Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΟΝΞΤΑ ΣΤΟΥΣ 151...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Εντονο προβληματισμό προκαλούν σε βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η απόφαση του κ. Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την πλευρά του απερχόμενου πλέον, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σαν «βόμβα» στη Ρηγίλλης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής εκλογικού... αγώνα. Δεν είναι παράξενο που -σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση- οι εξελίξεις στην Αριστερά επηρεάζουν τη ΝΔ. Αυτό συμβαίνει διότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναλύσει εδώ και καιρό τα δεδομένα που θα προκληθούν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέβει» στις εκλογές υπό την ηγεσία του κ. Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν κάνει, με απόντα τον κ. Αλ. Αλαβάνο από την εκλογική «μάχη» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του κ. Γ. Παπανδρέου και κατά συνέπεια του σεναρίου της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ χωρίς να απαιτούνται επαναληπτικές εκλογές ισχυροποιείται.
Στη ΝΔ ήθελαν -και δεν το έκρυβαν- τον κ. Αλ. Αλαβάνο στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκτιμούσαν βάσει των μετρήσεων ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Κεντροαριστερά και θα μπορούσε ο ίδιος -ως πρόσωπο- να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να διεμβολίσει τον Συνασπισμό.
Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι, παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλ. Αλαβάνος θα είχε τη δυνατότητα να συσπειρώσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος και οι απώλειες να ήταν σαφώς μικρότερες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταία διάστημα κανένα από τα στελέχη της ΝΔ δεν ενεπλάκη στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κορυφαίοι υπουργοί και κατά το πρόσφατο παρελθόν -όταν μιλούσαν για τον κ. Αλ. Αλαβάνο- ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τώρα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ έχει γίνει ακόμη πιο «βαρύ», καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο του «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια ο φόβος να υπάρξουν μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ορατός.
Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν ότι η τακτική της πόλωσης του πολιτικού κλίματος προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΛΑΟΣ (προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές του κυβερνώντος κόμματος προς τον κ. Καρατζαφέρη) είναι μονόδρομος πια για τον κ. Κ. Καραμανλή.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: