Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Διπλή κεραμίδα στη Ρηγίλλης Ψυχρολουσία από τις νέες δημοσκοπήσεις και την αποχώρηση Αλαβάνου

Κ. Καραμανλής. Επενδύει πολλά στην  τηλεοπτική μονομαχία με τον Γ.  Παπανδρέου
Πανικό προκαλούν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης οι νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να «κλειδώνει» την αυτοδυναμία και η αλλαγή φρουράς στον ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφαση του Αλ.
Αλαβάνου να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν χθες σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για να εμψυχώσουν τη γαλάζια βάση, μεταφέροντας ένα κλίμα κομματικής ανάτασης μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα ευρήματα των χθεσινών γκάλοπ προκάλεσαν νέα ψυχρολουσία στο κυβερνών κόμμα. Η δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis (για τον ΑΝΤ1) δίνει άνετη αυτοδυναμία (156 εδρών) στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στην έρευνα της GΡΟ (για το Μega) για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου αποκτά προβάδισμα από τον Κων. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εμφανίζεται βραχυκυκλωμένη και από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, καθώς εκτιμούν ότι το ειδικό βάρος του Αλ. Αλαβάνου θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολιτικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η εμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το 2007, είχε κοστίσει εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ και λειτουργούσε ως αντίβαρο στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να «μονοπωλήσει», όπως έλεγαν, τον χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Επενδύει στη «μονομαχία»
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, ο Κων. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί τού «υπεύθυνου κυβερνήτη» που τράβηξε στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας μια πολιτική σκληρής λιτότητας, με τουλάχιστον διετή ορίζοντα. Υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι με αυτή την κίνηση «κατασκευάζει το "άλλοθι" της ήττας».

Ο Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να οδηγήσει τον Γ. Παπανδρέου «σε μια μονομαχία, σε δικό του γήπεδο» όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, ο οποίος είχε έντονες επιφυλάξεις για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επενδύουν πολλά στην τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει η προεκλογική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στο πεδίο της οικονομίας, προσδοκώντας ότι θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση αποτελούν μονόδρομο. Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. αρχίζει ουσιαστικά αύριο, με ομιλία του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο Αιγάλεω.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: