος και Παπανδρέου είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Εκτοτε υπήρξαν και άλλες επαφές και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία έγινε το καλοκαίρι πριν από τις ευρωεκλογές. Ωστόσο παραμένει άγνωστο τι συζητούν οι δύο άνδρες και το θέμα Παπαδήμου θεωρείται ειδικού χειρισμού. Πάντως ακόμη κι αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε κυβερνητικό ρόλο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται πολύτιμος και από τη θέση του συνδέσμου με το διεθνές οικονομικό σύστημα, το οποίοι γνωρίζει όσο λίγοι.
tovima.gr
Read more...

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 1,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σαφάρι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, με όπλα κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, μέχρι και ποινικές διώξεις, αρχίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ ήδη ο... προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τα έσοδα να εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση. Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα καλούνται οι έφοροι να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς είσπραξης των υπηρεσιών τους, βάζοντας στο στόχαστρο τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική ρύθμιση, η οποία έληξε στις 30/6/2009. Επίσης, καλούνται να «κυνηγήσουν» εκείνους που ενώ υπήχθησαν στη ρύθμιση δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων. Στο στόχαστρο υπολογίζεται ότι θα μπουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Στην πλειονότητά τους είναι μικροί οφειλέτες ποσών μέχρι 2.000 ευρώ. Συνολικά πάντως, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 20 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Για το 2009 ο στόχος του υπουργείου Οικονομίας ήταν να εισπραχθούν 1,8 δισ. ευρώ. Πριν οι έφοροι προχωρήσουν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή στην κατάσχεση, στον πλειστηριασμό ή στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των οφειλετών, θα τους ενημερώνουν γραπτώς. Θα τους παρέχουν έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, μια τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, η εγκύκλιος δίνει τις εξής οδηγίες στους εφόρους: 1Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων, αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας. 2Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται εις βάρος ακινήτου ελευθέρου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής. 3Το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (δεδομένου ότι ο στόχος είναι η άμεση είσπραξη). 4Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα, γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής. 5Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) επιλέγεται η κατάσχεση των απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). 6Στους κατ΄ επανάληψιν μη συνεπείς οφειλέτες μπορεί να περιλαμβάνονται, μεταξύ των μέτρων είσπραξης, η κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων.
fimotro


Read more...

ΤΗΝ... ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΕ;


"Την... σκαπουλάρω. Θα είμαι μέσα στα ψηφοδέλτια", έλεγε πριν από λίγο ο Πέτρος Δούκας στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Νίκης. Θα δείξει. Φαίνεται πάντως ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον Καραμανλή να μην συμπεριλάβει όλους τους... Βατοπεδινούς δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro ο Καραμανλής δεν πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις ειδικά για τον Δούκα. Ούτε πρόκειται να τον πιέσει να παραιτηθεί. Το κρίσιμο 48ωρο είναι το Σαββατοκύριακο και αυτό γιατί τότε θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα όλα τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις και όταν ανακοινωθούν να μην έχουν συμπεριληφθεί οι λεγόμενοι "Βατοπεδινοί"!...

fimotro

Read more...

ΚΟΝΞΤΑ ΣΤΟΥΣ 151...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Εντονο προβληματισμό προκαλούν σε βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η απόφαση του κ. Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την πλευρά του απερχόμενου πλέον, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σαν «βόμβα» στη Ρηγίλλης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής εκλογικού... αγώνα. Δεν είναι παράξενο που -σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση- οι εξελίξεις στην Αριστερά επηρεάζουν τη ΝΔ. Αυτό συμβαίνει διότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναλύσει εδώ και καιρό τα δεδομένα που θα προκληθούν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέβει» στις εκλογές υπό την ηγεσία του κ. Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν κάνει, με απόντα τον κ. Αλ. Αλαβάνο από την εκλογική «μάχη» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του κ. Γ. Παπανδρέου και κατά συνέπεια του σεναρίου της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ χωρίς να απαιτούνται επαναληπτικές εκλογές ισχυροποιείται.
Στη ΝΔ ήθελαν -και δεν το έκρυβαν- τον κ. Αλ. Αλαβάνο στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκτιμούσαν βάσει των μετρήσεων ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Κεντροαριστερά και θα μπορούσε ο ίδιος -ως πρόσωπο- να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να διεμβολίσει τον Συνασπισμό.
Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι, παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλ. Αλαβάνος θα είχε τη δυνατότητα να συσπειρώσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος και οι απώλειες να ήταν σαφώς μικρότερες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταία διάστημα κανένα από τα στελέχη της ΝΔ δεν ενεπλάκη στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κορυφαίοι υπουργοί και κατά το πρόσφατο παρελθόν -όταν μιλούσαν για τον κ. Αλ. Αλαβάνο- ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τώρα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ έχει γίνει ακόμη πιο «βαρύ», καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο του «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια ο φόβος να υπάρξουν μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ορατός.
Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν ότι η τακτική της πόλωσης του πολιτικού κλίματος προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΛΑΟΣ (προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές του κυβερνώντος κόμματος προς τον κ. Καρατζαφέρη) είναι μονόδρομος πια για τον κ. Κ. Καραμανλή.
fimotro.


Read more...

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Οι δημοσκοπήσεις της Ν.Δ. που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και όχι τόσο η απόφαση του αρχηγού να κόψει από τις λίστες όσους έβλαψαν το κόμμα, φαίνεται ότι θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων για τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Την αλλαγή του επικοινωνιακού επιτελείου αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ., που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή Την αλλαγή του επικοινωνιακού επιτελείου αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ., που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή Οπως κάθε κόμμα που χάνει την εξουσία έτσι και η Ν.Δ. έχει μια δυστοκία στην ανεύρεση νέων προσώπων. Φαίνεται να βρίσκει «μπετόν» στην κίνησή της να επιδιώξει μία μετεγγραφή από τον ΛΑΟΣ (ο Βορίδης που ακούστηκε το όνομά του γελάει) ώστε να ισοσκελίσει το καθημερινό «πηγαινέλα» πολιτευτών της Ν.Δ. στα γραφεία του Γ. Καρατζαφέρη.

Ο ΚουμουτσάκοςΑπό χθες η Ν.Δ. ξήλωσε και το επικοινωνιακό σύστημα Βαγγέλη Αντώναρου και Φεβρωνίας Πατριανάκου. Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ορίστηκε ο ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ενώ διακόπηκε και το μπρίφινγκ μέχρι να γίνουν οι αλλαγές.

Ο Αντώναρος όμως φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μια θέση στο Επικρατείας κάτω από τους Γ. Σουφλιά και Δ. Σιούφα. Παίζει επίσης το όνομα του διευθυντή της Ν.Δ. Μενέλαου Δασκαλάκη. Εφόσον το αποφασίσει, μία θέση έχει και η Μαριέττα Γιαννάκου αλλά ακόμη το σκέφτεται όπως είπε στην «Ε» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Σουφλιάς ξαναβγήκε μπροστά χθες για να απαντήσει σε όσους αναρωτιούνται γιατί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ δεν τα πήρε η κυβέρνηση πριν. «Η απάντηση είναι πάρθηκαν μέτρα, έγινε σημαντικό έργο από την κυβέρνηση και θετικά βήματα, αλλά όπως όλες οι χώρες με τη διεθνή οικονομική κρίση παίρνουν διάφορα μέτρα, όσα είναι αναγκαία, έτσι και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παίρνει επιπλέον μέτρα» είπε. «Υπάρχει ένα άλλο ερώτημα. Είναι αναγκαία τα μέτρα; Θεωρώ ότι σχεδόν όλοι δέχονται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία».

Αυτοί που φεύγουν

Μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις του Μ. Λιάπη που ήταν αμφίβολη η επανεκλογή του στη Β' Αθήνας, του Γ. Βουλγαράκη που πήρε το τελεσίγραφο από το Μαξίμου ότι είναι κομμένος και του Αριστοτέλη Παυλίδη που επίσης είναι κομμένος αλλά αρνείται να κάνει δήλωση, την απόφασή της να μην είναι ξανά υποψήφια ανακοίνωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, 75 χρόνων. Συμπλήρωσε 28 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Βουλή.

«Αισθάνομαι ότι ήλθε η ώρα να διευκολύνω την ανανέωση της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.» ανέφερε σε επιστολή της στον Κ. Καραμανλή. Εκείνος την ευχαρίστησε πλέκοντας το εγκώμιό της και χαρακτήρισε αυτήν την εκλογική μάχη ως την «κρισιμότερη μετά τη Μεταπολίτευση».

Τα νέα πρόσωπα

Στα νέα πρόσωπα είναι η δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ που κατεβαίνει στην Α' Αθήνας όπως και ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας. Οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι εκείνη που σαρώνει στις δημοσκοπήσεις (έρχεται τρίτη μετά την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο) είναι η κόρη του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Αλεξία Εβερτ. Η υποψηφιότητά της όμως θα εξαρτηθεί από το αν ο Εβερτ επιμείνει να κρατήσει τη θέση του στο Επικρατείας και αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο γαμπρός του Πέτρος Δούκας.

Η συνταγή που ακολουθεί η Ρηγίλλης είναι ότι αν ένας βουλευτής δεν εκλέγεται και ήταν και αντάρτης για παράδειγμα, θα μείνει εκτός. «Και θα σταλεί το μήνυμα ότι τιμωρείται η αντικομματική συμπεριφορά γιατί πριονίζει το κόμμα και δεν θα πάθει μεγάλη ζημιά η Ν.Δ., αφού η εκλογική του βάση είναι περιορισμένη» είπε κομματικό στέλεχος.

Ο Σ. Τσιτουρίδης (ομόλογα και εσωκομματική κριτική), ο Θ. Γιαννόπουλος (αντάρτης), ο Β. Μαγγίνας (υποθέσεις ανασφάλιστων Ινδών και βίλας με άδεια αναψυκτηρίου), ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ακριβά υπουργικά ταξίδια) και ο Λ. Ζαγορίτης (τον κατηγορούσαν για την ήττα) εμφανίζονταν να έχουν πρόβλημα επανεκλογής πριν από την κήρυξη των πρόωρων εκλογών. Στις νέες μετρήσεις που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες θα κριθεί το μέλλον πολλών στελεχών. Στα Δωδεκάνησα ερώτημα υπάρχει και για τον συνυποψήφιο του Παυλίδη Α. Καραμάριο (έκανε κίνηση με βουλευτές να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους και τους σταμάτησε ο Αγγέλου).
korai@enet.gr
enet.gr
Read more...

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΦΙΚΤΗ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΗ Το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Στην κόψη της αυτοδυναμίας κινείται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τους υπολογισμούς των εκλογικών αναλυτών, και αυτό το στοιχείο είναι που θα καθορίσει την τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων μέχρι την ημέρα της κάλπης.

Η αυτοδυναμία αποτελεί στοίχημα και για τα δύο. Αρνητικό για τη Ν.Δ. και θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Καραμανλής θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αυτοδυναμία του αντιπάλου του, με στόχο να παραμείνει ο ίδιος και η Ν.Δ. στο εκλογικό παιχνίδι. Και ο Γιώργος Παπανδρέου να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις 4 Οκτωβρίου, ώστε να αποφύγει την περιπέτεια είτε της αναζήτησης κυβερνητικών συμμάχων είτε της εκ νέου προσφυγής σε εκλογές.

Δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αυτοδυναμία «παίζεται», ενώ η τρίτη την εμφανίζει σχεδόν σίγουρη. Και οι τρεις δείχνουν ότι και η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική (μόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται κάτω από το όριο εισόδου τού 3%) και, αν αυτό επαληθευτεί από την κάλπη, το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί υψηλότερο ποσοστό για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Από 5,4% έως 6,1%

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Αντέννα, δίνει στο ΠΑΣΟΚ το υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό του (35,7%) και στη Ν.Δ. 29,6%. Μάλιστα, η εκτίμηση που κάνει ο αναλυτής της εταιρείας, με βάση τα σημερινά στοιχεία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγγίξει το 43% και θα έχει 156 έδρες στη Βουλή, δηλαδή άνετη αυτοδυναμία.

Η δημοσκόπηση της GPO για το Μέγκα δείχνει τη διαφορά των δύο κομμάτων στο 5,5% (ΠΑΣΟΚ 32%, Ν.Δ. 26,5%) και, για πρώτη φορά, τον Γιώργο Παπανδρέου να προηγείται του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (Παπανδρέου 36%, Καραμανλής 35,5%).

Την ίδια περίπου διαφορά (5,4%) δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τον «Real FM», ενώ η προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, πριν από τρεις ημέρες, έδειξε διαφορά 6%. Οι αναλυτές των εταιρειών αυτών κατέληξαν στην εκτίμηση ότι, με βάση τη σημερινή εικόνα, το ΠΑΣΟΚ αγγίζει την αυτοδυναμία, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα για την επίτευξή της.

Τρία κριτήρια

Καθοριστικά για την επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας θεωρούνται τρία στοιχεία:

* Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., η οποία εμφανίζεται αυτή τη στιγμή χαμηλή σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενδεχόμενη αδυναμία της ηγεσίας της να τους συσπειρώσει, μπορεί να οδηγήσει σημαντική μερίδα τους στο ΠΑΣΟΚ και το ποσοστό του σε τέτοιο ύψος που να του δίνει την αυτοδυναμία.

* Οι εξελίξεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενδεχόμενη συνέχιση της αναταραχής μπορεί να δυσκολέψει την είσοδό του στη Βουλή. Με το κόμμα αυτό εκτός Βουλής, διευκολύνεται η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

* Το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων. Αν το κόμμα αυτό καταφέρει να περάσει το 3%, οπότε στη Βουλή θα αντιπροσωπεύονται έξι κόμματα, τότε η αυτοδυναμία θεωρείται πολύ δύσκολη έως αδύνατη.*

enet.gr


Read more...

Καταιγίδα υποψηφιοτήτων για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ Ο χάρτης των υποψηφιοτήτων λίγα 24ωρα πριν από την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Θανάσης Σαμαράς, Γιώργος Κυρούσης, Ματίνα Ηρειώτου, Γιώργος Χάτσιος, Γιώργος Βουνάτσος, Γιώργος Παλαμιώτης, Γιώργος Κώνστας, Δάμων Δαμιανός

Μανώλης  Σκουλάκης
Νέα πρόσωπα, αλλά και ηχηρές αποχωρήσεις χαρακτηρίζουν τα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων που βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για την οριστικοποίησή τους. Εκτός από τους νυν εκλεγμένους βουλευτές που στη συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι ξανά υποψήφιοι, το χρηματιστήριο των ονομάτων κάνει λίμιτ απ. Στο ΠΑΣΟΚ έχει λήξει η προθεσμία εκδήλωσης επιθυμίας και υποβολής αιτήσεων πιθανών υποψηφιοτήτων, ενώ στη Ν.Δ. η μη συμμετοχή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στελεχών της που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα ανακατεύει την τράπουλα των ψηφοδελτίων σε πολλές περιφέρειες.

Ο χάρτης των υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες πριν από την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων, διαμορφώνεται ως εξής στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας: Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτός από τους νυν βουλευτές, επιθυμία εκδήλωσαν οι πρώην υπουργοί Άκης Τσοχατζόπουλος και Σπύρος Βούγιας· ακόμη οι Γ. Παλάτος, Αρ. Αργυριάδης, Μαίρη Ακριβοπούλου, Κ. Αβραμίδης, Φ. Μπίμπασης, Αγγελική Τριαρίδου, Ν. Κριθαρίδης, Θ. Ρομπόπουλος, Γ. Κωνσταντίνου, Μαρία Βεζυργιανοπούλου, Γαρυφαλιά Παπαδοπούλου, Γ. Παπαϊωάννου, Ν. Σπιτάλας, Γ. Μαστορόπουλος, Δ. Καλπάκης, Γ. Ταχμετζίδης, Γ. Έξαρχος. Επίσης, παίζουν τα ονόματα των Μπ. Μπαρμπουνάκη, Ανδρέα Κατσαρού και Ν. Γιαννόπουλου.

Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτός από τους νυν βουλευτές Χάρη Τσιόκα και Βασίλη Γερανίδη, εκδήλωσαν ενδιαφέρον ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κίρκος, η Συλβάνα Καρασαββίδου ο Γ. Τουλουπίδης, ο Γ. Αρβανιτίδης, ο Γ. Μενδρινός, η Αναστασία Σάμου, ο Δ. Τσιαουσίδης και ο Ν. Νικόπουλος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
ΠΙΕΡΙΑ
Εκτός από το νυν βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη, υποψήφιοι ζητούν να είναι ο πρώην βουλευτής Θ. Παπαγεωργίου, ο Γρ. Παπαχρήστος και οι Αλ. Οφίδης, Θ. Καλαμπάκας, Ηλ. Τσιτλακίδης, Μαρία Μίχου, Κ. Καμάκας, Θ. Παυλίδης και Δ. Γκελντής. ΠΕΛΛΑ
Μαζί με τη νυν βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη ζητούν να συμμετάσχουν στις εκλογές ο Ηλ. Θεοδωρίδης, ο πρώην υπουργός Γ. Πασχαλίδης (που έχασε τη βουλευτική έδρα στις εκλογές του 2007) ο Γ. Σιόντρας, ο Χρ. Χατζηαντωνίου, ο Σ. Κεχαγιάς, Τ. Δίου και οι Β. Γιουματζίδης, Ν. Αμπεριάδης, Δ. Βάλτσης, Σ. Δραγούμης, Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Θ. Μουμτζίδης, Γ. Ταταράκης, Χ. Παυλίδης, Στέλλα Φωτοπούλου και Αθ. Χατζηδημητρίου.

ΚΙΛΚΙΣ
Μαζί με τον βουλευτή Γ. Φλωρίδη, κατέρχονται οι Θ. Παραστατίδης, Γ. Φραγκίδης, Δ. Μουζούρης και Μαρία Αμανατίδου.

ΗΜΑΘΙΑ
Εκτός από το νυν βουλευτή Αν. Σιδηρόπουλο ζήτησαν να κατέλθουν οι Αθ. Γικόνογλου, Δ. Ταχματζίδης, Αν Βλαζάκης, Δ. Μούρνος και οι Άγγ. Τόλκας, Αντ. Χαρίσης, Αντ. Μαρκούλης και Θούλη Σιδηροπούλου. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εκτός από τον βουλευτή Γιάννη Δριβελάγκα, αιτήσεις υπέβαλαν ο Αργύρης Λαφαζάνης, ο Ν. Βασιλάκης, ο Ζ. Σακελλάρης και οι Γ. Μουτάφης, Αθ. Πράτσας, Άννα Κατσαρού, Π. Δροσινάκης, Γ. Γκαβός και Ελένη Τριανταφύλλου.

ΣΕΡΡΕΣ
Μαζί με τους νυν βουλευτές Μ. Μπόλαρη και Στ. Κουτμερίδη παίζουν τα ονόματα των Ευαγγελίας Τσαμπάζη, Άρη Μουσιώνη. Ακόμη των Δ. Μπαλακτσή, Δ. Κολιτζίκη, Ευ. Καλαθά, Ηλ. Ακριτίδη, Γρ. Ζαρωτιάδη, Θ. Σιαμπίρη και Γ. Πέτκογλου.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εκτός από τον Φ. Πετσάλνικο «παίζουν» οι Κατερίνα Κράγια, Γ. Γκόγκας, Αλεξάνδρα Λυγούρα, Χρ. Κοβατσιάδης, και Ηλ. Τσίπος.

ΚΟΖΑΝΗ
Μαζί με τους νυν βουλευτές Αλ. Αθανασιάδη και Γ. Βλατή, υποψήφιοι θα είναι ο επί σειράν ετών δήμαρχος Κοζάνης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, οι Λ. Λωτίδης και Ρ. Κοκελίδης, ο Γ. Ανδρεάδης και οι Αναστασία Μπούρτζου, Ελισάβετ Σπόντη, Γ. Παπαϊορδανίδης, Ελένη Κοϊτζίδου, Β. Κωνσταντόπουλος, Γ. Καλιανίδης και Β. Μίχος.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Κατέθεσαν υποψηφιότητες οι πρώην βουλευτές Λ. Τζιόλας και Κ. Ταταρίδης, ο Αθ. Ζιώγας και οι Γ. Τούλας, Μαρία Παπαγεωργίου, Ευ. Σχοινάς, Αθ. Χατάβας και Δ. Ψευτόγκας.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Στη Φλώρινα μαζί με τον Γιώργο Λιάνη, οι Ολυμπία Μούσιου- Μυλωνά, Γιάννης Στρατάκης, Θόδωρος Σουμπάσης, Νίκος Σαμαράς και Κώστας Χαραλαμπίδης.

ΔΡΑΜΑ
Εκτός από τον βουλευτή Χρ. Αηδόνη θέση διεκδικούν οι Γρ. Μιχαηλίδης, Ηλ. Κοτσαηλίδης, Γ. Ξανθόπουλος, Χαρά Κεφαλίδου (αντινομάρχης Αθηναίων), Γ. Καστρίτης. ΚΑΒΑΛΑ
Εκτός από τον βουλευτή Μ. Τιμοσίδη θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν οι Απ. Αγελαράκης, Γ. Μούτλιας, Λ. Κοταΐδης, Πόπη Γερακούδη, Σάββας Εμινίδης, Σάββας Εμφιετζής, Μάκης Γκεβρεκάκης, Γιώτα Τσαρδακλή, Μαρίζα Τσακαλέρου και ο υποψήφιος νομάρχης Δημήτρης Παπουτσής.

ΞΑΝΘΗ
Οι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Π. Σγουρίδης. Επίσης θέση διεκδικούν οι Γ. Χουλιάρας, Σ. Ξυνίδης, Τρ. Παπαδόπουλος, Γεωργία Μιχαηλίδου.

ΡΟΔΟΠΗ
Οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Γ. Πεταλωτής. Ακούγονται και τα ονόματα της Χρύσας Μανωλιά (πρώην βουλευτής), Κότζα Μουμίν Ριτβάν και Στ. Τζανίδη.

ΕΒΡΟΣ
Εκτός από τον βουλευτή Γιώργο Ντόλιο και τον πρώην βουλευτή Απ. Φωτιάδη θέση διεκδικούν οι Όλγα Ρενταρή, Ζ. Μραγκοζούδης, Ελένη Τσιαούση, Παναγιώτης Ζαπάρτας, Απ. Αλιμούδης, Στ. Βαβίας, Ηλ. Γκούγκης, Δ. Λαζόπουλος, Π. Μπιτσακίδης, Γ. Παντελίδης, Γ. Παπαδόπουλος, Θ. Σταματόπουλος και Ν. Τζανίδης.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Εκτός από τη βουλευτή Τόνια Αντωνίου (φωτό) που διεκδικεί για τρίτη φορά την πρωτιάθέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν ο Ν. Τσώνης, ο Θ. Στάικος, η πρώην ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή και οι Δ. Αλαμπάνος, Ν. Μαριάς, Δ. Δροσογιάννης (γιος του αείμνηστου Αντώνη Δροσογιάννη), Κρητικός, Ηλ. Αποστολάκης, Δ. Κυριόπουλος. Έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και οι Κ. Παταριάς, Β. Πασλής, Φ. Καποτέλης, Γ. Γέμελος, Λ. Μολιώτης.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Εκτός από τον βουλευτή Β. Τόγια, σίγουρες θεωρούνται η Βασιλική Τσόνογλου και η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα και «παίζονται» οι Άρης Βαγιάκος, Κ. Γκιζήμης, Γεωργίου, Β. Παπαθανασίου, Γ. Μουλκιώτης, Μ. Αγγέλου, Σ. Μαμής, Γ. Ζιώγας, Ν. Πίτσος, Καμούτσης και η κ. Τζανοπούλου.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Θ. Μωραΐτης, Ανδ. Μακρυπίδης, Σοφία Γιαννακά (φωτό), αλλά παραμένει ερωτηματικό η υποψηφιότητα του Χρ. Βερελή. Θέση διεκδικούν ξανά οι Β. Αντωνόπουλος και Ζέφη Δημαδάμα, και νέοι υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι Α. Τουρουνίδης και Ν. Μπασαγιάννης.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Εκτός από τον νυν βουλευτή κ. Καρανίκα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Γ. Λάγαρης, Ν. Γεωργανλής, Αγγελική Σκονίδα, Π. Κάππας και Β. Τσατσαράγκος.

ΦΩΚΙΔΑ
Η Αφροδίτη Παπαθανάση και ο Γ. Πίττας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Εκτός από τον νυν βουλευτή Γ. Μανιάτη, υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα φέρονται ο πρώην νομάρχης Τάσος Σαλεσιώτης (φωτό), η Σοφία Γκιόλα, ο Γ. Παραβάντης και ο Δ. Σιδέρης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιώργος Κανελλόπουλος (φωτό) κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία- εκτός από τον νυν βουλευτή Δημήτρη Κουσελά- ενώ υποψήφιοι φέρονται ακόμη η Νάντια Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννακόπουλου, ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού Θανάση Φιλιππόπουλου, ο Οδ. Βουδούρης και ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Χρήστος Μπούρας. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά επίσης μια νέα γυναίκα από την περιοχή της Καλαμάτας για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Εκτός από τον Δ. Ρέππα, ο γιατρός- ακτινολόγος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (φωτό) θα είναι εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδίαπρόκειται για ένα από τα νεώτερα στελέχη του κόμματος, καθώς είναι μόλις 34 ετών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Πιθανές είναι οι υποψηφιότητες της παιδιάτρου Γεωργίας Παναγοπούλου, του Γ. Παπαηλιού και του Β. Γιαννακούρα.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Εκτός από τον νυν βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο, θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν οι Βαρβάρα Αλοίμονου (δικηγόρος), Μανώλης Αντωνάκος (γ.γ. της Νομαρχίας Πειραιά), Βασίλης Καράμπελας (ιδιωτικός υπάλληλος), Κατερίνα Πριστάκη (δικηγόρος, υποψήφια και το 2007), Βασίλης Πουλικάκος (καθηγητής ΤΕΙ, υποψήφιος και το 2007), Σταύρος Τσαρούχας (δάσκαλος).

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Εκτός από τον βουλευτή Πάνο Μπεγλίτη (φωτό), υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Αγγ. Μανωλάκος, η Κατερίνα Φαρμάκη (μηχανικός), ο Τ. Χωρέμης και η Μαρία Λιακοπούλου.

ΗΛΕΙΑ
Εκτός από τους βουλευτές Γ. Κουτσούκο και Μιχάλη Κατρίνη (φωτό) θέση διεκδικούν οι Δ. Γεωργακόπουλος, Π. Αντωνακόπουλος, αλλά και ο Δημ. Μητρόπουλος. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της αντιδημάρχου Αμαλιάδας Νίκης Κοκκαλιάρη και της Θεώνης Γεωργοπούλου.

ΑΧΑΪΑ
Εκτός από τους βουλευτές Απ. Κατσιφάρα, Μ. Βέρρα, Κ. Σπηλιώπουλο και της Μαρίας Θωμά, που είχε μεν εκλεγεί αλλά έχασε τη θέση της από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, θέση διεκδικούν ο Γ. Θωμάς, ο Παν. Παπαγιαβής (οδοντίατρος), η Μαρία Κυριακοπούλου. Ακούγονται επίσης ο Γ. Κουτρουμάνης (πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) (φωτό), η γιατρός από την Αιγιαλεία Μαρία Τσουκαλά. Στις υποψηφιότητες παίζουν και τα ονόματα των Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλου και Γ. Αθανασόπουλου, της Δήμητρας Μπάστα, του Γ. Καρβουνιάρη και των Τρ. Μασμανίδη και Μαρίας Κακαβάνη.

ΗΠΕΙΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Θέση δίπλα στους δύο βουλευτές Β. Αργύρη (φωτό) και Μ. Παντούλα διεκδικούν οι: Β. Τζουμάκας, Θ. Οικονόμου, Ν. Ζαρμπαλάς, Π. Λαρδάς, Ιουλία Μαρκούλα, Μαργαρίτα Κιτσανού, Δήμητρα Ρογκότη, Κλεοπάτρα Κουρμαντζή. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Δ. Τσόλκα, Φ. Τσουμάνη και Ρόης Ζηκίδου.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Στη μονοεδρική της Θεσπρωτίας, εκλέχθηκε τις δύο τελευταίες φορές ο σημερινος υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. Ο καρδιολόγος Χρήστος Κατσούρας κατεβαίνει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Εκτός από τον νυν βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο (φωτό) κατέρχεται ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης.

ΑΡΤΑ
Στον νομό Άρτας εκλέγονται τρεις βουλευτές. Το 2007 με τη Ν.Δ. είχε εκλεγεί ο νυν υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Κώστας Παπασιώζος. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται με τον Δημήτρη Τσιρώνη. Τα ίδια πρόσωπα αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές και αυτής της αναμέτρησης.

ΙΟΝΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκτός από τον βουλευτή Δημ. Βαρβαρίγο θέση διεκδικούν στο ψηφοδέλτιο η Μαρία Κλαυδιανού (δικηγόρος), ο συνδικαλιστής του ΟΤΕ Σπ. Βισβάρδης, οι Δ. Κοντόπουλος και Γ. Αγαλιανός.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν οι Σπύρος Μαργέλης, Βαγγέλης Γεωργάκης (οδοντίατρος), η Λιλή Καραβία και οι Καββαδάς και Δουβίτσας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Θέση διεκδικούν ο πρώην νομάρχης Μάκης Φόρτες, ο αντινομάρχης Σπ. Μοσχόπουλος και ο δημοσιογράφος Π. Σαμούρης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι νυν βουλευτές Βασίλης Έξαρχος, Έκτορας Νασιώκας και Φίλιππος Σαχινίδης. Δεν θα κατέλθει ο Φ. Χατζημιχάλης, βουλευτής από το 1996 έως το 2007. Ακούγεται ξανά η υποψηφιότητα του Γ. Λιάγκα, ο οποίος είχε καλή πορεία και στις εκλογές του 2007. Το όνομα της Δάφνης Μπόκοτα (φωτό) ακούγεται μεταξύ της Λάρισας (κατάγεται από την Αγιά) και την Α΄ Πειραιώς. Σίγουρη εμφανίζεται η Βάσω Αλεξανδρίδου, ακούγεται η Ζωή Ακριβούλη και ακόμη τρεις κυρίες, οι Πόπη Κουρσούμη, Χρ. Χριστούλα και Αγγ. Βαγενά.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ακούγονται τα ονόματα των Χρυσάνθης ΓάλλουΔαλκαφούκη, Δημήτρη Καϊμά, Λώρεν Κασσοπούλου, Χρήστου Μαγκούφη, Χρήστου Μαλακασιώτη, και Γιώργου Σπαθή. Ο Γιώργος Τσιάκαλος (φωτό) κατέθεσε την Παρασκευή την υποψηφιότητά του στην Ιπποκράτους.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Θέση διεκδικούν οι Γ. Βαϊόπουλος, Ν. Ευθυμιάδης, Μαρία Θεοχάρη, Κ. Μπαρμπούτης, Μ. Παπαδημητρίου, Τ. Παπαχαραλάμπους, Χρ. Καρέτσος, Ευρ. Καφαντάρης, Χρ. Κωστής, Β. Τσαντήλας, Δ. Τσιαντής.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δύο νέα πρόσωπα θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για τον γνωστό ποινικολόγο Γ. Βλάχο και την αρχιτέκτονα Τζούλια Τσαλίκη. Οι άλλες πέντε θέσεις θα καταληφθούν από τους βουλευτές Κ. Καρτάλη και Ροδούλα Ζήση, την Πετρούλα Ντελεδήμου (φωτό), τον πρόεδρο της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου Δ. Σπανό και τον δικηγόρο Β. Νιζάμη.

ΚΡΗΤΗ
ΧΑΝΙΑ
Η μη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλάκη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ «τάραξε τα νερά» στον χώρο του Κινήματος στον Νομό Χανίων. Ο πρώην υπουργός μίλησε για «προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους» που δεν επιτρέπουν την κάθοδό του στις εκλογές. Κατά τα άλλα, υποψήφιος θα είναι ο εν ενεργεία βουλευτής Μανώλης Σκουλάκης, ενώ επανακάμπτει ο πρώην βουλευτής και υπουργός Σήφης Βαλυράκης που δεν ήταν υποψήφιος το 2007. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ε. Δαμιανάκη και Λ. Κουρουπάκη και ο υποψήφιος το 2007 Λ. Κουλιεράκης.

Για την έκτη θέση του ψηφοδελτίου υποψηφιότητες κατέθεσαν η δικηγόρος Νίκη Αποστολάκη, ο Ν. Δασκαλάκης και ο Γ. Κάκανος.

ΛΑΣΙΘΙ
Έξι πρόσωπα, τρεις νέοι και τρεις ήδη πολιτευτές με το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του 2007, επιδιώκουν να κατέλθουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Λασίθι, μαζί με τον Μιχάλη Καρχιμάκη (φωτό). Πρόκειται για τους Δέσπω Καρνεδάκη, Γ. Κουνενό (πρώην βουλευτή της Ν.Δ. που ήδη από το 2007 είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ) και Αδ. Κρασσανάκη και τους νέους διεκδικητές μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο Ευστ. Κορνάρο (αγρότη), Πανίκο Καρατσή (γιατρό) και Σούλα Ανδρουλάκη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκτός των τεσσάρων βουλευτών θέση στο ψηφοδέλτιο, μεταξύ άλλων, διεκδικούν οι Γ. Μιχελογιαννάκης (φωτό) , Φρ. Παρασύρης, Ευρ. Κουκιαδάκης, Μαρία Πετρακογιώργη, Νίκος Μπελιβάνης, Πέτρος Μηλιαράκης, Ανδρέας Ξυλούρης και Αγγελική Σχοιναράκη.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Ενισχυμένο με τον καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό (φωτό) θα είναι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Εκτός των δύο βουλευτών Γ. Νικητιάδη και Ν. Ζωίδη, ενδιαφέρον εκδήλωσαν ακόμη ο πρώην βουλευτής Γ. Παρασκευάς, οι αντινομάρχες Στ. Κουσουρνάς και Φ. Χατζηδιάκος και ο οικονομολόγος Γ. Κασσάρας.

tanea.gr

Read more...